Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Bakslag för Huaweichef i provinsdomstol

   Högsta domstolen i British Columbia avgör att processen för att utlämna Meng Wanzhou, tidigare hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, tillika dotter till det kinesiska bolagets grundare till USA kan fortsätta. Domaren Heather Holmes säger att de brott som Meng Wanzhou misstänks för även skulle ses som brott om de hade begåtts i Kanada. Utslaget betyder dock inte att det är klart att Meng Wanzhou kommer att utlämnas. Domstolen ska nu avgöra om det finns tillräckliga bevis för att motivera en utlämning, Meng Wanzhou och bolaget anklagas för att ha brutit mot amerikanska exportlagar och sanktioner mot Iran. Fallet har lett till problem i kontakterna mellan Kanada och Kina (se Januari 2019).  Dagen efter beskedet från domstolen kritiserar Kanada, tillsammans med Australien, Storbritannien och USA, Pekings planer på en ny säkerhetslag för Hongkong som man menar bryter mot Kinas internationella åtaganden.

  • Svåra missförhållanden på vårdhem, enligt rapport

   Militär som i april sattes in för att bistå personalen vid fem vårdhem i Ontario riktar nu i en rapport till provinsstyret i Toronto skarp kritik mot missförhållanden där. Boenden sägs ha drogats, inte fått tillräckligt med mat och på andra sätt behandlats illa. Situationen sägs vara extra svår vid två av hemmen, och i rapporten pekas på dåligt utbildad och slutkörd personal, men också personal som underlåtit att göra det de ska, men som också uppträtt aggressivt. Missförhållandena tros ha lett till att covid-19 spridit sig på vårdhemmen. Enbart i dessa fem vårdhem har 175 människor avlidit i sjukdomen. Att det funnits problem på vårdhemmen var känt sedan lång tid. Efter maktskiftet i Ontario 2018, då Progressiva konservativa partiet (PCP) tog över, har antalet inspektioner av verksamheterna minskat påtagligt. Först den 22 april förbjöd provinsregeringen personal från att arbeta på mer än ett vårdhem.

  • Åtal för terrorism för kvinnomord

   Åtalet mot en 17-årig pojke, som i februari mördade en kvinna på en massagesalong och knivhögg två andra personer i Toronto, skärps. Mordet anses nu vara terrorism, då gärningsmannen inspirerats av den så kallade incelrörelsen (incel: kvinnofientlig person som lever i ofrivilligt celibat). Polisen menar att han därmed utfört ett ideologiskt motiverat brott som förespråkas av en våldsam extremistgrupp. 

  • Konservativa kritiska mot uteblivna frågestunder

   Under coronapandemin möts det kanadensiska parlamentets underhus via nätet för överläggningar. De beslut som fattas rör alla den pågående krisen och görs av ett litet antal ledamöter som är på plats i Ottawa. Nu riktar dock den avgående konservativa ledaren Andrew Scheer kritik mot Justin Trudeau för att undvika de återkommande frågestunderna i underhuset, vilket gör det svårt att ställa premiärministern till svars för regeringens politik. Även Duff Conacher, som är en av grundarna av organisationen Democracy Watch, har också kritiserat detta, då det underminerar den officiella oppositionen samtidigt som Trudeau kan använda sina dagliga presskonferenser för att föra fram Liberalernas politik.

  • Gränsen mot USA förblir stängd till 21 juni

   Gränsen mellan Kanada och USA kommer att förbli stängd för allt utom nödvändig trafik fram till den 21 juni. Det meddelar premiärminister Justin Trudeau. I vanliga fall passerar omkring 400 000 människor gränsen varje dag, och dagligen transporteras varor till ett värde 2,4 miljarder kanadensiska dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0