Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2024

  • Maj

  • Försvarsminister Sjojgu petas

   President  Vladimir Putin möblerar om i sin regering och byter ut bland annat ut försvarsminister Sergej Sjojgu mot ekonomen Andrej Belousov. Det ges ingen förklaring till rockaden men Sjojgu har tillsammans med generalstabschefen Valerij Gerasimov fått mycket kritik av ryska militärbloggare för hur kriget mot Ukraina har skötts. Gerasimov blir dock kvar på sin post. Sjojgu som varit försvarsminister sedan 2012 blir nu ledare för nationella säkerhetsrådet vilket kan ses som en befordran. Sjojgu ersätter Nikolaj Patrusjev, en annan långvarig allierad till Putin. Två dagar senare inlemmas Patrusjev i presidentadministrationen som en av Putins medhjälpare. Ommöbleringen innebär också att Patrusjevs son Dimitrij befordras till vice premiärminister.

  • April

  • Vice försvarsminister grips för korruption

   Timur Ivanov, vice försvarsminister och en nära medarbetare till försvarsminister Sergej Sjojgu grips, misstänkt för omfattande korruptionsbrott. Ivanov har bland annat varit ansvarig för uppbyggnaden av den ukrainska staden Mariupol som ockuperas av ryska styrkor. Han misstänks för att ha tagit emot stora belopp i mutor för olika byggkontrakt. Enligt den avlidne regimkritikern Aleksej Navalnyjs team och oberoende ryska medier har Ivanov haft en livsstil som vida överstiger vad som är möjligt med en vanlig ministerlön. Navalnyjs medarbetare har kommit över läckta e-postmeddelande från Ivanovs fru i vilka hon skryter om hur hon spenderar hundratusentals euro på kläder, juveler, lyxbilar, fester och lyxbostäder och yachter i södra Frankrike. Ivanov som förnekar brott riskerar upp till 15 år i fängelse.      

  • Mars

  • Över 130 dödade i attentat mot konsertlokal

   Beväpnade män går till attack mot en konserlokal i utkanten av Moskva och skjuter ihjäl ett stort antal människor samt startar en brand som gör att taket i lokalen rasar. Sammanlagt omkommer minst 130 människor. Islamiska staten säger sig ligga bakom attacken och publicerar en film som uppges visa angriparna inne i lokalen men president Vladimir Putin riktar uppmärksamheten åt ett annat håll. Han säger att de fyra attentatsmännen gripits och att de hade en flyktväg anordnad via Ukraina.    

  • Ändrat språkbruk om kriget

   För första gången sedan Rysslands storskaliga angrepp på Ukraina använder myndigheterna ordet krig för att beskriva situationen. Allt sedan angreppet inleddes har det varit förbjudet i Ryssland att kalla kriget för någonting annat än ”militär specialoperation” och det är vad regeringen har hållit sig till men nu säger regeringens talesman Dimitrij Peskov i en tidningsintervju att Ryssland ”befinner sig i ett krigstillstånd”. Peskov säger att ”det startade som en militär specialoperation… men när det kollektiva väst blev en deltagare på Ukrainas sida blev det ett krig för oss”.

  • Putin förlänger sin tid som president

   President Putin rapporteras få 87 procent av rösterna i presidentvalet där inga verkliga utmanare tillåtits ställa upp. Enligt den ryska oberoende valövervakningsorganisationen Golos är valet det minst transparenta i Ryssland sedan övergången till demokrati i början av 1990-talet. Valdeltagandet uppgår enligt myndigheterna till 77 procent. Båda siffrorna är de högsta som rapporterats under Putins tid vid makten. Resultatet ligger helt i linje med Putins behov av att visa att hans politik och krig mot Ukraina har ett grundmurat stöd hos ryssarna. Inga utländska observatörer tilläts övervaka valet, men Golos rapporterar minst 1 400 fall av misstänkt röstfusk. Valet genomförs även i de ryskockuperade östra delarna av Ukraina där proceduren övervakas av ryska soldater. USA och andra västländer avfärdar valet som en charad.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0