Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Serbien och Kosovo anklagar varandra för våld

   Efter sammandrabbningarna i norra Kosovo mellan serber och Natostyrkan där beskyller president Aleksandar Vučić Kosovos premiärminister Albin Kurti för att vilja skapa konflikt mellan serber och Nato. Kurti anklagar i sin tur Serbien för att hetsa "extremister" att ta till våld. Samtidigt meddelar Nato att man förstärker sin styrka i Kosovo med 700 soldater. Se även Utrikespolitik och försvar.

  • Regeringen pressas av fortsatta protester

   Protesterna efter massakrerna fortsätter och beskrivs som de största sedan den folkliga revolt som ledde till president Slobodan Miloševićs fall för över 20 år sedan. Demonstranterna kräver inrikesministerns och polischefens avgång, att licenser dras in till TV-kanaler som sänder våldsbejakande program och att regeringsvänlig press slutar smutskasta oppositionella. Samtidigt meddelar president Aleksandar Vučić att han avgår som partiledare, men att det inte har med protesterna att göra. Demonstrationen äger rum dagen efter en stöddemonstration i Belgrad för Vučić, som svar på de regeringskritiska protesterna.

  • Förstärker trupper vid Kosovo

   Sedan Kosovos regering i maj 2023 tillsatt etniska albaner som borgmästare i områden i norr, och kosovoserber drabbat samman med polis, förstärker Serbien sin militära närvaro vid gränsen. Västländer uppmanar såväl Kosovo som Serbien att trappa ner situationen.

  • Serbien skakas av massakrer

   Serbien chockas av två massakrer på tre dagar. Den 3 maj sköt en 13-årig pojke ihjäl nio elever och en vakt vid en skola i Belgrad. Den 5 maj dödade en man minst åtta personer och skadade 14 i en by söder om huvudstaden. Båda skyttar är gripna. Skjutningar är mycket ovanliga i landet och de har omedelbart lett till politisk debatt. President Aleksandar Vučić vill sänka straffmyndighetsåldern från 14 år till 12 år. Regeringen vill också ha ännu striktare vapenlagar än de rådande, som redan anses vara bland de hårdare i Europa. Serbien ska "avväpnas", säger Vučić. En amnesti ska också införas för dem som lämnar in vapen. Det finns enligt presidenten 760 000 registrerade skjutvapen bland landets 6,8 miljoner invånare. I hela regionen finns dessutom stora mängder olagliga vapen efter krigen där. Skjutningarna leder även till att utbildningsministern Branko Ružić avgår. I stora demonstrationer den närmaste tiden efteråt protesteras det mot våldsförhärligande TV-program och den ofta hårda tonen i politiken.

  • Kosovo och Serbien ska leta försvunna

   Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti enas om att med EU som ordförande upprätta en kommission som ska samarbeta om att hitta och identifiera alltjämt försvunna döda efter kriget på 1990-talet. Över 1 600, de flesta kosovoalbaner, har aldrig hittats.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0