Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Lärare dör i polisförvar

   Sudanesiska myndigheter meddelar att en 36-årig lärare i staden Khashm el-Girba i Kassala i öster har avlidit i polisförvar till följd av skador som han åsamkats i häktet. Mannen greps någon vecka tidigare av en av landets underrättelsetjänster och anklagades för att vara en av dem som organiserar demonstrationer mot regeringen. Lärarens död i polisförvaret har lett till flera protestaktioner.

  • Januari

  • Nästan 200 gripna demonstranter släpps fria

   Myndigheterna friger 186 människor som gripits och satts i förvar i samband med protesterna som utbröt den 19 december 2018. Enligt informationsministeriet har chefen för den nationella säkerhetstjänsten beordrat att alla gripna demonstranter ska släppas fria. Lokala medier uppger dock att ordern inte gäller oppositionsledare och politiska aktivister.

  • Dödssiffran stiger

   Myndigheterna uppger för medier att ett 30-tal människor, däribland två poliser, har dödats i de protester som började den 19 december 2018. Demonstrationerna började som protester mot stigande levnadskostnader men har utvecklats till regimkritiska aktioner runt om i landet. Protesterna uppges organiseras av en grupp kallad SPA (Sudanese Professionals Association) bestående av ett stort antal högutbildade personer, däribland universitetslärare. Regeringen säger att "ligister" och "konspiratörer" ligger bakom protesterna men namnger ingen. Enligt Human Rights Watch (HRW) är dödssiffran minst 40.

  • Tårgas mot sörjande

   Flera protestaktioner utbryter i Khartoum efter att polisen skjutit tårgas mot sörjande i samband med begravningen av en dödad demonstrant. I en annan incident rapporterar Amnesty International om hur säkerhetsstyrkor går in på ett sjukhus och letar efter skottskadade bland patienterna.

  • Hälsoministern avskedas

   President al-Bashir avskedar sin hälsominister på grund av höjda priser på läkemedel. Protesterna mot prishöjningar på bland annat bröd och bränsle fortsätter, ibland med krav på regeringens eller presidentens avgång.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0