Samoa – Geografi och klimat

Samoaöarna ligger i sydvästra Stilla havet. Medan de östra öarna lyder under USA utgör de västra öarna den självständiga staten Samoa (fram till 1997 Västra Samoa). Klimatet är tropiskt med hög värme och luftfuktighet året om.

Avståndet till huvudöarna i de närmaste grannländerna, Tonga och Fiji, är 80 respektive 110 mil. Till Nya Zeeland i sydväst är det 240 mil.

Samoa har ungefär lika stor landyta som Blekinge och omfattar två större vulkaniska öar, Savai’i och Upolu, samt sju små korallöar. Den enda större staden, Apia, ligger på Upolus nordkust.

Huvudöarna är bergiga och regnskogsbevuxna med talrika vattendrag, kratersjöar och vattenfall. Längs kusterna löper smala slätter, men den största ön Savai'i har även otillgängliga klippkuster. Öarna är omgärdade av korallrev och laguner.

Genom sydostpassaden faller merparten av den rikliga nederbörden på öarnas södra och östra delar. Den torraste perioden infaller mellan maj och augusti, medan det regnar mest från november till april. Samoa kan drabbas av kraftiga oväder. En rad orkaner har genom åren orsakat stora skador. Periodvis ställer även torka till problem.

Om våra källor

Samoa-karta-NV.jpg

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0