Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Ny etikutredning av Trudeau

   Kanadas federala etikkommissionär inleder ännu en utredning av premiärminister Justin Trudeau. Den här gången handlar det om ett statligt kontrakt som i juni gått till organisationen WE Charity. Trudeau deltog själv i beslutet trots att flera medlemmar av hans familj fått betalt för att föreläsa för organisationen. Hans mamma Margaret Trudeau har fått mest pengar, 250 000 kanadensiska dollar för 28 framträdanden, medan hans bror Alexandre fått 32 000 kanadensiska dollar för åtta framträdanden. Även hans hustru Sophie har fått betalt, men det var 2012, innan Trudeau blev partiledare för Liberala partiet. WE Charity tackar nu nej till uppdraget att förmedla stöd till studenter som engagerar sig som volontärer.

  • Underskottet i statsfinanserna ser ut att tiodubblas

   Underskottet i statens finanser kommer att uppgå till 343 miljarder dollar för det kommande räkenskapsåret 2020/2021, vilket är det högsta som uppmätts i Kanada, säger finansminister Bill Morneau. Det är tio gånger högre än den siffra som Morneau angav före krisen. Omkring en tredjedel av arbetskraften går utan arbete och BNP väntas krympa med sju procent 2020.

  • Kanada kritiserar ny säkerhetslag för Hongkong

   Kanada kritiserar den nya nationella säkerhetslag som Kina infört i Hongkong. Ottawa gör också en markering genom att tillfälligt häva det utlämningsavtal som Kanada har med Hongkong samt stoppar exporten av viss militär utrustning dit. Premiärminister Justin Trudeau betonar hur viktig ett-land-två-system-principen är för dem som bor i Hongkong, inte minst de omkring 300 000 kanadensare som är bosatta där. Kina svarar senare genom att anklaga Kanada för att blanda sig i landets inrikespolitiska frågor och varnar Ottawa för att det kan få konsekvenser för raltionerna mellan länderna.

  • Beväpnad man grips nära premiärministerns residens

   En reservist inom armén grips efter att ha tagit sig in på det område där såväl premiärminister Justin Trudeau som generalguvernör Julie Payette bor. Mannen, som kommer från Manitoba, är beväpnad. Det betonas dock att varken Trudeau eller Payette befinner sig i sina residens när detta sker. 

  • Kanadensare varnas för Hongkongresor

   Det kanadensiska utrikesdepartementet utfärdar en resevarning till kanadensare som befinner sig i eller tänker resa till Hongkong. I den sägs att de nu, på grund av den nya och kontroversiella säkerhetslagen som Kina infört i Hongkong, riskerar att gripas av godtyckliga skäl och föras till fastlands-Kina. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0