Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • 330 döda när protester övergår i våld

   Fängslandet av av ex-president Zuma (se 8 juli) leder till protester i Zumas hemprovins KwaZulu-Natal. Protesterna sprids de följande dagarna till städerna Pietermaritzburg, Durban och Johannesburg och övergår i plundring och allmän laglöshet. Vägar blockeras och varutransporter kapas. Polisen står på många håll handfallen och medborgargarden tar saken i egna händer för att stoppa plundrare. Över 300 människor mister livet i oroligheterna och mer än 2 500 grips. Våldet når en sådan dimension att president Cyril Ramaphosa beskriver det som ett planerat uppror. Först efter en vecka ebbar oroligheterna ut. Enligt regeringen har mer än 40 000 affärer och andra företag plundrats, bränts ned eller vandaliserats. Skadorna uppskattas till över en miljard amerikanska dollar.

  • Ex-president Zuma går i fängelse

   Efter att förgäves ha försökt få sin dom ändrad anmäler sig ex-president Jacob Zuma vid fängelset i staden Estcourt. Det sker strax innan han riskerar att bli gripen av polis. Zuma börjar därmed att avtjäna det 15 månader långa fängelsestraff som han dömdes till den 29 juni.

  • Domstol underkänner kritik mot president Ramaphosa

   Författningsdomstolen upprätthåller ett beslut av Högsta domstolen och underkännner en kritisk rapport från den ombudsman som har som uppdrag att granska regeringens arbete, Busisiwe Mkhwebane. I rapporten anklagar Mkhwebane president Cyril Ramaphosa för att ljugit för parlamentet om en donation (se 12 augusti 2019)  

  • Juni

  • Ex-president Zuma döms till fängelse

   I ett historiskt domslut dömer författningsdomstolen den förre presidenten Jacob Zuma till 15 månaders fängelse för domstolstrots. Domen baseras på att Zuma ett flertal gånger underlåtit att infinna sig till förhör hos den så kallade Zondo-kommissionen som tillsattes 2018 för att utreda korruption under Zumas år vid makten. Zuma är anklagad för att systematiskt ha plundrat statens kassakistor från 2009 till 2018 då han var president. Det ska bland annat ha skett genom att han gett lukrativa affärskontrakt till den inflytelserika familjen Gupta som också anses ha kunnat påverka utnämningen av ministrar. Zuma är även åtalad för korruption under 1990-talet (se 16 mars 2018).   

  • Maj

  • Rättsprocessen mot ex-president Zuma inledd

   Efter många års fölrhalning inleds rättegången mot förre presidenten Jacob Zuma med att han förklarar sig icke skyldig till de korruptionsbrott som åtalet gäller. Zuma anklagas för att ha tagit omfattande mutor i samband med att Sydafrika köpte stora mängder vapen från utlandet, bland annat svenska Gripenplan, i slutet av 1990-talet då Zuma var vicepresident. Rättegången väntas bli utdragen. Samtidigt pågår undersökningar kring korruptionsbrott under Zumas tid som president 2009–2018 (se 15 juli 2019).   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0