Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk kris. Hugo Chávez och hans efterträdare på presidentposten Nicolás Maduro har genom maktfullkomlighet fått en stark opposition mot sig.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Oppositionell papperstidning läggs ned

   El Nacional, landets sista större oppositionella papperstidning, övergår till att bara publicera på internet på grund av pappersbrist. El Nacionals VD säger att tidningen också har drabbats av en rad regimunderstödda rättsprocesser, skattekrav och annonseringsbegränsningar.

  • Exminister dör i fängelset

   Nelson Martínez, tidigare oljeminister och det statliga oljebolaget PDVSA:s förre chef, avlider i fängelset där han suttit häktad i över ett år, misstänkt för korruption (se November 2017).

  • Få röstar i kommunalvalen

   När kommunalval hålls väljer nästan tre av fyra röstberättigade att stanna hemma. Valdeltagandet blir endast 27 procent. I de 156 kommunfullmäktige som står på spel vinner det regerande Socialistpartiet en majoritet i 142. Det låga deltagandet var enligt analytiker väntat då venezuelanerna har lågt förtroende för att val och andra politiska processer ska gå rätt till, samt på grund av att de viktigaste oppositionspartierna diskvalificerats.

  • November

  • Minimilönen höjs med 150 procent

   President Nicolás Maduro höjer minimilönen med 150 procent, i den sjätte justeringen under året (se även Augusti 2018). Det innebär att minimilönen nu hamnar på cirka 50 dollar i månaden, med den officiella växelkursen. Inflationen beräknas nu till runt 1,35 miljoner procent under året, enligt IMF.

  • "Inkommande regeringen är illegitim"

   Den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen slår fast att Nicolás Maduros kommande presidentperiod, som formellt inleds i januari 2019, strider mot författningen. Oppositionsalliansen, som kallar sig Breda fronten fritt Venezuela (FAVL), kommer inte att erkänna president Maduros nya regering som legitim – vilket också gäller EU, USA, Kanada och en majoritet av latinamerikanska länder, däribland Argentina, Brasilien, Chile och Peru.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0