Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Nordkorea varnar USA och Sydkorea för militärövningar

      En talesperson för Nordkoreas försvarsdepartement fördömer de omfattande årliga militärövningar som inletts av USA och Sydkorea i veckan. De båda länderna varnas för att gå vidare med dessa då de ”kommer att leda till ytterligare provokationer och instabilitet”. Washington och Seoul kommer även, enligt uttalandet, ”få betala ett högt pris för sitt felaktiga beslut”.

    • Januari

    • Institutioner som arbetar för återförening med Sydkorea skrotas

      Nordkoreas parlament, högsta folkförsamlingen, beslutar att viktiga regeringsorgan som arbetat med frågor som rör samarbete och återförening med Sydkorea, kommer att läggas ned. Beslutet är en följd av att relationerna mellan de koreanska grannarna kraftigt försämrats under senare tid. Nyligen gjorde även Kim Jong-Un ett uttalande där han stämplade Sydkorea som ”den främsta fienden” och förklarade att försöken att nå återförening har varit ett ”misstag”. En av de institutioner som läggs ner är den kommitté som hanterat de diplomatiska relationerna med Sydkoreas department för återförening. Enligt parlamentets beslut kan återförening aldrig ske med Sydkorea. Pyongyang har även avfyrat en interkontinental robot, den första i sitt slag som både är hypersonisk och drivs med fastbränsle.

    • Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar

      Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.

  • 2023

    • December

    • Ny uppskjutning av kraftfull robot

      Nordkorea gör ännu ett robottest. Den här gången är det enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA tredje gången som den interkontinentala ballistiska roboten Hwasongpho-18 provskjuts. Roboten är Nordkoreas största och speciell eftersom den drivs med fast bränsle, till skillnad från flytande, och därmed inte behöver tankas. Det gör det den lättare att transportera, snabbare att avfyra och även svårare för fienden att upptäcka. Testet kommer i anslutning till att USA och Sydkorea hållit ett möte inom en nystartad rådgivande bilateral kärnvapenkommittén. Det nordkoreanska försvarsministeriet kritiserar även att USA och Sydkorea planerar att hålla en militärövning nästa år som även ska vara kärnvapenrelaterad.

    • November

    • Uppskjutning av satellit uppges ha lyckats

      Efter två tidigare misslyckade försök att placera en satellit i en omloppsbana runt jorden, ska ett tredje försök ha ägt rum och den här gången lyckats, uppger den statliga nyhetsbyrån. Satelliten kommer att hjälpa Nordkorea att skaffa underrättelsematerial och övervaka främst Sydkorea. Seoul svarar med att meddela att man inte längre tänkte följa ett avtal mellan länderna från 2018 om olika militära åtgärder för att minska risken för konflikter. Den sydkoreanska säkerhetstjänsten tror att Pyongyang kan ha fått tekniskt stöd från Ryssland för att lyckas med uppskjutningen. I utbyte har Nordkorea försett Moskva med vapen som ska användas i det ryska kriget i Ukraina.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0