
Kanada
Kanada är världens till ytan näst största land om man räknar både land och vatten. Det sträcker sig hundratals mil mellan Atlanten, Stilla havet och Norra ishavet. Ändå hamnar det ständigt i skuggan av grannlandet USA. Kanada värjer sig mot att betraktas som en sorts mindre USA. Snarare kan det jämföras med de nordiska länderna i fråga om social trygghet. Det europeiska arvet märks också i den franska kulturens starka ställning i provinsen Québec. På senare år har det skett en stor invandring till Kanada, inte minst från Asien. Samtidigt pågår uppgörelser som rör behandlingen av landets ursprungsbefolkningar.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juni
-
Försvars- och säkerhetspakt med EU
Kanada ingår en försvars- och säkerhetspakt med EU i ett läge där man bättre vill kunna konfrontera Ryssland samtidigt som stor osäkerhet råder kring hur mycket man kan förlita sig på USA under president Donald Trump. Premiärminister Mark Carney sluter avtalet med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och ministerrådets ordförande António Costa i Bryssel, dagen innan ett Natotoppmöte i Haag inleds. Parterna konstaterar att Nato förblir hörnstenen i det kollektiva försvaret, men med den nya pakten ska Kanadas försvarsindustri bland annat integreras mer med den europeiska. Storbritannien ingick ett liknande försvarsavtal med EU i maj och har nyligen inlett förhandlingar också med Australien.
-
Relationen med Indien normaliseras
Kanada och Indien enas om att normalisera relationerna och åter skicka ambassadörer till respektive huvudstad. Det sker sedan premiärminister Mark Carney bjudit sin indiske motpart Narendra Modi att delta som gäst vid G7-toppmötet i Alberta. Relationerna mellan länderna har varit spända sedan Carneys företrädare Justin Trudeau anklagade Indien för inblandning i mordet på en sikhisk separatist (se September 2023 och Oktober 2024).
-
G7-möte i Alberta under spänt världsläge
Premiärminister Mark Carney står värd för ett tre dagar långt G7-toppmöte i Kananaskis i kanadensiska Klippiga bergen. Dagordningen överskuggas av att krig brutit ut mellan Israel och Iran ett par dagar tidigare, ett krig som gör att USA:s president Donald Trump lämnar mötet i förtid. Dessförinnan har ledarna skrivit under ett uttalande med kritik mot Iran. Enligt uttalandet är Iran huvudorsaken till instabilitet och terror i regionen. ”Vi upprepar att Israel har rätt att försvara sig. Vi upprepar vårt stöd för Israels säkerhet”, heter det. Trump var senast med på ett G7-toppmöte 2018, också i Kanada, och då lämnade han mötet i förväg på grund av oenighet med övriga länder i fråga om handel och tullar. Bland gästerna i Kananskis finns Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han hade hoppats på ett samtal med Trump men det blir inte av eftersom amerikaner lämnar mötet i förväg.
-
Sanktioner mot israeliska ministrar
Kanada är ett av fem länder som inför sanktioner mot de båda högerextrema israeliska ministrarna Itamar Ben-Gvir and Bezalel Smotrich, ledande representanter för judiska bosättare. De båda beläggs med inreseförbud och deras eventuella tillgångar i Kanada fryses. Sanktionerna motiveras av utrikesminister David Lammy med att Ben-Gvir och Smotrich har "uppmuntrat till extremistiskt våld och grova kränkningar av palestiniers mänskliga rättigheter" på Västbanken. De båda ministrarna har också kritiserats för sin hårda linje vad gäller kriget i Gaza. Åtgärden vidtas gemensamt med Australien, Norge, Nya Zeeland och Storbritannien. Den fördöms av Israel och USA.
-
-
Maj
-
Kung Charles talar när parlamentet öppnar
När det nyvalda parlamentet samlas för första gången närvarar Kanadas statschef kung Charles och håller ett tal där han framhåller regeringens prioriteringar å premiärminister Mark Carneys vägnar. Det är första gången på nästan ett halvsekel som den brittiska monarken talar vid parlamentets öppnande. Carneys beslut att bjuda in kung Charles ses av många som en markering mot USA:s president Donald Trump som med sina utspel har ifrågasatt Kanadas suveränitet.