Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Kontrovers kring Förintelse-minne

   Inför 75-årsminnet av hur fångarna befriades ur det nazistiska dödslägret Auschwitz-Birkenau i Polen 1945 har kontroverser med dagens polska regering kommit i dagen. Israel hyllar minnet av Förintelsens offer med början den 23 januari på Yad Vashem i Jerusalem, som är både ett museum och en plats där man fortsätter att samla in data om de miljoner människor som mördades. I Polen, där man uppmärksammar 75-årsminnet på årsdagen den 27 januari, upprörs man över en kampanj från rysk sida som lyfter fram polsk antisemitism och inblandning i Förintelsen och tonar ned Sovjetunionens hemliga pakt med Nazityskland, som slöts kort före andra världskrigets utbrott. Det var sovjetiska Röda armén som i krigets slutskede nådde fram till Auschwitz-Birkenau och öppnade lägret, men eftersom Polens president Andrzej Duda inte får hålla tal på Yad Vashem och bemöta den ryska historieskrivningen, har han tackat nej till sammankomsten. Även Litauens president avstår från att delta.

  • Netanyahu släpper ministerportföljer

   Premiärminister Netanyahu överlämnar tre ministerportföljer som han hållit själv till partikamrater i konservativa Likud. Han uppfyller därmed kraven i israelisk lag, som säger att den som är åtalad inte får vara minister; för premiärministerposten ställer lagen inte samma krav (se 21 november och 2 december 2019).

  • Småpartier i allianser inför nästa nyval

   Vänsterpartierna Meretz och Arbetarpartiet-Gesher meddelar att de ska samarbeta inför nyvalet den 2 mars. När de två största blocken, konservativa Likud och mittenpartiet Blått och vitt, är jämstora ökar chanserna för småpartier att bli "kungamakare" om de går samman. I senaste valet, i september 2019, fick Meretz och Arbetarpartiet-Gesher sammanlagt elva av knessets 120 mandat. Vänsterns samlade lista kallas Emet, "sanningen" på hebreiska. På högerkanten pågår förhandlingarna in i det sista i flerpartialliansen Yamina, som nådde sju mandat i septembervalet: Ledarna i Nya högern, Naftali Bennett och Ayelet Shaked, ställer upp i allians med transportminister Bezalel Smotrichs Nationella unionen. Precis innan tiden går ut för att registrera valallianser den 15 januari får de också med bosättarpartiet Judiskt hem, lett av ubildningsminister Rafi Peretz, på tåget. Utanför står högerradikala Judisk kraft, Otzma Yehudit (av många sett som rent rasistiskt). Det sker trots att Likudledaren Netanyahu, som kan behöva stöd av största möjliga allians på högerkanten, har försökt övertala de andra partierna att samarbeta även med Otzma Yehudit.  Liksom septembervalet ställer dessutom fyra arabiska småpartier upp i allians.

  • Golanfångar släpps, till Syrien

   Israel friger två säkerhetsfångar med ursprung på Golanhöjderna. En av männen är fälld för att ha spionerat för Syrien. De två som släpps i förtid och överlämnas till Syrien (och inte får återvända till de Israelockuperade Golanhöjderna förrän tidigast om fem år) kopplas till förhandlingar som sker med Ryssland. Våren 2019 fick Israel via Ryssland hem kvarlevorna av en soldat som saknats i Libanon (se 3 april 2019). Nu väntas president Putin på besök till Israel, och medier rapporterar att det kan leda till frigivning av en israelisk turist som är fängslad i Ryssland för narkotikainnehav.

  • Netanyahu begär åtalsfrihet

   Benjamin Netanyahu, som i väntan på nyval leder en expeditionsministär, begär att parlamentet ska ge honom immunitet mot åtal. I tre rättsfall är premiärministern åtalad för mutbrott och bedrägeri (se 21 november 2019 och 2 december 2019).  Ingen omröstning om Netanyahus begäran väntas äga rum före nyvalet den 2 mars, därmed skjuts också en eventuell rättegång på framtiden. En redan sittande premiärminister i Israel kan inte tvingas avgå förrän det finns en fällande dom och alla möjligheter att överklaga domen har uttömts. Rättsexperter ber Högsta domstolen klargöra om Israels president kan be en person som står under åtal att bilda en ny regering. Tre HD-domare inleder en utredning, men meddelar snart att frågan är för tidigt väckt.

    

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0