Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med 50 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Utegångsförbud i kampen mot corona

   Vid midnatt inleder Sydafrika en tre veckor lång nedstängning för att bekämpa coronaviruset. Sedan tidigare är skolor stängda och strikta reserestriktioner har införts för resenärer till och från högriskländer. Nu skärps förbuden och militär sätts in för att hjälpa polisen med övervakningen. Enligt de nya reglerna får ingen röra sig utanför sitt hem utom för att besöka läkare, gå till banken eller köpa livsmedel och annat livsavgörande. Sjukvårdspersonal, polis och de som arbetar i samhällsavgörande funktioner är undantagna restriktionerna. All försäljning av alkohol och cigaretter är förbjuden. Alla barer, kaféer, restauranger och de flesta affärer stängs. Den som bryter mot reglerna riskerar fängelse eller böter.

  • Domstol rentvår Ramaphosa

   Den domstol i Pretoria som granskat justitieombudsmannens rapport rörande president Cyril Ramaphosa rentvår presidenten från alla misstankar. Justitieombudsmannen har i en granskning anklagat Ramaphosa för att ha mörkat en donation till sin kampanj för att vinna rollen som regeringspartiet ANC:s ledare (se 12 aug 2019). I sin rapport framhävde justitieombudsmannen också misstankar om penningtvätt i samband med donationen. Efter dagens utslag ökar kritiken mot justitieombudsmannen och hennes ställning är allt mer ifrågasatt.  

  • Första coronafallet konstateras

   Sydafrikas första fall av coronasmitta upptäckts när en man som varit i Italien kommer tillbaka hem och testas positivt för covid-19. Tio dagar senare konstateras inhemsk spridning i landet.  

  • Osäker elproduktion bäddar för lågkonjunktur

   För andra gången på två år går Sydafrika in i en lågkonjunktur. Skulden läggs huvudsakligen på det statliga bolaget Eskoms oförmåga att täcka landets elbehov. De schemalagda elavbrott som Eskom infört för att undvika ett totalt haveri beräknas ha kostat hundratals miljoner under 2019. Sydafrika har därtill en stor statsskuld, en mycket hög arbetslöshet, låg tillväxt och flera ekonomiska sektorer som går kräftgång.

  • Februari

  • Domstol beordrar att ex-president Zuma ska gripas

   Rättegången mot ex-president Jacob Zuma skjuts upp. Zumas advokater hänvisar till presidentens hälsotillstånd men rätten godtar inte det sjukintyg som advokaterna uppvisar. Domstolen utfärdar istället en order om att Zuma ska gripas. Ordern träder i kraft först den 6 maj då rättegången ska återupptas. Zuma misstänks bland annat ha tagit emot mutor i samband med den stora vapenaffären 1999 mellan Sydafrika och flera europeiska länder, bland annat Sverige. Målet har pågått i över ett decennium och ex-presidenten har använt varje tänkbar möjlighet att förhala rättegången. I november förlorade Zuma ytterligare ett försök att överklaga åtalet. Samtidigt pågår undersökningar kring korruptionsbrott under Zumas tid som president 2009–2018 (se 15 juli 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0