Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Robottest ska ha genomförts från ubåt

   Enligt Pyongyang har ett robottest gjorts från en ubåt för första gången. Testet genomförs bara några dagar innan samtal ska hållas med USA om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet. Bedömare framhåller att Nordkorea ofta låter diplomatiska initiativ följas av olika former av militära ageranden.

  • ”Kärnvapensamtal med USA avbryts”

   Nordkoreas ambassad i Stockholm, där förhandlare från USA och Nordkorea träffats för kärnvapensamtal, uppger att Nordkorea lämnat samtalen eftersom motparten "inte tog med sig något till förhandlingsbordet" utan höll fast vid tidigare ståndpunkter. Från amerikansk sida säger man dock att det har varit ”goda diskussioner”.

  • Augusti

  • Författningsändring stärker Kim Jong-Uns ställning

   Högsta folkförsamlingen godkänner en rad författningsändringar som ytterligare befäster Kim Jong-Uns officiella ställning i Nordkorea. En ny paragraf i författningen ger ordföranden för landets främsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer - den post som skräddarsyddes åt Kim Jong-Un 2016 – lagstadgad kontroll över statliga affärer. Kommissionsordföranden blir nu, ”den högsta ledaren för partiet, staten och de militära styrkorna i enligt med det koreanska folkets enhälliga vilja och önskan” , som ordföranden för Högsta folkförsamlingens uttrycker det.

  • Nya test av kortdistansrobotar

   Nordkorea provskjuter åter två kortdistansrobotar som färdas ett 20-tal mil innan de faller ner i Japanska havet. Det är sjätte gången på några veckors tid som Nordkorea genomför robottest i protest mot de gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea som inleddes i början av augusti. Samtidigt avvisar Nordkoreas kommitté för fredlig återförening av landet den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In försök att få till stånd nya samtal mellan de koreanska staterna om återförening.

  • Robottest efter militärövningar inleds i Sydkorea

   Bara en dag efter det att USA och Sydkorea påbörjat årliga militära övningar provskjuter Nordkorea två kortdistansrobotar. Provskjutningarna görs åter i protest mot de militära övningarna i grannlandet. Tidigare har dock Nordkorea undvikit test i samband med att militärövningarna pågår.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0