Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Finland lämnar in Nato-ansökan

   Dagen efter en omröstning i riksdagen om Nato-medlemskap lämnar Finland och Sverige in sina ansökningar om inträde i försvarsalliansen.  En klar majoritet av riksdagsledamöterna, 188 av 200, har röstat ja till att gå med i Nato. Samtidigt som debatten pågår är president Sauli Niinistö på statsbesök i Sverige. Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är Finland och Sverige alliansens närmaste partner och Natomedlemskap skulle öka den gemensamma säkerheten inom alliansen.

  • Presidenten och statsministern säger ja till Natomedlemskap

   President Niinistö och statsminister Marin vill att Finland går med i  Nato utan dröjsmål. Det är Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari som föranleder helomvändningen när det gäller ett Natomedlemskap. Av säkerhetsskäl anser en majoritet av finländarna nu att Finland måste bli medlem i alliansen. Ett officiellt beslut väntas om ett par dagar och därefter kommer en formell ansökan lämnas till Nato. Försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att Finlands ansökan kommer att behandlas snabbt och omgående.

  • Mars

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

  • Februari

  • Finland skickar vapen till Ukraina

   Statsminister Sanna Marin meddelar vid en presskonferens att regeringen fattat beslut om att skicka vapen till Ukraina. Det handlar om 1 500 raketramper , 2 500 automatkarbiner, 150 000 patroner och 70 000 portioner fältransoner. Det är ett historiskt beslut, säger Marin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0