Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Gränsavtal med EU

   Regeringen och EU skriver under ett avtal som ger EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex rätt att arbeta i Serbien, som gränsar till fyra EU-länder. Serbien ligger längs den så kallade Balkanrutten för migranter från främst Afrika och Asien på väg mot Väst- och Nordeuropa. Under 2015 och 2016 beräknas fler än en miljon människor ha använt sig av Balkanrutten.

  • Oktober

  • Handelsavtal med östblock

   Serbien undertecknar ett avtal som innebär att landet ansluter sig till det ryskledda Eurasiatiska ekonomiska unionen (EEU). Det sker trots invändningar från EU, som till stor del är skeptiskt till Serbiens nära relationer till Ryssland. Ett EEU-medlemskap är inte förenligt med det medlemskap i EU som Serbien inledde förhandlingar om 2014. När och om Serbien småningom blir medlem av EU måste landet lämna EEU. Förutom Ryssland ingår Vitryssland, Armenien, Kazakstan och Kirgizistan i EEU. Serbien blir den första medlemsstaten som inte var en del av Sovjetunionen.

  • ”Mini-Schengen” på Balkan

   Serbien, Albanien och Nordmakedonien beslutar att bilda vad som kallas ett mini-Schengen, med EU:s passfria zon som modell. Avtalet undertecknas vid ett möte i Novi Sad av president Vučić samt premiärministrarna Edi Rama och Zoran Zaev från Albanien respektive Nordmakedonien. Från 2021 ska det gå att resa mellan länderna med bara ID-kort, och fri rörlighet ska uppnås även för varor, kapital och tjänster. Förhoppningar finns att de tre andra länderna på västra Balkan – Bosnien, Kosovo och Montenegro – också ska ansluta sig till avtalet.

  • September

  • Presidenten deltar i ”demografitoppmöte”

   President Aleksandar Vučić deltar i ett högernationalistiskt toppmöte i Ungern med fokus vad som kallas familjepolitik – vilket här innebär motstånd mot invandring och uppmuntran för kristna par att skaffa fler barn. Värden, den ungerske premiärministern Viktor Orbán, har länge förespråkat ökat barnafödande bland ungrare, samtidigt som han kraftfullt motsätter sig invandring. Vučić säger att ökat barnafödande är en prioritet också i Serbien. Bland övriga deltagare finns Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš och den förre australiske premiärministern Tony Abbott.

  • Augusti

  • Fortsatta demonstrationer mot regeringen

   För 37:e lördagen i rad samlas demonstranter till nya protestmarscher mot regeringen under parollen ”1 av 5 miljoner” (se 2 februari 2019). De framför krav på fria och demokratiska val, formulerade i 42 punkter. Demonstrationerna under parollen har fortsatt varje lördag, om än i mindre omfattning än i början av året. Flera oppositionsledare har sagt att de tänker bojkotta parlamentsvalet våren 2020 om inte hela det sittande parlamentet avgår i förtid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0