Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Israel anklagas för mord på TV-journalist

   En välkänd TV-journalist skjuts ihjäl på Västbanken. Hon är amerikansk medborgare av palestinsk härkomst. Dödsskottet avlossas i samband med att Shireen Abu Akleh (Aqila) bevakar en israelisk arméräd och protester vid ett flyktingläger i Jenin. Hennes arbetsgivare, den Qatarägda kanalen al-Jazeera, hävdar att hon sköts ihjäl med avsikt av Israels armé. Utrikesminister Yair Lapid utlovar en utredning. I våldshändelser under våren har 31 palestinier och tre araber med israeliskt medborgarskap dödats. Enligt Reportrar utan gränser har sju journalister mist livet under arbete i de palestinska områdena sedan 2018.

  • Tre israeler dödade i nytt attentat

   Tre personer dödas i en attack i staden Elad där majoriteten av invånarna är ultraortodoxa judar. Angriparna antas vara palestinier. Med morden i Elad uppgår antalet döda till 18 sedan en attentatsvåg inleddes den 22 mars. Totalt 27 palestinier och tre israeliska araber har dödats under samma period. En del av dem var angripare som sköts ihjäl i samband med attentaten medan andra dödats av israeliska styrkor i sammanstötningar med palestinier på Västbanken. Liksom vid tidigare attentat fördöms dåden av Fatah som styr på Västbanken medan de militanta rörelserna Hamas och Islamiska jihad i Gaza hyllar angriparna.    

  • April

  • Arabiskt avhopp skärper regeringskris

   Det arabiska partiet Raam, som ingår i Israels regering, fryser sin medverkan i koalitionen. Anledningen är oroligheter vid al-Aqsamoskén i Jerusalem, där 150 palestinier har skadats i sammanstötningar med israelisk polis. Jordaniens UD kallar till sig Israels chargé d’affaires i Amman för att protestera. Jerusalems gamla stad är ockuperad av Israel, men Jordanien har en roll som skyddsmakt där. Moskén är islams heligaste plats näst Mecka och Medina. Ett år tidigare bidrog liknande oroligheter till en upptrappad konflikt mellan Israel och den islamiststyrda Gazaremsan.

  • Avhopp leder till hot om ännu ett nyval

   Naftali Bennetts regering förlorar sin majoritet i knesset. Idit Silman, som haft en nyckelroll i premiärministerns parti Yamina, lämnar koalitionen. Regeringen, som samlar åtta partier, stöds därmed av 60 ledamöter, hälften av parlamentarikerna. Det är beslut med anknytning till judiskt påskfirande som fått Silman att hoppa av. Sjukvårdsminister Nitzan Horowitz har, i linje med ett utslag i Israels högsta domstol, beslutat att jäst bröd ska tillåtas på sjukhus under påsken. Judisk tradition säger att man bara äter ojäst bröd under påsken och Silman anser att brödbeslutet hotar Israels judiska identitet. Den 8 maj ska knesset samlas igen. Om regeringen Bennetts ställning visar sig vara ohållbar, kan resultatet bli Israels femte parlamentsval på fyra år.

  • Mars

  • Attentatsvåg i Israel

   Fem människor skjuts ihjäl på platser nära Tel Aviv. Det är tredje gången på en vecka det sker attentat. Sammanlagt har elva människor mördats och fyra angripare har skjutits ihjäl. Två av dåden har utförts av araber med israeliskt medborgarskap, vilket är ovanligt. Dessutom har terrorgruppen Islamiska staten (IS) tagit på sig två av attentaten; senast IS slog till i Israel var 2017. Ett av offren är en arabisk polisman, två är ukrainska medborgare. På Västbanken fördöms dåden av den palestinske presidenten, medan de hyllas av de militanta rörelserna Hamas och Islamiska jihad i Gazaremsan samt av Hizbollah i Libanon.

Till kalendariet
97933

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0