Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • Utrikesminister Soini klarar misstroendeomröstning

   En misstroendeomröstning hålls i riksdagen mot utrikesminister Timo Soini från Nya alternativet. Fyra oppositionspartier har bett om omröstningen sedan justitiekanslern efter en utredning kallat det “problematiskt” att Soini i maj deltog i en demonstration mot aborter i Kanada i samband med ett officiellt besök. Soini får stöd av 100 ledamöter i riksdagen medan 60 vill att han avgår. Fyra kvinnliga ledamöter från Samlingspartiet, som sitter i regeringen tillsammans med Centern och Nya alternativet, avstår från att rösta.

  • April

  • Försök med basinkomst avslutas

   Regeringen beslutar att ett tvåårigt test där ett par tusen arbetslösa medborgare har fått en basinkomst istället för det traditionella försörjningsstödet ska avslutas efter årets slut (se även Januari 2017).

  • Mars

  • Rysk diplomat utvisad

   Finland utvisar en rysk diplomat till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Det sker i en samordnad aktion med ett 20-tal länder, främst i EU, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater, varav 60 från USA. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder.

  • Februari

  • Strejk mot försämrade villkor för arbetslösa

   Mellan 7 000 och 8 000 lönearbetare strejkar i protest mot hårdare villkor för arbetslöshetsersättning. Strejken slår mot landets hamnar och andra transportsystem samt exempelvis sophämtning.

  • Januari

  • President Niinistiö blir omvald

   President Sauli Niinistiö blir omvald med hela 63 procent av rösterna redan i presidentvalets första omgång. Det är första gången sedan systemet med två valomgångar i presidentvalet infördes 1994 som en andra omgång inte behövs. Niinistiö har legat långt före sina sju utmanare i opinionsmätningarna inför valet och i medier har valrörelsen beskrivits i termer som ”Niinistiö och de sju dvärgarna”. Pekka Haavisto från Gröna partiet fick näst flest röster med 12 procent. Den sittande presidentens popularitet bland finländarna beror, dels på att han anses ha gjort ett bra jobb under sin sexåriga mandatperiod, dels på att han har goda relationer till Ryssland och dess president Vladimir Putin. Många finländare ser av tradition presidenten som en garant för nationell säkerhet genom att hen försöker gå en balansgång mellan väst och Ryssland. Niinistiö är politiskt obunden men har tidigare tillhört det konservativa Nationella samlingspartiet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0