Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Expresident al-Bashir åtalas för korruption

   Den avsatte presidenten Omar al-Bashir åtalas för korruption. Det styrande militärrådet medger för första gången att det gav militären order om att skingra demonstranternas läger vid arméhögkvarteret i Khartoum. Rådet beklagar att "misstag gjordes" under tillslaget. Såväl USA som AU och Etiopien ökar ansträngningarna för att hitta en lösning på Sudans politiska kris. Demonstranternas ledning går med på att delta i indirekta samtal via de utländska medlarna och avblåser kampanjen för civil olydnad.

  • FN fördömer våldet mot civila

   FN:s säkerhetsråd ställer sig enhälligt bakom en resolution som kraftigt fördömer våldet mot civila i Sudan och kräver ett stopp på detta. Säkerhetsrådet uppmanar militärrådet och proteströrelsen att arbeta för att lösa krisen och betonar vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna.

  • Dödssiffran stiger

   Flera demonstranter dödas när polisen och milisen gör nya tillslag mot demonstranterna, vars ledning fortsätter uppmana till civil olydnad till dess att civilt styre införts. Demonstrantsidan uppger att dödssiffran stigit till 118.

  • Sudan utestängs från AU

   AU utestänger Sudan till dess att en civil regering tillträtt. FN flyttar av säkerhetsskäl viss personal från huvudstaden till andra platser i landet. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed reser till Khartoum och talar med båda parter och uppmanar till en snabb övergång till demokrati. Efter mötet med Abiy tas flera demonstrationsledare in på polisförhör.

  • Kraftiga fördömanden från omvärlden

   Demonstrationsledningen avvisar militärens planer på nyval och uppmanar till nya demonstrationer mot militärrådet. Även USA, Storbritannien och Norge motsätter sig nyvalet och uppmanar rådet att genomföra en ordnad övergång till civilt styre. Kina och Ryssland lägger in sina veto mot en föreslagen FN-resolution i vilken dödandet av civila i Sudan skulle ha fördömts av säkerhetsrådet. Resolutionsförslaget var framlagt av Tyskland och Storbritannien. Sedan resolutionen stoppats gör Belgien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Nederländerna och Sverige ett gemensamt uttalande där de fördömer militäraktionen och stödjer det sudanesiska folkets krav på en ordnad övergång till civilt styre. FN och AU kräver en oberoende utredning av "det överdrivna våldet mot demonstranterna" och USA kallar tillslaget "brutalt".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0