Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår en uppgörelse som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Trudeau ber om ursäkt för missad försoningsdag

   Premiärminister Justin Trudeau besöker Tk'emlúps te Secwe̓pemc-nationen i British Columbia och ber samtidigt om ursäkt för att han åkte med familjen på semester istället för att delta i en ceremoni på den första försoningsdagen, National Day for Truth and Reconciliation, i landet den 1 oktober. Dagen har införts för att hedra de barn från ursprungsfolken som med tvång togs till skolor som drevs av katolska och protestantiska kyrkor. I våras upptäcktes 215 omärkta gravar där barn  hade begravts i Kamloops i Tk'emlúps te Secwe̓pemcs område (se 27 maj 2021).

  • September

  • Gröna partiets ledare avgår

   Gröna partiets ledare Annamie Paul avgår sedan hon misslyckats med att vinna en plats i underhuset. Paul var den första svarta person att leda ett politiskt parti i Kanada.

  • Kanadensare friges i Kina efter uppgörelse om Huawei-chef

   De två spionanklagade kanadensare, Michael Kovrig, en före detta kanadensisk diplomat som numera arbetar för tankesmedjan Internationella krisgruppen och affärsmannen Michael Spavor, som suttit fängslade I Kina sedan slutet av 2018 friges och återvänder till Kanada (se December 2018). Där möts de av premiärminister Justin Trudeau och utrikesminister Marc Garneau. De två friges efter en uppgörelse mellan Kanada och amerikanska åklagare om Meng Wanzhou, hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, som begärts utlämnad till USA där hon har anklagats för att ha brutit mot amerikanska exportlagar och sanktioner mot Iran. Hon kan nu lämna sin husarrest i Kanada och reser tillbaka till Kina. Innan hon frigavs ska hon, som en del av en uppgörelse med amerikanska åklagare, ha erkänt att hon givit amerikanska utredare vilseledande information om Huaweis affärer i Iran.  Kina har hela tiden nekat till att anklagelserna mot de två kanadensarna har något med fallet Meng att göra, men nu tycks sambandet vara uppenbart.

  • Katolska kyrkan ber om ursäkt för övergrepp

   Kanadas katolska biskopskonferens (CCCB) ber landets ursprungsbefolkningar om ursäkt för de övergrepp som begicks i de skolor som drevs av katolska kyrkan. Den lovar även att samla in pengar till lokala projekt för att bistå ursprungsbefolkningarna. Deras ursäkt får ett blandat mottagande. Företrädare för ursprungsbefolkningarnas Assembly of First Nations National säger sig välkomna ursäkten, men är kritiska till att biskopskonferensen inte erbjuder pengar som kompensation, eller att man inte bjudit in påven till Kanada för att han ska framföra en mer omfattande ursäkt på plats. Av de 25 miljoner kanadensiska dollar som kyrkan erbjöd 2006 har inte ens 15 procent samlats in.

  • Trudeau säger sig ha fått väljarnas mandat

   Trots att Trudeau inte fick den egna majoritet i parlamentets underhus som han hade siktat på säger han sig ha fått väljarnas mandat att genomföra sin politik för att ta Kanada ur pandemin. Han kommer även i fortsättningen att behöva förlita sig på stöd från NDP och i viss mån BQ för att kunna driva igenom den. Den konservativa ledaren Erin O'Toole säger att han, trots valförlusten kommer att sitta kvar som partiledare. USA:s president Joe Biden, den brittiska premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillhör dem som gratulerar Trudeau. Valresultatet blir ännu en bekräftelse på hur splittrat Kanada är politiskt. Sedan 2003 har bara två val, 2011 och 2015, lett till att en regering med egen majoritet har kommit till makten i Ottawa.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0