Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • ”Inga nya Oslomöten planerade”

   Oppositionsledaren Juan Guaidó uppger att de trevande samtal som inletts i Oslo har stannat av och inga nya möten har planerats. Veckan innan möttes företrädare för regeringen respektive Guaidó för första gången ansikte mot ansikte. Tidigare möten har endast skett mellan respektive part och norska medlare. Oppositionen uppges vara skeptisk till förhandlingarna och vill inte släppa kravet på att Maduro avgår och nyval hålls.

  • Gränsövergång till Colombia öppnar

   President Maduro beordrar att gränsövergången i delstaten Táchira delvis ska öppna på nytt. Runt 30 000 människor passerade gränsbron till den colombianska staden Cúcuta varje dag innan den stängdes i februari. Sedan dess har många tagit sig över gränsen illegalt.

  • Ny energiminister – igen

   President Maduro utser ny energiminister, bara två månader efter det senaste bytet på posten. Freddy Brito får nu uppdraget att försöka få ordning på den svårt krisdrabbade elförsörjningen i landet.

  • Bensinransonering införs

   Trots att Venezuela har världens största oljereserver tvingas myndigheterna att införa bensinransonering. Bränslebrist har förekommit länge men situationen har de senaste veckorna förvärrats avsevärt sedan USA infört nya sanktioner mot landet och mot det statliga oljebolaget PDVSA.

  • Kanada stänger sin ambassad

   Kanadas regering uppger att ambassaden i Caracas tillfälligt ska stängas. Orsaken är att den venezuelanska regeringen hindrar utländska ambassader att ”fungera normalt” och de kanadensiska diplomaternas visum löper ut inom kort.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0