Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

I Donauflodens bäcken i Centraleuropa ligger Ungern, ett land med rik kultur och dramatisk historia. Ungern drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar. Växande arbetslöshet åtföljdes av antisemitism och fientlighet mot romer och invandrare. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • USA-finansierad ungersk radio återuppstår

   De USA-finansierade radiosändningarna på ungerska från Radio Free Europe/Radio Liberty återupptas efter att ha legat nere i 27 år. Motivet är den alltmer auktoritära kontrollen över massmedierna i dagens Ungern. Under kommunisttiden, från 1949, sände stationen från München. De nya sändningarna sker via internet. Även de bulgariska och rumänska sändningarna har återupptagits på senare år, av liknande skäl som programmen på ungerska.

  • Smittrisk stänger gränserna

   Risken för spridning av coronavirus medför att Ungern stänger sina gränser för utländska medborgare i en månad. Hemvändande ungrare måste iaktta två veckors karantän om de inte kan uppvisa negativa coronatester. Vissa undantag görs, de gäller främst diplomater och personer på genomresa. Ungern blir genom skärpningen, för tillfället, det EU-land som återinför de strängaste restriktionerna. När inreseförbudet meddelas ett par dagar före månadsskiftet har 614 dödsfall i covid-19 bekräftats.

  • Augusti

  • Skolledning avgår i protest

   Ledningen vid teater- och filmhögskolan SZFE i Budapest avgår i protest mot en nyordning som innebär att skolan underställs en privat stiftelse, vars chef inte bara är Nationalteaterns direktör utan också en av premiärminister Orbáns förtrogna. Institutionen är en liten elithögskola grundad för 155 år sedan. Studenterna inleder en protestaktion och barrikaderar sig i skolan. Institutionen är den sjunde högskolan som överförs till privata stiftelser med styrelser som handplockas av regeringen Orbán.

  • Utrikesminister i blåsväder

   En slitsam dag på kontoret eller semester på lyxjakt? Utrikesminister Péter Szijjártó ställs inför avgångskrav sedan han fotograferats på en lyxjakt i Kroatien samtidigt som han själv gett sken av att jobba hårt i kontakter med andra EU-länder om läget i Belarus. Nyhetssajten Atlatszo uppger att jakten tillhör byggmagnaten László Szíjj, en av Ungerns mest förmögna personer, som bland annat kammat hem en rad statliga kontrakt. Vad semestern beträffar, så har premiärminister Orbán uppmanat sina landsmän att hemestra, och grannlandet Österrike har uttryckligen varnat för stigande coronatal just i Kroatien.

  • Oppositionen enas mot Orbán

   De sex största oppositionspartierna går ut med att de har bildat en allians som ska utmana premiärminister Orbán i nästa parlamentsval 2022. I alla de 106 valdistrikten kommer de att enas bakom gemensamma kandidater. Alliansen består av partier från höger till vänster. Vid de senaste kommunalvalen använde sig oppositionspartierna delvis av den sortens samarbete, och det ledde till att de vann i Budapest och flera andra städer (se 13 oktober 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0