Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Inga IMF-pengar

   IMF kommer inte att ha någon kontakt med Venezuela eller låta landet få tillgång till medel förrän det finns enighet i omvärlden om vilken regering som är legitim. Enligt en talesman för låneorganet är det medlemmarna som bestämmer men i fråga om styret i Venezuela finns ingen enighet. Venezuela har dränerat sina medel hos IMF med närmare 89 procent de senaste fyra åren.

  • Klartecken för bistånd

   Regeringen och Röda Korset har ingått en överenskommelse med FN-organ om att föra humanitärt bistånd till Venezuela, tillkännager president Maduro i ett radio- och TV-tal. Tidigare har presidenten förnekat att en humanitär kris råder i landet. Enligt FN:s uppskattningar är en fjärdedel av invånarna i akut behov av bistånd, och 3,7 miljoner venezuelaner är undernärda.

  • Guaidós åtalsimmunitet upphävs

   Grundlagsförsamlingen upphäver oppositionsledaren och parlamentsledamoten Juan Guaidós åtalsimmunitet, efter en begäran från Högsta domstolen. Beslutet kan leda till att Guaidó grips för att ha brutit mot reseförbudet mot honom. Både grundlagsförsamlingen och Högsta domstolen domineras av regimtrogna personer.

  • Mars

  • Elransonering införs

   President Nicolás Maduro tillkännager att en 30 dagar lång elransonering införs, två dagar efter det att ett trejde omfattande strömavbrott på tre veckor inträffat. Regeringen har också meddelat att arbetsdagen på privata och offentliga arbetsplatser ska sluta kl 14 och skolor ska hållas stängda. Besluten tyder på att regeringen inte tror att krisen med de återkommande strömavbrotten kommer att kunna avhjälpas inom den närmaste tiden. Vardagen är fortsatt svår för merparten av medborgarna och gatuprotesterna omfattande.

  • Guaidó avstängd från offentliga ämbeten

   Oppositionsledaren Juan Guaidó stängs av från offentliga ämbeten i 15 år, den längsta avstängning som lagen tillåter. Som skäl anförs oklarheter i hans privatekonomi. Guaidó avfärdar beskedet med att ett sådant beslut bara kan fattas av en riksrevisor som tillsatts av nationalkongressen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0