Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Fängelsedomar för journalistmord

   Fyra före detta underrättelseofficerare döms till långa fängelsestraff för mordet på journalisten Slavko Curuvija 1999. Curuvija var redaktör och ägare för två oberoende tidningar och en hård kritiker av den dåvarande presidenten Slobodan Milošević. Reportrar utan gränser kallar domslutet ”historiskt” då det är första gången i modern tid som någon fälls för mord på en journalist i Serbien. Klimatet har hårdnat på nytt, under 2018 utsattes sju journalister för fysiska attacker och närmare 100 mediearbetare utsattes för hot eller påtryckningar.

  • Mars

  • Presidentpalatset omringas

   Tusentals demonstranter omringar och spärrar i praktiken av presidentpalatset i Belgrad under flera timmar. Det är ett led i en upptrappning av protesterna mot president Aleksandar Vučić som anklagas för auktoritärt styre och för att tysta medierna. Kvällen innan har tiotals personer trängt in i det statliga TV-bolaget RTS lokaler. Demonstranterna anklagar RTS för att gå i regeringspartiets ledband. Bland dem som deltar i stormningen finns den förre borgmästaren i Belgrad Dragan Đilas och Boško Obradović som är ledare för högerpartiet Dveri.

  • Protesterna går in på fjärde månaden

   För 14:e lördagen i rad samlas demonstranter för att protestera mot premiärminister Aleksandar Vučić. I Belgrad deltar över 10 000 personer och demonstrationer genomförs också på över 20 andra platser i landet.

  • Februari

  • Oppositionen inleder bojkott

   Oppositionsalliansen Allians för Serbien (SZS) inleder en bojkott av arbetet i både det nationella parlamentet och flera lokala församlingar, som ett led i de pågående protesterna mot president Aleksandar Vučić. Alliansen skriver att bojkotten kommer att pågå till dess att han tillmötesgår demonstranternas krav om ”fria och rättivsa val”. Alliansen skriver också att man inte vill ge legitimitet åt en ”totalitär regim” som kväver all opposition och betraktar politiska rivaler som statsfiender.

  • Fortsatta protester mot presidenten

   Tiotusentals människor samlas återigen, nu för nionde lördagen i rad, i Belgrad och en lång rad andra orter för att protestera mot president Aleksandar Vučić. Demonstranterna använder mottot "1av5miljoner", sedan Vučić avfärdat protesterna och sagt att han inte skulle ge efter för kraven ”om ni så vore 5 miljoner”. Protesterna hålls utan något tydlig politisk profil annat än motståndet mot regeringen, och organisatörerna tar avstånd från formellt stöd av oppositionsblocket Allians för Serbien. De kräver fria medier och fria val.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0