Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. 

Senaste händelser

 • 2019

  • Mars

  • Regeringen avgår

   Efter att det står klart att regeringen inte kommer att lyckas få igenom en prioriterad vårdreform lämnar statsminister Juha Sipilä in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö. Den godkänns av presidenten som dock ber Sipilä och regeringen att stanna kvar i form av en expeditionsregering fram till riksdagsvalet den 14 april. Att regeringen misslyckats med att få riksdagens stöd för den omfattande reformen av framtidens vårdsystem är ett stort nederlag. Reformen skulle dels innebära att ansvaret för vården skulle föras över från kommunerna till 18 landskap. Detta har varit en viktig fråga för Centern. Samtidigt skulle Samlingspartiet få igenom ett av sina mål om de privata vårdföretagens roll.

  • April

  • Jämnt resultat i finska valet

   Socialdemokraterna blir största parti i riksdagsvalet i Finland med 17,7 procent av rösterna och 40 mandat enligt preliminära resultat. Partiledaren Antti Rinne ska nu försöka hitta en koalitionspartner och bilda en vänsterinriktad regering för första gången på två årtionden. Men ytterligare två partier kommer tätt inpå: Sannfinländarna med 17,5 procent och 39 mandat och Samlingspartiet som med 17,0 procent av rösterna säkrar 38 mandat. Den stora förloraren är avgående statsminister Juha Sipiläs Centern som bara får drygt 13 procent.

 • 2018

  • September

  • Utrikesminister Soini klarar misstroendeomröstning

   En misstroendeomröstning hålls i riksdagen mot utrikesminister Timo Soini från Nya alternativet. Fyra oppositionspartier har bett om omröstningen sedan justitiekanslern efter en utredning kallat det “problematiskt” att Soini i maj deltog i en demonstration mot aborter i Kanada i samband med ett officiellt besök. Soini får stöd av 100 ledamöter i riksdagen medan 60 vill att han avgår. Fyra kvinnliga ledamöter från Samlingspartiet, som sitter i regeringen tillsammans med Centern och Nya alternativet, avstår från att rösta.

  • April

  • Försök med basinkomst avslutas

   Regeringen beslutar att ett tvåårigt test där ett par tusen arbetslösa medborgare har fått en basinkomst istället för det traditionella försörjningsstödet ska avslutas efter årets slut (se även Januari 2017).

  • Mars

  • Rysk diplomat utvisad

   Finland utvisar en rysk diplomat till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0