Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2019

  • Juni

  • Jobbsatsningar i Vita husets plan

   Vita huset lättar på förlåten kring detaljer i USA:s kommande fredsplan. Jared Kushner, president Trumps svärson som är ansvarig, tänker sig att ett rejält lyft för ekonomin ska göra planen attraktiv för palestinierna, och ske med hjälp av grannländerna. Företrädare för flera länder är samlade till en konferens i Bahrain som palestinierna vägrar delta i. De satsningar som utmålas värderas till drygt 50 miljarder dollar och en miljon jobb ställs i utsikt. Drygt hälften av pengarna ska satsas på Västbanken och i Gazaremsan, resten i grannländer. Ett viktigt inslag skulle vara en transportkorridor mellan de palestinska områdena. De politiska villkoren har inte avslöjats – de förslagen väntas först till hösten – men uttalanden som gjorts av amerikanska företrädare tyder på att någon palestinsk stat inte nämns i planen.

  • EU-jurist stöder krav på ursprungsmärkning

   EU:s generaladvokat Gerard Hogan har kommit fram till att varor från områden som Israel ockuperar måste vara tydligt märkta så att konsumenter inte vilseleds. Det ska också framgå om varan är tillverkad i en israelisk bosättning. Generaladvokatens slutsats väntas påverka hur EU-domstolen bedömer sådana fall. Flera EU-länder tillämpar regler om ursprungsmärkning. Sedan de franska reglerna ifrågasatts av bland andra en vintillverkare har Frankrikes högsta domstol begärt ett utlåtande från EU-domstolen.

  • Böter för fru Netanyahu

   Premiärministerns fru Sara Netanyahu, som stått åtalad för bedrägeri och trolöshet mot huvudman efter att ha beställt cateringmat på statens bekostnad trots att det fanns en kock anställd i residenset, har slutit en uppgörelse med åklagare. Hon slipper bedrägeriåtalet men erkänner sig skyldig till en mindre förseelse: att ha utnyttjat en annan persons misstag för egen vinning (se 21 juni 2018 och 7 oktober 2018). Av 350 000 shekel (det motsvarar 2019 cirka 920 000 kronor) , som brottsmisstankarna ursprungligen omfattade, måste hon återbetala 45 000 och därtill 10 000 shekel i böter.

  • Rekryteringsproblem ger färre väktare i bosättningar

   Bosättare på Västbanken reagerar med ilska efter ett besked från israeliska armén: försvarsmaktens centralkommando kommer inte att utöka anslagen till säkerhet i vissa bosättningar. Följden av det är att antalet civila väktare minskar. Enligt armén leder rekryteringsproblem till att väktarlönerna måste höjas, och anslagen från försvarsdepartementet räcker inte till att upprätthålla bemanningen med högre löner.

  • Tröstpris för palestinier i USA-plan

   Marocko, Egypten och Jordanien har enligt källor i Vita huset gått med på att delta när den ekonomiska delen av USA:s nya fredsplan för Israel–Palestina-konflikten presenteras i Bahrain 25­–26 juni. Detaljerna är inte kända, däremot den bärande tanken att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag. Den politiska delen av planen ska läggas fram senare, datum har inte meddelats. Den palestinska ledningen har avfärdat planen (se 22 maj).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0