Nordkorea – Utbildning

Skolan i Nordkorea är avgiftsfri. Skolplikten håller från 2013 på att successivt utökas från elva till tolv år. Ett års förskola för femåringar ska följas av ett första femårigt stadium och därpå två treåriga stadier. I de båda högre stadierna är engelska obligatoriskt som andraspråk.

Nordkoreanska barn börjar förskolan när de är fyra år. Den obligatoriska grundskolan som inleds vid sex års ålder omfattar tolv år och ska vara avgiftsfri. Skolorna behöver ofta klara sig utan statligt stöd och samlar in donationer från sina elevers familjer för att kunna hålla verksamheten igång medan skolbarnen även måste utföra obetalt arbete. Det är vanligt att lärare tar emot mutor från föräldrar för att dryga ut sina låga löner. 

Grundskolan förlängdes 2012 från elva till tolv år medan undervisningen i teknik och i  det obligatoriska andraspråket engelska har blivit mer omfattande. En viktig del av läroplanen är även politisk ideologi, där eleverna undervisas i den styrande Kimdynastins revolutionära aktiviteter och även deltar i obligatorisk militär träning.

Om våra källor

94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0