Dominica – Geografi och klimat

Dominica är den största ön i ögruppen Lovartöarna (Windward Islands) som utgör en del av Små Antillerna i Karibien (Västindien).

Dominica är en frodig, grön och bergig ö med åtta vulkaner. På ön finns orörd regnskog, talrika floder, vattenfall, höga berg, heta källor och en kokande insjö. Till skillnad från många av sina grannländer saknar Dominica många och långa stränder. De små stränder som finns består ofta av svart sand av vulkaniskt ursprung.

På ön finns världens största papegojart, den utrotningshotade Amazona imperialis, vilken också återges på landets flagga. Dominica är också hemvist för en sällsynt grodart, den ett kilo tunga kycklinggrodan. Tidigare fanns det tiotusentals kycklinggrodor på Dominica och de användes som föda. Från 2002 angreps grodorna av en aggressiv svampsjukdom och var nära att utrotas. En del exemplar räddades undan smittan genom att flygas ut till grannön Montserrat och till Europa. Sedan några år tillbaka finns det tecken på att de grodor som överlevt sjukdomen börjat föröka sig. 

Dominicas säregna natur, med bland annat havsnära regnskog, skyddas i flera nationalparker.

Klimat

Klimatet är tropiskt och genom nordostliga passadvindar får landet riklig nederbörd. Dominica ligger i det mest orkandrabbade området i Karibien. Orkansäsong råder juli–oktober. Temperaturen varierar mellan 25 grader i december–mars till 32 grader under de varmaste månaderna under året.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0