Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juli

  • EU-kritik i ny årsrapport

   EU-kommissionen offentliggör sina andra årliga rapport om rättssystem, korruptionsbekämpning och massmediefrihet i unionen. EU-kommissionens och EU-parlamentets oro för utvecklingen i Polen och Ungern lyfts fram; rättsliga förfaranden pågår mot båda länderna, som enligt EU-organ bryter mot EU-rätten och mot centrala värderingar i unionen. Kritiken mot Polens system för domarutnämningar upprepas, liksom andra förhållanden som undergräver rättsväsendets oberoende. Justitieministern är också riksåklagare, vilket rapportförfattarna ser som att innehavaren sitter på dubbla stolar. Ungern får i rapporten kritik för otillräckliga insatser mot korruption och för lagändringar som gör det svårare att vara politisk motståndare till regeringen. Massmediernas fria roll begränsas i båda länderna, av åtgärder som statens sätt att annonsera i pressen och av att ägandet i medierna domineras av regeringsvänliga kretsar.

  • EU agerar mot Polen och Ungern

   EU-kommissionen inleder så kallade överträdelseförfaranden mot medlemsländerna Polen och Ungern. I båda länderna driver de konservativa regeringarna en politik som från Bryssel ses som diskriminerande mot medborgare med hbtq-orientering, och diskriminering betraktas som ett brott mot EU-rätten. De processer kommissionen nu drar i gång har flera steg, men kan leda till att EU-domstolen utdömer dryga böter. Polen och Ungern har två månader på sig att bemöta EU-kommissionens argument.

  • EU-kritik mot Ungern för ny lag

   Den nya ungerska lag som ska skydda barn och unga mot övergrepp, men kritiseras för att vara homofob och förbjuda sexualundervisning, träder i kraft (se 15 juni 2021). Lagen fördöms i en resolution som antas i EU-parlamentet. Parlamentet uppmanar EU-kommissionen att agera mot Ungern. I debatten anklagar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Ungerns regering för att med barn och unga som förevändning diskriminera människor för deras sexuella läggning. Ungerska medier har rapporterat flera homofoba attacker sedan lagen antogs och ställer frågan om lagen bidrar till att legitimera hatbrott.

  • Juni

  • Första räntehöjningen efter covid-19

   Ungerns ekonomiska återhämtning går så bra att centralbanken höjer sin basränta till 0,9 procent. Höjningen är den första på ett årtionde och Ungern är det första EU-land som höjer räntan efter den kris som covid-19-pandemin utlöste. 2020 genomförde Ungern liksom en rad andra länder snabba räntesänkningar för att möta krisen.

  • Unesco-larm om hotade världsarv

   FN-organisationen Unesco ser över sin lista över platser som erkänts som världsarv. I en rapport inför ett beslutsmöte under sommaren föreslås att flera av dagens erkända världsarv ska betraktas som hotade, vilket är första steget mot att förlora den eftertraktade världsarvsklassningen. Hoten består i de flesta fall av överexploatering eller klimatförändringar. I Budapest pågår omfattande ombyggnadsarbeten på det gamla kungliga slottet, beläget på en höjd nära Donau, som enligt Unesco bryter mot internationella bevarandenormer och utförs i politiska syften.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0