Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som CBC, BBC,  AFP och Reuters samt kanadensiska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2023

  • December

  • Kanada i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

   Kanada är ett av tio länder i en säkerhetsallians som USA tagit presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats.

  • Oktober

  • Tiotals diplomater hemkallade från Indien

   Utrikesminister Melanie Joly uppger att 41 kanadensiska diplomater och deras anhöriga har lämnat Indien på grund av konflikten rörande mordet på en sikhisk exilindier i september. Regeringen i New Delhi meddelade för två veckor sedan att högst 21 kanadensiska diplomater fick finnas i Indien och att övriga riskerade att få sin diplomatiska immunitet indragen. Indien hänvisade till att antalet diplomater i respektive land borde vara detsamma. När en majoritet av de kanadensiska diplomaterna nu rest hem väntas förseningar i konsulära tjänster i Indien, som främst drabbar indier som vill ha visum till Kanada.

  • September

  • Talmannen avgår efter nazistskandal

   Talmannen i underhuset Anthony Rota lämnar sig post efter stark kritik mot att han bjudit in en ukrainare som ingick i en nazistisk enhet under andra världskriget, i samband med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs besök några dagar tidigare. Anthony Rota kallade den 98-årige veteranen en ”hjälte” vilket utlöste rungande applåder i parlamentet. Rota säger sig inte ha känt till mannens nazistbakgrund och motsatte sig först kraven på hans avgång. Enligt premiärminister Justin Trudeau var incidenten mycket besvärande både för parlamentet och ”i förlängningen för alla kanadensare”. En vecka senare utser parlamentet Greg Fergus till ny talman. Fergus är den första afrokanadensaren som blir talman.  

  • Ukrainas president på besök

   Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dyker oväntat på besök, det första i Kanada sedan Ryssland inledde sin storoffensiv mot hans hemland i februari 2022. Zelenskyj träffar i Ottawa premiärminister Justin Trudeau som utlovar ytterligare motsvarande drygt 480 miljoner amerikanska dollar i stöd, till bland annat pansarfordon och utbildning för F-16-piloter. Zelenskyj kommer närmast från USA där han deltagit vid FN:s generalförsamling i New York samt träffat president Joe Biden och andra politiker i Washington.

  • Trudeau anklagar Indien för mord på exilindier

   Premiärminister Justin Trudeau anklagar Indien för inblandning i mordet på en exilindier som sköts ihjäl i Vancouver i juni. Enligt Trudeau finns trovärdiga uppgifter om att indiska agenter mördade den sikhiska ledaren som förespråkade en självständig sikhisk stat, Khalistan. Trudeau säger att han tog upp frågan vid ett möte med den indiske motparten Narendra Modi vid ett G20-toppmöte i New Delhi tidigare i september. Regeringen i New Delhi tillbakavisar uppgifterna och anklagar i sin tur Kanada för skydda ”terrorister och extremister”. En indisk diplomat har utvisats ur landet. Händelserna innebär att den redan ansträngda relationen mellan Kanada och Indien försämras ytterligare. Indien stoppar tillfälligt utfärdandet av visum för kanadensare som vill besöka Indien. Kanada utvisar en indisk underrättelseofficer och en kanadensisk diplomat beordras lämna Indien. Nyligen avbröts förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan länderna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0