Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Etiopier tillåts invandra

   Regeringen ger klartecken för 3 000 etiopiska medborgare med nära släktingar i Israel att invandra. Etiopierna är falasher, ättlingar till etiopiska judar som tidigare, ibland med tvång, tvingats omvända sig till kristendomen. Nu råder krigsläge i Etiopien som gör livet svårare där. Falasherna erkänns inte som judar av ortodoxa rabbiner, men åberopar Israels lagar om rätt till anhöriginvandring. I ett par omgångar genom åren har staten hjälpt tiotusentals etiopiska judar att ta sig till Israel.

  • Sol mot vatten: utbyte över Jordanfloden

   Solenergi från Jordanien i utbyte mot avsaltat vatten från Israel. En gemensam avsiktsförklaring om utbytet undertecknas i Dubai. För investeringen i en solenergianläggning ska Förenade arabemiraten stå; hur mycket det handlar om i pengar uppges inte. Projektet ska inledas 2022. Utöver en vattenaffär mellan Israel och Jordanien som gjordes upp i somras, har man också enats som att ytterligare utöka de vattenvolymer som överförs från Israel (se 8 juli 2021).

  • Coronavaccin ges till barn

   Israel ger, som andra land i världen efter USA, klartecken för att vaccinera barn mellan fem och elva år mot covid-19. Pandemin bekämpades effektivt i Israel 2020 genom ett snabbt samarbete med vaccintillverkaren Pfizer, som i utbyte fick direkt tillgång till befolkningens hälsodata. Antalet smittade steg igen mot slutet av sommaren 2021, men har vänt nedåt, sannolikt tack vare en tredje dos till vuxna som sedan tidigare var fullt (=dubbelt) vaccinerade (se 28 juli 2021).

  • Avskräckande syfte med flottövning

   Ett år efter det att Israel och flera gulfstater normaliserade sina förbindelser genomför de sin första gemensamma militärövning. Bakom moment som ingår anas oro för Iran och för attacker mot handelsfartyg; Iran har mot sitt nekande anklagats för att ha angripit tankfartyg. Gulfstaterna Förenade arabemiraten och Bahrain delar misstron mot Iran med Israel, liksom USA som deltar i övningen med ett amfibiefartyg. Femdagarsövningen sker i Röda havet.

  • Bevakning vid Gazagräns utökas

   Egypten ska förstärka sina styrkor i Sinai, nära Rafah i Gazaremsan, enligt ett uttalande från en armétalesman. Antalet soldater framgår inte, men beslutet är kopplat till en överenskommelse mellan Egypten och Israel. Hotet från terrorgruppen Islamiska staten (IS) åberopas. Gazaremsan omges på tre sidor av Israel, och gränsövergången vid Rafah är den enda som Israel inte har kontroll över. I fredsavtalet mellan Egypten och Israel från 1970-talet sägs att samordning ska förekomma i samband med varje förändring av truppstyrkor längs gränsen. Senast det skedde var 2018 då Egypten utökade sin jakt på militanta extremister. I september 2021 besökte Israels premiärminister Naftali Bennett Egypten, det första besöket av en israelisk regeringschef på över tio år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0