Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Prognos: 10 miljoner invånare 2024

   Inför det judiska nyåret meddelar statistikmyndigheten att Israels befolkning har vuxit med 150 000 personer på ett år. 20 000 av dessa är judar som har gjort aliya, invandrat från andra länder. Antalet invånare uppgår till cirka 9 246 000 totalt. Prognosen är att 10-miljonersstrecket ska passeras i slutet av 2024. 

  • Avtal skrivs på vid Vita huset

   Förenade arabemiraten och Bahrain skriver under sina avtal med Israel om normaliserade relationer. Det sker under en ceremoni vid det amerikanska presidentkansliet Vita huset i Washington, som samlar utrikesministrarna från de båda arabländerna och premiärminister Netanyahu vid sidan av president Trump. I de palestinska områdena utlöser det protester och ett raketregn mot Israel från Gazaremsan, som morgonen efter följs av israelisk bombning mot mål i Gaza.

  • Livstid för mord på palestinsk familj

   En judisk bosättare döms till tre livstidsstraff för morden 2015 på ett ungt palestinskt par och ett av deras barn. Morden begicks i byn Duma på Västbanken. Mannen har också fällts för mordförsök, mordbrand och hatbrott och döms dessutom att betala skadestånd. Domstolen i Lod ser rasism och extremistideologi som drivkrafter bakom händelserna. En annan ung bosättare, som ska ha haft en roll i förberedelserna, har erkänt bland annat hatbrott i en uppgörelse med åklagare (se 18 maj 2020). Medhjälparen döms till tre och ett halvt års fängelse.

  • Corona-nedstängning inför storhelger

   Sedan spridningen av coronavirus nått 4 000 nya fall per dag beslutar regeringen Netanyahu att stänga ned samhället. Återstängningen, kanske den strängaste hittills i ett land som tidigare lättat på restriktioner efter vårens pandemilarm, ska vara i tre veckor, med möjlighet till förlängning. Israeler tillåts inte gå mer än 500 meter hemifrån och sammankomster begränsas tio personer inomhus och 20 utomhus. Regeringen får kritik för att reglerna införs i hela samhället trots att det går att utskilja miljöer där smittspridningen är större än på andra håll. Det gäller framför allt bostadsområden med ultraortodox befolkning, som bland annat håller stora sammankomster. Nedstängningen påverkar två förestående helger: det judiska nyåret och försoningsdagen yom kippur. Den ultraortodoxe bostadsministern Yaakov Litzman avgår.

  • Bahrain och Israel normaliserar förbindelserna

   Bahrain kommer liksom Förenade arabemiraten att erkänna Israel (se 13 augusti). Länderna ska upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser. I Bahrain, där kungahuset är sunnimuslimskt men merparten av medborgarna shiiter, luftar kritiska medborgare invändningar mot uppgörelsen via sociala medier och ansluter sig till fördömanden från bland andra Iran. De palestinska ledarna, inom både PLO och Hamas, manar palestinier till demonstrationer, särskilt i flyktinglägren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0