Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Italien och Grekland ingår avtal om havszoner

   Italiens och Greklands utrikesministrar undertecknar ett avtal om ländernas ekonomiska zoner i Joniska havet mellan länderna och löser därigenom tvister om fiskerättigheter. Avtalet är baserat på en tidigare överenskommelse mellan länderna från 1977 och ska ratificeras av ländernas parlament innan det kan träda i kraft. En överenskommelse mellan Turkiet och Libyen om havsgränser, som irriterat den grekiska regeringen, bedöms ha drivit på avtalet mellan Grekland och Italien.

  • Grekland förlänger restriktioner för migrantläger

   Trots att övriga samhället nu öppnas igen kommer restriktionerna för flyktinglägren att kvarstå. Regeringen införde den 21 mars karantänsregler för att stoppa coronavirusets spridning i flyktingläger på grekiska öar. Grekland har hittills lyckats förhindra en större virusspridning i landet och hittills har knappt 3000 invånare smittats och 180 människor dött i sjukdomen covid-19, som orsakas av coronaviruset. Från mitten av juni kommer flygen successivt åter att börja trafikera flygplatserna i Aten och Thessaloniki medan mindre flygplatser kommer att öppnas från 1 juli. Resenärer som kommer från områden som har hög smittspridning kommer att behöva tillbringa en till två veckor i karantän.

  • April

  • EU-länder tar emot ensamkommande flyktingbarn

   Förflyttningen av de första unga ensamkommande migranterna från flyktingläger på öarna Lesbos, Samos och Chios inleds med att tolv barn får åka till Luxemburg. Nästa steg är att ett 50-tal barn ska tas emot av Tyskland. I mars lovade ett tiotal EU-länder att ta emot totalt 1 600 ensamkommande barn och tonåringar som en del i ett samarbetsinitiativ mellan EU-kommissionen och grekiska myndigheter, vilket även har stöd av UNHCR och andra migrantorganisationer. Grekland har fått kritik för att de över 5 000 minderåriga migranterna som befinner sig i landet lever under svåra förhållanden, i flyktingläger men ibland även i polisens häkten. Coronakrisen har förstärkt problemen med inte minst trångboddhet i flyktingläger, då virusutbrott har lett till att lokaler tvingats stänga.

  • Mars

  • Greker ska stanna hemma för att hindra coronaspridning

   Premiärminister Kyriakos Mitsotakis meddelar att nya strikta regler för att vistas utanför hemmet införs. Det är bara tillåtet att gå utanför hemmet för att ta sig till arbetet, handla mat och mediciner, läkarbesök och för motion utomhus. De som vågar sig ut måste ha med sig ett intyg och legitimation. Att inte följa reglerna kan leda till böter på 150 euro. Hittills har 15 människor dött i sjukdomen covid-19.

  • Kina skänker en halv miljon andningsskydd

   Sjukvården som fortfarande kämpar med sviterna efter skuldkrisen väntas få brist på medicinsk utrustning som behövs för vården av människor som insjuknat i covid-19. Inte minst väntas ansiktsskydd bli en bristvara, något som gör att ett statligt kinesiskt elbolag och det delvis kinesiskägda elföretag Admie i Grekland skänker över 500 000 ansiktsskydd till sjukvården.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0