Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Andrum i skandal för president Ramaphosa

   Den institution som har som uppgift att granska hur staten sköter sina åtaganden, kallad Public Protector, meddelar att president Cyril Ramaphosa inte gjorde något fel i samband den skandal som har förföljt honom sedan sommaren 2022. President Ramaphosa misstänktes bland annat för penningtvätt efter att flera miljoner kronor i kontanter stulits från hans gård (se Juni 2022). Stölden rapporterades aldrig till polisen men utredarna lägger skulden på presidentens säkerhetsstyrka som valde att själva undersöka vad som hänt i stället för att kontakta polis. Utlåtandet innebär en lättnad för Cyril Ramaphosa som pressats hårt av affären men saken är inte helt utklarad. En polisutredning pågår fortfarande.     

 • 2022

  • December

  • Cyril Ramaphosa omvald som ANC-ledare

   President Cyril Ramaphosa vinner partiledarvalet vid ANC:s kongress. Ramaphosa får närmare 2 500 röster mot knappt 1 900 för den tidigare hälsoministern Zweli Mkhize. Om valet hade hållits under första halvan av året skulle avståndet troligen ha varit större. Stödet för Ramaphosa har urholkats sedan sommaren då det avslöjades att han försökt dölja att tjuvar vid ett inbrott på hans gård kommit över flera miljoner i kontanter som låg gömda i en soffa. Ramaphosas agerande har lett till att presidenten misstänkts för skumraskaffärer och penningtvätt (se även 9 juni samt 20 november).

  • President Ramaphosa slipper riksrätt

   Parlamentet röstar ned ett förslag om att initiera en riksrättsprocess mot president Cyril Ramaphosa. 214 av det regerande partiet ANC:s parlamentsledamöter avvisar motionen medan 148 från oppositionen röstar för. Omröstningen sker efter det att parlamentet debatterat en rapport från en parlamentarisk panel som utrett härvan kring mörkläggningen av ett inbrott på president Cyril Ramaphosas gård (se  30 november).

  • November

  • Besvärande rapport för president Ramaphosa

   En parlamentarisk panel som utrett härvan kring mörkläggningen av ett inbrott på president Cyril Ramaphosas gård (se 9 juni) meddelar i en rapport att det kan vara så att Ramaphosa gjort sig skyldig till brott mot landets grundlag. Enligt utredarna är Ramaphosas förklaringar till varför han hade en massa pengar gömda på gården otillräckliga. Några dagar efter det att panelen lämnat sin utsaga ber Ramaphosa författningsdomstolen att ogiltigförklara rapporten.       

  • HD ger bakläxa för frisläppande av expresident Zuma

   Högsta domstolen meddelar att det var fel av fängelsemyndigheterna att året innan släppa expresident Jacob Zuma ur fängelset av medicinska skäl. Zuma släpptes när han avtjänat två månader av sitt femton månader långa straff (se 29 juni och 5 september 2021). Domstolen ger order om att Zuma ska sättas i fängelse igen. Zuma överklagar domstolens beslut som också ifrågasätts av fängelsemyndigheten.    

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0