Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. Under president Putins styre från 2000 har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre och tystande av regimkritiska röster. Klyftan till västländerna har vidgats och Ryssland har gått till militärt angrepp på grannstater som försökt orientera sig västerut.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Oktober

  • Kraftig höjning av försvarsanslagen

   Det ryska parlamentet duman röstar för en rekordhöjning av anslagen till militären så att de utgör mer än 6 procent av BNP under 2024. Det är den högsta nivån sedan Sovjetunionen upplösning 1991. Försvarsutgifterna kommer att stå för nästan en tredjedel av statens alla utgifter 2024 – en ökning med 68 procent.

  • Ryssland på väg lämna provstoppsavtal

   Det ryska parlamentet, duman, röstar för att upphäva Rysslands godkännande av det internationella avtal som förbjuder alla former av provsprängningar av kärnvapen. Avtalet har ratificerats av de flesta av världens länder men inte av nyckelländerna USA och Kina. Förslaget går nu vidare till parlamentets överhus Federationsrådet och därefter till president Vladimir Putin för underskrift. Putin har tidigare sagt att han "inte är redo att avgöra” om Ryssland behöver genomföra kärnvapenprov eller ej. Från vice utrikesminister Sergei Rjabkov kommer beskedet att Ryssland bara kommer att återuppta kärnvapenproven om USA gör detsamma först.   

  • "Nordkorea skickar militär hjälp"

   USA uppger att Nordkorea har levererat mer än 1 000 containrar med militär utrustning och ammunition till Ryssland under de senaste veckorna.En bild som Vita huset visar upp vid en presskonferens sägs avslöja hur containrar fraktas sjövägen från Nordkorea till Ryssland där de sedan förts med järnväg till en ammunitionsdepå i sydvästra Ryssland, cirka 29 mil från den ukrainska gränsen. Uttalandet sker en månad efter mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong Un och Rysslands president Vladimir Putin. Mötet väckte omvärldens oro för att Nordkorea skulle förse Ryssland med ammunition till kriget mot Ukraina. Enligt Moskva ska inga sådan avtal ha ingåtts. Ryssland förnekar också uppgifterna om nordkoreanska vapenleveranser men det står klart att den ryska armén har behov av att fylla på lagen. Medierapporter gör gällande att Ryssland har ökat produktionen av ammunition i år med målet att tillverka 2,5 miljoner patroner men det lär inte täcka behovet. Enligt ukrainska uppgifter gör ryska styrkor av med omkring 60 000 patroner per dag.

  • "Rysk flottbas ska byggas i Abchazien"

   Ledaren för den ryskstödda utbrytarrepubliken Abchazien i Georgien uppger enligt ryska medier att ett avtal ingåtts med Ryssland om upprättandet av en rysk flottbas i Abchazien. Rysslands regering kommenterar inte uppgifterna som publiceras efter ett ökat antal ukrainska attacker mot den ryska Svarta havsflottans bas på Krim. Nyheten sammanfaller också med rapporter om att Ryssland är på väg att flytta fartyg österut i Svarta havet, undan ukrainska missilers räckvidd. Georgiens UD säger i en kommentar att uppgifterna är oroande och att upprättande av en rysk flottbas i Abchazien skulle vara en kränkning av Georgiens suveränitet och territoriella integritet.  

  • September

  • Svartahavsflottans högkvarter bombat

   En ukrainsk missilattack sätter högkvarteret för den ryska Svartahavsflottan i brand. Enligt Ukraina mister 34 trettiofyra officerare livet i explosionen i Sevastopol på Krim, inklusive flottans befälhavare Viktor Sokolov. Moskva dementerar uppgifterna om Solokovs död och uppger att en person omkommit i attacken.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0