Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Rekordlågt stöd för ANC i lokalval

   Regeringspartiet ANC vinner för första gången mindre än hälften av rösterna i ett val när rösterna från lokalvalen räknas samman. Endast 46 procent av dem som röstar lägger sin röst på ANC, jämfört med 54 procent vid lokalvalen för fem år sedan. Det största oppositionspartiet DA får 22 procent av rösterna medan vänsterpartiet EFF vinner 10 procent och Inkatha – Frihetspartiet erhåller 6 procent. ANC förlorar mest i större städer och klarar sig bättre i mindre samhällen. Trots tillbakagången blir ANC största parti i 167 av landets 213 städer och kommuner. DA dominerar i 24 städer/kommuner och Inkatha – Frihetspartiet i 16. Preliminära uppgifter tyder på ett rekordlågt valdeltagande.

  • Miljardbistånd till grön omställning

   För att minska landets beroende av kolkraft lovar EU och USA att bistå Sydafrika med pengar och teknisk assistans. Löftet utverkas vid klimattoppmötet i Glasgow och hälsas av president Cyril Ramaphosa som en ”vattendelare” för att landet ska kunna föra en ambitiös klimatpolitik. Sydafrika kommer som en början att få drygt 7 miljarder euro i form av gåvor, förmånliga lån och investeringar med fokus på att omvandla systemet för elproduktion.     

  • September

  • Domen mot expresident Zuma står fast

   Författningsdomstolen avvisar expresident Jacob Zumas överklagande och bekräftar därmed domen mot honom på 15 månaders fängelse för domstolstrots. Zuma som befinner sig på sjukhus är dock villkorligt frigiven sedan några veckor av medicinska skäl och domstolens beslut påverkar inte detta faktum.

  • Lokalval 1 november

   Regeringen tillkännager att lokalval ska hållas den 1 november. Valkommissionen hade begärt att valen skulle skjutas upp till 2022 på grund av pandemin men författningsdomstolen satte stopp för den planen. Valen väntas bli en prövning för regerande ANC som är djupt splittrat och som får klä skott för ökad arbetslöshet och andra negativa effekter av pandemin. Enligt det globala opinionsinstitutet Ipsos väntas mindre än hälften av väljarna rösta på ANC.

  • Expresident Zuma släpps ur fängelse

   Landets förre president Jacob Zuma släpps ur fängelset av medicinska skäl. Zuma fängslades i juli för domstolstrots och skulle ha suttit 15 månader men fördes den 6 augusti till sjukhus för en okänd åkomma. Han opererades en vecka senare och har varit kvar på sjukhuset sedan dess. En representant för fängelsemyndigheten säger att Zuma ska avtjäna resten av straffet under övervakning utanför fängelset. Det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen fördömer frisläppandet och kallar det olagligt samt ett hån mot rättsväsendet.       

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0