Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Sudan devalverar sin valuta

   Sudan skriver ned värdet på det sudanesiska pundet genom att släppa den fasta, kraftigt övervärderade officiella växlingskursen. På så sätt minskar skillnaden mellan den officiella valutakursen och pundets värde på den svarta marknaden. Åtgärden är ett krav från utländska givare och IMF. Med åtgärden vill regeringen försöka stävja landets omfattande svartabörshandel. Åtgärden leder till nya prisökningar. Sudan har en av världens högsta inflationstakter, i januari var den drygt 300 procent på årsbasis. Bristen på hårdvaluta är dessutom stor. Den ekonomiska nedgången har påskyndats av coronapandemin. För att mildra effekten av devalveringen för fattiga hushåll inför regeringen ett kontantbidrag på motsvarande fem dollar i månaden till omkring 80 procent av landets hushåll.

  • Våldsamma protester mot höga matpriser

   Än en gång sprider sig folkliga protester mot snabbt försämrade levnadsvillkor, främst stigande matpriser. Plundring och mordbränder leder till att undantagstillstånd införs i sju regioner, däribland Darfur, Norra Kurdufan och Södra Kurdufan.

  • Rebeller får plats i regeringen

   Premiärminister Hamdok stuvar om i sin regering och ger plats till sju före detta rebelledare, vars grupper undertecknat fredsavtalet från oktober 2020. Två militärer får också ministerposter. De flesta regeringsmedlemmar kommer dock från Styrkor för frihet och förändring, det vill säga den oppositionsrörelse som slutligen fällde al-Bashirregimen. Ny finansminister blir Gibril Ibrahim, ekonom och rebelledare. Utrikesminister blir Mariam al-Sadiqal-Mahdi, dotter till den nyligen avlidne ledaren för Ummapartiet, Sadiqal-Mahdi, som var Sudans senaste folkvalda regeringschef och som avsattes av al-Bashir i kuppen 1989.

  • Januari

  • Satsning på utveckling och coronabekämpning

   Sudan antar sin första statsbudget sedan landet avlägsnades från USA:s lista över länder som sponsrar terrorism (se December 2020). Övergångsstyret öronmärker 976 miljoner dollar för utveckling och fredsbevarande åtgärder i regioner som drabbats hårt av konflikter och som försummats under al-Bashirs styre. 1,7 miljarder dollar satsas på sjukvården och kampen mot coronapandemin.

  • Våldsutbrott och truppförstärkning i Darfur

   Två separata våldsutbrott mellan olika folkgrupper i Darfur kräver sammanlagt fler än 200 människors liv under tre dagar, enligt lokala ledare och hjälporganisationer. Den 16-18 januari rapporteras ett 160-tal människor ha dödats kring staden El-Geneia i västra Darfur samt ett 60-tal i liknande våld i södra Darfur. Det handlar om konflikter mellan arabiska boskapsdrivande klaner och jordbrukande icke-arabiska folkslag och gäller konkurrens om knappa mark- och vattenresurser. Våldet driver runt 50 000 människor på flykt. Våldsutbrotten är det värsta sedan ett fredsavtal ingicks mellan övergångsstyret i Khartoum och en rad motståndsgrupper i Darfur (se Oktober 2020). Ingen av dem som undertecknat avtalet tycks dock delta i våldet. Militären skickar förstärkning till området och situationen rapporteras lugna ned sig. Det sker två veckor efter det att FN-missionen Unamid påbörjat sin nedtrappning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0