Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som israelisk press.

Senaste händelser

 • 2022

  • December

  • Netanyahu har gjort upp med extremistpartier

   Likudledaren Benjamin Netanyahu gör upp med partiet Religiös sionism om regeringssamarbete. Avtalet medför att Religiös sionism, med sju mandat i knesset, bland annat får finansministerposten i ett upplägg med rotation, och en ministerpost i försvarsdepartementet med ansvar för bosättningarna på mark som Israel ockuperar. Sedan tidigare har Netanyahu säkrat stöd från två partier som ses som extremistiska: Otzma yehudit (sex mandat) och Noam (ett mandat).  Fortfarande återstår förhandlingar med två ultraortodoxa partier, Shas och Förenade Torahpartiet. Båda har tidigare ingått i koalitionsregeringar. Noamledamoten Avi Maoz, uttalad motståndare till hbtq-rättigheter, säger sig inte minst vilja stoppa Jerusalem Pride. USA, Israels främsta allierade, har utryckt oro över att partier med hårdföra program är på väg att få regeringsinflytande.

  • November

  • Extremistledare på väg bli säkerhetsminister

   Konservativa Likud och Israels extremhöger är på väg att enas om regeringssamarbete. Itamar Ben-Gvir, partiledare för Otzma Yehudit (Judisk styrka), får posten som säkerhetsminister enligt en överenskommelse mellan partierna som ska ingå i avtal om nästa regeringskoalition. Det betyder att Ben-Gvir har fått löfte om makt över både polisen och gränspoliser på den ockuperade Västbanken, som i dag lyder under försvarsmakten. Likudledaren Benjamin Netanyahus förhandlingar fortsätter med Religiös sionism och två ultraortodoxa partier, som ingått i hans regeringskoalitioner även tidigare.

  • Azeriskt beslut om ambassad i Israel

   Azerbajdzjans parlament fattar beslut om att landet ska öppna en ambassad i Israel; den ska placeras i Tel Aviv. Det blir första gången en stat med shiamuslimsk befolkningsmajoritet öppnar en beskickning i Israel. Avgående premiärminister Yair Lapid säger att beskedet ”avspeglar de djupa banden mellan de två staterna”. Samarbetsavtal och handel finns sedan tidigare och de har siktet inställt inte minst på militärindustrin.

  • Nytt val, ny chans för Netanyahu

   För femte gången på tre och ett halvt år går Israel till parlamentsval. Förre premiärministern, högerblocket Likuds mutåtalade ledare Benjamin Netanyahu, har inför detta val backats upp av en allians av religiösa sionister och segrar i valet, med stöd av de religiösa partierna. Itamar Ben-Gvir, bosättare på Västbanken som är flerfaldigt dömd för hets mot folkgrupp och leder partiet Otzma Yehudit, och Bezalel Smotrich, i täten för partiet Tkuma, beskrivs som extremhöger på den israeliska skalan men de får rollen som kungamakare när nästa regering ska bildas.

  • Oktober

  • Israel inför nya regler för resor till Västbanken

   Nya israeliska regler för utländska medborgares inresa till den ockuperade Västbanken träder i kraft. Efter amerikanskt missnöje och kritik från EU-regeringar har Israel dock släppt vissa av de krav som planerats, framför allt att resenären måste lämna uppgifter om en eventuell privat relation (förlovning, giftermål, samboende) med en palestinier. Också skärpta regler för studenter och akademiker utelämnades efter kritik; de skulle bland annat ha fått negativa effekter för EU:s Erasmus-utbyte med de palestinska områdena. Ett krav som däremot har införts är att innehavare av utländska pass måste söka visum minst 45 dagar före inresa till Västbanken. Tidigare har det varit möjligt att fylla i en ansökan vid ankomst till Ben Gurion-flygplatsen. Det strängare visumkravet gäller inte personer som ska besöka israeliska bosättningar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0