Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. Under president Vladimir Putins tid vid makten från år 2000 har en återgång skett till ett auktoritärt styre samtidigt som Ryssland strävat efter att återupprätta sitt inflytande i närområdet. 2014 erövrade Ryssland Krim från Ukraina och underblåste ett uppror bland ryskspråkiga i östra delen av landet. 2022 fullföljde Ryssland kriget mot Ukraina med ett storskaligt militärt angrepp på grannen och startade därmed det allvarligaste kriget i Europa sedan andra världskriget. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Försvarsminister Sjojgu petas

   President  Vladimir Putin möblerar om i sin regering och byter ut bland annat ut försvarsminister Sergej Sjojgu mot ekonomen Andrej Belousov. Det ges ingen förklaring till rockaden men Sjojgu har tillsammans med generalstabschefen Valerij Gerasimov fått mycket kritik av ryska militärbloggare för hur kriget mot Ukraina har skötts. Gerasimov blir dock kvar på sin post. Sjojgu som varit försvarsminister sedan 2012 blir nu ledare för nationella säkerhetsrådet vilket kan ses som en befordran. Sjojgu ersätter Nikolaj Patrusjev, en annan långvarig allierad till Putin. Två dagar senare inlemmas Patrusjev i presidentadministrationen som en av Putins medhjälpare. Ommöbleringen innebär också att Patrusjevs son Dimitrij befordras till vice premiärminister.

  • April

  • Vice försvarsminister grips för korruption

   Timur Ivanov, vice försvarsminister och en nära medarbetare till försvarsminister Sergej Sjojgu grips, misstänkt för omfattande korruptionsbrott. Ivanov har bland annat varit ansvarig för uppbyggnaden av den ukrainska staden Mariupol som ockuperas av ryska styrkor. Han misstänks för att ha tagit emot stora belopp i mutor för olika byggkontrakt. Enligt den avlidne regimkritikern Aleksej Navalnyjs team och oberoende ryska medier har Ivanov haft en livsstil som vida överstiger vad som är möjligt med en vanlig ministerlön. Navalnyjs medarbetare har kommit över läckta e-postmeddelande från Ivanovs fru i vilka hon skryter om hur hon spenderar hundratusentals euro på kläder, juveler, lyxbilar, fester och lyxbostäder och yachter i södra Frankrike. Ivanov som förnekar brott riskerar upp till 15 år i fängelse.      

  • Mars

  • Över 130 dödade i attentat mot konsertlokal

   Beväpnade män går till attack mot en konserlokal i utkanten av Moskva och skjuter ihjäl ett stort antal människor samt startar en brand som gör att taket i lokalen rasar. Sammanlagt omkommer minst 130 människor. Islamiska staten säger sig ligga bakom attacken och publicerar en film som uppges visa angriparna inne i lokalen men president Vladimir Putin riktar uppmärksamheten åt ett annat håll. Han säger att de fyra attentatsmännen gripits och att de hade en flyktväg anordnad via Ukraina.    

  • Ändrat språkbruk om kriget

   För första gången sedan Rysslands storskaliga angrepp på Ukraina använder myndigheterna ordet krig för att beskriva situationen. Allt sedan angreppet inleddes har det varit förbjudet i Ryssland att kalla kriget för någonting annat än ”militär specialoperation” och det är vad regeringen har hållit sig till men nu säger regeringens talesman Dimitrij Peskov i en tidningsintervju att Ryssland ”befinner sig i ett krigstillstånd”. Peskov säger att ”det startade som en militär specialoperation… men när det kollektiva väst blev en deltagare på Ukrainas sida blev det ett krig för oss”.

  • Putin förlänger sin tid som president

   President Putin rapporteras få 87 procent av rösterna i presidentvalet där inga verkliga utmanare tillåtits ställa upp. Enligt den ryska oberoende valövervakningsorganisationen Golos är valet det minst transparenta i Ryssland sedan övergången till demokrati i början av 1990-talet. Valdeltagandet uppgår enligt myndigheterna till 77 procent. Båda siffrorna är de högsta som rapporterats under Putins tid vid makten. Resultatet ligger helt i linje med Putins behov av att visa att hans politik och krig mot Ukraina har ett grundmurat stöd hos ryssarna. Inga utländska observatörer tilläts övervaka valet, men Golos rapporterar minst 1 400 fall av misstänkt röstfusk. Valet genomförs även i de ryskockuperade östra delarna av Ukraina där proceduren övervakas av ryska soldater. USA och andra västländer avfärdar valet som en charad.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0