Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • December

  • Demonstranter kräver att valet ogiltigförklaras

   Tiotusentals människor demonstrerar i Belgrad med krav på att resultaten i parlamentsvalet den 17 december ogiltigförklaras. Det är den största gatuprotesten hittills sedan valet, men demonstrationer har förekommit dagligen och vägspärrar har flera gånger rests i huvudstaden. På julafton gjordes ett försök att storma stadshuset och över 30 personer greps. Enligt oppositionen förekom omfattande fusk, bland annat att bosnienserber bussades in från Bosnien för att rösta. Utländska observatörer har också konstaterat att oegentligheter förekom i samband med valet.

  • Regeringspartiet utropar seger

   President Aleksandar Vučić och hans regeringsparti SNS utropar sig som segrare efter parlamentsvalet. Oppositionspolitiker klagar på valfusk och rapporterade redan under valrörelsen att de utsatts för hat, hot och andra brott, och på att regeringspartiet fått oproportionerligt mycket utrymme i medierna. När det officiella resultatet är klart får en SNS-ledd allians 130 av de 250 mandaten. Den största oppositionsalliansen, Serbien mot våld (SPN), får 65 mandat medan en allians som leds av regeringspartnern SPS får 18 mandat. Valdeltagandet uppgår till 59 procent.

  • November

  • Nyval utlyst

   President Aleksandar Vučić utlyser nyval till parlamentet den 17 december, mindre än två år efter det senaste valet som hans partiallians vann. Vučić betonade vikten av enighet i Serbien i en orolig värld. Flera oppositionspartier har uppmanat till nyval sedan regeringspartierna och regeringsvänliga medier, enligt deras uppfattning, inte har hörsammat stora folkliga protester och gjort någonting åt den våldskultur som de anser har bidragit till två massakrer tidigare under året (se Maj 2023). Arton människor dödades i de skjutningarna, varav hälften barn. 

  • Oktober

  • Parlamentet antar ifrågasatt medielag

   Parlamentet antar en lag som pressfrihetsgrupper anser möjliggör ökad statlig makt över medierna. Lagen tillåter bland annat det statliga telekombolaget Telekom Srbija att köpa medier, något som hittills har varit förbjudet. EU-parlamentet uttryckte i maj sinn oro över uppgifterna om regeringspartiet använder telekombolaget till att öka inflytandet över mediemarknaden i Serbien. Lagen går nu till president Aleksandar Vučić för godkännande.

  • September

  • USA ber Serbien dra tillbaka trupp

   USA uppmanar Serbien att avbryta vad man beskriver som en oöverträffad militär upptrappning vid gränsen mot Kosovo med artilleri, stridvagnar och mekaniserade förband. Det sker också några dagar senare.
   Efter den senaste sammandrabbningen mellan serber och polis i norra Kosovo meddelar Nato att man förstärker sin närvaron i gränsområdet med soldater från Storbritannien och Rumänien.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0