Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

Ungern ligger i Donauflodens bäcken i Centraleuropa. Ungerns kulturtraditioner spänner från folkdans till klassisk musik av mästare som Franz Liszt och Béla Bartók. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar i statsbudgeten. En växande arbetslöshet åtföljdes av ökande antisemitism och fientlighet mot romer. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • HD: Regeringen måste be om ursäkt

   Högsta domstolen i Ungern beordrar landets regering att publicera en ursäkt och betala skadestånd till människorättsorganisationen Ungerska Helsingforskommittén. HD finner att regeringen har använt felaktiga uppgifter om organisationen, som bland annat verkar för flyktingars rättigheter, i ett utskick till miljoner hushåll. Det formulär som skickades ut till medbrogarna bottnade i regeringens kampanj mot invandring och mot mecenaten George Soros, som är en av bidragsgivarna till Helsingforskommittén.

  • Ungerns EU-kommissionär godkänd

   Ungerns kandidat till den nya EU-kommissionen, Olivér Várhelyi, får till sist klartecken från EU-parlamentet (se 30 september). Várhelyi får ansvar för unionens utvidgning och EU-parlamentarikerna har pressat honom på besked som klargör att han tar plats i kommissionen för att företräda hela EU. Som EU-kommissionär förväntas man inte uppträda som en förlängd arm för hemlandets regering.

  • Orbán ger upp utskälld domstolsreform

   Viktor Orbáns konservativa regering ger upp sina långt gångna och hårt kritiserade planer på att införa separata förvaltningsdomstolar, tänkta att lyda direkt under regeringen (se 12 december 2018). Regeringen går nu istället in för att införa snabbare behandling av rättsfall i domstolarna, meddelar justitieministern.

  • Oktober

  • EU-jurist: Olagligt säga nej till flyktingar

   Polen, Ungern och Tjeckien bröt mot EU-rätten när de vägrade ta emot flyktingar 2015, då en ovanligt stor mängd flyktingar sökte sig till Europa. Bedömningen görs av generaldavokaten vid EU-domstolen. De tre EU-länderna vägrade följa ett beslut om fördelning av flyktingarna som skulle minska trycket på mottagandet i Grekland och Italien (se 7 december 2017). Länderna som sade nej hänvisade till lag och ordning samt inre säkerhet, argument som underkänns av generaladvokaten. EU-kommissionen tog ärendet till EU-domstolen som inte måste följa generaladvokatens utlåtanden, men den brukar göra det. Straffet kan bli böter.

  • Kulturcentrum får polisskydd

   Kulturcentret Aurora, som hyser bland annat prideaktivister och ett romskt presskontor, vandaliseras av ett 50-tal nynazister som klottrar slagord och sliter ned flaggor.  Regeringspartiet Fidesz har tidigare försökt stänga centret. Det ligger i en del av Budapest som vanns av oppositionen i det senaste kommunvalet och den nye borgmästaren ordnar polisskydd till föreningslokalerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0