Dominica – Utbildning

Skolsystemet är organiserat efter brittisk modell. Den statliga skolan är avgiftsfri och skolgången är obligatorisk från fem års ålder och tio år framöver. Många barn fullföljer dock inte skolgången. Läs- och skrivkunnigheten är drygt 90 procent.

Det grundläggande stadiet omfattar sju år och följs av ett påbyggnadsstadium på fem år. De sista två åren på det högre stadiet är inte obligatoriska och de är belagda med en avgift vilket hindrar barn från fattiga familjer att studera vidare.

På Dominica finns en lärarhögskola och en utbildning för sjuksköterskor. Högre studier kan också bedrivas på distans vid University of the West Indies på Jamaica.

Två privatägda medicinska högskolor finns på ön. Dessa är dock inte en del av det nationella utbildningssystemet utan slussar studenter till framför allt nordamerikanska universitet.

För studier vid utländska universitet beviljar regeringen varje år ett antal stipendier.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0