Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Nya robotar visas upp vid militärparad

   Under militärparaden som avslutar Arbetarpartiets partikongress förevisas en rad nya vapen, däribland en ballistisk robot som kan avfyras från en ubåt. Enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA är det ”världens kraftfullaste vapen”. Dessutom visas nya kortdistansrobotar upp. Förevisningen av nya vapen anses av experter vara menad som en hotfull signal till Joe Biden som snart ska tillträda som USA:s nye president. Kim Yong-Un har dessutom under partikongress pekat ut USA som landets främsta fiende.

  • Kim Jong-Un blir Arbetarpartiets generalsekreterare

   Istället för att vara ordförande för Arbetarpartiet blir Kim Jong-Un partiets generalsekreterare. Han utsågs för fem år sedan till ordförande, vilket mycket sågs som en symbolisk post. Hans döde far Kim Jong-Il har sedan länge haft posten som generalsekreterare för evigt. Nu har partiet på sin kongress beslutat att återinföra ett system med sekretariat och generalsekreterare. Syftet tros av bedömare vara ett sätt för den nordkoreanske ledaren att få ökat legitimitet i sitt arbete med att få landets hårt drabbade ekonomi på rätt köl. Ledarens syster Kim Yo-Jong tappar sin plats som ledamot i partiets centralkommitté och blir inte heller invald i den nya politbyrån.

  • Arbetarpartiet håller kongress

   För första gången sedan 2016 håller Arbetarpartiet en partikongress. Vid partikongressen fattas avgörande beslut för landets politik och beslut om höga befattningar. Vid det nuvarande mötet väntas framför allt frågor som rör utvecklingen inom landet diskuteras. När Kim Jong-Un öppnade mötet betonade han att den ekonomiska politiken i den senaste femårsplanen hade misslyckats. Den tidigare femårsplanen förkastades hösten 2020 och kongressen ska fatta beslut om en ny plan för ekonomin.

 • 2020

  • Oktober

  • Dansk dokumentärfilm visar hemliga vapenaffärer

   En dansk dokumentärfilm uppges visa att Nordkorea försöker kringgå FN:s sanktioner mot landet. Bland annat ska Nordkoreas ambassad i Stockholm ha fungerat som sambandscentral för byggandet av en underjordisk vapenfabrik i Uganda. Danmarks och Sveriges utrikesministrar meddelar efter att filmen sänts i TV att de har ”beslutat att uppmärksamma dokumentären i FN:s sanktionskommitté. Vi kommer också att väcka frågan inom EU”. Filmen bygger på att en dansk kock lyckades vinna regimens förtroende och dokumentera möten med både dold och öppen kamera.

  • Nordkorea visar upp jätterobot i militärparad

   I samband med att Nordkorea firar Arbetarpartiets 75-årsjubileum med en stor militärparad i Pyongyang förevisas vad som uppges vara en ny rekordstor interkontinental robot. Inför en jublande folkmassa marscherar trupper förbi tillsammans med nya vapen och utrustning. Därefter håller även Kim Jong-Un ett känslosamt tal är han beklagar de svårigheter som landet har fått utstå med alltifrån fortsatta FN-sanktioner till coronapandemin som lett till stängda gränser.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0