Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Det natursköna och kulturrika Sydafrika omfamnas av Atlanten och Indiska oceanen. Med 50 miljoner invånare är landet Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De växande klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Razzia mot ligor i Johannesburg

   Minst 600 utländska medborgare grips och vapen och smuggelgods tas i beslag i Johannesburgområdet, där ansvariga uppger att det är fråga om en insats mot organiserad brottslighet. Insatsen uppmärksammas stort i sociala medier, där många befarar att utpekandet av utlänningar ska leda till växande främlingsfientlighet.

  • Maj

  • ANC vinner parlamentsvalet

   Parlamentsval hålls under lugna former. Regerande ANC går bakåt jämfört med valet 2014 men vinner ändå egen majoritet i parlamentet. ANC får 57,5 procent av rösterna vilket ger 230 mandat. Det är 5 procentenheter och 19 mandat mindre än 2014. Det största oppositionspartiet DA backar en dryg procent och landar på 20,7 procent och 84 mandat. Det radikala vänsterpartiet EFF vinner terräng och går från 6,4 till 10,8 procent vilket ger 44 mandat, nästan dubbelt så många som i 2014. Även Inkatha Freedom Party ökar sin röstandel från 2,4 till 3,4 procent och får 14 mandat. Partiet Frihetsfront Plus stärks också – från 0,9 till 2,4 procent vilket ger 10 mandat (läs mer om partierna i Politiskt system). 

  • Februari

  • ANC och DA slåss om tätposition mot korruption

   President Ramaphosa säger att han kommer att upprätta en domstol som ska få särskilda befogenheter för att snabbt kunna hitta och återställa statliga tillgångar som försvunnit genom korruption. Ramaphosas utspel kommer dagen efter det att oppositionspartiet Demokratiska alliansens ledare Mmusi Maimane sagt att om hans parti vinner valet i maj ska en speciell insatsstyrka mot korruption skapas.

  • Ramaphosa förnekar angiveri

   En tidigare ANC-medlem, Mosiuoa Lekota, anklagar president Ramaphosa för att under apartheidtiden ha angett sina kamrater för att slippa sändas till den beryktade fängelseön Robben Island. Lekota avger sitt vittnesmål inför parlamentet där Ramaphosa går i svaromål genom att förneka anklagelserna. Ramaphosa greps och hölls fängslad ett antal månader vid två tillfällen, 1974 och 1976, men till skillnad från Lekota och andra hamnade han aldrig på Robben Island. Ramaphosa säger att han trots brutala förhör aldrig samarbetade med säkerhetspolisen.

  • Arbetare tågar mot arbetslöshet

   Demonstrationer hålls i flera städer i protest mot den stigande arbetslösheten som 2018 uppgick till drygt 27 procent generellt och till mer än 53 procent bland personer yngre än 35 år. I Durban leds manifestationen av fackföreningen Cosatu och samlar 6 000 deltagare. Förutom åtgärder för att skapa jobb kräver demonstranterna ett slut på statlig korruption och misshushållning med resurser.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0