Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • April

  • Tvångsbidrag införs till coronafond

   Multinationella företag, banker, partier och kommuner måste bidra till en fond för att finansiera krisåtgärder mot coronapandemin, meddelar regeringen, som skjuter till motsvarande 4 miljarder kronor från den statliga budgeten. Det blir fråga om både särskilda skatter för företagen och obligatoriska bidrag till fonden. Kommunerna tvingas avstå delar av inkomster från fordonsskatt och partier måste avstå från halva sitt offentliga partistöd. Påbudet väntas bli särskilt kännbart för oppositionspartier med klen finansiering, som de senaste åren har bötfällts på olika grunder.

  • Ungern fälls i EU-domstolen

   Ungern, Polen och Tjeckien bröt mot EU-rätten när de vägrade ta emot flyktingar 2015, då ovanligt många flyktingar sökte sig till Europa. Det har EU-domstolen har kommit fram till, och de tre länderna hotas nu av böter. Alla tre länderna vägrade följa ett beslut som fattats av EU:s migrations- och inrikesministrar om att flyktingarna skulle fördelas mellan EU:s medlemsländer. Avsikten var att minska trycket på mottagandet i Grekland och Italien (se 7 december 2017).

  • Mars

  • Orbáns makt utökas

   Parlamentet ger (med röstetalen 137 för och 53 emot) Fideszregeringen rätt att styra genom dekret (se 11 mars). Premiärminister Viktor Orbán får därmed rätt att förlänga undantagstillstånd utan att be parlamentet om lov. Den nya lagen har drivits igenom mot bakgrund av coronapandemin, men den innehåller ingen tidsgräns. Den som sprider "fake news" (felaktiga uppgifter) om sjukdomen eller om åtgärder som vidtas kan bestraffas med upp till fem års fängelse, vilket väcker farhågor för att massmedier inte kommer att kunna rapportera om kritik mot regeringen. Péter Jakab, ledare för oppostionspartiet Jobbik, kommenterar den nya lagen: "Den sätter hela Ungerns demokrati i karantän."

  • Stängda gränser mot pandemi

   Ungern stänger sina gränser för alla utom egna medborgare för att hindra spridning av coronavirus. Gods ska släppas igenom, men lastbilsköerna blir långa vid gränsövergångar. Regeringen förbjuder publika evenemang och begränsar öppettiderna för restauranger och kaféer, som måste stänga redan på eftermiddagen. Ett första dödsfall i sjukdomen covid-19 har rapporterats bland 39 bekräftat smittade. Efter press från grannländer tillåter Ungern bulgariska och rumänska medborgare i bil att passera till hemländerna. Den "humanitära korridoren" hålls öppen nattetid för bilister som tillämpar kolonnkörning (samåkning).

  • Krav på mer makt till Orbán

   Undantagstillstånd införs med hänvisning till behovet av skarpa åtgärder mot det nya coronavirus som hotar folkhälsa och ekonomi. Tio dagar senare kan ett nytt lagförslag läsas på det ungerska parlamentets internetsajt: ett förslag som skulle ge Viktor Orbáns regering rätt att förlänga ett undantagstillstånd under obegränsad tid, och under tiden styra genom dekret. I nuläget kräver lagen att förlängning av ett undantagstillstånd måste godkännas av parlamentets ledamöter. Även andra ändringar föreslås, som fängelsestraff för den som bryter mot karantänsregler. Om två tredjedelar av parlamentarikerna röstar ja till förslagen får Orbán mycket långtgående befogenheter som premiärminister.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0