Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • EU-rådgivare underkänner asylbestämmelse

   Viktor Orbáns regering riskerar att förlora ännu en dragkamp om asylrätten i EU-domstolen. I ett yttrande från EU:s generaladvokat, som domstolen inte måste följa men oftast tar hänsyn till, är bedömningen att Ungern bröt mot EU-rätten genom att göra det olagligt att hjälpa migranter att söka asyl. 2018 lagstiftade Ungern om att en asylansökan skulle avslås om den lämnats in av en person som på väg till Ungern hade passerat ett land som kunde erbjuda trygghet (till exempel Serbien). Att den lagen kränker EU-rätten har EU-domstolen redan meddelat (se 17 december 2020). Men lagen kriminaliserade också juridiskt bistånd till den asylsökande. Domstolen ska komma med ett utslag i frågan vid senare datum.

  • EU kräver åtgärder mot lag som hindrar bidrag

   EU-kommissionen skickar Ungerns regering en formell underrättelse om att landet anses ha trotsat en dom i EU-domstolen genom att inte upphäva en lag som hindrar enskilda organisationer att ta emot bidrag från utlandet (se 18 juni 2020). Ungern, som riskerar böter, har två månader på sig att svara. Rörelsefrihet även för kapital är en av hörnstenarna i samarbetet mellan EU-länder.

  • Mindre coronaras i Ungern än i EU

   Ungerns statistikmyndighet offentliggör preliminära siffror för hur landets ekonomi utvecklades under pandemiåret 2020. Ekonomin krympte enligt dessa uppgifter med 5,1 procent. Genomsnittet i EU var ett minus på 6,4 procent.

  • Oberoende radiokanal tvingas sluta sända

   Den oberoende radiostationen Klubradio förlorar sitt sändningstillstånd eftersom tillsynsmyndigheten konstaterar att de ansvariga har lämnat in en del handlingar för sent. Klubradio är ett av de allt färre medier som återger kritik mot Viktor Orbáns regering.

  • Januari

  • Undantagstillstånd och nedstängning förlängs

   Undantagstillståndet, som införts med anledning av coronapandemin, förlängs i 90 dagar; parlamentet kommer att få förslaget att förlänga den tidsperiod då regeringen får utfärda dekret (se 17 november 2020). Samtidigt utsträcks en del beslut om nedstängning av samhället fram till 1 mars: nattligt utegångsförbud, mötesförbud, masktvång och påbud om att undervisning från högstadiet och uppåt ska ske via internet. Pandemin har krävt cirka 12 300 liv i Ungern.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0