Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Ny höjning av minimilönen

   Regeringen meddelar att minimilönen höjs så att den nästan trefaldigas. På grund av den skyhöga inflationen räcker den nya timlönen ändå inte långt. Efter höjningen ligger minimilönen på 7 miljoner bolivares. Det motsvarar 2,50 USA-dollar, medan ett kilo kött kostar 3,75 dollar.

  • April

  • FN ska förse skolbarn med mat

   FN:s livsmedelsprogram WFP ingår ett avtal med regeringen om att förse venezuelanska skolbarn med mat. Målet är att nå 1,5 miljoner elever till 2023. WFP har konstaterat att var tredje venezuelan får för lite näring och är i behov av hjälp. Det innebär att läget i Venezuela är det fjärde sämsta i världen i absoluta tal: bara Jemen, Kongo-Kinshasa och Afghanistan har fler invånare som lever utan matsäkerhet. Svår undernäring gör nu att barnadödligheten stiger.

  • Tidning beordras betala miljonskadestånd

   Högsta domstolen beordrar tidningen El Nacional att betala 13,4 miljoner dollar i skadestånd till Diosdado Cabello, tidigare talman och det regerande Socialistpartiets andreman. Cabello drog El Nacional inför domstol 2015 då tidningen återgivit uppgifter i utländska medier om att han hade kopplingar till narkotikahandeln. Han tilldömdes ett mindre skadestånd i lägre instans 2018, då fruktlösa försök också gjordes att stämma tidningen ABC i Spanien och Wall Street Journal i USA. El Nacional frågar nu domstolen hur den kommit fram till den nya astronomiska summan, som tidningen säger sig inte kunna betala. El Nacional beskriver domen som en attack mot yttrandefriheten. Den regeringskritiska tidningen publiceras sedan 2018 endast på nätet och har bara en bråkdel av sina tidigare anställda kvar.

  • Mars

  • Facebook fryser president Maduros konto

   Socialamediejätten Facebook fryser president Nicolás Maduros sida sedan han gjort falska uttalanden om en örtkur som skulle bota covid-19. Frysningen innebär att Maduro inte kan använda Facebook på 30 dagar. Enligt Facebooks ledning har Maduro upprepade gånger brutit mot regler som rör desinformation om coronaviruset. Både USA:s expresident Donald Trump och Brasiliens Jair Bolsonaro har på liknande sätt stoppats av Facebook.

  • "Guldreserven såld till utlandet"

   Oppositionen anklagar regeringen för att illegalt ha sålt stora delar av landets guldreserv för att skaffa sig kontanta medel och undvika internationella sanktioner. Anklagelserna presenteras av Julio Borges, som företräder oppositionsledaren Juan Guaidó, under ett besök i Washington. Enligt Borges har president Nicolás Maduros regering sålt 300 ton guld sedan 2014, i transaktioner som involverar Ryssland, Mali och Förenade arabemiraten. Vid årsslutet hade centralbanken enligt officiella uppgifter 86 ton guld, den lägsta siffran på ett halvsekel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0