Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Första dödsfallet i covid-19

   Enligt statliga medier har Kim Jong-Un beordrat att flera stora städer i landet ska stängas ned efter omfattande virusspridning i landet. Närmare 350 000 nordkoreanerna ska ha smittats och landets högsta ledning har utropats ett allvarligt katastrofläge. Det har också officiellt rapporterats att en invånare har dött av covid-19 för första gången.

  • Mars

  • Sydkorea: Långdistansrobot avfyrad

   Enligt sydkoreansk militär har Pyongyang genomfört ett nytt robottest, den här gången sannolikt en långdistansrobot. Roboten avfyrades över havet i öster och färdades ungefär hundra mil innan den störtade på japanskt havsområde. Roboten kan enligt bedömare vara den största interkontinentala roboten som provskjutits av Pyongyang hittills. Sydkorea svarar på robottestet med att provskjuta egna robotar över Japanska havet. Nordkoreas provskjutning visar att Kim Jong-Un inte längre håller sig till sitt löfte att inte göra några provskjutningar av långdistansrobotar.

  • USA: Nordkorea förbereder test av långdistansrobot

   Det amerikanska försvarsdepartementet rapporterar att de två robottester som Pyongyang nyligen genomförde (26 februari respektive 4 mars) i själva verket var förberedelser inför en kommande provskjutning av en ny typ av långdistansrobot. Nordkorea har hävdat att testen var ett led i utvecklingen av en satellit. Det japanska försvarsdepartementet har också analyserat provskjutningarna och dragit samma slutsats som USA. Om Nordkorea förbereder ett test av en långdistansrobot skulle det vara ett brott mot löftet från 2017 om att inte genomföra några sådana provskjutningar. För några dagar sedan fördömde elva länder i FN:s säkerhetsråd ett så kallat rådsuttalande Nordkoreas senaste provskjutning. Ryssland och Kina deltog inte i fördömandet.

  • Januari

  • Nya provskjutningar av robotar

   Nordkorea provskjuter en medeldistansrobot, en så kallad Hwasong-12 . Det är den kraftfullaste robot som testats sedan 2017.  Pyongyang har under januari genomfört sju robottester. Enligt uppgifter från Nordkorea har det handlat både om ballistiska robotar och kryssningsrobotar. Den 5 och 10 januari gjordes enligt den nordkoreanska militären tester av så kallade hypersoniska robotar. Testskjutningarna i januari är de första sedan oktober. Mycket tyder på att Nordkoreas nya omgång provskjutningar sker som en markering inför det sydkoreanska presidentvalet i mars, något som känns igen från hur Pyongyang agerat inför tidigare presidentval i den koreanska grannstaten.

 • 2021

  • Oktober

  • Nytt robottest av Nordkorea

   Den statliga nyhetsbyrån KCNA meddelar att Nordkorea provskjutit ännu en ballistisk kortdistansrobot. Provskjutningen handlar enligt KCNA om en robot som kan avfyras under vattnet från en ubåt (engelsk förkortning, SLBM). Under hösten har Nordkorea genomfört en rad tester av olika typer av robotar, däribland en långdistansrobot och en så kallad hypersonisk robot, som kan färdas extra snabbt och är lättare att styra än andra robotar. Efter robottestet sammankallas ett extra möte i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt framhåller Vita huset vikten av att få i gång en dialog med Nordkorea.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0