Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Presidenten deltar i ”demografitoppmöte”

   President Aleksandar Vučić deltar i ett högernationalistiskt toppmöte i Ungern med fokus vad som kallas familjepolitik – vilket här innebär motstånd mot invandring och uppmuntran för kristna par att skaffa fler barn. Värden, den ungerske premiärministern Viktor Orbán, har länge förespråkat ökat barnafödande bland ungrare, samtidigt som han kraftfullt motsätter sig invandring. Vučić säger att ökat barnafödande är en prioritet också i Serbien. Bland övriga deltagare finns Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš och den förre australiske premiärministern Tony Abbott.

  • Maj

  • Kritiserade livstidsstraff införs

   Parlamentet godkänner en lagändring som innebär att livstidsstraff utan möjlighet till frigivning införs i brottsbalken. Beslutet om ändringen fattas trots kritik från Europarådet – lagen strider mot Europakonventionen till skydd för de mänskliga rättigheterna, som slår fast att alla livstidsstraff måste kunna omvandlas vid någon tidpunkt. Enligt den nya lagen kan livstidsfångar få straffet omvandlat efter 27 år i fängelse, utom när det gäller våldtäkt följt av mord eller allvarliga brott mot barn eller gravida kvinnor. I de fallen medges ingen möjlighet att få straffet omvandlat. Hittills har maxstraffet i Serbien varit 40 års fängelse.

  • April

  • Samtal med Kosovo ska återupptas

   Serbien och Kosovo enas om att de EU-ledda förhandlingarna ska återupptas – även om ett genombrott i dödläget mellan länderna uteblir – i samband med ett toppmöte i Berlin mellan EU och ledare för västra Balkan. Både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör klart för president Vučić och hans motpart från Kosovo, Hashim Thaci, att konflikten mellan länderna måste lösas om de ska kunna komma vidare på vägen mot ett framtida EU-medlemskap. Läget är låst efter Kosovos beslut att införa 100-procentiga tullar på varor från Serbien, som en följd av serbiskt lobbyarbete för att hindra Kosovos medlemskap i Interpol (se November 2018).

  • Serbien lovar hjälp till Notre-Dame-restaurering

   Regeringen utlovar en miljon euro till återuppbyggnaden av katedralen Notre-Dame i Paris, som brandskadades svårt under påskveckan. Gåvan ska bekräfta vänskapen med det franska folket, heter det. Två regeringstrogna serbiska tidningar har väckt uppmärksamhet efter branden genom att skriva att den utgjorde ”Guds straff” för att Kosovos flagga funnits i katedralen, i samband med högtidlighållandet av 100-årsminnet av första världskriget 2018.

  • Demonstration till stöd för presidenten

   Tiotusentals demonstranter tågar i Belgrad till stöd för Aleksandar Vučić, i en styrkedemonstrationer efter månader av oppositionsprotester mot presidenten. Förutom från Serbien deltog demonstranter från Bosnien, Kosovo, Kroatien, Nordmakedonien och Montenegro. Enligt regeringstrogna medier deltar över 100 000 människor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0