Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna stått stilla och palestinska ledare dragit åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som kan ha gjort tvåstatslösningen mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Israel samarbetar inte med ICC

   Israel kommer inte att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i domstolens granskning av misstänkta förbrytelser i de palestinska områden som ockuperas av Israel. Beskedet lämnas i en kommuniké från premiärminister Netanyahus kansli. Israel erkänner inte ICC som berättigat att utreda sådana brottsmisstankar (se 5 februari 2021).  

  • USA återupptar bistånd

   Stora delar av det amerikanska biståndet till palestinierna återupptas. 2018, under Donald Trumps presidenttid, drog USA in sitt bidrag på 360 miljoner dollar till FN:s flyktingorganisation Unrwa (se 24 augusti 2018 och 19 november 2018). Nu utlovar president Joe Bidens regering 235 miljoner dollar, varav 150 miljoner ska gå till Unrwa, 75 miljoner till utvecklingsbistånd på Västbanken och i Gazaremsan och 10 miljoner till fredsskapande projekt via USA:s biståndsmyndighet. USA har också tidigare anslagit 15 miljoner dollar till insatser mot coronapandemin och till livsmedelssäkerhet i de palestinska områdena.

  • Fatah utmanas från flera håll

   Valmyndigheten meddelar att 36 olika kandidatlistor har godkänts inför parlamentsvalet i maj. Sekuära Fatah, maktpartiet som styr Västbanken, utmanas av avhoppare från de egna leden. De har samlats bakom vad som i praktiken är flera så kallade spränglistor, bland andra en som kallas Frihetslistan. Bakom den står en välkänd släkting till den gamle ledaren Yasir Arafat. Listan stöds också av intifadaveteranen Marwan al-Barghuthi som, om han inte satt fängslad i Israel, själv skulle vara en av favoriterna. Förre finansministern och Världsbanksekonomen Salam Fayyad, känd som korruptionsbekämpare, stöder ett annat alternativ till Fatah.

  • Mars

  • Separata kandidatlistor från Hamas och Fatah

   Hamas lämnar in sin lista med kandidater till det palestinska parlamentet till valmyndigheten. Det sätter punkt för spekulationer och förhandlingar om att maktrivalerna Fatah och Hamas skulle samlas bakom gemensamma kandidater i valet den 22 maj. Hittills har 15 partilistor lämnats in, varav fem har godkänts och de övriga är under granskning. Godkända listor ska offentliggöras den 6 april.

  • Vapenfritt val i 25-punktsprogram

   Maktrivalerna Fatah och Hamas enas vid samtal i Kairo om ett 25-punktsprogram som ska säkra att de kommande palestinska valen går fredligt och rättvist till. Det handlar bland annat om att vapen inte ska förekomma i samband med valaktiviteter och att helgedomar inte ska brukas för kampanjändamål. Företrädarna som skriver under lovar att valresultat ska respekteras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0