Kanada
Viltpassage över världens längsta väg Trans Canada Highway i nationalparken Banff. Foto: Janice Chen/Shutterstock

Kanada

Kanada är världens till ytan näst största land. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av det stora grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec, där majoriteten av invånarna talar franska. Merparten av invånarna har dock engelska som modersmål. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Domstol godkänner kontroversiell lag i Québec

   Cour Supérieure (Superior Court), högsta rättsliga instans i Québec, godkänner större delen av den kontroversiella lagstiftning som förbjuder personer i offentlig tjänst att bära religiösa symboler när de arbetar. Men rätten fastslår att reglerna inte omfattar engelskspråkiga skolor eftersom det skulle strida mot de språkrättigheter som minoriteterna har och som är inskrivet i provinsens stadga för yttrandefrihet, mänskliga rättigheter med mera (Charter of Human Rights and Freedoms). Québecs justitieminister Simon Jolin-Barrette säger att provinsen kommer att överklaga det senare, då han menar att utslaget riskerar att splittra provinsen efter språklig tillhörighet och skapa två kategorier av québeckare. Det var bland annat två medborgarrättsgrupper: National Council of Canadian Muslims och Canadian Civil Liberties Association, som vänt sig till domstol för att det skulle prövas om den stred mot författningen. Även lärarfacket och styrelser vid engelskspråkiga skolor har överklagat lagen.

  • Ottawa bistår coviddrabbad provins

   Den kanadensiska regeringen bistår nu Ontario, som drabbats hårt av coronapandemin och där sjukvården nu är på bristningsgränsen på grund av alla patienter som behöver vård för covid-19. Det handlar om både vårdpersonal och ny utrustning. Bara idag rapporteras 4 250 nya fall av virussjukdomen i provinsen som har omkring 14 miljoner invånare, och ytterligare över 2 000 människor behöver sjukhusvård.

  • Tusentals utländska studenter får uppehållstillstånd

   Kanada ger permanenta uppehållstillstånd 90 000 utländska studenter och anställa som arbetar i vården av covidpatienter under coronapandemin. De som omfattas ska ha åtminstone ett års erfarenhet av arbete inom vården eller andra samhällsnödvändiga sektorer samt för personer som de senaste fyra åren skaffat sig minst en högskoleexamen. Genom detta kommer Kanada att klara målet att ta emot 400 000 invandrare under 2021 och kompensera för minskad invandring 2020.

  • Jämnt val i Yukon

   Yukonpartiet vinner parlamentsvalet i territoriet Yukon och får drygt 39 procent av rösterna och 8 av de19 mandaten. På andra plats kommer Liberala partiet med drygt 32 procent av rösterna följt av det socialdemokratiska NDP som får lite över 28 procent. 

  • Långsam covid-vaccinering i Kanada

   Vaccineringen mot covid-19 går långsamt i Kanada, drygt 8 procent av befolkningen har fram till nu vaccinerats. Det beror i hög grad på små leveranser av vaccin. Landet har beställt vaccin från sju olika bolag och tillräckligt mycket för att vaccinera hela befolkningen tio gånger. En god nyhet som premiärminister Trudeau presenterat under veckan är att Pzifer-BioNTech kommer att leverera fem miljoner vaccindoser i juni istället för som tidigare utlovat i slutet av sommaren. Hittills har Kanada haft närmare en miljon bekräftade fall av covid-19 och nästan 23 000 invånare har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0