Grekland – Naturtillgångar och energi

Grekland har ganska gott om mineraler. Ändå står gruvnäringen för långt under en procent av bruttonationalprodukten (BNP) och sysselsätter även en mycket liten andel av arbetskraften.

Utvinningen av bauxit för aluminiumframställning och av brunkol betyder mest för ekonomin. Kolet produceras främst i Makedonien och i södra fastlandet. Därtill bryts bland annat marmor, magnesit, silver, järn, nickel och pimpsten.

Energiförsörjningen kommer till stor del från importerad olja och naturgas samt kol. Inom landet utvinns energi främst ur brunkol, naturgas och olja. Olja och gas utvinns ur en fyndighet ute i nordöstra Egeiska havet. Även sol, vind och vatten utnyttjas, främst ute på öarna.  

En oljeledning löper till Grekland från Turkiet. Raffinaderier finns i Aten och Korinth. 2021 öppnades en gasledning från Azerbajdzjan till Grekland. Naturgasen kommer från Kaspiska havet och gasledningen går via Turkiet till Grekland. Därifrån ska den förlängas via Albanien för att till slut nå Italien. 

Elektriciteten alstras huvudsakligen i kol-, olje- eller naturgaseldade värmekraftverk. Vattenkraft står för en mindre del, liksom även sol- och vindkraft. Regeringen planerar att gradvis fasa ut landets kolkraftverk från mitten av 2020-talet. Men hösten 2022 beslöt regeringen att vänta med att stänga sju kolkraftverk på grund av den energikris som uppstått efter att Ryssland skurit ned på och även stoppat gasleveranser till Europa. Det ryska agerandet var en följd av västländers sanktioner mot landet efter invasionen av Ukraina tidigare under året.

En överenskommelse ingicks också i september 2022 med Italien om att det ska lagra naturgas för Greklands räkning som ett sätt för den grekiska regeringen att kunna klara energibristen. Grekland har inga egna möjligheter att lagra naturgasreserver.

Grekland har även ingått en överenskommelse om att samarbeta med grannlandet Bulgarien när det gäller upphandling och lagring av naturgas för att minska användningen av rysk energi. Dessutom planeras en gasledning mellan hamnstaden Alexandrapoulis i norr och Burgas i Bulgarien.

Om våra källor

90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0