Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit ett steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Israeliskt nej till observatörer i Hebron

   Israel säger nej till förlängt mandat för den internationella observatörsstyrkan TIPH i Hebron på Västbanken. TIPH etablerades efter en massaker 1994, då en judisk bosättare sköt ihjäl 29 muslimer i bön inne i en moské. Platsen, kallad Patriarkernas grav, är helig för både judar och muslimer. I Hebrons stadskärna bor en grupp judiska bosättare omgivna av palestinier, dessutom finns flera bosättningar runt staden. Observatörerna kommer från Sverige och Turkiet, bland andra länder, och premiärminister Netanyahu anser att deras rapportering är Israelfientlig. Palestinierna vill helst se en permanent FN-styrka på hela Västbanken.

  • Qatar: Stöd till Gaza via FN

   Qatar kommer att börja samordna sitt bistånd till Gazaremsan med FN, uppger den qatariske Gazaambassadören. Enligt en överenskommelse som gjordes i samband med att Israel och Hamas slöt vapenvila ska Qatar bidra med kontanter till det utarmade Gaza (se 9 november 2018). Men Israels godkännande behövs för att föra in pengarna i remsan och Hamas, som utövar lokalt styre i Gaza, hävdar att Israel ställer omöjliga villkor. Merparten av de qatariska pengar som betalats ut hittills har gått till löner åt offentliganställda – i praktiken Hamasanställda. Bistånd ska nu fördelas till fattiga familjer snarare än till offentliganställdas löner.

  • Brasiliens ambassad ska flyttas

   Brasiliens nye president Jair Bolsonaro bekräftar i en TV-intervju att landets Israelambassad ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet är fattat men tidpunkten är inte bestämd, uppger han. Brasilien följer USA och Guatemala i spåren. Paraguay fattade beslut om en ambassadflytt kort efter USA, men har ändrat sig.

 • 2018

  • November

  • Bostadsförmedling i politisk hetluft

   Bosättare upprörs av att den amerikanska sajten Airbnb, som bokar boende i privata bostäder, beslutat att inte lista uthyrningar som erbjuds i israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken. Human Rights Watch (HRW) uppmanar andra bokningsföretag att ta efter och påpekar att palestinier diskrimineras: de tas inte emot som gäster. Simon Wiesenthal-centret uppmanar å sin sida till bojkott mot Airbnb. Israels turismminister säger att bosättare kommer att få hjälp om de vill gå till domstol för att försöka få förbudet upphävt.

  • Mobilisering runt UNRWA efter USA-avhopp

   Ett antal länder – framför allt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar och EU-länder som Sverige – har utökat sina bidrag till UNRWA för att täcka de hål som uppstått i FN-organisationens budget sedan USA dragit in sitt stöd på 300 miljoner dollar till palestinska flyktingar. Bristen i år har kunnat minskas till 21 miljoner dollar, meddelar UNRWA-chefen Pierre Krähenbühl. Donald Trumps regering har också dragit in 200 miljoner dollar i bilateralt amerikanskt bistånd, som skulle ha gått till palestinska projekt på Västbanken och i Gazaremsan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0