Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Kosovo inför 100-procentiga tullar

   Kosovo inför tullavgifter på 100 procent på import från Serbien (och Bosnien), varpå Serbien varnar för ett totalstopp för handeln över gränsen och EU kräver att beslutet genast dras tillbaka. Men Kosovo hotar med fler åtgärder. Det sedan tidigare spända läget förvärrades redan den 6 november när Kosovo införde 10-procentiga tullar mot Serbien och Bosnien, för att de drev en ”aggressiv kampanj” mot Kosovo. Enligt Prishtina ligger Belgrad bakom det faktum att flera mindre stater har dragit tillbaka sitt erkännande av Kosovo som självständig stat. Serbiens president Aleksandar Vučić har efter den första höjningen anklagat Kosovo för att underminera stabiliteten i regionen. Beslutet om att höja tullarna till 100 procent kommer dagen efter det att den internationella polisorganisationen Interpol för tredje gången röstat nej till att låta Kosovo bli medlem. Kosovo har satsat stora pengar på en kampanj för att få stöd för medlemskap, medan Serbien har kampanjat för ett nej.

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Serbien är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Serbien ingår Bosnien, Kosovo, Kroatien och Montenegro i överenskommelsen.

  • Augusti

  • EU skeptiskt till landbyte

   Flera av EU:s utrikesministrar varnar Serbien och Kosovo för att gå vidare med ett förslag om att byta mark med varandra, som ett led i försöken att normalisera relationerna. Enligt förslaget som presenterades av president Aleksandar Vučić i juli skulle albanskdominerade delar av södra Serbien bytas mot delar av det serbdominerade norra Kosovo. Vučićs kosovanske motpart Hashim Thaçi framstod först som positiv till idén, men har sedan delvis backat. Från EU-håll befarar man att åtgärden skulle riva upp sår och riskera att orsaka en dominoeffekt av krav och motkrav om ändrade gränser i den etniskt laddade regionen.

  • April

  • Kroatiens försvarsminister portad

   Regeringen förklarar att Kroatiens försvarsminister Damir Krstičević inte är välkommen i Serbien – som svar på att den serbiske försvarsministern Aleksandar Vulin i förra veckan nekades inresa i grannlandet. Zagrebs agerande var en reaktion på Vojislav Šešeljs agerande den 18 april.

  • Nationalistutbrott avbryter kroatiskt besök

   En delegation från Kroatien avbryter ett officiellt besök i Serbien i förtid sedan den serbiske ultranationalisten Vojislav Šešelj farit ut i smädelser och trampat på en kroatisk flagga utanför parlamentsbyggnaden i Belgrad. Delegationen var på ett tvådagarsbesök för att stärka de sköra relationerna mellan de bägge länderna. Kroaterna säger i ett uttalande att besöket inletts bra men att det blev omöjligt att stanna på grund av Šešeljs agerande. Serbiens premiärminister Ana Brnabić och talmannen Maja Gojković fördömer också Šešeljs utbrott som kommer bara en vecka efter det att han dömts för krigsförbrytelser. Šešelj är parlamentsledamot för Radikala partiet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0