Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Extrem torka och stor livsmedelsbrist

   Statliga medier rapporterar att mängden regn och snö som fallit under 2019 är lägre än på nästan fyra årtionden. Inte sedan 1982 har landet fått så lite nederbörd – endast drygt 54 millimeter mellan januari och maj. I april varnade FN:s livsmedelsprogram WFP tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO för att över 10 miljoner nordkoreaner behövde akut livsmedelshjälp efter att skörden förra året var den lägsta sedan 2008.

  • USA beslagtar nordkoreanskt lastfartyg

   USA omhändertar ett nordkoreanskt lastfartyg som har brutit mot FN:s sanktioner mot Nordkorea som förbjuder försäljning av kol till omvärlden. Fartyget ertappades först i Indonesien våren 2018. Det indonesiska myndigheterna har nu lämnat över fartyget till USA.

  • Fler robottester

   Nordkorea provskjuter ytterligare två kortdistansrobotar – det andra testet inom loppet av en vecka. Provskjutningarna uppfattas av bedömare som försök från Nordkoreas sida att pressa på för att få fart på de strandade förhandlingarna med USA. Ännu så länge testar Nordkorea bara kortdistansrobotar, som framför allt, kan ses som ett hot mot Sydkorea. Förra året lovade Kim Jong-Un att Nordkorea inte skulle göra några provskjutningar av långdistansrobotar och inga kärnvapenprov. Men löftet gäller bara till årsskiftet.

  • Nordkorea avfyrar kortdistansrobotar

   För första gången sedan hösten 2017 utför Nordkorea ett antal test av kortdistansrobotar. Det uppfattas av bedömare som ett sätt för Pyongyang att försöka pressa på för att USA ska driva förhandlingarna om kärnvapennedrustning och fred på Koreahalvön vidare och, inte minst, lätta på sanktionerna mot Nordkorea. Eftersom det handlar om kortdistansrobotar, bryter uppskjutningen inte mot de löften Kim Jong-Un gett sedan de diplomatiska samtalen med Sydkorea och USA inleddes om att inte provskjuta kärnvapen eller långdistansrobotar.

  • April

  • Ommöblering i ledarskiktet

   Nordkoreas parlament, Högsta folkförsamlingen, väljer vid sitt första möte efter valet tidigare i år åter Kim Jong-Un till ordförande för landets främsta beslutsfattande organ Kommissionen för statliga affärer. Det är denna post som bekräftar att han är landets högsta ledare. Samtidigt byts landets formella statschef sedan slutet av 1990-talet, den 91-årige Kim Yong-Nam, ut mot toppolitikern och militärofficeren Choe Ryong-Hae. Även på premiärministerposten sker ett skifte där Pak Pong-Ju ersätts av Kim Jae-Ryong. Den nyvalde statschefen Choe använder vid mötet en ny titel för Kim Jong-Un som ”den högsta representanten för hela det koreanska folket”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0