Ungern
Foto: Shutterstock/miroslav110

Ungern

Ungern ligger i Donauflodens bäcken i Centraleuropa. Ungerns kulturtraditioner spänner från folkdans till klassisk musik av mästare som Franz Liszt och Béla Bartók. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen från 2008 och tvingades göra impopulära nedskärningar i statsbudgeten. En växande arbetslöshet åtföljdes av ökande antisemitism och fientlighet mot romer. Under premiärminister Viktor Orbán har Ungern sedan 2010 blivit allt mer auktoritärt och nationalistiskt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Bojkott mot ny övertidslag

   Alla ledamöter för vänsterliberala Demokratiska koalitionen tågar ut och meddelar att de kommer att bojkotta parlamentet. Övriga oppositionspartier ansluter sig till bojkotten. Anledningen är att de är kritiska mot vad ungrare kallar ”slavlagen”, en ny övertidslag som regeringen har genomdrivit (se 12 december 2018). De nya reglerna blev lag när presidenten skrev under den 21 december.

  • Protest mot svensk ministertweet

   Sveriges ambassadör kallas upp till ungerska UD sedan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll satt frågetecken för landets familjepolitik, bland annat skattelättnader som syftar till att få ungrare att skaffa fler barn. Ministern framhöll via Twitter att den ungerska regeringen vill se fler ”äkta” ungerska barn och att politiken ”osar 30-tal”. Strandhäll får också en nedsättande kommentar från Ungerns biträdande premiärminister, vilket får svenska UD att kalla till sig Ungerns ambassadör för att klaga.

  • Belöningar till dem som föder flera barn

   Kvinnor som föder fler än fyra barn ska slippa inkomstskatt resten av livet, kungör premiärminister Orbán. Åtgärden syftar till att få ungrarna att skaffa fler barn. Ungerska kvinnor föder i genomsnitt 1,5 barn (2016), så befolkningen kommer att minska, men det har hittills inte fått regeringen att inta öppnare inställning till invandring. Fördelaktiga bostadslån och billiga billån till flerbarnsfamiljer utlovas också.

  • Fängelse för dammkatastrof

   Två chefer i aluminiumföretaget Magyar Aluminium (MAL) döms till fängelsestraff som ansvariga för en miljökatastrof 2010, då en damm med giftigt spillvatten gav vika i Kolontal (se Oktober 2010). Sex personer får villkorlig dom. Domarna kan överklagas.

  • Januari

  • Orbáns EU-valplattform: motstånd mot invandring

   Premiärminister Orbán meddelar att han vill göra valen till EU-parlamentet i maj till en omröstning om invandring. Ungerns mål är att EU:s styrande organ – EU-parlamentet, EU-kommissionen och Europeiska rådet – så långt möjligt ska bestå av politiker som är invandringskritiska. EU:s inflytande på medlemsländernas migrationspolitik måste göras så litet som möjligt, är Orbáns åsikt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0