Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Samhället stängs i kamp mot smittan

   Som ett svar på den ökade smittspridningen stänger Lettland alla affärer utom mataffärer samt andra inrättningar som gym, bibliotek och museum. Skolorna går över till distansundervisning och de som kan uppmanas jobba hemifrån. Restriktionerna gäller i första hand fram till 11 januari. I början av december förlängdes det undantagstillstånd som införts på grund av pandemin. Munskydd ska bäras överallt inomhus utom i det egna hemmet och mer än två personer får inte träffas åt gången på allmän plats. 

  • Kyrkan öppnar för samkönade äktenskap

   Ärkebiskop Zbigņevs Stankevičs efterlyser en lagstiftning som gör det möjligt för homosexuella och andra grupper som inte kan gifta sig att ändå leva tillsammans under reglerade former. ”Vi bör ta avstånd från alla ideologier och skapa lagar som skyddar alla personer i samhället" säger Stankevičs i ett tal. Ärkebiskopens uttalande följer på ett beslut av författningsdomstolen som konstaterar att termen familj inte är samma sak som äktenskap. Domstolens beslut klassas som historiskt då den slår fast att familj omfattar ett bredare spektrum av relationer än bara äktenskap mellan personer av olika kön.    

  • November

  • Miljöministern avgår efter parkeringsfusk

   Miljöminister Juris Pūce avgår. Ministern som tillhör partiet För Lettlands utveckling hade anklagats av en före detta partikamrat i för att ha använt ett parkeringstillstånd från staden Riga som inte hade rätt till. Pūce ska också ha bett stadskontoret att få ett sådant tillstånd gratis. När sms-konversationen med stadskontoret blev känd sade Pūce att det var ett skämt men medgav senare att fört sina kollegor bakom ljuset. Premiärminister Krišjānis Kariņš hade då bett landets antikorruptionsenhet att titta på fallet.

  • Sanktioner införs mot fler i Belarus

   Lettland och de övriga länderna i Baltikum inför reseförbud för två belarusiska ministrar och 26 andra. De hamnar därmed på de baltiska ländernas sanktionslista som nu omfattar över 150 personer förutom president Lukasjenko. Sportminister Sergei Kravtjuk hamnar på listan då han anklagats för att ha satt press på idrottsmän som uttalat sig mot Lukasjenko. Informationsminister Igor Lutsky svartlistas också då han hålls ansvarig för nedsläckning av internet i syfte att stoppa protester. De baltiska länderna går hårdare fram mot Belarus än EU som helhet. EU har hittills riktat sanktioner mot 59 belarusier.

  • Oktober

  • Nya restriktioner för att stoppa smittpridning

   Myndigheterna skärper restriktionerna för att hindra spridningen av coronavirus. Det blir nu obligatoriskt med munskydd på alla offentliga platser, däribland affärer, kulturinstitutioner och kyrkor. Tidigare gällde kravet på munskydd endast inom kollektivtrafiken. Restauranger och barer får inte ha öppet efter midnatt och högst fyra personer får sitta vid samma bord. Vid sociala arrangemang inomhus får högst 30 personer närvara och utomhus går gränsen vid 300. Hittills har 2 840 smittade registrerats i landet och 41 personer har avlidit av orsaker relaterade till covid-19.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0