Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. Under president Putins styre från 2000 har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre och tystande av regimkritiska röster. Klyftan till västländerna har vidgats och Ryssland har gått till militärt angrepp på grannstater som försökt orientera sig västerut.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU slutar köpa rysk olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. 

  • Inflationen tvingar upp pensioner och minimilöner

   President Putin tillkännager att pensionerna och minimilönerna ska höjas med tio procent. Höjningarna sker mot bakgrund av den rekordhöga inflationen som orsakas av västländernas sanktioner. Under april nådde inflationen drygt 17 procent.

  • Nioårig dom mot Navalnyj fastställs

   En domstol i Moskva avvisar regimkritikern Aleksej Navalnyjs överklagande av den dom på nio års fängelse som utfärdades av en annan domstol tidigare i år (se 22 mars). Domarna i Moskva fastställer domen och säger att den ska verkställas omedelbart. Därmed kommer Navalnyj att flyttas till ett högsäkerhetsfängelse med hårdare förhållanden och färre besök. Den nioåriga domen ersätter den dom som Navalnyj för tillfället avtjänar (se 3 februari 2021). Det innebär att Navalnyj kommer att sitta fängslad i ytterligare åtta år. Navalnyjs medarbetare fruktar för hans liv om han flyttas till högsäkerhetsfängelset och planerar att överklaga dagens domslut till författningsdomstolen.        

  • Nya militärbaser planeras i väst

   Försvarsminister Sergej Sjojgu uppger att nya militärbaser kommer att byggas i västra  Ryssland som ett svar på Natos utvidgning. Enligt Sjojgu ska 12 militära enheter upprättas i det västra militärdistriktet inom ett år.

  • Fler västdiplomater utvisas

   Moskva skickar hem en ny omgång västdiplomater. Den här gången är det 34 fransmän, 27 spanjorer och 24 italienare som förklaras icke önskvära i Ryssland. Utvisningarna är ett svar på dessa länders beslut i april att skicka hem ett antal ryska diplomater (se 5 april samt 19 april ).

Till kalendariet
93516

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0