Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Nygammal nationalistisk regering

   Parlamentet i Serbien röstar fram en ny koalitionsregering med Miloš Vučević som premiärminister. Vučević företräder liksom de flesta ministrarna partiet SNS. Det väcker uppseende att den tidigare spionchefen Aleksandar Vulin blir biträdande premiärminister. Vulin har band till Kreml, är föremål för sanktioner från USA, och vurmar för ett Storserbien. Vučević ska nu försöka gå balansgång mellan att ha goda relationer med såväl Kina som Ryssland och samtidigt sträva efter medlemskap i EU. Vučević säger att hans viktigaste uppgift är att vinna "kampen om Kosovo", vars självständighet Serbien inte erkänner och som landet har en explosiv och dålig relation med. Vučević står Serbiens starke man president Aleksandar Vučić nära och är tidigare försvarsminister. Han ersätter partikamraten Ana Brnabić på premiärministerposten.

  • Mars

  • Val görs om i Belgrad

   Efter utbredda protester om fusk ska valet i december 2023 göras om i huvudstaden Belgrad. Röstning i lokal- och parlamentsval ska hållas där den 2 juni, meddelar president Aleksandar Vučić. Det var framför allt i Belgrad som den serbiska oppositionen riktade anklagelser om valfusk, och det var i huvudstaden som resultatet var som jämnast (Vučićs regeringsparti SNS vann). Internationella oberoende observatörer från Osse var också kritiska till valet, men inte så mycket för direkt fusk på valdagen. Osse anmärkte på att valet inte var rättvist eftersom regeringspartierna gynnades kraftigt inte minst i massmedierna.

 • 2023

  • December

  • Demonstranter kräver att valet ogiltigförklaras

   Tiotusentals människor demonstrerar i Belgrad med krav på att resultaten i parlamentsvalet den 17 december ogiltigförklaras. Det är den största gatuprotesten hittills sedan valet, men demonstrationer har förekommit dagligen och vägspärrar har flera gånger rests i huvudstaden. På julafton gjordes ett försök att storma stadshuset och över 30 personer greps. Enligt oppositionen förekom omfattande fusk, bland annat att bosnienserber bussades in från Bosnien för att rösta. Utländska observatörer har också konstaterat att oegentligheter förekom i samband med valet.

  • Regeringspartiet utropar seger

   President Aleksandar Vučić och hans regeringsparti SNS utropar sig som segrare efter parlamentsvalet. Oppositionspolitiker klagar på valfusk och rapporterade redan under valrörelsen att de utsatts för hat, hot och andra brott, och på att regeringspartiet fått oproportionerligt mycket utrymme i medierna. När det officiella resultatet är klart får en SNS-ledd allians 130 av de 250 mandaten. Den största oppositionsalliansen, Serbien mot våld (SPN), får 65 mandat medan en allians som leds av regeringspartnern SPS får 18 mandat. Valdeltagandet uppgår till 59 procent.

  • November

  • Nyval utlyst

   President Aleksandar Vučić utlyser nyval till parlamentet den 17 december, mindre än två år efter det senaste valet som hans partiallians vann. Vučić betonade vikten av enighet i Serbien i en orolig värld. Flera oppositionspartier har uppmanat till nyval sedan regeringspartierna och regeringsvänliga medier, enligt deras uppfattning, inte har hörsammat stora folkliga protester och gjort någonting åt den våldskultur som de anser har bidragit till två massakrer tidigare under året (se Maj 2023). Arton människor dödades i de skjutningarna, varav hälften barn. 

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0