Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Kidnappade soldater friade

   Åtta soldater som tillfångatagits av en väpnad grupp i delstaten Apure vid gränsen mot Colombia har räddats, uppger försvarsminister Vladimir Padrino. En colombiansk rebellgrupp som kallar sig 10:e Martín Villa-fronten har sagt sig ligga bakom kidnappningen av soldaterna den 23 april. Fronten består av utbrytare ur den tidigare vänstergerillan Farc i Colombia, som slöt fred med regeringen 2016. Det har återkommande rapporterats om sammandrabbningar mellan militär och rebellgrupper i området, och tusentals människor har flytt över gränsen till Colombia. Våldet började i mars när en väpnad grupp anföll en armébataljon i staden La Victoria. ”Colombianska irreguljära väpnade grupper” låg bakom attacken, enligt regeringen som skickade flygvapnet och extra soldater till området. I övrigt har få detaljer avslöjats om läget. Colombia anklagar sedan länge Venezuela för att ge colombianska rebeller en fristad, men utvecklingen pekar på att åtminstone en rebellgrupp hamnat i konflikt med den venezuelanska militären. Många tidigare rebeller från Colombia ägnar sig nu i huvudsak åt smuggling, narkotikahandel och illegal guldbrytning.

  • Regionalval utlysta

   Valmyndigheten meddelar att borgmästar- och guvernörsval ska hållas den 21 november. Samtidigt pågår försök att få igång en dialog mellan regeringen och oppositionen. De senaste dagarna har oppositionsledaren Juan Guaidó förespråkat att de internationella sanktionerna mot Venezuela successivt upphävs bara president Nicolás Maduro och hans allierade utlovar fria val med internationell övervakning. Maduro har i sin tur sagt sig villig att träffa ”hela oppositionen” med stöd av EU och Norge.

  • Tidningshögkvarter intas av myndigheterna

   En domare med stöd av nationalgardet intar tidningen El Nacionals högkvarter i Caracas för att beslagta allt, som en följd av att tidningen beordrats betala 13,4 miljoner dollar i skadestånd. Högsta domstolen avgjorde i april att El Nacional måste betala till Diosdado Cabello, tidigare talman och det regerande Socialistpartiets andreman. Cabello drog El Nacional inför domstol 2015 då tidningen återgivit uppgifter i utländska medier om att han hade kopplingar till narkotikahandeln. Han tilldömdes ett mindre skadestånd i lägre instans 2018, då domstolen också gjorde fruktlösa försök att stämma tidningen ABC i Spanien och Wall Street Journal i USA. El Nacional har beskrivit domen som en attack mot yttrandefriheten och ifrågasatt den astronomiska summan som nu utdömts. Den regeringskritiska tidningen publiceras sedan 2018 endast på nätet och har bara en bråkdel av sina tidigare anställda kvar.

  • Ny höjning av minimilönen

   Regeringen meddelar att minimilönen höjs så att den nästan trefaldigas. På grund av den skyhöga inflationen räcker den nya timlönen ändå inte långt. Efter höjningen ligger minimilönen på 7 miljoner bolivares. Det motsvarar 2,50 USA-dollar, medan ett kilo kött kostar 3,75 dollar.

  • April

  • FN ska förse skolbarn med mat

   FN:s livsmedelsprogram WFP ingår ett avtal med regeringen om att förse venezuelanska skolbarn med mat. Målet är att nå 1,5 miljoner elever till 2023. WFP har konstaterat att var tredje venezuelan får för lite näring och är i behov av hjälp. Det innebär att läget i Venezuela är det fjärde sämsta i världen i absoluta tal: bara Jemen, Kongo-Kinshasa och Afghanistan har fler invånare som lever utan matsäkerhet. Svår undernäring gör nu att barnadödligheten stiger.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0