Filippinerna – Geografi och klimat

Filippinerna består av drygt 7 100 öar. De flesta av dem är små, de elva största utgör 92 procent av landmassan. Störst är Luzon i norr och Mindanao i söder. Mellan Luzon och Mindanao ligger ögruppen Visayas och sydväst om Mindanao Suluöarna.

Landet är omgivet av Sydkinesiska havet i väster, Sulusjön i sydväst, Celebessjön i söder och Stilla havet i öster med Filippinergraven, vars största djup är 10 430 meter.

Öarnas inland är högt och bergigt, mellan 1 200 och 2 400 meter över havet. Det finns ett 10-tal aktiva vulkaner, bland annat Pinatubo på Luzon, som fick et kraftigt utbrott 1991 vilket krävde 600 dödsoffer. Jordbävningar är vanliga.

Större slättland finns endast på Luzon och på Mindanao. Stora delar av landets yta täcktes tidigare av skog – tropisk regnskog på slätterna och i de lägre bergen samt barrskog på de högre bergen. Längs kusterna finns ofta skogar av mangrove. Sedan 1960-talet har större delen av låglandsskogarna avverkats.

Filippinernas anspråk på de strategiskt belägna Spratlyöarna (i Filippinerna kallas ögruppen Kayalaan) i Sydkinesiska havet skapar friktion i kontakterna med framför allt Kina (se Utrikespolitik och försvar).

Filippinernas tropiska havsklimat kan ibland bli mycket tryckande. Sommaren från maj till oktober, då sydvästmonsunen sveper in över öarna, är ofta regnig med hög luftfuktighet. Vintern från november till mars är mildare än sommaren, men endast i norr kan man tala om en märkbart svalare årstid. Temperaturen är också lägre i bergstrakterna

Den varma, korta våren infaller mellan mars och maj. Det regnar mest i den västra delen av landet, förutom under vintermånaderna då den östra delen får mest nederbörd.

Filippinerna drabbas ofta av stormar och tyfoner. Särskilt utsatta är öarna i norr. Omfattande skogsavverkning har bidragit till svåra jordskred i samband med ovädren (se även Naturtillgångar och energi). En tropisk storm 2013 krävde över 6000 människoliv och orsakade stora materiella skador (se även Aktuell politik).

Länkar

Om våra källor

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0