Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Ultraortodoxa trotsar smittskyddsregler

   Ultraortodoxa judar (haredim) är överrepresenterade bland de israeler som injuknat i covid-19. Såväl bön som religiösa studier är av tradition gruppaktiviteter och polis har satts in för att övervaka att de ultraortodoxa inte samlas för många åt gången. Några dagar tidigare har polisen utan att lyckas försökt skingra en folksamling vid begravningen av rabbinen Tzi Shenkar, som drog till sig långt fler än de 20 begravningsgäster som tillåts enligt myndigheternas smittskyddsdirektiv. Den 2 april framkommer att Israels sjukvårdsminister Yaakov Litzman, som är ultraortodox, bär på coronasmittan. Det leder till att premiärminister Netanyahu för andra gången får sätta sig i förebyggande karantän.

  • Mars

  • Krav på sjukvårdsminister med kompetens

   Israeliska läkare och sjukhuschefer kräver i ett öppet brev till premiärminister Netanyahu och hans blivande koalitionspartner Gantz att sjukvårdsminister Yaakov Litzman ska bytas ut mot en expert. Skribenterna framhåller att de inte har något emot den ultraortodoxe Litzman personligen, men att ansvaret för sjukvården i samband med coronapandemin måste läggas i händerna på en person som är sakkunnig och erfaren.

  • Gantz blir talman, öppnar för samlingsregering

   Blått och vitt-ledaren Benny Gantz väljs till talman i parlamentet. Han är också, i ljuset av coronapandemin, redo att ingå i en samlingsregering. Beskedet öppnar en möjlighet för Benjamin Netanyahu att sitta kvar på premiärministerposten, även om någon uppgörelse om saken inte offentliggörs. Lägret bakom Gantz har under veckan tvingat bort en Likudpolitiker, Yuli Edelstein, från talmansposten, men nu spräcker Gantz kovändning hans egen allians. Både Yesh Atid och Telem lämnar Blått och vitt. Sedan det senaste nyvalet, den 2 mars, rapporteras Netanyahu har erbjudit Gantz olika varianter på hur de två skulle kunna turas om på posten som regeringschef.

  • Stängd gravkryka och strängare smittskydd

   Gravkyrkan i Jerusalems gamla stadskärna stängs av Israel, som inför strängare regler för att motverka coronapandemin. Det sker samma dag som det första dödsoffret i de palestinska områdena bekräftas. I Israel finns ett par tusen sjukdomsfall och fem dödsfall är kända. Även Palestinska myndigheten har för sin del begränsat rörligheten i de ockuperade områden som har palestinskt självstyre; där har 60 sjukdomsfall bekräftats. Gravkyrkan har en centrall roll i påskfirandet, som i år väntas bli nedtonat till följd av pandemin. Den muslimska helgedomen al-Aqsa har också stängts av stiftelsen som förvaltar den.

  • Israel stänger gränserna

   Israel stänger sina gränser för alla som inte är israeliska medborgare eller har uppehållstillstånd i landet. Då beslutet meddelas har Israel 433 bekräftade fall av coronasmitta. På den av Israel ockuperade Västbanken finns 44 bekräftade fall. Gränserna stängs även mot Västbanken och Gazaremsan. Samordning har skett med Palestinska myndigheten och varor ska släppas igenom. Palestinier som har arbete i Israel har fått tre dagar på sig att bestämma om de ska stanna i Israel eller återvända till Västbanken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0