Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Europeiska länder i säkerhetsrådet fördömer robottester

   De europeiska medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd riktar stark kritik mot att Nordkorea genomfört två provskjutningar av kortdistansrobotar några dagar tidigare. Nordkorea har utfört 14 provskjutningar sedan maj förra året.

 • 2019

  • December

  • Ryssland och Kina föreslår sanktionslättnader

   Kina och Ryssland lägger fram ett förslag till en resolution i FN:s säkerhetsråd om att lätta på sanktioner mot Nordkorea. Lättnaderna ska göras som en respons på att Nordkorea sedan 2018 inte genomfört provskjutningar av kärnvapen och interkontinentala ballistiska robotar. Resolutionen betonar vikten av att vara tillmötesgående när det gäller lättnader i sanktionerna av humanitära skäl och för att underlätta levnadsförhållandena för befolkningen, bland annat föreslås att exportförbudet för fisk och textilier ska hävas liksom kravet att nordkoreanska arbetare ska skickas hem senast den 22 december i år.

  • “Mycket viktigt test”

   Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har ett mycket viktigt test genomförts vid avskjutningsplatsen för satelliter. Testet ska ha betydelse för landets strategiska position enligt en talesman för regimen. Enligt bedömare kan det handla om ett markbaserat test av en motor till en interkontinental ballistisk robot eller till satellituppskjutning. Nyligen har Pyongyang också meddelat att man inte längre håller dörren öppen för ytterligare samtal med USA om kärnvapenprogrammet.

  • Medlemmar av säkerhetsrådet fördömer Nordkoreas robottest

   De sex europeiska medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Polen och Estland – fördömer gemensamt Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar och betonar vikten av att sanktionerna mot landet upprätthålls. Sedan maj har landet genomfört 13 robotprov i strid med säkerhetsråds resolutioner. Nordkoreas senaste test skedde den 28 november.

  • Oktober

  • Turistanläggning finansierad från Sydkorea förstörs

   Kim Jong-Un har gett order om att en turistanläggning på berget Mount Kumgang ska förstöras. Anläggningen byggdes och finansierades av det sydkoreanska företaget Hyundai Asan och var ett omtyckt resmål för sydkoreanska turister fram till 2008, då en sydkoreansk turist sköts till döds av en nordkoreansk soldat när hon ska ha kommit in på militärt område. Tillsammans med industrizonen Kaesong, som idag är stängd, hörde turistanläggningen till de främsta samarbetsprojekten mellan Nord- och Sydkorea. Beskedet om att anläggningen ska förstöras kommer bara en dag efter det att den sydkoreanske presidenten Moon i ett anförande i samband med en budgetdiskussion i parlamentet lyfte fram interkoreanska projekt och skapandet av en ”fredsekonomi” som avgörande för Nordkoreas framtid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0