Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • ICC vill ha palestinska besked

   Ytterligare en följdverkning har uppstått av israeliska regeringens planer på annektering av mark på Västbanken, och den palestinske presidenten Mahmud Abbas reaktion (se 19 maj). Internationella brottmålsdomstolen (ICC) begär att palestinierna klarlägger om de avtal som slöts inom Osloprocessen på 1990-talet ska gälla eller inte, rapporterar israeliska medier. Det är avtalen med Israel som lägger grunden för en palestinsk statsbildning, och om avtalen sägs upp kan palestinierna inte heller agera som stat i domstolen. Senast den 10 juni ska svaret från Ramallah lämnas. Palestinierna har tidigare begärt att ICC ska granska om israeler har begått krigsbrott i de ockuperade områdena.

  • Avsaltning ett ämne för storpolitik

   Uppdraget att driva Israels största avsaltningsanläggning går till ett lokalt företag. Anbud från ett Hongkong-baserat bolag avvisas, enligt israeliska nyhetsmedier efter påtryckningar från USA. Anläggningen i Palmachim vid Medelhavet, söder om Tel Aviv, ska när den är i full drift bli världens största i sitt slag och utöka Israels kapacitet till avsaltning med en tredjedel.

  • Netanyahu inför rätta

   Rättegången mot premiärminister Benjamin Netanyahu inleds. Han står åtalad i tre brottsutredningar som tas upp i samma rättegång. Anklagelserna, som Netanyahu förnekar, gäller mutbrott och bedrägeri. Kärnan i misstankarna är att han ska ha tagit emot fysiska gåvor (lyxvaror) och fördelaktig mediebevakning i utbyte mot att göra givarna politiska tjänster. Prövningen väntas ta lång tid och inte avgöras förrän i högre rätt. Nästa förhandlingsdag i distriktsdomstolen i Jerusalem (motsvarande en svensk tingsrätt) sätts till den 19 juli.

  • Palestinier säger upp avtal

   Den nytillträdda israeliska regeringens uttalade avsikt att annektera ockuperad palestinsk mark på Västbanken leder till en skarp reaktion från palestinskt håll: Palestinska myndigheten ser sig inte längre som bunden av avtal som slutits med Israel och med USA, meddelar presidenten Mahmud Abbas. Han betonar att det också gäller samarbete på säkerhetsområdet som det palestinska självstyret, med säte i Ramallah, har upprätthållit med Israel sedan fredsprocessen på 1990-talet. "Från och med idag måste den israeliska ockupationsmakten axla allt ansvar och alla förpliktelser inför det internationella samfundet som ockupationsmakt över den ockuperade staten Palestinas territorium", deklarerar Abbas och hänvisar till folkrätten och till krigets lagar (Fjärde Genèvekonventionen med tillägg, som handlar om skydd för civila). Han lyfter också fram att palestinierna ser den amerikanska regeringen som medskyldig till det förtryck palestinier utsätts för genom ockupationen.

  • Fälld för brandattentat mot familj

   Det blir fällande dom för mord och mordförsök för en judisk bosättare som 2015 deltog i en mordbrand mot en palestinsk familj på Västbanken då ett litet barn och barnets föräldrar dog. Bosättaren, som tänker överklaga till Högsta domstolen, hävdar att han pressats till medgivanden av åklagarna. En yngre medbrottsling är dömd sedan tidigare (se 24 oktober 2019). Attentatet ledde till en kraftig reaktion och våldsvåg från palestinsk sida, samtidigt som dådet fördömdes internationellt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0