Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Nytt ebolavaccin sätts in i Nordkivu

   Ett nytt ebolavaccin kommer att sättas in i Nordkivu i östra Kongo-Kinshasa i november. Det säger Jean-Jacques Muyembe, den läkare som leder den nationella insatsen mot den smittsamma virussjukdomen. Det är framför allt invånarna i några särskilda områden i Nordkivu som i första hand ska vaccineras, samt en del av de som ägnar sig småskalig handel med Rwanda och därför regelbundet reser till grannlandet. Men om allt går bra ska vaccineringsprogrammet utvidgas till Sydkivu och Ituri. Fram till nu har minst 2 144 människor avlidit i ebola sedan epidemin inleddes 2018.

  • September

  • 55 döms för massakrer i Ituri

   En militärtribunal i Bunia dömer 55 människor till livstids fängelse för deras roll i flera massakrer i Djuguterritoriet i den östliga Ituriprovinsen 2017 och 2018 (se Februari, Mars och April 2018). De fälls för brott mot mänskligheten, mord, våldtäkter, plundring och för att ha bränt ner hela byar. Bland dem som döms finns en soldat, en polis och en representant för underrättelsetjänsten, uppger en talesman för den kongolesiska armén. Sju personer frikänns.

  • Nytt ebolavaccin väntas få klartecken

   WHO ser ut att introducera ett andra vaccin mot virussjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa. Tidigare har detta stoppats på grund av motstånd från Oly Ilunga, hälsominister fram till i somras. Han hävdade att det inte var lämpligt att introducera ännu ett vaccin bland en befolkning där misstron mot myndigheter är stark. 

  • Läkare utan gränser kritiserar WHO

   Läkare utan gränser anklagar WHO för att ransonera vaccin mot ebola i Kongo-Kinshasa, där minst 2 100 människor har avlidit i den smittsamma sjukdomen sedan sommaren 2018. Hittills har 225 000 människor vaccinerats, men det är inte tillräckligt för att skydda dem som är i riskzonen för att smittas. Läkare utan gränser säger att detta sker trots att man vet att vaccinet fungerar. WHO förnekar att det ligger något i anklagelsen utan säger att man gör allt man kan för att stoppa epidemin.

  • Demokratiaktivister grips i Goma

   36 demokratiaktivister från Lucharörelsen grips i Goma i Nordkivu i den östra delen av landet då de protesterat mot det indiska telekomföretaget Airtels prispolitik och kräver att det ska kunna aktivera sin gps-funktion för att bistå i sökande efter kidnappningsoffer. De anklagas för att ha riktat "kränkande uttalanden" mot bolaget. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0