Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • "Kina återupptar import av kanadensiskt kött"

   Kina har gått med på att återuppta importen av kanadensiskt fläsk- och nötkött som stoppades i juni 2019. Det meddelar premiärminister Justin Trudeau. Det är ett första genombrott i kontakterna mellan Kanada och Kina som gnisslat sedan slutet av 2018 (se December 2018). Officiellt angav Kina att man stoppade importen av kanadensiskt kött på grund av att det var förorenat och att dokument hade förfalskats.

  • May avgår som ledare för Gröna partiet

    Elizabeth May avgår som ledare för Gröna partiet efter att ha suttit på posten sedan 2006. Hon sitter dock var som ledamot i det federala parlamentet, där hon sedan valet i oktober kommer att få sällskap av två partikamrater. Gröna partiet gjorde sitt bästa val hittills 2019, men det fanns stora förväntningar om att partiet skulle nå ett ännu bättre resultat.

  • Oktober

  • Nytt värderingstest införs i Québec

   Regeringen i Québec inför från januari 2020 ett nytt test för  dem som invandrar till provinsen. De behöver då kunna visa att de anammar "demokratiska värderingar" och förstår de värderingar som gäller i Québec, inte minst den nya lagen, Bill 21,  som bland annat förbjuder en del offentliganställda − lärare, offentliganställda jurister, domare och poliser − att bära religiösa symboler under arbetstid (se Juni 2019). Testet gäller bara personer som flyttar till provinsen av ekonomiska skäl, inte dem som kommer dit som flyktingar. Bill 21 ingår numera i provinsens människorättsstadga.

  • Trudeau utesluter regeringskoalition

   Premiärminister Justin Trudeau slår fast att Liberalerna inte ska bilda regering tillsammans med något annat parti. Han lovar samtidigt att det ska finnas lika många kvinnor som män i den nya regering som tillträder den 20 november. Han säger också att den nya regeringen kommer att samarbeta med andra partier, inklusive Québec-blocket (BQ), och att han under de kommande veckorna kommer att hålla samtal med de övriga partiledarna för att hitta en väg att komma överens. Han lovar att prioritera två frågor: åtgärder för att motverka klimatförändringar och för att kanadensarna ska få mer pengar i plånboken, bland annat via nya skattelättnader. Han ger också besked i en känslig fråga, oljeledningen Trans Mountain pipeline, som han slår fast ska byggas, något som framför allt det socialdemokratiska Nya demokratiska partiet (NDP), flera miljöorganisationer och en del av ursprungsbefolkningarna motsätter sig. Det ses som ett sätt att sträcka ut handen till väljarna i Alberta och Saskatchewan, där Liberalerna inte vann några mandat alls. Trudeau ska redan ha talat med regeringscheferna i dessa två provinser. En annan känslig fråga som mött motstånd i flera provinser är den nya koldioxidskatt som aviserades 2018 (se Oktober 2018). Trudeau tar också på sig ett visst ansvar för den hårda tonen under valkampanjen med hårda personangrepp, framför allt mot den konservativa ledaren Andrew Scheer.

  • Liberalerna vinner valet

   Liberala partiet vinner en knapp seger i parlamentsvalet. Premiärminister Trudeau kan därmed sitta kvar, men han får nu leda en minoritetsregering. Det står klart när nästan alla röster är räknade. De preliminära siffrorna ger Liberalerna får något över 33 procent av rösterna och 157 av de 338 mandaten. Det blir dock helt utan mandat i Alberta och och Saskatchewan. Konservativa partiet vinner drygt 34 procent av rösterna och ökar från 95 mandat 2015 till 121 mandat. Det vänsterorienterade Nya demokratiska partiet (NDP) vinner nästan 16 procent av rlsterna, men får bara 24 mandat, jämfört med 32 mandat 2015, NDP kan dock få en vågmästarroll i det nya parlamentet. Valets stora överraskning är det vänsterinriktade Québec-blocket, som bara ställer upp i Québec, som får nästan 8 procent av rösterna nationellt (32,5 procent i Québec). Det leder till att BQ ökar från 10 mandat 2015 till 32 mandat. Gröna partiet vinner 3 mandat med drygt 6 procent av rösterna. Det högerpopulistiska Kanadas folkparti (PPC) misslyckas med att komma in i parlamentet. Valdeltagandet anges till 66 procent. Liberalerna tros ha gynnast av så kallat strategiskt röstande då väljarna, framför allt i Ontario, tros ha röstat på partriet för att förhindra att det konserbvativa skulle komma till makten. Resultatet visar också på att den traditionella politiska klyftan i Kanada består, där Liberalerna och partierna till vänster i stora drag är starkast i den östra delen av landet, medan Konservativa partiet är starkast i prärieprovinserna. Läs mer om resultatet här.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0