Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Robotuppskjutningar på Koreahalvön

   Spänningarna trappas upp mellan Nord- och Sydkorea efter det att länderna avfyrat flera robotar vardera. Det började med att Nordkorea gjorde ett flertal uppskjutningar av ballistiska robotar i protest mot Sydkoreas och USA:s pågående övningar med stridsflyg. En av Pyongyangs robotar landar i havet på Sydkoreas sida av den gemensamma havsgränsen (Northern Limit Line, NLL). Det gör att Sydkorea markerar mot Nordkorea med flera egna robotuppskjutningar. Dagen därpå gör Pyongyang en misslyckad uppskjutning av en interkontinental robot (ICBM). Responsen från Sydkorea och USA blir att förlänga den gemensamma militärövningen.

  • Oktober

  • Robotuppskjutning över Japan

   Nordkorea avfyrar en medeldistansrobot över norra delen av Japan, enligt uppgifter från medier är det första gången sedan 2017 som en provskjutning sker över den japanska huvudön. Robottestet fördöms i skarpa ordalag av Japans premiärminister Fumio Kishida. Enligt rapporter färdades roboten omkring 4 500 kilometer med en höjd på uppemot 1 000 kilometer över havet. Enligt sydkoreanska försvarsdepartement är det det längsta som en nordkoreansk robot hittills har färdats.

  • September

  • Ny lag om kärnvapenattacker

   En ny lag antas som enligt Kim Jong-Un gör Nordkoreas status som kärnvapenstat ”oåterkallelig”. Enligt statliga medier ger lagen militären rätt att automatiskt utföra kärnvapenattacker mot fienden om landets ledarskap attackeras, även om det inte angrips med kärnvapen. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA säger Kim i ett tal inför parlamentet att det inte finns på kartan ”att ge upp kärnvapnen först och att det inte existerar någon kärnvapennedrustning och inga pågående förhandlingar om detta.

  • Nordkorea säljer vapen till Ryssland

   En amerikansk tidigare hemligstämplad underrättelserapport uppger att Ryssland köper in miljontals raketer och artillerigranater från Nordkorea. Bedömare i USA menar att det inköpen beror på att Rysslands lager av ammunition börjar sina bland annat som en följd av de sanktioner från västländer som riktas mot landet. Vapenaffären är ytterligare ett tecken på att Nordkorea och Ryssland har knutit närmare band med varandra efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022.

  • Augusti

  • Coronaviruset besegrat enligt Kim Jong-Un

   Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att landet har lyckats bekämpa det nya coronaviruset och den virusorsakade sjukdomen covid-19. Samtidigt hävs de hårda restriktioner som infördes i maj för att stoppa den snabba smittspridningen i landet. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har endast 74 nordkoreaner dött i covid-19. Sedan slutet av juli har inga nya fall av sjukdomen rapporterats. KCNA citerar nordkoreanska tjänstemän som kallar det ”ett mirakel” som saknar motstycke att Nordkorea så snabbt lyckats få bukt med viruset trots att befolkningen inte vaccinerats mot covid-19. Kim Jong-Uns syster Kim-Yo-Jong har anklagats Sydkorea för att spridit smittan till Nordkorea via ”pamfletter, sedlar och hemska broschyrer”.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0