Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår uppgörelser som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Februari

    • Kraftig ökning av asylsökande

      Krav på visum återinförs för mexikaner sedan antalet asylsökande från Mexiko ökat kraftigt, från några hundra 2016 till 24 000 sju år senare. Av alla asylsökande i Kanada 2023 var 17 procent från Mexiko. Den federala regeringen pressas inte mist av Québec som säger sig ha nått en ”brytpunkt” på grund det stora antalet asylsökande till provinsen. Bara under de första elva månaderna 2023 tog Québec emot 60 000 asylsökande, varav en fjärdedel från Mexiko. Det är svårt för bland annat utbildningsväsendet och bostadssektorn att hantera det stora antalet.

    • Trudeau i Ukraina, nytt stödpaket utlovas

      Premiärminister Justin Trudeau är en av fyra västledare som oväntat besöker Ukraina på tvåårsdagen av Rysslands storskaliga invasion. Trudeau samt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och premiärministrarna från Belgien och Italien, Alexandre De Croo och Giorgia Meloni, träffar den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och utlovar fortsatt stöd mot den ryska aggressionen. För Kanadas del gäller det drygt 3 miljoner kanadensiska dollar i militärt och annat stöd under resten av 2024.

  • 2023

    • December

    • Kanada i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

      Kanada är ett av tio länder i en säkerhetsallians som USA tagit presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats.

    • Oktober

    • Tiotals diplomater hemkallade från Indien

      Utrikesminister Melanie Joly uppger att 41 kanadensiska diplomater och deras anhöriga har lämnat Indien på grund av konflikten rörande mordet på en sikhisk exilindier i september. Regeringen i New Delhi meddelade för två veckor sedan att högst 21 kanadensiska diplomater fick finnas i Indien och att övriga riskerade att få sin diplomatiska immunitet indragen. Indien hänvisade till att antalet diplomater i respektive land borde vara detsamma. När en majoritet av de kanadensiska diplomaterna nu rest hem väntas förseningar i konsulära tjänster i Indien, som främst drabbar indier som vill ha visum till Kanada.

    • September

    • Talmannen avgår efter nazistskandal

      Talmannen i underhuset Anthony Rota lämnar sig post efter stark kritik mot att han bjudit in en ukrainare som ingick i en nazistisk enhet under andra världskriget, i samband med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs besök några dagar tidigare. Anthony Rota kallade den 98-årige veteranen en ”hjälte” vilket utlöste rungande applåder i parlamentet. Rota säger sig inte ha känt till mannens nazistbakgrund och motsatte sig först kraven på hans avgång. Enligt premiärminister Justin Trudeau var incidenten mycket besvärande både för parlamentet och ”i förlängningen för alla kanadensare”. En vecka senare utser parlamentet Greg Fergus till ny talman. Fergus är den första afrokanadensaren som blir talman.  

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0