
Israel
Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gazaremsan.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
December
-
Guterres för Gazaoro till säkerhetsrådet
FN:s generalsekreterare António Guterres vidtar en ovanlig åtgärd: han begär, med stöd av artikel 99 i FN-stadgan, att FN:s säkerhetsråd ska dryfta det akuta läget i Gazaremsan. Normalt väljer rådets medlemmar själva vilka konflikter som ska tas upp. Det har inte hänt sedan 1989 att en generalsekreterare lutat sig mot den paragrafen för att få upp en fråga i rådet. Guterres befarar bland annat att den allmänna ordningen ska bryta samman i Gaza och att epidemier ska börja spridas.
-
USA vill se åtgärder mot bosättarvåld
USA inför visumstopp för bosättare som angriper palestinier, meddelar utrikesminister Antony Blinken. USA lägger därmed press på Israel att lägga band på det våld som extremistiska bosättare utövar mot palestinier på mark som Israel ockuperar. Sedan Hamas terrordåd den 7 oktober och början på kriget i Gazaremsan har fler än 250 palestinier dödats på Västbanken, antingen av bosättare eller av israeliska soldater. I premiärminister Netanyahus regeringskoalition ingår ministrar som företräder bosättarpartier. Bosättare som är amerikanska medborgare kan inte hindras från att resa in i USA.
-
Kriget utvidgas i södra Gazaremsan
Dagen efter att vapenvilan med Hamas löpt ut säger sig Israel ha anfallit fler än 400 terroristmål i södra Gazaremsan. Invånare i Khan Yunis-området uppmanas till utrymning. Lokalbefolkning och biståndsorganisationer undrar vart palestinierna ska ta vägen i södra Gazaremsan, som var överbefolkad redan innan Israels krigsinsatser mot norra Gaza drogs i gång efter Hamasattentaten den 7 oktober. Bland de områden Israel anfaller i Khan Yunis finns Hamadstaden, ett bostadsområde byggt med pengar från Qatar för att hysa palestinier som blev hemlösa under kriget mellan Israel och Hamas 2014. Hamasstyrda myndigheter i Gaza räknar till fler än 15 000 dödsoffer under åtta veckor av krig, de flesta civila. I Israel, där Hamasdåden krävde 1 200 liv, uppger en armétalesman att 137 personer (israeler och medborgare i andra länder) ännu hålls som gisslan i Gaza.
-
Nya strider efter fångutväxlingar
Efter sju dagars uppehåll återupptas striderna mellan Israels försvarsmakt och islamiströrelsen Hamas i Gazaremsan. Under vapenvilan har fångutväxlingar skett: Hamas har släppt drygt 100 personer ur den gisslan som togs den 7 oktober, medan Israel har överlämnat palestinier från israeliska fängelser. Främst har kvinnor och barn, eller ungdomar, utväxlats.
-
-
November
-
Fångutväxlingar och kritik från flera länder
Samma dag som Israel och Hamas inleder en överenskommen vapenvila för att utväxla fångar kommer flera tecken på att Israels bombningar mot Gazaremsan anstränger landets internationella förbindelser. I Egypten, som har fred med Israel sedan 1970-talet, gör president Abd al-Fattah al-Sisi uttalanden om att omvärlden efter 30 år av misslyckad fredsprocess bör erkänna Palestina som stat. Med Spanien och Belgien utväxlar Israel protester sedan både Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Belgiens Alexander De Croo beskrivit de intensiva bomningarnas följder (mycket höga civila dödstal och stor förödelse) som "oacceptabla". Israels hållning är att Hamas genom att använda palestinierna som mänskliga sköldar bär ansvaret också för det civila lidandet i Gaza, utöver de fasor som riktats mot Israel genom massakrer och gisslantagningar.