Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Nordkorea testar ballistiska robotar

   Nordkorea avfyrar två ballistiska robotar i strid med FN-resolutioner mot landet. Det är de första testen av ballistiska robotar, troligen kortdistansrobotar, på nära ett år och de första som genomförs efter presidentskiftet i USA. Enligt Pyongyang är de robotar som nu testats en ny typ av ”taktiskt styrd projektil”. Bedömare anser att avfyrningen ska ses som en markering mot USA och dess nye president Joe Biden. Denne fördömer robotproven och varnar den nordkoreanska regimen för att det kommer att få konsekvenser om provskjutningarna fortsätter.

  • EU inför sanktioner för människorättsbrott i Nordkorea

   EU riktar sanktioner mot två ministrar ansvariga för säkerhetsfrågor i Nordkorea samt mot den centrala åklagarenheten. Enligt EU är dessa skyldiga till grova kränkningar av mänskliga rättigheter däribland mord, tortyr och tvångsarbete. Sanktionerna är ett led i EU:s nya globala sanktionssystem som antogs i slutet av 2020. Genom detta kan sanktioner införas mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen. Sanktioner införs även mot enskilda individer i Kina, Ryssland med flera länder. Företrädare för Nordkoreas utrikesdepartementet protesterar mot sanktionerna som anses vara en ”avskyvärd politisk provokation”.

  • Februari

  • Iran och Nordkorea samarbetar om robotteknik

   Iran och Nordkorea återupptog 2020 sitt samarbete om utveckling av långdistansrobotar. Påståendet görs av oberoende experter som arbetar för FN i en årsrapport som läggs fram för FN:s säkerhetsråd. Experterna övervakar de sanktioner som har införts mot Nordkorea för att förmå landet att avstå från att utveckla atomvapen och avancerade robotar. I rapporten återger de uppgifter om leveranser av materiel (”kritiska delar”) mellan Nordkorea och Iran.

  • Januari

  • Nya robotar visas upp vid militärparad

   Under militärparaden som avslutar Arbetarpartiets partikongress förevisas en rad nya vapen, däribland en ballistisk robot som kan avfyras från en ubåt. Enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA är det ”världens kraftfullaste vapen”. Dessutom visas nya kortdistansrobotar upp. Förevisningen av nya vapen anses av experter vara menad som en hotfull signal till Joe Biden som snart ska tillträda som USA:s nye president. Kim Yong-Un har dessutom under partikongress pekat ut USA som landets främsta fiende.

  • Kim Jong-Un blir Arbetarpartiets generalsekreterare

   Istället för att vara ordförande för Arbetarpartiet blir Kim Jong-Un partiets generalsekreterare. Han utsågs för fem år sedan till ordförande, vilket mycket sågs som en symbolisk post. Hans döde far Kim Jong-Il har sedan länge haft posten som generalsekreterare för evigt. Nu har partiet på sin kongress beslutat att återinföra ett system med sekretariat och generalsekreterare. Syftet tros av bedömare vara ett sätt för den nordkoreanske ledaren att få ökat legitimitet i sitt arbete med att få landets hårt drabbade ekonomi på rätt köl. Ledarens syster Kim Yo-Jong tappar sin plats som ledamot i partiets centralkommitté och blir inte heller invald i den nya politbyrån.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0