Kanada
Foto: Shutterstock/ProDesign studio

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Kanadensare grips formellt i Kina

   De två kanadensiska män, Michael Kovrig och Michael Spavor, som togs i förvar i Kina i slutet av 2018 grips nu formellt av kinesiska myndigheter. De anklagas för att hota Kinas nationella säkerhet.  Det sker dagen efter att USA infört nya säkerhetsåtgärder mot det kinesiska IT-bolaget Huawei. Kanada drogs in i konflikten mellan USA och Huawei när Meng Wanzhou, hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, tillika dotter till det kinesiska bolagets grundare, greps i Kanada, sedan en amerikansk domstol begärt henne utlämnad till USA (se December 2018).

  • Gröna partiet vinner fyllnadsval

   Gröna partiets Paul Manly vinner ett federalt fyllnadsval i British Columbia med 37 procent av rösterna. Det betyder att partiet ökar sin representation i underhuset från ett mandat till två.

  • April

  • PCP vinner provinsvalet i Prince Edward Island

   Progressiva konservativa partiet (PCP) vinner provinsvalet i Prince Edward Island med nästan 37 procent av rösterna, följt av Gröna partiet med knappt 31 procent och Liberalerna med nästan 30 procent. Valdeltagandet ligger på 76 procent. PCP:s ledare Dennis King säger att han ska bilda en minoritetsregering som ska söka stöd från de andra partierna i enskilda frågor.

  • Maktskifte i Alberta

   Det borgerliga Förenade konservativa partiet (UCP) vinner provinsvalet i Alberta  med klar marginal, partiet får omkring 55 procent av rösterna och 62 av de 87 mandaten. Det tidigare regeringspartiet Nya demokratiska partiet (NDP) erhåller drygt 32 procent av rösterna och 24 mandat. Liberala partiet förlorar sitt enda mandat i provinsen. UCP-ledaren Jason Kenney bildade partiet så sent som 2017 genom att ena Albertas högerpartier, progressiva konservativa partiet (PCP) och Vildrospartiet, som tidigare varit politiska motståndare på högerkanten. Kenneys valseger lär bli en huvudvärk för Justin Trudeaus liberala regering. Kenney lovar bland annat att ta strid British Columbia och Québec som inte vill tillåta rörledningar för bitumen, en särskilt grovflytande olja. Han har också lovat att bekämpa det skatteutjämningssystem som innebär att rikare provinser får ge pengar till fattigare. Efter valsegern säger Kenney att han, som första åtgärd vid makten, ska avskaffa provinsens skatt på utsläpp av växthusgaser.

  • Nya sanktioner mot Venezuela

   Kanada inför nya sanktioner mot Venezuela. De riktas mot 43 personer som ingår i Nicolás Maduros regering. Venezuelas utrikesdepartement anklagar därefter Kanada för att ingå USA:s president Donald Trumps "krigsäventyr" mot landet. Kanada ingår i Limagruppen, som består av 14 länder, de flesta i Latinamerika, som nyligen uppmanade FN att agera för att förhindra en humanitär katastrof i Venezuela.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0