Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Nya test av kortdistansrobotar

   Nordkorea provskjuter åter två kortdistansrobotar som färdas ett 20-tal mil innan de faller ner i Japanska havet. Det är sjätte gången på några veckors tid som Nordkorea genomför robottest i protest mot de gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea som inleddes i början av augusti. Samtidigt avvisar Nordkoreas kommitté för fredlig återförening av landet den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In försök att få till stånd nya samtal mellan de koreanska staterna om återförening.

  • Robottest efter militärövningar inleds i Sydkorea

   Bara en dag efter det att USA och Sydkorea påbörjat årliga militära övningar provskjuter Nordkorea två kortdistansrobotar. Provskjutningarna görs åter i protest mot de militära övningarna i grannlandet. Tidigare har dock Nordkorea undvikit test i samband med att militärövningarna pågår.

  • Juli

  • Kortdistansrobotar testas

   Nordkorea provskjuter två kortdistansrobotar, ut över havet från östkusten. Testet kan komplicera ansträngningarna att få fart på förhandlingar mellan USA och Nordkorea om de nordkoreanska kärnvapnen. Det uppfattas också som ett uttryck för irritation mot att USA och Sydkorea planerar fortsatta gemensamma militärövningar (se 4 maj och 9 maj 2019).

  • Juni

  • Trump besöker Nordkorea

   Efter ett G20-möte i Japan gör USA:s president Donald Trump ett planerat besök i Sydkorea. I samband med det blir det också ett till synes improviserat möte med Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. När Trump tillsammans med Kim kliver över gränsen blir han den första sittande presidenten i USA att beträda nordkoreansk mark. Händelsen får stor uppmärksamhet i nordkoreanska medier.

  • Kinas president besöker Kim Jong-Un

   Den kinesiske presidenten Xi Jinping träffar Kim Jong-Un under ett kort besök i Pyongyang. Det är det första kinesiska statsbesöket i Nordkorea på 14 år. Kim Jong-Un har å sin sida redan varit fyra gånger i Kina sedan förra året. Bedömare tror att besöket är ett sätt för Kina att visa för omvärlden och inte minst USA, vilket inflytande Peking har över Pyongyang och för att nå en lösning på kärnvapenkonflikten. Nordkorea vill för sin del signalera att man har Kinas stöd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0