Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • SaskParty behåller makten i Saskatchewan

   Saskatchewanpartiet (SaskParty)behåller makten i Saskatchewan. Enligt preliminära siffror får partiet drygt 63 procent av rösterna och 50 av de 61 mandaten, medan resterande 11 mandat ser ut att gå till det socialdemokratiska NDP.

  • NDP vinner provinsvalet i British Columbia

   Det socialdemokratiska partiet NDP vinner provinsvalet i British Columbia med 55 av de 87 platserna, Liberalerna får 29 mandat och Gröna partiet 3 mandat (enligt preliminära siffror, poströsterna har ännu inte räknats.  Det betyder att NDP behåller regeringsmakten i provinsen under ledning av John Horgan. Andrew Wilkinson avgår som ledare för Liberala partiet i British Columbia.

  • Regeringen överlever misstroendeförklaring

   Den kanadensiska regeringen kan undvika ett nyval, då den parlamentets underhus röstar nej till en motion från Konservativa partiet om att skapa en särskild kommitté för att granska regeringens etik och de pengar som satsats för att hantera coronakrisen. Motionen ses i praktiken som en misstroendeförklaring mot regeringen. 180 ledamöter röstar dock nej till den, Liberalerna får stöd av det socialdemokratiska NDP, Gröna partiet samt en oberoende ledamot, medan 146 ledamöter röstar för motionen. Trots att NDP tar ställning för regeringen vill partiledaren Jagmeet Singh inte säga om han har förtroende för regeringen.

  • 200 000 fall av covid-19 i Kanada

   Kanada har sammanlagt haft 200 000 fall av covid-19, och nästan 10 000 människor har avlidit i virussjukdomen. 80 procent av fallen och 90 procent av dödsfallen har skett i Ontario och Québec. I dessa provinser tvingas bland annat restauranger, barer, museer och sportanläggningar att hålla stängt. Tecken kommer också på att fler som smittats blir svårt sjuka. Ett förbud mot resor till närbelägna länder förlängs nu till den 21 november.

  • Trudeau markerar mot Kina

   Premiärminister Justin Trudeau gör en tydlig markering mot Kinas ambassadör i Ottawa, Cong Peiwu, om att Kanada inte kommer att låta sig påverkas av kinesiska påtryckningar när det gäller mänskliga rättigheter. Detta sker sedan ambassadören sagt att Kanada genom att bevilja asyl till aktivister från Hongkong skulle utsätta kanadensare för fara. Det ses som ett direkt hot mot de två kanadensare som gripits i Kina och åtalats för spioneri. Relationerna mellan Kina och Kanada försämrades påtagligt sedan Meng Wanzhou, hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, tillika dotter till det kinesiska bolagets grundare, greps i Kanada i slutet av 2018, och Kina svarade med att gripa flera kanadensare (se December 2018). Peiwu har också vaga ordalag varnat för att Kina kan komma att införa åtgärder mot Kanada om den kanadensiska regeringen antar en resolution med kritik av hur den uiguriska minoriteten behandlas av kinesiska myndigheter. Utrikesminister Francois-Philippe Champagne har tidigare kritiserat ambassadörens uttalande. Enligt den kanadensiska tidningen Globe and Mail har ett par från Hongkong nyligen beviljats politisk asyl i Kanada. Detta har dock inte bekräftats från officiellt håll.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0