Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • EU-jurist stöder krav på ursprungsmärkning

   EU:s generaladvokat Gerard Hogan har kommit fram till att varor från områden som Israel ockuperar måste vara tydligt märkta så att konsumenter inte vilseleds. Det ska också framgå om varan är tillverkad i en israelisk bosättning. Generaladvokatens slutsats väntas påverka hur EU-domstolen bedömer sådana fall. Flera EU-länder tillämpar regler om ursprungsmärkning. Sedan de franska reglerna ifrågasatts av bland andra en vintillverkare har Frankrikes högsta domstol begärt ett utlåtande från EU-domstolen.

  • Böter för fru Netanyahu

   Premiärministerns fru Sara Netanyahu, som stått åtalad för bedrägeri och trolöshet mot huvudman efter att ha beställt cateringmat på statens bekostnad trots att det fanns en kock anställd i residenset, har slutit en uppgörelse med åklagare. Hon slipper bedrägeriåtalet men erkänner sig skyldig till en mindre förseelse: att ha utnyttjat en annan persons misstag för egen vinning (se 21 juni 2018 och 7 oktober 2018). Av 350 000 shekel (det motsvarar 2019 cirka 920 000 kronor) , som brottsmisstankarna ursprungligen omfattade, måste hon återbetala 45 000 och därtill 10 000 shekel i böter.

  • Rekryteringsproblem ger färre väktare i bosättningar

   Bosättare på Västbanken reagerar med ilska efter ett besked från israeliska armén: försvarsmaktens centralkommando kommer inte att utöka anslagen till säkerhet i vissa bosättningar. Följden av det är att antalet civila väktare minskar. Enligt armén leder rekryteringsproblem till att väktarlönerna måste höjas, och anslagen från försvarsdepartementet räcker inte till att upprätthålla bemanningen med högre löner.

  • Tröstpris för palestinier i USA-plan

   Marocko, Egypten och Jordanien har enligt källor i Vita huset gått med på att delta när den ekonomiska delen av USA:s nya fredsplan för Israel–Palestina-konflikten presenteras i Bahrain 25­–26 juni. Detaljerna är inte kända, däremot den bärande tanken att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag. Den politiska delen av planen ska läggas fram senare, datum har inte meddelats. Den palestinska ledningen har avfärdat planen (se 22 maj).

  • Netanyahu-anhängare ny justitieminister

   Amir Ohana, som tillhör Likud, blir tillförordnad justitieminister i den regering som ska styra fram till nyvalet i september. Ohana beskrivs som lojal mot Netanyahu och stöder ansträngningarna som går ut på att Netanyahu ska slippa korruptionsåtal. Han ersätter Ayelet Shaked, vars parti inte fick tillräckligt stöd i parlamentsvalet i maj för att komma in i knesset. Ohana blir Israels första minister som lever öppet som homosexuell. Den nye ministern drar snabbt på sig ovett från Ester Hayut, president i Högsta domstolen. I samband med sin installation tar Ohana inte avstånd från tidigare uttalanden om att man kan välja att bortse från utslag i HD om liv står på spel. ”Det är den snabba vägen till anarki”, lyder Hayuts kommentar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0