Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Månlandare kraschar

   En israelisk månlandare kraschar när en motor havererar kort före landning. Projektet är privatfinansierat och vetenskapliga resultat som nu uteblir – bland annat mätningar av månens magnetfält – skulle ha förmedlats till den internationella rymdfysiken. Projektet sker i en intensiv forskningsfas: Kina har nyligen genomfört en landning på månens baksida, Japan har landat på en asteroid och Indien planerar en månlandning.

  • Förmedlingsföretag river upp Västbankspolicy

   Inför hotet att stämmas i domstol (se 20 november 2018) har förmedlingsföretaget Airbnb ändrat sina riktlinjer. Företaget kommer nu att tillåta annonser för bostäder att hyra i kontroversiella områden som Västbanken (ockuperad av Israel) och de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien (ryskstödda separatister). Om annonserna ger Airbnb intäkter, så ska pengarna skänkas till välgörande ändamål.

  • Fördel Netanyahu efter jämnt val

   I parlamentsvalet får högerblocket Likud och den nya utmanaralliansen Blått och vitt lika många mandat i knesset, 35 vardera. Men Likudledaren Benjamin Netanyahu kan med stöd av religiösa partier och små högerpartier sikta mot att bilda en ny koalitionsregering. Netanyahu kan sannolikt stödja sig på 65 av knessets 120 mandat. De ultraortodoxa partierna Shas och Förenade Torahpartiet får åtta mandat var, medan det gamla statsbärande Arbetarpartiet, som gör sitt sämsta val hittills, bara får sex.

  • Netanyahu redo annektera på Västbanken

   Premiärminister Netanyahu höjer insatserna inför valet med ett löfte till bosättare och deras sympatisörer: om han blir omvald kommer ”Israels suveränitet att utvidgas” till judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken – det betyder att han vill ansluta dem till Israel. Sedan Israel intog marken 1967 har över 400 000 israeler flyttat in på Västbanken, 200 000 i Östra Jerusalem och 20 000 på Golanhöjderna. Enligt folkrätten är det olagligt för en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning.

  • Stupad återbördad med ryska mellanhänder

   Kvarlevor av en israelisk soldat som saknats sedan en strid i Libanon 1982 har kunnat hämtas hem till Israel. Enligt israelisk TV har Ryssland haft en roll i förfarandet, via sina allierade i regionen. Cirka 20 israeler stupade och fem saknades efter striden i Bekaadalen, som inträffade under det som i Israel kallas första Libanonkriget. Två soldater ingick, levande, i en fångutväxling några år senare. Två saknas fortfarande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0