Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Gränsen mot Colombia öppnas

   Ett visst töväder i den ansträngda relationen till Colombia noteras när gränsövergångar öppnas som har varit stängda sedan februari 2019, och för fordon sedan 2015. Colombia har ännu inte öppnat på sin sida, men dagen därpå säger den colombianske presidenten Iván Duque sig villig att återuppta konsulär verksamhet i Venezuela. Bristen på gränshandel slår hårt på båda sidor. Det finns i nuläget inget som tyder på att de diplomatiska relationerna är på väg att återupprättas.

  • Sex nollor stryks från valutan

   En ny valuta införs när sex nollor stryks och bolívar digital ersätter bolívar soberano. Nya sedlar ges ut, trots att den nya valutan kallas ”digital”. Det är tredje gången på 13 år som regimen inför en ny valuta och sammanlagt har nu 14 nollor strukits. Anledningen är den galopperande inflationen i landet där ekonomin beräknas ha krympt med 80 procent sedan 2013.

  • Augusti

  • Oppositionen avbryter valbojkott

   Den ledande oppositionsalliansen MUD ställer upp i de lokala och regionala val som ska hållas den 21 november, enligt ett uttalande. Det innebär att en tre år lång bojkott av valprocesser nu avbryts. MUD avstod från att delta i presidentvalet 2018 och i parlamentsvalet 2020, med hänvisning till odemokratiska förutsättningar. MUD betonar att man inte tror att de kommande valen kommer att vara rättvisa, men vill delta för att stärka medborgarnas inflytande. Beskedet kommer mot bakgrund av de samtal mellan oppositionen och regeringen som inleddes i Mexiko i augusti, i ett försök att lösa den politiska krisen i Venezuela.

  • Nya samtal inleds mellan regering och opposition

   Företrädare för regeringen respektive oppositionen skriver på en uppgörelse om att hålla en förhandlingsprocess under norsk medling, i Mexico City. Samtalen hoppas kunna bidra till en lösning på den djupa poliska och ekonomiska kris som landet befinner sig. Fokus väntas bli på att val ska hållas och sanktioner upphävas. Tidigare samtal, i Dominikanska republiken 2018 och i Barbados 2019, ledde ingen vart. Två dagar senare friges oppositionsledaren Freddy Guevara som tidigare gripits anklagad för terrorism (se Juli 2021).

  • Juli

  • Oppositionsledare grips

   Säkerhetspolis griper oppositionsledaren Freddy Guevara som enligt åklagare anklagas för terrorism och förräderi. Guevara uppges ha kopplingar till ”extremister och paramilitära grupper” med band till Colombias regering. Guevara har tidigare anklagats för att ha uppviglat till våld och tillbringade tre år på Chiles ambassad innan han benådades och lämnade ambassaden (se Augusti 2020). Regeringen har anklagat den 35-årige tidigare studentledaren Freddy Guevara för att tillsammans med sin mentor Leopoldo López, som befinner sig i landsflykt i Spanien, ha legat bakom oroligheter i Caracas en vecka tidigare. Minst 26 personer dödades då i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och gängmedlemmar i ett fattigt område.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0