Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

  • Februari

  • Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland

   Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Grekland och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus.  Grekland hjälper även Ukraina att försvara sig mot det ryska angreppet genom att skicka militär utrustning, däribland kalasjnikov, och bistår också med humanitärt stöd.

 • 2021

  • Augusti

  • Massprotester i Aten mot vaccinkrav för vårdpersonal

   Över 7000 människor demonstrerar i Aten mot det nyligen införda kravet på att anställda inom vården måste vaccineras mot covid-19. Regeringen har också infört flera nya restriktioner i takt med att deltavarianten av coronaviruset sprider sig i landet. Regeringen försöker även uppmuntra fler greker att vaccinera sig mot ovid-19, bland annat genom att det inte längre ska vara gratis att göra ett coronatest.

  • Gränsen mot Turkiet förstärks för att stoppa afghanska flyktingar

   Regeringen meddelar att åtgärder vidtagits för att förhindra massinvandring av asylsökande från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande i landet. En planerad förlängning på 4 mil av ett stängsel vid gränsen mot Turkiet har färdigställts och ett elektroniskt övervakningssystem tas i bruk. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har även diskuterat utvecklingen i Afghanistan på telefon och vad som kan göras för att förhindra en ny flyktingvåg till EU likt den som ägde rum 2015.

  • Höga temperaturer och skogsbränder

   Extrem hetta med temperaturer kring 40–45 grader och starka vindar bidrar till att skogsbränder får fäste och blir de svåraste sedan 2007. Ett par människor har dött på grund av bränderna, hundratals har blivit hemlösa och över 100 000 hektar mark har förstörts i lågorna, långt mer än förra året. Flera hundra bränder har härjat i de centrala delarna av landet och i sydväst medan ön Evia öster om Aten har drabbats hårt. Flera europeiska länder bistår med brandmän, flygplan och fordon i kampen mot bränderna. Premiärminister Mitsotakis ber om ursäkt till folket för brister i att stoppa bränderna i ett TV-sänt tal och utlovar ett stödpaket på 500 miljoner euro till ön Evia och att andra drabbade områden få stöd och skogar återställas.

Till kalendariet
90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0