Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Våldsamma protester mot presidenten

   Enligt polisen har drygt 70 personer gripits i samband med våldsamma demonstrationer som pågår runtom i landet sedan flera dagar. Över 100 demonstranter och poliser uppges ha skadats under sammandrabbningarna. Protesterna riktar sig mot hur president Aleksandar Vučić hanterat coronapandemin och anklagar presidenten för inkonsekventa beslut som handlar mer om politiska avväganden än hälsomässiga. Den utlösande faktorn var när Vučić tidigare i veckan återinförde utegångsförbudet efter två restriktionsfria månader under vilka regeringspartiet SNS vann ett kritiserat parlamentsval (se 21 juni 2020).

  • Samtal med Kosovo återupptas

   President Aleksandar Vučić deltar i ett videomöte med Kosovos premiärminister Avdullah Hoti, under ledning av Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det är första gången på 18 månader som ledarna för Serbien och Kosovo pratar med varandra. Videosamtalet kommer att följas av ett personligt möte i Bryssel under den kommande veckan och ökar enligt EU-värdarna förhoppningen om uppmjukade relationer mellan de båda länderna.

  • Juni

  • Åtal sätter stopp för samtal med Kosovo

   Ett planerat möte i USA mellan ledare från Kosovo och Serbien ställs in efter att Kosovos president Hashim Thaҫi åtalats för krigsförbrytelser. Mötet, som skulle ha hållits i Vita huset i Washington, är bara ett av flera parallella medlingsförsök mellan Serbien och Kosovo. Såväl EU som Ryssland har också visat intresse för att bidra till en närmare relation mellan de båda historiska fienderna.

  • Regeringspartiet vinner bojkottat val

   Det högernationalistiska regeringspartiet SNS får enligt preliminära resultat drygt 63 procent av rösterna i parlamentsvalet. Men valdeltagandet verka hamna under 50 procent, då ett flertal oppositionspartier bojkottar valet i protest mot president Aleksandar Vučićs auktoritära styre. Bara två andra partier kommer över 3-procentsspärren. Det är socialistpartiet SPS, som är regeringens samarbetspartner, och Serbiska patriotiska alliansen (Spas), ett nybildat högerparti. Vallistor som representerar etniska minoriteter undantas från 3-procentsregeln och några sådana får också plats i parlamentet. 

  • Maj

  • Undantagstillståndet och restriktioner upphävs

   Parlamentet röstar för att upphäva det undantagstillstånd som presidenten, talmannen och premiärministern utlyste den 15 mars. Begränsningarna i rörelsefriheten tas bort och flertalet affärsverksamheter tillåts öppna igen. Skolor och kulturinstitutioner förblir dock stängda. Valkampanjen ska återupptas men inga massmöten ska hållas under maj månad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0