Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, Deutsche Welle, DPA, sydkoreanska Yonhap samt North Korea Leadership Watch.

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2024

    • Mars

    • Nordkorea varnar USA och Sydkorea för militärövningar

      En talesperson för Nordkoreas försvarsdepartement fördömer de omfattande årliga militärövningar som inletts av USA och Sydkorea i veckan. De båda länderna varnas för att gå vidare med dessa då de ”kommer att leda till ytterligare provokationer och instabilitet”. Washington och Seoul kommer även, enligt uttalandet, ”få betala ett högt pris för sitt felaktiga beslut”.

    • Januari

    • Institutioner som arbetar för återförening med Sydkorea skrotas

      Nordkoreas parlament, högsta folkförsamlingen, beslutar att viktiga regeringsorgan som arbetat med frågor som rör samarbete och återförening med Sydkorea, kommer att läggas ned. Beslutet är en följd av att relationerna mellan de koreanska grannarna kraftigt försämrats under senare tid. Nyligen gjorde även Kim Jong-Un ett uttalande där han stämplade Sydkorea som ”den främsta fienden” och förklarade att försöken att nå återförening har varit ett ”misstag”. En av de institutioner som läggs ner är den kommitté som hanterat de diplomatiska relationerna med Sydkoreas department för återförening. Enligt parlamentets beslut kan återförening aldrig ske med Sydkorea. Pyongyang har även avfyrat en interkontinental robot, den första i sitt slag som både är hypersonisk och drivs med fastbränsle.

    • Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar

      Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.

  • 2023

    • December

    • Ny uppskjutning av kraftfull robot

      Nordkorea gör ännu ett robottest. Den här gången är det enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA tredje gången som den interkontinentala ballistiska roboten Hwasongpho-18 provskjuts. Roboten är Nordkoreas största och speciell eftersom den drivs med fast bränsle, till skillnad från flytande, och därmed inte behöver tankas. Det gör det den lättare att transportera, snabbare att avfyra och även svårare för fienden att upptäcka. Testet kommer i anslutning till att USA och Sydkorea hållit ett möte inom en nystartad rådgivande bilateral kärnvapenkommittén. Det nordkoreanska försvarsministeriet kritiserar även att USA och Sydkorea planerar att hålla en militärövning nästa år som även ska vara kärnvapenrelaterad.

    • November

    • Uppskjutning av satellit uppges ha lyckats

      Efter två tidigare misslyckade försök att placera en satellit i en omloppsbana runt jorden, ska ett tredje försök ha ägt rum och den här gången lyckats, uppger den statliga nyhetsbyrån. Satelliten kommer att hjälpa Nordkorea att skaffa underrättelsematerial och övervaka främst Sydkorea. Seoul svarar med att meddela att man inte längre tänkte följa ett avtal mellan länderna från 2018 om olika militära åtgärder för att minska risken för konflikter. Den sydkoreanska säkerhetstjänsten tror att Pyongyang kan ha fått tekniskt stöd från Ryssland för att lyckas med uppskjutningen. I utbyte har Nordkorea försett Moskva med vapen som ska användas i det ryska kriget i Ukraina.

    • September

    • Kim Jong-Un besöker Rysslands president

      Kim Jong-Un gör ett besök i östra Ryssland under några dagar och möter då den ryske presidenten Vladimir Putin för samtal. Det är första gången på fyra år som Kim Jong-Un åker utomlands. Vid mötet skålar de bägge ledarna för ”samarbete och vänskap” mellan länderna, som båda belagts med omfattande  sanktioner från omvärlden – Ryssland på grund av dess krig i Ukraina, Nordkorea på grund av dess kärnvapenprogram. Vladimir Putin tackar även ja till en inbjudan att besöka Nordkorea. Enligt amerikanska bedömare finns det ett intresse från Rysslands sida att köpa in vapen från Nordkoreas försvarsindustri till det ryska kriget i Ukraina. Under sin vistelse förevisas den nordkoreanske ledaren såväl ryska raketer som ubåtar.

    • Augusti

    • Nya militärövningar och nytt försök med satellit

      Nordkorea gör ännu ett misslyckat försök att skjuta upp en militär spionsatellit i rymden. Syftet är enligt regimen i Pyongyang att övervaka Sydkoreas och USA:s militär i regionen. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har även kryssningsrobotar avfyrats som ett svar på att USA och Sydkorea inlett årliga militärövningar. Pyongyang, ser allvarligt på övningarna (Ulchi freedom shield drills) som ska pågå i tio dagar. Dessa uppfattas som träning inför en kommande invasion, och förutom robotuppskjutningen har även nordkoreanska datahackare mejlbombat sydkoreansk personal som arbetar med övningarna.

    • Amerikansk soldat gripen i Nordkorea

      En ung amerikansk soldat, Travis King, har gripits av nordkoreanska soldater efter att han tagit sig över gränsen till Nordkorea från den sydkoreanska gränsbyn Panmunjom den 18 juli. Han är det första amerikan på fem år som grips i Nordkorea. Travis King hade suttit frihetsberövad i Sydkorea efter anklagelser om misshandel och rymde i samband med att han skulle föras tillbaka till USA. I mitten av augusti bekräftar Pyongyang att King har frihetsberövats. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA ska han tagit sig över gränsen för att söka skydd i Nordkorea eller i ett tredje land. Han uppgavs vara missnöjd med hur han behandlades i den amerikanska armén. I slutet av september samma år utvisas Travis King av Nordkorea. Han förs till en amerikansk militäranläggning och transporteras därefter till USA.

    • Maj

    • Uppskjutning av “spionsatellit” misslyckas

      Nordkorea försök att genomföra en uppskjutning av en spionsatellit i en omloppsbana misslyckas. Satelliten kraschar i havet väster om Koreahalvön. Pyongyang hade tidigare förvarnat Japan om den planerade uppskjutningen. Efter avfyrningen utlöses ett robotlarm i Okinawa i Japan som uppmanar människor att söka skydd och även i i Sydkoreas huvudstad Seoul sätts ett larm i gång. Bägge larmen stängs dock av efter en kort tid. Det är första gången på sex år som Pyongyang gör ett nytt försök att skjuta upp en satellit. Bedömare misstänker att det i själva verket är en täckmantel för att provtesta ballistiska långdistansrobotar eftersom teknologin som används är densamma. Många regeringar i omvärlden fördömer uppskjutningsförsöket och hävdar att det strider mot FN-resolutioner som förbjuder Nordkorea att göra tester av långdistansrobotar.

    • April

    • Test av ny typ av långdistansrobot

      Pyongyang uppger att en ny typ av långdistansrobot, kallad "Hwasung-18", har avfyrats. Roboten ska kunna avfyras från land eller från en ubåt. Sedan början av året har Nordkorea genomfört flera provskjutningar av landets mest kraftfulla interkontinentala robotar. Enligt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är det senaste testet ett viktigt steg för att utveckla Pyongyangs så kallade andraslagsförmåga vid en kärnvapenattack. Därtill har Nordkorea enligt källor i Sydkorea inte besvarat telefonsamtal via den militära telefonförbindelse, ”hotline”, som finns mellan de båda koreanska staterna för att förhindra en upptrappning av konflikten på grund av ett missförstånd eller en olyckshändelse etc.  Nordkorea slutade besvara de dagliga samtalen efter det att Seoul anklagat Pyongyang för att utan tillstånd använda den gemensamma industrianläggningen i Kaesong i Nordkorea.

    • Mars

    • Test av ”kärnvapendrönare” under vatten

      Enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA har det genomförts ett test av en undervattensdrönare som kan utrustas med kärnvapen. Det nya kärnvapensystemet ska ha kapacitet att skapa en enorm”radioaktiv tsunami”, enligt Pyongyang. Drönaren färdades under vattenytan i närmare 60 timmar, innan den detonerade en provladdning. Provskjutningen ingår i en tre dagar lång nordkoreansk övning med simulerade kärnvapenattacker mot ospecificerade sydkoreanska mål.

    • Robotar avfyras som svar på militärövning

      Nordkorea testskjuter två strategiska kryssningsrobotar från en ubåt strax innan den sydkoreanska grannstaten inleder en militärövning med USA. Några dagar senare avfyras såväl kortdistansrobotar som den ballistiska långdistansroboten Hwasong-17,  enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Militärövningen ”Freedom Shield” uppges vara den största gemensamma övningen mellan de båda länderna på fem år och den inriktas på ”det förändrade säkerhetsläget” på Koreahalvön på grund av Nordkoreas agerande under senare tid med upprepade robottester. Från Nordkoreas sida varnas för att övningarna kan komma att ses som ”en krigsförklaring”.

  • 2022

    • November

    • Robotuppskjutningar på Koreahalvön

      Spänningarna trappas upp mellan Nord- och Sydkorea efter det att länderna avfyrat flera robotar vardera. Det började med att Nordkorea gjorde ett flertal uppskjutningar av ballistiska robotar i protest mot Sydkoreas och USA:s pågående övningar med stridsflyg. En av Pyongyangs robotar landar i havet på Sydkoreas sida av den gemensamma havsgränsen (Northern Limit Line, NLL). Det gör att Sydkorea markerar mot Nordkorea med flera egna robotuppskjutningar. Dagen därpå gör Pyongyang en misslyckad uppskjutning av en interkontinental robot (ICBM). Responsen från Sydkorea och USA blir att förlänga den gemensamma militärövningen.

    • Oktober

    • Robotuppskjutning över Japan

      Nordkorea avfyrar en medeldistansrobot över norra delen av Japan, enligt uppgifter från medier är det första gången sedan 2017 som en provskjutning sker över den japanska huvudön. Robottestet fördöms i skarpa ordalag av Japans premiärminister Fumio Kishida. Enligt rapporter färdades roboten omkring 4 500 kilometer med en höjd på uppemot 1 000 kilometer över havet. Enligt sydkoreanska försvarsdepartement är det det längsta som en nordkoreansk robot hittills har färdats.

    • September

    • Ny lag om kärnvapenattacker

      En ny lag antas som enligt Kim Jong-Un gör Nordkoreas status som kärnvapenstat ”oåterkallelig”. Enligt statliga medier ger lagen militären rätt att automatiskt utföra kärnvapenattacker mot fienden om landets ledarskap attackeras, även om det inte angrips med kärnvapen. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA säger Kim i ett tal inför parlamentet att det inte finns på kartan ”att ge upp kärnvapnen först och att det inte existerar någon kärnvapennedrustning och inga pågående förhandlingar om detta.

    • Nordkorea säljer vapen till Ryssland

      En amerikansk tidigare hemligstämplad underrättelserapport uppger att Ryssland köper in miljontals raketer och artillerigranater från Nordkorea. Bedömare i USA menar att det inköpen beror på att Rysslands lager av ammunition börjar sina bland annat som en följd av de sanktioner från västländer som riktas mot landet. Vapenaffären är ytterligare ett tecken på att Nordkorea och Ryssland har knutit närmare band med varandra efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022.

    • Augusti

    • Coronaviruset besegrat enligt Kim Jong-Un

      Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att landet har lyckats bekämpa det nya coronaviruset och den virusorsakade sjukdomen covid-19. Samtidigt hävs de hårda restriktioner som infördes i maj för att stoppa den snabba smittspridningen i landet. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har endast 74 nordkoreaner dött i covid-19. Sedan slutet av juli har inga nya fall av sjukdomen rapporterats. KCNA citerar nordkoreanska tjänstemän som kallar det ”ett mirakel” som saknar motstycke att Nordkorea så snabbt lyckats få bukt med viruset trots att befolkningen inte vaccinerats mot covid-19. Kim Jong-Uns syster Kim-Yo-Jong har anklagats Sydkorea för att spridit smittan till Nordkorea via ”pamfletter, sedlar och hemska broschyrer”.

    • Juli

    • Nordkorea stöder separatister i Ukraina

      Nordkorea erkänner de ryskdominerade separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater. Ryssland erkände de självutropade republikerna kort före sin storskaliga invasion i Ukraina i februari 2022 och Syrien, vars regim är lierad med den ryska statsmakten, fattade samma beslut i juni. Ukraina, som betraktar områdena som ockuperade av Ryssland, avbryter sina diplomatiska förbindelser ned Nordkorea.

    • Juni

    • Första kvinnliga utrikesministern

      Kim Jong-Un utser den rutinerade diplomaten och tidigare vice utrikesministern Choe Son-Hui till ny utrikesminister efter Ri Son Gwon. Hon blir därmed den första kvinnan som får detta ansvar. Choe hade en viktig roll under samtalen med USA 2018.

    • Nordkorea avfyrar minst åtta robotar

      Sydkoreas militär uppger att Nordkorea har avfyrat minst åtta kortdistansrobotar. Enligt Japans försvarsminister Nobuo Kishi har robotarna avfyrats från tre olika platser. Robottesterna sker knappt en dag efter det att USA och Sydkorea avslutat en tre dagar lång militärövning. Det var den första gemensamma militärövningen mellan de båda allierade länderna sedan Yoon Suk-Yeol tillträde som ny president i Sydkorea.

    • Maj

    • Första dödsfallet i covid-19

      Enligt statliga medier har Kim Jong-Un beordrat att flera stora städer i landet ska stängas ned efter omfattande virusspridning i landet. Närmare 350 000 nordkoreanerna ska ha smittats och landets högsta ledning har utropats ett allvarligt katastrofläge. Det har också officiellt rapporterats att en invånare har dött av covid-19 för första gången.

    • Mars

    • Sydkorea: Långdistansrobot avfyrad

      Enligt sydkoreansk militär har Pyongyang genomfört ett nytt robottest, den här gången sannolikt en långdistansrobot. Roboten avfyrades över havet i öster och färdades ungefär hundra mil innan den störtade på japanskt havsområde. Roboten kan enligt bedömare vara den största interkontinentala roboten som provskjutits av Pyongyang hittills. Sydkorea svarar på robottestet med att provskjuta egna robotar över Japanska havet. Nordkoreas provskjutning visar att Kim Jong-Un inte längre håller sig till sitt löfte att inte göra några provskjutningar av långdistansrobotar.

    • USA: Nordkorea förbereder test av långdistansrobot

      Det amerikanska försvarsdepartementet rapporterar att de två robottester som Pyongyang nyligen genomförde (26 februari respektive 4 mars) i själva verket var förberedelser inför en kommande provskjutning av en ny typ av långdistansrobot. Nordkorea har hävdat att testen var ett led i utvecklingen av en satellit. Det japanska försvarsdepartementet har också analyserat provskjutningarna och dragit samma slutsats som USA. Om Nordkorea förbereder ett test av en långdistansrobot skulle det vara ett brott mot löftet från 2017 om att inte genomföra några sådana provskjutningar. För några dagar sedan fördömde elva länder i FN:s säkerhetsråd ett så kallat rådsuttalande Nordkoreas senaste provskjutning. Ryssland och Kina deltog inte i fördömandet.

    • Januari

    • Nya provskjutningar av robotar

      Nordkorea provskjuter en medeldistansrobot, en så kallad Hwasong-12 . Det är den kraftfullaste robot som testats sedan 2017.  Pyongyang har under januari genomfört sju robottester. Enligt uppgifter från Nordkorea har det handlat både om ballistiska robotar och kryssningsrobotar. Den 5 och 10 januari gjordes enligt den nordkoreanska militären tester av så kallade hypersoniska robotar. Testskjutningarna i januari är de första sedan oktober. Mycket tyder på att Nordkoreas nya omgång provskjutningar sker som en markering inför det sydkoreanska presidentvalet i mars, något som känns igen från hur Pyongyang agerat inför tidigare presidentval i den koreanska grannstaten.

  • 2021

    • Oktober

    • Nytt robottest av Nordkorea

      Den statliga nyhetsbyrån KCNA meddelar att Nordkorea provskjutit ännu en ballistisk kortdistansrobot. Provskjutningen handlar enligt KCNA om en robot som kan avfyras under vattnet från en ubåt (engelsk förkortning, SLBM). Under hösten har Nordkorea genomfört en rad tester av olika typer av robotar, däribland en långdistansrobot och en så kallad hypersonisk robot, som kan färdas extra snabbt och är lättare att styra än andra robotar. Efter robottestet sammankallas ett extra möte i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt framhåller Vita huset vikten av att få i gång en dialog med Nordkorea.

    • Augusti

    • IAEA: kärnreaktor i Yongbyon åter igång

      Enligt FN:s atomenergiorgan IAEA ser det ut som om en kärnreaktor i Nordkoreas Yongbyon åter tagits i bruk för framställning av plutonium. Det skulle kunna tyda på att landet fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram. Enligt IAEA har det ”sedan början av juli 2021 funnits indikationer, inklusive utsläpp av kylvatten, som överensstämmer med reaktordrift". Reaktorn tros ha varit ur drift sedan december 2018.

    • Tusentals evakueras efter svåra översvämningar

      Flera tusen människor evakueras på grund av översvämningar efter kraftig nederbörd. Många nordkoreaner får också sina hus förstörda och hundratals hektar åkermark läggs under vatten. Landet är redan hårt drabbat av livsmedelsbrist och i juli varnade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO för en lång period med omfattande brist på mat.

    • Juli

    • Nord- och Sydkorea återupptar direktkommunikation

      Efter att den militära kommunikationen mellan Nord- och Sydkorea legat nere sedan förra året öppnas åter en ”hotline” mellan länderna. Det sker efter att de båda koreanska ledarna utväxlat flera brev och beslutat att återskapa ett ömsesidigt förtroende (se 9 juni 2020).

    • Juni

    • Kim Jong-Un möblerar om i partitoppen

      Kim Jong-Un har genomfört omplaceringar i Arbetarpartiets ledning efter ett partimöte. Mötet hölls enligt uppgift efter att “en stor kris hade hotat statens och folkets säkerhet”, enligt den nordkoreanske ledaren. Enligt den nordkoreanska statliga medier hade statstjänstemän begått fel när det gällde bekämpningen av coronaviruset. Enligt den statliga nyhetsbyrån hade några ledande partimedlemmar i politbyrån och dess presidium omplacerats och de ansvariga skulle ställas till svars. Trots att Nordkorea enligt dess ledning inte har drabbats av pandemin har landet infört hårda restriktioner för att begränsa smittspridning.

    • Mars

    • Nordkorea testar ballistiska robotar

      Nordkorea avfyrar två ballistiska robotar i strid med FN-resolutioner mot landet. Det är de första testen av ballistiska robotar, troligen kortdistansrobotar, på nära ett år och de första som genomförs efter presidentskiftet i USA. Enligt Pyongyang är de robotar som nu testats en ny typ av ”taktiskt styrd projektil”. Bedömare anser att avfyrningen ska ses som en markering mot USA och dess nye president Joe Biden. Denne fördömer robotproven och varnar den nordkoreanska regimen för att det kommer att få konsekvenser om provskjutningarna fortsätter.

    • EU inför sanktioner för människorättsbrott i Nordkorea

      EU riktar sanktioner mot två ministrar ansvariga för säkerhetsfrågor i Nordkorea samt mot den centrala åklagarenheten. Enligt EU är dessa skyldiga till grova kränkningar av mänskliga rättigheter däribland mord, tortyr och tvångsarbete. Sanktionerna är ett led i EU:s nya globala sanktionssystem som antogs i slutet av 2020. Genom detta kan sanktioner införas mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen. Sanktioner införs även mot enskilda individer i Kina, Ryssland med flera länder. Företrädare för Nordkoreas utrikesdepartementet protesterar mot sanktionerna som anses vara en ”avskyvärd politisk provokation”.

    • Februari

    • Iran och Nordkorea samarbetar om robotteknik

      Iran och Nordkorea återupptog 2020 sitt samarbete om utveckling av långdistansrobotar. Påståendet görs av oberoende experter som arbetar för FN i en årsrapport som läggs fram för FN:s säkerhetsråd. Experterna övervakar de sanktioner som har införts mot Nordkorea för att förmå landet att avstå från att utveckla atomvapen och avancerade robotar. I rapporten återger de uppgifter om leveranser av materiel (”kritiska delar”) mellan Nordkorea och Iran.

    • Januari

    • Nya robotar visas upp vid militärparad

      Under militärparaden som avslutar Arbetarpartiets partikongress förevisas en rad nya vapen, däribland en ballistisk robot som kan avfyras från en ubåt. Enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA är det ”världens kraftfullaste vapen”. Dessutom visas nya kortdistansrobotar upp. Förevisningen av nya vapen anses av experter vara menad som en hotfull signal till Joe Biden som snart ska tillträda som USA:s nye president. Kim Yong-Un har dessutom under partikongress pekat ut USA som landets främsta fiende.

    • Kim Jong-Un blir Arbetarpartiets generalsekreterare

      Istället för att vara ordförande för Arbetarpartiet blir Kim Jong-Un partiets generalsekreterare. Han utsågs för fem år sedan till ordförande, vilket mycket sågs som en symbolisk post. Hans döde far Kim Jong-Il har sedan länge haft posten som generalsekreterare för evigt. Nu har partiet på sin kongress beslutat att återinföra ett system med sekretariat och generalsekreterare. Syftet tros av bedömare vara ett sätt för den nordkoreanske ledaren att få ökat legitimitet i sitt arbete med att få landets hårt drabbade ekonomi på rätt köl. Ledarens syster Kim Yo-Jong tappar sin plats som ledamot i partiets centralkommitté och blir inte heller invald i den nya politbyrån.

    • Arbetarpartiet håller kongress

      För första gången sedan 2016 håller Arbetarpartiet en partikongress. Vid partikongressen fattas avgörande beslut för landets politik och beslut om höga befattningar. Vid det nuvarande mötet väntas framför allt frågor som rör utvecklingen inom landet diskuteras. När Kim Jong-Un öppnade mötet betonade han att den ekonomiska politiken i den senaste femårsplanen hade misslyckats. Den tidigare femårsplanen förkastades hösten 2020 och kongressen ska fatta beslut om en ny plan för ekonomin.

  • 2020

    • Oktober

    • Dansk dokumentärfilm visar hemliga vapenaffärer

      En dansk dokumentärfilm uppges visa att Nordkorea försöker kringgå FN:s sanktioner mot landet. Bland annat ska Nordkoreas ambassad i Stockholm ha fungerat som sambandscentral för byggandet av en underjordisk vapenfabrik i Uganda. Danmarks och Sveriges utrikesministrar meddelar efter att filmen sänts i TV att de har ”beslutat att uppmärksamma dokumentären i FN:s sanktionskommitté. Vi kommer också att väcka frågan inom EU”. Filmen bygger på att en dansk kock lyckades vinna regimens förtroende och dokumentera möten med både dold och öppen kamera.

    • Nordkorea visar upp jätterobot i militärparad

      I samband med att Nordkorea firar Arbetarpartiets 75-årsjubileum med en stor militärparad i Pyongyang förevisas vad som uppges vara en ny rekordstor interkontinental robot. Inför en jublande folkmassa marscherar trupper förbi tillsammans med nya vapen och utrustning. Därefter håller även Kim Jong-Un ett känslosamt tal är han beklagar de svårigheter som landet har fått utstå med alltifrån fortsatta FN-sanktioner till coronapandemin som lett till stängda gränser.

    • September

    • Kim Jong-Un ber Sydkorea om ursäkt för dödsskjutning

      Sydkorea uppger att en sydkoreansk tjänsteman skjutits till döds av nordkoreanska soldater efter att ha påträffats på nordkoreanskt vatten. Det är första gången på tio år som en sydkorean dödas av nordkoreanska trupper. Mannen tros ha hoppat över bord från en sydkoreansk patrullbåt nära Nordkorea. Bedömare menar att han kan ha skjutits när han inte svarat på anrop från nordkoreanska soldater som hade order om att inte låta någon få komma in i landet på grund risken för spridning av coronavirus. Enligt sydkoreanska källor ska mannen ha bränts efter det att han dödats. Kim Jong-Un har skickat en personlig ursäkt till Sydkoreas president Moon för händelsen. Nordkorea hävdar dock att det inte var den döde mannen som soldaterna satt eld på utan det flythjälpmedel som han hade haft. Kroppen ska ha försvunnit i havet.   

    • IAEA: Nordkorea bryter mot kärnvapenresolutioner

      Det internationella atomenergiorganet IAEA skriver i sin senaste rapport om Nordkorea att det pågår verksamhet vid kärnvapenanläggningen Yongbyon i strid med resolutioner av FN:s säkerhetsråd. IAEA har inte själv kunnat besöka landet för att utföra kärnvapeninspektioner sedan 2009 eftersom Pyongyang inte vill gå med på detta. IAEA uppmanar Nordkorea att leva upp till sina internationella åtaganden.

    • Augusti

    • Partikongress i januari om problemen i ekonomin

      Kim Jong-Un meddelar att det styrande Arbetarpartiet ska hålla en kongress i januari 2021 för att diskutera det bekymmersamma ekonomiska läget. En ny femårsplan ska också tas fram. I samband med tillkännagivandet vid ett partimöte tillstod Kim att de uppsatta målen för ekonomi inte hade kunnat nås och att levnadsförhållandena inte hade förbättrats i någon större omfattning.

    • Byte av regeringschef

      Kim Jong-Un utser Kim Tok-Hun till ny regeringschef efter Kim Jae-Ryong. Kim Tok-Hun har haft posten som chef för budgetutskottet i Högsta folkförsamlingen (parlamentet).

    • Nordkorea tackar nej till stöd efter översvämningar

      Stora mängder nederbörd under den senaste månaden, bland annat på grund av att monsunen hållit i sig längre än vanligt, har utlöst jordskred och lett till översvämningar i både Nord- och Sydkorea. I framför allt södra och västra Nordkorea har stora arealer av jordbruksmark påverkats och flera tusen bostäder har raserats. Minst ett tjugotal människor har mist livet. Även infrastruktur som järnvägslinjer och vägar har förstörts. Men Kim Jong-Un har i ett uttalande tackat nej till humanitärt bistånd från omvärlden. Skälet är enligt den nordkoreanske ledaren att förhindra att covid-19 kommer in i landet. Bedömare i omvärlden menar dock att det i själva verket handlar om att regimen inte ska framstå som svag och i behov av hjälp, både gentemot omvärlden och inför det nordkoreanska folket.

    • Isolering av Kaesong hävs

      Myndigheterna meddelar att nedstängningen av gränsstaden Kaesong upphävs (se Juli). Staden har isolerats under tre veckor efter det att en nordkoreansk avhoppare som återvänt till Nordkorea bar på smittan, enligt nordkoreanska källor.

    • Juli

    • Avhoppare återvänder från Sydkorea

      En nordkoreansk man som flydde till Sydkorea 2017 rapporteras ha flytt tillbaka till Nordkorea. Enligt medieuppgifter från Sydkorea skulle mannen förhöras i samband med en misstänkt våldtäkt. Myndigheter i Nordkorea hävdar att mannen är smittad av coronaviruset och att landet därmed fått sitt första fall av corona. Beskedet leder till att Kim Jong-Un utropar undantagstillstånd och ger order om att gränsstaden Kaesong ska isoleras. Fram tills nu har Nordkorea enligt Pyongyang inte haft några fall av covid-19.

    • Kinesiska fiskefartyg bryter mot sanktioner mot Nordkorea

      En utredning av den ideella organisationen Global Fishing Watch, som strävar efter ett hållbart fiske, visar att kinesiska fiskare fångar stora fångster bläckfisk i nordkoreanska vatten i strid med FN-sanktionerna som infördes 2017. För Nordkorea har export av bläckfisk varit en viktig inkomstkälla. De kinesiska fiskarna tar själva hand om fångsten och försäljningen men betalar Nordkorea för fiskerättigheterna. Fiskefartygen är moderna och har större kapacitet än nordkoreanska båtar, vilket inneburit att nordkoreaner som fiskar för inhemskt bruk tvingats ge sig ut på farliga båtfärder längre ut till havs och ibland fått sätta livet till.

    • Åklagare i Sydkorea utreder Kim Yo-Jong

      Åklagare i Seoul startar en rättsutredning av Nordkoreas sprängning av det interkoreanska sambandskontoret i Kaesong, vilken beordrades av Kim Yo-Jong, syster till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. En sydkoreansk advokat har ansökt om att fallet ska utredas och hävdar att sambandskontoret tillhörde Sydkorea eftersom det hade renoverats med hjälp av sydkoreanska pengar. Enligt sydkoreansk lag kan det leda till dödsstraff eller flera års fängelse om en fastighet förstörs eller freden hotas.

    • Juni

    • Kim Jong-Un stoppar militär plan mot Sydkorea

      Kim Jong-Un avbryter den nordkoreanska militärens planer på att återinsätta militära posteringar ”och återuppta militära övningar” i den demilitariserade zonen. Åtgärderna skulle ha brutit den tidigare överenskommelsen mellan Nordkoreas ledare och Sydkoreas president Moon. Det är oklart vad som ligger bakom beslutet. Seoul har dock skarpt kritiserat att Pyongyang för några dagar sedan sprängde de koreanska staternas gemensamma sambandskontor i Kaesong. Samtidigt har den sydkoreanska regeringen lovat att ta till krafttag för att stoppa de nordkoreanska avhoppare från att skicka propagandaballonger över gränsen.

    • Nordkorea spränger interkoreanskt sambandskontor

      Nordkorea har enligt uppgifter från Sydkoreas regering sprängt nord-sydkoreanska sambandskontoret i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong. Sambandskontoret upprättades 2018 och ligger i den gemensamma industrizonen i Kaesong. Sprängningen följer efter att relationerna under senare tid gradvis försämrats mellan de koreanska staterna efter det att nordkoreanska avhoppare i Sydkorea skickat flygblad över gränsen. Kim Yo-Jong, den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns syster, hade några dagar tidigare hotat med att förstöra byggnaden.  Nordkorea har också hotat med att skicka trupper till de demilitariserade områdena och därmed bryta en militär överenskommelse med Sydkorea.

    • Nordkorea avbryter kommunikationen med Sydkorea

      Pyongyang stoppar de dagliga telefonsamtal som gjorts med Seoul via ett särskilt gemensamt kontor i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong, vilket upprättades av länderna 2018 för att sköta kontakterna. Även en ”hotline” mellan de båda ländernas ledare och all militär kommunikation avbryts. Anledningen till Pyongyangs agerande uppges vara ballonger med regimkritiska flygblad som skickats över gränsen från Sydkorea. Men relationerna mellan länderna har kylts ner på grund av det låsta läget i samtalen mellan Nordkorea och USA.

    • April

    • Flera kortdistansrobotar avfyrade

      Enligt Sydkoreas militär har Nordkorea åter provskjutit ett flertal robotar, förmodligen kryssningsrobotar över havet. Kryssningsrobotar är svåra att upptäcka eftersom de färdas på låg höjd.

    • Kim Jong-Un stuvar om i landets ledning

      Kim Jong-Un byter ut fem av de tretton medlemmarna i landets högsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer, där han själv är ordförande. Bland annat tar Ri Son-Gwon, som utsågs till ny utrikesminister tidigare i år, plats i kommissionen i stället för företrädaren Ri Yong-Ho. Ri Son-Gwon utses även till suppleant i politbyrån tillsammans med Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong. Hon har tidigare varit medlem av politbyrån. Utnämningen ses av bedömare som ett tecken på att Kim Yo-Jongs fått mer att säga till om politiskt. Beslutet om ommöbleringarna fattas av landets ”parlament”, Högsta folkförsamlingen. 

    • "Inga fall av covid-19"

      Nordkoreas ledning hävdar att det inte finns några fall av sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. Myndighetsrepresentanter uppger att invånare i landet testats för att se om det är smittade. Att landet undgått att drabbas hittills ska bero på att man tidigt, redan i slutet av januari, stängde gränsen mot Kina, där viruset först började spridas i staden Wuhan. Därtill har flera tusen nordkoreaner satts i karantän och utlänningar tillåts sedan februari inte komma in i landet. Dessutom håller skolor och universitet stängt. Men experter menar att uppgifterna om att det inte finns några coronafall är felaktiga. Enligt dem finns rapporter om människor som smittats. Bedömare har varnat för att Nordkorea kan drabbas hårt om coronaviruset får fäste i landet. Det beror inte minst på att vårdsektorn är starkt eftersatt och det finns brist på mediciner på grund av de sanktioner som omvärlden har infört.

    • Mars

    • Europeiska länder i säkerhetsrådet fördömer robottester

      De europeiska medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd riktar stark kritik mot att Nordkorea genomfört två provskjutningar av kortdistansrobotar några dagar tidigare. Nordkorea har utfört 14 provskjutningar sedan maj förra året.

  • 2019

    • December

    • Ryssland och Kina föreslår sanktionslättnader

      Kina och Ryssland lägger fram ett förslag till en resolution i FN:s säkerhetsråd om att lätta på sanktioner mot Nordkorea. Lättnaderna ska göras som en respons på att Nordkorea sedan 2018 inte genomfört provskjutningar av kärnvapen och interkontinentala ballistiska robotar. Resolutionen betonar vikten av att vara tillmötesgående när det gäller lättnader i sanktionerna av humanitära skäl och för att underlätta levnadsförhållandena för befolkningen, bland annat föreslås att exportförbudet för fisk och textilier ska hävas liksom kravet att nordkoreanska arbetare ska skickas hem senast den 22 december i år.

    • “Mycket viktigt test”

      Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har ett mycket viktigt test genomförts vid avskjutningsplatsen för satelliter. Testet ska ha betydelse för landets strategiska position enligt en talesman för regimen. Enligt bedömare kan det handla om ett markbaserat test av en motor till en interkontinental ballistisk robot eller till satellituppskjutning. Nyligen har Pyongyang också meddelat att man inte längre håller dörren öppen för ytterligare samtal med USA om kärnvapenprogrammet.

    • Medlemmar av säkerhetsrådet fördömer Nordkoreas robottest

      De sex europeiska medlemmarna av FN:s säkerhetsråd – Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Polen och Estland – fördömer gemensamt Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar och betonar vikten av att sanktionerna mot landet upprätthålls. Sedan maj har landet genomfört 13 robotprov i strid med säkerhetsråds resolutioner. Nordkoreas senaste test skedde den 28 november.

    • Oktober

    • Turistanläggning finansierad från Sydkorea förstörs

      Kim Jong-Un har gett order om att en turistanläggning på berget Mount Kumgang ska förstöras. Anläggningen byggdes och finansierades av det sydkoreanska företaget Hyundai Asan och var ett omtyckt resmål för sydkoreanska turister fram till 2008, då en sydkoreansk turist sköts till döds av en nordkoreansk soldat när hon ska ha kommit in på militärt område. Tillsammans med industrizonen Kaesong, som idag är stängd, hörde turistanläggningen till de främsta samarbetsprojekten mellan Nord- och Sydkorea. Beskedet om att anläggningen ska förstöras kommer bara en dag efter det att den sydkoreanske presidenten Moon i ett anförande i samband med en budgetdiskussion i parlamentet lyfte fram interkoreanska projekt och skapandet av en ”fredsekonomi” som avgörande för Nordkoreas framtid.

    • Robottest ska ha genomförts från ubåt

      Enligt Pyongyang har ett robottest gjorts från en ubåt för första gången. Testet genomförs bara några dagar innan samtal ska hållas med USA om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet. Bedömare framhåller att Nordkorea ofta låter diplomatiska initiativ följas av olika former av militära ageranden.

    • ”Kärnvapensamtal med USA avbryts”

      Nordkoreas ambassad i Stockholm, där förhandlare från USA och Nordkorea träffats för kärnvapensamtal, uppger att Nordkorea lämnat samtalen eftersom motparten "inte tog med sig något till förhandlingsbordet" utan höll fast vid tidigare ståndpunkter. Från amerikansk sida säger man dock att det har varit ”goda diskussioner”.

    • Augusti

    • Författningsändring stärker Kim Jong-Uns ställning

      Högsta folkförsamlingen godkänner en rad författningsändringar som ytterligare befäster Kim Jong-Uns officiella ställning i Nordkorea. En ny paragraf i författningen ger ordföranden för landets främsta styrande organ, Kommissionen för statliga affärer - den post som skräddarsyddes åt Kim Jong-Un 2016 – lagstadgad kontroll över statliga affärer. Kommissionsordföranden blir nu, ”den högsta ledaren för partiet, staten och de militära styrkorna i enligt med det koreanska folkets enhälliga vilja och önskan” , som ordföranden för Högsta folkförsamlingens uttrycker det.

    • Nya test av kortdistansrobotar

      Nordkorea provskjuter åter två kortdistansrobotar som färdas ett 20-tal mil innan de faller ner i Japanska havet. Det är sjätte gången på några veckors tid som Nordkorea genomför robottest i protest mot de gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea som inleddes i början av augusti. Samtidigt avvisar Nordkoreas kommitté för fredlig återförening av landet den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In försök att få till stånd nya samtal mellan de koreanska staterna om återförening.

    • Robottest efter militärövningar inleds i Sydkorea

      Bara en dag efter det att USA och Sydkorea påbörjat årliga militära övningar provskjuter Nordkorea två kortdistansrobotar. Provskjutningarna görs åter i protest mot de militära övningarna i grannlandet. Tidigare har dock Nordkorea undvikit test i samband med att militärövningarna pågår.

    • Juli

    • Kortdistansrobotar testas

      Nordkorea provskjuter två kortdistansrobotar, ut över havet från östkusten. Testet kan komplicera ansträngningarna att få fart på förhandlingar mellan USA och Nordkorea om de nordkoreanska kärnvapnen. Det uppfattas också som ett uttryck för irritation mot att USA och Sydkorea planerar fortsatta gemensamma militärövningar (se 4 maj och 9 maj 2019).

    • Juni

    • Trump besöker Nordkorea

      Efter ett G20-möte i Japan gör USA:s president Donald Trump ett planerat besök i Sydkorea. I samband med det blir det också ett till synes improviserat möte med Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. När Trump tillsammans med Kim kliver över gränsen blir han den första sittande presidenten i USA att beträda nordkoreansk mark. Händelsen får stor uppmärksamhet i nordkoreanska medier.

    • Kinas president besöker Kim Jong-Un

      Den kinesiske presidenten Xi Jinping träffar Kim Jong-Un under ett kort besök i Pyongyang. Det är det första kinesiska statsbesöket i Nordkorea på 14 år. Kim Jong-Un har å sin sida redan varit fyra gånger i Kina sedan förra året. Bedömare tror att besöket är ett sätt för Kina att visa för omvärlden och inte minst USA, vilket inflytande Peking har över Pyongyang och för att nå en lösning på kärnvapenkonflikten. Nordkorea vill för sin del signalera att man har Kinas stöd.

    • Maj

    • Extrem torka och stor livsmedelsbrist

      Statliga medier rapporterar att mängden regn och snö som fallit under 2019 är lägre än på nästan fyra årtionden. Inte sedan 1982 har landet fått så lite nederbörd – endast drygt 54 millimeter mellan januari och maj. I april varnade FN:s livsmedelsprogram WFP tillsammans med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO för att över 10 miljoner nordkoreaner behövde akut livsmedelshjälp efter att skörden förra året var den lägsta sedan 2008.

    • USA beslagtar nordkoreanskt lastfartyg

      USA omhändertar ett nordkoreanskt lastfartyg som har brutit mot FN:s sanktioner mot Nordkorea som förbjuder försäljning av kol till omvärlden. Fartyget ertappades först i Indonesien våren 2018. Det indonesiska myndigheterna har nu lämnat över fartyget till USA.

    • Fler robottester

      Nordkorea provskjuter ytterligare två kortdistansrobotar – det andra testet inom loppet av en vecka. Provskjutningarna uppfattas av bedömare som försök från Nordkoreas sida att pressa på för att få fart på de strandade förhandlingarna med USA. Ännu så länge testar Nordkorea bara kortdistansrobotar, som framför allt, kan ses som ett hot mot Sydkorea. Förra året lovade Kim Jong-Un att Nordkorea inte skulle göra några provskjutningar av långdistansrobotar och inga kärnvapenprov. Men löftet gäller bara till årsskiftet.

    • Nordkorea avfyrar kortdistansrobotar

      För första gången sedan hösten 2017 utför Nordkorea ett antal test av kortdistansrobotar. Det uppfattas av bedömare som ett sätt för Pyongyang att försöka pressa på för att USA ska driva förhandlingarna om kärnvapennedrustning och fred på Koreahalvön vidare och, inte minst, lätta på sanktionerna mot Nordkorea. Eftersom det handlar om kortdistansrobotar, bryter uppskjutningen inte mot de löften Kim Jong-Un gett sedan de diplomatiska samtalen med Sydkorea och USA inleddes om att inte provskjuta kärnvapen eller långdistansrobotar.

    • April

    • Ommöblering i ledarskiktet

      Nordkoreas parlament, Högsta folkförsamlingen, väljer vid sitt första möte efter valet tidigare i år åter Kim Jong-Un till ordförande för landets främsta beslutsfattande organ Kommissionen för statliga affärer. Det är denna post som bekräftar att han är landets högsta ledare. Samtidigt byts landets formella statschef sedan slutet av 1990-talet, den 91-årige Kim Yong-Nam, ut mot toppolitikern och militärofficeren Choe Ryong-Hae. Även på premiärministerposten sker ett skifte där Pak Pong-Ju ersätts av Kim Jae-Ryong. Den nyvalde statschefen Choe använder vid mötet en ny titel för Kim Jong-Un som ”den högsta representanten för hela det koreanska folket”.

    • Mars

    • Nordkorea håller val

      I valet till Högsta folkförsamlingen som äger rum vart femte år deltar 99,99 procent av väljarna. 687 ledamöter utses till den nya församlingen och varje röstsedel innehåller endast ett namn på en kandidat. Till skillnad från valet 2014, då Kim Jong-Un själv var en av kandidaterna för valkretsen Mount Paektu, ställer den nordkoreanske ledaren inte upp den här gången. Däremot blir hans yngre syster och rådgivare Kim Yo-Jong, som redan förekommit i flera internationella sammanhang, invald i folkförsamlingen.

    • Hemlig grupp utropar nordkoreansk exilregering

      En organisation som kallar sig Cheollima Civil Defense (CCD) förklarar att den är en provisorisk exilregering för Nordkorea. Organisationen blev känd 2017 i samband med mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam i Malaysia i februari 2017. Då lades en video ut med Kim Han-Sol, son till Kim Jong-Nam. Gruppen förklarade samtidigt att den skulle garantera Kim Han-Sols säkerhet. Enligt vissa rykten är det Sydkoreas underrättelsetjänst som i själva verket ligger bakom gruppen.

    • Februari

    • Toppmöte utan överenskommelser med USA

      Det andra toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un om Nordkoreas kärnvapen leder inte till några nya överenskommelser mellan länderna. Mötet som hålls i Hanoi i Vietnam avslutas abrupt. Det första mötet mellan de två ledarna ägde rum i Singapore i juni 2018.

  • 2018

    • December

    • FN-resolution fördömer Nordkoreas brott mot mänskliga rättigheter

      FN:s generalförsamling antar för 14:e året i rad en resolution som fördömer de ”systematiska, utbredda och omfattande” kränkningarna av mänskliga rättigheter i Nordkorea. Resolutionen antas med konsensus utan någon omröstning.

    • November

    • Mandariner mot svampar

      Nord- och Sydkorea utbyter livsmedelsgåvor med varandra, som ett bevis för de nya, varmare relationerna mellan staterna. Nordkoreas Kim Jong-Un skickade i september två ton av den exklusiva svampen goliatmusseron till familjer i Sydkorea som splittrats från sina nordkoreanska släktingar i samband med kriget. Sydkorea svarar i november med att skicka 200 ton mandariner till Nordkorea.

    • Oktober

    • Panmunjom fritt från vapen och militära vakter

      Som en del i en överenskommelse mellan Kim Jong-Un och president Moon från september tas vapen och militära vakter bort från ”fredsbyn” Panmunjom, ett område som också kallas JSA (Joint Security Area) där möten ofta hållits mellan de båda koreanska sidorna samt representanter för den militära FN-operationen under Koreakriget (UNC, United Nations Command). Tidigare under hösten hade även omkring 800 000 landminor längs gränsen börjat tas bort.

    • September

    • Nytt toppmöte mellan Nord- och Sydkorea

      Sydkoreas president Moon och Kim Jong-Un håller samtal för tredje gången. Under mötet, som äger rum i Pyongyang upprepar de båda ledarna utfästelserna om fred och att den koreanska halvön ska vara kärnvapenfri. Kim Jong-Un lovar också att stänga robottestanläggningen Tongchang-ri.

    • Militärparad utan långdistansrobotar

      Nordkorea firar 70-årsjubileum av landets grundande med bland annat en militärparad. Den här gången visas inga långdistansrobotar upp som kan bära kärnvapenladdningar, vilket ses som en signal från regimen om dess vilja att gå vidare med den överenskommelse om fred och kärnvapennedrustning som ingicks mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Den senare twittrar i berömmande ordalag om Kim Jong-Un efter paraden.

    • Samarbetskontor för koreanska relationer

      Ett samarbetskontor som ska bidra till bättre relationer mellan Nord- och Sydkorea och underlätta kommunikation och utbyte bildas. Sydkoreas och Nordkoreas minstrar för återföreningsfrågor deltar vid invigningen av institutet, som ska bestå av 20 tjänstemän från vardera landet. Institutet är baserat i industrizonen i Kaesong.

    • Augusti

    • Möten mellan splittrade familjer

      För första gången på tre år arrangerar Syd- och Nordkorea återföreningar mellan koreanska familjer som splittrades efter Koreakriget. 83 nordkoreaner och 89 sydkoreaner har valts ut denna gång, som är den 18:e i raden av återföreningsträffar som ordnats under årens lopp. Många av deltagarna är gamla och har inte längre sina närmaste familjemedlemmar i livet, utan det handlar istället om att möta kusiner eller andra släktingar.

    • Juli

    • Nordkorea uppges bygga nya robotar

      Amerikansk underrättelsetjänst har upptäckt att Nordkorea kan vara på väg att bygga nya robotar, rapporterar tidningen Washington Post. Enligt rapporten som bygger på satellitbilder rör det sig sannolikt om minst två interkontinentala robotar som tillverkas vid en anläggning nära Pyongyang. Utrikesminister Mike Pompeo har veckan innan vittnat inför senaten om att Nordkorea fortsätter att anrika kärnbränsle, samtidigt som han hävdade att framsteg görs i samtalen med Pyongyang. Rapporter har också kommit om att viss nedmontering förekommer vid Nordkoreas största avfyrningsplats för satelliter.

    • Nordkorea lämnar tillbaka döda soldater

      Vad som uppges vara kvarlevorna efter ett 50-tal amerikanska soldater som dog i Koreakriget skickas från Nordkorea med ett amerikanskt transportplan till den amerikanska flygbasen Osan i Sydkorea. Det hela sker på 65-årsdagen för det eldupphör som fick slut på Koreakriget 1953. Återförandet är ett led i överenskommelsen mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid toppmötet i Singapore.

    • BNP minskade kraftigt 2017

      Enligt Sydkoreas centralbank drabbades den nordkoreanska ekonomin av en tillbakagång 2017 till följd av omvärldens sanktioner mot kärnvapenprogrammet som bland annat inneburit att kol, fiskeriprodukter och textilier inte längre kan exporteras till andra länder. BNP backade med 3,5 procentenheter, vilket var en skarp vändning med tanke på att tillväxten 2016 var nära 4 procent.

    • Dubbla budskap i kärnvapenförhandlingar

      Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo besöker Pyongyang under två dagar för att diskutera hur kärnvapenöverenskommelsen mellan ländernas presidenter ska sättas i verket. Enligt det avtal som Donald Trump och Kim Jong-Un kom överens om i juni ska en ”fullständig nukleär nedrustning” ske på Koreahalvön. Enligt Pompeo görs framsteg under samtalen, men strax efter det att Pompeo lämnat landet offentliggör Nordkorea ett uttalande där USA anklagas för att  äventyra avtalet genom ”ensidiga och gangsterlika” krav. Förvirringen tilltar när president Trump meddelar att han fått ett mycket vänligt brev av Kim Jong-Un i vilket den nordkoreanske ledaren hyllar Trump och spår en ljus framtid för relationerna mellan länderna. Samtidigt kräver USA att FN inför ett totalförbud för oljeleveranser till Nordkorea. Kravet kommer sedan en rapport visat att Nordkorea på illegal väg skaffat mer än dubbelt så mycket olja som landet tillåts importera enligt de rådande internationella sanktionerna mot landet.

    • Juni

    • Historiskt möte mellan Kim Jong-Un och USA:s president Trump

      Mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump är första gången som en amerikansk president träffar Nordkoreas ledare. De båda ledarna diskuterar kärnvapennedrustning och i en skriftlig överenskommelse lovar Kim att verka för att den koreanska halvön blir fri från kärnvapen. USA åtar sig att värna om Nordkoreas säkerhet och vid en senare presskonferens berättar Trump att han även har lovat att USA ska stoppa de återkommande militärövningarna med Sydkorea.

    • Militärledare byts ut

      Kim Jong-Un uppges ha bytt ut tre av de högsta militära ledarna i landet. Personalförändringarna ses av bedömare som ett led i den nordkoreanske ledarens ambition att se till att omge sig av medarbetare som är helt lojala mot honom.  Men det kan även tolkas som ett sätt att visa för omvärlden, inte minst USA, att Nordkorea menar allvar med den nya nedrustningslinjen. Försvarsminister Pak Yong-Sik är en av dem som ska ha bytts ut.

    • Maj

    • Möte mellan Nord- och Sydkoreas ledare

      Sydkoreas president Moon och Nordkoreas Kim Jong-Un möts åter i gränsbyn Panmunjom. De båda koreanska ledarna diskuterar såväl det planerade mötet mellan USA och Nordkorea, som ställts in av USA ett par dagar tidigare, som hur de ska gå vidare med den överenskommelse som ingicks vid det första mötet i april. De kommer också överens om att träffas oftare i fortsättning och att hålla igång en öppen dialog sinsemellan.

    • USA ställer in planerat toppmöte

      I ett brev till Kim Jong-Un skriver USA:s president Donald Trump att han ställer in det planerade toppmötet i Singapore den 12 juni efter uttalanden från Nordkorea som präglats av ”enorm ilska och öppen fientlighet”. Pyongyang hade tidigare fördömt uttalanden från den amerikanske vicepresidenten Mike Pence om att Nordkorea skulle kunna sluta som Libyen, vars ledare Muammar Gaddafi dödades av rebeller 2011, åtta är efter att landet tagit avstånd från kärnvapenutveckling. Dagen därpå meddelar Trump, efter samtal mellan amerikanska och nordkoreanska regeringsföreträdare, att mötet kanske ändå kan äga rum. 

    • Anläggning för kärnvapentest förstörs

      Testplatsen för kärnvapen vid Punggye-ri, där landets sex kärnvapenprov sedan 2006 har ägt rum, förstörs.  Journalister från Sydkorea, Kina, Ryssland, USA och Storbritannien har bjudits in för att vara med när anläggningens tunnlar och militära byggnader sprängs sönder.

    • Nordkorea ställer in samtal med Sydkorea

      Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelar att samtal på högnivå med Sydkorea ställs in i protest mot de militärövningar som nyligen inletts med amerikanska och sydkoreanska stridsflygplan. Enligt Nordkorea bryter militärövningen mot den överenskommelse som de båda koreanska staterna ingick vid Panmunjom. Pyongyang varnar också för att det planerade mötet mellan Kim Jong-Un and Donald Trump kan komma att avbokas.

    • Nordkorea friger tre amerikanska fångar

      Nordkorea släpper tre amerikanska fångar sedan den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo träffat regeringsrepresentanter i Pyongyang.  De tre amerikanerna har suttit fängslade anklagade för spioneri och ”fientliga handlingar”.   

    • April

    • Historiskt möte mellan Nord- och Sydkorea

      Efter att Sydkoreas president Moon Jae-In och  Kim Jong-Un skakat hand på var sin sida om stilleståndslinjen kliver den nordkoreanske ledaren över till sydkoreansk mark. Mötet hålls i den  sydkoreanska gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna. Därmed är Kim Jong-Un den förste nordkoreanske ledaren som befinner sig Sydkorea sedan Koreakriget. Vid toppmötet kommer de båda ledarna överens om att verka för att under 2018 nå fram till ett fredsavtal och till total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

    • Nordkorea stoppar kärnvapen- och robottester

      Kim Jong-Un meddelar att Nordkorea inte ska genomföra fler provskjutningar av kärnvapen och medel- och långdistansrobotar. Enligt den nordkoreanske ledaren är det inte nödvändigt att göra fler test eftersom Nordkorea nu har den kapacitet som krävs. Som ett bevis på detta ska avskjutningsplatsen för kärnvapen, Punggye-ri, monteras ned. Beskedet välkomnas av omvärlden, inte minst av Sydkoreas och USA:s presidenter.

    • Direktförbindelse öppnas mellan Nord- och Sydkoreas ledare

      En kommunikationskanal, en så kallad hotline, öppnas mellan Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In. Därigenom blir det möjligt för de bägge koreanska ledarna att kommunicera direkt med varandra.

    • Mars

    • Kim Jong-Un gör första utlandsbesök till Kina

      Kinesiska medier meddelar att ett hemligt möte hållits i Peking mellan Kim Jong-Un och Kinas president xi Jinping. Det är den första resan, som kommit till mediernas kännedom, som Kim gjort sedan han blev Nordkoreas ledare 2011. Vid mötet höll Kim Jong-Un fast vid att han var redo att träffa USA:s och Sydkoreas presidenter samt att han var positiv till kärnvapennedrustning under förutsättning att det skedde i ett fredligt sammanhang och att samtliga parter genomförde åtgärder för att uppnå fred. 

    • Nordkorea utrikesminister i möte med Sveriges statsminister

      Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho åker till Stockholm där han träffar utrikesminister Margot Wallström och statminister Stefan Löfven för att diskutera kärnvapennedrustning på Koreahalvön och ett kommande möte mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un. Det förekommer rykten bland internationella medier om att ett sådant toppmöte skulle kunna äga rum i Sverige eller att den svenska regeringen skulle kunna vara behjälpligt med att organisera mötet.

    • Kim Jong-Un och Trump ska träffas

      Den nordkoreanska regimen låter meddela att den är beredd att stoppa alla robot- och kärnvapentester samt att Kim Jong-Un strävar efter kärnvapennedrustning och nu vill ha ett samtal med Donald Trump. Budskapet framförs av en sydkoreansk delegation i ett möte i Vita huset i USA. Delegationen, som leds av den sydkoreanske underrättelsechefen Chung Eui-Yong,  har ett par dagar tidigare träffat den nordkoreanske ledaren. President Trump säger ja till erbjudandet om ett möte med Kim Jong-Un. Mötet planeras till maj.

    • USA: ”Kemisk nervgas dödade Kim Jong-Nam”

      Washington uppger att det nu kan konstateras att den nordkoreanska regimen använt ett kemiskt vapen, nervgasen VX, för att döda Kim Jong Uns halvbror Kim Yong-Nam på flygplatsen i Kuala Lumpur i Malaysia. USA inför samtidigt ytterligare ekonomiska sanktioner mot Nordkorea som ett straff för användningen av kemiska vapen. Två unga kvinnor, en från Indonesien och en från Vietnam, utförde mordet och har i en pågående rättegång i Malaysia uppgett att de lurades att tro att det hela var ett skämt och en del i ett TV-inslag.

    • Toppmöte planeras mellan Nord- och Sydkorea

      Efter att Kim Jong-Un tagit emot en sydkoreansk regeringsdelegation vid ett middagsmöte kommer uppgifter om att det ska hållas ett toppmöte med de båda ländernas ledare i gränsstaden Panmunjom i slutet av april. Enligt Sydkorea har den Pyongyang sagt att den är beredd att göra ett uppehåll i testandet av robotar medan förhandlingar pågår. Toppmötet blir det första på över ett årtionde. Kim Jong-Un ska också ha sagt att han är beredd att diskutera ett skrotande av kärnvapenprogrammet om regimens säkerhet kan garanteras.

    • Februari

    • Nordkorea har hjälpt Syrien framställa kemiska vapen

      Enligt en FN-rapport, som ännu inte publicerats men har läckts till nyhetstjänsten BBC, ska Nordkorea mellan 2012 och 2017 ha försett Syrien med utrustning för att utveckla kemiska vapen.

    • Nordkoreansk delegation träffar Sydkoreas president

      En delegation från Nordkorea ledd av en kontroversiell general träffar den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In i samband med att vinter-OS i Pyongchang avslutas. Generalen Kim Yong-Chol anklagas i Sydkorea för att ha legat bakom bland annat attacken 2010 mot det sydkoreanska fartyget Cheonan.

    • USA inför nya sanktioner mot Nordkorea

      Enligt USA:s president Donald Trump är sanktionerna ”de tuffaste någonsin mot ett land”. Sanktionerna fryser tillgångar i USA för ett 50-tal rederier och energiföretag i Kina, Hongkong, Taiwan och Singapore, som har haft affärskontakter med Nordkorea.

    • Närmande mellan Nord- och Sydkorea vid OS

      Nord- och sydkoreanska deltagare i OS går tillsammans bakom en återföreningsflagga under invigningsceremonin till OS i Pyeongchang i Sydkorea. Sydkoreas president Moon och Nordkoreas formelle statschef Kim Yong-Nam samt  Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong håller senare även ett gemensamt möte. Det är första gången sedan slutet av Koreakriget som så högt uppsatta nordkoreaner besöker Sydkorea. Moon bjuds även in av Kim Jong-Un till ett toppmöte i Pyongyang, som ska hållas så snart som möjligt. 

    • Militärparad 70 år efter arméns bildande

      En militär parad ordnas för att högtidlighålla att det är 70 år sedan Nordkoreas militär bildades. Pyongyang har också beslutat att utropa den 8 februari till de militära styrkornas dag.

    • Januari

    • Historiskt samtal mellan Nord och Syd

      För första gången på två år möts de koreanska staterna för samtal på hög nivå i staden Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna. Under mötet meddelar Nordkorea att man kommer att delta i vinter-OS i Sydkorea med en idrottsdelegation. Sydkorea förklarar att man kommer att undersöka förutsättningarna för att tillfälligt upphäva sanktionerna mot Pyongyang för att göra det möjligt för Nordkorea att delta i idrottsevenemanget. Seoul kommer även med förslag om att arrangera nya återföreningar för koreanska familjer som splittrats efter Koreakriget. 

    • Nordkorea öppnar "hotline" till Sydkorea

      Nordkorea öppnar kommunikationskanalen med Sydkorea, en så kallad hotline, där ländernas ledare kan tala med varandra. Sydkorea bekräftar att man tagit emot ett samtal, det första på cirka två år, klockan halv fyra på eftermiddagen lokal tid. Det ska ha pågått i ungefär 20 minuter. Den nordkoreanske ledaren ska ha sagt sig vilja få igång en dialog mellan länderna, och att han överväger att skicka deltagare till vinter-OS i Sydkorea, vilka inleds i februari.

  • 2017

    • December

    • USA-sanktioner mot individer

      USA inför nya sanktioner mot Nordkorea, strax efter det att även FN skärpt sina sanktioner. Den här gången riktar sig USA mot två män som uppges ha nyckelpositioner i Nordkoreas robotprogram: Kim Jong-Sik och Ri Pyong-Chol. Sanktionerna innebär att eventuella tillgångar de har i USA fryses. De båda männen figurerar ofta på bilder tillsammans med Kim Jong-Un i samband med robotuppskjutningar.

    • Nya FN-sanktioner

      Säkerhetsrådet röstar enhälligt för nya sanktioner, efter robotuppskjutningen i slutet av november. Sanktionerna innebär att oljeleveranserna till Nordkorea ytterligare begränsas med upp till 90 procent. Vidare stryps inflödet av utländsk valuta, genom att tiotusentals nordkoreanska arbetare i främst Kina och Ryssland måste återvända hem inom 24 månader. Deras löner går enligt FN till regimen; USA som ligger bakom resolutionen arbetar de under slavliknande förhållanden. Sanktioner införs också mot 16 tjänstemän, främst inom bankväsendet, som får tillgångar frysta och visumförbud. Resolutionen innebär också ett förbud för Nordkorea att exportera bland annat maskiner och elektrisk utrustning. Nordkorea kallar ett par dagar senare resolutionen en ”krigshandling” och hotar med vedergällning mot dem som stött beslutet.

    • Japan inför nya sanktioner mot Nordkorea

      Den japanska regeringen utövar ytterligare påtryckningar mot Nordkorea för att få landet att stoppa utvecklingen av kärnvapen. Tillgångar i landet som tillhör ett 20-tal personer och företag som har koppling till Nordkorea fryses. Det handlar om transportföretag, banker och företag som bedriver handel med kol och mineraler.

    • Nordkorea utlovar regelbundna kontakter med FN

      För första gången på sju år tar Nordkorea emot ett besök av en av de högsta cheferna inom FN. Jeffrey Feltman leder avdelningen för politiska frågor och besöker Nordkorea under fem dagar med målet att försöka dämpa krisen kring landets kärnvapenprogram. Under mötet lovar Pyongyang att upprätthålla förbindelserna med FN ”genom återkommande möten på olika nivåer”.

    • 49 länder har brutit mot Nordkorea-sanktioner

      Enligt Institute for Science and International Security, en tankesmedja i Washington DC, har 49 länder i olika grad och på olika sätt brutit mot FN-sanktionerna mot Nordkorea mellan mars 2014 och september 2017. Bland länderna finns bland annat Kina, Tyskland, Brasilien, Indien och Frankrike. Ett dussintal länder, däribland Kuba, Iran, Myanmar och Syrien, uppges ha deltagit i någon form av militärt utbyte med Nordkorea. Nordkoreanska fartyg ska ha fått hjälp av ett 20-tal länder att segla under deras flagga.  

    • November

    • Missiler kan nå USA

      Nordkorea genomför ett nytt test av en interkontinental ballistisk missil (ICBM), en så kallad Hwasong-15. Roboten når högre än någon av de tidigare som testats, innan den störtar i Japanska havet. Efter provskjutningen meddelar den statliga televisionen att landet har uppnått målet att bli en kärnvapenstat samt att det nu kan slå till mot det amerikanska fastlandet med sina missiler. 

    • Oktober

    • Kim Jong-Uns syster får hög post

      Kim Yo-Jong kommer att ta över sin fasters plats i kommunistpartiets högsta beslutsfattande organ, politbyrån. Kim Jong-Un meddelar sitt beslut om systerns befordran vid ett partimöte. Kim Yo-Jong har redan betydelsefulla uppgifter i landets ledning, bland annat som ställföreträdande chef för propagandaministeriet.

    • September

    • Kim Jong-Un kallar Trump galen

      Nordkoreas ledare håller för första gången ett tal riktat till en internationell publik. Den nordkoreanska ledaren säger i talet som förmedlas via statliga medier  att USA:s president kommer att få ”betala ett högt pris” för sina uttalanden inför FN:s generalförsamling häromdagen. Trump varnade då den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, som han kallade ”Rocket Man”, för att Nordkorea kan komma ”totalt förstöras” om provokationerna fortsätter.

    • Ny missil över Japan

      Pyongyang provskjuter ännu en ballistisk medeldistansrobot (IRBM) som landar i Stilla havet efter att ha passerat över Japan.  Den japanska regeringen protesterar kraftigt mot missiltestet. 

    • Nya hårda FN-sanktioner

      Åtgärderna införs som ett straff för Pyongyangs sjätte kärnvapentest och innebär att Nordkoreas import av olja begränsas, exporten av textilier förbjuds och att nya visum stoppas för nordkoreaner som vill arbeta utomlands. USA hade föreslagit att sanktionerna helt skulle hindra Nordkoreas oljeimport, som huvudsakligen sker från Kina, men säkerhetsrådets medlemmar kunde inte enas om detta. Inte heller gick ett förslag om frysa Kim Jong-Uns tillgångar i utlandet och reseförbud igenom.  

    • Test av misstänkt vätebomb

      Nordkorea uppger att det genomfört sitt sjätte kärnvapenprov. Enligt regimen är det en vätebomb som kan få plats i en missil med kapacitet att nå USA:s fastland, något som dock inte kan bekräftas av experter i omvärlden. Provet upptäcks när ett kraftigt jordskalv registreras i Nordkorea. Kärnladdningen är Nordkoreas starkaste hittills och kan enligt senare bedömningar vara så stor som 250 kiloton, 16 gånger större än bomben mot Hiroshima.

    • Augusti

    • Missil över norra Japan

      Nordkorea testskjuter ännu en missil, som färdas över ön Hokkaido i Japan innan den kraschar i havet. Reaktionerna blir kraftiga i Japan, där ett rikstäckande krislarm utfärdas. Missilen tros vara den nyligen utvecklade Hwasong-12,  en medeldistansrobot, som av experter uppges kunna bära en kärnvapenstridspets. Missiltestet ses som en reaktion på att USA och Japan just hållit en gemensam militärövning i Hokkaido.  Sydkorea genomför som ett svar på missiltestet en bombövning med fyra stridsflygplan.

    • USA inför nya sanktioner

      Nytt med sanktionerna är att de inte bara riktas mot Nordkorea utan i ökad grad slår mot företag och individer i andra länder. 10 företag och sex individer i Kina och Ryssland pekas ut för att ha understött Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram, trots de FN-sanktioner som förbjuder sådant stöd. Även företag inriktade på att hyra ut nordkoreanska arbetare till andra länder påverkas av de nya sanktionerna. 

    • Hot om att attackera Guam

      Nordkorea uppger att man undersöker möjligheterna att attackera den amerikanska militärbasen Guam i Stilla havet. Beskedet kommer efter det att USA:s president Donald Trump sagt att Nordkorea "kommer att mötas av eld och raseri som världen aldrig skådat" om landet inte slutar hota USA. Trump reagerade på uppgifter om att Nordkorea nu kan nå USA:s fastland med kärnvapen.

    • Kärnvapen kan produceras i miniatyrformat

      Nordkorea uppges ha lyckats med att bygga en kärnvapenstridsspets som är tillräckligt liten för att passa landets raketer. Landet har därmed nått målet att förfoga över interkontinentala ballistiska robotar som kan nå USA:s fastland. Uppgifterna kommer från det amerikanska underrättelseorganet Defence Intelligence Agency. 

    • Nej till samtal med Syd

      Nordkorea säger nej till ett förslag från Sydkorea om gemensamma samtal i syfte att minska spänningarna mellan länderna och diskutera en ny omgång av återföreningar av splittrade familjer. 

    • USA vill inte avsätta regimen

      USA:s utrikesminister Rex Tillerson meddelar att det inte finns några planer på att  störta regimen i Pyongyang och att den amerikanska ledningen är villig att samtala med Nordkoreas ledare. Nordkorea utesluter dock förhandlingar om kärnvapenprogrammet och fördömer även de senaste FN-sanktionerna. 

    • Nya sanktioner

      FN:s säkerhetsråd antar enhälligt sanktioner mot Nordkorea, vilka förbjuder länder att importera kol, järn- och järnmalm och bly från landet. Nordkorea får inte heller skicka fler medborgare utomlands för att arbeta och sända hem pengar. Fler regimföreträdare och företag beläggs också med reseförbud och frysning av tillgångar i utländska banker. Nordkorea beräknas förlora över en tredjedel av sina exportintäkter på grund av sanktionerna. USA inledde förhandlingar med Kina om nya sanktioner mot Pyongyang i början av juli efter det att Nordkorea genomfört sitt första test av en interkontinental missil (se Juli 2017). 

    • Juli

    • Nytt robottest väcker nya protester

      Nordkorea avfyrar sin andra interkontinentala robot på mindre än en månad. Roboten slår ned i vattnet i Japans ekonomiska zon. Kim Jong-Un kallar det en ”kraftfull varning” riktad mot USA och säger att hela USA nu kan nås. Från USA twittrar president Trump fördömanden av Kina för att nordkoreanerna får hållas, och nya överflygningar med militärplan över Koreanska halvön följer. Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe säger i ett gemensamt uttalande efter några dagar att robotprogrammet utgör ett växande hot. De ekonomiska och diplomatiska påtryckningarna på Nordkorea ska öka, heter det. Men USA begär inte ett möte i FN:s säkerhetsråd, eftersom det inte skulle ”leda till konsekvenser”, säger FN-ambassadören Nikki Haley.

    • USA förbjuder medborgare resa till Nordkorea

      USA:s utrikesdepartement bekräftar uppgifter om att ett reseförbud för alla amerikanska medborgare till Nordkorea kommer att införas, som en följd av Otto Warmbiers död i juni.

    • Nordkorea avfyrar långdistansrobot

      Nordkorea avfyrar en ballistisk interkontinental långdistansrobot, som slår ner i Japanska havet. Det är oklart om roboten landar inne i Japans ekonomiska zon eller inte. USA bekräftar att det rör sig om en robot som sannolikt skulle kunna nå det amerikanska fastlandet. Sydkorea och USA svarar med att avfyra robotar under en gemensam militärutövning, medan Ryssland och Kina tillsammans föreslår att Nordkorea ska avveckla sitt kärnvapenprogram samtidigt som USA och Sydkorea upphör med sina gemensamma militära övningar.

    • Juni

    • Spänningarna stiger efter amerikans död

      Ett Kinabaserat resebolag som organiserar resor för utlänningar till Nordkorea meddelar att det inte längre tar bokningar från amerikanska medborgare. Bakgrunden är att en av bolagets resenärer, den amerikanske studenten Otto Warmbier, först fängslades för att ha tagit en nordkoreansk propagandaflagga och därefter avled sedan han överlämnats till USA i ett tillstånd av koma. Oklarheterna kring Warmbiers öde anstränger de redan kyliga relationerna mellan USA och Nordkorea.

    • FN utvidgar sanktioner

      FN säkerhetsråd utvidgar ytterligare sanktionerna mot Nordkorea efter att förhandlingar förts i flera veckor mellan USA och Kina. Riktade sanktioner införs mot 14 högt uppsatta personer, däribland en underrättelsechef. De får sina tillgångar i banker utomlands frysta och beläggs även med internationellt reseförbud. Även en bank med kopplingar till Kim Jong-Un, två handelsföretag och den strategiska militära avdelning som ansvarar för missilkapaciteten inkluderas i sanktionerna. 

    • Maj

    • Nytt missiltest

      Nordkorea provskjuter ännu en missil som landar i havsområden nära Japan. Det är det tredje missiltestet inom loppet av tre veckor och det tolfte sedan januari. 

    • Uppskjutning av missil

      Nordkorea genomför ännu ett missiltest, vilket ses som en markering mot den sydkoreanske grannstaten där Moon Jae-In valts till ny president. Missilen når över 70 mil innan den går ned i Japanska havet.  Enligt Nordkorea var detta en ny typ av missil  (Hwasong-12) som klarade att bära en tyngre kärnvapenstridsspets. FN:s säkerhetsråd fördömde enhälligt Nordkoreas provskjutning.

    • April

    • USA klargör Nordkoreastrategi

      Trots den senaste tidens spänningar på Koreahalvön och den hetsiga retoriken mellan Nordkorea och USA uppger USA:s ledning att  man kommer att använda diplomati och ytterligare sanktioner och undvika militära åtgärder mot Nordkorea. Målet är att sätta press på Pyongyang iför att se till att Nordkorea på nytt kan lotsas in i en dialog om kärnvapenprogrammet.  

    • Förebyggande attack mot USA

      Efter att den amerikanska kärnvapensbestyckade ubåten USS Michigan anlänt till Sydkorea för att delta i militära övningar reagerar Nordkoreas regering kraftigt. Man säger sig  vara redo att sänka ubåten och ett amerikanskt hangarfartyg som ska delta i övningarna. En förebyggande attack mot USA eller andra åtgärder för att försvara sig mot "USA-imperialister" utesluts inte heller.  

    • Nordkorea håller militärövning

      Enligt talesmän för regeringen är militärövningen ”den största någonsin”. Den hålls för att högtidligghålla bildandet av armén för 85 år sedan och äger rum i området kring staden Wonsan på östkusten. 

    • Samarbete Kina-USA

      De bägge stormakterna samarbetar tätt för att hantera det alltmer spända läget när det gäller Nordkorea och dess kärnvapen, uppger den amerikanske försvarsminister Jim Mattis. 

    • ”Missilprov varje vecka”

      Nordkorea hotar med att testa missiler en gång i veckan fortsättningsvis. Uttalandet uppfattas som en reaktion på att den amerikanske vicepresidenten Mike Pence besöker Japan. 

    • Nordkorea varnas

      Vicepresident Mike Pence varnar under ett besök i Sydkorea för att USA ”inte utesluter någonting” när det gäller Nordkorea. President Trump kan komma att använda militära maktmedel säger Pence och hänvisar till den senaste tidens attacker i Syrien och Afghanistan. 

    • Nytt missiltest

      Ett misslyckat test av en missil genomförs dagen efter högtidligghållandet av den odödlige landsfadern Kim Il Sungs 105:e födelsedag. Det misslyckade testet tros ha varit en helt ny robot. 

    • Nya vapen visas vid parad

      En parad ägde rum för att högtidlighålla landsfadern Kim Il Sungs 105:e födelsedag. Under paraden förevisades Nordkoreas vapenarsenal. I denna ingick även vad som av bedömare uppfattades som nya långdistansrobotar. 

    • Mars

    • Grälet med Malaysia över

      Kim Jong-Uns mördade halvbroders kropp (se Februari 2017) kommer att skickas till från Malaysia till Pyongyang. Samtidigt häver Nordkorea och Malaysia de reseförbud som införts mot medborgare från det andra landet. Nordkoreaner som hindrats från att lämna Malaysia tillåts nu lämna landet och detsamma gäller malaysier som kvarhållits i Nordkorea. 

    • Ny kritik från FN

      FN:s säkerhetsråd fördömer de senaste testen av missiler som Nordkorea utfört i mars.  

    • USA vill ändra strategi

      Vid en presskonferens i Seoul i Sydkorea säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson att ”alla medel” kan användas för att få Nordkorea att backa när det gäller kärnvapenfrågan. Tillerson har dagen innan under ett besök i Japan meddelat att det var dags att hitta en ny strategi för att möta hotet från Nordkorea. 

    • Säkerhetsrådet fördömer missiltest

      FN:s säkerhetsråd riktar kraftig kritik mot Nordkorea för de nya provskjutningarna av missiler. Resolutionen stöds av alla medlemmar i rådet. Nordkorea har uppgett att missilerna ingick i en militärövning inför att kunna angripa amerikanska militärbaser i Japan. Kinas utrikesminister Wang Yi föreslår att Pyongyang upphör med missiltesten och kärnvapenproven i utbyte mot att USA och Sydkorea stoppar de årliga gemensamma militärövningarna. 

    • Nya missiltest

      Nordkorea avfyrar fyra missiler som landar i havet, tre av dem på japanskt vatten. Japans premiärminister Shinzo Abe reagerar kraftigt och varnar för hotet från Nordkorea, medan USA fördömer missiltesterna. Några dagar tidigare har USA och Sydkorea inlett gemensamma årliga militärövningar. Dessa brukar varje år leda till spänningar på den koreanska halvön. 

    • Malaysia utvisar Nordkoreas ambassadör

      Utvisningen sker som ett led det diplomatiska bråket mellan Malaysia och Nordkorea efter mordet på Kim Jong-Nam. Uppgifter har visat att han mördades med nervgas, som klassas som massförstörelsevapen, på flygplatsen i Kuala Lumpur. Två kvinnor har åtalats för mordet. En dag senare meddelade den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att alla malyasiska medborgare i Nordkorea skulle stoppas från att lämna landet till dess att konflikten hade lösts. Malaysias premiärminister Najib Razak svarar med att förbjuda utresa för alla nordkoreaner i Malaysia. 

    • Misstänkt nordkorean släpps fri

      Den 46-årige nordkorean som gripits i samband med mordet på Kim Jong-Nam i Malysia friges "i brist på bevis" och utvisas till Nordkorea. 

    • Två åtalas för mordet på Kim Jong-Nam

      En 25-årig indonesisk kvinna och en 28 år gammal kvinna från Vietnam åtalas vid en domstol i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur för mordet på Kim Jong-Nam. 

    • Februari

    • Malaysia tar hem sin ambassadör

      Ett bråk har uppstått mellan Nordkoreas ledning, som vill ha hem Kim Jong-Nams kropp, och Malaysias regering som vill göra en rättsmedicinsk undersökningen av kroppen. Från nordkoreansk håll hävdar man att en obduktion inte får genomföras utan att regeringen gett sitt tillstånd. Men den malaysiska regeringen ämnar inte ta någon hänsyn till detta. 

    • Kina stoppar kolimport från Nordkorea

      Peking meddelar att importen avbryts fram till årsskiftet. För Nordkorea spelar kolexporten till Kina en viktig roll. Omkring 90 procent av Nordkoreas handel ska enligt obekräftade källor ske med Kina och omkring 40 procent av denna utgörs av kol och mineraler. Kolhandeln har beräknats ha ett värde motsvarande ca 5 procent av bruttonationalprodukten. Enligt bedömare kan det finnas olika skäl till att Peking väljer att straffa Nordkorea: Nordkoreas senaste missiltest (se 11/2) irritation över mordet på Kim Jong-Nam (se 14/2) som hade starka band till Kina och levde i Macau eller ett sätt att förbättra relationerna till USA:s nya ledning under president Donald Trump. Kina har fått kritik för att vara slarvig med att kontrollera att FN-sanktionerna mot Nordkorea upprätthålls av kinesiska företag. 

    • Nordkorean gripen i Malaysia

      Den 46-årig mannen från Nordkorea misstänks för mordet på Kim Jong-Nam. Ytterligare tre personer, en kvinna från Indonesien och en från Vietnam, samt en malaysisk man har tidigare gripits av polisen. Ett par av dem har troligen blivit lurade och trott att det hela var ett skämt i en TV-sändning. Kim Jong-Nam tros ha dött av en giftig vätska som han fått i ansiktet. 

    • Kim Jong-Uns halvbror dödad

      Enligt sydkoreanska regeringskällor ska den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-Nam ha mördats. Enligt TV-kanalen TV Chousn ska han ha dödats på flygplatsen i Malaysia av två kvinnliga spioner. Malaysisk polis uppges misstänka att Nordkorea ligger bakom mordet. 

    • Säkerhetsrådet fördömer missiltestet

      USA:s president Donald Trump utlovar en kraftfull respons. 

    • Ny missil avfyras

      Det uppges vara en ny typ av medel- till långdistansmissil som kan bära kärnvapenspetsar. Enligt Sydkoreas försvarsminister var det en provokation för att testa hur USA:s nya president Donald Trump skulle reagera. 

    • Spionchef sparkas

      Enligt sydkoreanska regeringskällor har ministern för statens säkerhet fått gå på grund av maktmissbruk. Samtidigt ska även flera tjänstemän vid säkerhetsmyndigheten ha avrättats. Säkerhetsministern ska ha varit drivande i gripandet och avrättandet av Kim Jong-Ungs farbror Jang Song-Thaek (se Aktuell politik). 

    • USA hotar Nordkorea

      Den nye amerikanske försvarsministern James Mattis säger att ett kärnvapenprov som utförs av Nordkorea kommer att mötas ”effektivt och överväldigande”. 

  • 2016

    • December

    • Militärövning som svar på sanktioner

      Nordkorea håller militärövningen som ett svar på de ensidiga sanktioner mot Nordkorea som Japan och Sydkorea inför utöver FN-sanktioner mot landet. 

    • November

    • Nya hårda sanktioner

      Sanktionerna införs som ett svar på kärnvapenprovet i september och har krävt tre månader av tuffa förhandlingar mellan USA och Kina. Sanktionerna sätter ett tak för landets kolexport och förbjuder export av vissa metaller som koppar, silver, zink och nickel. Nordkorea kommer därmed att gå miste om stora inkomster i statskassan, vilket FN-staterna hoppas ska leda till att mindre resurser kan avsättas till kärnvapen- och missilprogrammen. 

    • Oktober

    • Femte kärnvapentestet genomförs

      Nordkorea uppger efter provsprängningen att det nu har kapacitet att montera kärnvapensstridspetsar på ballistiska missiler. Enligt bedömningar från bland andra Sydkorea är testet det kraftigaste som Nordkorea har utfört. USA, Kina, Japan med flera länder fördömer provsprängningen. 

    • Augusti

    • Missil avfyras från ubåt

      Nordkorea genomför ännu ett missiltest, denna gången från en ubåt. Experter bedömer att missiltestet är det mest lyckade hittills från en ubåt. FN:s säkerhetsrådet fördömer såväl denna provskjutning som det missiltest som genomfördes några dagar tidigare. 

    • Toppdiplomat hoppar av till Sydkorea

      Diplomaten har den näst högsta positionen vid ambassaden i London. Han tros vara den hittills högst uppsatta nordkoreanen som hoppat av till Sydkorea. 

    • Nytt missiltest

      Nordkorea provskjuter ytterligare en missil som landar i havet utanför Japan efter en sträcka av 100 mil. Det bedömdes vara den längsta sträcka som en nordkoreansk missil kunnat färdas hitintills. Testet ledde till kraftiga protester från Japan och fördömanden från USA. 

    • Juli

    • Maktdemonstration mot Sydkorea

      Som en reaktion på uppgifterna om att USA och Sydkorea ska upprätta ett gemensamt missilförsvar provskjuter Nordkorea tre missiler som landar i havet utanför Sydkorea. 

    • USA inför sanktioner mot Kim Jong-Un

      USA riktar sanktioner mot Kim Jong-Un personligen. Den nordkoreanske ledaren hålls av USA personligen ansvarig för en lång rad brott mot de mänskliga rättigheterna begångna mot hans eget folk. Bland övergreppen nämns utomrättsliga avrättningar, tortyr och tvångsarbete. Sanktionerna innebär att Kims eventuella tillgångar i USA fryses samt att amerikanska medborgare inte får göra affärer med honom. Nordkorea kallar sanktionerna "en krigsförklaring". 

    • Juni

    • Förstärkt ledarroll för Kim

      Kim Jong-Un väljs till ordförande för den nyinrättade Kommissionen för statliga affärer. Den nya kommissionen ersätter Nationella försvarskommissionen som landets högsta regerande organ. Därmed befästs Kims roll som landets högste ledare (se även Politiskt system). 

    • Lyckat missiltest skrämmer

      Efter ett antal misslyckade missiltester de senaste månaderna avfyrar Nordkorea en ny typ av medeldistansmissil som färdas 40 mil innan den landar i havet utanför Japan. Nordkoreas ledare jublar och säger att landet nu har förmåga att slå till mot amerikanska anläggningar i hela Stilla havet. Amerikanska experter som följer det nordkoreanska missilprogrammet säger att testet visar att Nordkorea inom några år kan ha utvecklat missiler som når USA:s fastland. Missiltestet får FN:s säkerhetsråd att samlas och uppmana medlemsländerna att fördubbla sanktionerna mot Nordkorea. Några dagar senare genomför Sydkorea och USA en gemensam övning i missilförsvar. För första gången är även Japan med. 

    • Maj

    • EU skärper sanktioner mot Nordkorea

      Ytterligare 18 högt uppsatta militärer och andra inflytelserika nordkoreaner kommer att omfattas av redan existerande sanktioner som bland annat innebär reseförbud och frysning av tillgångar. 

    • Partiet håller första kongressen sedan 1980

      Kim Jong-Un väljs till partiordförande. 

    • April

    • Två test av medeldistansmissiler misslyckas

      Uppgifterna kommer från sydkoreanska medier. 

    • Nordkorea uppges förbereda femte kärnvapentest

      Sydkoreas president Park Geun-Hye uppger att förberedelserna inför ett femte test nu är klara i Nordkorea och att grannen när som helst kan utföra ett nytt kärnvapentest. 

    • Kommunistpartiet ska hålla kongress

      Enligt uppgifter från den statliga nyhetsbyrån ska partiet hålla kongress den 4 maj. Det blir den första partikongressen sedan 1980.

    • Nya missiltest

      Nordkorea testar att avfyra en missil från en ubåt. Efter testet kommer nordkoreanske utrikesministern Ri Su-Yong med ett erbjudande till USA om att inte utföra fler missiltest i utbyte mot att USA stoppar de pågående militärövningarna med Sydkorea. Den amerikanske presidenten Barack Obama avfärdar erbjudandet. 

    • Nya besked om kärnvapenteknik

      Kim Jong-Un meddelar att landet nu kan framställa tillräckligt små kärnvapenstridspetsar för att de ska rymmas i ballistiska missiler. Uppgifterna ifrågasätts av experter i väst.

    • Nordkoreaner flyr till Sydkorea

      13 nordkoreaner som arbetat på en nordkoreansk restaurang i Kina hoppar av och går över till Sydkorea. Någon vecka senare rapporterats att en högt uppsatt nordkoreansk militär som varit ansvarig för spionverksamhet gått över till Sydkorea. Nära 30 000 nordkoreaner uppges ha flytt till Sydkorea sedan Koreakriget.

    • Mars

    • Test av medeldistansmissiler

      Nordkorea avfyrar två medeldistansmissiler som landar i havet.

    • Amerikan döms till arbetsläger

      En ung amerikan döms till straffarbete i 15 år för att ha försökt att stjäla en nordkoreansk propagandaskylt. 

    • Amerikanska sanktioner

      Mot bakgrund av Nordkoreas senaste kärnvapentest och satellituppskjutning inför USA:s president Barack Obama  genom en så kallade verkställighetsorder (executive order) nya amerikanska sanktioner mot Nordkorea. Bland annat förbjuds amerikansk export och investeringar i Nordkorea medan det också blir möjligt att svartlista alla som har samarbete med Nordkorea.

    • Nya hot

      Nordkorea varnar USA och Sydkorea för kärnvapenattacker i samband med att de bägge länderna inleder årliga gemensamma militärövningar – de mest omfattande hittills. 

    • Nordkorea avfyrar missiler

      Efter beskedet om nya sanktioner genomför Nordkorea, enligt sydkoreanska medier, provskjutningar av sex kortdistansmissiler i havet utanför. 

    • FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner

      Efter en längre tids förhandlingar mellan USA och Kina enas till slut säkerhetsrådet om att införa hårda sanktioner mot Nordkorea efter det senaste kärnvapentestet och raketuppskjutningen. Sanktionerna innebär att all last som transporteras till Nordkorea ska kontrolleras för att förhindra införsel av förbjudna råvaror som kol, järn, guld, titan och sällsynta mineraler, vilka kan användas till kärn- och missilprogrammen. Export av lättare vapen förbjuds också till landet. 

    • Nordkorea bojkottar FN:s råd för de mänskliga rättigheterna

      Utrikesminister Ri Su-Yong säger att Nordkorea inte längre kommer att delta i rådets granskningar av situationen för de mänskliga rättigheterna i landet. Skälet är att rådet enligt Nordkorea är "politiserat, selektivt och har dubbelmoral". Det nordkoreanska utspelet kommer en dag innan rådet ska sammanträda för att diskutera eventuella nya sanktioner mot Nordkorea för den senaste provskjutningen av en långdistansmissil. 

    • Februari

    • Nordkorea utvisar sydkoreaner

      Efter att Sydkorea stänger tillförseln av el- och vatten till Kaesong (se ovan) svarar Nordkorea med att utvisa sydkoreaner som arbetar i zonen och ställer den under militärens kontroll. 

    • Kaesong stängs

      Sydkoreas regering meddelar att den kommer att avbryta verksamheten vid Kaesong, industrizonen som drivs gemensamt med Nordkorea. Stängningen sker till följd av Nordkoreas senaste raketuppskjutning och kärnvapentest. Enligt Sydkorea ska Kaesong, en viktig inkomstkälla för Nordkorea, inte få användas för att finansiera utveckling av kärnvapen. 

    • Ny provskjutning av långdistansmissil

      En långdistansraket skjuts upp från rampen Dongchan-ri och lyckas, enligt officiella uppgifter, sätta en satellit i omlopp runt jorden. Enligt regimen är testet ett led i landets satellitprogram, men omvärlden hävdar att det ingår i försök att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansmissiler. FN:s säkerhetsråd fördömer uppskjutningen. 

    • Januari

    • Fjärde kärnvapentest

      Regimen tillkännager via statstelevisionen att Nordkorea genomfört en lyckad provsprängning av en vätebomb. Det skulle i så fall vara första gången som Nordkorea lyckas spränga en bomb genom så kallad fusionsteknik (kärnsammanslagning) istället för genom fission (kärnklyvning) med plutonium. Sprängningen utlöser ett jordskalv i nordöst, men utländska bedömare ifrågasätter starkt att det skulle röra sig om en vätebomb. En rad länder samt FN:s säkerhetsråd fördömer provsprängningen.

  • 2015

    • December

    • Antydningar om vätebomb

      Kim Jong-Un kommer i ett uttalande med antydningar om att landet har utvecklat en vätebomb.

    • Nya amerikanska sanktioner

      USA inför nya sanktioner mot Nordkorea på grund av landets agerande när det gäller spridning av massförstörelse- och konventionella vapen. Sanktionerna riktas mot arméns Strategiska raketstyrka (Strategic Rocket Force) samt tre skeppsrederier och två banker och förbjuder transaktioner samt fryser tillgångar i USA. Rederierna misstänks för att ha transporterat illegala vapen.

    • November

    • Regeringsrepresentanter i samtal

      Regeringsrepresentanter för Nordkorea och Sydkorea möts för samtal. Mötena ska planera för kommande möten.

    • Återförening av familjer

      Hundratals sydkoreaner reser till Nordkorea för en återförening med familjemedlemmar. Tusentals familjer splittrades under Koreakriget och har haft ingen eller mycket lite kontakt sedan dess. Internationella röda korset organiserar mötena mellan syd- och nordkoreaner.

    • September

    • Kärnkraftsreaktor aktiv igen

      Nordkorea meddelar att kärnkraftsreaktorn i Yongbyon åter är igång. Yongbyon-anläggningen har producerat plutonium för Nordkoreas kärnvapenprogram. 

    • Augusti

    • Kritiskt läge efter högtalarutrop

      Enligt de statliga medierna uppges Kim Jong-Un ha satt landets trupper i stridsberedskap. Reaktionen kommer efter det att Sydkorea efter ett uppehåll på elva år återupptar propagandasändningar riktade mot Nordkorea via högtalare vid gränsen. Beskjutning från bägge sidor om gränsen förekommer också. Även Sydkoreas militär var satt i beredskap. För att sluta med högtalarutropen kräver Sydkorea i gengäld att Pyongyang ber om ursäkt för att man lagt ut landminor i den demilitariserade zonen mellan länderna, vilka skadat två sydkoreanska soldater. De bägge länderna för samtal på hög nivå för att lösa den spända situationen. Ett par dagar senare kommer länderna överens om att Sydkorea ska upphöra med högtalarsändningarna och Nordkorea i gengäld ska dra tillbaka trupper som mobiliserats vid gränsen. Därtill ska länderna sträva efter att återuppta återföreningarna av familjer som splittrades i samband med Koreakriget.

    • Egen tidszon införs

      Nordkorea inför en egen tidszon, Pyongyang Time. Istället för att liksom Japan och Sydkorea ligga nio timmar före GMT (Greenwich Mean Time och åtta timmar före svensk tid) ställs klockorna tillbaka en halvtimme den 15 augusti. Det hela är en markering mot Japan i samband med högtidlighållandet av andra världskrigets slut för 70 år sedan. Japan ändrade under sin ockupation av Korea tidszonen på den koreanska halvön.

    • Juni

    • Svår torka

      Statliga medier rapporterar att landet drabbats av den värsta torkan på hundra år. Myndigheterna befarar att jordbruksproduktionen kan minska med över 20 procent om torkan fortsätter under juli.

    • Maj

    • Vicepremiärminister avrättad

      Senare kommer uppgifter om att även vicepremiärminister Choe Yong-Gon avrättats efter att han ifrågasatt Kim Jong-Uns politik.

    • Försvarsminister avrättas

      Försvarsminister Hyon Yong-Choi har avrättats, uppger Sydkoreas underrättelsetjänst. Försvarsministern som var en av Kim Jong-Uns allra närmaste män ska ha somnat vid ett möte och inte följt order och därför ha avrättats med ett vapen avsett för att skjuta ned flygplan.

    • Mars

    • Rapport om bortförda utlänningar

      FN:s råd för mänskliga rättigheter riktar skarp kritik mot Nordkorea för att landet ägnar sig åt "systematiska kidnappningar" av utlänningar. Enligt en FN-rapport hade närmare 200 000 utlänningar från minst tolv länder förts bort under årens lopp. De flesta av dem var sydkoreaner.

    • Fler missiler avfyras

      Nordkorea avfyrar två kortdistansmissiler i havet samma dag som USA och Sydkorea inleder de årliga gemensamma militära övningarna.

    • Februari

    • Missiler avfyras i protest

      Nordkorea avfyrar fem kortdistansmissiler i havet i en protest mot USA:s och Sydkoreas militärövningar nästkommande månad.

    • Rederi anklagas i FN-rapport

      I en expertrapport till FN:s säkerhetsråd anklagas det svartlistade nordkoreanska rederiet OMM för att kringgå sanktionerna genom att döpa om sina fartyg och registrera dem i andra länder. OMM svartlistades av säkerhetsrådet i juli 2014 efter att ha försökt smuggla nordkoreanska vapen till Kuba. Ett år tidigare ertappades ett av rederiets fartyg med vapensmuggling genom Panamakanalen.

    • Ny fartygsmissil testas

      I början av månaden testar Nordkorea en ny missil som ska användas mot fartyg. Enligt statliga medier är det en helt ny typ av raket som kommer att betyda mycket för landets försvar av sina havsområden. Missilen ska ha utvecklats av inhemska forskare men enligt bedömare i omvärlden liknar den en rysk missil, KH-35.

    • Januari

    • Amerikanska sanktioner efter cyberattack

      USA inför sanktioner mot tre organisationer och tio individer i Nordkorea, som en direkt följd av cyberattacken mot Sony. Sanktionerna riktas bland annat mot landets viktigaste underrättelsetjänst, den största vapenhandlaren och ett handelsbolag som stödjer försvarsforskning. Handeln mellan USA och Nordkorea är mycket begränsad så sanktionerna är mest att betrakta som symboliska.

    • Inbjudan till toppmöte

      Kim Jong-Un bjuder i ett nyårstal in till toppmöte på högsta nivå med Sydkorea. Om Pyongyangs villkor godkänns kan han tänka sig att träffa sin sydkoreanske kollega Park Geun-Hye, säger han.

  • 2014

    • December

    • November

    • Toppost för Kim Jong-Uns syster

      Kim Jong-Uns syster rapporteras ha fått en hög position inom partiet som vicedirektör inom centralkommittén.

    • Miller och Bae släpps fria

      Nordkorea släpper två amerikaner som hållits i fångenskap, Matthew Todd Miller och Kenneth Bae. Frisläppande ses av bedömare i omvärlden som ett tecken på att Nordkorea blivit mer förhandlingsvilligt.

    • Augusti

    • Amerikaner vädjar om hjälp

      De två amerikaner som gripits under året vädjar om hjälp av sin regering att komma hem, i en intervju med nyhetsbyrån AP. De befarar långa fängelsestraff, liksom Kenneth Bae (se April 2013).

    • Kortdistansmissiler avfyras

      Nordkorea avfyrar fem kortdistansmissiler i samband med att påven Franciskus anländer till Sydkorea. 

    • Juli

    • Fler provskjutningar

      Nordkorea gör under månaden ytterligare fem provskjutningar med kortdistansrobotar. 

    • Japan lättar på sanktioner

      Japan beslutar att lätta på en del av sina sanktioner mot Nordkorea. Det sker i utbyte mot att nordkoreanerna återupptar utredning om vad som hänt de japaner som kidnappades av Nordkorea på 1970- och 1980-talen. Rapporter tyder på att flera av dem fortfarande lever. Japan ska ta bort en del restriktioner på resor till och från Nordkorea och tillåta överföring av större summor än tidigare till Nordkorea. Nordkoreanska fartyg ska också få anlöpa japanska hamnar om de är kopplade till humanitära uppdrag. Lättnaderna av sanktionerna anses mest ha symbolisk betydelse.

    • Maj

    • Flervåningshus kollapsar

      Den officiella nyhetsbyrån meddelar att ett flervåningshus i Pyongyang kollapsat och dödat ett hundratal personer. Huset uppgavs ha haft stora konstruktionsfel och inspektionerna av byggnaden har varit undermåliga.

    • April

    • Drönare upptäcks i Sydkorea

      Två drönare som uppges komma från Nordkorea påträffas i Sydkorea.

    • Kim Jong-Un blir omvald

      Kim Jong-Un blir omvald som ordförande för Nationella försvarskommissionen. 

    • Mars

    • Skjutningar vid havsgränsen

      Nordkorea övningsskjuter nära den omtvistade havsgränsen mot Sydkorea i Gula havet. Sedan granater kommit in på sydkoreanskt område besvarar Sydkorea beskjutningen.

    • Provskjutningar trotsar förbud

      Provskjutningar av två medeldistansmissiler äger rum i slutet av månaden, i trots mot FN:s förbud. 

    • Kim Jong-Uns första val

      Det första valet hålls till Högsta folkförsamlingen, parlamentet, sedan Kim Jong-Un tog över rodret. Föga överraskande är valdeltagandet 100 procent i det valdistrikt där ledaren själv ställer upp, och 100 procent röstar för honom. 

    • Februari

    • Provskjutning av kortdistansmissiler

      Nordkorea genomför flera tester av kortdistansmissiler. Provskjutningarna pågår samtidigt som USA och Sydkorea håller gemensamma militära övningar.

    • Familjer i återföreningsmöte

      De första återföreningsmötena mellan familjer som inte setts sedan Koreakriget anordnas. Det rör sig om några hundra människor på vardera sidan. Mötena övervakas noga av nordkoreanska myndighetsföreträdare. Senaste gången sådana träffar arrangerades mellan länderna var 2010. 

    • Skyldig till brott mot mänskligheten

      FN:s människorättsråd kommer med sin rapport (se Mars 2013). Enligt rapporten finns bevis för att regimen gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten. Vittnesmålen från hundratals nordkoreaner beskriver tortyr, barn som sitter i fängelse och svälter, en kvinna som tvingats dränka sin egen baby och fruktansvärda förhållanden i landets arbetsläger. 

  • 2013

    • December

    • Jang Song-Thaek faller i onåd

      Kim Jong-Uns farbror Jang Song-Thaek blir av med sina poster i partiledningen och Nationella försvarskommissionen. Han förlorar sitt medlemskap i partiet. Han uppges ha begått brottsliga handlingar. Ett par dagar senare, den 13 december, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån att Jang har avrättats. Hans hustru, Kim Kyong-Hui, syster till Kim Jong-Il, uppges dock inte ha fallit i onåd.

    • November

    • Massavrättning

      Enligt en rapport som återges i medier i USA och Sydkorea avrättas ett 80-tal personer offentligt i sju städer, i vad som i så fall är de första massavrättningarna sedan Kim Jong-Un blev landets ledare. Bland de brott som ska ha legat bakom avrättningarna finns innehav av biblar, sydkoreanska filmer eller pornografiskt material. 

    • Oktober

    • Otillåtet med barn utomlands

      Nordkoreanska diplomater och handelsarbetande uppges beordras att skicka hem sina barn från skolor i utlandet.

    • Ökad kärnvapenaktivitet

      Ett institut i Washington D C i USA uppger efter en analys av satellitbilder att aktiviteten ökat vid Nordkoreas huvudanläggning för underjordiska provsprängningar. Detta kan vara förberedelser för ett nytt kärnvapentest. En reaktor i kärnkraftverket Yongbyon tros dessutom åter vara gång. 

    • September

    • Arbetet i Kaesong återupptas

      Nord- och Sydkorea bestämmer att arbetet i industrizonen Kaesong ska återupptas den 16 september.

    • Juni

    • Sydkoreanska hemsidor hackas

      En rad sydkoreanska hemsidor på internet – både officiella och medier – hackas i en samordnad attack på årsdagen av Koreakrigets start. Gärningsmännen är okända. På de hackade sidorna återfinns meddelanden om den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns förträfflighet. En liknande attack inträffade i mars.

    • Maj

    • Ban Ki-Moon vädjar om kärnvapen

      Efter att Nordkorea utfört test med kortdistansmissiler vädjar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om att Nordkorea ska återuppta dialogen om sitt kärnvapenprogram.

    • April

    • Amerikan döms till arbetsläger

      Den amerikanske medborgaren Kenneth Bae döms till 15 års arbetsläger, anklagad för att ha planerat att störta regeringen (se November 2012).

    • Avbrutet tillträde till industrianläggning

      Nordkorea tillåter inte längre sydkoreanska arbetare att få tillträde till industrianläggningen Kaesong. Någon vecka senare får inte heller de 50 000 nordkoreaner som arbetar på olika sydkoreanska företag i Kaesong lov att gå till jobbet (se Industri). 

    • Yongbyon aktivt på nytt

      Nordkoreas regim uppger att den återupptar verksamheten i kärnkraftverket Yongbyon. Reaktorn stängdes 2007 efter en biståndsuppgörelse. 

    • Ny kärnvapenplan

      Parlamentet antar plan som ska öka betydelsen av kärnvapen i Nordkoreas försvar. 

    • Pak Pong-Ju blir premiärminister

      Pak Pong-Ju blir ny premiärminister. Han var premiärminister även 2003–2007 men fick då gå efter missnöje med hans ekonomiska reformpolitik. 

    • Mars

    • FN utreder mänskliga rättigheter

      FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) beslutar att undersöka grova kränkningar av mänskliga rättigheter i Nordkorea och om dessa är så kallade brott mot mänskligheten (se Politiskt system).

    • Krigstillstånd med Sydkorea

      Nordkorea uppger att artilleri och robotar har satts i beredskap för attack mot amerikanska militärbaser i Hawaii, Guam och USA:s fastland. Alla icke-aggressionsavtal med Söul sägs upp och Pyongyang meddelar att landet går in i ett "krigstillstånd" med Sydkorea. 

    • Sydkorea och USA i militärövning

      USA och Sydkorea inleder en årlig militärövning med 40 000 soldater. Nordkorea reagerar hårt mot övningen och de nya FN-sanktionerna. 

    • FN antar ekonomiska sanktioner

      FN:s säkerhetsråd enas om att införa nya ekonomiska sanktioner mot Nordkorea. Sanktioner slår bland annat mot transfereringar av pengar och resor för diplomater. Det är den femte resolutionen som antas sedan 2006, som en följd av Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. 

    • Februari

    • Ett tredje kärnvapenprov

      Den 12 februari provspränger Nordkorea en kärnladdning. Det är landets tredje kärnvapenprov; de tidigare utfördes 2006 och 2009.

    • Januari

    • FN:s säkerhetsråd antar resolution

      FN:s säkerhetsråd antar en resolution som en följd av raketuppskjutningen.

  • 2012

    • December

    • Satellit skjuts upp

      12 december - en raket skjuts upp som placerar en satellit i omlopp (se Aktuell politik). 

    • Oktober

    • ”Våra missiler når till USA”

      Nordkorea meddelar att dess missiler nu kan nå USA:s fastland.

    • Juli

    • Arméchef avskedas

      Kim Jong Un avskedar arméchefen Ri Yong-ho.

    • April

    • 100-årsdagen av Kim II Sungs födelse

      Inför firandet av 100-årsdagen av den "evige presidenten" Kim Il Sungs födelse utnämns Kim Jong Un till Arbetarpartiets förstesekreterare och den avlidne Kim Jong Il till "evig generalsekreterare". Kim Jong Un utsågs också till ordförande för kommunistpartiets centrala militärkommission, ständig medlem av partiets politbyrå och förste ordförande för den Nationella Försvarskommissionen. 
      I samband med firandet genomförs ett misslyckat försök att skjuta upp en satellit i rymden med hjälp av en långdistansmissil.

  • 2011

    • December

    • Kim Yong Un ny ledare

      Kim Yong Il dör i mitten av månaden. Hans son Kim Yong Un utpekas som "den store efterträdaren” den 29 december.

    • Juli

    • Möte mellan utrikesministrar

      Sydkoreas och Nordkoreas utrikesministrar möts för första gången på tre år.

    • Februari

    • Kin Yong Un till ytterligare en toppost

      Kim Yong Un utnämns till ytterligare en hög post, nu i den Nationella försvarskommissionen.

  • 2010

    • November

    • Beskjutning av sydkoreansk ö

      Nordkorea beskjuter den sydkoreanska ön Yeonpyeong med granater den 23 november. Fyra människor dödas.

    • FN:s livsmedelsprogram utfärdar varning om att en av fem nordkoreaner kommer att drabbas av svält 2011. 

    • September

    • Arbetarpartiet håller kongress

      Arbetarpartiet håller sin första kongress på över tre decennier. Kim Jong Ils son Kim Yong Un utses till general, väljs in i partiets centralkommitté och blir vice ordförande i Centrala militärkommissionen. Kim Yong Ils syster Kim Kyong Hui utnämns till general.

    • Juli

    • Juni

    • Jan Sung Taek får toppost

      Kim Yong Il utnämner sin svåger Jan Sung Taek till viceordförande i den Nationella försvarskommissionen. 

    • Maj

    • Kinabesök

      Kim Yong Il besöker Kina.

    • Mars

    • Nordkoreansk torped sänker sydkoreanskt fartyg

      Det sydkoreanska fartyget Cheonan förliser efter att ha träffats av en torped som avfyrats från en nordkoreansk ubåt. 46 besättningsmän dör.

  • 2009

    • December

    • Våldsamma protester efter valutareform

      En valutareform genomförs som innebär att gamla sedlar tappar nästan helt i värde. De folkliga protesterna blir ovanligt våldsamma.  

    • Augusti

    • Amerikanska journalister benådas

      USA:s förre president Bill Clinton besöker Nordkorea där han träffar Kim Jong-Il. De båda fängslade journalisterna benådas och får lämna landet.

    • Juni

    • Amerikanska journalister döms till arbetsläger

      Två kvinnliga amerikanska journalister döms till tolv års arbetsläger för att illegalt ha tagit sig in i landet.

    • Nya sanktioner från FN

      FN:s säkerhetsråd antar enhälligt nya sanktioner som innebär ett närapå totalt förbud för vapenexport till och från Nordkorea, och ger klartecken för genomsökning av fartyg med misstänkt last på väg till eller från landet.

    • Maj

    • Ny provsprängning av kärnvapen

      En andra provsprängning av kärnvapen genomförs, två och ett halvt år efter den första provsprängningen. Sex kortdistansrobotar skjuts också upp, och Nordkorea säger sig inte längre bundet av stilleståndsavtalet med Sydkorea från 1953.

    • April

    • Nordkorea drar sig ur sexpartssamtalen

      FN:s säkerhetsråd fördömer raketuppskjutningen. Nordkorea drar sig ur sexpartssamtalen (se Utrikespolitik och försvar) och säger att man aldrig kommer att delta igen. IAEA-inspektörerna tvingas ta bort förseglingar och stänga av övervakningsutrustning i kärnkraftreaktorn i Yongbyon, och lämnar landet.

    • Misstänkt testskjutning av långdistansvapen

      Nordkorea skjuter upp en raket, enligt egen utsago för att placera en satellit i omlopp. Omvärlden misstänker dock att det rör sig om en testskjutning av ett långdistansvapen, i strid mot rådande FN-sanktioner. 

Varukorg

Totalt 0