Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Medlemmar av säkerhetsrådet fördömer Nordkoreas robottest

   De sex europeiska medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Polen och Estland – fördömer gemensamt Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar och betonar vikten av att sanktionerna mot landet upprätthålls. Sedan maj har landet genomfört 13 robotprov i strid med säkerhetsråds resolutioner. Nordkoreas senaste test skedde den 28 november.

  • Oktober

  • Turistanläggning finansierad från Sydkorea förstörs

   Kim Jong-Un har gett order om att en turistanläggning på berget Mount Kumgang ska förstöras. Anläggningen byggdes och finansierades av det sydkoreanska företaget Hyundai Asan och var ett omtyckt resmål för sydkoreanska turister fram till 2008, då en sydkoreansk turist sköts till döds av en nordkoreansk soldat när hon ska ha kommit in på militärt område. Tillsammans med industrizonen Kaesong, som idag är stängd, hörde turistanläggningen till de främsta samarbetsprojekten mellan Nord- och Sydkorea. Beskedet om att anläggningen ska förstöras kommer bara en dag efter det att den sydkoreanske presidenten Moon i ett anförande i samband med en budgetdiskussion i parlamentet lyfte fram interkoreanska projekt och skapandet av en ”fredsekonomi” som avgörande för Nordkoreas framtid.

  • Robottest ska ha genomförts från ubåt

   Enligt Pyongyang har ett robottest gjorts från en ubåt för första gången. Testet genomförs bara några dagar innan samtal ska hållas med USA om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet. Bedömare framhåller att Nordkorea ofta låter diplomatiska initiativ följas av olika former av militära ageranden.

  • ”Kärnvapensamtal med USA avbryts”

   Nordkoreas ambassad i Stockholm, där förhandlare från USA och Nordkorea träffats för kärnvapensamtal, uppger att Nordkorea lämnat samtalen eftersom motparten "inte tog med sig något till förhandlingsbordet" utan höll fast vid tidigare ståndpunkter. Från amerikansk sida säger man dock att det har varit ”goda diskussioner”.

  • Augusti

  • Författningsändring stärker Kim Jong-Uns ställning

   Högsta folkförsamlingen godkänner en rad författningsändringar som ytterligare befäster Kim Jong-Uns officiella ställning i Nordkorea. En ny paragraf i författningen ger ordföranden för landets främsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer - den post som skräddarsyddes åt Kim Jong-Un 2016 – lagstadgad kontroll över statliga affärer. Kommissionsordföranden blir nu, ”den högsta ledaren för partiet, staten och de militära styrkorna i enligt med det koreanska folkets enhälliga vilja och önskan” , som ordföranden för Högsta folkförsamlingens uttrycker det.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0