Sudan
Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Sudan beviljas IMF-lån och skuldlättnader

   IMF beviljar ett lån på 2,5 miljarder dollar till Sudan, pengar som ska betalas ut under drygt tre års tid. Samtidigt beslutar Världsbanken att Sudan ska få skuldlättnader på närmare 50 miljarder dollar, eller omkring 90 procent av utlandsskulden. Besluten kan fattas sedan IMF enats med 101 givarländer om att Sudan slipper betala tillbaka runt 1,4 miljarder dollar i skuldavbetalningar som landet släpat efter med. Därmed kan skuldavskrivningarna via det så kallade HIPC-initiativet för världens fattigaste och mest skuldtyngda länder inledas. IMF-lånet innebär att Sudan förbinder sig till att genomföra vissa ekonomiska reformer, som sänkta bränslesubventioner. Det leder till höjda priser på bensin och diesel vilket utlöser folkliga protester i ett antal städer.

  • Sudan lovar utlämna fler till ICC

   Sudan kommer att överlämna före detta höga statstjänstemän och militärer som begärs utlämnade av brottmålsdomstolen ICC misstänkta för krigsförbrytelser i Darfur, meddelar övergångsregeringen. Redan tidigare har den lovat att utlämna expresident Omar al-Bashir, men det har ännu inte skett. Al-Bashir avtjänar ett fängelsestraff för korruption som han dömts till av en sudanesisk domstol. Bland de efterlysta företrädarna för al-Bashirs regim är den tidigare försvarsministern Abdelrahim Muhammad Hussein and den före detta inrikesministern Ahmad Harun.

  • Maj

  • Dödsstraff för mord på demonstrant

   Ett högt uppsatt befäl för den halvmilitära milisen RSF (Rapid Support Forces) döms till döden för mord på en demonstrant i samband med att proteströrelsens läger i Khartoum skingrades med våld (se Juni 2019). Väpnade män i militära kläder gick under flera dagar till attack mot ungdomarna som samlats i huvudstaden. Tillslaget krävde 128 demonstranters liv. Det dömda befälet körde med flit över en demonstrant med sin bil. Milisens tillslag kom två månader efter expresident al-Bashirs fall i april 2019. Övergångsregeringen har tillsatt en utredning av det våldsamma tillslaget.

  • Toppjurister avgår efter kritik

   Det suveräna rådet (Sudans högsta beslutande organ) avskedar ordföranden för Högsta domstolen samt accepterar en avskedsansökan från landets motsvarighet till riksåklagaren. Orsaken är växande kritik mot att utredningarna av misstänkta brott begångna av expresident al-Bashirs regim samt dödsskjutningar i samband med revolten då han störtades (se Juni 2019) går alltför långsamt. De två toppjuristerna anställdes i oktober 2019, några månader efter det att expresident al-Bashir avsatts.

  • Frankrike skriver av skulderna

   Frankrike har beslutat att skriva av Sudans bilaterala skuld på närmare fem miljarder dollar. Det meddelar den franske presidenten Emmanuel Macron vid ett möte i Paris mellan honom och flera afrikanska ledare, däribland premiärminister Hamdok. Skuldavskrivningen är ett sätt för Frankrike att visa sitt stöd för övergångsregeringens ekonomiska reformpolitik. Sudans skulder till Frankrike utgör 38 procent av den sammanlagda utlandsskulden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0