Kalendarium

Konflikten mellan israeler och palestinier generar många våldshandlingar. Detta kalendarium gör inte anspråk på att täcka alla utan återger ett urval.  

 

Senaste händelser

 • 2019

  • September

  • Krav på samlingsregering efter nyval

   Nyval hålls till parlamentet knesset, mindre än ett halvår efter det förra valet. Det är mycket jämnt mellan de två stora blocken, det ena lett av premiärminister Benjamin Netanyahu och det andra av utmanaren Benny Gantz. I väntan på slutresultatet hörs från flera håll – inte minst från Avigdor Lieberman, sekulär nationalist som ser ut att få en roll som”kungamakare” – krav på att en samlingsregering ska bildas.

  • Netanyahu lovar annektera Jordandalen på Västbanken

   Premiärminister Netanyahu lovar att Israel ska annektera Jordandalen på Västbanken om han blir omvald den 17 september. Netanyahu lovar också att israeliska bosättningar utanför Jordandalen ska annekteras. Vallöftet väcker starkt kritiska reaktioner från den israeliska oppositionen, Palestina, Jordanien, Turkiet, Saudiarabien med flera.

  • Honduransk beskickning i Jerusalem

   Honduras president Juan Orlando Hernández inviger ett handels- och samarbetskontor i Jerusalem. Landets ambassad ligger ännu kvar i Tel Aviv, men presidenten säger att han ser det nya kontoret, med diplomatisk status, som ett uttryck för att Honduras erkänner Israels överhöghet över Jerusalem och att ambassaden kommer att flytta. Sedan USA:s erkännande 2017 har bara Guatemala fattat samma beslut, förutom Paraguay som senare har dragit tillbaka sitt erkännande.

  • Eldväxling över gränsen mot Libanon

   Efter en längre tids växande spänningar mellan Israel och Iranstödda Hizbollah i Libanon utbryter eldgivning över gränsen mellan de två länderna. Israel skjuter ett hundratal granater mot Hizbollah sedan en israelisk militärambulans och en militärpostering angripits med pansarvärnsrobotar. Enligt Hizbollah dödas flera personer i ambulansen, medan Israel nekar till att någon ska ha dödats. Hizbollah förklarar att attacken är en hämnd för Israels drönarattack mot Hizbollah söder om Beirut. Utvecklingen väcker oro i omvärlden. FN manar till lugn och Frankrike säger sig föra dialog med båda parter. USA uttrycker oro för Irans "destabiliserande roll", och stöd för Israels rätt till självförsvar.

  • Augusti

  • Israeliska angrepp i Libanon och Syrien

   Israeliska drönare attackerar enligt medieuppgifter en palestinsk bas i Libanon. Det sker kort efter det att Hizbollah hotat skjuta ned alla israeliska drönare som flyger över Libanon. Hizbollah uppger att två israeliska drönare tidigare ska ha kraschat söder om Beirut. Israeliskt stridsflyg angriper en bas i Syrien. Enligt den israeliska regeringen sker luftangreppet för att avvärja attacker som planerats mot israeliskt territorium. Målet för flygangreppet är Iranstödda grupper.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0