Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Tsipras vill ha parlamentsval efter nederlag

   Premiärminister Tsipras meddelar att han kommer att be presidenten att utlysa val till parlamentet redan i juni på grund av det regerande Syrizas dåliga resultat i EU-valet och i de lokala val som hölls samtidigt. I de lokala valen visar tidiga prognoser på att oppositionspartiet Ny demokrati segrat i majoriteten av landets 13 regioner. Parlamentsval ska hållas senast i oktober i år.

  • Syriza backar i EU-valet

   Premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza tappar väljarstöd i valet till Europaparlamentet. Partiet får enligt preliminära resultat omkring 24 procent av rösterna, vilket är en tillbakagång med nio procentenheter, och sex mandat i parlamentet. Den främsta konkurrenten konservativa Ny demokrati får däremot stöd av en tredjedel av väljarna, vilket innebär att partiet får 7 mandat i Europaparlamentet.

  • Mars

  • Grekland ingår flyktingavtal med Portugal

   Enligt Greklands migrationsdepartement har man kommit överens med Portugal om att gradvis flytta 1000 flyktingar och asylsökande dit. Över 70 000 flyktingar och migranter befinner sig i Grekland och flera av dem bor i överfulla läger i den grekiska övärlden. Situationen är särskilt svår på Lesbos och Samos. Problemen har bland annat orsakats av att problem i hanteringen av asylärenden, men det handlar också enligt den grekiska regeringen om att andra EU-länder inte tar emot asylsökande.

  • Januari

  • Höjning av minimilönen

   Greklands premiärminister Alexis Tsipras meddelar att minimilönen från och med februari kommer att höjas med 11 procent, från 586 euro till 650. Utspelet sågs som ett sätt för Tsipras och hans parti Syriza att försöka förbättra sina opinionssiffror inför det stundande parlamentsvalet vilket ska äga rum senast i oktober. Högeroppositionella Ny demokrati har ett stort försprång framför Syriza i opinionsmätningar.

  • Parlamentet godkänner Nordmakedonienavtal

   Med 153 röster mot 146 godkänner parlamentet till slut den kontroversiella och omdebatterade ”Prespesöverenskommelsen” med den makedonska regeringen. Avtalet ger Greklands grannland i norr rätt att byta namn till Nordmakedonien. Därigenom är namntvisten mellan länderna som pågått i 27 år över. Debatten i parlamentet pågår i nära 40 timmar. Ledamöter från högerextrema Gyllene gryning menar att godkännandet innebär landsförräderi och även mitten-högeroppositionen är starkt kritisk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0