Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Kosovo upphäver 100-procentiga tullar

   Den övergångsregering som styr Kosovo efter en misstroendeomröstning där beslutar att slopa tullarna på 100 procent på varor från Serbien som funnits i ett och ett halvt år (se November 2018).  Enligt Kosovos premiärminister Albin Kurti ska ”ömsesidighet” nu tillämpas istället så att samma sak gäller för varor åt båda håll över gränsen. Serbiens regering intar en skeptisk hållning till beskedet. EU välkomnar det medan USA tycker inte att det duger utan befarar att ”ömsesidigheten” kommer att skapa nya problem. USA har hållit inne 50 miljoner dollar i bistånd för att förmå Kosovo att upphäva tullarna.

  • Mars

  • Stödpaket mot coronakris

   Regeringen presenterar ett stödpaket värt 5,7 miljarder dollar för att lindra effekterna av den ekonomiska kris som coronapandemin har utlöst. Paketet innehåller uppskjutna skatter och avgifter, förmånliga lån, direktstöd till företag och ett kontantbidrag på motsvarande en fjärdedel av en genomsnittslön, till alla medborgare över 18 år.

  • Striktare utegångsförbud

   Reglerna för utegångsförbudet nattetid skärps så att strikt förbud gäller i 12 timmar under veckodagar och 14 timmar på helgerna. Undantag görs inte ens för hundägare, vilket får många att protestera och säga att det innebär djurplågeri att inte få rasta hunden.

  • Presidenten rasar mot EU, lovordar Kina

   President Aleksandar Vučić kritiserar EU som han säger har övergivit Serbien under coronakrisen genom att begränsa exporten av skyddsmaterial. Vučić lovordar istället ”våra kinesiska bröder” som han säger ”är de enda som kan hjälpa oss”. Kina har lovat att skicka experter till Serbien med anledning av pandemin. Presidenten har redan tidigare sagt att europeisk solidaritet inte existerar.

  • Valet skjuts upp, utegångsförbud införs

   Valet som skulle hållas den 26 april skjuts upp och strikta restriktioner i rörelsefriheten införs, inklusive ett utegångsförbud nattetid och ett förbud för äldre att gå ut alls. Åtgärderna syftar till att dämpa coronapandemins verkningar. Valkommissionen stoppar alla valaktiviteter tills vidare. Det val som nu senareläggs gäller på nationell, regional och lokal nivå. Utegångsförbudet gäller för alla som inte har särskilt tillstånd eller arbetar natt. Alla som är över 65 år gamla i tätorterna och över 70 på landsbygden förbuds att över huvud taget vistas utomhus. Militären tar över bevakningen av gränser, migrantcenter och sjukhus.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0