Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår uppgörelser som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Rekordtidiga markbränder tvingar tiotusentals att fly

   Skogs- och markbränder rapporteras ha berört 2,7 miljoner hektar hittills i år, vilket är åtta gånger mer än genomsnittet de senaste tre årtiondena. Över 50 000 människor evakuerades från sina hem i maj, först i Alberta och Saskatchewan i väst och sedan också vid Atlantkusten. Så omfattande bränder så tidigt på säsongen är ett tidigare okänt och djupt oroande fenomen, säger ministern med ansvar för nödsituationer. För närvarande rasar över 200 bränder, varav drygt 80 utom kontroll.

  • Maj

  • Kinesisk diplomat utvisas

   Regeringen beordrar en kinesisk diplomat att lämna landet, då hon anklagas för att hotat en kanadensisk parlamentsledamot och dennes familj i Hongkong. Orsaken ska vara att parlamentarikern, Michael Chong, ställt sig bakom anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter i Kina. Dagen därpå svarar Peking med att beordra en kanadensisk konsul i Shanghai att lämna Kina.

  • Mars

  • Avtal med USA om migration

   Kanada och USA ingår ett avtal om att avvisa asylsökande vid gränserna. Uppgörelsen som innebär att asylsökande får svårare att korsa gränsen åt båda hållen presenteras i samband med att USA:s president Joe Biden besöker Ottawa. I ett tal till parlamentet målar Biden också upp en bild av ett världsledande ekonomiskt samarbete mellan länderna. Han avbryts flera gånger av stående ovationer. Som ett led i avtalet ska regeringen inrätta ett nytt flyktingprogram för 15 000 migranter som flyr förtryck och våld i Latinamerika. En bakgrund till att avtalet ingås är ett stort flöde av migranter vid en inofficiell gränsövergång mellan delstaten New York och provinsen Québec.

  • Kinas inblandning i val utreds

   Den före detta generalguvernören David Johnston får i uppdrag av regeringen att utreda anklagelser om att Kina blandat sig i de två senaste valen i Kanada (se även November 2022). Beskedet kommer efter rapporter om läckta underrättelsedokument som rör Pekings påstådda inblandning i valen 2019 och 2021. Johnston, som var generalguvernör 2010–2017, är jurist i grunden. 

  • Februari

  • "Rätt att använda undantagslagar!

   Det fanns tillräckliga skäl för Justin Trudeau och hans federala regering att använda sig av undantagslagar mot den protest, ledd av långtradarchaufförer, som lamslog stora delar av huvudstaden Ottawa i början av 2022 (se Februari 2022). Den slutsatsen dras i den offentliga utredning av händelserna som gjorts under ledning av Paul Rouleau, domare vid appellationsdomstolen i Ontario. Viss kritik riktas dock mot att det saknades mekanismer för att öppna bankkonton som frysts av regeringen. Störst kritik riktas dock mot provinsstyret i Ontario för att ha varit för passiv. Även polisen klandras för att ha saknat en ordentlig plan för hus den skulle agera, bristande underrättelsearbete och problem inom poliskåren.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0