Filippinerna – Äldre historia

De filippinska öarna har varit bebodda i över 30 000 år. Under 1500-talet koloniserades de av Spanien som kristnade de flesta invånare med tvång. Ett undantag var en muslimsk minoritet i söder. Under spanjorerna uppstod en ny överklass av jordägare. I slutet av 1800-talet hamnade Filippinerna under amerikanskt styre. Efter andra världskriget, då kolonin ockuperades av Japan, blev Filippinerna självständigt.

De äldsta fynden av mänskliga bosättningar finns på ön Palawan, där arkeologer har hittat över 30 000 år gamla stenredskap. I början av 1000-talet kom malajfolk från Malackahalvön och Indonesien till öarna.

Islam nådde området via de indonesiska öarna, men den nya religionen hann knappt få fäste förrän spanjorerna anlände och började sprida katolicismen. Den första spanska flottan i dessa farvatten leddes av Fernando Magellan, som 1521 anlöpte Cebu i Visayas under historiens första världsomsegling. Spanien skickade en flotta för att erövra öarna och i början av 1570-talet blev området spanskt och fick namn efter Spaniens kung Filip II.

Den katolska tron tvingades på befolkningen, ibland med våld, och efter ett århundrade var i stort sett alla invånare kristna, med undantag för en grupp muslimer på öarna Mindanao och Sulu i söder som aldrig helt underordnade sig kolonialmakten.

Spansk kolonialism

Filippinerna styrdes från Mexiko, som också var en spansk koloni. Orientaliskt silke, porslin och kryddor skeppades från huvudstaden Manila till Acapulco i Mexiko och därifrån till Spanien. De flesta spanjorer bodde i Manila, där de framför allt ägnade sig åt handel. Endast prästerna, som fungerade som skatteindrivare, var bosatta på landsbygden.

Före spanjorernas ankomst ägdes jorden gemensamt, men under det spanska styret grundlades dagens ojämna ägarförhållanden. En ny lokal överklass av plantageägare, som fått sin mark från katolska kyrkan eller spanska tronen, växte fram under 1800-talet. På stora plantager odlades socker, kokosnötter, hampa och tobak.

Under 1800-talets andra hälft kom tusentals kineser till Filippinerna, där många fick en viktig roll inom handeln. Personer av kinesisk-filippinskt eller spansk-filippinskt ursprung kom att äga stora markområden.

Överklassen sände sina barn till universitet i Manila och Spanien och när dessa återvände hem förde de med sig spansk kultur och liberala politiska idéer. Bland denna elit växte motståndet mot kolonialismen fram.

USA tar över styret

I slutet av 1800-talet gjorde USA anspråk på Kuba som tillhörde Spanien. Filippinerna drogs som spansk koloni in i maktkampen mellan USA och Spanien. USA hjälpte till att utrusta en väpnad rörelse i Filippinerna som kämpade för självständighet från Spanien.

Till en början hade rebellerna framgångar i striderna men efterhand fick den spanska armén övertaget. Samtidigt stred den amerikanska flottan i Manilabukten, i första hand för att förhindra att spanjorerna dirigerade sina styrkor till Kuba.

1898 bröt krig ut mellan USA och Spanien och i juni utropade rebelledaren Emilio Aguinaldo Republiken Filippinerna. Vid fredsförhandlingarna efter kriget ignorerades självständighetsförklaringen och Spanien överlämnade Filippinerna, Guam och Puerto Rico till USA mot en summa av 20 miljoner dollar.

Efter en intensiv debatt i USA mellan kolonialister och antikolonialister beslöt president William McKinley, som ansåg att Filippinerna inte var moget för självstyre, att det var USA:s plikt att överta kolonin. Amerikanerna använde brutala metoder för att undertrycka den filippinska självständighetsrörelsen.

Japansk ockupation

USA införde fri utbildning och hälsovård. Filippinerna utvecklades till en stor amerikansk marknad. Varor från USA fick införas tullfritt till öarna, medan införseln av filippinska varor till den amerikanska marknaden begränsades. Ingen inhemsk industri av vikt utvecklades under denna tid och landet blev än mer beroende av jordbruket.

Jordägarnas förtryck skapade på 1920- och 1930-talen oro på landsbygden. Bonderörelser bildades för att ställa krav på bättre villkor och en mer jämlik fördelning av jorden.

1934 slöts ett avtal med USA som gav Filippinerna inre självstyre samt löfte om självständighet efter tio år. Men 1941 ockuperades öarna av Japan. Filippinerna bjöd japanerna hårt motstånd. Ledande i motståndet var den av kommunisterna dominerade nationalistiska gerillan Hukbalahap, som även gick hårt fram mot den inhemska eliten.

Över en miljon människor miste livet under gerillakriget, som varade under hela ockupationen. Dessutom förstördes stora delar av Manila och andra städer och byar. 1944 landsteg en armé från de allierades sida som året därpå, tillsammans med hukgerillan, kunde befria landet från japanerna.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0