
Ryssland
Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land. Under 1990-talet pågick en kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. Sedan president Vladimir Putin kom till makten år 2000 har en återgång skett till ett auktoritärt styre. Ryssland har samtidigt strävat efter att återupprätta sitt inflytande i närområdet. Den storskaliga invasion av Ukraina som Ryssland inledde 2022 har utlöst det allvarligaste säkerhetspolitiska läget i Europa sedan andra världskriget.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Maj
-
Ryssland och Ukraina enas om fångutväxling
Det första direkta fredssamtalet mellan Ryssland och Ukraina på tre år utmynnar i en överenskommelse om ett utbyte av 1 000 fångar från vardera landet. Parterna kan inte enas om ett uppehåll i striderna, men uppger att de kommer att diskutera frågan vidare. Samtalet följer på den ryske presidenten Vladimir Putins förslag men han själv deltar inte i mötet i Istanbul (se 11 maj 2025). Det får till följd att president Volodymyr Zelenskyj inte heller deltar, och inte heller USA:s president Donald Trump som tidigare meddelat att han eventuellt skulle dyka upp.
-
Förslag och motförslag om direkta samtal med Moskva
President Vladimir Putin föreslår att direkta samtal om kriget ska inledas om fyra dagar, den 15 maj, i Istanbul. Det är en reaktion på en uppmaning dagen innan som europeiska ledare framförde under ett besök i Kiev om att Moskva ska acceptera förslaget om 30 dagars vapenvila som USA och Ukraina tidigare enats om (se 11 mars 2025). Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sin tur att han är redo att själv möta Putin i Istanbul. De politiska ledarna för Storbritannien, Frankrike, Polen och Tyskland hotade under sitt besök med omfattande nya sanktioner mot Ryssland om det inte blir någon vapenvila. De var på plats i Kiev medan andra europeiska ledare i ”de villigas allians” var med via länk.
-
Rysslands ensidiga vapenvila i Ukraina börjar gälla
President Vladimir Putins tre dagar långa vapenvila i kriget mot Ukraina träder i kraft. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kallat initiativet för ett skådespel och påmint om att Ukraina gått med på USA:s förslag om en 30 dagar lång vapenvila (se Ukraina: 11 mars 2025). Den ensidiga ryska vapenvilan sammanfaller med det ryska firandet av ”segerdagen” den 9 maj. Då samlas ett 20-tal världsledare, däribland Kinas president Xi Jinping och Brasiliens Luiz Inácio Lula da Silva,i Moskva, för att högtidlighålla segern över Nazityskland och andra världskrigets slut för 80 år sedan. Under de 72 timmar som vapenvilan pågår genomför rysk militär hundratals attacker enligt Kiev. Samtidigt anklagar Ryssland Ukraina för att ha brutit mot vapenvilan vid upprepade tillfällen.
-
-
April
-
General dödas av bilbomb
En högt uppsatt general, Jaroslav Moskalik, dödas när en sprängladdning exploderar i en bil nära hans bostad i staden Balasjicha, öster om Moskva. Utrikesdepartementet anklagar i ett uttalande Ukraina för att ligga bakom attentatet. Senare grips en 42-årig ryss, tidigare bosatt i Ukraina, misstänkt för dådet. Utredarna misstänker att mannen agerat på uppdrag av den ukrainska säkerhetstjänsten. Ukraina har inte kommenterat dådet, som har likheter med tidigare ukrainska attentat mot nyckelpersoner inom den ryska militären.
-
Många stridshandlingar trots ”påskvapenvila”
Ryssland och Ukraina anklagar varandra för hundratals överträdelser mot det ”påskeldupphör” som president Vladimir Putin oväntat utlyste på påskaftons kväll och som skulle gälla i 30 timmar. Putin angav humanitära skäl och sade att alla stridshandlingar skulle upphöra – men varnade samtidigt för att Ukraina kunde komma att bryta mot vapenvilan. USA har föreslagit en 30 dagar lång vapenvila som Ryssland inte har accepterat, men som Ukraina sagt ja till (se 11 mars 2025).