Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Ryssland inför sanktioner mot 43 kanadensare

   Ryssland inför sanktioner mot ytterligare 43 kanadensare. Bland dem som nu berörs hör Suzanne Cowan, som har en toppost inom Liberala partiet, Mark Carney, som tidigare har varit chef för centralbankerna i Kanada och Storbritannien, flera högt uppsatta tjänstemän och rådgivare samt företrädare för civilsamhället. Det ryska utrikesdepartementet säger att sanktionerna är ett svar på de kanadensiska sanktioner mot ryssar och ryska bolag som infördes i maj.

  • Kanada satsar på försvar av Arktis

   Kanada kommer, tillsammans med USA, att uppgradera sitt försvar av luftrummet över Arktis. Nästan 5 miljarder kanadensiska dollar kommer att satsas på utrustning för att kunna möta hot från Ryssland och nya slags vapen. Den utrustning som finns i dag är föråldrad och skulle inte effektivt kunna slå tillbaka en attack med moderna robotar. Satsningen sker inom ramen, ländernas mångåriga samarbete för att försvara Nordamerika mot luftanfall.

  • Ryssland inför sanktioner mot 41 kanadensare

   Moskva inför reseförbud mot 41 kanadensare som svar på kanadensiska sanktioner mot Ryssland. Flera av dem som berörs tillhör organisationer som representerar kanadensare med ukrainsk bakgrund eller med höga positioner inom det kanadensiska försvarsdepartementet.

  • Konservativ valseger i Ontario

   Progressiva konservativa partiet (PCP) vinner provinsvalet i Ontario med klar majoritet (83 mandat). Valets tvåa, det socialdemokratiska NDP får 31 mandat, medan Liberalerna bara får 8 mandat, ett går till Gröna partiet och ett till en oberoende kandidat. Valdeltagandet är lågt, 43,5 procent.

  • Ottawa betalar skadestånd till urbefolkning

   Den kanadensiska regeringen undertecknar ett avtal som ger siksika, ett ursprungsfolk i Alberta västra Kanada, 1,3 miljarder kanadensiska dollar i kompensation för att hälften av dess marker togs i beslag av myndigheterna 1910 och såldes vidare. Detta skedde trots att en uppgörelse hade slutits mellan Kanada och siksika 30 år tidigare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0