Sydafrika
Alexandra ligger i Johannesburg och är en av Sydafrikas äldsta kåkstäder. I horisonten syns den fashionabla förstaden Sandtons höghus. De ekonomiska skillnaderna i landet är bland de djupaste i världen. Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika har omkring 60 miljoner invånare och är Afrikas tredje största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen har växt men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten mycket hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Bakslag för ANC i historiskt val

   För första gången på 30 år får regerande ANC mindre än 50 procent av rösterna i ett parlamentsval. När alla röster är räknade ligger ANC på 40 procent vilket är ett kraftigt fall från de närmare 58 procent som partiet fick i valet 2019. Det största oppositionspartiet DA får knappt 22 procent medan det nybildade MK, som stöds av expresident Jacob Zuma, når 14,5 procent. Det vänsterradikala EFF landar på drygt 9 procent. Efter valet uppmanar president Cyril Ramaphosa till enighet och samarbete. Enligt grundlagen måste parlamentet sammanträda senast två veckor efter att valresultatet har tillkännagetts. De nya parlamentsledamöterna ska då utse och rösta fram en president, som i sin tur kommer att utse en regering. En intensiv period av samtal mellan landets största partier följer på valet, den 16 juni ska allt vara klart.

  • Zuma hindras från plats i parlamentet

   Författningsdomstolen sätter stopp för den skandalomsusade expresidenten Jacob Zumas förhoppningar om att bli invald i parlamentet vid valet den 29 maj. Domstolen går på valkommissionens linje vilken innebär att Zuma inte är valbar eftersom han tidigare dömts till 15 månaders fängelse för domstolstrots (se 29 juni 2021). Enligt grundlagen kan en person som dömts till mer än 12 månaders fängelse inte sitta i parlamentet. Författningsdomstolens beslut grusar därmed Zumas anhängares ambition att få honom vald till president igen eftersom det är parlamentsledamöterna som utser presidenten inom sina egna led.

  • Ramaphosa undertecknar omstridd lag om sjukvård

   Två veckor före parlamentsvalet skriver president Cyril Ramaphosa under en kontroversiell lag som han säger ska ge alla sydafrikaner likvärdig sjukvård och råda bot på skillnaderna i dagens system där 8 av 62 miljoner sydafrikaner har en privat försäkring som ger högkvalitativ vård medan övriga får vända sig till underfinansierade statliga inrättningar. Den nya lagen stoppar privata försäkringar för sådant som det nationella systemet kommer att täcka, en särskilt kontroversiell paragraf för dem som idag har en privat försäkring. Lagens kritiker anser också att systemet kommer att bli omöjligt att finansiera utan enorma skattehöjningar och att uppbyggnaden av en nationell sjukförsäkringsfond ökar risken för korruption. Oppositionspartiet DA anklagar Ramaphosa för att använda lagen som valfläsk. Partiet har för avsikt att inleda en rättsprocess för att förhindra att lagen implementeras.  

  • April

  • Nya korruptionsanklagelser mot ANC-topp

   Talmannen i det sydafrikanska parlamentet Nosiviwe Mapisa-Nqakula åtalas i 12 fall av korruption och penningtvätt. Hon misstänks för att ha tagit emot mutor motsvarande ett värde av cirka 1,5 miljoner kronor under sin tid som försvarsminister (2014–2021). Hon förnekar anklagelserna och hävdar att åtalet är politiskt motiverat. När misstankarna började hopa sig för några veckor sedan, meddelade Mapisa-Nqakula att hon gick på ”särskild ledighet” från talmansposten. Ett försök att förhindra att hon greps misslyckades och dagen innan åtalet lades fram avgick hon från talmansposten. Skandalen är en i en lång rad av korruptionsanklagelser som skakat ANC och som kan komma att påverka utgången i valet nästa månad.

  • Mars

  • Tusentals utan vatten i Johannesburg

   Vattenkrisen i Sydafrikas ekonomiska hjärta, Johannesburg, som pågått i över ett halvår, fortsätter. Någon lösning är inte i sikte. Vissa stadsdelar har inte haft vatten i kranarna på tio dagar. Myndigheterna transporterar vatten till invånarna i tankbilar men alla områden får inte hjälp och demonstranter kräver bättring. Vattenproblemen i Johannesburg beror på en rad faktorer: gammal, underdimensionerad och dåligt underhållen infrastruktur, misskött vattenförvaltning och korruption. Parallellt lider landet brist på el och regelbundna, schemalagda strömavbrott på upp till tio timmar om dagen förvärrar problemet. Bristande samhällsservice är en viktig fråga inför det kommande valet i maj i år.  

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0