Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Första kvinnliga presidenten utsedd

   Parlamentet röstar ja till att utse Ekaterini Sakellaropoulou till landets nya president. Hon är dotter till en domare i Högsta domstolen i Grekland, och jurist utbildad i bland annat Paris. Hon blir landets första kvinnliga statschef i modern tid. Sakellaropoulou kommer att tillträda som president den 13 mars.

 • 2019

  • September

  • Regeringen vill skicka tillbaka tusentals migranter till Turkiet

   Regeringen meddelar att den kommer att börja att skicka tillbaka migranter till Turkiet för att försöka underlätta problemet med överfulla läger på öar i södra Egeiska havet. Inte minst ön Lesbos har tagit emot många migranter, över 10 000, under de senaste tre månaderna. De överfulla lägren har orsakat säkerhetsproblem som bränder och oroligheter. Enligt regeringens planer ska 10 000 migranter ha sänts tillbaka till Turkiet fram till slutet av 2020.

  • Regeringen vill återbetala IMF-lån i förtid

   I ett försök att spara pengar begär premiärminister Kyriakos Mitsotakis att Grekland ska få betala tillbaka IMF-lån i förtid. Det ska enligt nyhetskällor handla om nära 3 miljarder euro av IMF-lånet som totalt uppgår till 8,8 miljarder euro. Enligt finansminister Christos Staikouras kan Grekland därigenom spara in hela 70 miljoner euro som annars skulle gå till ränteinbetalningar. Greklands skuldbörda är fortsatt tung, år 2018 motsvarade statsskulden omkring 180 procent av BNP.

  • Juli

  • Skatter sänks och poliser och vårdpersonal utökas

   Greklands nya mitten-höger-regering, ledd av Kyriakos Mitsotakis, vinner en förtroendeomröstning i parlamentet. Skattesänkningar aviseras, tidigare än väntat. I valrörelsen lovade Mitsotakis bland annat sänkt fastighetsskatt till 2020, men en första sänkning kommer redan i år. Dessutom sänks bolagsskatten. 1 500 nya poliser ska rekryteras till städerna och cirka 2 000 vårdanställda till grekiska sjukhus.

  • Grekland erkänner Venezuelas Guaido

   Den nya grekiska högerregeringen meddelar att Grekland kommer att följa den allmänna EU-linjen och erkänna oppositionsledare Juan Guaido som Venezuelas president. Den tidigare vänsterregeringen under Alexis Tsipras hade valt att inte göra detta.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0