Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Juni

  • Regeringen tar kontroll över forskning

   Trots massiv kritik i förväg från forskarkretsar, inom och utanför Ungern, lägger innovationsminister László Palkovics fram ett lagförslag som innebär att regeringen tar kontroll över de forskningsinstitutioner som sorterar under vetenskapsakademin MTA. Syftet är att öka Ungerns konkurrenskraft, säger ministern. Om lagen antas i parlamentet överförs ansvaret för hur forskningsresurserna används till regeringen i september.

  • Maj

  • Orbáns regering backar efter EU-kritik

   Regeringen skjuter upp – på obestämd tid – införandet av ett beslutat nytt system med förvaltningsdomstolar. Planerna har fått häftig kritik från EU, som anser att systemet skulle underminera rättsväsendets oberoende (se 12 december 2018). Även en ifrågasatt annonsskatt slopas; skatten har uppfattats som riktad mot medier ägda från västländer. Regeringen ger också besked om att Fidesz inte kommer att ansluta sig till en partigrupp i EU-parlamentet där den italienske inrikesministern Matteo Salvinis parti Lega blir tongivande (se 20 mars 2019).

  • Fartygstragedi i tät trafik

   Ett rundtursfartyg blir påkört i Budapest och de flesta i en sydkoreansk turistgrupp omkommer. Tio dagar senare har 24 dödsoffer hittats, medan fyra personer ännu saknas. Händelsen riktar ljuset mot den täta fartygstrafiken på floden Donau, där det vid olyckstillfället råder högvatten med starka strömmar. Den ukrainske kaptenen på det större fartyget grips misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till annans död.

  • Fidesz störst i EU-valet

   Valet till EU-parlamentet blir en framgång för Fidesz. Alliansen mellan Fidesz och Kristdemokratiska folkpartiet vinner drygt 52 procent och får 13 av de 21 mandat som står på spel. På andra plats kommer Demokratiska unionen som får drygt 16 procent och 4 mandat. Trea blir det relativt nybildade Momentum. Partiet som misslyckades med att ta sig in i parlamentet i valet 2018 vinner nu knappt tio procent av rösterna och kan ta plats i EU-parlamentet med 2 mandat. Både Jobbik och Socialistpartiet rasar jämfört med valet 2014. De vinner drygt 6 procent och 1 mandat vardera.

  • Skarp kritik från Europarådet

   Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović kritiserar Ungern för landets behandling av flyktingar och kräver förbättringar så snart som möjligt. Kritiken framförs i en rapport som bland annat bygger på granskning av rättsväsendet. Hon uppmanar också regeringen i Budapest att dämpa sin skrämselpropaganda om att det råder kris i invandringsfrågan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0