Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Aleksandar Vučić omvald som president

   President Aleksandar Vučić får 58,5 procent av rösterna redan i första omgången av presidentvalet och tar med hem segern på en gång. På andra plats kommer Zdravko Ponoš som är kandidat för den nya oppositionsalliansen Förenade Serbien. I det samtida parlamentsvalet förblir den valallians som Vučićs nationalistparti SNS leder störst och får med 43 procent av rösterna 120 av de 250 mandaten. Förenade Serbien blir näst störst med 14 procent och 38 mandat.

  • Februari

  • Inga serbiska sanktioner mot Ryssland

   President Aleksandar Vučić uttalar stöd för Ukrainas territoriella integritet efter Rysslands invasion som inletts dagen innan, men säger att det inte är aktuellt med serbiska sanktioner mot Ryssland. Serbien har starka band till Ryssland som kontrollerar landets oljeindustri och dessutom genom sin vetorätt håller dörren stängd för FN att erkänna Kosovo. Presidenten uttalar ingen direkt kritik mot Ryssland, men den 2 mars stödjer Serbien ett fördömande av FN:s säkerhetsråd av den ryska aggressionen i Ukraina. Resolutionen stöds av 141 länder medan 35 lägger ned sin röst. Förutom Ryssland röstar Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien mot den.

  • Januari

  • Väljarna godkänner författningsändring

   Strax över 60 procent som deltar i en bindande folkomröstning om författningsändringar röstar för förslaget. Ändringarna innebär främst att domare och åklagare framgent ska utses av särskild rättsliga råd, och inte av parlamentet som hittills. Runt 30 procent av väljarna deltar i folkomröstningen. Ändringarna är ett led i anpassningar som ska möjliggöra Serbiens anslutning till EU.

 • 2021

  • September

  • Höjd beredskap vid gränsen mot Kosovo

   Serbisk militär befinner sig i förhöjd beredskap vid gränsen mot Kosovo, uppger försvarsdepartementet i Belgrad, på grund av vad om uppfattas som ”provokationer” då Kosovo skickat specialstyrkor inom polisen till gränstrakten. Upprinnelsen är att Kosovos regering den 20 september beslutade att bilar med serbiska registreringsskyltar måste sätta på tillfälliga kosovanska skyltar när de kör i Kosovo. Etniska serber i Kosovo har genomfört dagliga protester mot beslutet, bland annat genom att parkera lastbilar och andra fordon längs vägen för att hindra trafiken. Serbiska stridsflygplan har flugit över gränsområdet och försvarsminister Nebojša Stefanović har besökt två militärbaser i gränstrakten. Kosovos president Vjosa Osmani återvänder i förtid från New York och mötet i FN:s generalförsamling på grund av det upptrappade läget vid gränsen.

  • Lag om kyrilliska bokstäver på ”enhetsdag"

   En lag antas som innebär att statliga företag måste använda det kyrilliska alfabetet i kommunikation med allmänheten. Andra företag erbjuds skattelättnader om de använder kyrilliska bokstäver. Lagen antas den 15 september, den dag som för ett år sedan utropades till ”Serbiska enhetsdagen”, och samma lag antas samtidigt i den serbiska enheten i Bosnien, Republika Srpska. Enhetsdagen uppmärksammas genom att serber uppmuntras att flagga och armén visar upp vapen och stridsfordon. Serbiska kan skrivas med både kyrilliska och latinska bokstäver. Allt fler tenderar att använda det latinska alfabetet som också används av flertalet icke-serber i regionen.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0