Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Domen mot expresident Zuma står fast

   Författningsdomstolen avvisar expresident Jacob Zumas överklagande och bekräftar därmed domen mot honom på 15 månaders fängelse för domstolstrots. Zuma som befinner sig på sjukhus är dock villkorligt frigiven sedan några veckor av medicinska skäl och domstolens beslut påverkar inte detta faktum.

  • Lokalval 1 november

   Regeringen tillkännager att lokalval ska hållas den 1 november. Valkommissionen hade begärt att valen skulle skjutas upp till 2022 på grund av pandemin men författningsdomstolen satte stopp för den planen. Valen väntas bli en prövning för regerande ANC som är djupt splittrat och som får klä skott för ökad arbetslöshet och andra negativa effekter av pandemin. Enligt det globala opinionsinstitutet Ipsos väntas mindre än hälften av väljarna rösta på ANC.

  • Expresident Zuma släpps ur fängelse

   Landets förre president Jacob Zuma släpps ur fängelset av medicinska skäl. Zuma fängslades i juli för domstolstrots och skulle ha suttit 15 månader men fördes den 6 augusti till sjukhus för en okänd åkomma. Han opererades en vecka senare och har varit kvar på sjukhuset sedan dess. En representant för fängelsemyndigheten säger att Zuma ska avtjäna resten av straffet under övervakning utanför fängelset. Det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen fördömer frisläppandet och kallar det olagligt samt ett hån mot rättsväsendet.       

  • Augusti

  • Regeringen ombildas efter upplopp

   President Cyril Ramaphosa genomför en omfattande regeringsombildning till följd av orosvågen i juli som krävde över 350 liv (se 9 juli). Försvarsminister Nosiviwe Mapisa-Nqakula petas från sin post och ersätts med parlamentets talman Thandi Modise. Mapisa-Nqakula hade bland annat gjort sig ovän med Ramaphosa när hon ifrågasatte presidentens uttalande om att orosvågen var ett organiserat uppror. Ramaphosa skrotar det departement som haft hand om rikets säkerhet och placerar säkerhetspolisen under sitt eget ämbete. Säkerhetsstyrkorna har fått stark kritik för att ha agerat för långsamt för att stoppa upploppen. Hälsominister Zweli Mkhize ersätts också. Den före detta läkaren Mkhize är ansedd som en skicklig strateg och har fått beröm för sin hantering av covid-19-pandemin men lämnar sin post på grund av att han är anklagad för korruption (se 8 juni). Ny hälsominister blir Mathume Joseph Phaahla. Finansminister Tito Mboweni som länge bett om att få avgå ersätts av Enoch Godongwana, ordförande för södra Afrikas utvecklingsbank.

  • Juli

  • Över 350 döda när protester övergår i våld

   Fängslandet av av ex-president Zuma (se 8 juli) leder till protester i Zumas hemprovins KwaZulu-Natal. Protesterna sprids de följande dagarna till städerna Pietermaritzburg, Durban och Johannesburg och övergår i plundring och allmän laglöshet. Vägar blockeras och varutransporter kapas. Polisen står på många håll handfallen och medborgargarden tar saken i egna händer för att stoppa plundrare. Fler än 350 människor mister livet i oroligheterna och mer än 2 500 grips. Våldet når en sådan dimension att president Cyril Ramaphosa beskriver det som ett planerat uppror. Först efter en vecka ebbar oroligheterna ut. Enligt regeringen har mer än 40 000 affärer och andra företag plundrats, bränts ned eller vandaliserats. Skadorna uppskattas till över en miljard amerikanska dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0