Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Snörekord i Newfoundland

   Undantagstillstånd utlyses i delar av Newfoundland i östra Kanada efter ett kraftigt snöoväder. På ett knappt dygn faller så mycket som 76 centimeter snö i provinshuvudstaden St John och vindhastigheter upp till 160 kilometer i timmen uppmäts. 

  • Dödsoffrens hemländer ställer krav

   Till följd av nedskjutningen av ett trafikflygplan i Iran den 8 januari samlas utrikesministrarna från dödsoffrens hemländer i London.  Ukraina, Sverige, Storbritannien, Kanada och Afghanistan begär att Iran ska samarbeta kring utredningen av händelsen, på alla punkter. De berörda länderna kräver också att Iran ska betala skadestånd till de drabbades famljer.

  • Iran medger oavsiktlig nedskjutning

   Efter flera dagar av förnekanden medger Irans statsledning att flygkatastrofen utanför Teheran den 8 januari vållades av iransk luftvärnsbeskjutning. Medgivandet framförs med djupa ursäkter, men också med anklagelser mot USA om att ha orsakat det krigshot som sätter nerverna i dallring. (En vecka efter katastrofen offentliggör New York Times en film tagen från ett tak i närheten; filmen ger vid handen att planet träffades av två robotar.) Av de 176 människor som fanns ombord på det ukrainskägda planet var 138 på väg till Kanada. Av dem var 57 kanadensiska medborgare och 29 var personer med permanenta uppehållstillstånd i Kanada. Det finns minst 210 000 personer med iranskt ursprung bosatta i Kanada. Sedan 2012 saknar Kanada och Iran diplomatiska förbindelser.

  • Trudeau anklagar Iran för att ha orsakat flygkrasch

   Kanadas premiärminister Justin Trudeau anklagar Iran för att ha skjutit ned det ukrainskägda plan som störtade dagen innan. Han säger sig ha bevis för att iranskt luftvärn beskjutit planet, men tillägger att det kan ha skett av misstag.

  • Många kanadensare omkommer i flygkrasch i Iran

   Ett ukrainskägt flygplan störtar strax efter start från Teheran och alla 176 ombord omkommer. Bland passagerarna fanns bland andra 57 kanadensiska medborgare, samt 29 personer med permanenta uppehållstillstånd i Kanada. Iranska myndigheter avvisar uppgifter om att Iran skjutit ned planet med en luftvärnsrobot, av misstag. Kanadas premiärminister kräver att det ska göras en grundlig utredning av vad som har orsakat flygkraschen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0