Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • FCC och Cach bildar regering

   Ett halvår efter Félix Tschisékédis seger i presidentvalet (se December 2018) går de två politiska motståndarlägren FCC och Cach samman i en pakt för att bilda en gemensam regering. Regeringsbildningen har dragit ut på tiden på grund av att den besegrade presidenten Joseph Kabilas parti FCC vann klara majoriteter i parlamentets båda kamrar. Nu ingår FCC ett regeringssamarbete med Tschisékédis Cach. Premiärminister Sylvestre Ilunga Ilunkamba kommer att få sitta kvar på sin post och leda en regering med 65 medlemmar: 42 från FCC och 23 från Cach.

  • WHO utlyser internationellt krisläge på grund av ebola

   Efter att det första ebolafallet nu rapporterats från storstaden i Goma i Nordkivu beslutar WHO att utlysa ett "internationellt krisläge". Förhoppningen är bland annat att det ska få stora givarländer att skänka mer pengar till insatser mot ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa. WHO betonar dock att sjukdomen utgör ett hot i regionen inte på en global nivå, och att inga gränser behöver stängas eller att handeln måste begränsas. Hittills har närmare 1 700 människor avlidit till följd av sjukdomen sedan sommaren 2018. Ett nytt ebolafall har också rapporterats i Uganda,  där man nu söker efter närmare 600 personer som varit i kontakt med den drabbade kvinnan.

  • Första ebolafallet upptäcks i Goma

   Det första fallet av virussjukdomen ebola har nu upptäckts i Goma i Nordkivu i den östra delen av landet. Den smittade är en pastor som hade besökt ebolasmittade personer i staden Butembo, ett 20-tal mil norr om Goma. och som insjuknat under bussresan hem. Myndigheterna tonar ned riskerna med att sjukdomen ska få fäste i staden som har över en miljon invånare. Sedan utbrottet inleddes sommaren 2018 har nästan 2500 människor smittats av fler än 1 600 har avlidit till följd av sjukdomen.

  • Bosco Ntaganda fälls för krigsbrott

   ICC fäller rebelledaren Bosco Ntaganda, också kallad Terminator, för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Den fällande domen gäller 18 åtalspunkter bland annat mord, våldtäkt, sexuellt slaveri och rekrytering av barnsoldater, brott som ska ha begåtts åren 2002 och 2003 när han var ledare för UPC-milisen i Ituri i östra Kongo. Han anslöt sig senare till en annan rebellgrupp M23 som lade ned sina vapen 2013. Påföljden meddelas vid ett senare datum. Ntaganda försvarsadvokater hävdar att den förre rebelledaren också ska ses som ett offer då han själv rekryterats som soldat när han var barn. Han blir nu den fjärde personen som fälls av ICC.

  • Juni

  • Nya våldsdåd tvingar 300 000 på flykt i Ituri

   De nya våldsamma konflikter som blossat upp mellan Hema- och lendufolken i Ituri-provinsen har tvingat omkring 300 000 människor på flykt hittills i juni. Omkring 160 människor rapporteras ha dödats i de senaste striderna. Exakt vad som utlöst oroligheterna är inte känt, men våldet lär försvåra arbetet med att bekämpa den pågående ebolaepidemin i landet. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0