Sydafrika
Foto: Shutterstock/Mark Van Overmeire

Sydafrika

Det natursköna och kulturrika Sydafrika omfamnas av Atlanten och Indiska oceanen. Med 50 miljoner invånare är landet Afrikas största ekonomi. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög. De växande klyftorna leder till politiska spänningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juli

  • Sydafrika ansluter sig till AU:s frihandelsavtal

   Sydafrika och fyra andra länder ansluter sig till Afrikanska unionens frihandelsavtal AFCFTA vid organisationens toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott. Innan frihandelsområdet kan bli verklighet måste avtalet ratificeras på nationell nivå.

  • Mars

  • Klartecken för åtal mot Zuma

   Riksåklagaren Shaun Abrahams meddelar att ex-president Jacob Zuma kommer att ställas inför rätta åtalad för olika former av korruption. Zuma är sedan tidigare åtalad på 783 punkter för att att ha tagit emot mutor i samband med en stor vapenaffär 1999 då Sydafrika köpte vapen för fem miljarder dollar från fem europeiska företag (i affären ingick köp av svenska JAS-plan). Åtalen väcktes redan 2005 men lades ned 2009.

  • Februari

  • Nya regeringen presenteras

   President Ramaphosa presenterar sin nya regering. De flesta ministrar som stod ex-president Zuma nära har bytts ut. Endast fem ministrar får behålla sina poster. ANC:s vice ordförande David Mabuza blir vicepresident, Lindiwe Sisulu blir utrikesminister, Malusi Gigaba utses till inrikesminister och Nhlanhla Nene blir finansminister. Nene sparkades från samma post av Zuma i december 2015. Pravin Gordhan, som var finansminister både före och efter Nene och som också fick sparken av Zuma, blir minister med ansvar för de statliga företagen. Oppositionspartierna DA och EFF stöder utnämningarna av Nene och Gordhan. 

  • Ramaphosa ny president

   Vicepresident Cyril Ramaphosa utses av parlamentet till att efteträda Jacob Zuma på presidentposten. Ramaphosa lovar i sitt tacktal att ägna kraft åt att bekämpa korruptionen i samhället. Hans företrädare Jacob Zuma har en lång rad korruptionsåtal hängande över sig. Så länge Zuma var president kunde han inte åtalas men nu öppnas dörren för ett antal rättsprocesser. Ramaphosa har tidigare sagt att rättvisan ska ha sin gång och att det inte finns några skäl att särbehandla Zuma efter hans avgång.

  • Zuma meddelar sin avgång

   ANC hotar att fälla president Zuma genom misstroendevotum. Zuma böjer sig för trycket och meddelar att han avgår med omedelbar verkan men uppger samtidigt att han inte håller med partiledningen om att han utgör en belastning. Som skäl för sitt beslut anger Zuma att han inte vill vålla splittring inom ANC. Tidigare under dagen har polisen genomsökt finansfamiljen Guptas hem. Gupta och Zuma har nära förbindelser och finansfamiljen har anklagats för att ha skaffat sig stort politiskt inflytande genom vänskapen med Zuma. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0