Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Toppmöte med Kosovo i USA

   Ett amerikansklett toppmöte i Washington mellan president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Avdullah Hoti avslutas med ett löfte om uppmjukade relationer. Parterna undertecknar ett dokument som USA:s president Donald Trump kallar ”ett historiskt avtal”. De flesta utomstående bedömare är försiktigare och beskriver det som en avsiktsförklaring. Dokumentet innehåller bland annat åtgärder för att underlätta gränspassager mellan de båda länderna och ambitioner att dela på vatten- och energiresurser.

  • Juli

  • Anklagelser dominerar Kosovo-samtal

   Ledarna för Serbien och Kosovo träffas i Bryssel för att återuppta strandade förhandlingar om den framtida relationen mellan de båda länderna. Mötet har föregåtts av förhoppningar om uppmjukade relationer men omedelbart efter mötet anklagar Serbiens president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Avdullah Hoti varandra för bristande förhandlingsvilja och för att vägra lyssna på motparten.

  • Våldsamma protester mot presidenten

   Enligt polisen har drygt 70 personer gripits i samband med våldsamma demonstrationer som pågår runtom i landet sedan flera dagar. Över 100 demonstranter och poliser uppges ha skadats under sammandrabbningarna. Protesterna riktar sig mot hur president Aleksandar Vučić hanterat coronapandemin och anklagar presidenten för inkonsekventa beslut som handlar mer om politiska avväganden än hälsomässiga. Den utlösande faktorn var när Vučić tidigare i veckan återinförde utegångsförbudet efter två restriktionsfria månader under vilka regeringspartiet SNS vann ett kritiserat parlamentsval (se 21 juni 2020).

  • Samtal med Kosovo återupptas

   President Aleksandar Vučić deltar i ett videomöte med Kosovos premiärminister Avdullah Hoti, under ledning av Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det är första gången på 18 månader som ledarna för Serbien och Kosovo pratar med varandra. Videosamtalet kommer att följas av ett personligt möte i Bryssel under den kommande veckan och ökar enligt EU-värdarna förhoppningen om uppmjukade relationer mellan de båda länderna.

  • Juni

  • Åtal sätter stopp för samtal med Kosovo

   Ett planerat möte i USA mellan ledare från Kosovo och Serbien ställs in efter att Kosovos president Hashim Thaҫi åtalats för krigsförbrytelser. Mötet, som skulle ha hållits i Vita huset i Washington, är bara ett av flera parallella medlingsförsök mellan Serbien och Kosovo. Såväl EU som Ryssland har också visat intresse för att bidra till en närmare relation mellan de båda historiska fienderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0