
Serbien
Serbien var den största delrepubliken i Jugoslavien, men Kosovo i sydväst bröt sig ut och utropade sin självständighet 2008. Sedan även unionen med Montenegro lösts upp 2006 är Serbien avskuret från Adriatiska havet. Landet bär på ett tungt arv från krigen i forna Jugoslavien på 1990-talet men har nu som mål att bli medlem av EU och samtidigt ha god relation till Ryssland.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
April
-
Ny regering framröstad
Parlamentet utser en ny regering ledd av läkaren Đuro Macut. Han tillträder sedan stora folkliga protester fått den förre premiärministern Miloš Vučević att avgå efter skandalen med ett takras i november 2024 som dödade 16 personer. Protesterna har ändå fortsatt. I den nya regeringen ingår 20 personer från den förra, bland annat på de tunga inrikes-, försvars- och justitieministerposterna, något som kritiseras av oppositionspolitiker. Den nye premiärministern Đuro Macut fördes fram av president Aleksandar Vučić. Om regeringsbildningen inte hade lyckats skulle nyval ha behövt hållas.
-
USA inför - och pausar - extra höga tullar mot Serbien
USA inför importtullar gentemot hela världen och de som först sägs ska gälla mot Serbien är bland de allra högsta, 37 procent. Tullarna pausas visserligen samma dag i 90 dagar, då de sänks till 10 procent som för nästan alla andra länder. Tullarna bedöms inte ha så stor direkt inverkan på handeln mellan Serbien och USA eftersom den är mycket liten. Däremot skulle följderna bli desto större om USA i förlängningen skulle stå fast vid höga tullar gentemot EU-länderna, som Serbien har omfattande handel med. Det väntas i så fall påverka bland annat tillverknings- och läkemedelsindustri, gummi- och möbelproduktion.
-
-
Mars
-
Myndigheter anklagas för "ljudkanon"
Serbiska myndigheter beskylls för att ha använt en militär så kallad ljudkanon mot demonstranter den 15 mars, vilket är olagligt. Bilder visar hur en folkmassa längs en gata skingras, och enligt mängder av vittnesmål utsattes de för ett mycket högt ljud. En misstänkt sådan ljudkanon monterad på en polisbil har också fotograferats. Krav väcks på en internationell utredning av händelsen, och Europarådet för de mänskliga rättigheterna uppmanar Serbien att självt gå till botten med uppgifterna. Polismyndigheten och regeringen avfärdar anklagelserna.
-
Största protesterna hittills mot regeringen
Hundratusentals personer demonstrerar i den största demonstrationen på många år i huvudstaden Belgrad. Protesterna har pågått i flera månader. Demonstranterna, anförda av studenter, kräver rättvisa sedan 15 människor dött (dödssiffran steg senare till 16) i ett takras vid järnvägsstationen i staden Novi Sad i november. De anser att olyckan var ett resultat av landets vanstyre och korruption. Protesterna ses som den största utmaningen hittills gentemot president Aleksandar Vučićs styre.
-
Januari
-
Premiärministern avgår efter protester
Premiärminister Miloš Vučević avgår efter flera månaders tilltagande protester mot regeringen. Demonstrationerna utlöstes av en olycka då ett tak kollapsade på tågstationen i staden Novi Sad och 15 människor omkom. Demonstranterna anser att olyckan är bevis på vanstyre och korruption. Fastän bland annat transportministern har avgått och åtalats har protesterna mot regeringen fortsatt. Krav hörs också på att Vučevićs partikamrat, president Aleksandar Vučić, ska lämna sin post.