Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Ny regering klar

   Efter intensiva förhandlingar lyckas partiledaren för socialdemokraterna (SDP) Antti Rinne sy ihop en mitten-vänsterregering tillsammans med Centern, De gröna, Svenska folkpartiet (SFP) och Vänsterförbundet. Regeringen kommer att bestå av 19 ministrar, varav flera tunga poster går till socialdemokraterna, förutom statsministerposten även posterna som Europaminister samt Handels- och biståndsminister. Centern får finansministerposten medan utrikes- miljö- och inrikesdepartementen kommer att ledas av De gröna.

  • Maj

  • Samlingspartiet störst i EU-valet

   Samlingspartiet får drygt 20 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet och 3 mandat. Fyra partier får 2 mandat var i parlamentet: Gröna förbundet (som blir näst största parti med 16 procent av rösterna), Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Centern, som backar med över 6 procentenheter.

  • April

  • Jämnt resultat i finska valet

   Socialdemokraterna blir största parti i riksdagsvalet i Finland med 17,7 procent av rösterna och 40 mandat enligt preliminära resultat. Partiledaren Antti Rinne ska nu försöka hitta en koalitionspartner och bilda en vänsterinriktad regering för första gången på två årtionden. Men ytterligare två partier kommer tätt inpå: Sannfinländarna med 17,5 procent och 39 mandat och Samlingspartiet som med 17,0 procent av rösterna säkrar 38 mandat. Den stora förloraren är avgående statsminister Juha Sipiläs Centern som bara får drygt 13 procent.

  • Mars

  • Regeringen avgår

   Efter att det står klart att regeringen inte kommer att lyckas få igenom en prioriterad vårdreform lämnar statsminister Juha Sipilä in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö. Den godkänns av presidenten som dock ber Sipilä och regeringen att stanna kvar i form av en expeditionsregering fram till riksdagsvalet den 14 april. Att regeringen misslyckats med att få riksdagens stöd för den omfattande reformen av framtidens vårdsystem är ett stort nederlag. Reformen skulle dels innebära att ansvaret för vården skulle föras över från kommunerna till 18 landskap. Detta har varit en viktig fråga för Centern. Samtidigt skulle Samlingspartiet få igenom ett av sina mål om de privata vårdföretagens roll.

 • 2018

  • September

  • Utrikesminister Soini klarar misstroendeomröstning

   En misstroendeomröstning hålls i riksdagen mot utrikesminister Timo Soini från Nya alternativet. Fyra oppositionspartier har bett om omröstningen sedan justitiekanslern efter en utredning kallat det “problematiskt” att Soini i maj deltog i en demonstration mot aborter i Kanada i samband med ett officiellt besök. Soini får stöd av 100 ledamöter i riksdagen medan 60 vill att han avgår. Fyra kvinnliga ledamöter från Samlingspartiet, som sitter i regeringen tillsammans med Centern och Nya alternativet, avstår från att rösta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0