Kanada
Foto: Shutterstock/ProDesign studio

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Kampanjen inför parlamentsvalet kör igång

   Premiärminister Justin Trudeau utlyser formellt parlamentsval till den 21 oktober och ber generalguvernör Julie Payette att upplösa parlamentet. Detta blir startskottet för en drygt fem veckor lång valkampanj. Opinionsundersökningar tyder på att det blir ett tämligen jämnt lopp mellan Liberalerna och Konservativa partier som stöds av knappt 34 procent av väljarna. Det socialdemokratiska Nya demokratiska partiet ligger på tredje plats med cirka 13−14 procents väljarstöd knappt före Gröna partiet, och Quebecblocket som ser ut att vinna omkring 4 procent av rösterna. Prognoserna tyder dock på en valseger för Liberala partiet, trots de senaste årets skandaler, mycket på grund av partiets starka ställning i de folkrika provinserna Ontario och Québec. Det är dock oklart om något parti kommer att erhålla egen majoritet. Klimatet och vanliga kanadensares svårigheter att få ekonomin att gå ihop samt vården ser ut att bli några av de viktigaste valfrågorna. 

  • PCP behåller makten i Manitoba

   Progressiva konservativa partiet (PCP) blir kvar vid makten i Manitoba då det vinner provinsvalet med drygt 47 procent av rösterna vilket ger 36 av de 57 platserna i provinsparlamentet. NDP kommer på andra plats med drygt 31 procent av rösterna, följt av Liberala partiet med drygt 14 procent. Valdeltagandet var lågt, kring 55 procent.

  • Ny strategi för Arktis

   Den kanadensiska regeringen lägger fram en ny strategi för landets arktiska delar, där en punkt handlar om att öka den militära närvaron i området. Men än större vikt läggs vid frågor om hälsa, infrastruktur och ekonomisk utveckling. Enligt dokumentet ökade sjötrafiken via Nordvästpassagen med 22 procent 2017. Samma år färdades för första gången ett utländskt kryssningsfartyg med tusen människor ombord genom hela Nordvästpassagen.

  • Trudeau höjer tonen mot Kina

   Premiärminister Justin Trudeau höjer tonläget mot Kina som han anklagar för att "använda sig för godtyckliga gripanden för att driva igenom sina politiska mål". Relationerna mellan länderna försämrades i slutet av 2018 då Meng Wanzhou, hög chef vid Huaweis kontor i Vancouver, tillika dotter till det kinesiska bolagets grundare, greps i Kanada (se December 2018). Våren 2019 svarade Kina med att, på tvivelaktiga grunder, gripa två kanadensare verksamma i Kina (se Maj 2019). Han påpekar samtidigt att Kanada måste hitta sätt att konstruktivt förhålla sig till Kina.

  • Fel i rapport om mordoffer från urfolken

   Ett fel har uppdagats i den rapport om de tusentals kvinnor och flickor ur Kanadas ursprungsbefolkningar som har mördats eller försvunnit sedan 1973 (National Inquiry Into Missing and Murdered Indigenous Women and Girls) (se Juni 2019). Där står att kvinnor från ursprungsbefolkningarna utgör 25 procent av alla mordoffer i Kanada under den undersökta perioden medan den statistik som det hänvisades till slog fast att kvinnor från ursprungsbefolkningarna utgör 25 procent av alla kvinnliga mordoffer. I en artikel på mediebolaget CBC:s hemsida slås det fast att 2 381 människor mördades i Kanada 2014, av dem var 655 kvinnor. 138 av kvinnor tillhörde ursprungsbefolkningarna, vilket motsvarar knappt 6 procent av alla mordoffer det året. Statistikmyndigheten, Statistic Canada, säger att numera finns ett mycket bättre underlag för siffrorna än tidigare, då polisen ofta utlämnade sådana uppgifter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0