Kanada
Foto: Shutterstock/ProDesign studio

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Medelklassen vinnare i Liberalernas valbudget

   Ännu ett försök att vinna medelklassen. Så beskrivs finansminister Bill Morneau sista budget före valet i kanadensisk press. Men också riktade insatser för att nå de som är födda kring millennieskiftet och industriarbetare, bland annat åtgärder för att hjälpa unga kanadensare som ska köpa sin första bostad, arbetsmarknadsutbildning och pengar till kommunerna för nya satsningar på infrastruktur. En inkomstgaranti för äldre låginkomsttagare ska också införas. Och en satsning på elbilar, med bidrag både till privatpersoner och företag.

  • Utredning av SNC-Lavalin-affären läggs ner

   Liberalerna lägger ned justitieutskottets utredning av SNC-Lavalin-affären, och säger att fortsättningen bör hanteras av etikkommissionären. Beslutet fattas av utskottets fem liberala medlemmarna skriver till dess ordförande att de anser att allmänheten nu har fått nödvändig information för att dra sina slutsatser. Beslutet möts av kritik från oppositionen. Samtidigt meddelar Michael Wernick, högsta tjänsteman i Privy Council, som också anklagats för att ha utövat påtryckningar mot den dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould, att han ska gå i pension.

  • Trudeau ber inuiter om ursäkt

   Premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för de övergrepp som inuiter som smittats av tuberkulos utsatts för under 1940-, 1950- och 1960-talen. De skildes från sina familjer och skickades för vård i södra Kanada, där de kunde vistas i  flera decennier utan att deras nära och kära fick veta vad som hade hänt dem. Barn som sändes iväg fick inte tala sitt eget språk. Anhöriga informerades inte om någon avlidit eller  var hen hade begravts.  Trudeau framför sin ursäkt vid en ceremoni i Iqaluit i Nunavut och betonar att Kanada nu måste bära skulden och skammen för det som hände då. Han lovar också att det ska skapas en databas för att hjälpa inuitfamiljer att lokalisera var deras släktingars gravar finns. Ceremonin hålls som en del av det avtal om partnerskap som den kanadensiska regeringen och inuitledare undertecknade 2017. 

  • Trudeau förnekar att han har gjort något fel

   Premiärminister Justin Trudeau förnekar att det ligger något i anklagelserna om att hans kansli försökt påverka om det ska bli en rättsprocess mot det korruptionsanklagade bolaget SNC-Lavalin ( se Februari 2019). Han medger att han diskuterat fallet med den dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould men att han inte ska ha tagit ställning i sakfrågan, utan att deras samtal ska ha handlat om risken för att arbetstillfällen skulle förloras i hans valkrets i Montréal. Han betonar samtidigt att han har "lärt sig en läxa av krisen" och att en del hade kunnat göras annorlunda. Dagen innan hade Gerry Butts, som tidigare varit Trudeaus närmaste man, vittnat inför underhusets rättsutskott, och tillbakavisat uppgifter om att något otillbörligt förekommit.

  • Tung minister avgår av "etiska skäl"

   Problemen växer för premiärminister Justin Trudeau, då Jane Philpott, budgetminister och ordförande i regeringens särskilda skatteråd, avgår på grund av hur regeringen hanterat korruptionsaffären kring SNC-Lavalin (se Januari 2019). Hon hänvisar till etiska principer. Hon betonar att affären betyder att principen om ett oberoende rättsväsen är i fara. Philpott har ansetts vara en av den liberala regeringens mest kompetenta ministrar. Hon rapporterats ha nära band till Jody Wilson-Raybould som lämnade regeringen i januari. Wilson-Raybould har nu aviserat att hon tänker ställa upp som  kandidat för Liberala partiet i höstens parlamentsval. Det är också tydligt att korruptionsaffären gör avtryck i opinionen. I en opinionsundersökning säger var fjärde väljare att den kommer att påverka vilket parti de röstar på i oktober.  I en senare opinionsundersökning är det tydligt att affären slår hårdare mot Trudeau än Liberala partiet, samt att de andra partiledarna Andrew Scheer och  Jagmeet Singh inte kunnat dra nytta av premiärministerns problem. Stödet för Scheer har minskat med 3 procent, medan det är oförändrat för Singh.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0