Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

Ungern ligger i Donauflodens bäcken i Centraleuropa. Ungerns kulturtraditioner spänner från folkdans till klassisk musik av mästare som Franz Liszt och Béla Bartók. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar i statsbudgeten. En växande arbetslöshet åtföljdes av ökande antisemitism och fientlighet mot romer. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Ungrare pendlar till flyktat universitet

   Centraleuropeiska universitetet slår upp dörrarna i utkanten till Wien i Österrike. Verksamheten har flyttats från Ungern efter det att Viktor Orbáns regering skärpt kontrollen över högskolevärlden och genomfört en kampanj mot universitetets grundare George Soros (se 3 december 2018). En del av personalen och många av studenterna väljer nu att pendla från Ungern.

  • September

  • Nej till föreslagen EU-kommissionär

   Ungerns kandidat till en av posterna i den nya EU-kommissionen underkänns av EU-parlamentets justitieutskott. Juristen och diplomaten László Trócsányi är en av två kandidater som parlamentarikerna säger nej till därför att de ser risk för intressekonflikter. Hos den tillträdande ordföranden i EU-kommissionen Ursula von der Leyen var han påtänkt som kommissionär med ansvar för EU:s utvidgning. Parlamentarikerna bygger sina användningar bland annat på att Trócsányi som justitieminister i Ungern gav statliga kontrakt till en advokatfirma som han själv grundat. Premiärminister Orbán föreslår istället diplomaten Olivér Várhelyi, som bland annat har arbetat med EU-frågor i Bryssel, men hävdar att motståndet mot Trócsányi beror på att denne är invandringskritisk.

  • Orbán på kristen kampanjstråt

   Ungerns premiärminister Viktor Orbán står värd för ett “demografiskt toppmöte”, där även tjeckiska och serbiska ledare deltar. Liknande möten hölls 2015 och 2017. Syftet är att samla stöd mot invandring och kampanja för att kristna ska sätta fler barn till världen. Dagen före “toppmötet” har den ungerska regeringen arrangerat en konferens om hur det kristna innehållet i massmedier ska ökas. 

  • Augusti

  • Möte vid historisk gräns

   Premiärminister Viktor Orbán och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffas i Sopron, vid Ungerns gräns mot Österrike, 30 år efter den ”paneuropeiska picknick” som bidrog starkt till att järnridån föll och Tyskland återförenades. 1989, när gränsen öppnades i Ungern, tog sig minst 600 östtyskar ut till friheten i väst. (Östtyskar hade tillstånd att resa inom östblocket, men inte till väst, och "picknicken" blev den största massflykten från DDR sedan Berlinmuren byggdes 1961.) Orbán och Merkel anlägger en försonlig ton, trots att den ungerska attityden till öppna gränser idag är en helt annan: Orbán, som vill stänga gränserna för migranter, har riktat skarp kritik mot Merkel för att Tysklands gränser öppnades för flyktingar 2015.

  • Juli

  • Stoppa Soros-lagar till EU:s domstol

   EU-kommissionen begär att EU-domstolen granskar lagligheten i ungerska regler som gör det kriminellt att bistå asylsökande och samtidigt gör det svårare att söka asyl i Ungern. Det handlar om det lagpaket som antogs 2018 och har kommit att kallas Stoppa Soros-lagarna, eftersom miljardären och mecenaten Soros samtidigt anklagades för att orkestrera en invandringsvåg till Ungern (se 20 juni 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0