Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består. Medan förhandlingarna står stilla och palestinska ledare drar åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som gjort tvåstatslösningen än mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Stängd gravkyrka och strängare smittskydd

   Gravkyrkan i Jerusalems gamla stadskärna stängs av Israel, som inför strängare regler för att motverka coronapandemin. Det sker samma dag som det första dödsoffret i de palestinska områdena bekräftas. I Israel finns ett par tusen sjukdomsfall och fem dödsfall är kända. Även Palestinska myndigheten har för sin del begränsat rörligheten i de ockuperade områden som har palestinskt självstyre; där har 60 sjukdomsfall bekräftats. Gravkyrkan har en centrall roll i påskfirandet, som i år väntas bli nedtonat till följd av pandemin. Den muslimska helgedomen al-Aqsa har också stängts av stiftelsen som förvaltar den.

  • Israel stänger gränserna

   Israel stänger sina gränser för alla som inte är israeliska medborgare eller har uppehållstillstånd i landet. Då beslutet meddelas har Israel 433 bekräftade fall av coronasmitta. På den av Israel ockuperade Västbanken finns 44 bekräftade fall. Gränserna stängs även mot Västbanken och Gazaremsan. Samordning har skett med Palestinska myndigheten och varor ska släppas igenom. Palestinier som har arbete i Israel har fått tre dagar på sig att bestämma om de ska stanna i Israel eller återvända till Västbanken.

  • UNRWA får ny chef

   Schweizaren Philippe Lazzarini utnämns till ny chef för FN-organisationen UNRWA som sörjer för palestinska flyktingar i flera länder (se 6 november 2019). Han har tidigare arbetat för FN i bland annat Libanon och för Internationella rödakorskommittén.

  • Krafttag mot spridning av coronavirus

   Betlehem försätts i karantän sedan det upptäckts fall av virussjukdomen covid-19 på hotell i den palestinska staden, som lever av turist- och pilgrimstrafik. Beslut uppges ha fattats i samråd mellan palestinska och israeliska myndigheter. På Västbanken, där Betlehem ligger, har Palestinska myndigheten (som har lokalt självstyre under israelisk överhöghet) infört undantagstillstånd med begränsningar av resor och stora sammankomster. I Israel, där det också har hittats sjukdomsfall, har flygresandet begränsats och en del ankommande resenärer beordrats till hemkarantän.

  • Februari

  • Vallöften till bosättare haglar

   Fyra dagar före Israels nyval den 2 mars ger en planemyndighet klartecken för ytterligare cirka 1 800 bostäder för israeler på ockuperad mark. "Vi  väntar inte, vi handlar", meddelar försvarsminister Naftali Bennett. Bara två dagar tidigare har premiärminister Netanyahu aviserat 3 500 nya bostäder i ett känsligt område, längs vägen österut från Jerusalem mot Jeriko där ökat byggande bidrar till att klyva den palestinska Västbanken. Båda beskeden ska ses som vallöften till 600 000 bosättare från Netanyahus Likud och Bennetts allians Yamina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0