Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Resor till och från Helsingfors stoppas

   Statsminister Sanna Marin informerar om att nya hårda restriktioner införs för Helsingfors och dess omgivningar. Skälet är att det är här som över två tredjedelar av fallen av covid-19 finns och att området därför behöver isoleras för att minska smittspridning. Resor in och ut ur landskapet Nyland ska därför stoppas i tre veckor. Tre personer har dött av coronaviruset i Finland. Totalt har det rapporterats 880 fall.

  • Tuffa åtgärder för att bekämpa coronaspridning

   För att försöka hålla nere spridningen av coronaviruset inför regeringen 19 nödåtgärder som ska gälla i minst en månads tid. Bland åtgärderna finns att skolor och universitet stängs och offentliga sammankomster med fler än tio personer förbjuds samt att personer över 70 år uppmanas att hålla sig hemma. Regeringen meddelar också att fem miljarder euro kommer att avsättas för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

 • 2019

  • December

  • Statsminister Antti Rinne avgår

   Statsminister Antti Rinne lämnar in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö. En politisk kris som inletts efter en facklig konflikt vid det finska postverket i november (se November) blir hans fall. Centerpartiet har förklarat att det inte längre har något förtroende för Rinne efter hans hantering av postverkskrisen. Rinne anklagas bland annat för att ha farit med osanning i riksdagen.

  • November

  • Uppgörelse efter två veckors poststrejk

   Under två veckor i november har flera tusen anställda vid postverket strejkat i protest mot att 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal som innebär att några av dem får lägre lön. Fackförbundet PAU utlyste strejken, som även spred sig till bland annat anställda vid flygbolaget Finnair och kollektivtrafiken i Helsingfors. En överenskommelse nås till slut mellan PAU och arbetsgivaren. Konflikten har orsakat en politisk kris som får till följd att den ansvariga socialdemokratiska ministern Sirpa Paatero lämnar sin post efter att ha försvarat postverkets agerande mot de anställda.

  • Oktober

  • Finland avbryter vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets offensiv i nordöstra Syrien stoppar Finland all export av försvarsmateriel till landet. Statsminister Antti Rinne säger i ett pressmeddelande att Finland ställer sig bakom EU:s fördömande av turkiska invasionen i Syrien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0