Sydafrika
Alexandra ligger i Johannesburg och är en av Sydafrikas äldsta kåkstäder. I horisonten syns den fashionabla förstaden Sandtons höghus. De ekonomiska skillnaderna i landet är bland de djupaste i världen. Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika har omkring 60 miljoner invånare och är Afrikas tredje största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen har växt men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten mycket hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Nya korruptionsanklagelser mot ANC-topp

   Talmannen i det sydafrikanska parlamentet Nosiviwe Mapisa-Nqakula åtalas i 12 fall av korruption och penningtvätt. Hon misstänks för att ha tagit emot mutor motsvarande ett värde av cirka 1,5 miljoner kronor under sin tid som försvarsminister (2014–2021). Hon förnekar anklagelserna och hävdar att åtalet är politiskt motiverat. När misstankarna började hopa sig för några veckor sedan, meddelade Mapisa-Nqakula att hon gick på ”särskild ledighet” från talmansposten. Ett försök att förhindra att hon greps misslyckades och dagen innan åtalet lades fram avgick hon från talmansposten. Skandalen är en i en lång rad av korruptionsanklagelser som skakat ANC och som kan komma att påverka utgången i valet nästa månad.

  • Mars

  • Tusentals utan vatten i Johannesburg

   Vattenkrisen i Sydafrikas ekonomiska hjärta, Johannesburg, som pågått i över ett halvår, fortsätter. Någon lösning är inte i sikte. Vissa stadsdelar har inte haft vatten i kranarna på tio dagar. Myndigheterna transporterar vatten till invånarna i tankbilar men alla områden får inte hjälp och demonstranter kräver bättring. Vattenproblemen i Johannesburg beror på en rad faktorer: gammal, underdimensionerad och dåligt underhållen infrastruktur, misskött vattenförvaltning och korruption. Parallellt lider landet brist på el och regelbundna, schemalagda strömavbrott på upp till tio timmar om dagen förvärrar problemet. Bristande samhällsservice är en viktig fråga inför det kommande valet i maj i år.  

  • Februari

  • Presidenten tillkännager valdatum

   President Cyril Ramaphosa meddelar att parlamentsvalet kommer att hållas 29 maj. Samma dag väljer sydafrikanerna provinsledning i landets nio provinser. När mandaten har fördelats i det nationella parlamentet kommer ledamöterna att utse vem som blir landets president de kommande fem åren.  

  • Januari

  • ANC sparkar ut expresident Zuma

   Regeringspartiet ANC utesluter expresident Jacob Zuma sedan denne ställt sig bakom ett annat nybildat parti – uMkhonto We Sizwe (vilket betyder Nationens spjut och var namnet på ANC:s väpnade gren under apartheidtiden). I december förklarade Zuma att han skulle arbeta för uMkhonto We Sizwe under den kommande valkampanjen. Han lämnade dock inte ANC. Jacob Zumas byte av parti riskerar att kosta ANC en del röster. Enligt en aktuell opinionsundersökning stöder nästan en av tre sydafrikaner den 81-årige Zuma. Stödet för Jacob Zuma är särskilt starkt i hans hemprovins i KwaZulu-Natal.

 • 2023

  • December

  • Israel anmäls för folkmord

   Sydafrika anmäler Israel till FN:s internationella domstol i Haag (ICJ). Sydafrika menar att Israel gjort sig skyldigt till folkmordshandlingar genom den israeliska krigföringen mot Hamas i Gaza. Enligt Sydafrika har Israel agerat "med den erforderliga specifika avsikten... att förgöra palestinier i Gaza som en del av den bredare palestinska nationella, rasistiska och etniska gruppen." Israel avvisar den sydafrikanska anmälan och kallar den både avskyvärd och absurd.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0