Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Januari

  • “Moskvahuset” tas över av lettiska staten

   Parlamentet beslutar att “Moskvahuset” i Riga ska nationaliseras och att kommunikationsdepartementet ska överta ägarskapet av bygganden. Moskvahuset användes som ett center för rysk kultur och sågs som ett verktyg för att uppmuntra ”kulturell och ekonomiskt samarbete” mellan Moskva och Riga. Moskvahuset fick stöd från staden Moskvas lokala förvaltning, men huset stängdes i mars 2022, strax efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina. Genom stängningen vill parlamentet hindra att Moskvahuset ”sprider propaganda som rättfärdigar ryska aggressiva handlingar och Kremls tolkning av historien”. Den ryska ambassaden i Lettland protesterar mot beslutet och menar att den lettiska staten gör sig skyldig till ”stöld”.

 • 2023

  • November

  • Tidigare inrikesminister dömd för spioneri för Ryssland

   En domstol i Riga dömer den före detta inrikesministern Janis Adamsons till ett åtta år långt fängelsestraff för spioneri. Adamsons var inrikesminister åren 1994-1995 och har varit ledamot i parlamentet fram till han greps 2021. Även en rysk man, som tidigare varit anställd inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB,  döms till sju års fängelse för att ha tagit emot hemliga uppgifter från Adamsons och fört dem vidare.

  • September

  • Ny enhet bildar ny trepartiregering

   Parlamentet godkänner med 53 röster mot 39 en ny regering ledd av Evika Siliņa från Ny enhet. I trepartiregeringen ingår förutom Ny enhet även ZZS och De progressiva och tillsammans kontrollerar partierna 52 av de 100 mandaten i parlamentet. Siliņa var välfärdsminister i den förra regeringen och hon är den andra kvinnan som blir premiärminister i Lettland efter Laimdota Straujuma (2014–2016). Krišjānis Kariņš som  var premiärminister i den förra regeringen blir utrikesminister.

  • Augusti

  • Premiärminister Kariņš avgår

   Krišjānis Kariņš  meddelar att han tänker avgå som Lettlands premiärminister och att han avser att lämna in en avskedsansökan till presidenten om ett par dagar. Skälet till hans beslut är att regeringen inte är tillräckligt ”dynamisk”. Han kommer nu att be sitt parti Ny enhet att utse en ny regeringschef.

  • Baltikum lämnar ryska elnätet om två år

   Premiärministrarna för de tre baltiska länderna undertecknar en gemensam utfästelse om att helt ha lämnat det ryskkontrollerade elnätet, där även Ryssland och Vitryssland ingår, i februari 2025. Då ska de tre länderna ha anslutit sina elnät till det västeuropeiska nätet, en övergång som har planerats ända sedan 2018. Men efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har övergången snabbats på, då länderna inte vill vara beroende av rysk energi eftersom det kan användas som ett påtryckningsmedel från Moskvas sida.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0