Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit ett steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Skattepengar överförs till Västbanken

   Palestinska myndigheten har godtagit en delutbetalning av skatteintäkter från Israel. Pengarna, drygt en halv miljard dollar, uppges vara skatt som palestinierna har betalat i Israel vid inköp av bränsle. Den underliggande konflikten är inte löst: Israel motsätter sig fortsatt att Palestinska myndigheten betalar ut stöd till familjer som har en anhörig i israeliskt fängelse. Att strypa överföringar av skattepengar till palestinierna kan emellertid innebära vissa risker även för Israel, eftersom det kan skapa svåröverskådliga effekter om Palestinska myndigheten upphör att fungera.

  • Abbas personalbantar i budgetkris

   Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har sagt upp alla sina rådgivare, meddelar hans kansli. Beskedet är det senaste inslaget i en budgetkris och en träta med Israel. Palestinska myndighetens intäkter har minskat sedan Israel i februari började hålla inne en del av de tullavgifter israeliska tullen tar upp, för palestinska regeringens räkning, för varor på väg till palestinska områden. Israel motiverar åtgärden med att palestinierna betalar ut stöd till familjer med anhöriga i israeliskt fängelse, bland dem personer med terrorbakgrund. Från palestinsk sida motiveras stödet med att det är familjeförsörjare som fängslats, och president Abbas vägrar i protest att alls ta emot tullpengar, trots att intäkterna skulle utgöra två tredjedelar av myndighetens budget. Under året har Palestinska myndigheten sparat genom att halvera lönerna för merparten av sina anställda.

  • Granater och dödsskott över gränsen

   Tre raketer avlossas från Gazaremsan mot Israel, som svarar med beskjutning från en stridsvagn och en attackhelikopter. Norr om Beit Lahiya i Gazaremsan skjuts tre palestinier ihjäl. Nästan varje dag de föregående veckorna har det skett stridshandlingar över gränsen.

  • Oroligt vid Gazas gräns och i Jerusalem

   Fyra palestinier skjuts ihjäl vid Gazas gräns. Israeliska armén uppger att de var ovanligt tungt beväpnade, med bland annat automatvapen och granatkastare, och att en av dem hade lyckats ta sig över gränsen och kasta en granat. Samtidigt har två palestinier gripits på Västbanken, misstänkta för knivmord på en israel mellan Betlehem och Hebron några dagar tidigare. Spänningarna ökar, med kravaller inne i Jerusalem, av att två helger sammanfaller: den muslimska offerfesten och en judisk sorgedag över förstörelsen av de bibliska templen. Sedan vågen av palestinska massprotester vid Gazas gräns drogs igång i mars 2018 har enligt nyhetsbyrån AFP minst 301 palestinier skjutits ihjäl, de flesta vid demonstrationer, och sju israeler har mist livet.

  • Juli

  • Klartecken för byggplaner på Västbanken

   Israels säkerhetskabinett (ministrar med nyckelroll i säkerhetsfrågor) godkänner byggplaner på den ockuperade Västbanken: för ovanlighetens skull 700 bostäder för palestinier – men också 6 000 för israeliska bosättare. Besluten gäller delar av Västbanken som kallas Område C, alltså där Israel har behållit både säkerhetskontroll och civil förvaltning. De flesta av de israeliska bosättningarna ligger i Område C, som utgör tre femtedelar av Västbanken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0