Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Ny konflikt med Turkiet

   Turkiet fördömer gripandet av en lokalanställd grek vid det turkiska konsulatet på den grekiska ön Rhodos. Den gripne mannen anklagas för att spionera för Turkiets räkning vilket Turkiet avfärdar. Enligt Turkiet har rättssaken mot mannen konstruerats av kretsar som vill öka spänningarna mellan länderna. Även en annan man har gripits av grekisk polis anklagad för spioneri för Turkiet. Mannen arbetar som kock på en färja mellan Rhodos och den grekiska ön Kastellorizo som ligger i två kilometer utanför Turkiets kust i vatten som Grekland och Turkiet träter om. Mannen misstänks ha tagit foton på grekiska flottans fartyg och försett Turkiet med deras positioner.      

  • Premiärministern kritiseras för brott mot pandemiregler

   Regeringen ser sig föranledd att gå ut med en förklaring sedan det blivit känt att premiärminister Kyriakos Mitsotakis i strid med regeringens egna rekommendationer gett sig ut på en motorcykeltur i bergen tillsammans med sin fru och fem andra personer. Enligt den nedstängning som råder sedan 7 november måste grekerna ha en godkänd anledning att lämna sina hem, men nu meddelar en regeringstalesman att träning och promenader kan komma på fråga och att Mitsotakis gjorde klart detta redan när nedstängningen infördes. Kritikerna påpekar dock att Mitsotakis också sagt att grekerna bara får lämna sina hem om det är absolut nödvändigt och att en annan minister slagit fast att träning kan genomföras men bara nära hemmet och i sällskap av högst tre personer.

  • November

  • Flygövning provocerar Ankara

   Grekland meddelar att två militära flygövningar ska hållas i Egeiska havet. Övningen berör luftrummet över två öar som Turkiet anser ska vara fria från all militär aktivitet i enlighet med fredsfördragen efter de två världskrigen. Ankara anser att Grekland bryter mot fördragen genom att hålla övningen vilket föranleder Greklands utrikesminister att svara att Turkiet flagrant bryter mot internationell lag genom illegala aktiviteter i östra Medelhavet där Turkiet letar efter gas och olja i omstridda vatten.   

  • Ny nedstängning införs

   Landet går in i en ny period av total nedstängning som en följd av att coronaviruset sprider sig. Grekerna måste i princip hålla sig hemma och bara mataffärer och apotek får ha öppet. Undantag görs för daghem och för elever i grundskolan upp till årkurs 6. Nedstängningen ska gälla i tre veckor men förlängs stegvis året ut.   

  • Aten blir sist i Europa med att öppna en moské

   Efter många år av protester öppnar Atens första officiella moské i ett tidigare industriområde. Aten har fram till nu varit den enda huvudstaden i Europa utan en moské. Bygget började projekteras 2007 men stötte genast på starkt motstånd, både från den ortodoxa kyrkan och från nationalister. Flertalet av landets muslimer lever i huvudstadsområdet. Många av dem är migranter som kommit till Grekland under de senaste 20 åren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0