Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Stärkt samarbete över gräns efter dödsskott

   En egyptisk polis tar sig över gränsen till Israel och skjuter ihjäl tre israeliska soldater, innan han själv dödas. Händelsen är ovanlig och omgiven av oklarheter. Nu ska en gemensam israelisk-egyptisk utredning göras. Egyptens president Sisi och Israels premiärminister Netanyahu talas vid och enas om stärkt samarbete. Alltsedan Israel och Egypten slöt fred i slutet av 1970-talet har våld vid gränsen brukat handla om israeliska styrkor å ena sidan och antingen smugglare eller väpnade palestinska rörelser från Gazaremsan å den andra.

  • Maj

  • Religiösa studier prioriteras i statens budget

   I knesset antas statens budget för både 2023 och 2024. Några dagars ytterligare dröjsmål hade kunnat tvinga fram ett nyval, men premiärminister Netanyahu gör den religiösa högern i sin regeringskoalition till viljes: Budgeten innehåller stora extraanslag till religiösa skolor och yeshivastudier för gifta män. Kritikerna, bland dem demonstranter utanför parlamentet, anser att regeringen plundrar statskassan. De ultraortodoxa männen slipper när staten bekostar religiösa studier lönearbete och militärtjänst.

  • Ministerbesök på Tempelberget väcker oro

   Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir besöker moskéområdet på Tempelberget i Jerusalem och skyltar via sociala medier med besöket. Några dagar tidigare har Ben-Gvir och en större skara judiska nationalister tågat genom Jerusalems gamla stad, som FN vid tiden då det moderna Israel grundades försökte få internationellt förvaltad eftersom där finns platser som är heliga inom flera religioner. Palestinier upprörs och USA betecknar den extremistiske politikerns agerande som en provokation.

  • Vapenvila sluts med Gaza-islamister

   Med egyptisk medling sluts en vapenvila mellan Israel och den militanta rörelsen Islamiska jihad i Gazaremsan. Under hela året har våldsnivån mellan israeler och palestinier ökat, och vapenvilan har föregåtts av några dagars upptrappning som krävt 33 liv i Gaza och två i Israel (varav en gästarbetare från Gaza).

  • Ledare för Islamiska jihad dödade

   Tre av de högsta ledarna för Islamiska jihad i Gaza dödas när de träffas av israeliska missiler. Även tretton civila, varav flera barn, omkommer. De flesta av de civila offren är anhöriga till de dödade Jihad-ledarna. Israels attack föranleds av att Jihad avlossat över hundra missiler mor israeliska mål som reaktion på att en hungerstrejkande medlem dött i israeliskt fängelse. Ministern för nationell säkerhet Ben-Gvir hotade med att sabotera regeringens arbete om inte Israel reagerade med ett kraftfullt svar på attackerna från Gaza. Dagen efter Jihad-ledarnas död avfyrar rörelsen över 500 projektiler mot Israel.   

Till kalendariet
97933

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0