Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som israelisk press.

Senaste händelser

  • 2023

    • Mars

    • Pressad Netanyahu skjuter upp rättsreform

      Benjamin Netanyahu ger besked om att rättsreformen som ger regeringen kontroll över beslut i Högsta domstolen och över utnämningen av domare skjuts på framtiden. Massprotesterna mot omstöpningen har vuxit vecka för vecka, särskilt efter Netanyahus beslut att sparka förvarsminister Yoav Gallant som kritiserat planerna med hänvisning till att de äventyrar Israels säkerhet. En strejkvåg av aldrig tidigare skådad omfattning sprids: förutom fackföreningsrörelsen når den högskolevärlden, sjukvården, kommunpolitiken och butiksägare i gallerior. President Herzog, som tidigare manat regeringen att söka en kompromiss, uppmanar nu Netanyahu att dra tillbaka reformen. Till råga på allt kräver den mutåtalade Netanyahus advokat Boaz Ben Zur, som försvarar honom mot den allvarligaste av tre korruptionsanklagelser, att rättsreformen skrinläggs.

    • Mutåtalad regeringschef kan inte tvingas avgå

      Parlamentet antar en ändring i en av de lagar som har starkare ställning än andra och därför tjänar nästan som en författning för Israel. Den politiska oppositionen anser att lagändringen är skräddarsydd för att Benjamin Netanyahu ska kunna fortsätta som regeringschef trots att han är åtalad för mutbrott. Tidigare sade lagen att en premiärminister kan bli förklarad olämplig för ämbetet, men lagtexten preciserade inte vilka grunder som kunde åberopas och inte heller hur en sådan process måste gå till. Efter lagändringen krävs fysisk eller psykisk ohälsa, och kravet på att skilja premiärministern från ämbetet måste ha stöd av minst tre fjärdedelar av regeringen.

    • Bosättarpartier driver igenom lagändring

      Anhängare till israelisk etablering på ockuperad mark vinner en seger när knesset röstar för att ogiltigförklara en del av en lag som förbjuder israeler att flytta in i vissa områden på Västbanken. Det är fråga om en lag som antogs 2005 i samband med att Israel utrymde bosättningar som hade anlagts i Gazaremsan under israelisk ockupation. Bara fyra bosättningar på Västbanken påverkades den gången, genom att även de evakuerades. Bosättarrörelsen driver sedan dess en av dessa, Homesh, som symbolfråga. Både att bosättaraktivister har tillåtits återetablera Homesh och att lagen ändrats upprör USA:s regering, eftersom Israel därigenom bryter löften om den palestinska marken som gavs till USA:s president George W Bush när Gaza utrymdes.

    • Militärelit ansluter sig till protester

      Efter nio veckor av demonstrationer mot regeringens planer på att avskaffa domstolarnas oberoende har premiärminister Netanyahu en allt starkare kör av kritiker emot sig: presidenten, oppositionspartierna och IT-branschen har uttryckt oro. Nu sällar sig en viktig del av försvarsmaktens elit till kritikerna: 37 stridspiloter i reserven meddelar, med anledning av att det systemskifte som pågår, att de inte vill delta i en planerad repövning. Också tio tidigare flygvapenchefer ogillar utvecklingen och har uttryckt sin åsikt i brev till premiärministern och försvarsministern.

    • Bosättarvåld och ministerkommentar fördöms

      Efter en internationell proteststorm gör Bezalel Smotrich, Israels finansminister och extremhögerledare, delvis avbön för uttalanden han gjort efter bosättarupplopp i Huwwara (Hawara) på Västbanken. Hans uttalanden om att byn borde ”raderas ut” kallas av USA för ”oansvarigt” och ”motbjudande”. Företrädare för 19 länder har besökt den palestinska byn och fördömt bosättarvåldet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0