Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Utbrytargrupp accepterar fredsavtal

   Den utbrytargrupp ur motståndsrörelsen SPLM-Nord som tidigare vägrat ingå ett fredsavtal med Sudans övergångsregering rapporteras nu ha undertecknat ett eget avtal med Khartoum. Premiärminister Hamdok och rebellgruppens ledare Abdelaziz al-Hilu har vid ett möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba enats om ett avtal som innebär att vapenvila ingås men att rebellerna får behålla sina vapen i "självförsvar".

  • Augusti

  • Fredsavtal med Sudans revolutionära front

   Sudans revolutionära front (SRF), en allians av motståndsrörelser i Darfur, Södra Kordofan och Blå Nilen, undertecknar ett fredsavtal med övergångsregeringen. Avtalet berör allt från säkerhetsfrågor och markrättigheter till maktdelning och flyktingfrågor. Rebellerna ska integreras i den reguljära armén. En formell ceremoni hålls två dagar senare i Juba i Sydsudan, som medlat mellan parterna sedan slutet av 2019. Två viktiga rebellgrupperingar väljer att inte delta i fredsuppgörelsen: en fraktion av Sudan befrielserörelse och en utbrytargrupp ur SPLM-Nord.

  • Inga normaliserade relationer till Israel

   Sudans övergångsregering har inget mandat att normalisera relationerna med Israel. Det säger premiärminister Hamdok till USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som besöker Khartoum. USA vill att Sudan upprättar diplomatiska förbindelser med Israel som ett villkor för att USA ska avlägsna Sudan från listan över länder som stödjer terrorism. Pompeos besök i Sudan ingår i en rundresa i arabvärlden för att stärka de israelisk-arabiska relationerna.

  • SPLM-Nord splittras över fredsavtal

   Övergångsregeringen ingår ett fredsavtal med rebellrörelsen SPLM-Nord, som förde en väpnad kamp mot den gamla al-Bashir-regimen i Södra Kordofan, Nubabergen och Blå Nilen i södra Sudan (se Konflikter, Sudan-Sydsudan). Enligt avtalet ska motståndsrörelsen vara integrerad i regeringsarmén senast i november 2023. SPLM-Nord ska avväpnas och rekrytering av barnsoldater förbjuds. En grupp inom SPLM-Nord vägrar dock acceptera avtalet och bryter sig ur med motiveringen att det så kallade suveräna rådets näst högsta ledare, general Hamdan Dagalo, gjort sig skyldig till grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Dagalo leder den ökända paramilitära milisen RSF, som anklagas för att ha begått grova övergrepp i Darfurkonflikten.

  • Juli

  • Röda korset stänger center i Darfur

   En ny våldsvåg i Darfur tvingar Röda korset att stänga två center som ger vård och mat till 14 000 barn i Masteri i Darfur, meddelar välgörenhetsorganisationen, som säger att fem barn fanns bland dem som dödades i massakern i Västra Darfur några dagar tidigare. Tusentals människor flyr nu från området.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0