Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Ekonomin har tidvis uppvisat svagheter men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland ibland av breda koalitioner, men sedan 2023 har det nya Natolandet en helt borgerlig regering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Avtal mellan Finland och Ukraina

   Ett tioårigt avtal om säkerhetssamarbete sluts mellan Ukraina och Finland i samband med att Finlands president Alexander Stubb besöker Kiev. Liknande avtal har slutits mellan Ukraina och flera andra länder, bland dem Sverige. Stubb offentliggör också militärt stöd värt 188 miljoner euro, bland annat luftvärn och ammunition. Sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022 värderas det militära stödet från Finland till totalt två miljarder euro.

  • Februari

  • Stubb väljs till president

   Alexander Stubb väljs till president med 51,6 procent av rösterna mot 48,4 procent för Pekka Haavisto. Färre än 99 000 röster skiljer mellan de båda kandidaterna. Stubb tillträder presidentposten den 1 mars och lämnar då Samlingspartiet. Den nye presidenten har tidigare varit bland annat statsminister, utrikesminister, finansminister och EU-parlamentariker. Både Stubb och Haavisto är respekterade och välkända, med goda kontakter i EU-sammanhang. Men valdeltagandet sjunker i den avgörande valomgången med 4,3 procentenheter till 70,7 procent, vilket tyder på att en del av de väljare som stödde andra kandidater i första valomgången inte kan tänka sig att rösta på någon av de två som gick vidare.

  • Strejker mot regeringspolitiken

   Omfattande strejker genomförs under några dagar i månadsskiftet i protest mot den borgerliga regeringspolitiken. Industrier, butiker, daghem, lokal- och flygtrafik, byggen, brev- och paketutdelning finns bland de verksamheter som berörs. En lång rad fackförbund deltar i strejkerna, som i vissa fall mest märks lokalt, i andra fall i hela riket. Förbunden protesterar mot en rad försämringar av villkor som inskränkningar i strejkrätten, högre böter för olagliga strejker, en karensdag i sjukförsäkringen, slopat vuxenstudiestöd och minskade bostadsbidrag. En del av förändringarna har genomförts, andra har aviserats av regeringen. Omkring 300 000 anställda strejkar.

  • Januari

  • Presidentvalet avgörs i februari

   I presidentvalet får Alexander Stubb (Samlingspartiet) drygt 27 procent av rösterna och Pekka Haavisto (obunden, stödd av De gröna) knappt 26 procent. Därmed går de två vidare till en andra och avgörande valomgång som äger rum den 11 februari. Valets trea blir Jussi Halla-aho (Sannfinländarna) som når 19 procents stöd. 

  • Jämnt mellan presidentkandidater

   Inför sista dagen av förhandsröstning i presidentvalet har redan 35 procent röstat på fastlandet, medan 15 procent av ålänningarna har utnyttjat möjligheten. Opinionsmätningar tyder på att flera kandidater har ungefär lika starkt stöd, vilket skulle leda till att det blir en avgörande valomgång den 11 februari mellan de två som placerar sig främst på den egentliga valdagen den 28 januari. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0