Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit ett steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Bostadsförmedling i politisk hetluft

   Bosättare upprörs av att den amerikanska sajten Airbnb, som bokar boende i privata bostäder, beslutat att inte lista uthyrningar som erbjuds i israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken. Human Rights Watch (HRW) uppmanar andra bokningsföretag att ta efter och påpekar att palestinier diskrimineras: de tas inte emot som gäster. Simon Wiesenthal-centret uppmanar å sin sida till bojkott mot Airbnb. Israels turismminister säger att bosättare kommer att få hjälp om de vill gå till domstol för att försöka få förbudet upphävt.

  • Mobilisering runt UNRWA efter USA-avhopp

   Ett antal länder – framför allt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait, Qatar och EU-länder som Sverige – har utökat sina bidrag till UNRWA för att täcka de hål som uppstått i FN-organisationens budget sedan USA dragit in sitt stöd på 300 miljoner dollar till palestinska flyktingar. Bristen i år har kunnat minskas till 21 miljoner dollar, meddelar UNRWA-chefen Pierre Krähenbühl. Donald Trumps regering har också dragit in 200 miljoner dollar i bilateralt amerikanskt bistånd, som skulle ha gått till palestinska projekt på Västbanken och i Gazaremsan.

  • Milstolpe i tydligare USA-stöd för Israel i FN

   USA röstar för första gången emot en årlig resolution i FN:s generalförsamling som fördömer Israels ockupation av de syriska Golanhöjderna 1967. Fram till nu har USA alltid lagt ner sin röst. Ockupationen har aldrig haft internationellt stöd, men USA har varit mildare i sin kritik mot Israel än andra länder. Vid denna omröstning röstar inget annat land än Israel och USA emot fördömandet och 14 länder avstår. Resolutionen är inte bindande för medlemsländerna.

  • Vapenvila och israeliskt ministeravhopp

   En vapenvila kungörs mellan Israel och Hamas efter det senaste våldsutbrottet i Gazaremsan. I protest lämnar Avigdor Lieberman försvarsministerposten. Han motsätter sig israeliska överenskommelser med islamiströrelsen som har den lokala makten i Gaza. Om Lieberman står fast vid beskedet lämnar även hans parti Yisrael Beiteinu regeringen Netanyahu, som utan det partiet har en enda rösts majoritet i parlamentet.

  • Intrång i Gazaremsan utlöser våldsspiral

   En israelisk elitstyrka tar sig in i södra Gazaremsan i ett civilt fordon. Aktionen är riktad mot en befälhavare inom islamiströrelsen Hamas väpnade gren. Skottlossning utbyter. Sju palestinier och en av de israeliska militärerna mister livet. Händelsen utlöser ett regn av över 400 granater från militanta palestinier mot Israel och israeliska flygbombningar mot 150 mål i Gaza. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0