Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Ungern drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar. Växande arbetslöshet åtföljdes av antisemitism och fientlighet mot romer och invandrare. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Undantagstillstånd till februari

   Regeringen förlänger genom dekret det undantagstillstånd som råder (se 10 november). Det ska gälla fram till den 8 februari 2021. Med stöd av undantagstillståndet kan regeringen också förlänga åtgärder som mötesförbud och nattligt utegångsförbud som har införts med anledning av coronapandemin. Enligt veckostatistik från den europeiska smittskyddsmyndigheten är Ungern för tillfället ett av de EU-länder som har störst spridning av viruset sars-cov-2.

  • Fideszförslag försvårar för småpartier

   Regeringen, dominerad av partiet Fidesz, lägger fram ett förslag om att ändra vallagarna så att det blir svårare för små partier att få mandat genom samarbete på riksnivå i nästa parlamentsval, 2022. För närvarande tillsätts 93 av 99 platser i parlamentet via partilistor och de övriga genom majoritetsval i enmansvalkretsar. Det nya förslaget går ut på att en tröskel i valsystemet ska höjas: för att få ställa upp i partivalet måste ett parti ställa upp med kandidater i minst 50 valdistrikt, mot dagens 27. Det pågår förhandlingar mellan flera oppositionspartier om huruvida de ska gå ihop och samlas bakom en gemensam lista inför valet 2022, eller ställa upp separat.

  • Lagskärpning på gång: adoptionsförbud för gaypar

   Par av samma kön ska inte ha rätt att adoptera, enligt ett förslag till ändring av grundlagen som läggs fram av regeringspartiet Fidesz. För ensamstående personer ska det krävas ministermedgivande för att genomföra en adoption. Samkönade par får inte gifta sig i Ungern, men de har hittills haft möjlighet att adoptera genom att en person i paret kunnat bli förälder genom adoption. I lagförslaget hänvisar Fidesz till hur kristen kultur ser på könsroller.

  • Undantagstillstånd och coronarestriktioner förlängs

   Parlamentet ger regeringen rätt att styra genom dekret i 90 dagar för att kunna ta till krafttag mot ny spridning av coronavirus (se 3 november). Skärpta åtgärder som räcker i 30 dagar träder i kraft.

  • Studentprotest flyttar utomhus

   Studenterna vid teater- och filmhögskolan SZFE i Budapest avslutar den protestaktion mot regeringen Orbán som ägt rum inne på skolan (se 31 augusti). Beslutet fattas med anledning av att regeringen skärpt åtgärderna mot coronapandemin, sedan smittspridningen återigen tagit fart. Enligt de nya restriktionerna måste högre utbildning nu bedrivas digitalt. Studenterna uppger att de fortsätter sin aktion utomhus.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0