Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Trudeau anklagar Kina för inblandning i val

   Premiärminister Justin Trudeau anklagar Kina för att ha blandat sig i det kanadensiska parlamentsvalet 2019. Enligt honom fick minst elva kandidater stöd från Kina. Medier som citerar underrättelsekällor rapporterar att kandidaterna både har fått pengar och rådgivning. Kinas konsulat i Toronto ska ha administrerat det hela. Försöken att påverka ska ha riktats både mot Liberala partiet och Konservativa partiet. Inget sägs dock om huruvida påverkansförsöken har lyckats eller inte. Senare inleder den federala polisen i Kanada en brottsutredning om detta. Kinesiska företrädare säger att det inte ligger något i anklagelserna.

  • Oktober

  • Tribunal underkänner uppgörelse med urfolk

   En människorättstribunal, Canadian Human Rights Tribunal, underkänner delar av det avtal som slöts tidigare under året med företrädare för ursprungsbefolkningen (se Januari 2022). Som skäl anges att en del barn på grund av det tak för ersättningen som satts av regeringen inte omfattades av uppgörelsen och att det därför inte var säkert att alla drabbade skulle få de 40 000 kanadensiska dollar som hade utlovats. Utslaget väcker oro bland ursprungsbefolkningen om vad det betyder för uppgörelsen och om/när skadeståndet kan betalas ut.

  • Kanada inför sanktioner mot ryska journalister

   Kanada riktar nya sanktioner mot Ryssland. Den här gången gäller de 34 journalister, skådespelare och TV-ankare samt den statliga TV-kanalen TV Zvezda. Till de mer namnkunniga hör skådespelaren Vladimir Masjkov och Pavel Gusev chefredaktör för dagstidningen Moskovskij Komsomolets. Samtliga anklagas för att vara en del av den ryska regeringens propagandaapparat.

  • Trudeau skärper tonen mot Iran – efter påtryckningar

   Premiärminister Justin Trudeau skärper tonen mot Iran, i samband med säkerhetsstyrkornas hårdföra ingripanden mot protesterna där, som hittills har krävt minst 92 liv. Omkring 10 000 företrädare för det iranska Revolutionsgardet, kommer för all framtid att nekas tillträde till Kanada eller att göra några som helst affärer med landet. Beslutet kom efter en tid av hårda påtryckningar från bland annat den konservativa oppositionen och krafter som vill att Iran ska terrorklassas. På flera håll i Kanada har människor deltagit i manifestationer för att visa solidaritet med protester som bröt ut i Iran i september efter att en ung kvinna, Mahsa Amini, avlidit efter att ha gripits av den iranska sedlighetspolisen. Sanktioner infördes i oktober mot 34 företrädare för regimen, bland annat från sedlighetspolisen. 

  • Fortsatt högerstyre i Québec

   Högerpartiet Koalitionen för Québecs framtid (Coalition Avenir Québec, CAQ) behåller makten i Québec. I provinsvalet vinner CAQ 90 av de 125 platserna (med 41 procent av rösterna) jämfört med 74 i valet 2018. I provinshuvudstaden Montreal fick partiet bara två mandat, vilket tydliggjorde den stora klyftan som finns mellan de väljare som bor där och dem som är i bosatta på mindre orter. Partiet hade gått till val på löften om att begränsa invandringen som man menar har bidragit till att försvaga franskans ställning i provinsen. Detta trots att Québec är i stort behov av utbildad arbetskraft (vid tiden för valet fanns 250 000 lediga jobb i provinsen). Företrädare för partiet gjorde också en rad andra invandringskritiska uttalanden under kampanjen. Provinsledaren François Legault lovar efter valet att prioritera frågor som rör utbildning, ekonomi och miljö. Liberala partiet kom på andra plats i valet med 21 mandat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0