Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit ett steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Netanyahu redo annektera på Västbanken

   Premiärminister Netanyahu höjer insatserna inför Israels förestående val med ett löfte till bosättare och deras sympatisörer: om han blir omvald kommer ”Israels suveränitet att utvidgas” till judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken – det betyder att han vill ansluta bosättningarna till Israel. Sedan Israel intog marken 1967 har över 400 000 israeler flyttat in på Västbanken och 200 000 i Östra Jerusalem (samt 20 000 på Golanhöjderna som intogs från Syrien). Enligt folkrätten är det olagligt för en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning.

  • Medlingsresultat efter veckor med våld

   Gazaremsans fiskare uppger att de har fått klartecken av israeliska myndigheter för att fiska längre ut till havs, 15 sjömil (28 km) mot senast 12 sjömil (22 km). Egyptiska medlare har varit inblandade. Det stärker också uppfattningen att en vapenvila är på gång efter flera veckor med våldshandlingar mellan militanta grupper i Gaza och Israel. Även gränsövergångar till Gaza, som hållits stängda av Israel i en vecka, har öppnats.

  • Mars

  • Trump godtar ockuperat område som israeliskt

   USA:s president Trump erkänner Golanhöjderna, intagna från Syrien i kriget 1967, som israeliskt område. Därmed bryter Trump liksom i sitt Jerusalembeslut (se 6 december 2017) mot en mångårig amerikansk linje. Protester kommer från andra länder, i synnerhet Syrien. Kritiken handlar inte bara om Mellanöstern, utan om att USA avviker från en grundprincip i folkrätten – som Washington dessutom brukar bygga sin egen utrikespolitik på: att en stat inte får ta mark från en annan med våld. När Irak invaderade Kuwait 1990 och när Ryssland annekterade Krim 2014 åberopade USA den princip som Trump nu åsidosätter. Trump och hans närmaste politikerkrets har en tid visat öppet stöd för israelisk Golankontroll, vilket har uppfattats som ett sätt att stötta premiärminister Netanyahu inför Israels förestående val.

  • Djur flyttas från zoo i Gaza

   Djuren på zoo i Rafah i södra Gazaremsan ska evakueras till Jordanien av djurskyddsorganisationen Four Paws, som tidigare har förflyttat djurparksdjur från andra krigshärjade områden. Det är tredje gången organisationen undsätter djur från det utarmade Gaza. Fem lejon, apor och en hyena finns bland de 47 djur som nu ska sövas, behandlas och flyttas via Israel. Aktionen genomförs den 8 april.

  • Utvecklingsekonom ny premiärminister

   Mohammad Shtayyeh utses till ny premiärminister. Till skillnad från sin företrädare, den politiskt oberoende Rami Hamdallah, är han sedan tidigare lierad med president Abbas. Den nye premiärministern är född utanför Nablus och har doktorsgrad i utvecklingsekonomi från ett brittiskt universitet. Han har ministererfarenhet och en bana som akademiker vid universitetet Birzeit bakom sig. Han är också knuten till Fatah och utnämningen ses som ett drag för att tillfredsställa rörelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0