Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med 50 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Restriktionerna lättar och gränserna öppnas

   I takt med att antalet smittade minskar, lyfter Sydafrika restriktionerna som infördes för att skydda befolkningen från covid-19. I ett tal till nationen säger president Cyril Ramaphosa att de flesta kvarvarande restriktioner kommer helt eller delvis slopas den 20 september. De internationella gränserna kommer gradvis att öppnas från 1 oktober. Tvånget att bära ansiktsmask i offentliga miljöer kvarstår. Enligt hälsoministern har uppskattningsvis 12 miljoner, eller en femtedel av befolkningen, smittats av covid-19. Drygt 15 000 har avlidit.

  • Människorättskämpen George Bizos dör

   En av landets främsta människorättsadvokater, George Bizos, dör. Bizos var Nelson Mandelas försvarsadvokat i den så kallade Rivoniarättegången i början av 1960-talet. George Bizos blev 92 år gammal.

  • Halverad ekonomi i spåren av covid-19

   Sydafrikas BNP halverades under andra kvartalet på grund av den strikta nedstängning av landet som ägde rum från slutet av mars när coronapandemin började breda ut sig. Krisen har lett till att många företag tvingats stänga, avskeda personal eller sänka lönerna och aldrig tidigare har landets BNP sjunkit så kraftigt. Sydafrika är det land i Afrika som drabbats hårdast av covid-19. Omkring 640 000 sydafrikaner har smittats och över 15 000 har dött. Situationen har den senaste tiden förbättrats och antalet nya smittade minskar jämfört med tidigare.

  • Augusti

  • Avhoppad oppositionspolitiker startar nytt parti

   Herman Mashaba, tidigare borgmästare för landets största stad Johannesburg, startar ett nytt parti med namnet: Action SA. Mashaba lovar bland annat att bekämpa den utbredda brottsligheten och den omfattande korruptionen. Mashaba tillhörde tidigare det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen men lämnade partiet 2019 efter ett internt bråk. Lokalval till styrande organ i landets kommuner och städer ska hållas 2021.

  • Våldsamma protester mot dödsskjutning

   Flera hundra demonstranter samlas i en förort till Johannesburg för att protestera mot dödsskjutningen av en tonåring med Downs syndrom. Tonåringen hade under oklara omständigheter skjutits ned av en polispatrull tidigare i veckan. Reaktionen mot polisens brutalitet blir våldsam och demonstranterna kastar sten mot polisen som svarar med tårgas, gummikulor och chockgranater för att skingra massorna. Ett par dagar senare grips två poliser och myndigheterna meddelar att de kommer att åtalas för mord på tonåringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0