Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Högerdominans består i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet får högerpartiet Ny enhet, som leder regeringskoalitionen, enligt preliminära resultat 25,1 procent av rösterna vilket ger 2 mandat i Bryssel. Det mer högerextrema Nationella alliansen får 22,1 procent (2 mandat) medan För Lettlands utveckling får 9,4 procent (1 mandat). Enade listan 8,2 procent (1 mandat), De progressiva 7 4 procent (1 mandat), Harmoni 7,1 procent (1 mandat) och Lettland först 6,2 procent (1 mandat).

  • Februari

  • Lettland bildar drönarkoalition för Ukraina

   Ett flertal länder ansluter sig till Lettlands initiativ om att bilda en koalition som ska förse Ukraina med drönare. Storbritannien och Lettland kommer gemensamt att leda  koalitionen där även Danmark, Estland, Tyskland, Litauen, Nederländerna, Sverige, Ukraina och Nederländerna ingår.  Länderna har lovat att avsätta resurser för att tillverka tusentals drönare, som ska skickas till Ukraina. Koalitionen kommer också att utbilda ukrainska trupper i hur man använder drönarna. Lettland planerar att satsa omkring 10 miljoner euro under ett år på projektet.

  • Januari

  • “Moskvahuset” tas över av lettiska staten

   Parlamentet beslutar att “Moskvahuset” i Riga ska nationaliseras och att kommunikationsdepartementet ska överta ägarskapet av bygganden. Moskvahuset användes som ett center för rysk kultur och sågs som ett verktyg för att uppmuntra ”kulturell och ekonomiskt samarbete” mellan Moskva och Riga. Moskvahuset fick stöd från staden Moskvas lokala förvaltning, men huset stängdes i mars 2022, strax efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina. Genom stängningen vill parlamentet hindra att Moskvahuset ”sprider propaganda som rättfärdigar ryska aggressiva handlingar och Kremls tolkning av historien”. Den ryska ambassaden i Lettland protesterar mot beslutet och menar att den lettiska staten gör sig skyldig till ”stöld”.

 • 2023

  • November

  • Tidigare inrikesminister dömd för spioneri för Ryssland

   En domstol i Riga dömer den före detta inrikesministern Janis Adamsons till ett åtta år långt fängelsestraff för spioneri. Adamsons var inrikesminister åren 1994-1995 och har varit ledamot i parlamentet fram till han greps 2021. Även en rysk man, som tidigare varit anställd inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB,  döms till sju års fängelse för att ha tagit emot hemliga uppgifter från Adamsons och fört dem vidare.

  • September

  • Ny enhet bildar ny trepartiregering

   Parlamentet godkänner med 53 röster mot 39 en ny regering ledd av Evika Siliņa från Ny enhet. I trepartiregeringen ingår förutom Ny enhet även ZZS och De progressiva och tillsammans kontrollerar partierna 52 av de 100 mandaten i parlamentet. Siliņa var välfärdsminister i den förra regeringen och hon är den andra kvinnan som blir premiärminister i Lettland efter Laimdota Straujuma (2014–2016). Krišjānis Kariņš som  var premiärminister i den förra regeringen blir utrikesminister.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0