Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Flera kortdistansrobotar avfyrade

   Enligt Sydkoreas militär har Nordkorea åter provskjutit ett flertal robotar, förmodligen kryssningsrobotar över havet. Kryssningsrobotar är svåra att upptäcka eftersom de färdas på låg höjd.

  • Kim Jong-Un stuvar om i landets ledning

   Kim Jong-Un byter ut fem av de tretton medlemmarna i landets högsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer, där han själv är ordförande. Bland annat tar Ri Son-Gwon, som utsågs till ny utrikesminister tidigare i år, plats i kommissionen i stället för företrädaren Ri Yong-Ho. Ri Son-Gwon utses även till suppleant i politbyrån tillsammans med Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong. Hon har tidigare varit medlem av politbyrån. Utnämningen ses av bedömare som ett tecken på att Kim Yo-Jongs fått mer att säga till om politiskt. Beslutet om ommöbleringarna fattas av landets ”parlament”, Högsta folkförsamlingen. 

  • "Inga fall av covid-19"

   Nordkoreas ledning hävdar att det inte finns några fall av sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. Myndighetsrepresentanter uppger att invånare i landet testats för att se om det är smittade. Att landet undgått att drabbas hittills ska bero på att man tidigt, redan i slutet av januari, stängde gränsen mot Kina, där viruset först började spridas i staden Wuhan. Därtill har flera tusen nordkoreaner satts i karantän och utlänningar tillåts sedan februari inte komma in i landet. Dessutom håller skolor och universitet stängt. Men experter menar att uppgifterna om att det inte finns några coronafall är felaktiga. Enligt dem finns rapporter om människor som smittats. Bedömare har varnat för att Nordkorea kan drabbas hårt om coronaviruset får fäste i landet. Det beror inte minst på att vårdsektorn är starkt eftersatt och det finns brist på mediciner på grund av de sanktioner som omvärlden har infört.

  • Mars

  • Europeiska länder i säkerhetsrådet fördömer robottester

   De europeiska medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd riktar stark kritik mot att Nordkorea genomfört två provskjutningar av kortdistansrobotar några dagar tidigare. Nordkorea har utfört 14 provskjutningar sedan maj förra året.

 • 2019

  • December

  • Ryssland och Kina föreslår sanktionslättnader

   Kina och Ryssland lägger fram ett förslag till en resolution i FN:s säkerhetsråd om att lätta på sanktioner mot Nordkorea. Lättnaderna ska göras som en respons på att Nordkorea sedan 2018 inte genomfört provskjutningar av kärnvapen och interkontinentala ballistiska robotar. Resolutionen betonar vikten av att vara tillmötesgående när det gäller lättnader i sanktionerna av humanitära skäl och för att underlätta levnadsförhållandena för befolkningen, bland annat föreslås att exportförbudet för fisk och textilier ska hävas liksom kravet att nordkoreanska arbetare ska skickas hem senast den 22 december i år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0