Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Kanadas generalguvernör avgår

   Kanadas generalguvernör Julie Payette, en före detta astronaut, avgår efter anklagelser om att hon orsakat stora problem för arbetsmiljön i sin stab. Hon har bland annat anklagats för direkta trakasserier av sin personal. Avgången sker alldeles innan en oberoende rapport om förhållandena på arbetsplatsen ska offentliggöras och som enligt medieuppgifter innehåller svidande kritik mot Payette. Premiärminister Justin Trudeau säger att han har godkänt Payettes avskedsansökan. Tills vidare går Högsta domstolens ordförande Richard Wagner in för att sköta generalguvernörens uppgifter.

  • Gränsen till USA hålls stängd till 21 februari

   Kanada och USA enas om att gränsen mellan länderna ska fortsätta att hållas stängd för icke nödvändiga resor fram till den 21 februari. Det meddelar premiärminister Justin Trudeau. Gränsen stängdes redan i mars 2020, och sedan har beslutet förnyats var 30:e dag sedan dess.

  • Kanada kritiserar Kinas behandling av uigurer

   Kanada och Storbritannien riktar hård kritik mot hur Kina behandlar sin uiguriska minoritet. Samtidigt förbjuder länderna all import av varor som man misstänker har tillverkats av uiguriska tvångsarbetare eller inbegriper andra människorättsbrott. Enligt FN-experter och aktivister har över en miljon uigurer, kazaker och andra gripits på godtyckliga grunder och förts till "omskolningsläger".  Det finns även rapporter där Kina anklagas för att tvinga hundratusentals uigurer och personer från andra minoriteter för att plocka bomull för hand. En stor del av de kinesiska bomullsodlingarna finns i Xinjiang och Kina svarar för omkring av 20 procent av världens bomullsproduktion.

  • Ontario skärper coronarestriktioner

   Antalet fall av covid-19 ökar snabbt i Ontario, med nästan 3 000 nya fall på ett dygn. Provinsen skärper nu restriktionerna och uppmanar alla invånare som kan att stanna hemma från lunchtid den 14 januari. Högst fem människor får samlas och alla anmodas att bära munskydd, både inomhus och vid utomhusaktiviteter där det inte går att hålla två meters avstånd. Skolor stängs också i flera städer. Det sker efter allt fler tecken kommer på att vården är på väg att bli helt överbelastad.

  • Trudeau möblerar om i regeringen

   Premiärminister Justin Trudeau möblerar om i regeringen. Marc Garneau, en före detta astronaut och transportminister, tar över posten som utrikesminister. Den tidigare utrikesministern François-Philippe Champagne blir istället industri-, innovations- och vetenskapsminister efter att Navdeep Bainshar hoppat av med hänvisning till familjeskäl. Omar Alghabra får ansvaret för transporter och kommer bland att få ta beslutet om ett eventuellt krispaket till kanadensiska flygbolag. Air Canada säger upp 1 700 anställda och flygbolaget säger att man bland annat ska begränsa trafiken till och från Labrador och Northwest Territories. Ommöbleringen sker samtidigt som spekulationerna tar fart om ett nyval under våren, men Trudeau avvisar detta. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0