Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Greker ska stanna hemma för att hindra coronaspridning

   Premiärminister Kyriakos Mitsotakis meddelar att nya strikta regler för att vistas utanför hemmet införs. Det är bara tillåtet att gå utanför hemmet för att ta sig till arbetet, handla mat och mediciner, läkarbesök och för motion utomhus. De som vågar sig ut måste ha med sig ett intyg och legitimation. Att inte följa reglerna kan leda till böter på 150 euro. Hittills har 15 människor dött i sjukdomen covid-19.

  • Kina skänker en halv miljon andningsskydd

   Sjukvården som fortfarande kämpar med sviterna efter skuldkrisen väntas få brist på medicinsk utrustning som behövs för vården av människor som insjuknat i covid-19. Inte minst väntas ansiktsskydd bli en bristvara, något som gör att ett statligt kinesiskt elbolag och det delvis kinesiskägda elföretag Admie i Grekland skänker över 500 000 ansiktsskydd till sjukvården.

  • Flera åtgärder för att stoppa coronaspridning

   Myndigheterna meddelar att landets gränser mot Albanien och Nordmakedonien stängs och att kryssningsfartyg inte kommer att få lov att lägga till vid grekiska hamnar. Redan tidigare har alla affärer utom livsmedelsaffärer och apotek stängts liksom skolor, universitet, biografer och idrottsanläggningar. Åtgärderna görs i ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset. Enligt rapporterna har trehundra personer hittills blivit sjuka.

  • Grekland inför tillfälligt stopp av asylhantering

   Premiärminister Mitsotakis meddelar att inga asylärenden kommer att tas emot under en månad framöver. Beslutet är ett sätt för Grekland att hantera krisen vid gränsen till Turkiet, där tusentals migranter från grannlandet vill ta sig över gränsen till Grekland och EU. FN:s flyktingorganisation UNHCR kritiserar beslutet för att strida mot flyktingkonventionen från 1951 såväl som EU:s flyktinglagar.

  • Februari

  • Migranter i Turkiet stoppas vid gränsen

   Enligt FN har minst 13 000 migranter samlats vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. Gränsen har öppnats av Turkiet så att syriska flyktingar kan ta sig in i EU. Grekiska gränsposteringar uppges ha använt tårgas för att hindra migranter att illegalt ta sig in i landet. Omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet, som i en överenskommelse med EU från 2016 lovat att ta hand om migranterna i utbyte mot ekonomiskt stöd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0