Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med 50 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Antalet coronasmittade stiger snabbt

   Sydafrika beordrar ut militärens sjukvårdspersonal i kampen mot smittspridningen av covid-19. Antalet nya fall stiger nu snabbt och hälsovården i de värst drabbade provinserna går på knäna. President Cyril Ramaphosa varnar för att tuffa ekonomiska tider väntar. Sydafrika som tidigare hade bland de striktaste nedstängningar i världen har de senaste veckorna gradvis lättat på restriktionerna. Bland annat har restauranger, casinon och biografer åter öppnat. En sidoeffekt av nedstängningen är att andelen barn som vaccineras, bland annat för mässling, har sjunkit drastiskt vilket kan få svåra häslokonsekvenser. Sydafrika är det land i Afrika som drabbats hårdast av covid-19. Omkring 188 000 invånare har registrerats smittade och närmare 3 000 har avlidit.

  • Juni

  • Korruptionsutredning återupptar arbetet

   Efter tre månaders uppehåll på grund av landets coronarestriktioner återupptar den så kallade Zondo-kommissionen sitt arbete. Kommissionens uppgift är att granska den massiva korruptionshärva som omgav Jacob Zumas presidentskap 2009–2018 (se 20 augusti 2018).

  • Domstol bekräftar förbud mot tobaksförsäljning

   Högsta domstolen tillbakavisar tobakstillverkarnas krav på att åter få sälja sina produkter till Sydafrikas omkring 11 miljoner rökare. All försäljning av tobak stoppades i mars som en del av restriktionerna i kampen mot coronapandemin (se 26 mars 2020). Ursprungligen fanns även ett förbud mot alkoholförsäljning men det togs bort som en del av lättnaderna den 1 juni. Tobaksförbudet har däremot blivit kvar. Enligt tobakstillverkarna leder förbudet till en stor illegal tobaksmarknad som kommer tvinga många lagliga företag i konkurs. I sin ansökan begärde de att få tobak klassat som ”nödvändiga varor” men enligt domstolen finns det ingen grund för kravet och försäljningsförbudet kvarstår.

  • Sämsta statsfinanserna på 90 år väntas under 2020

   Finansminister Tito Mboweni presenterar en reviderad budget som anpassats till de ekonomiska effekterna av coronapandemin.  Han säger att den sydafrikanska ekonomin, som sedan sista kvartalet 2019 redan befinner sig i recession, står inför enorma utmaningar efter flera månader av nästan total nedstängning och samtidigt kraftigt ökade samhällskostnader till följd av pandemin. Den officiella arbetslösheten uppges ha passerat 30 procent och väntas, liksom budgetunderskottet och utlandsskulderna, fortsätta att stiga. Den samlade ekonomin väntas enligt Mboweni tappa 7,2 procent under 2020, vilket skulle innebära den lägsta nivån sedan 1930-talet.

  • Nedstängningen delvis olaglig

   En domstol slår fast att delar av den strikta nedstängningen i Sydafrika strider mot författningen. I utslaget vänder sig domaren Norman Davis mot att vissa regler inkräktar på medborgarnas fri- och rättigheter utan att det finns belägg för hur restriktionerna förhindrar en smittspridning. Regeringen kommer att överklaga domslutet. Dagen efter vinner företagsorganisationen Sakeliga en annan rättslig strid med regeringen om lättnader av coronarestriktionerna. Även oppositionspartiet DA har dragit regeringen inför domstol för att pröva coronarestriktionerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0