Kalendarium

Detta kalendarium omfattar inte händelser som rör Rysslands inblandning i kriget i Syrien, se istället SYRIEN: Kalendarium.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Putins stödparti vinner omstritt val

   Som väntat vinner president Putins stödparti Enade Ryssland en majoritet av rösterna i valet till landets parlament, duman. När nästan alla röster är räknade uppges Enade Ryssland ha fått 49,8 procent av rösterna vilket innebär att partiet behåller två tredjedels majoritet i duman. På andra plats kommer Kommunistpartiet med 18,9 procent. Prognosen för Enade Ryssland står i stark kontrast mot opinionsmätningar före valet som visade ett stödet för partiet på 30 procent. Så gott som ingen oppositionell kandidat tilläts ställa upp och valet föregicks av hård repression mot regimkritiker. Enligt oppositionen förekom också massivt valfusk under valdagarna, bland annat genom att grupper av väljare bussades runt mellan vallokaler för att rösta flera gånger. EU konstaterar i en kommentar att valen präglats av skrämseltaktik och genomförts utan trovärdig övervakning. Storbritannien kallar valet ”ett allvarligt steg bakåt för demokratin” medan USA säger att angreppen på regimkritiker berövat ryssarna deras rätt att utöva sina medborgerliga rättigheter.

  • Omstridd gasledning till Tyskland färdigställd

   Det ryska energibolaget Gazprom meddelar att bygget av Nordstream 2 från ryska Kaliningrad till norra Tyskland fullbordats. Genom den nya ledningen som löper parallellt med Nordstream 1 på havsbottnen fördubblas Tysklands import av gas från Ryssland. Projektet har varit omstritt. Kritikerna menar att det ökar Europas beroende av Tyskland och samtidigt berövar andra länder, främst Ukraina, transitavgifter från redan existerande ledningar i dessa länder. Ukraina anför också att Ryssland kan använda ledningen som ett ”farligt geopolitiskt vapen”. Projektet har även väckt farhågor i USA. Det försenades av amerikanska sanktioner under president Trump men sanktionerna hävdes tidigare i år av Trumps efterträdare Joe Biden.  

  • Facebook med flera anklagas för att påverka dumavalet

   Ryska UD kallar upp USA:s ambassadör i Moskva för att protestera mot vad man kallar amerikanska teknikföretags inblandning i det förestående valet till det ryska parlamentet duman den 17–19 september. Företagen anklagas för att bryta mot ryska lagar. Företag som Facebook, Twitter och Google har nyligen bötfällts för att de inte har hörsammat uppmaningar från internetövervakningsorganet Roskomnadzor om att ta bort visst material från sina sidor och för att de inte har lagrat uppgifter om ryska användare.

  • Ekonomiska band till Belarus ska stärkas

   President Putin och hans belarusiske kollega Aleksandr Lukasjenko träffas i Kreml och enas om en rad åtgärder för att fördjupa den ekonomiska integrationen mellan länderna. Presidenterna meddelar att de kommit överens om 28 olika program för att ena ländernas ekonomier. Putin säger att Ryssland och Belarus genom avtalen kommer att tillämpa en gemensam makroekonomisk policy men inga närmare detaljer ges. Lukasjenko försäkrar å sina sida att Ryssland inte kommer att ”svälja” Belarus. 1999 träffade länderna en uppgörelse om att bilda en union men det har inte blivit så mycket av dessa planer, delvis beroende på belarusiskt motstånd. Enligt Putin omfattar mötet i Kreml inte några diskussioner om ett närmare politiskt samarbete. Han säger att byggandet av en ekonomisk bas kommer först.       

  • Advokat i Navalnyjs nätverk lämnar landet

   Ivan Pavlov, en framstående rysk människorättsadvokat, meddelar att han tillfälligt flyttat till Georgien på grund av press från myndigheternas sida. Pavlov som arbetat med att försvara regimkritikern Aleksej Navalnyjs organisationer är den senaste i en rad av personer med länkar till oppositionen som har gått i exil. Inför valet till det ryska parlamentet, duman, den 17–19 september har myndigheterna intensifierat sina ansträngningar för att tysta regimkritiker och ett antal personer har gripits eller belagts med restriktioner, anklagade för förräderi av olika slag.  Pavlov har åtalats för att ha sålt statshemligheter till Tjeckien och han har förbjudits att använda telefon eller internet med motiveringen att han inte ska riskera att avslöja uppgifter om sina klienter. "Därmed kan jag inte jobba i Ryssland" konstaterar Pavlov.       

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0