Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Svårtippat val i april

   Parlamentsval ska hållas den 3 april, meddelar presidentkansliet. För premiärminister Viktor Orbán och hans anhängare skulle en valseger bli den fjärde i rad. Under Orbáns tid vid makten har dessutom regeländringar genomförts som gynnar hans parti Fidesz. Men eftersom oppositionspartier har beslutat att samarbeta i alla landets valkretsar anser bedömare att valresultatet denna gång är mycket svårt att förutsäga (se 18 september 2021 och 17 oktober 2021).

 • 2021

  • November

  • Rött ljus i EU-domstolen för Stoppa Soros-lag

   Ungern bröt mot EU-rätten när landet lagstadgade ett hot om upp till ett års fängelse mot alla som bistår asylsökande, har EU-domstolen kommit fram till. Lagen är en av flera som stiftats för att stoppa invandringen.Lagarna tar också sikte mot den ungerskfödde finansmannen och mecenaten George Soros: hans stöd till biståndsorganisationer betecknas som utländsk inblandning. Ungerns regering hävdar också att han vill öka invandringen (se 25 juli 2019 och 6 oktober 2020).

  • Vaccinerade, men med förhinder

   Nästan 60 procent av ungrarna är fullt (=dubbelt) vaccinerade mot covid-19. Andelen är lägre än EU:s genomsnitt men högre än i en del grannländer som Rumänien och Slovakien. En orosfaktor är att en stor del av de vaccinerade har fått kinesiska eller ryska vacciner, som ännu inte är godkända i EU (se 22 mars 2021). Det betyder att ungrare som vill resa till andra EU-länder där de har möjlighet att arbeta har börjat skaffa sig en tredje dos, av vaccin som godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet. Med vissa resmål, särskilt utanför EU, är läget för dem som fått kinesiskt vaccin lite bättre: kinesiska Sinopharm har (till skillnad från ryskt vaccin) fått nödgodkännande av WHO, vilket medfört att USA och Storbritannien (förutom en handfull EU-länder) kommer att ta emot resenärer. Vaccineringsviljan påverkas av att många äldre ungrare är skeptiska mot vacciner som tillverkats i gamla kommunistländer.

  • Oktober

  • Avgörande i oppositionens primärval

   Den konservative ekonomen och sjubarnsfadern Péter Márki-Zay vinner den avgörande omgången i oppositionspartiernas gemensamma primärval, som genomförs för att regeringens kritiker ska samlas bakom en enda motkandidat till Viktor Orbán som premiärminister nästa år. Klára Dobrev, socialdemokrat och EU-parlamentariker, fick flest röster i primärvalets första omgång, då 600 000 personer deltog. Borgmästaren i Budapest, Gergely Karácsony, fick näst flest röster men övertalades att i fortsättningen stödja Márki-Zay, som väckte uppmärksamhet 2018 när han lyckades bli borgmästare i Fideszfästet Hódmezövásárhely.

  • Ungern ger upp låg bolagsskatt

   Ungern, som lockat till sig företagsetableringar och jobb med 9 procents bolagsskatt, har dragit blickarna till sig genom att tillämpa Europas lägsta företagsskatter. Men sedan Irlands regering, som länge erbjudit liknande lockbeten för företag, godkänt en internationell uppgörelse om ett "golv" för bolagsskatter, lovar även Ungern att införa 15 procent som lägsta nivå. Ungern förbehåller sig dock rätten att behålla sin anmärkningsvärt låga skattesats under en övergångsperiod på tio år. Bortåt 140 länder har godkänt överenskommelsen som förhandlats fram av OECD.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0