Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • Gasflödet genom Nord Stream stryps

   Ryssland drar kraftigt ned gasleveranserna till Europa genom ledningen Nord Stream som går genom Östersjön till Tyskland. Leveranserna uppgår nu till 20 procent av ordinarie kapacitet. Redan tidigare har gasflödet genom ledningen fluktuerat och EU anklagar Ryssland för att strypa flödet som vedergällning för de sanktioner som väst infört mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Moskva uppger å sin sida att den lägre kapaciteten beror på att det ryska gasbolaget Gazprom på grund av sanktionerna inte kan få tag i de delar som behövs för underhåll. Tre dagar senare, den 30 juli, stänger Ryssland av gaskranen till Lettland med hänvisning till att landet brutit mot villkoren för gashandeln. Vilka villkor det handlar om preciseras inte.

  • Ryssland och Ukraina sluter avtal om spannmålsexport

   Ryssland och Ukraina ingår en överenskommelse som ska göra det möjligt att transportera spannmål från Ukraina via Svarta havet. Det pågående kriget har stoppat Ukrainas spannmålsexport vilket har lett till oro för livsmedelsbrist och svält i världen. Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu och den ukrainska infrastrukturministern Oleksandr Kubrakov undertecknar separata avtal vid ett möte i Istanbul i närvaro av bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Dagen därpå genomför Ryssland en attack mot hamnområdet i Odessa vilket föranleder kraftig kritik från omvärlden. Den ryska regeringen säger i ett uttalande att endast "militära mål" har träffats. Några dagar senare attackerar Ryssland åter Odessa.

  • Juni

  • Ryssland börjar exportera vete från Ukraina

   Ett fartyg lastat med 7 000 ton vete lämnar hamnen i Berdjansk som ligger vid Azovska sjön, i ett område i östra Ukraina som Ryssland ockuperar. En prorysk regional företrädare säger att lasten ska gå till ”vänligt sinnade länder”. Ukraina anklagar sedan flera veckor Ryssland för att stjäla vete producerat i södra Ukraina.

  • Ryska och ukrainska krigsfångar utväxlas

   Ryssland och Ukraina utväxlar krigsfångar. 144 fångar från vardera sidan ingår i utväxlingen. Fångarna uppges ha svåra krigsskador som kräver avancerad vård. Bland de ukrainare som utväxlas finns 95 personer som deltagit i försvaret av stålverket Azov i Mariupol. Ryssland uppger dagen efter fångutväxlingen att fler än 6 000 personer som stridit med ukrainska styrkor finns i rysk fångenskap. Båda sidors uppgifter om antal krigsfångar är, liksom dödstalen i kriget, svåra att säkerställa.

  • Ryssland kunde inte betala på sin utlandsskuld

   Kreditvärderingsinstitutet Moody’s meddelar att Ryssland för första gången på över hundra år missat sina betalningar på lån i utlandet då landet inte kunnat betala in räntor på 100 miljoner till fordringsägarna. Företrädare för den ryska regeringen säger i en kommentar att Ryssland inte ställt in betalningarna utan att pengarna fastnat på vägen ”på grund av aktioner från tredje part”.  Den ryska regeringens reserver av utländsk valuta i utlandet har genom sanktionerna frysts och kan inte användas för att betala skulder. I maj upphävde USA ett undantag som gjort det möjligt för den rysak regeringen att använda dollar i Ryssland för betalningar på lån. Ryssland förklarade då att landet tänkte fortsätta betala på skulderna men i ryska rubel vilket långivarna inte accepterar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0