Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Grekland ingår flyktingavtal med Portugal

   Enligt Greklands migrationsdepartement har man kommit överens med Portugal om att gradvis flytta 1000 flyktingar och asylsökande dit. Över 70 000 flyktingar och migranter befinner sig i Grekland och flera av dem bor i överfulla läger i den grekiska övärlden. Situationen är särskilt svår på Lesbos och Samos. Problemen har bland annat orsakats av att problem i hanteringen av asylärenden, men det handlar också enligt den grekiska regeringen om att andra EU-länder inte tar emot asylsökande.

  • Januari

  • Höjning av minimilönen

   Greklands premiärminister Alexis Tsipras meddelar att minimilönen från och med februari kommer att höjas med 11 procent, från 586 euro till 650. Utspelet sågs som ett sätt för Tsipras och hans parti Syriza att försöka förbättra sina opinionssiffror inför det stundande parlamentsvalet vilket ska äga rum senast i oktober. Högeroppositionella Ny demokrati har ett stort försprång framför Syriza i opinionsmätningar.

  • Parlamentet godkänner Nordmakedonienavtal

   Med 153 röster mot 146 godkänner parlamentet till slut den kontroversiella och omdebatterade ”Prespesöverenskommelsen” med den makedonska regeringen. Avtalet ger Greklands grannland i norr rätt att byta namn till Nordmakedonien. Därigenom är namntvisten mellan länderna som pågått i 27 år över. Debatten i parlamentet pågår i nära 40 timmar. Ledamöter från högerextrema Gyllene gryning menar att godkännandet innebär landsförräderi och även mitten-högeroppositionen är starkt kritisk.

  • Tusentals protesterar i Aten mot Makedonienavtalet

   Enligt polisen deltar omkring 60 000 människor i protester i Aten mot avtalet med Makedonien om att ändra landets namn till Nordmakedonien. Det finns starkt kritik mot att den grekiska regeringen är villig att gå med på namnändringen eftersom många menar att det endast är den grekiska provinsen i norr som får heta Makedonien. Att invånarna dessutom ska få kallas makedonier och språket makedonska gör dem ännu mer upprörda. Det grekiska parlamentet väntas rösta om avtalet i veckan (se även juli 2018 ). Deltagarna i protesterna kommer från hela landet, inte minst från de norra delarna, och de har även olika partitillhörigheter – från yttersta högern till lång ut på vänsterkanten. Ett 30-tal maskerade demonstranter, som kastar sten mot parlamentsbyggnaden, bemöts med tårgas av polisen.

  • Tsipras vinner förtroendeomröstning

   Premiärminister Alexis Tsipras klarar med knapp marginal en förtroendeomröstning i parlamentet. När försvarsminister Kammenos nyligen lämnade regeringen tillsammans med ytterligare några ministrar från hans parti Oberoende greker förlorade Tsipras-regeringen sin majoritet i parlamentet. På Tsipras uppmaning hålls därför en omröstning om förtroendet för regeringen. Av 300 ledamöter (299 närvarande) väljer 151 att ge sitt stöd till Tsipras medan 148 röstar emot.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0