Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Massprotester i Aten mot vaccinkrav för vårdpersonal

   Över 7000 människor demonstrerar i Aten mot det nyligen införda kravet på att anställda inom vården måste vaccineras mot covid-19. Regeringen har också infört flera nya restriktioner i takt med att deltavarianten av coronaviruset sprider sig i landet. Regeringen försöker även uppmuntra fler greker att vaccinera sig mot ovid-19, bland annat genom att det inte längre ska vara gratis att göra ett coronatest.

  • Gränsen mot Turkiet förstärks för att stoppa afghanska flyktingar

   Regeringen meddelar att åtgärder vidtagits för att förhindra massinvandring av asylsökande från Afghanistan efter talibanernas maktövertagande i landet. En planerad förlängning på 4 mil av ett stängsel vid gränsen mot Turkiet har färdigställts och ett elektroniskt övervakningssystem tas i bruk. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har även diskuterat utvecklingen i Afghanistan på telefon och vad som kan göras för att förhindra en ny flyktingvåg till EU likt den som ägde rum 2015.

  • Höga temperaturer och skogsbränder

   Extrem hetta med temperaturer kring 40–45 grader och starka vindar bidrar till att skogsbränder får fäste och blir de svåraste sedan 2007. Ett par människor har dött på grund av bränderna, hundratals har blivit hemlösa och över 100 000 hektar mark har förstörts i lågorna, långt mer än förra året. Flera hundra bränder har härjat i de centrala delarna av landet och i sydväst medan ön Evia öster om Aten har drabbats hårt. Flera europeiska länder bistår med brandmän, flygplan och fordon i kampen mot bränderna. Premiärminister Mitsotakis ber om ursäkt till folket för brister i att stoppa bränderna i ett TV-sänt tal och utlovar ett stödpaket på 500 miljoner euro till ön Evia och att andra drabbade områden få stöd och skogar återställas.

  • Juli

  • Ledare för Gyllene gryning gripen

   Christos Pappas, vice partiledare för Gyllene gryning, grips av polis i Aten, över ett halvår efter det att han och  ett 50-tal medlemmar av partiet dömdes till långa fängelsestraff i oktober förra året. Pappas dömdes till ett 13-årigt fängelsestraff.  Efter den uppmärksammade rättegången, som hade pågått i fem år,  flydde dock Pappas. Enligt grekiska medier ska han ha gripits i en bostad i Aten där han har hållit sig gömd.

  • Maj

  • Grekland kritiseras av Europarådet

   Grekland kritiseras av Europarådets människorättskommissare för att skickat tillbaka migranter som anländer från Turkiet utan att de har fått sina ärenden prövade. Redan 2018 uppmärksammades de grekiska avvisningarna av Europarådet i en rapport, men landet har trots det inte slutat med förfarandet. Dessutom får säkerhetstjänsten kritik för hårdhänt behandling i samband med avvisningarna. Det ses som problematiskt att de migranter som skickas tillbaka inte har någonstans att söka skydd mot övergrepp och våld. Likaså har landets läger för flyktingar kritiserats för att vara överfulla och för att de som bor där inte kan röra sig fritt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0