Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Dansk dokumentärfilm visar hemliga vapenaffärer

   En dansk dokumentärfilm uppges visa att Nordkorea försöker kringgå FN:s sanktioner mot landet. Bland annat ska Nordkoreas ambassad i Stockholm ha fungerat som sambandscentral för byggandet av en underjordisk vapenfabrik i Uganda. Danmarks och Sveriges utrikesministrar meddelar efter att filmen sänts i TV att de har ”beslutat att uppmärksamma dokumentären i FN:s sanktionskommitté. Vi kommer också att väcka frågan inom EU”. Filmen bygger på att en dansk kock lyckades vinna regimens förtroende och dokumentera möten med både dold och öppen kamera.

  • Nordkorea visar upp jätterobot i militärparad

   I samband med att Nordkorea firar Arbetarpartiets 75-årsjubileum med en stor militärparad i Pyongyang förevisas vad som uppges vara en ny rekordstor interkontinental robot. Inför en jublande folkmassa marscherar trupper förbi tillsammans med nya vapen och utrustning. Därefter håller även Kim Jong-Un ett känslosamt tal är han beklagar de svårigheter som landet har fått utstå med alltifrån fortsatta FN-sanktioner till coronapandemin som lett till stängda gränser.

  • September

  • Kim Jong-Un ber Sydkorea om ursäkt för dödsskjutning

   Sydkorea uppger att en sydkoreansk tjänsteman skjutits till döds av nordkoreanska soldater efter att ha påträffats på nordkoreanskt vatten. Det är första gången på tio år som en sydkorean dödas av nordkoreanska trupper. Mannen tros ha hoppat över bord från en sydkoreansk patrullbåt nära Nordkorea. Bedömare menar att han kan ha skjutits när han inte svarat på anrop från nordkoreanska soldater som hade order om att inte låta någon få komma in i landet på grund risken för spridning av coronavirus. Enligt sydkoreanska källor ska mannen ha bränts efter det att han dödats. Kim Jong-Un har skickat en personlig ursäkt till Sydkoreas president Moon för händelsen. Nordkorea hävdar dock att det inte var den döde mannen som soldaterna satt eld på utan det flythjälpmedel som han hade haft. Kroppen ska ha försvunnit i havet.   

  • IAEA: Nordkorea bryter mot kärnvapenresolutioner

   Det internationella atomenergiorganet IAEA skriver i sin senaste rapport om Nordkorea att det pågår verksamhet vid kärnvapenanläggningen Yongbyon i strid med resolutioner av FN:s säkerhetsråd. IAEA har inte själv kunnat besöka landet för att utföra kärnvapeninspektioner sedan 2009 eftersom Pyongyang inte vill gå med på detta. IAEA uppmanar Nordkorea att leva upp till sina internationella åtaganden.

  • Augusti

  • Partikongress i januari om problemen i ekonomin

   Kim Jong-Un meddelar att det styrande Arbetarpartiet ska hålla en kongress i januari 2021 för att diskutera det bekymmersamma ekonomiska läget. En ny femårsplan ska också tas fram. I samband med tillkännagivandet vid ett partimöte tillstod Kim att de uppsatta målen för ekonomi inte hade kunnat nås och att levnadsförhållandena inte hade förbättrats i någon större omfattning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0