Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • HD fråntar Guaidó partiledarposten

   Hösta domstolen beordrar oppositionsledaren Juan Guaidó att avgå som partiledare för Folkets vilja (VP), och ger posten till hans rival José Gregorio Noriega. HD bytte nyligen på liknande sätt ut ledningen i två andra ledande oppositionspartier (se Juni 2020).

  • EU-ambassadör får stanna trots sanktioner

   Regeringen drar tillbaka ett beslut några dagar tidigare om att utvisa EU:s ambassadör Isabel Brilhante Pedrosa, efter samtal mellan utrikesminister Jorge Arreaza och EU:s utrikesminister Josip Borrell. President Nicolás Maduro hade beordrat henne att lämna landet inom tre dygn som en reaktion på att EU infört sanktioner mot ytterligare elva venezuelanska regeringsföreträdare. EU har sedan 2017 sanktioner mot Venezuela, vilka nu kommer att omfatta 36 personer. Bland de som nu blir föremål för sanktioner finns Luis Parra, som utmanat oppositionsledaren Juan Guaidó om posten som talman i nationalförsamlingen (se Maj 2020).

  • Datum för parlamentsval spikas

   Nationella valrådet slår fast att val till nationalförsamlingen ska hållas den 6 december. Merparten av oppositionen planerar att bojkotta valet (se 14 juni 2020).

  • Juni

  • HD sparkar oppositionsledare

   Högsta domstolen avsätter ledningen för två av de viktigaste oppositionspartierna: Rättvisa först (PJ) och Demokratisk aktion (AD). I båda fallen ersätts hela partistyrelsen. Den regeringstrogna domstolen utser också nya partiledare som anklagas för att i smyg vara allierade till det regerande socialistpartiet PSUV. Bernabé Gutiérrez, som får i uppdrag att leda AD har tidigare uteslutits ur partiet på grund av anklagelser om samarbete med regimen.

  • Oppositionen drar sig ur val

   Elva oppositionspartier, däribland de fyra största, uppger att de inte tänker ställa upp i kommande parlamentsval, ett par dagar efter det att den regeringskontrollerade Högsta domstolen utsett en ny valdomstol. Enligt oppositionen är den nya valmyndigheten alltför regimtrogen, och de får stöd från USA vars utrikesminister Mike Pompeo talar om ”det senaste steget” för att fuska i nästa val. Något datum har inte satts men val till nationalförsamlingen väntas under året.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0