Teknisk uppdatering

Under förmiddagen tisdag 27 september kommer hemsidan inte vara åtkomlig på grund av en teknisk uppdatering.
Tack för ert tålamod!

Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår en uppgörelse som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Nytt stödpaket till utsatte hushåll

   Inflationen i Kanada har stigit till omkring 8 procent på årsbasis, vilket är den högsta nivån på 40 år, mycket på grund av höga bränslepriser. Regeringen presenterar nu ett första stödpaket för att bistå hushåll som kämpar för att kunna betala sina räkningar, bland annat vissa skattelättnader, ett extra bostadsbidrag för låginkomsttagare och ett extra bidrag för tandvård för barn under tolv år som saknar försäkring Det senare uppfyller ett vallöfte till det socialdemokratiska NDP i utbyte mot att partiet stödjer regeringens budget. I nästa steg ska barn under 18 år, pensionärer och funktionshindrade få billigare tandvård).

  • Konservativa partiet utser ny ledare

   Konservativa partiet (CPC) utser Pierre Poilievre till ny partiledare. Han beskrivs i medier som en populistisk politiker från partiets högerflank. Poilievre frår 68 procent av medlemmarnas röster, medan hans främsta motkandidat Jean Charest, den förre regeringschefen i Québec, fick 16 procent. Han har under kampanjen talat mycket om att sänka skatterna, bekämpa inflationen och större frihet för individen. I början av året ställde han sig bakom den så kallade frihetskonvojen, med långtradarchaufförer och andra vars protest mot coronarestriktioner lamslog delar av Ottawa i början av året (se Februari 2022). Han har också motsatt sig det regelverk som krävde att invånarna skulle bära munskydd och ålades att vaccinera sig för att få göra vissa saker. Han vill också lätta på federala regler när det gäller utvinning av olja och gas.

  • Charles III blir ny statschef i Kanada

   Den brittiska drottningen Elizabeth II avlider vid 96 års ålder och efterträds på tronen av sin äldste son kung King Charles III. Han blir formellt även statschef i Kanada, men representerad av generalguvernör Mary Simon. Drottningens död väntas väcka liv i debatten om Kanada ska fortsätta vara en monarki. Stödet för monarkin har minskat på senare år, inte bara i Québec utan också i den engelsktalande delen av Kanada. Enligt en opinionsundersökning som görs efter drottningens död vill 58 procent av invånarna hålla en folkomröstning om huruvida landet ska vara en monarki eller en republik. Premiärminister Justin Trudeau säger senare i september att han inte är beredd att diskutera monarkins vara eller inte vara i Kanada.

  • Juli

  • Påven ber om ursäkt för övergrepp mot urfolk

   Påve Franciskus ber, vid en rundresa i Kanada, om ursäkt för de övergrepp som begåtts mot barn från ursprungsbefolkningarna i skolor som drevs av katolska kyrkan. Tusentals barn utsattes i dessa för både sexuella och andra fysiska övergrepp, men många uppges också ha avlidit till följd av sjukdomar och undernäring. Barnen tvingades till att assimilera sig till det kanadensiska samhället tappade ofta kontakten med sina familjer och förlorade sitt språk och sin kultur.

  • Juni

  • Ryssland inför sanktioner mot 43 kanadensare

   Ryssland inför sanktioner mot ytterligare 43 kanadensare. Bland dem som nu berörs hör Suzanne Cowan, som har en toppost inom Liberala partiet, Mark Carney, som tidigare har varit chef för centralbankerna i Kanada och Storbritannien, flera högt uppsatta tjänstemän och rådgivare samt företrädare för civilsamhället. Det ryska utrikesdepartementet säger att sanktionerna är ett svar på de kanadensiska sanktioner mot ryssar och ryska bolag som infördes i maj.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0