Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Hemliga samtal med USA

   Både president Maduro och hans amerikanske motpart Donald Trump bekräftar att högt uppsatta företrädare för båda länders regeringar sedan flera månader för en dialog. Det har tidigare ryktats att Maduros nära förtrogne Diosdado Cabello är inblandad i ”hemlig kommunikation” rörande Maduros avgång. Beskedet kommer några veckor efter det att USA infört nya omfattande sanktioner mot Venezuela. Tidigare i augusti skyllde Maduro på Washington när han själv ställde in planerade samtal med oppositionsledaren Juan Guaidó.

  • Trump fryser Venezuelas tillgångar

   Alla Venezuelas tillgångar i USA fryses och transaktioner med landets myndigheter förbjuds, genom beslut av president Trump. Enligt Wall Street Journal är det första gången på 30 år som ett så långtgående beslut riktas mot ett land på de amerikanska kontinenterna. Regeringen i Caracas är därmed föremål för liknande amerikanska sanktioner som Kuba, Iran, Nordkorea och Syrien.

  • Juli

  • ”Attack” bakom stort elavbrott

   Huvudstaden Caracas och stora delar av landet mörkläggs genom ännu ett långvarigt elavbrott som betecknas som en ”nationell händelse”. Regeringen hävdar att det är fråga om en avsiktlig attack, och president Maduro riktar ett par dagar senare anklagelser mot USA. Flera allvarliga störningar på elnätet har inträffat sedan ett veckolångt avbrott fick stora samhällskonsekvenser (se 7 mars 2019).

  • Samtal mellan regering och opposition

   Nya samtal hålls mellan företrädare för regeringen och oppositionen, i den karibiska östaten Barbados. Norska utrikesdepartementet deltar som medlare och har bekräftat att mötet äger rum. Oppositionsledaren Juan Guaidó har sagt via Twitter att målsättningen är att ”förhandla fram en väg ut ur diktaturen”. President Nicolás Maduro säger sig vara ”optimistisk”inför samtalen. Enligt Maduro finns en dagordning med sex punkter som dock inte har offentliggjorts. 

  • Juni

  • Misstänkt kuppledare avlider i rätten

   En kapten i flottan som gripits misstänkt för att ha planerat en kupp mot president Nicolás Maduro avlider efter ett ha kollapsat i domstolen. Den 49-årige Rafael Acosta var en av sex militärer och poliser som gripits ett par dagar tidigare. Enligt Acostas hustru var han knappt vid medvetande när han fördes i rullstol till domstolen, med tydliga tecken på att ha utsatts för tortyr. Oppositionsledaren Juan Guaidó kräver en utredning. Dödsfallet inträffar precis som FN:s människorättschef Michelle Bachelet befinner sig i landet för att utreda anklagelser om människorättsbrott, inklusive tortyr och utomrättsliga avrättningar, och Bachelet uttrycker sin förfäran. Två militärer grips dagen efter Acostas död och ska enligt statsåklagaren ställas inför rätta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0