Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Biden vill verka för tvåstatslösning

   USA:s nye president Joe Biden kommer inte att riva upp Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Men Bidens regering kommer att fortsätta arbeta för en tvåstatslösning: att en självständig palestinsk stat ska inrättas vid sidan av Israel. Beskeden lämnas av Antony Blinken, Bidens val till posten som utrikesminister, i samband med att Blinken frågas ut i senaten i den amerikanska kongressen. Biden har för egen del låtit förstå att han tänker återgå till USA:s politik före Trump, då Washington kritiserade Israels sätt att ta ockuperad mark i anspråk, men det avskräcker inte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Så sent som dagen före Bidens tillträde inleder Israel ett anbudsförfarande om byggandet av 2 500 nya bostäder på ockuperat område: 2 112 på Västbanken och 460 i Östra Jerusalem. 

  • Val utlyses till 22 maj och 31 juli

   President Abbas beslutar genom dekret att parlamentsval ska hållas den 22 maj 2021 och presidentval den 31 juli 2021. Senast parlamentsval genomfördes var 2006. Då vann islamiströrelsen Hamas i Gazaremsan, vilket tolkades som till stor del beroende på missnöjesröstning. I det senaste presidentvalet 2005 vann veteranen Mahmud Abbas, som därefter har suttit kvar på posten trots att hans mandat formellt har löpt ut. Bakom besluten att hålla val finns förhandlingar och försoningssträvanden mellan maktpolerna Fatah, som har den lokala makten på Västbanken, och Hamas, som styr Gazaremsan. Beskeden tolkas också som signaler till USA:s tillträdande president Joe Biden om att palestinerna hoppas att den amerikanska Mellanösternpolitiken ska bli mindre Israelvänlig när Donald Trump lämnar presidentposten.

  • Dragkamp om pandemivaccin

   Samtidigt som Israel i hög takt vaccinerar sina medborgare mot coronavirus, ber Palestinska befrielseorganisationen (PLO) världssamfundet trycka på för att Israel ska se till att även palestinier som lever under ockupation får tillgång till vaccin. Fem israeliska människorättsorganisationer går samma dag till Högsta domstolen för att tvinga staten att ordna vaccin även till palestinska fångar i israeliska fängelser. Det sker en tid efter det att säkerhetsminister Amir Ohana deklarerat att fångarna kommer att vaccineras sist av alla. Amnesty International lyfter fram att Israel enligt folkrätten har ansvar även för befolkningen på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan, som är under israelisk blockad.

 • 2020

  • December

  • Julmässa utan församling

   Årets julnattsmässa i Betlehem kommer att ske utan allmänhetens medverkan. Anledningen är risken för spridning av coronavirus, meddelar president Abbas. Han hänvisar istället till att mässan kommer att sändas i TV. På Västbanken har coronapandemin hittills krävt 74 dödsoffer (se även 3 december). 

  • Normalisering mellan Marocko och Israel

   Marocko och Israel normaliserar sina förbindelser, meddelar USA:s president Donald Trump. Marocko är det fjärde arablandet sedan i augusti som erkänner Israel och därmed det sjätte totalt. Egypten och Jordanien fattade sådana beslut i samband med fredsavtal på 1900-talet och Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan har tillkommit 2020. USA har i utbyte lovat att erkänna Marockos överhöghet över det ockuperade Västsahara. Både västsaharier och palestinier reagerar med besvikelse, även om Marockos kung ska ha lovat att även fortsättningsvis stödja palestiniernas strävan efter en egen stat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0