Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Restriktioner för besökare från de flesta EU-länder

   Finland inför nya gränsregler för att förhindra ny spridning av corona. Besökare från nästan alla EU-länder behöver nu sitta i karantän i två veckor och ha giltiga skäl för att få inträde i landet.  Sedan juni har regeringen bestämt att endast länder med färre än åtta fall av corona per 100 000 invånare får grönt ljus. Däremot kommer reglerna vid gränsen till Sverige och Norge lättas upp för att underlätta daglig gränshandel mellan länderna.  Även i Finland har antalet fall av corona börjat öka något i augusti.

  • Juni

  • Finansministern avgår

   Finansminister Katri Kulmuni, som också är partiledare för Centerpartiet, meddelar att hon avgår efter att det uppdagats att hon har använt offentliga medel för att finansiera sin utbildning i att hålla tal. Talarträningen som kostade 56 000 euro använde hon även för att öva på tal som skulle hållas inför Centerpartiets partikonferens.

  • April

  • Avstängningen av Helsingforsregionen hävs

   Statsminister Marin meddelar att Helsingfors och Nyland, som stängdes i slutet av mars som ett led i att stoppa spridningen av coronaviruset, kommer att öppnas igen. Skälet är att smittspridningen nu finns i hela landet och att blockaden av huvudstadsregionen därmed inte längre har stöd i lagstiftningen. Fortfarande uppmanas befolkningen att undvika resor inom landet medan tidigare restriktioner för folksamlingar och skolor fortfarande är i kraft.

  • Mars

  • Resor till och från Helsingfors stoppas

   Statsminister Sanna Marin informerar om att nya hårda restriktioner införs för Helsingfors och dess omgivningar. Skälet är att det är här som över två tredjedelar av fallen av covid-19 finns och att området därför behöver isoleras för att minska smittspridning. Resor in och ut ur landskapet Nyland ska därför stoppas i tre veckor. Tre personer har dött av coronaviruset i Finland. Totalt har det rapporterats 880 fall.

  • Tuffa åtgärder för att bekämpa coronaspridning

   För att försöka hålla nere spridningen av coronaviruset inför regeringen 19 nödåtgärder som ska gälla i minst en månads tid. Bland åtgärderna finns att skolor och universitet stängs och offentliga sammankomster med fler än tio personer förbjuds samt att personer över 70 år uppmanas att hålla sig hemma. Regeringen meddelar också att fem miljarder euro kommer att avsättas för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0