Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land, men det är inte längre en supermakt. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. De flesta av landets drygt 140 miljoner människor fick en högre levnadsstandard även om stora klyftor bestod. Under Vladimir Putins styre från 2000 och framåt har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre med minskat svängrum för oppositionen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Ryska elitsoldater sätts in orosdrabbat Kazakstan

   Efter en vädjan från Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev sänder den Rysslandsledda säkerhetsalliansen CSTO (Collective Security Treaty Organization), soldater till Kazakstan. Ryssland bidrar med en grupp fallskärmsjägare. CSTO meddelar att "fredsbevarande styrkor sänts till Kazakstan ... för att normalisera och stabilisera situationen". Hur många soldater det rör sig om avslöjas inte. Sedan nyårshelgen har våldsamma folkliga protester skakat Kazakstan och regeringen har tvingats avgå (läs mer i KAZAKSTAN: Kalendarium). 

 • 2021

  • December

  • Anrik människorättsorganisation förbjuds

   Högsta domstolen beslutar att människorättsorganisationen Memorial International och dess regionala kontor ska stängas. Memorial anklagas för att ha brutit mot lagen om utländsk agent. Enligt lagen ska en organisation som stämplats som utländsk agent informera om detta i alla publikationer och uttalanden. Memorial International som bland annat samlat information om människorättsbrott under sovjettiden anklagas också av domstolen för att svartmåla minnet av Sovjetunionen och landets insatser under andra världskriget. Memorial är en Rysslands äldsta och mest respekterade människorättsorganisationer, och beslutet väcker bestörtning och kritik både inom Ryssland och i omvärlden. Dagen därpå, den 29 december, drabbar samma öde en annan del av Memorials organisation,  då en domstol i Moskva ger Memorials människorättscentrum order om att stänga. Människorättscentrumet har fokuserat på nutida förhållanden i Ryssland och gjort en lista över politiska fångar. Även människorättscentrumet anklagas för att ha brutit mot utländsk agent-lagen. Organisationen anklagas vidare för att städja terrorism och extremism. Bakgrunden är att Memorials lista över fångar omfattar medlemmar i Jehovas vittnen och den islamiska rörelsen Hizb-ut-Tahir. Båda är stämplade som extremistorganisationer i Ryssland.         

  • Ryssland ställer krav på Nato

   Ryssland presenterar en kravlista till försvarsalliansen Nato och USA och begär snara samtal om säkerheten i Europa. Ryssland kräver att Nato avstår från att ta in några nya medlemmar bland de länder som tidigare ingick i Sovjetunionen, till exempel Ukraina och Georgien. Moskva kräver vidare att alliansen inte upprättar några militärbaser eller genomför militärövningar i sådana länder. USA säger sig vara redo att diskutera men säger samtidigt att Ryssland vet att många av kraven på listan är orimliga. US varnar åter Moskva för att invadera Ukraina och säger att det i så fall får ”massiva konsekvenser”. Ryssland rapporteras under hösten ha samlat stora truppstyrkor nära gränsen till Ukraina. Putin förnekar att landet har några planer på en invasion.

  • Vapenvila i Ukraina bekräftas

   Ukraina och Ryssland, jämte ryskstödda rebeller i östra Ukraina, enas om att återupprätta en vapenvila som ingicks 2020. Överenskommelsen har uppnåtts genom medling av Osse. Under hösten har stora ryska truppsammandragningar observerats vid gränsen till Ukraina. Det har väckt oro för en rysk invasion och skärpt spänningarna mellan Ryssland och den västliga försvarsalliansen Nato (se även 7 december).

  • USA varnar Ryssland för att invadera Ukraina

   USA:s president Joe Biden och president Putin håller ett videomöte i ett försök att dämpa den spänning mellan länderna som uppstått efter rapporter om stora ryska truppsammandragningar vid gränsen till Ukraina. Under mötet hotar Biden med sanktioner om Ryssland invaderar sitt grannland. USA och landets allierade har i flera veckor har anklagat Ryssland för att mobilisera stora styrkor vid gränsen mot Ukraina. Putin säger att ingen attack är aktuell samtidigt som han anklagar Ukraina för provokationer. Han begär också garantier för att Nato inte fortsätter sin utvidgning österut eller placerar vapen nära Ryssland. 

Till kalendariet
93516

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0