Ryssland
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte på Röda torget i Moskva 2019. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland

Ryssland är med sin väldiga landmassa från Östersjön till Stilla havet världens största land. Under 1990-talet pågick en bitvis smärtsam och kaotisk omställning från kommunistisk diktatur till marknadsekonomi och ett friare samhällssystem. Under president Putins styre från 2000 har en återgång skett till ett mer auktoritärt styre och tystande av regimkritiska röster. Klyftan till västländerna har vidgats och Ryssland har gått till militärt angrepp på grannstater som försökt orientera sig västerut.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Enade Ryssland vinner lokala val utan opposition

   Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin väljs om för en ny mandatperiod när Ryssland håller regionala och lokala val. Sobjanin kandiderar för president Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland och har gjort sig populär genom en storskalig upprustning av huvudstaden. Även i de ryskockuperade delarna av Ukraina hålls lokala val som Enade Ryssland i de flesta fall rapporteras vinna. Ett undantag är valet till guvernörsposten i delrepubliken Chakassien i södra Sibirien. Där omväljs guvernören Valentin Konovalov, en av de få ledare på regional nivå som inte tillhör Enade Ryssland. Valen karaktäriseras allmänt av att det saknas utmanare då de flesta oppositionella antingen sitter fängslade eller har flytt utomlands.    

  • Augusti

  • Regionala och kommunala val hålls

   Jämte de val som hålls i regionala och kommunala val ska även de områden i Ukraina som Kreml utropat som ryska territorier gå till valurnorna. Donetsk och Zaporizjzja börjar och liknande val ska ske i Luhansk och Cherson. Ryssland håller ungefär en femtedel av Ukraina under ockupation: förutom delar av de nämnda regionerna även Krimhalvön. Ukrainas regering fördömer valen. 

  • Wagnerledaren Prigozjin död i flygkrasch

   Wagnergruppen ledare Jevgenij Prigozjin omkommer när ett privatplan störtar under en flygning mellan Moskva och Sankt Petersburg. Med på flyget finns också Wagnergruppens grundare Dimitrij Utkin. Alla tio som befinner sig ombord omkommer, inklusive tre personer som utgör besättningen. Ryska myndigheter rapporterar om kraschen och tillsätter en utredning men kommenterar inte spekulationer i väst om att president Putin ligger bakom kraschen som en hämnd för Prigozjins kortvariga uppror i slutet av juni (se 23 juni).  

    

  • Regimkritikern Navalnyjs straff tredubblas

   Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj döms till ytterligare 19 år i fängelse för bland annat extremism. Navalnyj som redan avtjänar ett längre fängelsestraff nekar till alla anklagelser och hävdar att fängelsedomarna är till för att tysta honom. Domen avkunnas vid den straffkoloni där Navalnyj för närvarande sitter. Åtalet omfattar sex anklagelser, inklusive uppvigling och finansiering av extremistisk verksamhet och skapande av en extremistisk organisation. I en kommentar till domen säger Navalnyj att straffet inte är riktat till honom utan till hans landsmän, för att skrämma dem till lydnad.

  • Juli

  • Åldersgräns för värnplikt höjs

   Parlamentet röstar för att höja den övre åldersgränsen för värnplikt från 27 till 30 år. Värnpliktiga förbjuds samtidigt att lämna landet efter att de fått en inkallelseorder. Reformen genomförs samtidigt som Ryssland har behov av att hitta nya soldater för att ersätta dem som dödats under kriget mot Ukraina. Lagen går nu vidare till parlamentets överhus och sedan till president Putin för underskrift. Bifall väntas i båda fallen. I en annan omröstning samma dag antar parlamentet en lag som höjer böterna för dem som inte infinner sig vid värvningskontoren när de har kallats in.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0