Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Lag om organisationsbidrag skrivs om

   I parlamentet läggs ett lagförslag fram som upphäver en kritiserad lag från 2017 om utländska bidrag till enskilda organisationer (se 18 juni 2020 och 18 februari 2021). Civilizáció, som är en paraplyorganisation för ungerska gräsrotsgrupper, uppger att det finns anledning att oroa sig också för den nya lagens utformning och de insynskrav som formuleras. Religiösa grupper och idrottsföreningar slipper motsvarande krav, trots att de tar emot stora summor av skattebetalarna, noterar paraplyorganisationen.  

  • Mars

  • Åtta vacciner mot covid-19 godkända

   Ungern har nu åtta godkända vacciner mot covid-19, de fyra som är godkända i hela EU och fyra andra: ett ryskt och två kinesiska vacciner samt en Indientillverkad variant av Astra Zenecas produkt. Fem vacciner har tagits i bruk. Ungefär 16 procent av ungrarna har hunnit få minst en dos och premiärminister Orbán anser att EU drar benen efter sig med att godkänna andra vacciner än sådana som tillverkats i väst.

  • Polen och Ungern vill ha domstolsprövning av villkor

   Polen och Ungern går till EU-domstolen för att klaga på att EU vill koppla pengar från unionen till krav på respekt för rättsstaten (se 5 november 2020 och 10 december 2020). Kravet har inte stöd i EU-rätten, anser de två regeringarna. EU-domstolen bekräftar att det kommit in stämningar från båda medlemsländerna.

  • Fidesz lämnar konservativ partigrupp

   Det ungerska regeringspartiet Fidesz lämnar EPP, den konservativa partigruppen i EU-parlamentet. Det är kulmen på en träta mellan ungerska och andra europeiska politiker som bottnar i kritik mot att Fideszregeringen brister i respekt för demokratiska värden (se 29 januari 2020). Beslutet fattas som svar på en omröstning: I EPP, som är den största av partigrupperna, röstar 148 ledamöter för regeländringar som gör det möjligt att utesluta Fidesz. 28 röstar emot och fyra avstår.

  • Vårdanställda missnöjda med nya villkor

   Cirka 5 500 av de 110 000 anställda i den offentliga sjukvården har vägrat att underteckna kontrakt byggda på nya regler när tidsgränsen löper ut, vilket medför att deras arbetsinsats på statliga sjukhus uteblir mitt under coronapandemin. De nya villkoren finns i en lag som antogs av parlamentet i oktober 2020. I samband med den nya lagen har höjda löner utlovats, men det finns flera skäl till missnöje inom vårdyrkena, bland annat att lagen nu hindrar vårdanställda från extraknäck vid specialistkliniker. Pandemin har hittills krävt drygt 15 000 liv i Ungern. Med den nya lagen och högre löner hoppas man motverka en annan sedvänja: ett litet kuvert, i klartext en muta, från patienten till doktorn. Underfinansiering av vården är ett debattämne som dryftats länge. Enligt WHO ligger de ungerska utgifterna för vårdsystemet på bara hälften av genomsnittet i EU, räknat per person.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0