Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Biden vill verka för tvåstatslösning

   USA:s nye president Joe Biden kommer inte att riva upp Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Men Bidens regering kommer att fortsätta arbeta för en tvåstatslösning: att en självständig palestinsk stat ska inrättas vid sidan av Israel. Beskeden lämnas av Antony Blinken, Bidens val till posten som utrikesminister, när Blinken frågas ut i senaten i den amerikanska kongressen. Biden har för egen del låtit förstå att han tänker återgå till USA:s politik före Trump, då Washington kritiserade Israels sätt att ta ockuperad mark i anspråk, men det avskräcker inte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Så sent som dagen före Bidens tillträde inleder Israel ett anbudsförfarande om byggandet av 2 500 nya bostäder på ockuperat område: 2 112 på Västbanken och 460 i Östra Jerusalem. En faktor som spelar in är inrikespolitisk: inför nyvalet i Israel i mars utmanas Netanyahu från höger av den bosättarvänlige Likud-avhopparen Gideon Saar (se 9 december 2020).

  • Iran indirekt mål för israeliska anfall

   För fjärde gången på två veckor rapporteras Israel ha utfört en våg av flygattacker mot mål i östligaste Syrien. Bland målen finns både militära installationer och förråd. SOHR återger uppgifter om att minst 57 personer (soldater i den syriska regeringsarmén och medlemmar av Iranstödda miliser som strider på Assadregimens sida) mist livet. Under 2020 räknade SOHR till 39 israeliska anfall inne i Syrien mot sammanlagt 135 mål, bland dem posteringar, militärförråd och fordon. Minst 217 personer ska ha fått sätta livet till i anfallen 2020, merparten milismän i allians med Iran (se även 31 december 2020).

  • MR-organisation bryter apartheid-tabu

   Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem bryter ett tabu genom att använda ordet apartheid i sin beskrivning av hur Israel behandlar palestinier. Det sker i en analys med titeln ”Detta är apartheid”. Systemet främjar och befäster en grupps företräde framför en annans, förklarar B’Tselem. ”Detta är inte demokrati plus ockupation”, säger B’Tselems chef Hagai El-Ad till nyhetsbyråer och framhåller att både araber i Israel och palestinier i ockuperade områden missgynnas. Utbildningsminister Yoav Gallant reagerar med att förbjuda B’Tselem-företrädare att prata med högstadieelever i israeliska skolor.

  • Netanyahu till domstol i februari

   Premiärminister Benjamin Netanyahu ska infinna sig i domstol i Jerusalem den 8 februari för att svara på frågor om de korruptionsmisstankar han står åtalad för, meddelar domstolen. Det återstår då sex veckor till det nyval som ska hållas den 23 mars. Rättegången har skjutits upp flera gånger, senast med hänvisning till coronapandemin.

  • Dragkamp om pandemivaccin

   Samtidigt som Israel i hög takt vaccinerar sina medborgare mot coronavirus, ber Palestinska befrielseorganisationen (PLO) världssamfundet trycka på för att Israel ska se till att även palestinier som lever under ockupation får tillgång till vaccin. Fem israeliska människorättsorganisationer går samma dag till Högsta domstolen för att tvinga staten att ordna vaccin även till palestinska fångar i israeliska fängelser. Det sker en tid efter det att säkerhetsminister Amir Ohana deklarerat att fångarna kommer att vaccineras sist av alla. Amnesty International lyfter fram att Israel enligt folkrätten har ansvar även för befolkningen på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan, som är under israelisk blockad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0