Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Patriark Irinej död i covid-19

   Den serbisk-ortodoxa kyrkans ledare, patriark Irinej, avlider i sviterna av covid-19. Han uppges ha smittats en vecka tidigare då han i Montenegros huvudstad Podgorica lett en välbesökt begravningsceremoni för biskopen Amfilohije, även han död i covid-19. Vid ceremonin deltog flera tusen människor utan hänsyn till restriktionerna under coronapandemin, vilket ledde till hård kritik från myndigheterna i Montenegro. Även minneshögtiden i Belgrad efter patriark Irinejs död samlade tusentals deltagare på en liten yta.

  • Oktober

  • Ny regering svärs in

   Fyra månader efter valet godkänner parlamentet den nya regeringen under fortsatt ledning av premiärminister Ana Brnabić. Ministersammansättningen leder till debatt i media där många hyllar den helt jämna könsfördelningen, medan kritiker hävdar att den bara är ett spel för gallerierna och fullständigt betydelselöst så länge den politiska makten är koncentrerad till president Aleksandar Vučić.

  • September

  • Toppmöte med Kosovo i USA

   Ett amerikansklett toppmöte i Washington mellan president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Avdullah Hoti avslutas med ett löfte om uppmjukade relationer. Parterna undertecknar ett dokument som USA:s president Donald Trump kallar ”ett historiskt avtal”. De flesta utomstående bedömare är försiktigare och beskriver det som en avsiktsförklaring. Dokumentet innehåller bland annat åtgärder för att underlätta gränspassager mellan de båda länderna och ambitioner att dela på vatten- och energiresurser.

  • Juli

  • Anklagelser dominerar Kosovo-samtal

   Ledarna för Serbien och Kosovo träffas i Bryssel för att återuppta strandade förhandlingar om den framtida relationen mellan de båda länderna. Mötet har föregåtts av förhoppningar om uppmjukade relationer men omedelbart efter mötet anklagar Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Avdullah Hoti varandra för bristande förhandlingsvilja och för att vägra lyssna på motparten.

  • Våldsamma protester mot presidenten

   Enligt polisen har drygt 70 personer gripits i samband med våldsamma demonstrationer som pågår runtom i landet sedan flera dagar. Över 100 demonstranter och poliser uppges ha skadats under sammandrabbningarna. Protesterna riktar sig mot hur president Aleksandar Vučić hanterat coronapandemin och anklagar presidenten för inkonsekventa beslut som handlar mer om politiska avväganden än hälsomässiga. Den utlösande faktorn var när Vučić tidigare i veckan återinförde utegångsförbudet efter två restriktionsfria månader under vilka regeringspartiet SNS vann ett kritiserat parlamentsval (se 21 juni 2020).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0