Kongo-Kinshasa
Unga kongoleser i en park i huvudstaden Kinshasa, några dagar före jul 2018. Foto: Jerome Delay/TT

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än idag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Rebelledare fälls för krigsbrott

   Rebelledaren Chance Mihonya fälls för krigs- och miljöbrott i en militär domstol i Sydkivu i den östra delen av landet. Mihonya, som deserterade från armén 2019, anses vara skyldig på alla punkter, bland annat kidnappning och tortyr av 10-tals människor och rekrytering av barnsoldater i naturreservatet Kahuzi-Biega (känt för sina utrotningshotade gorillor). Hans fälls också för att medlemmar av hans rebellgrupp våldtagit 13 kvinnor och dödat en man, men även för skadegörelse i reservatet, plundring av mineraler som finns där. En person som åtalats för att ha försett Mihonyas grupp med vapen friades.

  • Vårdanslag på villovägar?

   Få av de projekt, bland annat tolv sjukhusbyggen, som det kongolesiska hälsodepartementet initierat har blivit av som planerat. Den kongolesiska grenen av ett nätverk som granskar offentliga projekt, Publish What You Pay, frågar sig nu vart pengarna som skulle ha gått till projekten finns. Gruppen har undersökt 35 av 77 projekt som det fanns pengar avsatta till i 2019 års budget - motsvarande drygt 17 miljoner dollar, och kommit fram till att inget av dem har avslutats. Den har vänt sig till hälsodepartementet för att det ska redovisa hur pengarna använts, men inte fått något svar. 

  • Tshisekedi ska granska gruvkontrakt med Kina

   President Félix Tshisekedi aviserar att en översyn ska göras av de gruvkontrakt som hans företrädare Joseph Kabila slöt med Kina 2008. Han säger sig vilja ha nya uppgörelser som är mer rättvisa för Kongo-Kinshasa. Enligt det avtal som det handlar om skulle Kina få rätt att bryta koppar och kobolt i utbyte mot en utbyggnad av infrastrukturen till ett värde av 9 miljarder dollar. Efter påtryckningar från IMF skars avtalet ned något.  

  • Minst 1 200 civila offer i Ituri och Nordkivu i år

   Våldet i provinserna Ituri och Nordkivu i östra Kongo-Kinshasa har enligt FN:s flyktingorgan krävt fler 1 200 civila liv sedan början av 2021. Dessutom har minst 1 100 våldtäkter rapporterats. Och UNCHR har registrerat omkring 25 000 brott mot de mänskliga rättigheterna i de två provinserna. De flesta av dåden har begåtts av ADF-gerillan, en islamistisk grupp med rötter i Uganda (enligt organisationen Kivu Security Tracker (KST) har ADF dödat 642 människor sedan början av januari i år). Så sent som i förra veckan dödades ett 30-tal människor  med machete i en by i Ituri. Det finns dessutom omkring en miljon internflyktingar i östra Kongo-Kinsha. UNCHR säger sig behöva 205 miljoner dollar för att bistå dem under 2021, men har hittills bara fått in omkring hälften av pengarna.

  • Minst 129 döda i meningit

   Minst 129 människor i nordöstra Kongo-Kinshasa har avlidit av hjärnhinneinflammation, som också kallas meningit. Både regeringen och Världshälsoorganisationen WHO har skickat personal till området för att få slut på epidemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0