Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

Ungern ligger i Donauflodens bäcken i Centraleuropa. Ungerns kulturtraditioner spänner från folkdans till klassisk musik av mästare som Franz Liszt och Béla Bartók. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar i statsbudgeten. En växande arbetslöshet åtföljdes av ökande antisemitism och fientlighet mot romer. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Soros-universitet lämnar Ungern

   Centraleuropeiska universitetet (CEU) meddelar att det stänger sin verksamhet i Budapest och flyttar till Wien. Bakom det ansedda CEU, som grundades efter järnridåns fall, står affärsmannen och filantropen George Soros, som är föremål för en kampanj från Ungerns regering (se 4 april 2017 samt 20 juni, 24 september och 13 oktober 2018).

  • November

  • Erdoğan och Orbán ser gemensam fiende i Soros

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gör som premiärminister Orbán: han riktar ett hätskt angrepp mot den ungerskfödde judiske affärsmannen och filantropen George Soros. Erdoğan hävdar att Soros finansierade den numer fängslade Osman Kavala (liksom Soros affärsman och filantrop), som dristat sig till att utmana den turkiska ledningen (se 8 oktober, 24 september och 20 juni).

  • Före detta premiärminister på flykt

   Makedoniens förre premiärminister Nikola Gruevski har flytt till Ungern och säger själv att han har fått asyl. Han är fälld för korruption i hemlandet, men infann sig inte för att avtjäna straffet. Gruevski var premiärminister 2006–2016. Polis i Albanien och Montenegro uppger att Gruevski reste genom de båda länderna i en ungersk diplomatbil.

  • FN-besök hos migranter hindras

   En arbetsgrupp från FN har avbrutit ett besök i Ungern, eftersom myndigheter inte låter dem besöka två transitzoner vid serbiska gränsen där det finns migranter och asylsökande. Gränszonerna Röszke och Tompa är de enda platser i Ungern där det går att söka asyl, och FN-tjänstemän kritiserar att båda platserna sköts som slutna läger.

  • Förslag om nya domstolar får kritik

   Ett förslag till domstolssystem för förvaltningsärenden överlämnas till parlamentet. Den politiska oppositionen är kritisk: förvaltningsdomstolarna kommer, om förslaget genomförs, att toppstyras av regeringen. Politikerna kan i så fall lägga sig domstolarnas hantering av bland annat skattefrågor, bygglovsärenden, offentlig upphandling och medborgarnas insyn i myndigheternas arbete. Åtta regionala förvaltningsdomstolar och en överdomstol kan införas 2020 om förslaget antas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0