Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Kritik mot Netanyahu för krigshets

   I Warszawa samlas en rad länder till konferens om Mellanöstern – i praktiken om Iran som inte har bjudits in. Bland talarna finns Israels premiärminister Netanyahu och USA:s utrikesminister Mike Pompeo. De hoppas att mötet ska öka pressen på Iran, men de flesta europeiska länder förhåller sig avvaktande. En träta utbryter om Netanyahus ordval; enligt ett uttalande från hans kansli har han talat om krig mot Iran som ett gemensamt intresse. I ryska Sotji stjäl president Putin uppmärksamhet från konferensen genom att arrangera ett toppmöte om Syriens framtid med Irans president Rohani och den turkiske presidenten Erdoğan.

  • Januari

  • Israeliskt nej till observatörer i Hebron

   Israel säger nej till förlängt mandat för den internationella observatörsstyrkan TIPH i Hebron på Västbanken. TIPH etablerades efter en massaker 1994, då en judisk bosättare sköt ihjäl 29 muslimer i bön inne i en moské. Platsen, kallad Patriarkernas grav, är helig för både judar och muslimer. I Hebrons stadskärna bor en grupp judiska bosättare omgivna av palestinier, dessutom finns flera bosättningar runt staden. Observatörerna kommer från Sverige och Turkiet, bland andra länder, och premiärminister Netanyahu anser att deras rapportering är Israelfientlig. Palestinierna vill helst se en permanent FN-styrka på hela Västbanken.

  • Skarpt tonläge i valrörelsen

   Efter sitt första valtal betecknas förre arméchefen Benny Gantz som ”vänster” och hans politiska program som ”klyschor” av Likud och andra högerpartier (se 27 december 2018). Gantz, som för sin del anklagar Likud för att så split bland israelerna, kommer att samarbeta med partiet Telem och dess ledare Moshe Yaalon (se 2 januari 2019). Valrörelsen ser ut att bli smutsig: Likud lyfter fram Gantz brist på politisk erfarenhet och anklagar honom i en video för att som befäl ha lämnat en drusisk gränspolis i sticket.

  • Upphettat läge mellan Israel och Iran

   En upptrappning sker i den militära konfrontationen mellan Israel och Iran på syriskt område. Israel anfaller mål vid Damaskus flygplats som tros tillhöra Irans revolutionsgarde och Irans allierade, den libanesiska Hizbollahrörelsen. Dessförinnan ska en raket avlossad mot Israel ha stoppats. SOHR återger några dagar senare uppgifter om 21 dödsoffer, de flesta iranier. Luttrade bedömare framhåller att ett kraftfullt israeliskt agerande gentemot Iran inte fyller enbart de tydliga militära behoven:  När det pågår en valrörelse i Israel ger det också politiska ledare tillfälle att visa sig handlingskraftiga (se 4 september och 24 december 2018).

  • Regionalt gasforum bildas

   Sju länder i östra Medelhavet enas om att inrätta ett regionalt samarbete kring gasutvinning, med kansli i Kairo. De som står bakom Östra Medelhavets gasforum, som blir organisationens namn, är Israel, Egypten, Cypern, Grekland, Italien, Jordanien och Palestinska myndigheten. Naturgas har hittats på flera ställen i östra Medelhavet de senaste åren och några av länderna har redan bilaterala avtal om utvinning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0