Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Många förhandsröstar inför val den 2 april

   Fler än 31 procent av väljarna har redan avlagt sin röst i riksdagsvalet när förhandsröstningen går in på sin sista dag. Det är den dagen då förhandsrösterna brukar bli flest, ändå har andelen redan överträffat förhandsröstningen i förra riksdagsvalet. I en tvåspråkig valdebatt i TV har nedskärningar i statsbudgeten, personaltätheten i skolorna och skogspolitiken fått stort utrymme. Ökat stöd till barnfamiljerna återfinns hos alla partier utom Samlingspartiet, rapporterar etermediebolaget Yle som har tittat närmare på partiernas vallöften. Vem som ska bli regeringssonderare, och trolig statsminister, står mellan Petteri Orpo (Saml), Sanna Marin (SDP) och Riikka Purra (Sannf).

  • Ungerskt ja till Finland i Nato

   Ungerns parlament röstar ja till Finlands ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. 182 ledamöter röstar för att ratificera Finlands medlemskap och sex röstar emot. För Finlands del är Turkiet det enda Natoland som ännu inte har tagit ställning. Sveriges ansökan har ännu inte tagits upp i Ungerns parlament, inte heller i Turkiets.

  • Turkiet kommer att ge Finland ja till Nato

   Turkiet kommer att godkänna Finlands ansökan om Natomedlemskap före Sveriges. Ratificeringsprocessen inleds, bekräftar Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan efter ett möte med Finlands president Sauli Niinistö.

  • Finlands riksdag röstar ja till Nato-lagstiftning

   Med stor majoritet antar riksdagen ny historisk lagstiftning som gör det möjligt för Finland att bli medlem i försvarsalliansen Nato. Nu återstår endast president Sauli Niinistös underskrift. Därefter är allt klart från Finlands sida för inträdet i Nato. För att Finland ska kunna bli medlem behövs dock fortfarande klartecken från Natoländerna Ungern och Turkiet, som ännu inte ratificerat anslutningsprotokollet. Omröstningen i riksdagen sker bara en månad innan parlamentsvalet i april.

  • Februari

  • Stängselbygge längs ryska gränsen inleds

   Finland börjar bygga ett 20 mil långt stängsel längs den 130 mil långa gränsen mot Ryssland. Den första tre kilometer långa etappen, ett pilotprojekt, inleds vid i Imatra söder.  Stängslet, som ska vara klart senast 2026, kommer att vara 3 meter högt och försett med taggtråd. Vid vissa delar, särskilt vid gränsövergångar, kommer det att finnas övervakningskameror, belysning och högtalare. Beslutet om att förstärka gränsen, som idag främst består av ett staket av trä, fattades efter det att gränstrafiken från grannlandet ökade i kraftigt i höstas, då många ryssar försökte lämna Ryssland efter Kremls beslut att mobilisera hundratusentals ryska män till kriget i Ukraina. Finländska beslutsfattare oroar sig också för att Ryssland ska försöka  skicka migrantströmmar över gränsen som ett sätt att utöva politiska påtryckningar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0