Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Skatter sänks och poliser och vårdpersonal utökas

   Greklands nya mitten-höger-regering, ledd av Kyriakos Mitsotakis, vinner en förtroendeomröstning i parlamentet. Skattesänkningar aviseras, tidigare än väntat. I valrörelsen lovade Mitsotakis bland annat sänkt fastighetsskatt till 2020, men en första sänkning kommer redan i år. Dessutom sänks bolagsskatten. 1 500 nya poliser ska rekryteras till städerna och cirka 2 000 vårdanställda till grekiska sjukhus.

  • Storseger för ny Demokrati

   Högerpartiet Ny demokrati vinner det nyss utlysta parlamentsvalet med stor marginal. Ny demokrati får 39,9 procent av rösterna mot 31,5 procent för det regerande Syriza. Resultatet ger Ny demokrati 158 av parlamentets 300 mandat och Syriza 86 (det vinnande partiet tilldelas 50 extra mandat). På tredje plats kommer Rörelsen för förändring med lite mer än 8 procent av rösterna och 22 mandat följt av Kommunistpartiet som får drygt 5 procent och 15 mandat. Två nykomlingar – Grekisk lösning och MeRA25 – får 3,7 respektive 3,4 procent vilket ger 10 respektive 9 mandat. Främlingsfientliga Gyllene gryning hamnar på 2,9 procent och kommer därmed inte in i parlamentet. Valdeltagandet uppgår till närmare 58 procent. 

  • Juni

  • Oberoende greker deltar inte i valet

   Högerpartiet Oberoende greker kommer inte att delta i parlamentsvalet den 7 juli enligt partiledaren Panos Kammenos, tidigare försvarsminister i Alexis Tsipras koalitionsregering. Skälet är framför allt partiets dåliga resultat i valet till Europaparlamentet i maj, då det endast fick omkring 0,8 procent av rösterna.

  • Jordskredsseger för oppositionen i lokalvalen

   Det största oppositionspartiet, borgerliga Ny demokrati, segrar i 12 av Greklands 13 regioner visar resultaten efter andra omgången av de lokala och regionala valen. I den första valomgången som hölls den 26 maj samtidigt som EU-valet, tog partiet makten i fem av landets regioner. I Aten blir en brorson till Ny Demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis borgmästare.

  • Maj

  • Parlamentsval i juli

   Premiärminister Tsipras meddelar att han kommer att be presidenten att utlysa val till parlamentet redan den 7 juli på grund av det regerande Syrizas dåliga resultat i EU-valet den 26 maj och i de lokala valen som hölls samtidigt. I de lokala valen visar tidiga prognoser på en storseger för oppositionspartiet Ny demokrati. Parlamentsval måste hållas senast i oktober i år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0