Serbien
Foto: Wikimedia Commons/Julo

Serbien

Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Uppgörelse med Kosovo om fri rörlighet

   Serbien och Kosovo når en överenskommelse om fri rörlighet mellan de båda länderna. Enligt överenskommelsen som presenteras av EU:s utrikeschef Josep Borrell drar Belgrad tillbaka krav på utresedokument för den som har ett Kosovo-ID, och Prishtina lovar att inte införa motsvarande krav för personer med serbiskt ID.

  • Krissamtal med Kosovo utan framgång

   Samtal hålls i Bryssel mellan president Aleksandar Vučić och Kosovos premiärminister Albin Kurti, för att försöka dämpa de stigande spänningarna mellan länderna. Inga resultat nås men dialogen ska fortsätta, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell som ledde samtalet. De senaste veckorna har våldsamheter blossat upp i norra Kosovo. Bakgrunden är motsättningar främst kring Kosovos krav på registreringsskyltar på fordon som även omfattar den serbiska minoriteten i norra Kosovo, samt dokumentation vid gränspassager. Dagen innan har Kurti och Vučić träffat Natochefen Jens Stoltenberg som sade att de 3 700 fredsbevarande soldater som Nato har i Kosovo kommer att vidta de åtgärder som behövs för att garantera ”säkerhet och fri rörlighet” för alla i Kosovo.

  • April

  • Aleksandar Vučić omvald som president

   President Aleksandar Vučić får 58,5 procent av rösterna redan i första omgången av presidentvalet och tar med hem segern på en gång. På andra plats kommer Zdravko Ponoš som är kandidat för den nya oppositionsalliansen Förenade Serbien. I det samtida parlamentsvalet förblir den valallians som Vučićs nationalistparti SNS leder störst och får med 43 procent av rösterna 120 av de 250 mandaten. Förenade Serbien blir näst störst med 14 procent och 38 mandat.

  • Februari

  • Inga serbiska sanktioner mot Ryssland

   President Aleksandar Vučić uttalar stöd för Ukrainas territoriella integritet efter Rysslands invasion som inletts dagen innan, men säger att det inte är aktuellt med serbiska sanktioner mot Ryssland. Serbien har starka band till Ryssland som kontrollerar landets oljeindustri och dessutom genom sin vetorätt håller dörren stängd för FN att erkänna Kosovo. Presidenten uttalar ingen direkt kritik mot Ryssland, men den 2 mars stödjer Serbien ett fördömande av FN:s säkerhetsråd av den ryska aggressionen i Ukraina. Resolutionen stöds av 141 länder medan 35 lägger ned sin röst. Förutom Ryssland röstar Belarus, Eritrea, Nordkorea och Syrien mot den.

  • Januari

  • Väljarna godkänner författningsändring

   Strax över 60 procent som deltar i en bindande folkomröstning om författningsändringar röstar för förslaget. Ändringarna innebär främst att domare och åklagare framgent ska utses av särskild rättsliga råd, och inte av parlamentet som hittills. Runt 30 procent av väljarna deltar i folkomröstningen. Ändringarna är ett led i anpassningar som ska möjliggöra Serbiens anslutning till EU.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0