Kanada
Foto: Shutterstock/ProDesign studio

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig ständigt mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada inte minst från olika asiatiska länder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Augusti

  • Saudiarabien straffar Kanada efter kritik

   Kanadas ambassadör förklaras icke önskvärd i Saudiarabien och den saudiske ambassadören i Kanada kallas hem. Anledningen är att Kanada har framfört kritik mot gripandet av saudiska regimkritiker, vilket enligt saudiska UD uppfattas som inblandning i landets inre angelägenheter. Nya handelsavtal eller investeringar kommer inte heller att ges klartecken, och den saudiska centralbanken börjar göra sig av med tillgångar i Kanada.

  • Juli

  • Två döda och flera skottskadade i Toronto

   En gärningsman skjuter nio personer i centrala Toronto. Två av dem avlider. Mannen, som uppges lida av psykisk sjukdom, dödas av polisen i samband med attacken.

  • Kanada inför tullar på amerikanska varor

   Kanada inför tullar på 25 procent på stål och aluminium från USA. Men även varor som godis, pizza, whisky, båtar, toalettpapper, apelsinjuice och 200 andra artiklar beläggs med en tullavgift på 10 procent. Regeringen har också aviserat ett stöd på två miljarder kanadensiska dollar till stål- och aluminiumindustrin. Listan är, enligt regeringsföreträdare, sammansatt för att sätta press på den amerikanska regeringen.

  • Juni

  • Kanadensiska FN-soldater anländer i Mali

   De första kanadensiska soldaterna anländer till Mali där de ska delta i FN:s fredsbevarande operation Minusma. Under de kommande veckorna ska sammanlagt 250 kanadensiska soldater stationeras i det afrikanska landet under ett år. Omkring 13 000 man deltar i FN-insatsen i Mali.

  • Ny lag gör det tillåtet att använda marijuana för vardagsbruk

   Kanada blir det andra landet i världen efter Uruguay, att legalisera marijuana för vardagsbruk. Det sker sedan senaten, med klar majoritet, givit sitt godkännande. Den nya lagen, Cannabis Act, ska träda i kraft den 17 oktober. Fram tills dess ska provinserna ha förberett hur försäljningen ska gå till. Under några månader har det pågått en kamp mellan senaten och underhuset om vilka regler som ska gälla, där senaten försökt driva igenom ett 40-tal ändringar i lagen. Senaten hade till exempel velat ge provinserna rätt att förbjuda hemodling av marijuana, något  Nunavut, Mantitoba och Québec önskar, men det avvisades av regeringen. Att använda marijuana av medcinska skäl har varit lagligt i Kanada sedan 2001. Den nya lagen ger kanadensare över 18 eller 19 år (olika åldersgränser i olika provinser)  rätt att driva upp fyra plantor för eget bruk, samt inneha upp till 30 gram marijuana. Det påpekas dock att det fortfarande är förbjudet att köra bil under drogpåverkan eller att föra in droger i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0