Kalendarium
Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.
Senaste händelser
-
2025
-
Juli
-
Viktiga åtal i korruptionshärva
Fyra tidigare högt uppsatta chefer inom transportbolaget Transnet åtalas på 18 punkter för bland annat bedrägeri, korruption och brott mot bolagslagen. Åtalet gäller exempelvis kontrakt som sockrats med mångmiljonbelopp och tilldelats icke-kvalificerade budgivare. Transnet är ett av de statsägda företag som var djupt indraget i den massiva korruptionshärvan kallad state capture, under expresident Jacob Zumas tid vid makten (2009–2018). Bolaget äger landets alla järnvägar och hamnar och har under många år tyngts av grov misskötsel, höga skulder, stölder och bristande underhåll. Åtalet grundar sig på information som framkom i den så kallade Zondo-kommissionen (se Kalendarium). Två av de åtalade är i dag parlamentsledamöter för Zumas nya partihemvist MK.
-
-
Juni
-
DA lämnar nationellt dialogarbete
Regeringens näst största parti, Demokratiska alliansen (DA) lämnar den nationella dialog som president Cyril Ramaphosa inrättat och vars arbete drar i gång i början av augusti. Målet med den nationella dialogen är att sydafrikaner från olika delar av samhället ska ge sin bild av landets socioekonomiska problem, och föreslå lösningar. Dialogarbetet ska ledas av drygt 30 prominenta delegater från olika samhällsgrupper och sektorer. Några dagar innan DA beslutade att dra sig ur dialogen, sparkade Ramaphosa DA-politikern Andrew Whitfield som var viceminister i regeringen. Anledningen var att han åkt till USA utan presidentens godkännande. DA kritiserar Ramaphosa för det hårda straffet och kräver att presidenten i stället gör upp med korruptionen i de egna leden. Två ministrar och en viceminister från Ramaphosas parti ANC är anklagade för korruption och oegentligheter men sitter fortsatt kvar i regeringen. Beslutet att DA lämnar den nationella dialogen är ännu en motgång för koalitionsregeringen. DA försäkrar dock att partiet inte avser att lämna regeringen men anser att dialogen är slöseri med tid och pengar.
-
Maj
-
Tveeggat möte med USA
President Cyril Ramaphosa träffar USA:s president Donald Trump för bilaterala samtal. Förhållandet mellan de båda länderna har försämrats radikalt sedan Trump installerades i början av året. Trump påstår att det pågår ett folkmord mot vita farmare i Sydafrika, anklagelser som helt saknar grund. Inför den samlade presskåren förolämpar och konfronterar Trump Ramaphosa med anklagelser om att vita förföljs i Sydafrika. Den sydafrikanske presidenten och hans delegation bemöter påhoppet med lugn och försöker diplomatiskt rätta Trumps falska anklagelser. När tv-kamerorna slocknar bjuder Trump på lunch och då diskuteras vad Ramaphosa verkligen kommit till USA för: handel, investeringar, teknikutbyte, G20 och det för flera afrikanska länder viktiga handelsavtalet Agoa, som ska omförhandlas med USA i september. Innan Ramaphosa lämnar USA säger han att allt sammantaget var mötet lyckat.
-
USA välkomnar vita sydafrikanska “flyktingar”
Ett 50-tal vita sydafrikaner som erhållit flyktingstatus landar i USA. Sydafrikanerna är afrikander, det vill säga ättlingar till européer (främst holländare) som slog sig ned i Sydafrika med början i mitten av 1600-talet. Handläggningstiden för deras ansökningar har gått rekordsnabbt och människorättsgrupper kritiserar USA för att välkomna vita sydafrikaner, samtidigt som landet stänger gränserna för i princip alla andra flyktingar i världen. Trump har vid upprepade tillfällen felaktigt påstått att vita afrikander, som ofta arbetar inom jordbrukssektorn, utsätts för ”folkmord”. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har påtalat för Trump att informationen är felaktig. Enligt all tillgänglig statistik har vita, som grupp, en mer priviligierad ställning i Sydafrika jämfört med svarta. Arbetslösheten bland vita är lägre, de har en bättre finansiell ställning och deras egendoms- och fastighetsinnehav är större. Ur ett säkerhetsperspektiv finns inte heller belägg för att afrikanderna är en utsatt grupp. Det sker omkring 70 mord per dag i Sydafrika men under sista kvartalet 2024 registrerade polisen endast tolv mord som utförts på gårdar varav ett mord på en vit farmare. Att Trump välkomnar vita sydafrikaner som flyktingar och påstår att de är förföljda och diskriminerade, försämrar ytterligare relationen mellan USA och Sydafrika.
-
April
-
Momsfrågan blottar sprickor i regeringen
Frågan om höjd moms blottar sprickor i Sydafrikas koalitionsregering. I början av april antog landets parlament ett ramverk för en ny budget. Regeringens näst största parti, DA, röstade dock emot förslaget eftersom partiet motsätter sig att landets moms höjs. Det är första gången sedan koalitionsregeringen bildades efter valet i fjol (se Kalendarium) som DA bryter med regeringens linje. I stället för att höja momsen borde regeringen satsa på reformer som kan leda till ekonomisk tillväxt och fler job, anser DA. Efter långa förhandlingar viker nu finansminister Enoch Godongwana (ANC) sig för trycket. I stället för att riskera att regeringen spricker meddelar han att det inte blir någon momshöjning.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.