Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Lag om kyrilliska bokstäver på ”enhetsdag"

   En lag antas som innebär att statliga företag måste använda det kyrilliska alfabetet i kommunikation med allmänheten. Andra företag erbjuds skattelättnader om de använder kyrilliska bokstäver. Lagen antas den 15 september, den dag som för ett år sedan utropades till ”Serbiska enhetsdagen”, och samma lag antas samtidigt i den serbiska enheten i Bosnien, Republika Srpska. Enhetsdagen uppmärksammas genom att serber uppmuntras att flagga och armén visar upp vapen och stridsfordon. Serbiska kan skrivas med både kyrilliska och latinska bokstäver. Allt fler tenderar att använda det latinska alfabetet som också används av flertalet icke-serber i regionen.

  • Augusti

  • Mediestorm mot Twitterstämpel

   Regeringsvänliga medier rasar över att Twitter stämplat flertalet dagstidningar och TV-bolag i Serbien, däribland publicservicebolaget RTS, som ”statligt anknutna medier”. Definitionen innebär att staten direkt eller indirekt utöver kontroll över det redaktionella innehållen och/eller över produktion och distribution. Kritiker har länge framhållit att president Aleksandar Vučić   kväver granskande journalistik och styr medieägandet till allierade. Själv säger Vučić  i en kommentar att Twitters stämpel är en ”komplimang” eftersom det är normalt för medier att samarbeta med regeringar. Han säger sig se fram mot att bli avstängd från Twitter och bli ”ännu en Trump i världen”, med syftning på den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump. Under 2020 tog Twitter bort över 8 500 konton som samordnat hade postat runt 43 miljoner twittermeddelanden med kritik mot oppositionen och oberoende medier i Serbien.

  • Serberna erbjuds nu en tredje vaccinspruta mot covid-19 då smittspridningen ökat avsevärt. Den enda kravet är att det gått minst sex månader sedan den andra sprutan. Serbien var tidigt ute med vaccinering men när 40 procent av invånarna fått sina sprutor avtog takten rejält, på grund av utbredd vaccinskepsis. Som på andra håll sprider sig nu deltavarianten av viruset snabbt bland den ovaccinerade delen av befolkningen. Drygt 7 100 människor har avlidit i covid-19 i Serbien.

  • Februari

  • Snabbaste vaccinationstakten i Europa

   President Aleksandar Vučić meddelar att Serbien på två veckor har vaccinerat omkring en halv miljon av landets sju miljoner invånare mot covid-19. Det gör Serbien till det land på den europeiska kontinenten som kommit längst med sitt vaccinationsprogram, något som enligt Vučić beror på en offensiv strategi för upphandling. Serbien har bland annat slutit ett uppmärksammat avtal med Kina om en storleverans från företaget Sinopharm, och har även köpt vaccin från Ryssland. Sammanlagt används tre olika vaccin i landet och serberna tillåts själva välja vilket de vill ha när de bokar sin vaccinationstid. Sedan coronapandemin bröt ut har drygt 4 100 serber dött av sjukdomen.

 • 2020

  • November

  • Patriark Irinej död i covid-19

   Den serbisk-ortodoxa kyrkans ledare, patriark Irinej, avlider i sviterna av covid-19. Han uppges ha smittats en vecka tidigare då han i Montenegros huvudstad Podgorica lett en välbesökt begravningsceremoni för biskopen Amfilohije, även han död i covid-19. Vid ceremonin deltog flera tusen människor utan hänsyn till restriktionerna under coronapandemin, vilket ledde till hård kritik från myndigheterna i Montenegro. Även minneshögtiden i Belgrad efter patriark Irinejs död samlade tusentals deltagare på en liten yta.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0