Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Pakter med gulfstater ses som delmål

   Israel eftersträvar icke-angreppspakter med gulfstater som inte har erkänt landet diplomatiskt, förklarar utrikesminister Israel Katz som ser det som steg på vägen mot fredsavtal (se Oktober 2018). Israels olösta konflikt med palestinierna har lett till att inga andra arabländer än Egypten och Jordanien har slutit fred med Israel hittills, men större samsyn mellan Israel och arabstater har uppstått i en annan fråga: växande motsättningar med Iran.

  • Mutmisstänkt Netanyahu frågas ut

   Premiärminister Benjamin Netanyahu frågas ut om de förehavanden som lett till att han misstänks för mutbrott, bedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Flera dagar har satts av till utfrågningen, där Netanyahu företräds av ett dussin advokater. Riksåklagaren väntas senast i december fatta beslut om huruvida Netanyahu ska åtalas i någon av de tre korruptionsutredningarna. Försöken att bilda ny regering pågår samtidigt med utfrågningen, men går trögt.  En samlingsregering där Likudledaren Netanyahu och Blått och vitt-ledaren Gantz skulle turas om på premiärministerposten har diskuterats, men Gantz har deklarerat att han inte vill ingå i en ministär som leds av en brottsmisstänkt regeringschef. 

  • September

  • Netanyahu får bilda regering

   Trots att premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock Likud gick bakåt i nyvalet och inte blev största parti får han uppdraget av president Rivlin att återigen försöka bilda regering. Varken Netanyahu eller utmanaren Gantz har lyckats samla en majoritet av knessets ledamöter bakom sig, men Netanyahu har något större stöd hos andra partier. Skulle Netanyahu lyckas, kan han fortsätta som regeringschef även om mutmisstankar mot honom leder till åtal; det är först om han fälls i högsta instans som han måste avgå.  

  • Arabiska partier stöder Gantz

   De arabiska partiernas allians Förenade listan, som är på väg att bli tredje största partigrupp i knesset, deklarerar att tre av alliansens fyra partier är redo att stödja Benny Gantz som regeringsbildare även om de inte vill ingå i en samlingsregering. Det är första gången sedan 1992 som en sionistisk partiledare får uttalat stöd av arabiska partier. 

  • Krav på samlingsregering efter nyval

   Nyval hålls till parlamentet knesset, mindre än ett halvår efter det förra valet. Det är mycket jämnt mellan de två stora blocken, det ena lett av premiärminister Benjamin Netanyahu och det andra av utmanaren Benny Gantz. Valet ger Gantz Blått och vitt flest mandat, men varken Gantz eller Netanyahu ser ut att kunna samla de 61 mandat som behövs för majoritet. En samlingsregering, byggd på båda de största partierna, framstår som nödvändig. President Rivlin vill dryfta läget med partiledarna innan han ger besked om vem ska få uppdraget att bilda regering. Valet har gett Avigdor Lieberman, sekulär nationalist, och dennes parti en roll som”kungamakare”, och han kräver att det ska bli en samlingsregering utan religiösa partier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0