Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Gränser stängs i spänt läge

   President Maduro stänger gränsen till Brasilien och säger att även övergångar till Colombia ska stängas. Beskedet kommer samtidigt som en pågående kraftmätning är på väg att nå sin kulmen. Oppositionsledaren Juan Guaidó har sagt att tonvis med utländskt bistånd som stoppats vid gränserna ska tas in i Venezuela den 23 februari. Exakt hur det ska gå till är oklart men enligt Guaidó har hundratusentals människor förbundit sig att hjälpa till att föra in förnödenheterna, trots att president Maduro kraftfullt motsatt sig det och sagt att det skulle leda till en utländsk invasion. Samtidigt planeras konserter på båda sidor gränsbron Tienditas. Den brittiska miljardären Richard Branson arrangerar en stor konsert i Cúcuta i Colombia till stöd för oppositionen i Venezuela, medan regeringen kontrar med en konsert i Táchira på den venezuelanska sidan bron.

  • Trump manar militären överge Maduro

   USA:s president Donald Trump uppmanar i ett tal Venezuelas militär att ge upp sitt stöd för president Nicolás Maduro. Trump säger att de som fortsätter stödja Maduro riskerar både sin framtid och sina liv. Trump, som talar i Miami i Florida, upprepar sitt stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó. Läget i Venezuela är fortsatt mycket spänt.

  • Europeiska parlamentariker portade

   Fem Europaparlamentariker nekas inresa i Venezuela och uppger att myndigheterna beslagtagit deras pass. De fem – från Spanien, Nederländerna och Portugal – har bjudits in av oppositionsledaren Juan Guaidó och tillhör alla den konservativa partigruppen EPP i EU-parlamentet. Guaidó skriver på Twitter att de avvisats av en ”alltmer irrationell regim”.

  • Kontaktgrupp förespråkar fredligt maktskifte

   Internationella kontaktgruppen – en ny konstellation av europeiska och latinamerikanska länder – samlas i Montevideo till ett första möte för att försöka medla i och hantera krisen i Venezuela. Länderna enas om att kräva nyval men samtidigt arbeta för en fredlig lösning. Bland deltagarna finns både länder som har erkänt Guaidó (däribland Sverige) och sådana som inte gjort det, som Mexiko och värdlandet Uruguay. EU:s utrikeschef Federica Mogherini deltar och talar om att undvika ”kaos och farligt sönderfall”. Guaidó har avfärdat alla förslag om dialog med regimen med argumentet att det bara utgör ett sätt för Maduro att köpa tid.

  • Bistånd fast vid gränsen

   En rad lastbilar med humanitärt bistånd från USA stoppas i colombianska staden Cúcuta, då venezuelansk militär vägrar släppa dem över gränsbron in i Venezuela. Nicolás Maduro har sagt nej till att släppa in lastbilarna och hävdar att det skulle öppna för en amerikansk militär invasion. Juan Guaidó hävdar att många venezuelaner riskerar att dö om inte biståndet kommer fram. USA har utlovat 20 miljoner dollar i bistånd, Kanada 40 miljoner dollar och EU 7,5 miljoner dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0