Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Kongo-Kinshasa stänger gränserna

   President Félix Tshisékédi utlyser undantagstillstånd och stänger Kongo-Kinshasas gränser för att förhindra att det nya coronaviruset sprider sig i landet. Hela Kinshasa sätts i karantän. Hittills har ett 40-tal fall av covid-19 rapporterats i landet och tre människor har avlidit i virussjukdomen. Presidenten aviserar även ett stopp för all inrikes flygtrafik och alla flodtransporter från huvudstaden Kinshasa. Redan veckan innan förbjöds all flygtrafik från länder som drabbats hårt av den pågående pandemin. Klubbar, restauranger och barer har tvingats stänga och alla större folksamlingar har förbjudits. Alla som inte har arbeten som anses oumbärliga uppmanas att från lördag 28 mars stanna hemma i fyra dagar, sedan får de två dagar på sig att skaffa det de behöver, sedan ska alla hålla sig hemma igen i fyra dagar. Detta ska sedan upprepas flera gånger under de kommande tre veckorna.

  • Minst 30 fall av covid-19 i Kongo-Kinshasa

   Kongo-Kinshasas näst största stad, Lubumbashi, sätts i karantän i 48 timmar sedan två personer som smittats av covid-19 anlänt dit med flyg från Kinshasa. Sammanlagt har 30 fall av covid-19 rapporterats i landet sedan den 10 mars, och två människor har avlidit av sjukdomen. En dag senare kommer uppgifter om att den kongolesiska musikstjärnan Manu Dibango avlidit i virussjukdomen i Paris vid 86 års ålder.

  • Våldet ökar i Ituri

    Våldet ser ut att tillta i Ituri-provinsen i den östra delen av landet. Bara sedan början av mars har minst 50 människor dödats. 15 av dem under natten mellan 14 och 15 mars, enligt lokala källor. 700 människor har dödats i området sedan 2017, människor har också våldtagits och utsatts för andra svåra övergrepp. En liten, föga känd, milisgrupp Codeco, misstänks ligga bakom dåden. Den anser sig försvara det jordbrukande lendu-folket i provinsen. Särskilt utsatt för våldet är män från det boskapsskötande hema-folket. Det är oklart vilka mål Codeco har, men en biskop i regionen beskriver milisen som en religiös sekt. Mellan 1999 och 2003 dödades tusentals människor i våld mellan lendu och hema, men hema har valt att inte återuppliva sina gamla milisgrupper under det senaste våldsutbrottet.

  • Två veckor utan nya ebolafall

   Den sista patienten har nu lämnat behandlingscentret mot ebola i Beni i Nordkivu i den östra delen av landet, meddelar WHO. Inga nya fall har rapporterats på två veckor. För att landet ska sägas vara helt fritt från ebola måste det gå 42 dagar utan nya fall. Sedan ebolautbrottet inleddes 2018 har 2 300 människor avlidit i sjukdomen.

  • Februari

  • Budgeten för 2020 halveras

   Den kongolesiska statens inkomster har minskat så pass mycket att statsbudgeten för 2020 nu måste halveras. Det gör det svårt för president Félix Tshisékédi att genomföra sitt planerade program för att försöka minska fattigdomen i landet. Han har bland annat planerat att avskaffa alla avgifter för grundskoleutbildning, och på längre sikt skapa ett nationellt hälsosystem. Ett viktigt skäl till de ekonomiska problemen är, enligt finansdepartementet, ett stort prisfall på kobolt i slutet av 2019. Det krislån på drygt 368 miljoner dollar som IMF beviljade 2019 (se December 2019) kommer inte att räcka till för att täcka inkomstbortfallet. Landet har sedan tidigare stora problem med att pengar försvinner via korruption, att det saknas nödvändig kompetens och att det råder stora inkomstklyftor i samhället. Två kongoleser av tre beräknas klara sig på mindre än 2 dollar om dagen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0