Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Regeringspartierna enas om statens budget

   Det krävs ett dygnslångt maratonmöte, sedan blir partierna i regeringskoalitionen eniga om statsbudgeten för 2021–2022. Två år av politiskt dödläge med fyra val har resulterat i man förlängt 2019 års budget (som antogs i mars 2018) fram till nu. I den överenskomna budget som måste klubbas i knesset senast den 4 november är den avgörande punkten sjukvårdsutgifterna, som ökas på jämfört med det budgetförslag förhandlingarna utgått från.

  • Juli

  • Iran anklagas för tankerangrepp

   Ett japanskägt tankfartyg som går i trafik för rederiet Zodiac, ägt av den israeliske affärsmannen Eyal Ofer, angrips i norra Arabiska havet (norra Indiska oceanen), utanför Omans kust. En rumänsk sjöman och en brittisk säkerhetsvakt mister livet. Israel beskyller Iran för attacken som tros ha utförts med drönare. Fartyget gick utan last mellan Tanzania och emiratet Fuyaira. Det är såvitt känt första gången civilpersoner dödas i en händelse till havs som knyts till konflikten mellan Israel och Iran.

  • Tredje vaccindos mot ny virusvariant

   Folkhälsoexpertis enas om att äldre israeler liksom riskgrupper bör få en tredje dos vaccin mot covid-19. Den mer smittsamma variant av coronavirus som kallas delta har fått fäste och omkring 2 000 fall upptäcks varje dag. Fler blir också svårt sjuka av varianten. Det oroar inte minst mot bakgrund av att Israel tillsammans med tillverkaren Pfizer har hunnit genomföra i det närmaste ett fullskaleexperiment med att ge landets befolkning två vaccindoser mot covid-19 (se 18 april 2021). Sammanlagt har pandemin krävt nästan 6 500 liv i Israel.

  • Fler arbetstillstånd till palestinier

   Israel kommer att bevilja arbetstillstånd för 16 000 palestinier från Västbanken, som ska få jobba i byggbranschen och i hotellnäringen. Totalt kommer i och med det 106 000 palestinier att kunna försörja sig genom israeliska arbetsgivare, förutom 30 000 som har jobb i bosättningar på Västbanken. Inga Gazabor får del av beslutet, enligt Cogat, den enhet inom Israels försvarsmakt som ansvarar för civila frågor i de ockuperade områdena. Beskedet kommer efter samtal mellan försvarsminister Benny Gantz och president Mahmud Abbas och ska klubbas av Israels regering för att kunna träda i kraft. Antalet palestinier med arbetstillstånd i Israel har varierat kraftigt genom åren, beroende på det politiska läget. Palestinierna får lägre lön och har inte samma arbetsrelaterade förmåner som israeler, men lönerna är högre än i de palestinska områdena.

  • HRW: Krigsbrott begicks i Gazakrig

   Både israeliska styrkor och militanta palestinier utförde under krigsveckorna i maj 2021 handlingar som kan klassas som uppenbara krigsförbrytelser, bedömer organisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport. Elva dagar av stridshandlingar ledde till minst 260 dödsoffer i Gazaremsan och 13 i Israel. Enligt FN var minst 129 av offren i Gaza civila (se 21 maj och 25 maj). Som krigsbrott, där de stridande inte brydde sig om att civila liv riskerades, räknar HRW dels 4 300 raketer som avfyrades mot Israel, dels tre av de israeliska flyganfallen mot Gaza.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0