Grekland
Foto: Shutterstock/Eastimages

Grekland

Grekland är den europeiska kulturens vagga och bar fröet till demokratin. Atens historiska kulturarv, Europas längsta kust och tusentals öar tillhör världens mest populära resmål. Grekland befann sig mellan 2008 och 2017 i en djup ekonomisk kris som sänkte levnadsstandarden markant för de flesta invånare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Februari

    • Grekland legaliserar samkönade äktenskap

      Grekland har som första ortodoxa kristna land beslutat att göra det lagligt för personer av samma kön att ingå äktenskap och att adoptera barn. Förslaget hade stöd av premiärminister Kyriakos Mitsotakis men inte alla partimedlemmar i hans konservativa parti Ny demokrati var positiva till lagen, som dock gick igenom med stöd av oppositionspartiet Syriza, vars partiledare själv är homosexuell.  Den grekiska kyrkan hade tydligt uttalat sitt motstånd mot lagförslaget. Demonstrationer mot den föreslagna reformen hölls även på olika håll i landet, bland annat i Aten där omkring 4 000 människor deltog.

    • Bönder hotar med ökade protester

      Tiotusentals bönder protesterar i Thessaloniki mot  de svåra villkor som råder för att bedriva jordbruk i landet, däribland höga kostnader för bränsle, ökande inflation, konkurrens från billliga importerade jordbruksvaror och höga krav på klimatåtgärder. De grekiska böndernas aktioner är en del av en protestvåg som började i Tyskland och Frankrike  men även pågår i Belgien och Italien och några andra europeiska länder. Bönderna i Thessaloniki anser också att återuppbyggnaden efter omfattande översvämningar i september förra året går för långsamt. Översvämningar fick negativa konsekvenser för jordbruket och ledde till förlorade inkomster. Premiärminister Mitsotakis har lovat ytterligare ekonomiskt stöd och att skattesubventioner på diesel ska förlängas ytterligare ett år. Men bondeorganisationerna har hittills inte varit nöjda med löftena och planerar nu att utvidga protesterna till andra delar av landet.

  • 2023

    • December

    • Grekland deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

      Grekland är ett av de länder som deltar i en säkerhetsallians som USA presenterar och som ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

    • Grekland och Turkiet öppnar för varmare relationer

      Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker Aten för första gången på sex år i  samband med att diplomatiska samtal på hög nivå  återupptas mellan länderna. Ett samarbetsorgan för ministrar i de bägge länderna håller också ett möte för första gången sedan 2016. Erdoğan och premiärminister Kyriakos Mitsotakis enas om en plan för hur de båda länderna ska kunna förbättra sina relationer under kommande år genom olika former av samarbete och förtroendeskapande åtgärder såväl som politisk dialog. Länderna ingår även ett icke-bindande vänskapsavtal, där de bland annat lovar att undvika aggressiva uttalanden. De enas också om att sträva efter att fördubbla den bilaterala handeln. Ett av de bidragande skälen till att relationerna förbättrats är bland annat Greklands stöd till Turkiet efter den stora jordbävningen tidigare i år.

    • November

    • Partiledamöter lämnar Syriza

      Nio parlamentsledamöter som tillhör Syriza lämnar partiet. Syriza har sedan Stefanos Kasselakis tillträdde som ny partiledare efter Alexis Tsipras tappat flera platser i parlamentet. Många av dem är erfarna och har tidigare varit ministrar. Syriza vann 47 mandat i valet i juni i år, men har nu endast 36 platser kvar i parlamentet efter medlemstappet.

Till kalendariet
90398

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0