Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Delar av regeringen avgår

   Hälsoministern avskedas och sex ministrar väljer självmant att avgå för att premiärminister Hamdok ska kunna göra en regeringsombildning. De som lämnar sina poster frivilligt är utrikesministern, finansministern, jordbruksministern, energiministern, transportministern och ministern med ansvar för djurresurser. Varför hälsomonistern fått gå är oklart. Ministrarna ersätts av ställföreträdande regeringsmedlemmar till dess att Hamdok hunnit utse nya ministrar. Regeringsombildningen kommer kort efter det att stora demonstrationer hölls i landet med krav på snabbare politiska reformer.

  • Juni

  • Stora demonstrationer för reformer

   Tiotusentals demonstranter samlas på gatorna i Khartoum, Omdurman och flera andra städer med krav på politiska reformer och på rättvisa för dem som dödades i de regimkritiska demonstrationer som 2019 ledde till att expresident al-Bashir störtades. Demonstrationerna hålls trots att utegångsförbud råder på grund av coronapandemin. I Darfur kräver demonstranterna att al-Bashir ska utlämnas till internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), där han är åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

  • Framsteg i dammkonflikten med Etiopien och Egypten

   Etiopien, Sudan och Egypten har enats om att Etiopien ska vänta med att börja fylla vatten i den jättedamm vid Blå Nilen som orsakar starka spänningar mellan de tre länderna. Den etiopiska regeringen står fast vid att den är redo att börja fylla dammen i juli, men att den gått med på att avvakta ett tag. Sudans premiärminister säger att länderna enats om att dammen ska börja fyllas först när ett avtal är undertecknats mellan de tre parterna. Tekniska kommittéer ska försöka ta fram ett underlag för ett avtal inom två veckor.

  • Bistånd till politiska reformer

   Vid en internationell givarkonferens får Sudan löften om sammanlagt 1,8 miljarder dollar i stöd till landets politiska reformer och demokratisering.

  • Janjawidledare överlämnar sig till ICC

   Ali Kushayb, en av ledarna för janjawidmiliserna i Darfur, överlämnar sig frivilligt till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Kushayb är efterlyst för krigsbrott och brott mot mänskligheten begångna i Darfur i början av 2000-talet. Det gäller mord, våldtäkt och tortyr.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0