Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Guaidó smiter ut ur Venezuela

   Oppositionsledaren Juan Guaidó beger sig till Colombia för att delta i ett möte om terrorbekämpning, och trotsar därmed för andra gången ett utreseförbud som Högsta domstolen belagt honom med. Förra gången var i februari 2019. Det är inte klart hur Guaidó tagit sig ur Venezuela utan att stoppas. I Colombia träffar oppositionsledaren president Iván Duque, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och utrikesministrar från en rad latinamerikanska länder, som i huvudsak stödjer Guaidó i maktkampen mot president Nicolás Maduro. Guaidó reser sedan vidare till Europa för att bland annat delta i Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.

  • Ledamöter stormar parlamentsbyggnaden

   Kaotiska scener utspelar sig vid nationalförsamlingen när oppositionsledaren Juan Guaidó och ett hundratal andra ledamöter lyckas tränga sig in i byggnaden trots försök från nationalgardet att hindra dem. Det sker två dagar efter det Luis Parra valts till talman sedan alla oppositionsledamöter stängts ute, i vad Guaidó kallar en ”parlamentskupp”. När Guaidó och de som är lojala mot honom nu tar sig in lämnar de regeringstrogna ledamöterna byggnaden och elektriciteten stängs av. Guaidó svärs in som talman i ljuset från de närvarandes mobiltelefoner.

  • Två utropar sig till talman

   De bittra politiska motsättningarna i Venezuela blir på nytt uppenbara när två personer utropar sig till nyvald talman i nationalförsamlingen. Den sittande talmannen – och självutnämnda interimspresidenten – Juan Guaidó och ledamöter trogna honom hindras av nationalgardet att ens komma in i parlamentsbyggnaden. Guaidó håller därför en improviserad session i den regeringskritiska tidningen El Nacionals lokaler och svär eden som talman på nytt, enligt uppgift med stöd av 100 av de 167 ledamöterna. I parlamentsbyggnaden väljs Luis Parra, i oppositionens frånvaro, till talman och får genast stöd av president Nicolás Maduro. Enligt författningen ska talman väljas en gång om året.

 • 2019

  • November

  • Salvadoranska diplomater utvisas

   Diplomater från El Salvador får två dygn på sig att lämna Venezuela, sedan den salvadoranska regeringen beslutat att utvisa venezuelanska diplomater. Regeringen i San Salvador erkänner inte president Maduro utan vill istället se en venezuelansk delegation som företräder Juan oppositionsledaren Guaidó. Regeringen kallar den salvadoranske presidenten Nayib Bukele en ”marionett” i amerikansk utrikespolitik.

  • Oktober

  • Venezuela får plats i FN:s människorättsråd

   Venezuela tilldelas en av de 47 platserna i FN:s människorättsråd, trots att drygt 50 länder inte erkänner president Nicolás Maduros regim som legitim. Human Rights Watch har ett par dagar tidigare uppmanat rådets medlemmar att rösta mot Venezuela på grund av anklagelserna om grova brott mot de mänskliga rättigheterna i landet. Nyligen har rådet röstat för att skicka företrädare till Venezuela för att utreda förhållandena där, något som Maduro kritiserat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0