Venezuela
Foto: Shutterstock/josegmartinez

Venezuela

Venezuela ligger i norra Sydamerika med kust mot Karibiska havet. Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den "socialistiska revolution" som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • EU:s ambassadör utvisas

   Regeringen utvisar EU:s ambassadör i Caracas, portugisiskan Isabel Brilhante Pedrosa, som en följd av de nya sanktioner som unionen just infört mot venezuelanska regeringsföreträdare. Brilhante Pedrosa får tre dygn på sig att lämna landet. Dagen därpå förklarar EU Venezuelas EU-ambassadör persona non grata, alltså icke välkommen. 

  • EU-sanktioner mot fler i regimen

   EU beslutar att införa sanktioner mot ytterligare 19 regeringsföreträdare som anklagas för att underminera demokratin. Utökningen kommer efter parlamentsvalet i december som oppositionen bojkottade och som därmed blev en jordskredsseger för regimen. Enligt EU har de personer som nu utpekas bidragit till att urholka oppositionens valrättigheter och nationalförsamlingens demokratiska funktion. De är också skyldiga till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och begränsningar av grundläggande friheter. Sammanlagt omfattas nu 55 venezuelaner av EU:s sanktioner som började införas 2017.

  • Vaccinationer med ryskt vaccin inleds

   De första vaccinationerna mot covid-19 inleds sedan Venezuela mottagit 100 000 doser av det ryska  vaccinet Sputnik V. Parlamentsledamöter, militär och andra statstjänstemän ska får vaccinet först medan allmänheten står på tur i april, enligt president Nicolás Maduro. Venezuela som har deltagit i kliniska tester av Sputnik-vaccinet har också reserverat doser från Astra-Zeneca/Oxford genom Världshälsoorganisationen (WHO). Enligt officiella uppgifter har 134 000 smittfall konstaterats i landet och närmare 1 300 personer har avlidit i covid-19. Oppositionen och människorättsgrupper ifrågasätter siffrorna som de hävdar utgår grova underskattningar.

  • Januari

  • Många döda i polisinsats

   Minst 23 människor dödades i samband med en polisinsats i slumområdet La Vega i Caracas 8–9 januari, uppger anhöriga, poliskällor och lokala medier. Händelsen som beskrivs som en ”massaker” av människorättsorganisationen Provea. Chefen för den specialstyrka som var inblandad lägger ut en video med välbeväpnade poliser som patrullerar området och säger bara att allmänhetens säkerhet är garanterad. Polisen anklagas för att ligga bakom en stor del av våldsamma dödsfall i Venezuela.

  • Två parlament samlas

   Den nya nationalförsamlingen tar formellt över efter valet i december, som bojkottades av merparten av oppositionen och som det regerande partiet PSUV därmed vann stort. Samtidigt samlas den gamla nationalförsamlingen och oppositionsledaren Juan Guaidó håller en ceremoni med de gamla ledamöterna. Guaidó tillkännagav i slutet av december att den nationalförsamling som valdes 2015 ska fortsätta att arbeta, eftersom man inte erkänner valet i 2020. Vid sidan av de två nationalförsamlingarna finns den grundlagsförsamling som valdes i augusti 2017, och som också består av ledamöter allierade med regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0