Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • ”Serbien pressas till eftergifter”

   Serbien pressas av mäktiga västländer att normalisera banden till Kosovo – annars hotar åtgärder som skulle orsaka landet ”allvarliga skador”, säger president Aleksandar Vučić i en TV-sänd presskonferens. Enligt Vučić lades ett förslag fram under ett möte med företrädare för EU, USA, Frankrike, Tyskland och Italien. Västnationerna ska ha krävt att Serbien godtar planen – och hotat med att annars avbryta den europeiska integrationen, stoppa investeringar och vidta ekonomiska och politiska åtgärder som riskerar att skada Serbien allvarligt. Presidenten ger inga detaljer men sade att Serbien skulle bli ”isolerat” utan EU. Samtidigt hävdar han att västländernas vilja att lösa Kosovofrågan bara på geopolitiska omständigheter och en önskan att besegra Ryssland.

 • 2022

  • December

  • Militären i högsta beredskap

   Serbiens väpnade styrkor är i ”högsta beredskap” på grund av det oroliga läget i de norra serbdominerade delarna av Kosovo, uppger försvarsminister Miloš Vučević. Medier i Serbien hävdar att Prishtina förbereder en ”attack” mot kosovoserber, och president Aleksandar Vučić säger att planen är att driva ut dem ur Kosovo. Premiärminister Ana Branabić har nyligen sagt att Kosovo står vid ”randen av en väpnad konflikt”. De serbiska väpnade styrkorna har försatts i beredskap många gånger de senaste åren, men vapenskramlet har nått en högre nivå än tidigare. Belgrad anklagar Prishtina för att förbereda att driva ut serber från Kosovo, medan Prishtina hävdar att Belgrad ligger bakom ”paramilitära” krafter som reste vägspärrar i Kosovo den 10 december.

  • Begäran om trupper till Kosovo

   Försvarsminister Miloš Vučević begär att Natostyrkan Kfor låter 1 000 serbiska soldater och poliser gå över gränsen in i Kosovo. Det sker vid en av de gränsövergångar till Serbien som har spärrats av under den senaste tidens oroligheter i det serbdominerade norra Kosovo. Dagen innan har begärans uttalats av president Aleksandar Vučić som dock själv konstaterade att begäran knappast skulle accepteras. Kfors chef Angelo Michele Ristuccia säger i en kommentar efteråt att hans styrkor kan garantera säkerheten utan serbisk hjälp.

  • November

  • EU:s utrikeschef: ”Förhandlingar ska dämpa skyltbråket”

   Serbien och Kosovo har enats om att vidta åtgärder för att hindra att den alltmer spända konflikten om registreringsskyltar på fordon i Kosovo trappas upp ytterligare – det tillkännager EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter (se även 18 augusti 2022). Förhandlare för de bägge länderna ska fokusera på ett EU-förslag om att normalisera relationerna, skriver Borrell. Beskedet kommer sedan USA pressat regeringen i Prishtina att kompromissa. Två dagar tidigare tillkännagav Borrell att EU:s försök att medla i bråket misslyckats, och han gav då Kosovo skulden för dödläget. Konflikten består i Kosovos beslut att runt 10 000 kosovoserber måste byta sina serbiska skyltar till skyltar utfärdade av Kosovo senast i april 2023. Annars hotar i förlängningen böter och till slut körförbud. Kosovoserber har under november meddelat att de bojkottar statliga institutioner på grund av Kosovos skyltpolitik, och hundratals poliser, domare och andra offentliganställda har sagt upp sig på grund av bråket.

  • Augusti

  • Uppgörelse med Kosovo om fri rörlighet

   Serbien och Kosovo når en överenskommelse om fri rörlighet mellan de båda länderna. Enligt överenskommelsen som presenteras av EU:s utrikeschef Josep Borrell drar Belgrad tillbaka krav på utresedokument för den som har ett Kosovo-ID, och Prishtina lovar att inte införa motsvarande krav för personer med serbiskt ID.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0