Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Sjuksköterska först att vaccineras mot covid-19

   En sjuksköterska i Kapstaden är den första i landet som vaccineras mot virussjukdomen covid-19. President Cyril Ramaphosa och landets hälsominister är också bland de första som får vaccin. Vaccineringsprogrammet skulle egentligen ha inletts i början av februari men fick skjutas upp på grund av den mer motståndskraftiga virusvarianten som härjar i landet (se 7 februari 2020). Ungefär samtidigt som vaccineringen inleds, öppnar de sydafrikanska skolorna vilka har varit stängda under landets andra våg av coronapandemin. En dryg vecka senare meddelar president Ramaphosa stora lättnader i landets coronarestriktioner. Antalet registrerade fall av covid-19 sjunker nu kraftigt.

  • ANC-toppar misstänkta för förskingring

   Sammanlagt 15 höjdare inom regeringspartiet ANC grips, misstänkta för korruption i samband med ex-president Nelson Mandelas begravning. Bland de gripna finns flera parlamentsledamöter, affärsmän och den sittande hälsoministern för provinsen Östra Kap. De 15 anklagas för att ha förskingrat motsvarande 680 000 amerikanska dollar.

  • Vaccinationsprogram försenas

   En studie från det sydafrikanska universitetet Witwatersrand visar att Astra-Zenecas coronavaccin inte hindrar milda till medelsvåra symtom som orsakas av den sydafrikanska varianten av covid-19. Landet skjuter därför upp sitt vaccinationsprogram som skulle ha inletts inom de kommande dagarna. Sydafrika erhöll en miljon vaccindoser för en knapp vecka sedan. Vaccinationsstoppet är ett bakslag för landet som hittills har registrerat 46 300 avlidna på grund av covid-19. Den senaste tiden har smittspridningen avstannat och vissa lättnader av coronarestriktionerna har gjorts, bland annat har stränderna öppnats och alkohol får åter säljas på vardagar.

  • Januari

  • Militären ändrar klädkod och tillåter hijab

   Den sydafrikanska militären ändrar klädkod och tillåter kvinnor att bära hijab tillsammans med uniform. En tre år lång strid är därmed över. Fallet inleddes 2019 då åtal väcktes mot en kvinnlig anställd som bar hijab under sin militära huvudbonad, vilket var förbjudet enligt dåvarande klädkod. Åtalet drogs tillbaka men eftersom militären inte officiellt ändrade reglerna drevs ärendet vidare till landets motsvarighet till Diskrimineringsombudsmannen. Militären beslutar nu att ändra regelverket. Sydafrika har en mycket progressiv grundlag som garanterar allas lika fri- och rättigheter och förbjuder all form av diskriminering.

  • Högt uppsatt ANC-minister dör av covid-19

   Jackson Mthembu, en av regeringspartiet ANC:s veteraner från frihetskampen, avlider i sviterna av covid-19. Mthembu var minister utan portfölj i president Ramaphosas regering och en av hans allierade. I Sydafrika upptäcktes före jul en ny mutation av covid-19 (se 18 december 2020). Experter har nu konstaterat att den är mer smittsam, men inte nödvändigtvis mer dödlig, än tidigare varianter av covid-19. Det är oklart hur den sydafrikanska mutationen kommer att reagera på de covidvaccin som hittills godkänts.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0