Ungern
Floden Donau rinner genom huvudstaden Budapest. Foto: Shutterstock

Ungern

I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Ungern drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar. Växande arbetslöshet åtföljdes av antisemitism och fientlighet mot romer och invandrare. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Svårtippat val i april

   Parlamentsval ska hållas den 3 april, meddelar presidentkansliet. För premiärminister Viktor Orbán och hans anhängare skulle en valseger bli den fjärde i rad. Under Orbáns tid vid makten har dessutom regeländringar genomförts som gynnar hans parti Fidesz. Men eftersom oppositionspartier har beslutat att samarbeta i alla landets valkretsar anser bedömare att valresultatet denna gång är mycket svårt att förutsäga (se 18 september 2021 och 17 oktober 2021).

 • 2021

  • November

  • Rött ljus i EU-domstolen för Stoppa Soros-lag

   Ungern bröt mot EU-rätten när landet lagstadgade ett hot om upp till ett års fängelse mot alla som bistår asylsökande, har EU-domstolen kommit fram till. Lagen är en av flera som stiftats för att stoppa invandringen.Lagarna tar också sikte mot den ungerskfödde finansmannen och mecenaten George Soros: hans stöd till biståndsorganisationer betecknas som utländsk inblandning. Ungerns regering hävdar också att han vill öka invandringen (se 25 juli 2019 och 6 oktober 2020).

  • Vaccinerade, men med förhinder

   Nästan 60 procent av ungrarna är fullt (=dubbelt) vaccinerade mot covid-19. Andelen är lägre än EU:s genomsnitt men högre än i en del grannländer som Rumänien och Slovakien. En orosfaktor är att en stor del av de vaccinerade har fått kinesiska eller ryska vacciner, som ännu inte är godkända i EU (se 22 mars 2021). Det betyder att ungrare som vill resa till andra EU-länder där de har möjlighet att arbeta har börjat skaffa sig en tredje dos, av vaccin som godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet. Med vissa resmål, särskilt utanför EU, är läget för dem som fått kinesiskt vaccin lite bättre: kinesiska Sinopharm har (till skillnad från ryskt vaccin) fått nödgodkännande av WHO, vilket medfört att USA och Storbritannien (förutom en handfull EU-länder) kommer att ta emot resenärer. Vaccineringsviljan påverkas av att många äldre ungrare är skeptiska mot vacciner som tillverkats i gamla kommunistländer.

  • Oktober

  • Avgörande i oppositionens primärval

   Den konservative ekonomen och sjubarnsfadern Péter Márki-Zay vinner den avgörande omgången i oppositionspartiernas gemensamma primärval, som genomförs för att regeringens kritiker ska samlas bakom en enda motkandidat till Viktor Orbán som premiärminister nästa år. Klára Dobrev, socialdemokrat och EU-parlamentariker, fick flest röster i primärvalets första omgång, då 600 000 personer deltog. Borgmästaren i Budapest, Gergely Karácsony, fick näst flest röster men övertalades att i fortsättningen stödja Márki-Zay, som väckte uppmärksamhet 2018 när han lyckades bli borgmästare i Fideszfästet Hódmezövásárhely.

  • Ungern ger upp låg bolagsskatt

   Ungern, som lockat till sig företagsetableringar och jobb med 9 procents bolagsskatt, har dragit blickarna till sig genom att tillämpa Europas lägsta företagsskatter. Men sedan Irlands regering, som länge erbjudit liknande lockbeten för företag, godkänt en internationell uppgörelse om ett "golv" för bolagsskatter, lovar även Ungern att införa 15 procent som lägsta nivå. Ungern förbehåller sig dock rätten att behålla sin anmärkningsvärt låga skattesats under en övergångsperiod på tio år. Bortåt 140 länder har godkänt överenskommelsen som förhandlats fram av OECD.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0