Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit ett steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Fler har arbete i Israel

   Tillväxt i Israel och kronisk arbetslöshet i de palestinska områdena samverkar till att allt fler palestinier arbetar i Israel. 85 000 (nästan alla från Västbanken) har arbetstillstånd i Israel, uppger palestinska källor. Till det kommer tiotusentals som har jobb i israeliska bosättningar på ockuperad mark. Det kan jämföras med 2015, när 45 000 hade tillstånd att jobba i Israel. Israel har inte bekräftat exakta antal, men uppger att antalet tillstånd har ökat med 160 procent sedan 2012.

  • Augusti

  • Skattepengar överförs till Västbanken

   Palestinska myndigheten har godtagit en delutbetalning av skatteintäkter från Israel. Pengarna, drygt en halv miljard dollar, uppges vara skatt som palestinierna har betalat i Israel vid inköp av bränsle. Den underliggande konflikten är inte löst: Israel motsätter sig fortsatt att Palestinska myndigheten betalar ut stöd till familjer som har en anhörig i israeliskt fängelse. Att strypa överföringar av skattepengar till palestinierna kan emellertid innebära vissa risker även för Israel, eftersom det kan skapa svåröverskådliga effekter om Palestinska myndigheten upphör att fungera.

  • Abbas personalbantar i budgetkris

   Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har sagt upp alla sina rådgivare, meddelar hans kansli. Beskedet är det senaste inslaget i en budgetkris och en träta med Israel. Palestinska myndighetens intäkter har minskat sedan Israel i februari började hålla inne en del av de tullavgifter israeliska tullen tar upp, för palestinska regeringens räkning, för varor på väg till palestinska områden. Israel motiverar åtgärden med att palestinierna betalar ut stöd till familjer med anhöriga i israeliskt fängelse, bland dem personer med terrorbakgrund. Från palestinsk sida motiveras stödet med att det är familjeförsörjare som fängslats, och president Abbas vägrar i protest att alls ta emot tullpengar, trots att intäkterna skulle utgöra två tredjedelar av myndighetens budget. Under året har Palestinska myndigheten sparat genom att halvera lönerna för merparten av sina anställda.

  • Granater och dödsskott över gränsen

   Tre raketer avlossas från Gazaremsan mot Israel, som svarar med beskjutning från en stridsvagn och en attackhelikopter. Norr om Beit Lahiya i Gazaremsan skjuts tre palestinier ihjäl. Nästan varje dag de föregående veckorna har det skett stridshandlingar över gränsen.

  • Oroligt vid Gazas gräns och i Jerusalem

   Fyra palestinier skjuts ihjäl vid Gazas gräns. Israeliska armén uppger att de var ovanligt tungt beväpnade, med bland annat automatvapen och granatkastare, och att en av dem hade lyckats ta sig över gränsen och kasta en granat. Samtidigt har två palestinier gripits på Västbanken, misstänkta för knivmord på en israel mellan Betlehem och Hebron några dagar tidigare. Spänningarna ökar, med kravaller inne i Jerusalem, av att två helger sammanfaller: den muslimska offerfesten och en judisk sorgedag över förstörelsen av de bibliska templen. Sedan vågen av palestinska massprotester vid Gazas gräns drogs igång i mars 2018 har enligt nyhetsbyrån AFP minst 301 palestinier skjutits ihjäl, de flesta vid demonstrationer, och sju israeler har mist livet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0