Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Miljardsatsning på vårdutrustning

   Kanada ska satsa 2 miljarder kanadensiska dollar (1,43 miljoner amerikanska dollar) på ny sjukvårdsutrustning. Det handlar bland annat om skyddsutrustning för personalen som det redan råder brist på, men också 1 570 respiratorer som beställts från bolag i Kanada, Europa och Kina. Ansträngningar görs också för att få tag på ytterligare 4 000 respiratorer. Premiärminister Justin Trudeau säger att det kan ta några veckor innan man får fram den utrustning som behövs. Hittills har 8 500 fall av covid-19 upptäckts i Kanada och 100 människor har avlidit.

  • Nya restriktioner för tåg- och flygresor

   Inga kanadensare som visar symptom på sjukdomar som kan vara covid-19 får företag några tåg- eller flygresor. Restriktionerna ska träda i kraft måndagen den 30 mars. Alla passagerare kommer att genomgå en hälsokontroll innan de går ombord på ett tåg eller ett flygplan. Reglerna gäller inte resor med pendeltåg. Premiärminister Justin Trudeau uppmanar alla som uppvisar influensasymptom att hålla sig hemma. I Kanada har 5 100 personer rapporterats vara smittade av covid-19, och 55 människor har avlidit av virussjukdomen.

  • Krispaket till ekonomin utökas

   200 miljarder kanadensiska dollar. Så stort blir det krispaket som premiärminister Justin Trudeau nu lanserar för att motverka följderna av coronakrisen. Det är nästan dubbelt så mycket än den summa som aviserades bara två dagar tidigare. Pengarna ska bland annat gå till ett 75-procentigt lönebidrag till anställda vid små- och medelstora företag som drabbas av krisen, men det innehåller också nya bidrag, skattelättnader och lån till låga räntor till kanadensiska bolag. Samtidigt sänker centralbanken styrräntan till 0,25 procent. Prognoser tyder nu på att Kanadas BNP riskerar att krympa med 5 procent under 2020. Låga internationella oljepriser slår också mot ekonomin, särskilt hårt drabbas provinsen Alberta. Över en miljon kanadensare har förlorat sina arbeten på bara en vecka.

  • Kanada inför obligatorisk karantän för

   Kanada inför obligatorisk karantän i 14 dagar för alla resenärer som återvänder hem från utlandet i syfte att minska spridningen av covid-19. Reglerna träder i kraft vid midnatt. Den som bryter mot reglerna riskerar upp till tre års fängelse eller böter på upp till en miljon kanadensiska dollar (motsvarade 700 000 amerikanska dollar). Den federala lagstiftningen skärptes redan 2005 sedan 375 människor i Toronto hade insjuknat i virussjukdomen sars, och 44 människor avlidit.

  • Ontario och Québec skärper åtgärder mot covid-19

   Båda Kanadas folkrikaste provinser, Ontario och Québec, skärper nu sina restriktioner för förhindra smittspridning av det nya coronaviruset, och beordrar att alla icke oumbärliga verksamheter ska stängas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0