Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med nästan 60 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Demokratins intåg i mitten av 1990-talet skapade politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt men samhället präglas fortfarande av stor ojämlikhet. Medelklassen växer men fattigdomen är utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska och ekonomiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • ANC sparkar ut expresident Zuma

   Regeringspartiet ANC utesluter expresident Jacob Zuma sedan denne ställt sig bakom ett annat nybildat parti – uMkhonto We Sizwe (vilket betyder Nationens spjut och var namnet på ANC:s väpnade gren under apartheidtiden). I december förklarade Zuma att han skulle arbeta för uMkhonto We Sizwe under den kommande valkampanjen. Han lämnade dock inte ANC. Jacob Zumas byte av parti riskerar att kosta ANC en del röster. Enligt en aktuell opinionsundersökning stöder nästan en av tre sydafrikaner den 81-årige Zuma. Stödet för Jacob Zuma är särskilt starkt i hans hemprovins i KwaZulu-Natal.

 • 2023

  • December

  • Israel anmäls för folkmord

   Sydafrika anmäler Israel till FN:s internationella domstol i Haag (ICJ). Sydafrika menar att Israel gjort sig skyldigt till folkmordshandlingar genom den israeliska krigföringen mot Hamas i Gaza. Enligt Sydafrika har Israel agerat "med den erforderliga specifika avsikten... att förgöra palestinier i Gaza som en del av den bredare palestinska nationella, rasistiska och etniska gruppen." Israel avvisar den sydafrikanska anmälan och kallar den både avskyvärd och absurd.

  • Augusti

  • Oppositionen bildar allians

   Landets största oppositionsparti DA och sex andra partier bildar en allians för att försöka besegra regerande ANC i parlamentsvalet 2024, rapporterat lokala medier. Partierna uppges ha nått en överenskommelse om hur de ska fördela makten vid en eventuell seger över ANC. Koalitionen består utöver DA av två andra partier som sitter i parlamentet – Inkatha – frihetspartiet och Frihetsfronten plus – samt några mindre partier som AktionSA, Förenade oberoende rörelsen, Nationella partiet spektrum och Sydafrikas nationella medborgerliga organisation. Landets tredje största parti, Ekonomiska frihetskämpar, står utanför överenskommelsen.

  • Expresident Zuma fängslas igen men släpps direkt

   Expresident Jacob Zuma följer en order från Högsta domstolen och inställer sig vid ett fängelse för att avtjäna det straff han tidigare dömts till. Zuma skrivs in i fängelsets system men släpps igen inom en timme. Enligt den nationella kriminalvårdsmyndigheten friges Zuma som en del av regeringens kampanj för att minska överbeläggningen i landets fängelser. Kampanjen innebär att fångar som inte begått våldsbrott kan släppas. I juli avvisade Högsta domstolen ett överklagande från Jacob Zuma gällande det fängelsestraff som han dömdes till i juni 2021. Zuma fick då 15 månaders fängelse för domstolstrots sedan han vägrat att vittna inför den så kallade Zondokommissionen som undersökte korruption och andra oegentligheter under Zumas ämbetsperiod (se Aktuell politik). När Zuma sattes bakom lås och bom utlöste det upplopp som övergick i plundring och krävde mer än 350 människors liv (se 9 juli 2021). Zuma frigavs två månader senare med hänvisning till dålig hälsa.

  • Juni

  • President Ramaphosa friad i skandal

   Kholeka Gcaleka, som är vikarierande Public Protector (den ombudsman för allmänheten som granskar regeringens arbete) friar slutgiltigt president Cyril Ramaphosa från misstankar om att ha brutit mot lagen i samband med ett inbrott på hans gård år 2020. Kholeka Gcaleka bekräftar därmed det som framkom i en preliminär rapport i mars och upprepar att hon inte funnit några bevis som stöder anklagelserna om maktmissbruk eller lagbrott från Cyril Ramaphosas sida i samband med inbrottet. Ramaphosa har bland annat anklagats för penningtvätt och för att ha underlåtit att rapportera inbrottet till polisen (se 9 juni 2022). Slutsatserna i rapporten avfärdas av oppositionen som betraktar Ramaphosa som fortsatt misstänkt. En parallell polisutredning pågår fortfarande. 

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

88678

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0