Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Lettland och Estland utvisar ryska ambassadörer

   Lettlands och Estlands regeringar utvisar de ryska ambassadörerna i länderna. De hämtar även hem sina ambassadörer i Ryssland efter krav från Moskva. De diplomatiska relationerna med Ryssland får samtidigt en lägre prioritering.

 • 2022

  • December

  • Parlamentet godkänner premiärminister Kariņš nya högerregering

   Nära elva veckor efter valet står det klart att Krišjānis Kariņš kan fortsätta som premiärminister i spetsen för en mittenhögerkoalition. Regeringen består av Kariņš parti Ny enhet, ytterhögerpartiet Nationella alliansen och den nybildade mittenalliansen Enade listan. En knapp majoritet i parlamentet ger den nya regeringen grönt ljus. Edgars Rinkēvičs, som har varit utrikesminister i över elva år, fortsätter på sin post medan parlamentets tidigare talman Ināra Mūrniece blir försvarsminister och Arvils Ašeradens finansminister.

  • November

  • Över hundra sovjetiska monument förstörda

   Sedan i somras har över 120 sovjetiska monument tagits ned enligt kulturdepartementet. Efter den stora ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 beslöt parlamentet att alla minnesmärken som hyllade totalitära regimer skulle tas bort. Bland de monument som ansågs viktigast att förstöra var det sovjetiska minnesmärket i Riga som rests till minne över Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget. Monumentet förstördes i augusti i år. Ryssland har kallat förstörelsen av monument i Lettland för ”statsvandalism” och det ryska utrikesdepartementet har lämnat en protest till den lettiska ambassadören.

  • Oktober

  • Premiärminister Kariņš parti vinner valet

   I parlamentsvalet blir premiärminister Krišjānis Kariņš Ny enhet största parti med 19 procent av rösterna. De grönas och böndernas förbund  (ZZS) blir näst störst med nära 13 procent av rösterna medan den nybildade mittenalliansen Enade listan kommer trea. Valresultatet innebär sannolikt att premiärminister Kariņš kommer att fortsätta att kunna leda en koalitionsregering. Det proryska Harmoni går kraftigt tillbaka jämfört med valet 2018, vilket beror på att det tappat stöd bland rysktalande invånare.

  • September

  • Baltikum stänger gränsen för ryssar

   De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via  Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0