Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Kvinna blir chefsdomare i Högsta domstolen

   Övergångsregeringen utser Nimat Abdullah till chefsdomare för Högsta domstolen. Hon blir därmed den första kvinnan att inneha det ämbetet.

  • September

  • Polisen: 85 döda i tillslaget mot demonstranterna

   Polisens register visar att 85 människor dödades och 239 skadades vid tillslagen mot demonstranternas läger i Khartoum mellan den 3 och 12 juni (se Juni 2019). Det säger Sudans kommission för de mänskliga rättigheterna. Polisens dödssiffra är betydligt lägre än den på minst 127 döda som demonstranternas paraplyorganisation Styrkor för frihet och förändring angett.

  • Dödsdömda rebeller friges

   I ett försök att bädda för nya fredssamtal med motståndsgrupper inom landet friger övergångsrådet åtta dödsdömda rebeller från gruppen SLA-Abdel Wahid i Darfur. Arton fängslade Darfur-rebeller friges samtidigt. Regeringen beskriver det hela som en "förtroendeskapande åtgärd". Det är oklart vad de frigivna rebellerna var dömda för.

  • Fredsavtal i Port Sudan

   Ett fredsavtal ingås mellan företrädare för folkgrupperna nuba och beni amer i delstaten Röda havet i öster. Det sker efter starka påtryckningar från general Mohamed Hamdan Dagalo, medlem av övergångsrådet och chef för den beryktade paramilitära milisen RSF. Klanstriderna i Port Sudan har sedan avtalet om övergångsstyre undertecknades krävt ett 20-tal dödsoffer. De har också riskerat att störa Sudans viktiga oljeexport som går via hamnstaden.

  • Omar al-Bashir får stöd i rätten

   Den korruptionsåtalade expresidenten Omar al-Bashir ska enligt två vittnen ha skänkt över 5,6 miljoner dollar till den paramilitären gruppen RSF samt ett antal miljoner till ett universitet. Vittnesmålen stödjer al-Bashirs sak i rättegången, där han anklagas för att på olagligt vis ha kommit över, och använt, miljontals dollar i kontanter som hittades vid en husrannsakan hos expresidenten. Enligt al-Bashir var kontanterna resterna av en gåva på 25 miljoner dollar från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Al-Bashir har sagt att pengarna inte använts privat, utan för att stärka saudisk-sudanesiska intressen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0