Filippinerna – Kultur

Den ursprungliga kulturen på de filippinska öarna har inte fått möjlighet att utvecklas. Spansk kolonialism i närmare 400 år, följd av stark amerikansk påverkan, har förhindrat det. Muslimerna i södra Filippinerna har delvis lyckats bevara den malajiska kulturen.

De flesta filippinier har spanska namn, talar engelska med amerikanskt uttal och är katoliker. Det ger den filippinska kulturen en mer latinamerikansk än asiatisk karaktär. De filippinska dansband som översvämmar Asiens nattklubbar spelar latinamerikanskt och västerländskt influerad musik. Hiphop och rap är populärt bland ungdomar. Dansgruppen Philippine All-Stars vann VM för hiphopdansare i USA 2008 och 2009. Den traditionella musiken lever endast kvar hos minoritetsfolken.

Den historiskt mest berömde författaren är José Rizal som avrättades av spanjorerna 1896 för sina antispanska skriverier. Han betraktas i dag som en nationalhjälte. Till de moderna författarna hör Ninotchka Rosca, Gina Apostol, José Garcia Villa, Stevan Javellana, Carmen Guerrero Nakpil, Francisco Sionil José, vars roman Två år i Tondo finns översatt till svenska, Nanoy Rafael, Lakambini Sitoy och Miguel Syjoco, som numera bor i Kanada och vars debutroman Ilustrado översatts till svenska. Många samtida författare skriver på engelska.

Ett hundratal filmer produceras årligen i Filippinerna. Bland dem dominerar äventyrsfilmer och sentimentala kärlekshistorier. Kända regissörer är Lino Brocka och Brillante Mendoza. Till de nyare namnen hör regissörer som Joseph Israel Laban och Lav Diaz. Den senare vann Guldlejonet i Venedig 2016 med filmen The Woman Who Left. 2021 belönades den filippinske skådespelaren John Arcilla med priset för bästa manliga huvudroll vid filmfestivalen i Venedig för sin insats i thrillern On the Job: The Missing 8.

På senare år har filippinska animerade filmer (pinoy) nått framgångar. En av de mest kända är den tagalogspråkiga Urduja i regi av Reggie Entienz. Amerikanska filmbolag som Disney, Cartoon Network och Warner Brothers har flyttat en del av sin produktion av animerade filmer till Filippinerna.

Den tecknade TV-serien Trese, som bygger på de filippinska seriealbumen med samma namn av Budjette Tan, började sändas på streamingtjänsten Netflix 2021. I serien lever övernaturliga varelser från filippinsk folklore tillsammans med människor i Manila. Detektiven Alexandra Trese bekämpar monstren, samtidigt som serien blottlägger samhällsproblem som polisbrutalitet och korruption i dagens Filippinerna.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0