Nordkorea
Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Augusti
-
Sydkorea erbjuder stöd efter svåra översvämningar
Översvämningar i norra delen av Nordkorea efter omfattande skyfall uppges ha lett till hundratals dödsoffer, kanske så många som 1 500 enlig sydkoreanska medier. Sydkoreas regering säger sig vara redo att bistå drabbade nordkoreaner med humanitärt stöd. Kim Jong-Un bemöter dock erbjudandet med att medieuppgifterna från Sydkorea är ”falska” och de ingår i ”en ”smutskastningskampanj” för att medvetet fläcka Nordkoreas rykte. Enligt Pyongyang har flygvapnet räddat över 5 000 människor, varav större delen räddades av helikoptrar. Vid ett besök i översvämningsdrabbade Uiju meddelar Kim att omkring 15 000 människor vars bostäder förstörts i samband med de svåra översvämningarna kommer att inkvarteras i Pyongyang till dess att deras hem är återuppbyggda.
-
-
Juni
-
Avtal om militärt stöd undertecknas vid besök av Putin
Rysslands president Vladimir Putin besöker Nordkorea för första gången på 24 år. Vid toppmötet i Pyongyang undertecknar Kim Jong-Un och den ryske presidenten ett nytt partnerskapsavtal där de lovar att ge militärt stöd "utan dröjsmål" om något av länderna angrips. Vladimir Putin utesluter inte heller "militärtekniskt samarbete" med Nordkorea. Japan, Sydkorea och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttrycker oro över avtalet. Kim hyllar Putin som Nordkoreas "käraste vän". Den ryske presidenten tackar för stödet för Moskvas agerande i Ukraina och poängterar att Nordkorea och Ryssland förenas i sitt motstånd mot västerländska sanktioner.
-
Mars
-
Nordkorea varnar USA och Sydkorea för militärövningar
En talesperson för Nordkoreas försvarsdepartement fördömer de omfattande årliga militärövningar som inletts av USA och Sydkorea i veckan. De båda länderna varnas för att gå vidare med dessa då de ”kommer att leda till ytterligare provokationer och instabilitet”. Washington och Seoul kommer även, enligt uttalandet, ”få betala ett högt pris för sitt felaktiga beslut”.
-
Januari
-
Institutioner som arbetar för återförening med Sydkorea skrotas
Nordkoreas parlament, högsta folkförsamlingen, beslutar att viktiga regeringsorgan som arbetat med frågor som rör samarbete och återförening med Sydkorea, kommer att läggas ned. Beslutet är en följd av att relationerna mellan de koreanska grannarna kraftigt försämrats under senare tid. Nyligen gjorde även Kim Jong-Un ett uttalande där han stämplade Sydkorea som ”den främsta fienden” och förklarade att försöken att nå återförening har varit ett ”misstag”. En av de institutioner som läggs ner är den kommitté som hanterat de diplomatiska relationerna med Sydkoreas department för återförening. Enligt parlamentets beslut kan återförening aldrig ske med Sydkorea. Pyongyang har även avfyrat en interkontinental robot, den första i sitt slag som både är hypersonisk och drivs med fastbränsle.
-
Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar
Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.