Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Statsministern inte skyldig till tjänstefel

   Justitiekanslern har granskat om statsminister Sanna Marin har försummat sitt arbete i samband med att festat på fritiden. Hon skapade stora rubriker i augusti när det spreds filmklipp på henne i sociala medier och i internationell press där hon syns  dansa och festa i en privat bostad tillsammans med vänner – många av dem finländska kändisar. Efter skarp kritik från olika håll gjorde hon ett drogtest, som var negativt. Justitiekanslern har till uppgift att övervaka ministrarnas efterlevnad av lagen. I justitiekansler Tuomas Pöystis svar på flera klagomål som kommit mot Marin bedömer han att hon inte har försummat sitt arbete.

  • September

  • Inreseregler för ryssar skärps

   Finland skärper inresereglerna för ryska medborgare. Sedan president Vladimir Putin gett order om mobilisering för att utöka de ryska styrkor som strider i Ukraina har Finland märkt av ett ökat tryck vid gränsstationerna av ryssar som vill bege sig utomlands för att slippa delta i kriget. De baltiska staterna har redan genomfört inskränkningar i sina visumregler. När Finlands skärpta regler införs några dagar senare stoppas både turistresor till mål i Finland och genomresor för personer som har visum till länderna i EU:s gränsfria områden, Schengenländerna. Undantag utlovas för anhörigbesök, arbetsresor och sjukvård.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Finland formellt inbjudet bli medlem i Nato

   De 30 Natomedlemmarna undertecknar ett anslutningsprotokoll för Finland och Sverige, och därmed är båda länder formellt inbjudna och får status som invitees. Det innebär att de får delta i alliansens arbete och tillgång till information. Fullvärdigt medlemskap, inklusive rösträtt, förutsätter att samtliga befintliga medlemmars parlament ratificerar Finlands och Sveriges anslutning till alliansen. Det är oklart hur lång tid det kommer att ta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0