Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • Miljardöverföring till Palestina

   Israel har överfört motsvarande mer än en miljard dollar till Palestinska myndigheten till följd av att samarbetet mellan parterna har återupptagits (se 17 november). Pengarna är bland annat skatt som Israel har tagit upp för palestinsk räkning. Under den tid då beloppen hållits inne har palestinska offentliganställda inte fått ut hela sina löner. Från palestinsk sida ses frysningen som ekonomisk krigsföring. Det samlade beloppet motsvarar drygt en tredjedel av Palestinska myndighetens årliga skatteintäkter men är enligt Världsbanken inte tillräckligt för att det ska bli balans i statsbudgeten. Vissa summor släpper Israel inte, med motiveringen att Palestinska myndigheten använder pengarna som understöd till familjer som har en anhörig i israeliskt fängelse.

  • Budgetbråk under hot om nyval

   En majoritet i knesset röstar preliminärt för ett förslag från oppositionsledaren Yair Lapid om att upplösa sig. Men ett nyval, i så fall det fjärde på två år, är ännu flera omröstningar bort. I vågskålen ligger statsbudgeten. För att Likudledaren och premiärministern Benjamin Netanyahu ska kunna slippa ännu ett nyval väntar sig Benny Gantz, ledare för partiet Blått och vitt, att Likud ska godkänna en tvåårig budget i enlighet med överenskommelsen i maj som lade grunden för deras regeringssamarbete. I själva verket tros både Netanyahu och Gantz vilja undvika nyval, eftersom bådas popularitet har sjunkit. Särskilt Gantz skulle ha små utsikter att göra ett segerval.

  • November

  • Blockad mot Gaza kostsam för palestinier

   Israels blockad mot Gazaremsan har kostat den palestinska ekonomin 16,7 miljarder dollar under drygt ett årtionde, uppger FN. Det motsvarar sex gånger Gazas bruttonationalprodukt 2018 eller 107 procent av Palestinas samlade BNP (inklusive Västbanken). Beräkningarna finns i en rapport gjord av FN-organet Unctad för FN:s generalförsamling. Unctad konstaterar att isoleringen lett till att Gazas ekonomi i det närmaste har kollapsat och att arbetslösheten är uppe i 52 procent. Blockaden har pågått sedan islamiströrelsen Hamas tog den lokala makten i området 2007. Nu behöver infrastruktur återuppbyggas och handel med Gaza behöver tillåtas snarast, liksom familjeåterförening, anser Unctad som samtidigt manar militanta palestinier att upphöra med raketbeskjutning mot Israel.

  • Medier: Netanyahu på saudisk resa

   Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Saudiarabien för samtal med kronprinsen Mohammed bin Salman, enligt rapporter i Israel. Något möte bekräftas inte officiellt, men vanligtvis välinformerade medier återger detaljer om en resa med ett privatplan som har nyttjats tidigare av Netanyahu. Ett diplomatiskt erkännande från Saudiarabien vore en större framgång för Israel än de avtal som uppnåtts med andra arabländer 2020. För Saudiarabiens nya megastad Neom, som ingår i framtidsprojektet Vision 2030, skulle samarbeten med Israel kunna få avgörande betydelse. Båda länderna har dessutom anledning att bevaka vilken utrikespolitik USA kommer att föra när Donald Trump, som agerat i både israeliskt och saudiskt intresse inte minst mot Iran, snart måste lämna presidentposten.

  • Flyganfall mot proiransk milis

   Iranstödd milis i östligaste Syrien, nära gränsen till Irak, anfalls. Enligt SOHR är det troligen israeliskt stridsflyg som angriper tio av milisens ställningar i området. 14 milismän mister livet, varav åtta uppges vara irakier och sex afghaner. Den proiranska milisen rapporteras röra sig i närheten av gränsen, på platser som tidigare hölls av jihadisterna i Islamiska staten (IS) innan den sunniextremistiska rörelsen drevs bort från sina fästen. Under den följande veckan sker flyganfall mot fler mål vid Syriens östgräns och mot Damaskus utkanter. Israel pekas ut även för dessa anfall som sammanlagt kräver minst ett 30-tal liv.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0