Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • FN anklagar presidenten för brott mot mänskligheten

   Enligt FN har president Nicolás Maduro och flera av hans ministrar sannolikt gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. En FN-grupp som har i uppgift att utreda mänskliga rättigheter i Venezuela uppger i sin första rapport att de funnit att personer i landets högsta ledning ligger bakom brott som utomrättsliga avrättningar och systematisk användning av tortyr. De tre utredarna i gruppen har inte kunnat resa in i landet utan förlitar sig på vittnesmål och analyser av rättsfall. I en 411 sidor lång rapport beskriver de svåra övergrepp som har begåtts från 2014. Bland annat har över 5 000 människor dödats av säkerhetsstyrkor sedan dess. Regeringen avfärdar rapporten och säger att den är full av falska uppgifter.

  • Guaidó manar militären till valbojkott

   Oppositionsledaren Juan Guaidó uppmanar landet väpnade styrkor att stödja en bojkott av parlamentsvalet i december och därmed öka pressen på president Nicolás Maduro. Sammanlagt 37 oppositionspartier har ställt sig bakom bojkotten (se 14 juni 2020) och vad som kallas en pakt för att ”öka det internationella trycket på diktaturen”, enligt Guaidó. En del ledande oppositionella förespråkar dock deltagande, däribland Henrique Capriles som varit presidentkandidat två gånger.

  • Augusti

  • Över 100 regimmotståndare benådas

   President Nicolás Maduro benådar 110 parlamentsledamöter och andra medarbetare till oppositionsledaren Juan Guaidó, för att ”främja nationell försoning”. Guaidó avfärdar benådningen som ett sätt att försöka ”legitimera en fars”, med syftning på parlamentsvalet i december som merparten av opposition tänker bojkotta. USA avfärdar också gesten och påpekar att hundratals personer fortfarande är politiska fångar i Venezuela. Bland dem som varit fängslade men nu friges finns Guaidós assistent Roberto Marrero som greps i mars 2019 och anklagades för att ingå i en terroristcell. Henry Ramos Allup, ledare för oppositionspartiet Demokratisk aktion, omfattas också av amnestin. Det gör dock inte Juan Guaidó själv, som är föremål för brottsutredningar men inte har gripits. Det gör inte heller Leopoldo López, befinner sig på Spaniens ambassad i Caracas sedan han blev fri (se 30 april 2019). En dryg vecka efter benådningen lämnar däremot Freddy Guevara Chiles ambassad, där han uppehållit sig i nästan tre år (se 4 november 2017).

  • USA-belöning om chefsdomare grips

   USA utlovar en belöning på 5 miljoner dollar för information som leder till gripandet av chefsdomaren i Venezuelas högsta domstol, Maikel José Moreno Pérez. Han anklagas för penningtvätt och för att ha tagit emot ersättning för att påverka rättsfall i Venezuela. Moreno Pérez har varit svartlistad av finansdepartementet i USA sedan 2017 men placeras nu tillsammans med sin hustru också på utrikesdepartementets särskilda lista.

  • USA beslagtar iransk olja

   USA beslagtar oljan på fyra iranska tankfartyg som var på väg till Venezuela, med hänvisning till rådande sanktioner. Beslaget på 1,1 miljoner fat olja uppges vara det största i sitt slag någonsin. Enligt USA är det iranska Revolutionsgardet ägare till fartygen, medan Irans ambassadör i Venezuela hävdar att varesig fartygen eller deras ägare iranier. Det är oklart var de fyra fartygen finns.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0