Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Maskpåbud lättas efter lyckad vaccinkampanj

   För första gången på ett år kan israelerna uppehålla sig på allmän plats utan ansiktsmask, utan att bryta mot ett coronarelaterat påbud. Närmare fem miljoner invånare, mer än halva befolkningen, är fullt vaccinerad mot covid-19. Antalet nysmittade som hittas har sjunkit från 10 000 per dag så sent som i januari till cirka 200. Skolor och restauranger har öppnat igen, men fortfarande uppmanas israelerna att bära ansiktsmask inomhus. Sammanlagt har 6 300 personer avlidit med konstaterad covid.

  • Cyberattack stör Irans anrikning av uran

   Strömavbrott stör produktionen vid en underjordisk kärnteknikanläggning i Natanz, där Iran dagen innan invigt nya avancerade centrifuger för anrikning av uran. Underrättelsekällor säger till israeliska medier att det är säkerhetstjänsten Mossad som har utfört en cyberattack mot Natanz och att följderna är mer omfattande än vad Iran medger. Iran hävdar att bara de minst effektiva centrifugerna påverkades, men utrikesministern deklarerar att Iran kommer att hämnas. I centrifuger som matas med gasen uranhexaflourid tar man fram uran med högre koncentration som kan brukas antingen till civil kärnkraft eller, i mycket höga koncentrationer, till kärnvapen. Israels cyberattacker och västmakternas förhandlingspolitik syftar båda till att hindra Iran från att skaffa sig atomvapen. USA:s president Joe Biden har deklarerat målet att få kärnenergiavtalet JCPOA att fungera igen (se 6 april). Israel – som vill förmå USA att inte förhandla med Iran – utför attacken mot Natanz samma dag som försvarsminister Lloyd Austin är på besök för att träffa den israeliska regeringen.

  • Israel samarbetar inte med ICC

   Israel kommer inte att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i domstolens granskning av misstänkta förbrytelser i de palestinska områden som ockuperas av Israel. Beskedet lämnas i en kommuniké från premiärminister Netanyahus kansli. Israel erkänner inte ICC som berättigat att utreda sådana brottsmisstankar (se 5 februari 2021).  

  • Israel anas bakom angrepp mot fartyg

   Ett iranskt fartyg rapporteras skadat av en mina utanför Jemens kust och Israel tros ha utfört attacken. Skeppet Saviz är klassat som lastfartyg, men har varit stationerat i södra Röda havet i flera år och använts i insatser mot piratdåd och som eskortfartyg till handelsflottan. Både arabländer och USA misstänker att det också brukas för spioneri till havs.

  • Netanyahu får bilda regering igen

   President Rivlin ger Benjamin Netanyahu uppdraget att bilda regering. I presidentens sonderingar med partierna efter det senaste valet är Likudledaren den som fått mest stöd som premiärminister. 52 av 120 knessets ledamöter har uttalat stöd för Netanyahu. Dagen innan har rättegången mot den mutåtalade premiärministern återupptagits.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0