Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Presidenten rasar mot EU, lovordar Kina

   President Aleksandar Vučić kritiserar EU som han säger har övergivit Serbien under coronakrisen genom att begränsa exporten av skyddsmaterial. Vučić lovordar istället ”våra kinesiska bröder” som han säger ”är de enda som kan hjälpa oss”. Kina har lovat att skicka experter till Serbien med anledning av pandemin. Presidenten har redan tidigare sagt att europeisk solidaritet inte existerar.

  • Valet skjuts upp, utegångsförbud införs

   Valet som skulle hållas den 26 april skjuts upp och strikta restriktioner i rörelsefriheten införs, inklusive ett utegångsförbud nattetid och ett förbud för äldre att gå ut alls. Åtgärderna syftar till att dämpa coronapandemins verkningar. Valkommissionen stoppar alla valaktiviteter tills vidare. Det val som nu senareläggs gäller på nationell, regional och lokal nivå. Utegångsförbudet gäller mellan kl 20 och 05, för alla som inte har särskilt tillstånd eller arbetar natt. Alla som är över 65 år gamla i tätorterna och över 70 på landsbygden förbuds att över huvud taget vistas utomhus. Militären tar över bevakningen av gränser, migrantcenter och sjukhus.

  • Nödläge på grund av coronaviruset

   Regeringen utlyser undantagstillstånd på grund av det nya coronaviruset som orsakar kaos runt om i världen. Skolor och andra offentliga platser stängs, och utlänningar förbjuds inresa i landet. Soldater skickas att vakta vid sjukhus där covid-19-patienter vårdas, och andra ”viktiga platser”. Alla över 65 uppmanas att hålla sig hemma.  President Aleksandar Vučić säger att åtgärderna syftar till att skydda de äldre.

  • Parlamentsval utlyst 26 april

   President Aleksandar Vučić tillkännager att parlamentsval ska hållas den 26 april. Provinsval i Vojvodina och kommunalval på de flesta håll genomförs samtidigt. Delar av oppositionen planerar att bojkotta valet med hänvisning till att spelplanen är riggad till förmån för Vučićs parti SNS.

 • 2019

  • November

  • Gränsavtal med EU

   Regeringen och EU skriver under ett avtal som ger EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex rätt att arbeta i Serbien, som gränsar till fyra EU-länder. Serbien ligger längs den så kallade Balkanrutten för migranter från främst Afrika och Asien på väg mot Väst- och Nordeuropa. Under 2015 och 2016 beräknas fler än en miljon människor ha använt sig av Balkanrutten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0