Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Åtal sätter stopp för samtal med Kosovo

   Ett planerat möte i USA mellan ledare från Kosovo och Serbien ställs in efter att Kosovos president Hashim Thaҫi åtalats för krigsförbrytelser. Mötet, som skulle ha hållits i Vita huset i Washington, är bara ett av flera parallella medlingsförsök mellan Serbien och Kosovo. Såväl EU som Ryssland har också visat intresse för att bidra till en närmare relation mellan de båda historiska fienderna.

  • Regeringspartiet vinner bojkottat val

   Det högernationalistiska regeringspartiet SNS får enligt preliminära resultat drygt 63 procent av rösterna i parlamentsvalet. Men valdeltagandet verka hamna under 50 procent, då ett flertal oppositionspartier bojkottar valet i protest mot president Aleksandar Vučićs auktoritära styre. Bara två andra partier kommer över 3-procentsspärren. Det är socialistpartiet SPS, som är regeringens samarbetspartner, och Serbiska patriotiska alliansen (Spas), ett nybildat högerparti. Vallistor som representerar etniska minoriteter undantas från 3-procentsregeln och några sådana får också plats i parlamentet. 

  • Maj

  • Undantagstillståndet och restriktioner upphävs

   Parlamentet röstar för att upphäva det undantagstillstånd som presidenten, talmannen och premiärministern utlyste den 15 mars. Begränsningarna i rörelsefriheten tas bort och flertalet affärsverksamheter tillåts öppna igen. Skolor och kulturinstitutioner förblir dock stängda. Valkampanjen ska återupptas men inga massmöten ska hållas under maj månad.

  • Val utlyst i juni

   President Aleksandar Vučić meddelar att val till parlamentet och lokala församlingar kommer att hållas den 21 juni. Valet skulle ursprungligen ha hållits den 26 april men sköts upp till följd av coronapandemin. Enligt Vučić kommer några valmöten sannolikt inte kunna äga rum förrän tidigast i början av juni.

  • April

  • Kosovo upphäver 100-procentiga tullar

   Den övergångsregering som styr Kosovo efter en misstroendeomröstning där beslutar att slopa tullarna på 100 procent på varor från Serbien som funnits i ett och ett halvt år (se November 2018).  Enligt Kosovos premiärminister Albin Kurti ska ”ömsesidighet” nu tillämpas istället så att samma sak gäller för varor åt båda håll över gränsen. Serbiens regering intar en skeptisk hållning till beskedet. EU välkomnar det medan USA tycker inte att det duger utan befarar att ”ömsesidigheten” kommer att skapa nya problem. USA har hållit inne 50 miljoner dollar i bistånd för att förmå Kosovo att upphäva tullarna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0