Ryssland
Foto: Shutterstock/Evgeni Fabisuk

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land, men det är inte längre en supermakt. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. De flesta av landets drygt 140 miljoner människor fick en högre levnadsstandard även om stora klyftor bestod. Under Vladimir Putins styre från 2000 och framåt har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre med minskat svängrum för oppositionen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Smittan når rekordnivåer

   Ryssland noterar de högsta smittotalen på ett halvår. Över 25 000 nya smittfall rapporteras under ett dygn vilket är den högsta siffran sedan början av januari. Hittills har över 137 000 människor avlidit till följd av covid-19 i Ryssland och över 5 miljoner har smittats. Trots att vaccinationer har varit fritt tillgängliga sedan december 2020 har bara 15 procent av ryssarna tagit sprutan. I Moskva är det nu obligatorisk för offentligt anställda att vaccinera sig (se 16 juni).

  • Juni

  • Vänskapsavtal med Kina förlängs

   President Putin och Kinas ledare Xi Jinping håller ett videomöte med anledning av att det gått tjugo år sedan länderna undertecknade en vänskaps- och samarbetsavtal. De senaste åren har samarbetet mellan Ryssland och Kina intensifierats då båda länderna upplevt ökade spänningar i relationen till USA. Putin säger under mötet att de inbördes relationerna nu nått en nivå som "saknar tidigare motstycke", och meddelar att vänskapsavtalet kommer att förlängas med fem år i februari 2022. 

  • Toppmöte Putin–Biden

   President Putin träffar sin amerikanske kollega Joe Biden i Genève. Båda beskriver mötet som framgångsrikt trots att motsättningar konstaterades och inga konkreta framsteg rapporterades. De båda enades om att inleda en dialog om kärnvapenkontroll, samt att låta ambassadörerna återvända till respektive huvudstad (se Mars 2021). Inför mötet har båda presidenter sagt att relationen mellan USA och Ryssland nått sin lägsta nivå sedan kalla kriget.

  • Vaccinationer mot covid-19 blir obligatoriska

   Staden Moskva och ett par ryska regioner inför regler som innebär att 60 procent av alla som är anställda inom serviceyrken måste vara vaccinerade mot covid-19 inom 30 dagar. Det gäller till exempel dem som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen, transportsektorn och skolväsendet och såväl offentligt som privat anställda. Den som anmodas att vaccinera sig och inte gör det riskerar böter på motsvarade 11 700 kronor och uppåt.

  • Navalnyjs organisationer förbjuds

   En domstol stämplar regimkritikern Aleksej Navalnyjs organisationer som ”extremistiska” och förbjuder dem att verka i landet. Förbudet drabbar antikorruptions-stiftelsen FBK samt det nätverk av regionala kontor som inrättats för att driva Navalnyjs politiska kampanj ”Rösta smart!”. Kampanjen går ut på att uppmuntra folk att bortse från partitillhörighet och i alla val rösta på den kandidat som har störst möjlighet att vinna över den kandidat som representerar president Putins stödparti. (Se även 30 april)  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0