Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Avtal om att skeppa spannmål från Ukraina förlängs

   Avtalet om att spannmålsexport från Ukraina via Svarta havet ska tillåtas och skyddas förlängs med fyra månader. Ryssland godkänner en förlängning trots missnöje med vissa villkor. Överenskommelsen, som bland annat bygger på att lastfartygen inspekteras vid passage genom Turkiet, slöts på enträgen begäran från FN för att säkra matleveranser till östra och norra Afrika (se 22 juli). Enligt ukrainska uppgifter har fler än 450 fartyg kunnat föra ut 11 miljoner ton livsmedel till andra länder sedan korridoren genom Svarta havet inrättades.

  • Ryssar fälls för nedskjutningen av MH-17

   Tre män fälls för att ha skjutit ned ett trafikflygplan i ukrainskt luftrum 2014, då 298 människor fick sätta livet till. Domen faller i en domstol i Nederländerna, där de flesta av passagerarna på det malaysiska planet hörde hemma. Männen – två ryska och en ukrainsk medborgare – döms till livstids fängelse för mord, medan en fjärde åtalad frias. Ingen av dem är på plats i domstolen. En kommission som granskade händelsen har kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad robot, att roboten avfyrades från ett område som kontrollerades av prorysk separatistmilis och att robotsystemet hade förts in i Ukraina från Ryssland samma dag. Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen.

  • FN: Båda de stridande parterna i Ukraina torterar

   FN-utredare hävdar att både ryska och ukrainska soldater gör sig skyldiga till tortyr under kriget i Ukraina. Krigsfångar blir misshandlade och utsatta för elchocker och förödmjukande behandling, säger utredarna. Övergrepp förekommer mer systematiskt på den ryska sidan, enligt chefen för FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter Matilda Bogner. Hon framhåller att det finns fall där ukrainska myndigheter har inlett brottsutredningar mot egen militär personal som pekats ut. 

  • Rysk reträtt från Cherson i Ukraina

   De ryska styrkorna får order att dra sig tillbaka från regionhuvudstaden Cherson i södra Ukraina efter veckor av hårda strider. Därmed lämnar de också floden Dneprs (Dnipros) västra strand. Cherson, som ligger inte långt från Svarta havet, beskrivs ibland som "porten till Krim". Ryssland intog staden i mars, inte så långt efter det att invasionen i Ukraina inleddes. Länet Cherson annekterades nyligen av Ryssland vid en ceremoni Moskva (se 30 september).

  • Polen bygger gränsstängsel mot Kaliningrad

   Polen har beslutat att resa ett stängsel längs gränsen mot den ryska exklaven Kaliningrad vid Östersjön. Arbetet på ett taggtrådsstängsel som ska övervakas elektroniskt inleds omedelbart. Kaliningrad gränsar till EU-länderna Polen och Litauen och Polen befarar en destabiliseringskampanj: att Ryssland ska underlätta för mängder av migranter att ta sig över gränsen utan tillstånd. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0