Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Regeringspartiet erkänner sig besegrat i guvernörsval

   Kandidaten för det regerande socialistpartiet PSUV, Jorge Arreaza, erkänner sig besegrad i ett guvernörsval i delstaten Barinas. Det är ett omval, det förra stoppades när oppositionen såg ut att att vinna (se November 2021). I Barinas har expresident Hugo Chávez far och därpå två av hans bröder varit guvernörer, och få hade väntat annat än att PSUV:s kandidat skulle vinna omvalet. Arreaza är dessutom en höjdare inom partiet, han har varit vicepresident och utrikesminister och dessutom varit gift med en av Chávez döttrar.

 • 2021

  • December

  • Brittisk domstol: ”Oppositionen har rätt till guldreserv”

   Högsta domstolen i Storbritannien säger nej till att låta president Nicolás Maduro få tillgång till Venezuelas guldreserv som finns hos den brittiska centralbanken. Det rör sig om guld till ett värde av 1,4 miljarder dollar. En lägre brittisk instans hade gett klartecken sedan Maduro begärt att få ut guldet för att bekämpa covidpandemin, men enligt den högre instansen är det bara oppositionsledaren Juan Guaidó som kan besluta vad som ska ske med guldreserven. Storbritannien är ett av ett drygt 50-tal länder som erkänner Guaidó som Venezuelas rättmätige ledare.

  • November

  • Storseger för regeringen i regionalval

   När kommunal- och regionalval hålls blir resultatet en jordskredsseger för kandidater som är allierade med president Nicolás Maduros vänsterregering. De tar hem 19 av 23 guvernörsposter och borgmästarposten i bland annat Caracas. Valet är det första på fyra år som den djupt splittrade oppositionen deltar i. Företrädare för oppositionen har betonat att omständigheterna fortfarande inte möjliggör fria och demokratiska val, men har gått med på att delta efter vissa utfästelser från regeringen. Regeringen har bland annat bjudit in EU, FN och det USA-baserade Cartercentret att övervaka valet. EU:s valövervakare rapporterar en del oegentligheter, även om omständigheterna bedöms ha varit något bättre än i de föregående valen. I delstaten Barinas stoppas rösträkningen när oppositionen ser ut att vara på väg att vinna (se vidare Januari 2022). 

  • Venezuela utreds för brott mot mänskligheten

   Internationella domstolen (ICC) ska utreda om brott mot mänskligheten begicks i samband med protestvågen 2017. President Nicolás Maduro säger att staten respekterar beslutet om utredning men inte delar ICC:s uppfattning. Över 100 dödades i samband med protesterna som bröt ut när Högsta domstolen fråntog det oppositionskontrollerade parlamentet sitt mandat. Både oppositionen och regeringen har uppmanat ICC att utreda motståndarens påstådda övergrepp. Utredningen blir den första ICC utför i Latinamerika. Hittills har runt 150 poliser och militärer åtalats eller dömts för människorättsbrott i samband med oroligheterna, enligt officiella uppgifter. Oppositionen avfärdar de domarna som ett sätt att försöka hindra ICC:s utredning.

  • Oktober

  • Gränsen mot Colombia öppnas

   Ett visst töväder i den ansträngda relationen till Colombia noteras när gränsövergångar öppnas som har varit stängda sedan februari 2019, och för fordon sedan 2015. Colombia har ännu inte öppnat på sin sida, men dagen därpå säger den colombianske presidenten Iván Duque sig villig att återuppta konsulär verksamhet i Venezuela. Bristen på gränshandel slår hårt på båda sidor. Det finns i nuläget inget som tyder på att de diplomatiska relationerna är på väg att återupprättas.

Till kalendariet
90995

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0