Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Granater och dödsskott över gränsen

   Tre raketer avlossas från Gazaremsan mot Israel, som svarar med beskjutning från en stridsvagn och en attackhelikopter. Norr om Beit Lahiya i Gazaremsan skjuts tre palestinier ihjäl. Nästan varje dag de föregående veckorna har det skett stridshandlingar över gränsen.

  • Mutåtal mot minister

   Riksåklagaren (RÅ) meddelar att han väcker åtal mot Haim Katz, minister med ansvar för välfärdsfrågor. Katz, som är partikamrat till premiärminister Netanyahu, misstänks för bedrägeri och missbruk av förtroendeställning. Katz ska ha drivit på för lagstiftning i syfte att gynna en affärsman som byggt sin förmögenhet på insiderinformation. Tre andra ministrar hotas av korruptionsåtal: premiärministern, inrikesminister Arye Deri och biträdande sjukvårdsminister Yaakov Litzman. I Netanyahus fall fattar RÅ beslut efter en utfrågning som planeras ske i början av oktober.

  • Dödsfall i mässling

   En flygvärdinna avlider i mässling. Hon är Israels tredje dödsfall i sjukdomen sedan i november (se 24 april 2019). Kvinnan hade enligt medier fått en men inte båda de vaccindoser som rekommenderas.

  • Oroligt vid Gazas gräns och i Jerusalem

   Fyra palestinier skjuts ihjäl vid Gazas gräns. Israeliska armén uppger att de var ovanligt tungt beväpnade, med bland annat automatvapen och granatkastare, och att en av dem hade lyckats ta sig över gränsen och kasta en granat. Samtidigt har två palestinier gripits på Västbanken, misstänkta för knivmord på en israel mellan Betlehem och Hebron några dagar tidigare. Spänningarna ökar, med kravaller inne i Jerusalem, av att två helger sammanfaller: den muslimska offerfesten och en judisk sorgedag över förstörelsen av de bibliska templen. Sedan vågen av palestinska massprotester vid Gazas gräns drogs igång i mars 2018 har enligt nyhetsbyrån AFP minst 301 palestinier skjutits ihjäl, de flesta vid demonstrationer, och sju israeler har mist livet.

  • Juli

  • Klartecken för byggplaner på Västbanken

   Israels säkerhetskabinett (ministrar med nyckelroll i säkerhetsfrågor) godkänner byggplaner på den ockuperade Västbanken: för ovanlighetens skull 700 bostäder för palestinier – men också 6 000 för israeliska bosättare. Besluten gäller delar av Västbanken som kallas Område C, alltså delar där Israel har behållit både säkerhetskontroll och civil förvaltning. De flesta av de israeliska bosättningarna ligger i Område C, som utgör tre femtedelar av Västbanken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0