Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Fayulu vill ha nytt val om ett halvår

   Martin Fayulu, som enligt det officiella resultatet kom tvåa i presidentvalet i december, skriver i ett brev till Afrikanska unionen (AU) att han anser att valet bör göras om inom ett halvår. Han hävdar i sitt brev att valkommissionen Ceni fabricerat valresultatet.

  • Januari

  • Katolska CLC avstår från protester mot valet

   CLC (Comité Laïc de Coordination) en lekmannaorganisation inom katolska kyrkan i Kongo-Kinshasa, säger att den inte kommer att uppmana till nya protester mot presidentvalet. CLC har spelat en viktig roll i tidigare protester mot president Kabila.

  • Milisledare i Kasai lägger ner vapnen

   Tre milisledare från Kamuina Nsapu (stavas ibland Kamwina Nsapu) i Kasaiområdet överlämnar sig till myndigheterna i en gest till stöd för den nye presidenten Félix Tshisékédi. En av dem, Lokondo Luakatebua, anklagas, enligt en lokal hjälporganisation,  för en operation 2017 då 39 polismän halshöggs. Tidigare under månaden har 600 milismän i samma område lagt ner sina vapen och sagt att de avslutat sitt uppror.

  • Nya nationalförsamlingen samlas

   Den nya nationalförsamlingen samlas för första gången efter valet i december 2018, och inleder arbetet med att få till stånd en provisorisk regering. Félix Tshisékédis parti UPDS har bara cirka 10 procent av  platserna i nationalförsamlingen, vilket gör att den nya presidenten bara har ett ytterst begränsat manöverutrymme.

  • 50 massgravar hittas i Mai-Ndombe-provinsen

   50 massgravar har hittats i Yumbi Mai-Ndombe-provinsen i den västra delen av landet. Det rapporterar UNJHRO, som samlar FN:s fredsbevarande uppdrags människorättsgrupp och FN:s människorättskommissionärs kansli i Kongo-Kinshasa. Det är oklart hur många människor som finns begravda i varje grav, men det rör sig sannolikt om 100-tals döda. Militären i området utlovar en utredning av vad som har hänt. Tidigare i januari sade FN att omkring 890 människor dödats under tre dagar av etniska strider mellan batende- and banunuifolken i området. Senare sänks dldstalet till 535.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0