Finland
Foto: Shutterstock/Dainis Derics

Finland

Med runt 187 000 sjöar är Finland världens sjörikaste land i förhållande till sin storlek. Sveriges skogklädda östliga granne är också känd för sina goda skolresultat och för framgångsrik internationell fredsmäkling. Landets ekonomi har uppvisat svagheter under senare år men är i grunden stabil. Politiskt styrs Finland oftast av breda koalitioner.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Statsminister Antti Rinne avgår

   Statsminister Antti Rinne lämnar in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö. En politisk kris som inletts efter en facklig konflikt vid det finska postverket i november (se November) blir hans fall. Centerpartiet har förklarat att det inte längre har något förtroende för Rinne efter hans hantering av postverkskrisen. Rinne anklagas bland annat för att ha farit med osanning i riksdagen.

  • November

  • Uppgörelse efter två veckors poststrejk

   Under två veckor i november har flera tusen anställda vid postverket strejkat i protest mot att 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal som innebär att några av dem får lägre lön. Fackförbundet PAU utlyste strejken, som även spred sig till bland annat anställda vid flygbolaget Finnair och kollektivtrafiken i Helsingfors. En överenskommelse nås till slut mellan PAU och arbetsgivaren. Konflikten har orsakat en politisk kris som får till följd att den ansvariga socialdemokratiska ministern Sirpa Paatero lämnar sin post efter att ha försvarat postverkets agerande mot de anställda.

  • Oktober

  • Finland avbryter vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets offensiv i nordöstra Syrien stoppar Finland all export av försvarsmateriel till landet. Statsminister Antti Rinne säger i ett pressmeddelande att Finland ställer sig bakom EU:s fördömande av turkiska invasionen i Syrien.

  • Juni

  • Ny regering klar

   Efter intensiva förhandlingar lyckas partiledaren för socialdemokraterna (SDP) Antti Rinne sy ihop en mitten-vänsterregering tillsammans med Centern, De gröna, Svenska folkpartiet (SFP) och Vänsterförbundet. Regeringen kommer att bestå av 19 ministrar, varav flera tunga poster går till socialdemokraterna, förutom statsministerposten även posterna som Europaminister samt Handels- och biståndsminister. Centern får finansministerposten medan utrikes- miljö- och inrikesdepartementen kommer att ledas av De gröna.

  • Maj

  • Samlingspartiet störst i EU-valet

   Samlingspartiet får drygt 20 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet och 3 mandat. Fyra partier får 2 mandat var i parlamentet: Gröna förbundet (som blir näst största parti med 16 procent av rösterna), Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Centern, som backar med över 6 procentenheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0