Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår en uppgörelse som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Inuit utses till ny generalguvernör

   Premiärminister Justin Trudeau utser Mary Simon, en före detta diplomat och förkämpe för inuiternas rättigheter, till ny generalguvernör. Hon blir därmed den första personen från ursprungsbefolkningarna på den posten.  Simom beskriver själv utnämningen som ett viktigt steg framåt på den långa vägen mot försoning. 2002 utsågs hon till Kanadas första ambassadör i Arktis. Hon har också lett inuiternas organisation Inuit Tapiriit Kanatami (ITK).  Generalguvernören är representant för Kanadas statschef, det vill säga den brittiska drottningen. Simon tillträder formellt i slutet av månaden.

  • Många skogsbränder i västra Kanada

   Värmeböljan i västra Kanada fortsätter, och över 170 skogsbränder bryter ut i provinsen, många av dem orsakade av åskväder. Militären står i beredskap för att bistå räddningstjänsterna runt om i provinsen. Samtidigt rapporteras att två människor omkommit i bränder i staden Lytton som totalförstördes i en brand (se Juni 2021). Hälsomyndigheter säger att 719 människor dött i provinsen under den senaste veckan, vilket är tre gånger fler än normalt.

  • Nya gravar upptäckta nära för detta skola

   Skandalerna kring de före detta skola för ursprungsbefolkningarnas barn som drevs av kyrkor ser ut att fortsatta växa. Nu har kvarlevorna efter ytterligare 182 barn hittats i omärkta gravar i närheten av en sådan skola i Cranbrook i British Columbia. Företrädare för gruppen ktunaxa säger att det är för tidigt att det är tidigare elever som är begravda där. Begravningsplatsen har använts sedan 1865, och gravar brukade markeras med träkors som kan ha försvunnit.  Upptäckten sker sedan området har undersökts med hjälp av radarutrustning. En del av gravarna sägs vara väldigt grunda. S:t Eugenes missionsskola drevs av katolska kyrkan från 1912 till tidigt 1970-tal. Under Kanadas nationaldag vandaliseras tio kyrkor i Alberta, på andra håll är det statyer bland annat av brittiska drottningar som utsätts för skadegörelse. Canada Day firas för att Övre Kanada (Ontario), Nedre Kanada (Québec), New Brunswick och Nova Scotia förenades till en förbundsstat den 1 juli 1867. Premiärminister Justin Trudeau uppmanar i ett tal invånarna att fira landet, men att också reflektera över det som har hänt. I många kommuner runt om i Kanada ställs firandet av nationaldagen in. I Ottawa samlas omkring tusen personer i en marsch för att hedra alla de barn från ursprungsbefolkningarna som avled i internatskolorna.

  • Juni

  • Värmerekord i västra Kanada

   Västra Kanada har drabbats av en värmebölja med extrema temperaturer.  I den lilla staden Lytton i British Columbia uppmäts temperaturer på över 49 grader. Invånarna evakueras senare på grund av bränder, och i början av juli sägs större delen av staden vara förstörd. Flera hundra människor tros ha avlidit i British Columbia på grund av hettan. Det är inte säkert att värmeböljan beror på klimatförändringar, men forskare menar att perioder med mycket höga temperaturer kommer att bli vanligare på grund av dem.

  • Fyra nya organisationer sätts upp på terrorlista

   Tre organisationer sätts upp på Kanadas lista över terrororganisationer: den nynazistiska Three Percenters samt  två vitmaktorganisationerna Aryan Strikeforce och James Mason samt  Islamiska statens centralafrikanska provins (Iscap), som i kongolesiska medier kallas ADF. Ytterligare 73 organisationer finns med på listan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0