Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Oljechefer fängslade för korruption

   Sex chefer i oljeraffineringsbolaget Citgo döms till mellan 8 och 13 års fängelse för korruption. Enligt Human Rights Watch har de anklagats för att ha skrivit på ett avtal som var ”oförmånligt för Venezuelas statliga oljebolag”. De sex männen, som alla är amerikanska medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i USA, greps för tre år sedan när de kallats till Caracas för ett möte (se 26 november 2017). Deras advokat anser att de är att betrakta som politiska fångar. Citgo är ett USA-baserat företag som ägs av det statliga oljebolaget PDVSA.

  • Oktober

  • Maduro: ”Oppositionen bakom explosion i raffinaderi”

   President Nicolás Maduro anklagar oppositionsledaren Juan Guaidó för att ligga bakom en explosion i oljeraffinaderiet Amuay i delstaten Falcón. Enligt Maduro anfölls raffinaderiet med ”ett enormt vapen” i vad han kallar ett terrordåd. Uttalandet kommer dagen efter det att oppositionen rapporterat att en explosion ägt rum, utan att någon människa kommit till skada. Raffinaderiet är Venezuelas största men beräknas användas till bara 12 procent av sin kapacitet. Experter och oppositionsledare hävdar att fallet i oljeproduktionen beror på bristande investeringar och underhåll, orsakat av försumlighet och korruption. Maduro skyller på USA:s sanktioner.

  • Oppositionsledaren Leopoldo López flyr landet

   En av Venezuelas främsta oppositionsledare, Leopoldo López, har i hemlighet lämnat landet och anlänt i Spanien. Regeringen anklagar nu den spanska ambassadören för att ha hjälpt López, i vad som kallas ett flagrant brott mot diplomatiska spelregler. López, som hade uppehållit sig på ambassaden sedan april 2019, dömdes 2014 till nära 14 års fängelse för uppvigling till politiska protester. Han flyttades till husarrest 2017 men frigavs 2019 av oppositionslojala säkerhetsstyrkor. När en arresteringsorder utfärdades valde han att söka sin tillflykt till Spaniens ambassad.

  • Seger för regeringen i brittisk domstol

   I en seger för president Nicolás Maduro ändrar en brittisk appellationsdomstol ett beslut i lägre instans som innebar att Storbritannien erkände oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas president. Rättsprocessen som Venezuela inledde i maj handlar om kontrollen över motsvarande 1 miljard dollar i guld, som förvaras hos Bank of England. Regeringen sade sig då behöva pengar för att bekämpa coronapandemin. Guaidó bad den brittiska centralbanken att inte lämna ut pengarna. Målet är inte slutgiltigt avgjort, det går nu tillbaka till den första domstolen som ska avgöra vem som egentligen styr i Venezuela.

  • September

  • FN anklagar presidenten för brott mot mänskligheten

   Enligt FN har president Nicolás Maduro och flera av hans ministrar sannolikt gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. En FN-grupp som har i uppgift att utreda mänskliga rättigheter i Venezuela uppger i sin första rapport att de funnit att personer i landets högsta ledning ligger bakom brott som utomrättsliga avrättningar och systematisk användning av tortyr. De tre utredarna i gruppen har inte kunnat resa in i landet utan förlitar sig på vittnesmål och analyser av rättsfall. I en 411 sidor lång rapport beskriver de svåra övergrepp som har begåtts från 2014. Bland annat har över 5 000 människor dödats av säkerhetsstyrkor sedan dess. Regeringen avfärdar rapporten och säger att den är full av falska uppgifter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0