Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Zulukungen dör i sviterna av diabetes

   Zulukungen, Goodwill Zwelithini, dör i sviterna av diabetes. Officiellt har kungen ingen politisk makt men Goodwill Zwelithini hade trots det ett stort inflytande i samhället, inte minst bland zulufolket som är landets största folkgrupp. Goodwill Zwelithini var ofta kontroversiell och konservativ i sina åsikter och hade innehaft sitt ämbete i över 50 år. Någon efterträdare är inte utsedd.

  • Man skjuten till döds under studentprotest

   Studenter i Johannesburg, landets största stad, protesterar mot att höga studieskulder hindrar dem från att fortsätta sin utbildning. De reser barrikader, bränner plast, soptunnor och blockerar vägar i centrum. Polisen försöker skingra demonstrationen och en förbipasserande man träffas av ett skott och avlider. Det är oklart om polisen använt skarp ammunition eller endast gummikulor. Flera studenter grips i samband med protesten. Dagen efter samlas flera hundratal människor utanför en polisstation i Johannesburg för att protestera mot polisvåldet. Även president Cyril Ramaphosa fördömer polisens brutala ingripande. Studentprotester i Sydafrika mot höga universitetsavgifter är mycket vanliga och blir ofta våldsamma.

  • Nya attacker mot utländska affärsintressen

   I centrala Durban attackeras affärer som ägs av afrikanska migranter. Hemgjorda brandbomber kastas in i flera butiker och tänder eld på varor och inredning. Flera affärsägare blir knivhuggna och misshandlade. Gärningsmännen hävdar att de tillhör en grupp krigsveteraner som slogs mot den tidigare apartheidregimen, MKMVA. Organisationen låg bakom en liknande attack i fjol (se 2 november 2020) men förnekar nu inblandning i den händelsen.  

  • Februari

  • Sjuksköterska först att vaccineras mot covid-19

   En sjuksköterska i Kapstaden är den första i landet som vaccineras mot virussjukdomen covid-19. President Cyril Ramaphosa och landets hälsominister är också bland de första som får vaccin. Vaccineringsprogrammet skulle egentligen ha inletts i början av februari men fick skjutas upp på grund av den mer motståndskraftiga virusvarianten som härjar i landet (se 7 februari 2020). Ungefär samtidigt som vaccineringen inleds, öppnar de sydafrikanska skolorna vilka har varit stängda under landets andra våg av coronapandemin. En dryg vecka senare meddelar president Ramaphosa stora lättnader i landets coronarestriktioner. Antalet registrerade fall av covid-19 sjunker nu kraftigt.

  • ANC-toppar misstänkta för förskingring

   Sammanlagt 15 höjdare inom regeringspartiet ANC grips, misstänkta för korruption i samband med ex-president Nelson Mandelas begravning. Bland de gripna finns flera parlamentsledamöter, affärsmän och den sittande hälsoministern för provinsen Östra Kap. De 15 anklagas för att ha förskingrat motsvarande 680 000 amerikanska dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0