
Kongo-Kinshasa
Det väldiga Kongo-Kinshasa är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än i dag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.
Välj kapitel här
Viktiga händelser
-
2023
-
Striderna tilltar i östra Kongo-Kinshasa, i synnerhet i Nordkivu där tutsigerillan M23, som anses stödjas av Rwanda, avancerar trots en överenskommelse om vapenvila som träffats av östafrikanska ledare. Omkring 1 300 personer rapporteras döda på ett halvår, framför allt i Nordkivu och Ituri, varvid FN:s säkerhetsråd kräver att alla milisgrupper ska upplösas. Internationella brottmålsdomstolen, ICC, inleder en förundersökning om misstänkta krigsförbrytelser begångna av M23. Flera länder, bland dem Angola och Uganda, sänder soldater till regionen, och samarbetsorganisationen i södra Africa, SADC, beslutar att skicka fler. Det sexuella våldet beskrivs av FN som utbrett och sex miljoner människor, varav en miljon första halvåret 2023, uppges ha flytt sina hem, det högsta antalet flyktingar i Afrika. Miljontals människor behöver nödhjälp, enligt FN.
-
2021
-
President Félix Tshisekedi lyckas genom avhopp från den förre presidenten Joseph Kabilas allians skaffa sig kontroll över parlamentet. Tillfälligt belägringstillstånd införs för att få bukt med våldet i den östra delen av landet.
-
2019
-
Félix Tshisekedi tillträder som president. En av hans första åtgärder är att frige 700 politiska fångar.
-
2018
-
President- och parlamentsval hålls till sist, flera år för sent. Félix Tshisekedi från oppositionspartiet UDPS väljs formellt till president, men många tror att den egentliga vinnaren är en annan kandidat, Martin Fayulu.
-
2016
-
President Joseph Kabila sitter kvar, trots att hans mandat har löpt ut .
-
2011
-
Joseph Kabila blir omvald som president. Han besegrar oppositionsledaren Etienne Tshisekedi som vägrar att erkänna sig besegrad.
-
2006
-
Demokratisk författning träder i kraft, fria val hålls, där interimspresidenten Joseph Kabila väljs till president före den förre rebelledare och vicepresidenten Jean-Pierre Bemba. Efter valet bryter strider ut mellan Kabilas och Bembas styrkor.
-
2003
-
”Afrikas första världskrig” som bröt ut 1998 tar formellt slut efter ett fredsavtal som slöts i slutet av 2002. FN skickar åter trupp till Kongo-Kinshasa.2001
President Laurent Kabila mördas av en av sina egna livvakter. Hans son Joseph utses till ny president och inleder en fredsprocess.
-
1999
-
Ett ”krig i kriget” bryter ut i Ituri. Det handlar om en markkonflikt mellan folkgrupperna lendu (mestadels jordbrukare) och hema (mestadels herdar) som förvärras av det större kriget.
-
1998
-
Andra Kongokriget bryter ut och utvecklas till en regional storkonflikt, ibland kallat Afrikas första världskrig. Sex länder deltar, bland annat Rwanda, Uganda och Zimbabwe, liksom en mängd olika rebellgrupper.
-
1996
-
Första Kongokriget där diktatorn Mobutu Sese Seko störtas. Makten tas över av Laurent-Désiré Kabila som utropar sig till president och döper om landet till Demokratiska republiken Kongo.
-
1994
-
Efter folkmordet i Rwanda flyr över en miljon rwandiska hutuer till östra Zaire
-
1971
-
Mobutu byter namn på landet till Zaire och byter själv namn till Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga som ett led i en afrikaniseringskampanj. Många utländska företag nationaliseras.
-
1965
-
Arméchefen Joseph-Désiré Mobutu tar makten i en kupp.
-
1961
-
FN:s generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, omkommer när planet han färdas i störtas under oklara omständigheter
-
1960
-
Kongo-Kinshasa blir självständigt från Belgien. I det första parlamentsvalet segrar Patrice Lumumbas parti MNC. Provinserna Kasai och Katanga bryter sig loss och inbördeskrig bryter ut. FN skickar trupp till Kongo.