Kalendarium

Detta kalendarium omfattar inte händelser som rör Rysslands inblandning i kriget i Syrien, se istället SYRIEN: Kalendarium.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Navalnyj flyttas efter hot om massdemonstrationer

   Den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj flyttas från den straffkoloni där han befinner sig till en sjukhusavdelning på ett annat fängelse. Det sker sedan medhjälpare till Navalnyj uppmanat ryssarna att gå ut och demonstrera "för att rädda Navalnyjs liv". Navalnyj som sitter fängslad har inlett en hungerstrejk för att få adekvat vård för sina ryggsmärtor och läkare utanför fängelset bedömer hans tillstånd som kritiskt. Även omvärlden bekymrar sig för Navalnys hälsa och USA säger att det kommer att få konsekvenser för Ryssland om Navalnyj avlider. 

  • USA inför skärpta sanktioner

   USA inför nya sanktioner mot Ryssland och utvisar 10 ryska diplomater som en reaktion på att Washington anser att Ryssland har blandat sig i de två senaste presidentvalen i USA samt utfört en massiv cyberattack och genomfört andra fientliga handlingar. De nya sanktionerna förbjuder amerikanska banker att handla med ryska statsobligationer, och därmed blir det svårare för Ryssland att skaffa kapital på den internationella marknaden. 32 ryssar beläggs också med sanktioner då de anses ha spridit desinformation och på andra sätt försökt att påverka presidentvalen 2016 och 2020 till Donald Trumps förmån. De skärpta sanktionerna tillkännages samma vecka som USA:s president Joe Biden föreslagit ett toppmöte mellan honom och president Putin. I en första kommentar säger Moskva att sanktionerna är ”oacceptabla” men att det är bra att Biden söker dialog med Putin. Senare uppger utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland kommer att svara med samma mynt och utvisa tio amerikanska diplomater        

  • Mars

  • Krav på rättslig prövning av legosoldater

   Tre enskilda organisationer går till domstol i Moskva för att få en prövning av säkerhetsföretaget Wagner, som rekryterar legosoldater till krigshärdar. Wagner är ett privat företag men har enligt ihärdiga källor band till den ryska statsledningen. Syftet med stämningen är att tvinga ryska staten att genomföra brottsutredningar mot legosoldater som pekas ut för krigsförbrytelser. Fallet organisationerna vill ha prövat gäller tortyr mot en syrisk man, troligen desertör från regeringsarmén, som halshöggs 2017. Bakom stämningen står ryska Memorial, Syriska centret för medier och yttrandefrihet samt franska Internationella federationen för mänskliga rättigheter (Fidh). Inbördeskriget i Syrien har utvecklats till regimens fördel sedan Ryssland engagerade sig militärt på regimsidan 2015.

  • Bara var tredje ryss vill ha en spruta

   Mindre än en tredjedel av ryssarna är redo att  vaccinera sig. Samtidigt tror nära två av tre ryssar att coronaviruset är skapat av människor och betecknar det som ”en ny form av biologiskt vapen”. Det visar en opinionsundersökning utförd av det oberoende Levadacentret. Bara 23 procent av de 1 600 personer som deltog i enkäten tror att viruset har uppstått utan inblandning av människan. Sociologen Alexei Levinson vid Levadainstitutet konstaterar att konspirationsteorier av det här slaget göds av det spända klimatet mellan Ryssland och västländerna. Han säger också att den svaga vaccinationsviljan är en följd av myndigheternas beslut att börja vaccinera invånarna med det ryska vaccinet Sputnik-V innan det var fullständigt testat.

  • EU riktar sanktioner mot fyra för attack på Navalnyj

   EU:s medlemstater bekräftar ett tidigare beslut om att införa sanktioner mot fyra högt uppsatta ryssar som anses vara ansvariga för fängslandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj och för repressionen mot Navalnyjs anhängare. De fyra uppges vara: Alexander Kalasjnikov, chef för landets federala fängelser, Alexander Bastrykin, chef för landets mäktiga utredningskommitté rörande korruptionsbrott, Igor Krasnov, riksåklagare och Viktor Zolotov, chef för nationalgardet. Detta är första gången som EU:s tillämpar den speciella sanktionsregim för brott mot de mänskliga rättigheterna som unionen antog i december 2020.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0