Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Nedstängning av Aten efter ny smittspridning

   Premiärminister Kyriakos Mitsotakis meddelar att nya hårda restriktioner kommer att införas i Aten och området kring huvudstaden för att stoppa spridningen av coronaviruset som på nytt tagit fart. Bland annat kommer skolor och många affärer att hålla stängt. Inte minst är sjukvården satt under hård press. Men vaccineringen mot covid-19 fortskrider i landet och förhoppningar finns om att turistindustrin ska kunna komma igång så småningom. Hösten 2020 tvingades Grekland liksom andra europeiska länder att åter införa restriktioner när en andra våg av coronapandemin drabbade landet.

  • Januari

  • Turkiet och Grekland i krismöte

   Efter press från EU och Nato inleder Turkiet och Grekland krissamtal i Istanbul för att lösa upp de spänningar som uppstått i östra Medelhavet, där de är osams om gränser och energitillgångar. Mellan 2002 och 2016 förhandlade regeringarna i Ankara och Aten i 60 omgångar utan att lyckas reda ut osämjan. Nu kan två aktuella omständigheter bidra till att göra de båda Natoländerna mer benägna att komma överens: sanktionshot mot Turkiet från EU och Joe Bidens tillträde på presidentposten i USA.

 • 2020

  • December

  • Ny konflikt med Turkiet

   Turkiet fördömer gripandet av en lokalanställd grek vid det turkiska konsulatet på den grekiska ön Rhodos. Den gripne mannen anklagas för att spionera för Turkiets räkning vilket Turkiet avfärdar. Enligt Turkiet har rättssaken mot mannen konstruerats av kretsar som vill öka spänningarna mellan länderna. Även en annan man har gripits av grekisk polis anklagad för spioneri för Turkiet. Mannen arbetar som kock på en färja mellan Rhodos och den grekiska ön Kastellorizo som ligger i två kilometer utanför Turkiets kust i vatten som Grekland och Turkiet träter om. Mannen misstänks ha tagit foton på grekiska flottans fartyg och försett Turkiet med deras positioner.      

  • Premiärministern kritiseras för brott mot pandemiregler

   Regeringen ser sig föranledd att gå ut med en förklaring sedan det blivit känt att premiärminister Kyriakos Mitsotakis i strid med regeringens egna rekommendationer gett sig ut på en motorcykeltur i bergen tillsammans med sin fru och fem andra personer. Enligt den nedstängning som råder sedan 7 november måste grekerna ha en godkänd anledning att lämna sina hem, men nu meddelar en regeringstalesman att träning och promenader kan komma på fråga och att Mitsotakis gjorde klart detta redan när nedstängningen infördes. Kritikerna påpekar dock att Mitsotakis också sagt att grekerna bara får lämna sina hem om det är absolut nödvändigt och att en annan minister slagit fast att träning kan genomföras men bara nära hemmet och i sällskap av högst tre personer.

  • November

  • Flygövning provocerar Ankara

   Grekland meddelar att två militära flygövningar ska hållas i Egeiska havet. Övningen berör luftrummet över två öar som Turkiet anser ska vara fria från all militär aktivitet i enlighet med fredsfördragen efter de två världskrigen. Ankara anser att Grekland bryter mot fördragen genom att hålla övningen vilket föranleder Greklands utrikesminister att svara att Turkiet flagrant bryter mot internationell lag genom illegala aktiviteter i östra Medelhavet där Turkiet letar efter gas och olja i omstridda vatten.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0