Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Salvadoranska diplomater utvisas

   Diplomater från El Salvador får två dygn på sig att lämna Venezuela, sedan den salvadoranska regeringen beslutat att utvisa venezuelanska diplomater. Regeringen i San Salvador erkänner inte president Maduro utan vill istället se en venezuelansk delegation som företräder Juan oppositionsledaren Guaidó. Regeringen kallar den salvadoranske presidenten Nayib Bukele en ”marionett” i amerikansk utrikespolitik.

  • Oktober

  • Venezuela får plats i FN:s människorättsråd

   Venezuela tilldelas en av de 47 platserna i FN:s människorättsråd, trots att drygt 50 länder inte erkänner president Nicolás Maduros regim som legitim. Human Rights Watch har ett par dagar tidigare uppmanat rådets medlemmar att rösta mot Venezuela på grund av anklagelserna om grova brott mot de mänskliga rättigheterna i landet. Nyligen har rådet röstat för att skicka företrädare till Venezuela för att utreda förhållandena där, något som Maduro kritiserat.

  • September

  • FN:s människorättsråd utreder övergrepp

   FN:s människorättsråd röstar för en utredning av anklagelser om övergrepp i krisens Venezuela, däribland utomrättsliga avrättningar, tortyr och försvinnanden. Beslutet fattas av rådet med röstsiffrorna 19–7, medan 21 medlemmar lägger ned sina röster. I resolutionen uppmanar rådet Caracas att frige alla politiska fångar. Utredarna får ett år på sig.

  • Skärpta EU-sanktioner

   EU beslutar att införa sanktioner mot sju underrättelse- och säkerhetsansvariga som anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter, inklusive tortyr och mord. EU har sedan 2017 sanktioner mot Venezuela som omfattar 18 andra individer, samt förbud mot export av vapen och annan utrustning.

  • USA utestänger alla höjdare

   USA skärper sina sanktioner och stänger dörren för alla högt uppsatta företrädare för staten, och deras familjer. Inreseförbudet gäller från viceministrar och överstar och uppåt, samt alla ledamöter av den regeringstrogna grundlagsförsamlingen. Det omfattar också "alla som agerar för eller till stöd för" president Nicolás Maduro, och dem som har "ekonomiska fördelar" från regeringen. Amerikanska regeringsföreträdare har tidigare sagt att inreseförbuden är effektiva eftersom de "hindrar de där människornas fruar från att shoppa i USA".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0