Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • November

  • Väntade och udda meriter hos presidentkandidater

   Med två månader kvar till presidentvalet den 28 januari 2024 presenterar etermediebolaget Yle nio kandidater. Flera har erfarenhet som EU-kommissionärer, EU-parlamentariker eller ministrar. Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb har varit statsminister, Socialdemokraternas Jutta Urpilainen har rankats högt som finansminister av Financial Times, Centerns Olli Rehn är riksbankschef och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho är talman. Andra kandiderar med annorlunda meriter: Harry Harkimo har ägt ett ishockeylag, lett en TV-såpa och seglat jorden runt. Politiskt företräder han Finlands minsta riksdagsparti Rörelse nu. Om ingen kandidat når hälften av rösterna blir det en avgörande valomgång den 11 februari.

  • Gränsövergångar i öster stängs

   Finlands regering beslutar att stänga fyra gränsstationer mot Ryssland: Imatra, Niirala, Nuijamaa och Vaalimaa ska hållas stängda åtminstone till i mitten av februari 2024. Bakom beslutet ligger en uppgång i antalet asylsökande som säger att de fått hjälp till gränsen i Ryssland. Analytiker i Finland ser det som hybridkrigföring från rysk sida att papperslösa migranter hjälps till gränsen. Den 22 november meddelar Finland att alla gränsstationer ska hållas stängda utom den nordligaste. Fysiska hinder vid gränsen ska dessutom förbättras och förstärkas med bland annat taggtråd. Finland ber också EU om hjälp med tjänstemän från gräns-och kustbevakningsorganisationen Frontex.  Så, den 28 november, stängs även den sista övergången åtminstone till mitten av december.

  • Finland köper nytt luftvärnssystem

   Finland och Israel har slutit avtal om en vapenaffär värd 317 miljoner euro. Nya Natolandet Finland köper ett luftvärnssystem kallat Davids slunga, som tillverkas av den israeliska försvarskoncernen Rafael i samarbete med amerikanska Raytheon. Systemet är utvecklat för att stoppa kryssningsrobotar, ballistiska robotar, stridsflyg och drönare. Sedan tidigare är det känt att Finland också köper jaktplan av typen F-35.

  • Oktober

  • Skypo varnar för ryska aktiviteter

   När Finlands säkerhetspolis, Skyddspolisen, lägger fram sin årsrapport innehåller den en varning för cyberspionage och påverkansoperationer riktade mot Finland från rysk sida. Att Finland har blivit medlem av den västliga försvarsalliansen Nato och stöder Ukraina mot det ryska anfallskriget ogillas i Moskva, men Natomedlemskapet höjer tröskeln för ett ryskt angrepp, enligt Skyddspolisen. Ryska motiv skulle kunna vara att så split inom Nato och EU samt att minska viljan att stödja Ukraina.

  • Misstänkt sabotage mot gasledning i Östersjön

   En gasledning som går mellan Finland och Estland har sprungit läck. Sabotage misstänks, enligt regeringskällor i Finland. Finland importerar flytande gas (LNG) via terminaler i Ingå på sydkusten och Fredrikshamn, och ledningen Balticconnector i Finska viken har de senaste månaderna använts för gasleveranser till Estland från Ingå.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0