Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Skakig vapenvila efter strider

   En vapenvila träder i kraft mellan Israel och Islamiska jihad i Gazaremsan, men respekteras inte helt. Sedan Israels dödliga attack mot en Jihadledare två dagar tidigare har de mest intensiva stridshandlingarna på månader skett över gränsen. Jihad har avfyrat över 400 granater mot Israel, som utfört vågor av flyganfall mot mål i Gaza. Under loppet av ett par dygn rapporteras 34 palestinier ha mist livet. Enligt Israel var 20 av dem militanta. Striderna lämnar skadade på båda sidor.

  • EU kräver märkning av matvaror

   Enligt EU:s regler om ursprungsmärkning måste matvaror från de palestinska områdena vara märkta så att det syns varifrån de kommer, finner EU-domstolen. Israel reagerar starkt mot beslutet, som innebär att det också måste framgå om matvaror som säljs i EU-länder härrör från israeliska bosättningar på ockuperad mark. Domslutet stöder riktlinjer som EU utfärdade 2015. Det gäller också produkter från Golanhöjderna, som Israel erövrade från Syrien 1967. EU-domstolens argument är att konsumenter måste ges möjlighet att göra "informerade val, också på etiska grunder".

  • Israel slår till mot Islamiska jihad

   En ledare för den militanta organisationen Palestinska islamiska jihad dödas tillsammans med sin fru i en attack i Gaza stad som utförs av israeliska armén och säkerhetstjänsten Shin Bet. Israel håller mannen, Baha Abu al-Ata, ansvarig för bland annat raketbeskjutning mot Israel, och attacken följs av ett raketregn från Gazaremsan. Islamiska jihad beskrivs som den farligaste militanta gruppen i Gaza näst Hamas, och de två rörelserna har ett samarbete. Vid ungefär samma tidpunkt genomför Israel en flygattack mot en bostad i Damaskus i Syrien, där en Jihadledare är bosatt. Även den attacken kräver två liv, enligt Syriens statliga nyhetsbyrå. Från israeliska armén kommer ett besked om att man inte har för avsikt att återuppta de riktade morden på militanta ledare i Gaza, kanske för att avvärja hämndattacker över gränsen.

  • Hyr av jordansk mark avslutas

   Israeliska lantbrukare stängs ute från två områden med jordbruksmark i Jordanien, när ett 25-årigt hyresavtal löper ut. De två enklaverna ligger nära gränsen och hyresavtalet slöts samtidigt med fredsuppgörelsen 1994 mellan Israel och Jordanien. När kung Abdullah inte vill förlänga avtalet vittnar det om frostiga relationer mellan länderna. 

  • Bennett blir försvarsminister

   Benjamin Netanyahu utser Naftali Bennett till försvarsminister i den regering som styr landet i väntan på att en ny regering kan bildas. Han uppger också att hans eget parti Likud och Bennetts Nya högern ska gå ihop. Förhandlare från landets båda största partier Blått och vitt respektive Likud har träffats alltsedan valet till knesset, men inte lyckats komma överens om att bilda en samlingsregering (se 17 september och 21 oktober). Nya högern har ingått i valalliansen Yamina (Högern), som fick sju mandat i det senaste parlamentsvalet, men alliansen upplöstes i oktober. Tre av dessa mandat tillhör Nya högern. Bennett har gjort sig känd bland annat för att förespråka att Israel ska annektera de tre femtedelar av Västbanken där merparten av de israeliska bosättarna lever.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0