Sudan
Pyramiderna i Meroë i Nildalen uppfördes ca 3 000 f Kr och finns med på Unescos världsarvslista. De är byggda på platsen för huvudstaden till det gamla riket Kush där arkeologer även hittat lämningar av palats, tempel och kungliga bad. Foto: Shutterstock/Martchan

Sudan

Sudan skapades av den brittiska kolonialmakten utan hänsyn till etniska eller religiösa skillnader mellan norr och söder. Syftet var främst att få kontroll över Nilen för bevattning i Egypten. När landet blev självständigt 1956 följde närmare 50 år av inbördeskrig. Ett fredsavtal mellan norr och söder slöts 2005 och i juli 2011 delades slutligen Sudan. Då blev södra Sudan den självständiga staten Sydsudan. En rad tvister om gränsdragning och resursfördelning kvarstår dock mellan de två grannstaterna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Motsättningar inom det civila styret

   Flera politiska grupperingar, däribland före detta rebellgrupper, bildar en allians vid sidan av det viktiga civila blocket, Krafter för frihet och förändring (Forces of Freedom and Change, FFC), som ledde protesterna mot al-Bashir i april 2019. Det tyder på en splittring inom styrets civila del, som i huvudsak utgörs av FFC. Splittringen beror främst på olika sätt att se på de ekonomiska reformerna. I det nya blocket finns den falang av SLM som leds av Mini Minawi, samt JEM, ledd av Gibril Ibrahim, numera finansminister.

  • September

  • Kuppförsök avvärjs

   Ett kuppförsök med kopplingar till den gamla al-Bashirregimen har avvärjts, enligt övergångsregeringen. Det misslyckade kuppförsöket utfördes av såväl militärer som civila med nära band till expresident Omar al-Bashir. Kuppförsöket hade förberetts bland annat genom avspärrade vägar och stängda hamnar. Övergångsregeringen säger att kuppledarna, däribland elva militärbefäl, är gripna och lugnet i landet är återställt.

  • Beja blockerar hamnen i Port Sudan

   Ledare för den etniska minoriteten beja i östra Sudan uppmanar till protester mot fredsavtalet mellan övergångsregeringen och en rad motståndsgrupper (se Oktober 2020). Demonstranter blockerar frakttrafiken i den viktiga hamnen i Port Sudan, varifrån oljan från Sydsudan skeppas ut. Vägar och broar till bland annat stadens flygplats spärras av. När varubrist börjar uppstå reser företrädare för det nationella styrande rådet till östra Sudan och samtalar med bejaledarna. Trots en överenskommelse om att låta oljan börja flöda igen fortsätter protestaktionerna. Aktivisterna anser att fredsavtalet från 2020 gör att bejafolkets intressen hamnat i skymundan. Beja ingick ett fredsavtal med al-Bashirregimen 2006 efter att ha fört en väpnad kamp för större självstyre för området kring Port Sudan. De undertecknade inte fredsavtalet 2020.

  • Augusti

  • FN tar hem etiopiska soldater från Abyei

   Efter en begäran från övergångsregeringen i Sudan går FN med på att dra tillbaka den etiopiska kontingenten inom den fredsbevarande styrkan Unisfa, som är utplacerad i Abyei på gränsen till Sydsudan. Etiopierna ska vara hemsända inom tre månader. Orsaken till Sudans begäran är den förvärrade konflikten med Etiopien om bland annat gränsområdet Fashaga i öster samt om Stora renässansdammen. Unifsa placerades ut 2011 efter ett beslut i FN:s säkerhetsråd och ska skydda civila i det omstridda Abyei. Av Unisfas 4 190 man är 3 158 soldater och sju poliser etiopier.

  • Regeringen beslutar att utlämna al-Bashir till ICC

   Övergångsregeringen fattar beslut om att Sudan ska utlämna expresident Omar al-Bashir till Internationella brottmålsdomstolen (ICC), där han sedan 2009 varit efterlyst för krigsförbrytelser under Darfurkonflikten. Al-Bashirs före detta försvarsminister Abdel Rahim Mohamed Hussein och Ahmed Haroun, tidigare guvernör för Södra Kordofan, ska också utlämnas till ICC för misstänkta krigsförbrytelser i Darfur. Något datum för utlämningen anges dock inte och beslutet måste godkännas av det suveräna rådet. Al-Bashir sitter i sudanesiskt fängelse där han avtjänar ett straff för korruption. Konflikten i Darfur utbröt 2003 och har skördat 300 000 människoliv och tvingat 2,5 miljoner på flykt, enligt FN.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0