Ryssland
Foto: Shutterstock/Evgeni Fabisuk

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land, men det är inte längre en supermakt. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. De flesta av landets drygt 140 miljoner människor fick en högre levnadsstandard även om stora klyftor bestod. Under Vladimir Putins styre från 2000 och framåt har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre med minskat svängrum för oppositionen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Sanktioner riktas mot EU

   Relationerna mellan Ryssland och EU ansträngs ytterligare då Moskva belägger åtta personer i EU med inreseförbud i Ryssland, däribland en svensk forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. EU fördömer beslutet och hotar med motåtgärder. Enligt EU är det ryska beslutet helt grundlöst till skillnad från de sanktioner som EU riktade mot fyra ryssar i mars som straff för fängslandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj (se 1 mars). Bland dem som drabbas av det ryska inreseförbudet är Europaparlamentets talman David Sassoli från Italien samt EU-kommissionären Věra Jourová från Tjeckien. Den svenska forskare som drabbas var delaktig när FOI i september 2020 fastställde att det var nervgiftet novitjok som användes för att förgifta Navalnyj två veckor tidigare.

  • Navalnys nätverk upplöses

   Myndigheterna listar regimkritikern Aleksej Navalnys regionala nätverk som en extremistorganisation. Nätverket skrivs in i en databas över grupper och personer som är länkade till terrorism och som handhas av Rosfinmonitoring, ett statligt organ som övervakar finansiella transaktioner i syfte att förhindra penningtvätt och annan kriminell finansiell verksamhet. Därmed hamnar Navalnyjs gruppering på samma lista som terrornätverken Islamiska staten, al-Qaida och talibanerna i Afghanistan och organisationen kan få sina bankkonton frysta. Beslutet var väntat och dagen innan upplöses nätverket för att skydda medarbetare och anhängare. Navalnyjs anti-korruptionsfond, FBK, står tills vidare utanför databasen men åklagare i Moskva har inlett en process för att stämpla både FBK och Navalnys regionala nätverk som extremistorganisationer. Myndigheterna har trappt upp kampanjen mot Navalnys organisation och de flesta av Navalnys nära medarbetare sitter antingen i fängelse, husarrest eller har lämnat landet. Samma dag som Rosfinmonitoring agerar mot Navalnyjs nätverk griper polisen advokaten Ivan Pavlov som representerar FBK och nätverket i målet om extremism.

  • Inlägg om musikvideo gav fängelse

   En medarbetare till regimkritikern Aleksej Navalny döms till 2,5 års fängelse för att ha spridit pornografiskt material på nätet. Fallet handlar om Andrej Borovikov som 2014 lade upp en musikvideo på det populära nätverket VKontakte (en rysk motsvarighet till FaceBook). Videon som gjorts av den tyska gruppen Rammstein visar bilder på lättklädda kvinnor som dansar på en bar och i en andra version förekommer klipp på ett par som har samlag. Det är oklart vilken version som Borovikov lagt upp eftersom inläggen raderats, skriver nyhetsbyrån AFP. Amnesty International fördömer domen som ”ytterst absurd” och säger att den klart visar att domstolen inte underkänner Borovikovs musiksmak utan att den straffar honom för hans aktivism.

  • Navalnyjs hungerstrejk över

   Regimkritikern Aleksej Navalnyjs personliga läkare lyckas övertyga honom om att avbryta sin hungerstrejk. Navalnyj har nu vägrat att äta i 24 dagar och läkarna bedömer att hans liv är i fara. Till beslutet bidrar att flera av Navalnyjs medarbetare börjat hungerstrejka till stöd för honom. Navalnyj uppger att han inte vill att de ska lida för hans skull.

  • Militärövning vid gränsen till Ukraina avslutas

   Moskva meddelar att de trupper som hållit övningar nära gränsen till Ukraina ska dras tillbaka. Enligt beräkningar i väst hade Ryssland samlat nära hundratusentals soldater invid gränsen samt genomfört övningar i Svarta havet. Truppförflyttningarna ledde till nervositet i Ukraina och föranledde starka varningar från västländerna. Den ryska regeringen säger att det inte finns någon anledning till oro på grund av militärövningarna och meddelar president Putin är redo att försöka förbättra relationen till väst så länge denna ambition är ömsesidig.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0