Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Ny lag om kärnvapenattacker

   En ny lag antas som enligt Kim Jong-Un gör Nordkoreas status som kärnvapenstat ”oåterkallelig”. Enligt statliga medier ger lagen militären rätt att automatiskt utföra kärnvapenattacker mot fienden om landets ledarskap attackeras, även om det inte angrips med kärnvapen. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA säger Kim i ett tal inför parlamentet att det inte finns på kartan ”att ge upp kärnvapnen först och att det inte existerar någon kärnvapennedrustning och inga pågående förhandlingar om detta.

  • Nordkorea säljer vapen till Ryssland

   En amerikansk tidigare hemligstämplad underrättelserapport uppger att Ryssland köper in miljontals raketer och artillerigranater från Nordkorea. Bedömare i USA menar att det inköpen beror på att Rysslands lager av ammunition börjar sina bland annat som en följd av de sanktioner från västländer som riktas mot landet. Vapenaffären är ytterligare ett tecken på att Nordkorea och Ryssland har knutit närmare band med varandra efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022.

  • Augusti

  • Coronaviruset besegrat enligt Kim Jong-Un

   Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att landet har lyckats bekämpa det nya coronaviruset och den virusorsakade sjukdomen covid-19. Samtidigt hävs de hårda restriktioner som infördes i maj för att stoppa den snabba smittspridningen i landet. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har endast 74 nordkoreaner dött i covid-19. Sedan slutet av juli har inga nya fall av sjukdomen rapporterats. KCNA citerar nordkoreanska tjänstemän som kallar det ”ett mirakel” som saknar motstycke att Nordkorea så snabbt lyckats få bukt med viruset trots att befolkningen inte vaccinerats mot covid-19. Kim Jong-Uns syster Kim-Yo-Jong har anklagats Sydkorea för att spridit smittan till Nordkorea via ”pamfletter, sedlar och hemska broschyrer”.

  • Juli

  • Nordkorea stöder separatister i Ukraina

   Nordkorea erkänner de ryskdominerade separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater. Ryssland erkände de självutropade republikerna kort före sin storskaliga invasion i Ukraina i februari 2022 och Syrien, vars regim är lierad med den ryska statsmakten, fattade samma beslut i juni. Ukraina, som betraktar områdena som ockuperade av Ryssland, avbryter sina diplomatiska förbindelser ned Nordkorea.

  • Juni

  • Första kvinnliga utrikesministern

   Kim Jong-Un utser den rutinerade diplomaten och tidigare vice utrikesministern Choe Son-Hui till ny utrikesminister efter Ri Son Gwon. Hon blir därmed den första kvinnan som får detta ansvar. Choe hade en viktig roll under samtalen med USA 2018.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0