Nordkorea
Foto: Shutterstock/Viktoria Gaman

Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land, en diktatur styrd av Kim Jong-Un, son till den egensinnige Kim Jong-Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och har länge varit inbegripet i en bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ommöblering i ledarskiktet

   Nordkoreas parlament, Högsta folkförsamlingen, väljer vid sitt första möte efter valet tidigare i år åter Kim Jong-Un till ordförande för landets främsta beslutsfattande organ Kommissionen för statliga affärer. Det är denna post som bekräftar att han är landets högsta ledare. Samtidigt byts landets formella statschef sedan slutet av 1990-talet, den 91-årige Kim Yong-Nam, ut mot toppolitikern och militärofficeren Choe Ryong-Hae. Även på premiärministerposten sker ett skifte där Pak Pong-Ju ersätts av Kim Jae-Ryong. Den nyvalde statschefen Choe använder vid mötet en ny titel för Kim Jong-Un som ”den högsta representanten för hela det koreanska folket”.

  • Mars

  • Nordkorea håller val

   I valet till Högsta folkförsamlingen som äger rum vart femte år deltar 99,99 procent av väljarna. 687 ledamöter utses till den nya församlingen och varje röstsedel innehåller endast ett namn på en kandidat. Till skillnad från valet 2014, då Kim Jong-Un själv var en av kandidaterna för valkretsen Mount Paektu, ställer den nordkoreanske ledaren inte upp den här gången. Däremot blir hans yngre syster och rådgivare Kim Yo-Jong, som redan förekommit i flera internationella sammanhang, invald i folkförsamlingen.

  • Hemlig grupp utropar nordkoreansk exilregering

   En organisation som kallar sig Cheollima Civil Defense (CCD) förklarar att den är en provisorisk exilregering för Nordkorea. Organisationen blev känd 2017 i samband med mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam i Malaysia i februari 2017. Då lades en video ut med Kim Han-Sol, son till Kim Jong-Nam. Gruppen förklarade samtidigt att den skulle garantera Kim Han-Sols säkerhet. Enligt vissa rykten är det Sydkoreas underrättelsetjänst som i själva verket ligger bakom gruppen.

  • Februari

  • Toppmöte utan överenskommelser med USA

   Det andra toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un om Nordkoreas kärnvapen leder inte till några nya överenskommelser mellan länderna. Mötet som hålls i Hanoi i Vietnam avslutas abrupt. Det första mötet mellan de två ledarna ägde rum i Singapore i juni 2018.

 • 2018

  • December

  • FN-resolution fördömer Nordkoreas brott mot mänskliga rättigheter

   FN:s generalförsamling antar för 14:e året i rad en resolution som fördömer de ”systematiska, utbredda och omfattande” kränkningarna av mänskliga rättigheter i Nordkorea. Resolutionen antas med konsensus utan någon omröstning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0