Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Grekland och Turkiet möts för att lösa konflikt

   Enligt Nato har militärchefer från Grekland och Turkiet hållit flera samtal för att hitta sätt att undvika militära sammandrabbningar. Spänningarna i östra Medelhavet har ökat till följd av bråket om rätten till eventuella energitillgångar. Ländernas militärer försöker nå en överenskommelse om att upprätta en mekanism så att en militär konflikt inte ska kunna utlösas av misstag mellan länderna som hållit flera militära övningar i området. Tyskland har som ordförande i EU:s ministerråd samtidigt lyckats få både Grekland och Turkiet att gå med på samtal för att på diplomatisk väg lösa de underliggande problemen.

  • Turkiet förlänger provborrning utanför Cypern

   Turkiet meddelar att det kommer att låta fartyget Yavuz fortsätta med provborrning efter olja och gas i havet utanför Cyperns kust fram till 12 oktober.  Premiärminister Mitsotakis uttrycker stark oro över beskedet. Cyperns president Nicos Anastasiades säger i sin tur att regeringen är beredd att föra samtal med Turkiet för att hitta sätt att lösa den upptrappade konflikten mellan länderna. 

  • Tyskland vill ta emot 1 500 migranter från grekiska öar

   Den tyska regeringen har planer på att ta emot 1 500 utsatta migranter från Lesbos och andra grekiska öar. Det uppger nyhetsbyrån AFP efter att ha haft kontakt med regeringskällor. Tyskland har redan lovat ta emot ett antal ensamkommande barn och unga från det förstörda Moria.

  • Turkiskt forskningsfartyg lämnar östra Medelhavet

   Det turkiska forskningsfartyget Oruc Reis som befunnit sig på omstritt vatten nära den grekiska ön Kastellorizo vänder tillbaka till Turkiet. Premiärminister Mitsotakis är nöjd med att den turkiska regeringen inte förlänger Oruc Reis uppdrag och ser det som ett första positivt steg för att minska spänningarna mellan länderna. Fartygets prospektering efter olja och gas i östra Medelhavet har pågått under några veckor som planerat. Men verksamheten har mötts av skarpa protester från den grekiska regeringen och EU och även lett till att militärövningar hållits. En första omgång samtal mellan delegationer från Grekland och Turkiet hölls för några dagar sedan i Nato-högkvarteret i Bryssel. Ledarna för sju EU-länder vid Medelhavet, Frankrike, Italien, Portugal, Spanien, Malta, Grekland och Cypern, möttes också nyligen på den franska ön Korsika, där de enades om att förorda EU-sanktioner mot Turkiet på grund av dess agerande i Medelhavet.

  • Mitsotakis vill bygga ny migrantmottagning på Lesbos

   Efter att det överfulla och omstridda flyktinglägret Moria på Lesbos förstörts av bränder lovar premiärminister Mitsotakis att ett nytt mottagningscentrum ska byggas. Vid en presskonferens säger han att situationen är ett tillfälle för EU att hitta en lösning på migrantproblemen. Han anser att “Europa bör vara mycket mer involverat i styrningen av ett nytt center”. Flera tusen människor har fått hitta tillfälliga boenden efter bränderna och tio EU-länder har lovat att ta emot sammanlagt 400 ensamkommande minderåriga migranter, däribland Frankrike och Tyskland som vardera tar emot mellan 100 och 150 barn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0