Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Över hundra sovjetiska monument förstörda

   Sedan i somras har över 120 sovjetiska monument tagits ned enligt kulturdepartementet. Efter den stora ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 beslöt parlamentet att alla minnesmärken som hyllade totalitära regimer skulle tas bort. Bland de monument som ansågs viktigast att förstöra var det sovjetiska minnesmärket i Riga som rests till minne över Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget. Monumentet förstördes i augusti i år. Ryssland har kallat förstörelsen av monument i Lettland för ”statsvandalism” och det ryska utrikesdepartementet har lämnat en protest till den lettiska ambassadören.

  • Oktober

  • Premiärminister Kariņš parti vinner valet

   I parlamentsvalet blir premiärminister Krišjānis Kariņš Ny enhet största parti med 19 procent av rösterna. De grönas och böndernas förbund  (ZZS) blir näst störst med nära 13 procent av rösterna medan den nybildade mittenalliansen Enade listan kommer trea. Valresultatet innebär sannolikt att premiärminister Kariņš kommer att fortsätta att kunna leda en koalitionsregering. Det proryska Harmoni går kraftigt tillbaka jämfört med valet 2018, vilket beror på att det tappat stöd bland rysktalande invånare.

  • September

  • Baltikum stänger gränsen för ryssar

   De baltiska staterna och Polen enas om att införa ett tillfälligt inresestopp för ryska medborgare med vissa undantag. Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har nästan en miljon ryssar rest in i EU. Två tredjedelar av dem har kommit via  Baltikum eller Polen. Länderna beskriver inflödet av ryssar som ett säkerhetshot. Beslutet om att stänga gränserna följer på ett beslut av EU att upphäva ett avtal från 2007 som underlättat hantering av visum till ryssar. Enligt EU:s förslag till nya regler ska det bli dyrare för ryssar att få ett visum, väntetiderna ska bli längre och fler dokument kommer att krävas. EU kommer inte heller att godkänna pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.

  • Augusti

  • Parlamentet pekar ut Ryssland för terrorstöd

   I en resolution i parlamentet klassas Ryssland som en stat som stödjer terrorism. Regimen i Moskva kritiseras för att använda våld mot civila i det pågående kriget i Ukraina och för kränkningar mot ukrainska invånare i syfte att skapa lidande och minska stödet för den ukrainska regeringen i Kiev. Parlamentet uppmanar även EU-länderna att inte längre utfärda visum till ryssar och belarusier. Även den baltiska grannen Litauens parlamentet har antagit en liknande resolution.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

    

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0