Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Protester mot avtal med Israel

   Förenade arabemiraten och Bahrain skriver under sina avtal med Israel om normaliserade relationer. Det sker under en ceremoni vid det amerikanska presidentkansliet Vita huset i Washington, som samlar utrikesministrarna från de båda arabländerna och premiärminister Netanyahu vid sidan av president Trump. I de palestinska områdena utlöser det protester och ett raketregn mot Israel från Gazaremsan, som morgonen efter följs av israelisk bombning mot mål i Gaza.

  • Livstid för mord på palestinsk familj

   En judisk bosättare döms till tre livstidsstraff för morden 2015 på ett ungt palestinskt par och ett av deras barn. Morden begicks i byn Duma på Västbanken. Mannen har också fällts för mordförsök, mordbrand och hatbrott och döms dessutom att betala skadestånd. Domstolen i Lod ser rasism och extremistideologi som drivkrafter bakom händelserna. En annan ung bosättare, som ska ha haft en roll i förberedelserna, har erkänt bland annat hatbrott i en uppgörelse med åklagare (se 18 maj 2020). Medhjälparen döms till tre och ett halvt års fängelse.

  • FN oroas av husrivningar

   Israels rivningar av palestinskt ägda hus som enligt israeliska regler saknar bygglov har ökat under coronapandemin, enligt FN-organisationen Ocha. Från mars till augusti 2020 revs eller konfiskerades 389 palestinskt ägda byggnader på Västbanken av Israel, genomsnittligt det högsta antalet på fyra år. 442 palestinier blev hemlösa. För palestinier är det snudd på omöjligt att få bygglov av ockupationsmakten och Ocha anser att rivningarna exponerar palestinier för risken att smittas med viruset sars-cov-2.

  • Bahrain och Israel normaliserar förbindelserna

   Bahrain kommer liksom Förenade arabemiraten att erkänna Israel (se 13 augusti). Länderna ska upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser. I Bahrain, där kungahuset är sunnimuslimskt men merparten av medborgarna shiiter, luftar kritiska medborgare invändningar mot uppgörelsen via sociala medier och ansluter sig till fördömanden från bland andra Iran. De palestinska ledarna, inom både PLO och Hamas, manar palestinier till demonstrationer, särskilt i flyktinglägren.

  • Löften till Israel från Kosovo och Serbien

   Kosovo erkänner Israel och Serbien är redo att flytta sin Israelambassad till Jerusalem. Löftena har utfärdats i samband med ett avtal mellan de två staterna på Balkan om ekonomiskt samarbete, som slutits med USA som pådrivande kraft; president Trump har också utlovat amerikanska lånegarantier till båda länderna. Om även Kosovo flyttar sin beskickning, blir det första landet med muslimsk befolkningsmajoritet som gör det. Serbien skulle bli det första landet i Europa. Ett motiv för Kosovo är att Israel erkänner landet, som förklarade sig självständigt från Serbien 2008. Turkiet är ett av de länder som reagerar med besvikelse riktad mot Kosovo. Skeptiker noterar att företrädarna för USA, Serbien och Kosovo inte skrev under likalydande avtalstexter, vilket gör det osäkert vilka utfästelser som faktiskt kommer att uppfyllas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0