Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Höjd beredskap vid gränsen mot Kosovo

   Serbisk militär befinner sig i förhöjd beredskap vid gränsen mot Kosovo, uppger försvarsdepartementet i Belgrad, på grund av vad om uppfattas som ”provokationer” då Kosovo skickat specialstyrkor inom polisen till gränstrakten. Upprinnelsen är att Kosovos regering den 20 september beslutade att bilar med serbiska registreringsskyltar måste sätta på tillfälliga kosovanska skyltar när de kör i Kosovo. Etniska serber i Kosovo har genomfört dagliga protester mot beslutet, bland annat genom att parkera lastbilar och andra fordon längs vägen för att hindra trafiken. Serbiska stridsflygplan har flugit över gränsområdet och försvarsminister Nebojša Stefanović har besökt två militärbaser i gränstrakten. Kosovos president Vjosa Osmani återvänder i förtid från New York och mötet i FN:s generalförsamling på grund av det upptrappade läget vid gränsen.

  • Lag om kyrilliska bokstäver på ”enhetsdag"

   En lag antas som innebär att statliga företag måste använda det kyrilliska alfabetet i kommunikation med allmänheten. Andra företag erbjuds skattelättnader om de använder kyrilliska bokstäver. Lagen antas den 15 september, den dag som för ett år sedan utropades till ”Serbiska enhetsdagen”, och samma lag antas samtidigt i den serbiska enheten i Bosnien, Republika Srpska. Enhetsdagen uppmärksammas genom att serber uppmuntras att flagga och armén visar upp vapen och stridsfordon. Serbiska kan skrivas med både kyrilliska och latinska bokstäver. Allt fler tenderar att använda det latinska alfabetet som också används av flertalet icke-serber i regionen.

  • Augusti

  • Mediestorm mot Twitterstämpel

   Regeringsvänliga medier rasar över att Twitter stämplat flertalet dagstidningar och TV-bolag i Serbien, däribland publicservicebolaget RTS, som ”statligt anknutna medier”. Definitionen innebär att staten direkt eller indirekt utöver kontroll över det redaktionella innehållen och/eller över produktion och distribution. Kritiker har länge framhållit att president Aleksandar Vučić   kväver granskande journalistik och styr medieägandet till allierade. Själv säger Vučić  i en kommentar att Twitters stämpel är en ”komplimang” eftersom det är normalt för medier att samarbeta med regeringar. Han säger sig se fram mot att bli avstängd från Twitter och bli ”ännu en Trump i världen”, med syftning på den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump. Under 2020 tog Twitter bort över 8 500 konton som samordnat hade postat runt 43 miljoner twittermeddelanden med kritik mot oppositionen och oberoende medier i Serbien.

  • Serberna erbjuds nu en tredje vaccinspruta mot covid-19 då smittspridningen ökat avsevärt. Den enda kravet är att det gått minst sex månader sedan den andra sprutan. Serbien var tidigt ute med vaccinering men när 40 procent av invånarna fått sina sprutor avtog takten rejält, på grund av utbredd vaccinskepsis. Som på andra håll sprider sig nu deltavarianten av viruset snabbt bland den ovaccinerade delen av befolkningen. Drygt 7 100 människor har avlidit i covid-19 i Serbien.

  • Februari

  • Snabbaste vaccinationstakten i Europa

   President Aleksandar Vučić meddelar att Serbien på två veckor har vaccinerat omkring en halv miljon av landets sju miljoner invånare mot covid-19. Det gör Serbien till det land på den europeiska kontinenten som kommit längst med sitt vaccinationsprogram, något som enligt Vučić beror på en offensiv strategi för upphandling. Serbien har bland annat slutit ett uppmärksammat avtal med Kina om en storleverans från företaget Sinopharm, och har även köpt vaccin från Ryssland. Sammanlagt används tre olika vaccin i landet och serberna tillåts själva välja vilket de vill ha när de bokar sin vaccinationstid. Sedan coronapandemin bröt ut har drygt 4 100 serber dött av sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0