Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Över 130 döda i våldsamheter i Darfur

   Minst 132 människor har dödats och närmare 200 har skadats under sex dagars våldsutbrott mellan araber och massaliter i Västra Darfur, rapporterar FN-organet Ocha. Gevärseld och granatbeskjutning hörs i provinshuvudstaden El Geneina och intill gränsen mot Tchad. Det suveräna rådet (se Politiskt system) inför undantagstillstånd i Västra Darfur och sänder extra trupp till området.

  • Lag om Israelbojkott avskaffas

   Övergångsregeringen godkänner ett förslag om att avskaffa lagen från 1958 om bojkott mot Israel (brott mot bojkotten genom exempelvis handel kunde ge tio års fängelse). Beslutet fattas ett halvår efter det att Sudan och Israel undertecknat ett avtal om att normalisera sina diplomatiska relationer (se Oktober 2020). Samtidigt betonar regeringen att Sudan håller fast vid sitt stöd till en tvåstatslösning, det vill säga att en palestinsk stat ska grundas intill Israel. Den sudanesiska allmänheten är kluven inför de återupprättade relationerna med Israel och demonstrationer mot förändringen har förekommit.

  • Mars

  • Sudan betalar skadestånd för terrordåd mot USA

   USA:s utrikesminister Blinken meddelar att Sudan har betalat 335 miljoner dollar i skadestånd till offer för terrordåd mot USA utförda av den störtade al-Bashir-regimen. Skadeståndet till offren och deras anhöriga ingår i det avtal från 2020 mellan USA och Sudan som ledde till att USA strök Sudan från sin lista över länder som finansierar terrorism. Terrordåd som inbegrips är al-Qaidas bombningar av USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998, terrornätverkets attack mot det amerikanska krigsfartyget USS Cole utanför Jemen 2000 samt mordet på den amerikanske hjälparbetaren John Granville i Khartoum 2008.

  • Principavtal med SPLM-Nord

   Övergångsregeringen och en fraktion av den övervägande kristna rebellgruppen SPLM-Nord undertecknar en "deklaration om principer" vid ett möte i Juba i Sydsudan. Deklarationen föreskriver att stat och religion ska vara åtskilda samt att alla medborgare har rätt till religionsfrihet och till sin kulturella identitet. Ingen religion ska tvingas på någon medborgare. Deklarationen föreskriver också att SPLM-Nord-fraktionens soldater ska integreras med regeringsarmén. SPLM-Nord är verksam i Blå Nilen och Södra Kurdufan i södra Sudan. Fraktionen ställde sig utanför fredsavtalet (se Oktober 2020) och deklarationen ska se som ett steg i fredsprocessen.

  • Sudan klart för skuldlättnader

   Sudan kan ta del av Världsbankens och IMF:s så kallade HIPC-program för skuldsatta och fattiga länder. Det beslutas sedan USA bidragit med 1,15 miljarder dollar till Sudan så att övergångsregeringen kan göra uteblivna avbetalningar till Världsbanken. Sudan har närmare 50 miljarder dollar i utlandsskuld.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0