Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2024

  • Februari

  • Nya stridsflygplan och ny statschef

   Ungern och Sverige sluter nya avtal om Jas 39 Gripen. Ett gällande avtal om leasing av 14 stridsflygplan förlängs till 2036, dessutom köper Ungern fyra Jasplan. Beskeden lämnas när premiärminister Viktor Orbán tar emot statsminister Ulf Kristersson i Budapest. Ungerns parlament har ännu inte godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. När parlamentet samlas den 26 februari har ledamöterna en akut konstitutionell fråga att ta ställning till: de ska acceptera Katalin Nováks avgång från presidentposten (se 10 februari 2024) och välja en ny statschef. Regeringspartiet Fidesz har nominerat en domare, Tamás Sulyok som är ordförande i författningsdomstolen.

  • Gazakriget: EU enas, men Ungern avviker

   Ungern ställer sig vid sidan av när de övriga EU-länderna enas om att uppmana till en "humanitär paus" i pågående Gazakriget, där Israel har aviserat en militär offensiv mot Rafah nära gränsen mot Egypten. I Rafah lever palestinska flyktingar hopträngda med allvarlig brist på förnödenheter till följd av Israels krigföring mot platser i norra Gazaremsan sedan Hamas terrordåd i oktober 2023. Rafah, som tidigare hade ungefär lika många invånare som Örebro, hyser nu enligt FN minst 1,4 miljoner människor (lika många som hela Skånes befolkning).

  • Storm kring Orbán efter avgångar

   Premiärminister Orbán står mitt i politisk turbulens som är i färd med att utvecklas till hans kanske svåraste kris hittills: han ifrågasätts inom de egna leden. Sedan regeringspartiet Fidesz två främsta kvinnliga namn avgått till följd av en skandal med moraliska dimensioner (se 10 februari) har den enas exmake också lämnat sina uppdrag, i statsägda företag. Péter Magyar har skarpt kritiserat Orbáns styre i ett av de få obereonde medier som finns kvar, Youtubekanalen Partizan. Bland annat har Magyar ställt frågan om det är "normalt" att "några få familjer äger halva landet" och tagit sikte mot hur kretsen närmast premiärministern kunnat bygga upp förmögenheter.

  • Presidenten avgår

   Katalin Novák meddelar att hon lämnar presidentposten. Hon har blivit hårt ansatt av den politiska oppositionen sedan det uppdagats att hon benådat en person som dömts för att dolt övergrepp på ett barnhem och dessutom försökt påverka barn att hålla tyst om övergreppen (som begicks av barnhemmets föreståndare). Både Katalin Novák själv och regeringspartiet Fidesz har byggt sin politik på traditionella familjevärderingar. I ljuset av den skarpa folkliga reaktionen har Fidesz framkastat ett förslag om att ändra lagen så att presidenten inte ska kunna benåda människor som fällts för brott mot minderåriga. Även Judit Varga, som var justitieminister vid nådebeslutet och tänkt att vara affischnamn för Fidesz i det kommande valet till EU-parlamentet, avgår. Hon lämnar sin plats i det ungerska parlamentet.

  • EU-kommissionen agerar mot ny ungersk lag

   EU-kommissionen meddelar Ungerns regering att ett nytt rättsligt förfarande inleds mot medlemslandet med anledning av en lag som antagits av parlamentet i Budapest (se 12 december 2023). Lagen som ska "skydda nationell suveränitet" förbjuder partier och kandidater att ta emot finansiellt stöd från utlandet. Dessutom införs en ny övervakningsmyndighet som ska samla information om grupper och individer, som kan bestraffas med upp till tre års fängelse om de bryter mot lagen. EU-kommissionen anser att de nya reglerna går emot EU-rätten. Ungern har två månader på sig att bevara det brev där EU-klagomålen har framförts. I slutänden kan frågan hamna i EU-domstolen och Ungern avkrävas dagliga böter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0