Samoa – Utbildning

Nästan alla samoaner går ut grundskolan och i stort sett alla invånare kan läsa och skriva. Fyra av fem elever går vidare till studier på gymnasienivå. Förutom statliga skolor finns många missionsskolor.

Utbildningsväsendet i Samoa följer det nyzeeländska mönstret. Skolplikt råder från 4 till 16 års ålder. Efter ett obligatoriskt år i förskola följer sex års grundskola, där undervisning sker på samoanska. Därefter fortsätter barnen till två påbyggnadsstadier på två respektive tre år, där de i huvudsak undervisas på engelska.

Med stöd från Australien och Nya Zeeland infördes i början av 2010-talet gradvis en avgiftsfri grundskola. Dittills hade föräldrarna betalat för till exempel skoluniformer och underhåll av skolbyggnader.

Samoa har ett universitet (grundat 1984), handelsskola, lärarseminarium och högre utbildning inom tropiskt jordbruk. 1977 grundade Samoa tillsammans med andra länder i Stillahavsregionen University of South Pacific, ett regionalt universitet med säte i Fiji. Ungefär var tionde samoan studerar på högskola eller universitet, en del i Nya Zeeland, Australien eller på Hawaii.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0