Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Parlamentet eldhärjas

   Parlamentsbyggnaden i Kapstaden brinner ned i vad som antas var en anlagd brand. En man som brutit sig in byggnaden grips. 

 • 2021

  • December

  • Ärkebiskop Desmond Tutu avlider

   Desmond Tutu, ärkebiskop i Kapstaden och världskändis, avlider 90 år gammal. Tutu spelade en viktig roll under kampen mot apartheidsystemet (ser Modern historia) och för detta tilldelades han Nobels fredspris 1984.  Även efter övergången till demokrati på 1990-talet fortsatte Tutu att bekämpa orättvisor och tvekade inte kritisera ANC och regeringen när han tyckte att det behövdes. 

  • Villkorlig dom för Zuma tas tillbaka

   En domstol underkänner den villkorliga frigivningen av expresident Jacob Zuma (se 5 september) och beordrar honom att återvända till fängelset. Senare samma dag författar Zumas advokater ett överklagande. I väntan på att det behandlas förblir Zuma på fri fot.

  • November

  • Sydafrika isoleras efter upptäckt av ny virusvariant

   Sydafrikanska forskare meddelar att de identifierat en ny mer smittsam variant av coronaviruset­. Varianten som döps till omikron får omvärlden att stänga sina gränser mot Sydafrika och stoppa flyg från landet. Därmed krossas den sydafrikanska turistbranschens förhoppningar om en någorlunda normal vintersäsong. Omvärldens reaktion orsakar stor harm bland sydafrikanerna som känner sig orättvist behandlade.

  • Rekordlågt stöd för ANC i lokalval

   Regeringspartiet ANC vinner för första gången mindre än hälften av rösterna i ett val när rösterna från lokalvalen räknas samman. Endast 46 procent av dem som röstar lägger sin röst på ANC, jämfört med 54 procent vid lokalvalen för fem år sedan. Det största oppositionspartiet DA får 22 procent av rösterna medan vänsterpartiet EFF vinner 10 procent och Inkatha – Frihetspartiet erhåller 6 procent. ANC förlorar mest i större städer och klarar sig bättre i mindre samhällen. Trots tillbakagången blir ANC största parti i 167 av landets 213 städer och kommuner. DA dominerar i 24 städer/kommuner och Inkatha – Frihetspartiet i 16. Preliminära uppgifter tyder på ett rekordlågt valdeltagande.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0