Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Israel medger dödsskott mot reporter

   Det var sannolikt en israelisk soldat som avlossade dödande skott mot den välkända TV-reportern Shireen Abu Akleh, medger armén (se 11 maj 2022). Tidigare har armén hävdat att det inte skulle gå att avgöra varifrån skottet kom, och att hon kanske dödades av skott från den palestinska sidan. Nu heter det att reportern misstogs för att vara militant. Kanalen al-Jazeera, som hon arbetade för, kräver att det görs en oberoende utredning. Abu Akleh bar en skottsäker väst märkt ”Press” vid händelsen i ett flyktingläger i Jenin på Västbanken.

  • Skadestånd för terrordådet vid München-OS

   På dagen 50 år efter dådet vid OS 1972, då en palestinsk terrorgrupp angrep Israels OS-trupp, deltar Tysklands och Israels presidenter i en minnessammankomst i München. Sent omsider har ett skadeståndsavtal slutits och Tyskland tar officiellt på sig ansvar för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attentatet där elva israeliska idrottare och en tysk polis fick sätta livet till. Händelserna började med ett gisslandrama och slutade med en massaker vid ett fritagningsförsök som misslyckades trots att även fem av gisslantagarna dödades. 27 år efter slutet på andra världskriget och Nazitysklands judeutrotning öppnade terrordådet ny bitterhet i relationerna mellan Tyskland och Israel. Anhöriga till offren får nu sammanlagt 28 miljoner euro i skadestånd, inräknat 4,5 miljoner euro som betalats ut tidigare.

  • Livstidsdom mot bosättare

   Högsta domstolen fastställer den fällande domen med flera livstidsstraff för en judisk bosättare som begick ett attentat mot en palestinsk familj på Västbanken 2015. I mordbranden dog ett litet barn och båda föräldrarna, medan ett barn överlevde.  Gärningsmannens medbrottsling som var minderårig vid dådet i byn Duma har tidigare dömts till tre och ett halvt års fängelse.

  • Augusti

  • Skarp FN-kritik mot Israel

   Genom att inte bevilja visum gör Israel det svårare för FN-personal att granska hur de mänskliga rättigheterna respekteras i de palestinska områden som Israel ockuperar. Kritiken kommer från FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet. Under 2021, uppger hon, dödades 320 palestinier av israeliska styrkor. Det var tio gånger så många som året innan. 17 042 palestinier skadades, sex gånger så många som 2020.

  • Israel och Turkiet på god fot igen

   Israel och Turkiet återupptar fulla diplomatiska förbindelser efter flera år av gnissel i kontakterna. Den nya enigheten medför bland annat att direktflyg mellan länderna återupptas. Under 1990-talet förekom en hel del samarbete, bland annat kunde israeliska flygvapnet (som har litet eget luftrum) öva över Turkiet. 2010 skar det sig allvarligt när Israel angrep en aktivistflotta på väg till Gazaremsan (för att bryta Israels blockad) och tio turkiska medborgare dödades. Turkiet har på senare år också stått i täten för protester till stöd för palestiniernas sak, inte minst när Israels krigföring mot militanta grupper i Gaza drabbat civila.

Till kalendariet
97933

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0