Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land, men det är inte längre en supermakt. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. De flesta av landets drygt 140 miljoner människor fick en högre levnadsstandard även om stora klyftor bestod. Under Vladimir Putins styre från 2000 och framåt har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre med minskat svängrum för oppositionen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Nytt ärende kan förlänga Navalnys tid i fängelse

   Myndigheterna drar åt tumskruvarna på oppositionen ännu ett varv när den kommitté som har hand om stora brottsmål inleder en undersökning för att avgöra om regimkritikern Navalnyj och hans allierade kan dömas för extremism i det förgångna. Navalnyj anklagas för att 2014 ha ”startat ett extremistiskt nätverk” med målet ”förändra det konstitutionella systemet i Ryska federationen.”  Nätverket ska ha ägnat sig åt kriminella aktiviteter i syfte att misskreditera statliga myndigheter och destabilisera situationen ute i regionen enligt ett uttalande från utredarna. Om undersökningen leder till åtal kan det resultera i tio års fängelse för Navalnyj och hans närmaste medarbetare – advokaten Leonid Volkov samt Ivan Zjdanev som var chef för Navalnyjs nu upplösta stiftelse mot korruption (FBK). Andra av Navalnyjs medarbetare kan komma att dömas till straff mellan två och sex år.

  • Kommunistpartiet leder protest mot valet

   Kommunistpartiet anordnar en större demonstration i Moskva i protest mot vad partiet kallar ”kolossalt” valfusk i parlamentsvalet 17–19 september. Kommunisterna gick fram i valet men menar att partiet berövades ett antal mandat genom onlineröstning i Moskva (se även 19 september). Mer än tusen personer deltar i mötet vid Pusjkin-torget – inte bara kommunistpartiets sympatisörer utan även personer från andra politiska läger. Demonstrationen har inte tillstånd men polisen avstår från att skingra deltagarna. I stället spelas hög musik i ett försök att dränka talarnas röster. Före och under mötet grips ett antal aktivister rapporterar organisationen OVD-Info som övervakar fängslanden vid protester.

  • Ryssland pekas ut för mord på f d agent

   Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) avgör nu att Ryssland låg bakom giftmordet på den förre KGB-agenten Aleksandr Litvinenko i London 2006. En brittisk utredning kom 2016 fram till att mordet sannolikt hade godkänts av Rysslands president Vladimir Putin och den ryske säkerhetschefen Nikolaj Patrusjev. Ryssland har hela tiden förnekat all inblandning. 

  • Putins stödparti vinner omstritt val

   Som väntat vinner president Putins stödparti Enade Ryssland en majoritet av rösterna i valet till landets parlament, duman. Så gott som ingen oppositionell kandidat har tillåtits ställa upp i valet som föregicks av hård repression mot regimkritiker. Enade Ryssland får knappt 50 procent av rösterna i den procentuella delen av valet och vinner en majoritet av de mandat som står på spel i majoritetsval i enmansvalkretsar. Resultatet innebär att Enade Rysslands backar några procentenheter jämfört med valet 2016 och tappar totalt 19 mandat men partiet behåller ändå två tredjedels majoritet i duman. På andra plats kommer Kommunistpartiet som ökar sin röstandel till knappt 19 procent och vinner 15 nya mandat. Ett Rättvist Ryssland går också fram medan Liberaldemokraterna tappar nästan hälften av sina mandat. Det nybildade partiet Nytt folk (se 1 mars) lyckas ta sig in i duman. Resultatet för Enade Ryssland står i stark kontrast mot opinionsmätningar före valet som visade ett stöd för partiet på 30 procent.  Enligt inhemska medier och oppositionen förekom också massivt valfusk under valdagarna, bland annat genom att grupper av väljare bussades runt mellan vallokaler för att rösta flera gånger. Den oberoende valövervakningsorganisationen Golos rapporterade över 5 000 oegentligheter under detta val vilket är mer än dubbelt så många som 2016. Särskild kritik riktades mot valprocessen i Moskva där en del röster avgavs online och just onlinerösterna utökade Enade Rysslands antal mandat från 6 till 15. Golos kräver att valresultatet i Moskva annulleras vilket i sin tur skulle innebära att Enade Ryssland förlorar sin två tredjedels majoritet. EU konstaterar i en kommentar att valen präglats av skrämseltaktik och genomförts utan trovärdig övervakning. Storbritannien kallar valet ”ett allvarligt steg bakåt för demokratin” medan USA säger att angreppen på regimkritiker berövat ryssarna deras rätt att utöva sina medborgerliga rättigheter.

  • Google och Apple tvingas ta bort oppositionens app

   Samma dag som valet till det ryska parlamentets underhus, duman, inleds viker sig Google och Apple för myndigheternas krav och tar bort oppositionens app ”Rösta smart” från sina kanaler. Appen är skapad av regimkritikern Aleksej Navalnyjs stab i syfte att förmå väljarna att rösta på ett sådant sätt att president Putins stödparti Enade Rysslands maktinnehav rubbas trots att inga oppositionella kandidater får ställa upp i valet. Appen hjälper väljarna att rösta på den kandidat som har störst chans att slå en kandidat från Enade Ryssland. Besluten togs under stor press uppger källor med insyn i beslutsgången hos Google och Apple som citeras av  nyhetsbyrån AFP. Bland annat ska myndigheterna ha hotat att gripa anställda vid de båda företagens kontor i Ryssland. Dagen därpå tas "Rösta smart"-appen även bort från meddelandetjänsten Telegram som är populär i Ryssland. Navalnyjs anhängare fördömer teknikbolagens agerande och lägger som en sista åtgärd upp de rekommenderade kandidaternas namn på ett dokument i Google Docs.    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0