Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Misstänkt krigsförbrytare avlider i Tyskland

   Ignace Murwanashyaka, före detta ledare för hutumilisen FDLR, avlider i Tyskland, i väntan på att rättegången mot honom för grova krigsbrott ska göras om. Han dömdes 2015 för de övergrepp som begåtts av FDLR, som han ledde från Tyskland, i Nordkivu 2008 och 2009. Men 2018 beslöts att rättegången skulle göras om på grund av juridiska misstag som både talade till hans fördel och sådana som talade emot honom. Delar av den tidigare domen mot honom låg dock fast.

  • Framgångar för Kabilas FCC i guvernörsvalen

   Den förre presidenten Joseph Kabila och hans  allians Kongos gemensamma front (FCC) stärker sin makt i guvernörsvalen. Enligt preliminära resultat har FCC vunnit 16 av de 22 guvernörsposter som stod på spel. Bland vinnarna finns den förre presidentens bror Zoé Kabila som blir ny guvernör i Tanganyikaprovinsen. FCC vinner även i Kinshasa där Gentiny Ngobila tar över. Samtidigt drar processen att bilda regering ut på tiden, enligt bedömare sannolikt för att president Félix Tshisékédi avvisat Kabilas kandidat till posten Albert Yuma. Samtidigt förväntar sig Vital Kamerhe en hög post som belöning för att han stödde Tshisékédi i presidentvalet. Av de två är Kamerhe också den som har störst politisk erfarenhet.

  • Uppskjutna val hålls i Nordkivu och Mai-Ndombe

   När valet till nationalförsamlingen till sist hålls i Beni och Butembo i Nordkivu ser de, enligt preliminära siffror, ut att bli en framgång för anhängare till Martin Fayulu, den kandidat som flera källor pekar ut som den rättmätige segraren i presidentvalet i december, som får 10 av de 14 mandat som står på spel. Tre mandat går till Kabilas läger och ett till president Félix Tshisékédis. Val hålls även i Yumbi i Mai-Ndombe-provinsen, där en kandidat från Kabila-lägret vinner. Resultaten har ingen större betydelse då Kabilas Kongos gemensamma front (FCC) redan har en överväldigande majoritet av platserna i nationalförsamlingen. I Nordkivu Beni och Butembo sköts valet i december upp på grund av ebolaepidemin i området, och i Yumbi på grund av etniska konflikter (se December 2018).

  • 3 000 kongoleser utvisas från Angola

   Över 3 000 kongoleser har utvisats från Angola de senaste dagarna. Bland dem som tvingas lämna Angola finns såväl gravida kvinnor, barn och sjuka med få tillgångar. De anländer till den kongolesiska gränsstaden Kahemba i den västliga Kwangoprovinsen. Hösten 2018 hävdade angolanska myndigheter att 380 000 migranter, som inte hade tillstånd att uppehålla sig i Angola, frivilligt lämnat landet i samband med en operation mot illegal diamantbrytning. Regeringen i Kinshasa anklagade Angola för att ha drivit iväg dem med brutala metoder och att flera dödsfall hade inträffat (se Oktober 2018).

  • Mars

  • Monuscos mandat förlängs

   FN:s säkerhetsråd förlänger mandatet för fredsstyrkan Monusco till den 20 december i år. Samtidigt beslutas om att en översyn av uppdraget ska göras till i oktober, men det har redan talats om eventuella neddragningar. Insatsen som nu har pågått i 20 år är FN:s dyraste, den kostar 1 miljard dollar om året. Den förre presidenten Joseph Kabila har velat att Monuso ska lämna landet, medan den nya presidenten har lovat att samarbeta med FN-styrkan. Även den senare vill att antalet soldater minskas, men att de som ska vara bra ska vara bättre utbildade och utrustade och mer villig att ta strid med rebellgrupperna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0