Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2024

  • Februari

  • Kraftig ökning av asylsökande

   Krav på visum återinförs för mexikaner sedan antalet asylsökande från Mexiko ökat kraftigt, från några hundra 2016 till 24 000 sju år senare. Av alla asylsökande i Kanada 2023 var 17 procent från Mexiko. Den federala regeringen pressas inte mist av Québec som säger sig ha nått en ”brytpunkt” på grund det stora antalet asylsökande till provinsen. Bara under de första elva månaderna 2023 tog Québec emot 60 000 asylsökande, varav en fjärdedel från Mexiko. Det är svårt för bland annat utbildningsväsendet och bostadssektorn att hantera det stora antalet.

  • Trudeau i Ukraina, nytt stödpaket utlovas

   Premiärminister Justin Trudeau är en av fyra västledare som oväntat besöker Ukraina på tvåårsdagen av Rysslands storskaliga invasion. Trudeau samt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och premiärministrarna från Belgien och Italien, Alexandre De Croo och Giorgia Meloni, träffar den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och utlovar fortsatt stöd mot den ryska aggressionen. För Kanadas del gäller det drygt 3 miljoner kanadensiska dollar i militärt och annat stöd under resten av 2024.

 • 2023

  • December

  • Kanada i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

   Kanada är ett av tio länder i en säkerhetsallians som USA tagit presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats.

  • Oktober

  • Tiotals diplomater hemkallade från Indien

   Utrikesminister Melanie Joly uppger att 41 kanadensiska diplomater och deras anhöriga har lämnat Indien på grund av konflikten rörande mordet på en sikhisk exilindier i september. Regeringen i New Delhi meddelade för två veckor sedan att högst 21 kanadensiska diplomater fick finnas i Indien och att övriga riskerade att få sin diplomatiska immunitet indragen. Indien hänvisade till att antalet diplomater i respektive land borde vara detsamma. När en majoritet av de kanadensiska diplomaterna nu rest hem väntas förseningar i konsulära tjänster i Indien, som främst drabbar indier som vill ha visum till Kanada.

  • September

  • Talmannen avgår efter nazistskandal

   Talmannen i underhuset Anthony Rota lämnar sig post efter stark kritik mot att han bjudit in en ukrainare som ingick i en nazistisk enhet under andra världskriget, i samband med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs besök några dagar tidigare. Anthony Rota kallade den 98-årige veteranen en ”hjälte” vilket utlöste rungande applåder i parlamentet. Rota säger sig inte ha känt till mannens nazistbakgrund och motsatte sig först kraven på hans avgång. Enligt premiärminister Justin Trudeau var incidenten mycket besvärande både för parlamentet och ”i förlängningen för alla kanadensare”. En vecka senare utser parlamentet Greg Fergus till ny talman. Fergus är den första afrokanadensaren som blir talman.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0