Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår en uppgörelse som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Charles uppmärksammar övergrepp mot urfolk

   Den brittiske kronprinsen Charles uppmärksammar de övergrepp som begåtts mot kanadensiska urbefolkningar vid ett officiellt besök i Kanada. Detta välkomnas av företrädare för urbefolkningarna, som dock påpekar att de skulle vilja ha en officiell ursäkt från den brittiska kronan.

  • Kinesiska bolag hålls utanför Kanadas 5-G-nät

   Kanada följer USA och flera andra västländer och förbjuder de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE från att arbeta inom de kanadensiska 5-G-nätverken med hänvisning till att de utgör en säkerhetsrisk. Kina tillbakavisar detta och hävdar att påståendet saknar grund och hotar med motåtgärder.

  • April

  • Kanadas parlament: Ryssland gör sig skyldigt till folkmord i Ukraina

   Kanadas parlament röstar enhälligt för en motion, som lagts fram av Heather McPherson från vänsterpartiet NDP, där Rysslands agerande i Ukraina ska betecknas som folkmord, samt slår fast att det finns bevis för att krigsbrott och brott mot mänskligheten har begåtts i stor skala. Tidigare har premiärminister Justin Trudeau också anklagat Ryssland för att begå folkmord i Ukraina.

  • Påven ber Kanadas ursprungsfolk om ursäkt

   Påve Franciskus ber om ursäkt för de övergrepp som har begåtts mot barn från ursprungsbefolkningen som gick i internatskolor som drevs av katolska kyrkan. Han sade sig känna smärta och skam över det som har hänt och att han planerade en resa till Kanada i juli. Frågan om dessa övergrepp har aktualiserats på nytt sedan 4 000 omärkta gravar har hittat på platser där både katolska kyrkan och protestantiska kyrkor på regeringens uppdrag drivit skolor för barn från ursprungsbefolkningen.  Syftet var att ”döda vilden i barnet”. Mellan 1870-talet och 1996 gick omkring 150 000 barn i dessa skolor. Efter anklagelser om fysiska, kulturella och sexuella övergrepp från före detta elever inleddes flera rättsprocesser i början av 2000-talet.

  • Mars

  • Kanada erbjuder ny hjälp till Ukraina och Europa

   Ottawa erbjuder sig att hjälpa de länder som är beroende av rysk energi, med olja, naturgas och uran från Kanada. Det sker efter ett möte mellan energiministrar från olika delar av världen i Paris. Eftersom det finns begränsningar för hur de energitillgångarna ska kunna nå Europa och Asien hoppas Kanada att en del ska kunna sändas via USA. Premiärminister Justin Trudeau utlovar också att skicka mer vapen för att bistå den ukrainska armén. Bedömare påpekar dock att det inte längre finns så mycket vapen som Kanada kan avvara utan att riskera den egna säkerheten.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0