Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Juli

  • Storseger för ny Demokrati

   Högerpartiet Ny demokrati vinner det nyss utlysta parlamentsvalet med stor marginal. Ny demokrati får 39,9 procent av rösterna mot 31,5 procent för det regerande Syriza. Resultatet ger Ny demokrati 158 av parlamentets 300 mandat och Syriza 86 (det vinnande partiet tilldelas 50 extra mandat). På tredje plats kommer Rörelsen för förändring med lite mer än 8 procent av rösterna och 22 mandat följt av Kommunistpartiet som får drygt 5 procent och 15 mandat. Två nykomlingar – Grekisk lösning och MeRA25 – får 3,7 respektive 3,4 procent vilket ger 10 respektive 9 mandat. Främlingsfientliga Gyllene gryning hamnar på 2,9 procent och kommer därmed inte in i parlamentet. Valdeltagandet uppgår till närmare 58 procent. 

  • Juni

  • Oberoende greker deltar inte i valet

   Högerpartiet Oberoende greker kommer inte att delta i parlamentsvalet den 7 juli enligt partiledaren Panos Kammenos, tidigare försvarsminister i Alexis Tsipras koalitionsregering. Skälet är framför allt partiets dåliga resultat i valet till Europaparlamentet i maj, då det endast fick omkring 0,8 procent av rösterna.

  • Jordskredsseger för oppositionen i lokalvalen

   Det största oppositionspartiet, borgerliga Ny demokrati, segrar i 12 av Greklands 13 regioner visar resultaten efter andra omgången av de lokala och regionala valen. I den första valomgången som hölls den 26 maj samtidigt som EU-valet, tog partiet makten i fem av landets regioner. I Aten blir en brorson till Ny Demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis borgmästare.

  • Maj

  • Parlamentsval i juli

   Premiärminister Tsipras meddelar att han kommer att be presidenten att utlysa val till parlamentet redan den 7 juli på grund av det regerande Syrizas dåliga resultat i EU-valet den 26 maj och i de lokala valen som hölls samtidigt. I de lokala valen visar tidiga prognoser på en storseger för oppositionspartiet Ny demokrati. Parlamentsval måste hållas senast i oktober i år.

  • Syriza backar i EU-valet

   Premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza tappar väljarstöd i valet till Europaparlamentet. Partiet får enligt preliminära resultat omkring 24 procent av rösterna, vilket är en tillbakagång med nio procentenheter, och sex mandat i parlamentet. Den främsta konkurrenten konservativa Ny demokrati får däremot stöd av en tredjedel av väljarna, vilket innebär att partiet får 7 mandat i Europaparlamentet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0