Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna stått stilla och palestinska ledare dragit åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som kan ha gjort tvåstatslösningen mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Hamasledare omvald utan utmanare

   Ismail Haniya har valts om ohotad som politisk ledare för Hamas, bekräftar islamiströrelsen. Han lever i exil och uppges dela sin tid mellan Turkiet och Qatar. Valprocessen började i mars. Yahya Shinwar blev då omvald som lokal Hamasledare i Gazaremsan.

  • Juli

  • Fler arbetstillstånd till palestinier

   Israel kommer att bevilja arbetstillstånd för 16 000 palestinier från Västbanken, som ska få jobba i byggbranschen och i hotellnäringen. Totalt kommer i och med det 106 000 palestinier att kunna försörja sig genom israeliska arbetsgivare, förutom 30 000 som har jobb i bosättningar på Västbanken. Inga Gazabor får del av beslutet, enligt Cogat, den enhet inom Israels försvarsmakt som ansvarar för civila frågor i de ockuperade områdena. Beskedet kommer efter samtal mellan försvarsminister Benny Gantz och president Mahmud Abbas och ska klubbas av Israels regering för att kunna träda i kraft. Antalet palestinier med arbetstillstånd i Israel har varierat kraftigt genom åren, beroende på det politiska läget. Palestinierna får lägre lön och har inte samma arbetsrelaterade förmåner som israeler, men lönerna är högre än i de palestinska områdena.

  • HRW: Krigsbrott begicks i Gazakrig

   Både israeliska styrkor och militanta palestinier utförde under krigsveckorna i maj 2021 handlingar som kan klassas som uppenbara krigsförbrytelser, bedömer organisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport. Elva dagar av stridshandlingar ledde till minst 260 dödsoffer i Gazaremsan och 13 i Israel. Enligt FN var minst 129 av offren i Gaza civila (se 21 maj och 25 maj). Som krigsbrott, där de stridande inte brydde sig om att civila liv riskerades, räknar HRW dels 4 300 raketer som avfyrades mot Israel, dels tre av de israeliska flyganfallen mot Gaza.

  • FN-veteran ska leda granskning

   Domaren Navi Pillay från Sydafrika, tidigare FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, ska leda en utredning av anklagelser om systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna i Israel och de palestinska områdena. Hon och en stab av jurister, bland andra, ska enligt uppdraget från FN:s råd för mänskliga rättigheter också klarlägga de underliggande orsakerna till våld och övergrepp i områdena (se 27 maj 2021).

  • FN-fördömande mot ”mänskliga sköldar”

   FN:s generalförsamling antar en resolution som fördömer bruket av civilpersoner som ”mänskliga sköldar”. Det sker när en reviderad version av FN:s globala strategi mot terrorism godkänns; i sin första form antogs den 2006 och generalförsamlingen ser över den vartannat år. Israel, som återkommande anklagar libanesiska Hizbollah och palestinska Hamas för att gömma sig bland civila och utföra militanta aktioner från sådana platser, har kampanjat för revideringen och välkomnar beslutet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0