Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Undantagstillstånd införs efter fler fall av covid-19

   När andra länder öppnar sina samhällen skärper Lettland istället sina restriktioner. Regeringen inför ett undantagstillstånd i tre månader för att stoppa den ökande spridningen av covid-19 i landet där antalet nya smittade nu ligger på över 1000 om dagen. Samtidigt vill regeringen ge en signal till invånarna om att de måste vaccinera sig mot sjukdomen. Antalet vaccinerade invånare i landet är bland de lägsta inom EU. Från och med mitten av november måste alla statsanställda ha vaccinerat sig och så länge undantagstillståndet är i kraft krävs vaccinpass för att handla i affärer, med undantag för apotek och mataffärer.

  • Augusti

  • Undantagstillstånd införs efter inflöde av migranter

   Under de senaste månaderna har över trehundra migranter gripits av polisen efter att de utan tillstånd har tagit sig över gränsen från Belarus. Bara under de senaste fyra dagarna har över 280 migranter upptäckts. Regeringen utropar därför undantagstillstånd i flera gränsregioner. Undantagstillståndet kommer att gälla till november. Migrantvågen via Belarus har även drabbat Litauen, som tagit till flera åtgärder under sommaren (se Litauen kalendarium för Juli och Augusti 2021).

  • Maj

  • Utvisningar i flaggträta med Belarus

   Belarus utvisar Lettlands ambassadör och annan beskickningspersonal. Detta sedan den belarusiska oppositionens flagga fått ersätta nationsflaggan vid ishockey-VM i Riga i kölvattnet av att Belarus tvingat ned ett utländskt flygplan för att komma åt en regimkritiker. Lettland utvisar i sin tur belarusiska ambassadanställda.

  • April

  • De baltiska staterna utvisar fyra ryska diplomater

   Regeringarna i Litauen, Estland och Lettland meddelar att de gemensamt kommer att utvisa fyra ryska diplomater. Utvisningarna är ett sätt att visa stöd för den tjeckiska regeringen som hävdar att rysk underrättelsetjänst ligger bakom en explosion i ett vapenförråd i Tjeckien 2014 och som en följd därav utvisat ett 18 ryska diplomater. Moskva har svarat med att utvisa ett 20-tal tjeckiska ambassadanställda i Moskva.

  • Februari

  • Regeringen förlänger undantagstillstånd till april

   Premiärminister Krisjanis Karins meddelar att undantagstillståndet i landet till följd av coronapandemin förlängs med två månader. Sjukvården är fortfarande hårt pressad och smittoläget allvarligt. Det finns också en oro för att nya mutationer av coronaviruset ska få fäste i landet. Det blir också nödvändigt för inresande att visa upp ett negativt virustest och det måste finnas giltiga skäl för resorna. Livsmedelsaffärer har dock åter fått tillåtelse att hålla öppet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0