
Sydafrika
Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
Augusti
-
Oppositionen bildar allians
Landets största oppositionsparti DA och sex andra partier bildar en allians för att försöka besegra regerande ANC i parlamentsvalet 2024, rapporterat lokala medier. Partierna uppges ha nått en överenskommelse om hur de ska fördela makten vid en eventuell seger över ANC. Koalitionen består utöver DA av två andra partier som sitter i parlamentet – Inkatha – frihetspartiet och Frihetsfronten plus – samt några mindre partier som AktionSA, Förenade oberoende rörelsen, Nationella partiet spektrum och Sydafrikas nationella medborgerliga organisation. Landets tredje största parti, Ekonomiska frihetskämpar, står utanför överenskommelsen.
-
Expresident Zuma fängslas igen men släpps direkt
Expresident Jacob Zuma följer en order från Högsta domstolen och inställer sig vid ett fängelse för att avtjäna det straff han tidigare dömts till. Zuma skrivs in i fängelsets system men släpps igen inom en timme. Enligt den nationella kriminalvårdsmyndigheten friges Zuma som en del av regeringens kampanj för att minska överbeläggningen i landets fängelser. Kampanjen innebär att fångar som inte begått våldsbrott kan släppas. I juli avvisade Högsta domstolen ett överklagande från Jacob Zuma gällande det fängelsestraff som han dömdes till i juni 2021. Zuma fick då 15 månaders fängelse för domstolstrots sedan han vägrat att vittna inför den så kallade Zondokommissionen som undersökte korruption och andra oegentligheter under Zumas ämbetsperiod (se Aktuell politik). När Zuma sattes bakom lås och bom utlöste det upplopp som övergick i plundring och krävde mer än 350 människors liv (se 9 juli 2021). Zuma frigavs två månader senare med hänvisning till dålig hälsa.
-
-
Juni
-
President Ramaphosa friad i skandal
Kholeka Gcaleka, som är vikarierande Public Protector (den ombudsman för allmänheten som granskar regeringens arbete) friar slutgiltigt president Cyril Ramaphosa från misstankar om att ha brutit mot lagen i samband med ett inbrott på hans gård år 2020. Kholeka Gcaleka bekräftar därmed det som framkom i en preliminär rapport i mars och upprepar att hon inte funnit några bevis som stöder anklagelserna om maktmissbruk eller lagbrott från Cyril Ramaphosas sida i samband med inbrottet. Ramaphosa har bland annat anklagats för penningtvätt och för att ha underlåtit att rapportera inbrottet till polisen (se 9 juni 2022). Slutsatserna i rapporten avfärdas av oppositionen som betraktar Ramaphosa som fortsatt misstänkt. En parallell polisutredning pågår fortfarande.
-
Maj
-
"Sydafrika skickade vapen till Ryssland"
USA:s ambassadör anklagar Sydafrika för att i hemlighet ha försett Ryssland med vapen. Enligt ambassadör Reuben Brigety lastades vapen och ammunition ombord på ett ryskt fraktfartyg som anlöpte en flottbas i Kapstaden i december. President Cyril Ramaphosa reagerar med ilska på det amerikanska utspelet. Han förnekar inte anklagelserna men säger att en utredning ska tillsättas för att undersöka dem. Avslöjandet följs av ett telefonsamtal mellan Ramaphosa och Rysslands president Vladimir Putin. Enligt ryska uppgifter enas de båda ledarna om att ”intensifiera de ömsesidigt fördelaktiga förbindelserna”. Ytterligare några dagar senare åker befälhavaren för Sydafrikas armé på besök till Moskva för att diskutera samarbete. Sydafrika har vägrat att fördöma invasionen av Ukraina med motiveringen att landet vill förbli neutralt vilket har väckt kritik i väst.
-
Mars
-
Andrum i skandal för president Ramaphosa
Den institution som har som uppgift att granska hur staten sköter sina åtaganden, kallad Public Protector, konstaterar i en preliminär rapport att president Cyril Ramaphosa inte gjorde något fel i samband den skandal som har förföljt honom sedan sommaren 2022. President Ramaphosa misstänktes bland annat för penningtvätt efter att flera miljoner kronor i kontanter stulits från hans gård (se Juni 2022). Stölden rapporterades aldrig till polisen men utredarna lägger skulden på presidentens säkerhetsstyrka som valde att själva undersöka vad som hänt i stället för att kontakta polis. Utlåtandet innebär en lättnad för Cyril Ramaphosa som pressats hårt av affären men saken är inte helt utklarad. En polisutredning pågår fortfarande.