Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Oppositionen inleder bojkott

   Oppositionsalliansen Allians för Serbien (SZS) inleder en bojkott av arbetet i både det nationella parlamentet och flera lokala församlingar, som ett led i de pågående protesterna mot president Aleksandar Vučić. Alliansen skriver att bojkotten kommer att pågå till dess att han tillmötesgår demonstranternas krav om ”fria och rättivsa val”. Alliansen skriver också att man inte vill ge legitimitet åt en ”totalitär regim” som kväver all opposition och betraktar politiska rivaler som statsfiender.

  • Fortsatta protester mot presidenten

   Tiotusentals människor samlas återigen, nu för nionde lördagen i rad, i Belgrad och en lång rad andra orter för att protestera mot president Aleksandar Vučić. Demonstranterna använder mottot "1av5miljoner", sedan Vučić avfärdat protesterna och sagt att han inte skulle ge efter för kraven ”om ni så vore 5 miljoner”. Protesterna hålls utan något tydlig politisk profil annat än motståndet mot regeringen, och organisatörerna tar avstånd från formellt stöd av oppositionsblocket Allians för Serbien. De kräver fria medier och fria val.

  • Januari

  • Veckoprotester mot presidenten

   För sjunde lördagen i rad arrangerar oppositionen protestmarscher mot president Aleksandar Vučićs styre. Tiotusentals människor rapporteras ha deltagit i marscherna i Belgrad och andra städer. Protesterna inleddes den 8 december sedan ledaren för ett litet vänsterparti blivit attackerad och slagen inför ett politiskt möte. Paraplyorganisationen Allians för Serbien, som omfattar partier från hela den politiska skalan, anklagar det regerande SNS för att ha legat bakom attacken vilket myndigheterna förnekar. Vučić anklagas av oppositionen och frivilligorganisationer för att styra enväldigt och för att ha tagit total kontroll över medierna.

  • Rysslands president på statsbesök

   besöker landet. Många av dem har bussats in från andra delar av landet för att delta i hyllandet av Putin och hans serbiske kollega Aleksandar Vučić. Putin utlovar stöd och samarbete på en rad områden och anklagar USA för att ”destabilisera” regionen.

    

 • 2018

  • November

  • Kosovo inför 100-procentiga tullar

   Kosovo inför tullavgifter på 100 procent på import från Serbien (och Bosnien), varpå Serbien varnar för ett totalstopp för handeln över gränsen och EU kräver att beslutet genast dras tillbaka. Men Kosovo hotar med fler åtgärder. Det sedan tidigare spända läget förvärrades redan den 6 november när Kosovo införde 10-procentiga tullar mot Serbien och Bosnien, för att de drev en ”aggressiv kampanj” mot Kosovo. Enligt Prishtina ligger Belgrad bakom det faktum att flera mindre stater har dragit tillbaka sitt erkännande av Kosovo som självständig stat. Serbiens president Aleksandar Vučić har efter den första höjningen anklagat Kosovo för att underminera stabiliteten i regionen. Beslutet om att höja tullarna till 100 procent kommer dagen efter det att den internationella polisorganisationen Interpol för tredje gången röstat nej till att låta Kosovo bli medlem. Kosovo har satsat stora pengar på en kampanj för att få stöd för medlemskap, medan Serbien har kampanjat för ett nej.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0