Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Ny demokrati segrar stort i parlamentsvalet

   Premiärminister Kyriakos Mitsotakis parti Ny demokrati får enligt preliminära resultat minst 40 procent av rösterna i parlamentsvalet, vilket motsvarar omkring 146 mandat. För att få majoritet i parlamentet behövs dock 151 mandat, enligt det rådande valsystemet som dock kommer att ändras i samband med nästkommande parlamentsval. Vänsterpartiet Syriza tappar en stor del av sitt stöd från valet 2019 och får nu omkring 20 procent av rösterna. Socialistpartiet Pasok går däremot framåt och beräknas få närmare 12 procent av rösterna.

  • Mars

  • Massprotester efter svår tågolycka

   Omfattande strejker och massdemonstrationer hålls på flera håll i landet i protest mot bristande säkerhet och brister i skötseln av det grekiska järnvägsnätet. Några dagar tidigare, den 28 februari, inträffade den värsta tågolyckan någonsin i landet när två tåg krockade nära staden Larissa. 57 människor avled i den kraftiga kollisionen och ett hundratal skadades. Tågtrafiken har legat nere under över en veckas tid på grund av strejkande järnvägs- och tågpersonal. Nya strejker planeras av läkare, lärare, bussförare och civilanställda. Ett par dagar efter olyckan avgick transportministern och en tågklarerare har gripits misstänkt för att delvis vara ansvarig för kraschen genom att låtit ett godståg färdas på samma spår som ett passagerartåg. Han väntas åtalas för vållande till annans död och kan få livstids fängelse om han döms. 

  • Januari

  • Premiärminister Mitsotakis klarar misstroendeomröstning

   Vänsteroppositionen under ledning av tidigare premiärminister Alexis Tsipras utlöser en misstroendeomröstning mot premiärminister Kyriakos Mitsotakis regering i parlamentet. Skälet till omröstningen är de avslöjanden som har kommit under senare tid om att tjänstemän, politiker och tidigare ministrar avlyssnats av den statliga underrättelsetjänsten EYP. Bland annat hör den förre energiministern, arméchefen och den förre nationelle säkerhetsrådgivaren till dessa. Och sommaren 2022 avslöjade partiledaren för socialistpartiet Pasok, Nikos Androulakis, att han avlyssnats (se Augusti 2022). Chefen för den oberoende granskningsorganet ADAE som övervakar kommunikationssäkerhet och individens integritet har nyligen bekräftat att övervakning förekommit efter information från nationella telekombolag. Mitsotakis vinner till slut misstroendeomröstningen efter en het debatt, med 156 röster mot 143.

 • 2022

  • November

  • Medelhavsländer kritiserar EU:s migranthantering

   Grekland, Italien, Malta och Cypern säger i ett gemensamt uttalande att de anser det orättvist att de behöver ta emot så många migranter från andra sidan Medelhavet. Länderna menar att andra EU-länder måste vara med och dela på bördan och kräver att EU-kommissionen agerar. De menar också att den flagga som räddningsfartygen seglar under ska avgöra vilka länder som ska ta fullt ansvar för fartygen.

  • Augusti

  • Avlyssningsskandal skakar regeringen

   Chefen för underrättelsetjänsten EYP och premiärminister Kyriakos Mitsotakis kanslichef meddelar att de avgår på grund av en avlyssningsskandal som briserade i juli. Då avslöjade Nikos Androulakis, ledare för det oppositionella Socialistpartiet Pasok, att hans mobiltelefon hade övervakats. EYP ska enligt regeringens uppgifter ha avlyssnat Androulakis telefon under tre månader från september 2021, när han satt i Europaparlamentet. Avlyssningen avslutades, i enlighet med lagen, sedan Androulakis valts till partiledare. Beslutet att avlyssna telefonen hade godkänts av åklagare enligt premiärminister Mitsotakis men han medger nu att det var ett misstag.

Till kalendariet
90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0