Lettland
Foto: Shutterstock/Viktar Malyshchyts

Lettland

Lettland ligger mitt emot Gotland vid Östersjöns kust. Efter självständigheten från Sovjetunionen 1991 blev Lettland medlem av såväl EU som Nato. 20082010 kämpade sig landet genom Europas värsta ekonomiska kris och nyåret 2014 anslöts Lettland till eurozonen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Regeringen förlänger undantagstillstånd till april

   Premiärminister Krisjanis Karins meddelar att undantagstillståndet i landet till följd av coronapandemin förlängs med två månader. Sjukvården är fortfarande hårt pressad och smittoläget allvarligt. Det finns också en oro för att nya mutationer av coronaviruset ska få fäste i landet. Det blir också nödvändigt för inresande att visa upp ett negativt virustest och det måste finnas giltiga skäl för resorna. Livsmedelsaffärer har dock åter fått tillåtelse att hålla öppet.

 • 2020

  • December

  • Samhället stängs i kamp mot smittan

   Som ett svar på den ökade smittspridningen stänger Lettland alla affärer utom mataffärer samt andra inrättningar som gym, bibliotek och museum. Skolorna går över till distansundervisning och de som kan uppmanas jobba hemifrån. Restriktionerna gäller i första hand fram till 11 januari. I början av december förlängdes det undantagstillstånd som införts på grund av pandemin. Munskydd ska bäras överallt inomhus utom i det egna hemmet och mer än två personer får inte träffas åt gången på allmän plats. 

  • Kyrkan öppnar för samkönade äktenskap

   Ärkebiskop Zbigņevs Stankevičs efterlyser en lagstiftning som gör det möjligt för homosexuella och andra grupper som inte kan gifta sig att ändå leva tillsammans under reglerade former. ”Vi bör ta avstånd från alla ideologier och skapa lagar som skyddar alla personer i samhället" säger Stankevičs i ett tal. Ärkebiskopens uttalande följer på ett beslut av författningsdomstolen som konstaterar att termen familj inte är samma sak som äktenskap. Domstolens beslut klassas som historiskt då den slår fast att familj omfattar ett bredare spektrum av relationer än bara äktenskap mellan personer av olika kön.    

  • November

  • Miljöministern avgår efter parkeringsfusk

   Miljöminister Juris Pūce avgår. Ministern som tillhör partiet För Lettlands utveckling hade anklagats av en före detta partikamrat i för att ha använt ett parkeringstillstånd från staden Riga som inte hade rätt till. Pūce ska också ha bett stadskontoret att få ett sådant tillstånd gratis. När sms-konversationen med stadskontoret blev känd sade Pūce att det var ett skämt men medgav senare att fört sina kollegor bakom ljuset. Premiärminister Krišjānis Kariņš hade då bett landets antikorruptionsenhet att titta på fallet.

  • Sanktioner införs mot fler i Belarus

   Lettland och de övriga länderna i Baltikum inför reseförbud för två belarusiska ministrar och 26 andra. De hamnar därmed på de baltiska ländernas sanktionslista som nu omfattar över 150 personer förutom president Lukasjenko. Sportminister Sergei Kravtjuk hamnar på listan då han anklagats för att ha satt press på idrottsmän som uttalat sig mot Lukasjenko. Informationsminister Igor Lutsky svartlistas också då han hålls ansvarig för nedsläckning av internet i syfte att stoppa protester. De baltiska länderna går hårdare fram mot Belarus än EU som helhet. EU har hittills riktat sanktioner mot 59 belarusier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0