Samoa – Religion

Samoas författning garanterar religionsfrihet. 2017 röstade landets parlament enhälligt för att skriva in i författningen att Samoa är en kristen stat. I stort sett hela befolkningen är kristen och samhället präglas i hög grad av kristna värderingar.

Samtidigt har kristendomen anpassats till samoansk livsstil och tradition. Inslag av förkristen folktro förekommer i form av andetro.

Kyrkans pastor spelar en viktig roll i byns sociala liv och hamnar ibland i konflikt med de sekulära makthavarna, det vill säga storfamiljernas ledare (mataierna). Familjeöverhuvudet bestämmer i realiteten vilken religion och vilket samfund som byborna tillhör.

De första missionärerna kom till öarna 1830. De var protestanter och grundade en så kallad kongregationalistisk kyrka som länge varit landets största. Kongregationalismen är en frikyrklig, protestantisk samfundstradition som betonar den lokala församlingen framför kyrklig överstatlighet. Därutöver finns även katoliker, metodister, mormoner, pingstvänner och inhemska kyrkosamfund. Numera är ungefär en femtedel av befolkningen katoliker, medan fyra av fem samoaner tillhör ett protestantiskt samfund.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0