Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 efter ett FN-beslut om delning av Palestina, den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gazaremsan.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Israel slår ut Hizbollahbefäl i Libanon

   Nära staden Tyr i södra Libanon rapporteras fyra befäl inom Hizbollahmilisen ha dödats i en israelisk robotattack. En av dem var chef för Hizbollahs styrkor i området som med täta mellanrum avlossar raketer mot norra Israel. I skuggan av det pågående kriget i Gazaremsan, på södra sidan om Israel, har händelser av det slaget trappats upp även vid Libanongränsen, och Israel har evakuerat tiotusentals boende.  Även på den libanesiska sidan om gränsen har samhällen utrymts.

  • Omstridd värnpliktslag tas upp igen

   Knesset beslutar att återuppta behandlingen av Israels värnpliktslag. Frågan om huruvida ultraortodoxa judar ska tvingas till militärtjänstgöring splittrar landet och även regeringen. Ultraortodoxa män har kunnat hänvisa till religiösa studier för att inte behöva bli inkallade och ultraortodoxa partier, som driver kravet på undantag, kan med det villkora sitt stöd för regeringssamarbete. Sekulära israeler anser tvärtom att alla ska göra värnplikt och frågan har fått ny sprängkraft under pågående Gazakrig. Det aktuella lagförslaget föreskriver att de ultraortodoxas medverkan i försvarsmakten ska öka gradvis, men i begränsad omfattning. Premiärminister Netanyahu stöder lagförslaget, medan försvarsminister Yoav Gallant anser att kraven på de ultraortodoxa måste ställas högre. För att kunna träda i kraft måste lagen genomgå tre läsningar och omröstningar i parlamentet. Värnpliktslagen antogs efter en första läsning före det senaste valet och återförs nu till behandling i försvars- och utrikesutskotten, innan den återkommer till hela kammaren igen. 

  • Israels krigsregering spricker

   Oppositionsledaren Benny Gantz meddelar att han och hans parti Nationell enighet lämnar det krigskabinett som har lett landet i åtta månader. Krigskabinettet bildades efter de terrordåd som islamiströrelsen Hamas genomförde i oktober 2023. Gantz, med en bakgrund som general och chef för försvarsmakten, har krävt att premiärminister Netanyahu lägger fram en plan för vad som ska hända efter Israels pågående krig mot Hamas i Gazaremsan. Gantz vill nu att val ska hållas och att Israel verkar för en förhandlingslösning i syfte att uppnå frigivning av de personer som ännu hålls som gisslan av Hamas. Samma dag som Gantz meddelar sitt utträde avgår chefen för försvarsmaktens Gazastyrkor med hänvisning till misslyckandet med att förhindra Hamasdåden. En dryg vecka senare, måndagen den 17 juni, upplöser Netanyahu formellt krigskabinettet. Frågor som rör kriget ska framöver avhandlas i det ordinarie säkerhetskabinettet. 

  • Slovenien erkänner Palestina

   Slovenien erkänner Palestina som stat efter en omröstning i parlamentet som stöds av en majoritet av ledamöterna. Slovenien följer därmed efter Irland, Norge och Spanien som alla nyligen erkänt Palestina (se 28 maj). Det stora högerpartiet i opposition, SDS, röstar emot. Partiet anser, liksom Israels regering, att erkännandet sker vid fel tidpunkt och innebär att den terrorstämplade organisationen Hamas belönas.

  • Iran pekas ut för attentatsplaner i Sverige

   Iran anlitar enligt svenska Säkerhetpolisen gängkriminella i syfte att utföra våldsdåd mot israeliska och judiska intressen. Tidningen Dagens Nyheter har citerat den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som också hävdar att kriminella gäng i Sverige rekryterats av regimen i Teheran. Irans utrikesdepartement kallar upp Sveriges chargé d’affaires för att framföra en protest mot anklagelserna som beskrivs som ”grundlösa och illvilliga”. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0