Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Valkampanj i motvind för Trudeau

   Med en knapp vecka kvar till valet ser det inte ut som om premiärminister Justin Trudeau och Liberala partiet kommer att uppnå det man hoppats på genom att utlysa nyval. Beslutet att hålla val under pandemin har kritiserats av den politiska oppositionen, men också många väljare är kritiska till det. Trudeau hade sannolikt hoppats på att det massiva stöd som den federala regeringen betalat ut för att motverka följderna av pandemin (motsvarande nästan en fjärdedel av Kanadas BNP) och landets höga vaccinationsiffror skulle belönas av väljarna. Nu ligger Liberalerna, som såg ut att kunna vinna ett val i augusti, i stort sett sida vid sida med Konservativa partiet på cirka 30 procent. Löften om stora satsningar på vården och att bygga bostäder till rimliga kostnader möts av frågor om varför Liberalerna inte gjort mer tidigare, då partiet suttit vid makten sedan 2015.  Trudeau har också gjort klimatpolitiken till en valfråga, men Kanada är långt ifrån att klara de nya mål om nya utsläppsminskningar som premiärministern aviserade i våras (se April 2021). Även Konservativa partiet utlovar stora satsningar för att skapa nya arbetstillfällen och för att få fart på tillväxten, samtidigt som man lovar att ha statsfinanserna i balans inom tio år. Men den konservativa ledaren Erin O'Toole har också fått kritik för sin klimatpolitik. Han har sagt att Kanada ska sikta på att uppfylla de mål på att minska utsläppen av växthusgaser som sattes av hans partikamrat Stephen Harper när denne var premiärminister. Det handlar då om en minskning på 30 procent av 2005 års nivå fram till år 2030, medan Liberalerna, Nya demokratiska partiet (NDP) och Gröna partiet talar om 40 till 45 procent eller mer. Dessutom konkurerar Liberalerna med NDP och Québec-blocket (BQ) om de progressiva väljarna, där många tycks ha tröttnat på Trudeau.

  • Augusti

  • Trudeau tvingas avbryta valmöte

   Protester leder till att Justin Trudeau tvingas att avbryta ett valmöte i Bolton i Ontario. Ett hundratal demonstranterna som motsätter sig vaccinering mot covid-19 och krav på att bära munskydd har samlats utanför möteslokalen. Samtidigt visar en opinionsundersökning att Trudeaus Liberala partiet tappar i stöd. I den stöder drygt 33 procent Konservativa partiet, medan Liberalerna ligger på knappt 31 procent

  • Kanada avslutar evakuering från Afghanistan

   Kanada avslutar evakueringen av kanadensare och afghaner som arbetat för landet i Afghanistan eller som annars är bosatta i Kanada. De kanadensiska soldater som fram till nu hjälpt 3 700 människor att lämna landet tas hem, redan innan USA formellt lämnar Afghanistan. Det betyder att många personer som skulle ha evakuerats blir kvar i Afghanistan. Premiärminister Justin Trudeau säger att Kanada på andra sätt ska försöka ta hem dem som nu blir strandsatta i Afghanistan. Han har också lovat att 20 000 afghaner ska få komma till Kanada för att bosätta sig där. Bara några timmar efter att Kanada meddelar sitt beslut skakas flyplatsen i Kabul av ett terrorattentat. Trudeau har sagt att Ottawa inte kommer att erkänna en afghansk regering ledd av talibaner som Afghanistans legitima styre. Hans utrikesminister Marc Garneau hade tidigare talat om att vänta och se vad som händer. Talibanrörelsen är sedan tidigare uppsatt på Kanadas lista över terroristorganisationer.

  • PCP vinner provinsval i Nova Scotia

   Progressiva konservativa partiet (PCP) vinner klart i provinsvalet i Nova Scotia. Det får med 31 mandat egen majoritet i provinsparlamentet. Liberala partiet kommer på andra plats med 17 mandat, det socialdemokratiska Nya demokratiska partiet (NDP) får sex mandat. En oberoende kandidat vinner ett mandat. PCP hade senast makten i provinsen 2009.

  • Trudeau utlyser val till i september

   Premiärminister Justin Trudeau utlyser val till den 20 september. Han motiverar beslutet med att de kanadensiska väljarna måste få bestämma hur man avslutar kampen mot covid-19 och hur man ska bygga upp ett bättre Kanada efter pandemin. Han pekar på svårigheter att få igenom budgeten och ny lagstiftning. Tidigare under dagen har han bett generalguvernör Mary Simon att upplösa parlamentet. Oppositionspartierna är kritiska till nyvalet och menar att kampen mot coronaviruset är långt ifrån över, inte minst på grund av stigande smittotal den senaste tiden., i spåren av att många restriktioner i samhället tagits bort och att den mer smittosamma varianten delta har fått fäste i Kanada.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0