Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Januari

  • Rysk TV-kanal får sändningsförbud

   Lettlands elektroniska medieråd inför ett tre månader långt förbud mot att visa sändningar från den Moskvabaserade TV-kanalen Rossiya RTR för innehållsleverantörer i landet. Enligt rådet är Rossiya RTR en propagandakanal som i sina sändningar tillåtit hatpropaganda mot ukrainare och Ukraina, som bland annat framförts av den ryske ultranationalisten och vice talmannen i ryska duman, Vladimir Zjirinovski.

  • Ny center-högerregering bildad

   Efter över tre månader bildas till slut en ny regering. Så lång tid har det inte tagit någon gång sedan Lettland åter blev självständigt 1991. Regeringen får stöd av 61 ledamöter i parlamentet medan 39 röstar emot. Regeringen är en mittenhögerkoalition, liksom de tidigare regeringarna som styrt landet sedan 1990-talet. Förutom premiärminister Krišjānis Kariņš egen partigrupp Ny enhet ingår även Nya konservativa partiet, Nationella alliansen, För utveckling/För och delar av KPV LV. Fem parlamentsledamöter från KPV LV väljer dock att rösta emot. Finansminister Jānis Reirs och utrikesminister Edgars Rinkēvičs kommer båda från Ny enhet. Nya konservativa partiet har fyra ministerposter, däribland den som justitieminister och vice premiärminister. För utveckling/För får miljö- och hälsoministerposterna, medan Nationella alliansen bland annat får ansvar för kultur- och jordbruksfrågorna.

  • Tredje försöket att bilda regering

   Efter att såväl Jānis Bordāns från Nya konservativa partiet och Aldis Gobzems från populistiska KPV LV misslyckats med att bilda en regeringskoalition som kan få stöd av en majoritet i parlamentet efter valet i oktober 2018 utses Krišjānis Kariņš till premiärministerkandidat av president Raimonds Vējonis. Kariņš har tidigare varit ekonomiminister och är även amerikansk medborgare. Han representerar Ny enhet i parlamentet som är den minsta partigrupperingen med åtta platser. Kariņš uppges ha stöd från flera av de andra stora partierna däribland Nya konservativa partiet och Nationella alliansen.

 • 2018

  • Oktober

  • Harmoni vinner parlamentsvalet

   I parlamentsvalet segrar Harmoni med 19,9 procent av rösterna. Populistiska KPV LV kommer på andra plats med cirka 14 procent av rösterna medan Nya konservativa partiet blir trea med drygt 13 procent. Partialliansen För utveckling/För får 12 procent. Regeringspartierna tappar röster jämfört med valet 2014: Nationella alliansen får stöd av 11 procent av rösterna, ZZS av knappt 10 procent medan alliansen Ny enighet (där partiet Enighet ingår) endast stöds av drygt 6 procent.

  • Juni

  • Regering utfärdar katastroftillstånd på grund av torkan

   Torkan som drabbat Lettlands jordbrukssektor är den värsta på många år. De västra delarna av landet är hårdast drabbade och flera områden har inte fått regn sedan april. Enskilda bönder har påverkats svårt. För att förhindra banker att mäta ut böndernas tillgångar på grund av att de inte kan betala sina lån utfärdar regeringen ett nationellt katastroftillstånd. Regeringen har också bett EU-kommissionen att betala ut jordbruksbidrag i förskott.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0