Sydafrika
Alexandra ligger i Johannesburg och är en av Sydafrikas äldsta kåkstäder. I horisonten syns den fashionabla förstaden Sandtons höghus. De ekonomiska skillnaderna i landet är bland de djupaste i världen. Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Sydafrika har omkring 60 miljoner invånare och är Afrikas tredje största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen har växt men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten mycket hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Augusti

    • Arbetslösheten fortsätter att stiga

      Nya arbetslöshetssiffror visar att antalet jobbsökande stiger. Efter att ha sjunkit något sedan de rekordhöga siffrorna under coronapandemin, klättrar nu arbetslösheten i landet uppåt igen och landar på 33,5 procent, generellt. Jämfört med samma period 2023 är det en ökning med 0,9 procentenheter. Arbetslösheten bland unga är högre. Siffrorna visar endast de som fortsatt letar efter ett arbete, lägger man till de sydafrikaner som har gett upp hoppet om ett jobb landar siffran på 42,6 procent. Arbetstillfällen har främst försvunnit inom finanssektorn och i byggbranschen. Även gruvnäringen har gått miste om arbetstillfällen. Samtidigt har antalet sydafrikaner som arbetar i den informella ekonomin har ökat.

    • Etiopiska migranter befriade

      Polisen slår till mot en fastighet i Johannesburg för att befria ett kidnappningsoffer. I huset hittar de omkring 80 papperslösa etiopier som misstänkts ha hållits där mot sin vilja. Ett par dagar senare framträder två etiopier inför sydafrikansk domstol misstänkta för utpressning och kidnappning. Myndigheter har under lång tid varnat för att etiopier smugglas genom flera länder i Afrika med slutmålet Sydafrika. Under 2020-talet har över hundra etiopier som troligtvis utsatts för trafficking, hittats döda i länder i södra Afrika.

    • Juli

    • ANC utesluter expresident Zuma

      Regeringspartiet ANC:s disciplinära kommitté beslutar att formellt utesluta expresident Jacob Zuma ur partiet. Den skandalomsusade Zuma, som var president mellan åren 2009–2018, stängdes av från partiet redan i början av året efter att han valt att bryta med ANC inför valet i maj och i stället kampanja för det nya partiet MK.

    • Juni

    • Presidenten utser sin nya regering

      Efter intensiva förhandlingar utser president Cyril Ramaphosa en ny regering. Sammanlagt 32 ministrar och 43 vice ministrar ska styra den samlingsregering som är resultatet av det komplicerade parlamentariska läget som uppstod efter att ANC i valet i maj förlorat sin majoritet utan att något annat parti blev stort nog att ta över. Flest ministerposter går till ANC som behåller greppet över finanserna, energiförsörjningen och industrin. Det tidigare oppositionspartiet DA tilldelas sex departement, bland annat jordbruks- och inrikesdepartementet. Fem mindre partier, däribland zulunationalistiska IFP och högerpartiet PA, får var sin ministerpost.

    • Cyril Ramaphos svär presidenteden

      Under sedvanlig pompa och ståt svär Cyril Ramaphosa presidenteden utanför regeringsbyggnaden i Pretoria. Nu följer förhandlingar om fördelningen av ministerposter mellan de partier som ska bilda den nya samlingsregeringen. Hittills har fem partier, inklusive ANC, skrivit under en avsiktsförklaring om framtida regeringssamarbete där styrkeförhållandet  på ett ungefär ska spegla partiernas storlek i parlamentet. Två expresidenter från ANC, Thabo Mbeki och Kgalema Motlanthe, deltog i ceremonin. Ramaphosas företrädare Jacob Zuma, som numer företräder partiet MK, bojkottade däremot den högtidliga sammankomsten. Några dagar efter ceremonin har 10 av parlamentets 18 partier skrivit under avsiktsförklaringen, men regeringsbildningen går långsamt. Det näst största partiet, DA, anser att de bör få en tredjedel av platserna, något som ANC inte verkar villigt att ge dem. 

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0