Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Coronaregler skärps igen

   Palestinska myndigheten återinför restriktioner med hänvisning till att risken åter har stigit för spridning av viruset sars-cov-2, inte minst sedan fallen i Israel ökat igen. Drygt en vecka senare skärps åtgärderna med bland annat nattliga utegångsförbud och stopp för bröllop och andra sammankomster. Reseförbud införs och palestinier som arbetar i judiska bosättningar på Västbanken får inte ta sig till jobbet. Det heter att de nya restriktionerna ska gälla några veckor.

  • Fatah och Hamas utlovar enighet

   Organisationerna Fatah, som dominerar det palestinska självstyret i enklaverna på Västbanken, och Hamas, som styr i Gazaremsan, deklarerar att de kommer att samarbeta mot Israels planer på att annektera delar av Västbanken. Det gemensamma uttalandet möts av skepsis från analytiker, eftersom de två organisationerna genom åren haft mycket svårt att enas och i grunden har mycket olika syn på hur palestinierna ska förhålla sig till Israel.

  • Juni

  • Ny fond ska stödja satsningar i Jordandalen

   Palestinska myndigheten offentliggör en ny fond med syfte att stödja palestinska invånare i Jordandalen. Inför utsikterna att Israel kommer att annektera mark i området som sedan tidigare är under israelisk ockupation vill den palestinska ledningen stödja framför allt den som gör förbättringar i jordbruket. Meningen är att det också ska betalas ut stöd till satsningar på utbildning och hälsa. Premiärministern uppger dessutom att den som vågar investera i Jordandalen också ska kunna få tillgång till mark.

  • Motförslag till Trump-plan

   Palestinierna har lagt fram ett motförslag till den amerikanska plan som utgår från att Israel annekterar mark på den ockuperade Västbanken, meddelar premiärminister Mohammad Shtayyeh. I förslaget förutsätts att Palestina blir en oberoende och demilitariserad stat ”med mindre gränsjusteringar där det är nödvändigt”. Förslaget har överlämnats till den så kallade kvartetten: FN, EU, USA och Ryssland. Även i de förslag som tidigare diskuterats i en mångårig fredsprocess mellan Israel och palestinierna har det varit en grundtanke att områden på Västbanken där det finns stora bosättningar skulle överföras till Israel, i utbyte mot israelisk mark som övergår till den palestinska staten.

  • Israels HD stoppar tvångsinlösen

   Högsta domstolen i Israel stoppar en lag från 2017, som skulle ha gjort det möjligt för israeliska staten att expropriera hundratals hektar mark på den ockuperade Västbanken. Det handlar om mark där bosättare har byggt utan klartecken från israeliska staten. Både palestinska och israeliska organisationer hade begärt HD-granskning av lagen. Enligt folkrätten, som förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning i ett intaget område, är samtliga israeliska bosättningar på ockuperad mark olagliga, också sådana som Israel har gett klartecken för.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0