Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Längst ned i Afrika ligger Sydafrika. Landet omfamnas av Atlanten i väster och Indiska oceanen i öster. Med 50 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De stora klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Toppolitiker i regeringspartiet åtalad

   Generalsekreteraren i regeringspartiet ANC, Ace Magashule, åtalas på flera punkter för korruption, penningtvätt och bedrägeri. Brotten ska ha begåtts 2014 då Magashule var ledare för provinsen Free State och Jacob Zuma var landets president. Enligt åtalet har många miljoner som varit avsedda för asbestsanering aldrig använts för ändamålet utan hamnat i privata fickor. Flera misstänkta i den så kallade asbesthärvan greps tidigare i år (se 30 september). Magashule, som är nära vän med ex-president Zuma, är den högst uppsatta politikern som åtalats i den komplicerade väv av korruption och ekonomiska oegentligheter som omgärdar ex-presidentens ämbetsår. Magashule förnekar anklagelserna och tänker i nuläget inte avgå trots att ANC tidigare i år beslutat att korruptionsmisstänkta som innehar en hög befattning inom partiet ska lämna sina uppdrag tills ärendet är utrett. En hårdnande maktkamp väntas nu mellan den falang inom ANC som stödjer Magashule och den som stödjer president Cyril Ramaphosa.

  • Veteraner tvingar utländska affärsinnehavare att stänga

   Organisationen för krigsveteraner Umkhonto we Sizwe Military Veterans’ Association (MKMVA), som har nära band till regeringspartiet ANC, hotar utländska affärsinnehavare i Durban och tvingar dem att stänga. MKMVA anklagar migranterna, som bland annat kommer från Somalia och Zimbabwe, för att ta jobben från fattiga sydafrikaner. De kräver att endast sydafrikaner ska få driva affärsverksamhet i Durbans centrum. Främlingsfientliga protester blossar då och då upp i landets storstäder där hundratusentals sydafrikaner är arbetslösa och lever i fattigdom.

  • Största oppositionspartiet får ny ledare

   Sydafrikas största oppositionsparti, Demokratiska alliansen (DA), väljer partiveteranen John Steenhuisen som ny ledare. Steenhuisen har varit tillförordnad på samma post sedan den förre partiledaren Mmusi Maimane avgick för drygt ett år sedan (se 23 oktober 2019).

  • Oktober

  • Konfrontation mellan vita och svarta efter mord på vit förman

   Två svarta misstänkta framträder inför domstolen i Senekal, söder om Johannesburg. De står anklagade för att ha mördat en vit 22-årig förman på en gård i området. En konfrontation uppstår mellan vita och svarta som samlats utanför domstolsbyggnaden. Polisnärvaron är hög, några dagar tidigare stormade vita män domstolen i ett försök att komma åt de två mordmisstänkta. Mannen som ledde upploppet greps. Sydafrika bär fortfarande djupa spår av apartheidpolitiken som drevs under drygt 40 år då svarta medborgare inte åtnjöt fulla rättigheter (se Modern historia). Såväl presidenten som polisministern har försökt tona ner den rasistiska retorik som präglar debatten efter mordet på 22-åringen. Ett bönemöte för fred har hållits i Senekal där vita och svarta deltog tillsammans.

  • Första korruptionsdomen mot VBS bankchef

   Domstolen dömer en av toppcheferna i den före detta banken VBS till sju års fängelse för korruption, penningtvätt och svindleri. Den åtalade har erkänt sig skyldigt till brott och inlett ett samarbete med åklagaren. Plundringen av VBS omfattar motsvarande 134 miljoner amerikanska dollar. VBS var en regional medlemsägd bank som i första hand riktade sig till småsparare och landsbygdskommuner. Ytterligare sju högt uppsatta personer inom banken väntar på rättegången och åklagaren har meddelat att fler kommer att åtalas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0