Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • EU stödjer USA:s övergångsplan

   EU uttrycker sitt stöd för det förslag som USA några dagar tidigare presenterat om en övergångsregering i Venezuela, med sanktionslättnader som följd. Uttalandet görs av EU:s utrikeschef Josep Borrell. President Nicolás Maduro och hans regering har tillbakavisat förslaget.

  • Mars

  • USA erbjuder sanktionslättnader vid maktdelning

   USA säger sig villigt att dra tillbaka sanktionerna mot Venezuela om den politiska ledningen går med på att dela makten med oppositionen och förbereda för val inom ett år. Enligt förslaget skulle president Nicolás Maduro ”stiga åt sidan” och ett övergångsråd styra fram till dess att val kan hållas. Vare sig Maduro eller oppositionsledaren Juan Guaidó – som USA erkänner som landets legitime ledare – skulle få ingå i övergångsrådet.

  • USA åtalar Maduro för ”narkoterrorism”

   USA åtalar president Nicolás Maduro och 15 av hans nära medarbetare för ”narkoterrorism”. En belöning på 15 miljoner dollar utlovas för information som leder till att Maduro grips. Enligt åtalet som presenteras av USA:s justitieminister William Barr har de anklagade översköljt USA med kokain och vapen, i syfte att underminera amerikanernas hälsa. USA har länge anklagat Maduro för att leda en korrupt och brutal regim, men spänningarna mellan länderna trappas nu upp allvarligt. Bland de övriga åtalade finns försvarsministern och Höga domstolens chefsdomare, samt två ledare för den colombianska vänstergerillan Farc. 

  • IMF vägrar Venezuela lån

   Låneorganet IMF vägrar att behandla en låneansökan från president Nicolás Maduro på 5 miljarder dollar tänkt att stärka Venezuelas kapacitet att hantera coronapandemin. IMF motiverar beslutet med att man saknar ”klarhet” i fråga om internationellt erkännande av Maduros regering. Det faktum att Maduro vänt sig till IMF, en institution han länge varit kritisk mot, pekar på desperation. Sannolikt är att Ryssland och Kina, som länge stöttat Venezuela, nu nekar fortsatta lån. Dessutom kan Kuba inte bistå medicinskt lika mycket som tidigare. Coronaviruset hotar att gå hårt fram i Venezuela där andra sjukdomar som mässling, difteri, malaria och dengue redan härjar och sjukvården präglas av materialbrist. Colombias beslut att stänga gränserna på grund av corona gör att smuggelverksamheten har avstannat.

  • Nedstängningar på grund av coronaviruset

   Regeringen beordrar ”kollektiv karantän” i sju delstater, däribland Caracas, för att hindra spridning av det nya coronaviruset. Caracas blir den första huvudstaden i Latinamerika som stängs ned på grund av viruset som redan orsakat omfattande samhällsstörningar i Kina, Iran och många europeiska länder. Endast matbutiker får hålla öppet och folk uppmanas att hålla sig i sina hem. Polis patrullerar gatorna. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men spridningen väntas öka kraftigt. På grund av den långvariga krisen med stora brister inte minst i sjukvården i Venezuela är risken stor för att läget blir mycket allvarligt vid stor och snabb smittspridning. President Nicolás Maduro har också förbjudit flygturer till och från Europa och flera länder i regionen. Skolor har stängts och sportevenemang ställts in.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0