Israel
Foto: Shutterstock/J van der Wolf

Israel

Israel i sydöstra hörnet av Medelhavet är det enda land i världen som har en judisk majoritetsbefolkning. Staten Israel upprättades 1948 med västmakternas stöd på den mark som var judarnas bibliska hemland men som också var befolkad av muslimer och kristna. Därmed uppstod en av världens mest svårlösta politiska konflikter. Israel har utkämpat flera krig med grannländerna och en ständig konfrontation pågår mellan Israel och palestinierna på Västbanken och i Gaza som ockuperades av Israel 1967.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Anslutning till normer mot penningtvätt

   Israel blir medlem av Arbetsgruppen för finansiella åtgärder, i engelsk förkortning FATF.  Det är ett mellanstatligt organ som ska motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Medlemskapet innebär ett erkännande av att Israel har ökat sina ansträngningar på området. När FATF år 2000 första gången svartlistade länder som inte tog itu med problemen eller ville samarbeta, fanns Israel med på listan.

  • Ännu ett åtalshot mot Netanyahu

   Polisens utredare rekommenderar att riksåklagaren väcker åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru Sara i en muthärva som kretsar runt telekomföretaget Bezeq. Paret misstänks ha lovat Bezeq förmåner i utbyte mot positiv publicitet på en nyhetssajt som ägs av företaget. Beslut om huruvida Netanyahu åtalas ska fattas även i två andra fall (se 13 februari och 21 juni).

  • November

  • Torpedering av flyktingfartyg dokumenterad

   En israelisk ubåt sänkte av misstag ett fartyg med flyktingar 1982, enligt ett program i statlig israelisk TV. Flyktingarna försökte undkomma det krig som pågick i Libanon, men 25 människor miste livet. Israel hade vid tidpunkten gått in i Libanon för att driva ut PLO och ubåtskaptenen trodde att fartyget hade palestinska gerillamän ombord. Uppgifterna hämtas ur dokument som tidigare varit hemligstämplade av Israels militära censur. Åsikterna går isär om huruvida torpederingen utgjorde ett brott och om den israeliska försvarsmakten avsiktligt har mörklagt händelsen.

  • Fängelse för falska hot

   En amerikansk-israelisk man i 20-årsåldern döms till tio års fängelse för att framfört fler än 2 000 hot mot judiska inrättningar i en rad länder. I flera år hotade han med bomber eller andra attentat mot skolor, samlingslokaler, handelsplatser och flyg. Följden blev utbredd skräck för antisemitisk terror. Domstolen säger sig ha tagit hänsyn till att mannen inte är fullt frisk – straffet skulle annars ha blivit 17 års fängelse.

  • Inrikesministern hotas av åtal

   Inrikesminister Aryeh Deri, som också är ledare för partiet Shas, misstänks för bland annat skatteflykt, penningtvätt och bedrägeri. Åtal bör väckas mot honom, rekommenderar polisen och skattemyndigheten, som har utrett anklagelserna. 2000 dömdes Deri till tre års fängelse för mutbrott. Nu liksom då ska en del av brotten ha begåtts medan han varit inrikesminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0