Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Ekonomin har tidvis uppvisat svagheter men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland ibland av breda koalitioner, men sedan 2023 har det nya Natolandet en helt borgerlig regering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juni

    • Finland lämnar avtal som förbjuder landminor

      Finland ska lämna den så kallade Ottawakonventionen, som förbjuder användning av landminor. Det beslutar en klar majoritet av riksdagens ledamöter. Beslutet stöds av 157 ledamöter medan 18 röstar emot, och 25 är inte närvarande. Motiveringen är att Ryssland utgör ett säkerhetshot och dess storskaliga invasion av Ukraina 2022 har undergrävt det internationella regelbaserade systemet och äventyrat freden och stabiliteten i det euroatlantiska området. Finland, som delar en 130 mil lång gräns med Ryssland, är särskilt sårbart för en storskalig attack, heter det i utrikesutskottets motivering. Även Estland, Lettland och Litauen samt Polen har meddelat att de vill lämna Ottawakonventionen. Utträdet träder i kraft sex månader efter att FN mottagit Finlands besked. Finland anslöt sig till avtalet 2012.

       

    • Tre fartygsbefäl misstänkta för kabelsabotage i Finska viken

      Tre befäl, däribland kaptenen, är misstänkta för brott i samband med att ett oljefartyg förstörde flera undervattenskablar mellan Finland och Estland, uppger den finländska kriminalpolisen som slutfört sin förundersökning. (se 25 december 2024)  De tre misstänks för grovt sabotage samt grovt störande av post- och teletrafik i samband med att el- och datakablar förstördes. Åklagare ska avgöra om åtal ska väckas. Oljefartyget Eagle S tros ingå i den ryska skuggflottan. Svenska flottan bärgade ankaret i januari.

    • Ny misstänkt rysk luftrumskränkning

      Finland kallar upp företrädare för Rysslands ambassad dagen efter att ett ryskt stridsflygplan kränkt finländskt luftrum i Finska viken, nära Borgå. Det är det andra fallet i sitt slag på senare tid. Två ryska stridsflygplan misstänks ha kränkt finländskt luftrum, också nära Borgå, den 23 maj enligt Gränsbevakningsväsendet.   

    • Fast förbindelse mellan Vasa och Umeå, möjlig men dyr

      En fast förbindelse över Kvarken mellan Vasa och Umeå är tekniskt genomförbar, skriver finländska Trafikledsverket som utrett frågan på uppdrag av Petteri Orpos regering (se 26 juni 2023). Avståndet är drygt nio mil. Preliminära uppskattningar av kostnaderna spänner mellan 5 miljarder och 29 miljarder euro. Förbindelsen kan vara en väg, järnväg eller en kombination av dessa. Bland tänkta metoder märks exempelvis vägbankar och broar, en tunnel eller en kombination av dessa. Kortare restid för person- och godstrafik mellan Finland och Sverige hör till fördelarna, liksom möjligheter till energiöverföring och rörlighet för militären, men både natur och sjöfart kan fara illa. En del av projektet skulle troligen passera genom naturskyddsområden och Unescos världsarvsområde. Härnäst ska exempelvis finanseringsmodeller utredas av Kvarkenrådet, det gränsregionala samarbetsforum som förenar de tre österbottniska landskapen i Finland med Västerbotten och Västernorrland i Sverige. 

    • Riksdagen förlänger lag att avvisa asylsökande vid gränsen

      Finlands riksdag förlänger en lag som ger gränsvakter möjlighet att avvisa asylsökande vid gränsen, under vissa omständigheter. Röstsiffrorna blev 168 mot 29, och 2 frånvarande, vilket räcker för en kvalificerad majoritet. Endast en av regeringspartiernas ledamöter röstade emot. Lagen infördes för ett år sedan (se 12 juli 2024)  Kritiker anser att lagen strider mot Finlands grundlagsstadgade folkrättsliga åtaganden. Lagen tillkom efter en period med många asylsökande vid gränsen mot Ryssland. Finland har tidigare anklagat Ryssland för att organisera flyktingströmmen som del av ett slags hybridattack, något den ryska regeringen förnekar. Gränsen mot Ryssland är stängd sedan 2023. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0