Palestina
Foto: Shutterstock/Ryan Rodrick Beiler

Palestina

En tvåstatslösning – ett Israel och ett Palestina – skulle ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1990-talet kom av sig. I Gazaremsan och på Västbanken existerar nu ett självständigt Palestina till hälften; fredsavtalen gav ett splittrat självstyre och israelisk överhöghet består, direkt eller indirekt. Medan förhandlingarna stått stilla och palestinska ledare dragit åt olika håll har USA, medlaren, tagit steg som kan ha gjort tvåstatslösningen mer avlägsen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Val i småkommuner på Västbanken

   I byar på Västbanken, på platser där palestinierna har självstyre i enlighet med 1990-talets fredsavtal mellan Israel och PLO, genomförs kommunalval. I större tätorter ska valen hållas i mars 2022. Islamiströrelsen Hamas bojkottar valen i protest mot att de nationella valen har skjutits upp på obestämd tid. På många håll finns nu inga kandidater alls, på andra bara en enda lista att rösta på. Det senaste kommunvalet, som även det bojkottades av Hamas, ägde rum 2017.

  • November

  • Bevakning vid Gazagräns utökas

   Egypten ska förstärka sina styrkor i Sinai, nära Rafah i Gazaremsan, enligt ett uttalande från en armétalesman. Antalet soldater framgår inte, men beslutet är kopplat till en överenskommelse mellan Egypten och Israel. Hotet från terrorgruppen Islamiska staten (IS) åberopas. Gazaremsan omges på tre sidor av Israel, och gränsövergången vid Rafah är den enda som Israel inte har kontroll över. I fredsavtalet mellan Egypten och Israel från 1970-talet sägs att samordning ska förekomma i samband med varje förändring av truppstyrkor längs gränsen. Senast det skedde var 2018 då Egypten utökade sin jakt på militanta extremister. I september 2021 besökte Israels premiärminister Naftali Bennett Egypten, det första besöket av en israelisk regeringschef på över tio år.

  • Oktober

  • Bosättningar på ockuperad mark byggs ut

   Israels regering tar in anbud för nya bostäder åt israeler på den ockuperade Västbanken. Det handlar om sammanlagt 1 355 nya bostäder, spridda på sju bosättningar. Till det ska komma 2 000 bostäder som försvarskällor aviserade i augusti. Eftersom krigets lagar (Genèvekonventionerna) förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning, blir kritiken mot Israel skarp. Sedan israel intog Västbanken 1967 har uppskattningsvis 475 000 israeler flyttat in. Organisationen Fred nu anför att den flerpartiregering som tillträdde i juni inte innebär någon förändring jämfört med Benjamin Netanyahus bosättarvänliga styre.

  • Terrorklassning ifrågasätts

   Israel klassar sex kända palestinska organisationer som terrorgrupper. Bland dem finns al-Haq och al-Damir (Addameer), som i allmänhet betraktas som människorättsgrupper. al-Haq är en av flera organisationer som får statligt bistånd från Sverige. Kritik mot israeliska försvarsdepartementets beslut kommer från flera håll, bland annat från USA:s utrikesdepartement och från vissa israeliska människorättsgrupper. Israels regering hävdar att organisationerna styrs av och finansierar Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP), som i flera västländer ses som en terrorgrupp alltsedan 1970-talet, då den var inblandad i flygkapningar. Terrorklassningen innebär i praktiken ett förbud som kan leda till bland annat husrannsakningar och beslag av tillgångar.

  • Fyratusen palestinier får skriva sig på Västbanken

   Palestinska myndigheten får klartecken av Israel att folkbokföra 4 000 personer på Västbanken. Det är första gången på tolv år som ockupationsmakten säger ja till sådana tillstånd. Personerna det gäller är redan bosatta på Västbanken, bland dem 2 800 som hittills varit registrerade som Gazabor, och ska nu som en följd av beslutet exempelvis kunna få ut nya ID-handlingar. Israels försvarsminister Benny Gantz säger att beslutet fattas på humanitära grunder: Israels nya regering har utlovat ansträngningar för att förbättra palestiniernas livsvillkor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0