Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

Ungern ligger i Donauflodens bäcken i Centraleuropa. Ungerns kulturtraditioner spänner från folkdans till klassisk musik av mästare som Franz Liszt och Béla Bartók. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar i statsbudgeten. En växande arbetslöshet åtföljdes av ökande antisemitism och fientlighet mot romer. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Möte vid historisk gräns

   Premiärminister Viktor Orbán och Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffas i Sopron, vid Ungerns gräns mot Österrike, 30 år efter den ”paneuropeiska picknick” som bidrog starkt till att järnridån föll och Tyskland återförenades. 1989, när gränsen öppnades i Ungern, tog sig minst 600 östtyskar ut till friheten i väst. (Östtyskar hade tillstånd att resa inom östblocket, men inte till väst, och "picknicken" blev den största massflykten från DDR sedan Berlinmuren byggdes 1961.) Orbán och Merkel anlägger en försonlig ton, trots att den ungerska attityden till öppna gränser idag är en helt annan: Orbán, som vill stänga gränserna för migranter, har riktat skarp kritik mot Merkel för att Tysklands gränser öppnades för flyktingar 2015.

  • Juli

  • Stoppa Soros-lagar till EU:s domstol

   EU-kommissionen begär att EU-domstolen granskar lagligheten i ungerska regler som gör det kriminellt att bistå asylsökande och samtidigt gör det svårare att söka asyl i Ungern. Det handlar om det lagpaket som antogs 2018 och har kommit att kallas Stoppa Soros-lagarna, eftersom miljardären och mecenaten Soros samtidigt anklagades för att orkestrera en invandringsvåg till Ungern (se 20 juni 2018).

  • Omstridd forskningslag klubbad

   Regeringen tar kontroll över de forskningsinstitut som sorterar under Ungerska vetenskapsakademin, MTA. 131 av 199 parlamentsledamöter röstar ja till förslaget (se 4 juni). Den nya lagen innebär bland annat att en nämnd med ledamöter som utses direkt av premiärminister Orbán ska fatta besluten om hur forskningsresurser fördelas. Målet är att styra pengarna till verksamhet där nyttan i form av lönsamhet framgår. Cirka 5 000 anställda, bland dem 3 000 forskare, är direkt berörda av nyordningen. Forskningsfälten spänner över allt från rymdforskning till musik.

  • Juni

  • Politiker på flykt kan bli kvar

   En ungersk domstol avvisar Nordmakedoniens begäran om att förre premiärministern Nikola Gruevski ska utlämnas (se 20 november 2018). Beslutet kan bara överklagas av Ungerns riksåklagare, inte av den korruptionsanklagade politikerns hemland (som efter det att han flydde till Ungern har bytt namn).

  • Livstid för migranters död i lastbil

   Det blir livstids fängelse för fyra flyktingsmugglare efter en tragedi då 71 migranter kvävdes i en varubil 2015, när de var på väg genom Europa från Balkan. Lastbilen hittades i Österrike, men brottsanklagelserna har prövats i Ungern, eftersom utredningen visade att migranterna hade dött före gränspassagen. Appellationsdomstolen i Szeged, vars domar inte kan överklagas, skärper straffen för de huvudåtalade, varav tre är från Bulgarien och en från Afghanistan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0