Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • November

  • Fidesz-grundare i sexskandal

   József Szájer, ledamot av EU-parlamentet som också haft ledaruppdrag inom den konservativa partigruppen EPP, meddelar att han kommer att lämna sin plats i parlamentet sedan det framkommit att han är misstänkt för brott i Belgien. Han har ett par dagar tidigare brutit mot coronarestriktioner och misstänks också för narkotikabrott. Det som väcker uppmärksamhet är emellertid att han greps i samband med vad som av belgiska medier beskrivs som en orgie i gaykretsar. Privata sexuella aktiviteter är inte straffbara, men de får politisk betydelse därför att Szájer var en av grundarna till det ungerska regeringspartiet Fidesz, som är uttalat emot hbtq-rättigheter (se 10 november).

  • Undantagstillstånd till februari

   Regeringen förlänger genom dekret det undantagstillstånd som råder (se 10 november). Det ska gälla fram till den 8 februari 2021. Med stöd av undantagstillståndet kan regeringen också förlänga åtgärder som mötesförbud och nattligt utegångsförbud som har införts med anledning av coronapandemin. Enligt veckostatistik från den europeiska smittskyddsmyndigheten är Ungern för tillfället ett av de EU-länder som har störst spridning av viruset sars-cov-2.

  • Fideszförslag försvårar för småpartier

   Regeringen, dominerad av partiet Fidesz, lägger fram ett förslag om att ändra vallagarna så att det blir svårare för små partier att få mandat genom samarbete på riksnivå i nästa parlamentsval, 2022. För närvarande tillsätts 93 av 99 platser i parlamentet via partilistor och de övriga genom majoritetsval i enmansvalkretsar. Det nya förslaget går ut på att en tröskel i valsystemet ska höjas: för att få ställa upp i partivalet måste ett parti ställa upp med kandidater i minst 50 valdistrikt, mot dagens 27. Det pågår förhandlingar mellan flera oppositionspartier om huruvida de ska gå ihop och samlas bakom en gemensam lista inför valet 2022, eller ställa upp separat.

  • Lagskärpning på gång: adoptionsförbud för gaypar

   Par av samma kön ska inte ha rätt att adoptera, enligt ett förslag till ändring av grundlagen som läggs fram av regeringspartiet Fidesz. För ensamstående personer ska det krävas ministermedgivande för att genomföra en adoption. Samkönade par får inte gifta sig i Ungern, men de har hittills haft möjlighet att adoptera genom att en person i paret kunnat bli förälder genom adoption. I lagförslaget hänvisar Fidesz till hur kristen kultur ser på könsroller.

  • Undantagstillstånd och coronarestriktioner förlängs

   Parlamentet ger regeringen rätt att styra genom dekret i 90 dagar för att kunna ta till krafttag mot ny spridning av coronavirus (se 3 november). Skärpta åtgärder som räcker i 30 dagar träder i kraft.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0