Kongo-Kinshasa
Unga kongoleser i en park i huvudstaden Kinshasa, några dagar före jul 2018. Foto: Jerome Delay/TT

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än idag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Milisledare döms för brott mot mänskligheten

   Ntabo Ntaberi, en före detta ledare för milisen Ndumas försvar av Kongo (NDC) i Nordkivu, döms av en militärdomstol i Goma till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. Han döms för mord, våldtäkter, sexuellt slaveri och rekryteringen av barnsoldater. Rättegången mot honom har pågått i två år och 178 vittnen har hörts. En arresteringsorder för Ntaberi, som också går under namnet Sheka, utfärdades 2011. Han anklagades då för en rad räder mot byar i Nordkivu. NDC-medlemmar anklagades då för att ha begått 400 våldtäkter och dödat 300 människor, tillsammans med medlemmar från två andra milisgrupper. Vid sidan av Ntaberi döms en ledare för en annan milisgrupp också till livstids fängelse.

  • Tshisekedi försöker lösa tvister med Kabilas allians

   President Félix Tshisekedi gör nu stora ansträngningar för att lösa krisen mellan hans eget och ex-president Kabilas läger inom politiken. Presidentens möjligheter att driva sin egen politik försvåras av den starka ställning som Kabilas allians FCC har i regeringen, parlamentet och provinsförsamlingarna. En konflikt handlar om tillsättningen av tre domare i det mäktiga författningsrådet trots motstånd från FCC. När domarna skulle tillträda i oktober valde premiärminister Sylvestre Ilunga, nationalförsamlingens och senatens talmän att inte delta. Motsättningarna har också lett till att valkommissionen Ceni saknar styrelse, sedan mandaten för medlemmarna löpte ut i juni 2019. Utan en fungerade valkommission kommer det att vara svårt att genomföra president- och parlamentsvalen 2023. I sina försök att låsa läget träffar Tshisekedi Ceni:s chef Corneille Nangaa. 

  • Oktober

  • ADF misstänks för nytt dåd i Nordkivu

   Minst 21 människor, varav 15 kvinnor, dödas i en attack mot byn Lisasa i Nordkivu i den östra delen av landet. ADF-milisen misstänks för dådet. Enligt flera källor kidnappas samtidigt ett okänt antal personer, en vårdcentral plundras och en katolsk kyrka vanhelgas. ADF, en muslimsk våldsgrupp som bildades i Uganda på 1980, misstänks ha dödat 600 människor i östra Kongo-Kinshasa sedan regeringsarmén inledde en offensiv mot den i november 2019.

  • Avväpning av milis inleds

   Avväpningen av rebellgrupper i provinsen Ituri inleds nu, åtta månader efter att ett fredsavtal undertecknats. 31 man från FRPI-milisen lämnar i en ceremoni ifrån sig sina vapen till företrädare för regeringsarmén. De cirka 1 000 man som ska avväpnas ska antingen integreras i regeringsarmén eller i samhället. De FPRI-medlemmar som inte misstänks för krigsbrott eller brott mot mänskligheten ska beviljas amnesti.

  • Över tusen fångar rymmer efter fängelseattack

   Omkring 1 300 fångar tros ha rymt från ett fängelse i Beni i Nordkivu. Det blir möjligt sedan fängelset angripits av ADF-milisen, en militant islamistisk grupp som bildades 1996 i Uganda. Det är oklart vad ADF vill uppnå, men gruppen misstänks ha dödats omkring 570 människor i östra Kongo-Kinshasa sedan den kongolesiska armén inledde en offensiv mot den i slutet av 2019 (se November 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0