Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår uppgörelser som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Kanada utlovar skadestånd till urbefolkningar

   Kanadas regering kommer överens med företrädare för ursprungsbefolkningen om att den ska betala 2,8 miljarder kanadensiska dollar i skadestånd för att barn från urfolken förlorade sin kultur och sitt språk när de tvingades gå i särskilda skolor för att assimileras in i det kanadensiska samhället. Pengarna ska gå till en oberoende stiftelse vars uppgift blir att skapa försoning, men också ägna sig åt utbildning och insatser för att bevara ursprungsbefolkningens språk och kulturer. Processen inleddes 2012 då 325 First Nations (som indianer kallas i Kanada) inledde en grupptalan mot den kanadensiska staten. För att träda i kraft måste uppgörelsen godkännas av en federal domstol.

  • Kanada skickar pansarvagnar till Ukraina

   Kanada lovar att skicka 200 pansarbandvagnar till Ukraina. De ingår i ett stödpaket på 500 miljoner kanadensiska dollar till Ukraina som premiärminister Justin Trudeau lade fram hösten 2022. Senare i januari kommer löften om att skicka fyra stridsvagnar av märket Leopard till Ukraina.

 • 2022

  • December

  • Québec slopar trohetsed till kung Charles III

   Provinsparlamentet i Québec beslutar att det inte längre är obligatoriskt för dess ledamöter att svära en trohetsed till den brittiske monarken. De ledamöter som vill kan i stället lova trohet till befolkningen i Québec. Fram till nu har alla ledamöter behövt göra både och. Ändringen sker sedan tre ledamöter från Parti québécois vägrat att svära trohet till kung Charles III och därför inte kunnat inta sina platser.  Även elva ledamöter från Québec solidaire hade inledningsvis vägrat att svära trohetseden till kungen, men valde ändå att göra det vid en privat ceremoni. Den nya lagen, som hade föreslagits av det styrande Coalition avenir Québec (CAQ) förs nu in i Québecs undantag i Författningslagen från 1867. Det finns dock skilda åsikter om provinsen verkligen kan göra detta på egen hand, utan godkännande från andra provinser och parlamentets bägge kamrar.

  • November

  • Trudeau anklagar Kina för inblandning i val

   Premiärminister Justin Trudeau anklagar Kina för att ha blandat sig i det kanadensiska parlamentsvalet 2019. Enligt honom fick minst elva kandidater stöd från Kina. Medier som citerar underrättelsekällor rapporterar att kandidaterna både har fått pengar och rådgivning. Kinas konsulat i Toronto ska ha administrerat det hela. Försöken att påverka ska ha riktats både mot Liberala partiet och Konservativa partiet. Inget sägs dock om huruvida påverkansförsöken har lyckats eller inte. Senare inleder den federala polisen i Kanada en brottsutredning om detta. Kinesiska företrädare säger att det inte ligger något i anklagelserna.

  • Oktober

  • Tribunal underkänner uppgörelse med urfolk

   En människorättstribunal, Canadian Human Rights Tribunal, underkänner delar av det avtal som slöts tidigare under året med företrädare för ursprungsbefolkningen (se Januari 2022). Som skäl anges att en del barn på grund av det tak för ersättningen som satts av regeringen inte omfattades av uppgörelsen och att det därför inte var säkert att alla drabbade skulle få de 40 000 kanadensiska dollar som hade utlovats. Utslaget väcker oro bland ursprungsbefolkningen om vad det betyder för uppgörelsen och om/när skadeståndet kan betalas ut.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0