Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Protester mot chefsbyte i valkommissionen

   Nationalförsamlingens beslut att utse Ronsard Malonda till ny ordförande för landets valmyndighet, Ceni, utlöser protester i såväl Kinshasa som i flera andra större städer. Två demonstranter skjuts ihjäl, en polis lynchas och ytterligare ett antal människor skadas. I Kinshasa sätts tårgas in för att skingra demonstranterna. Flera nya protester är planerade senare i juli, trots att inrikesminister Gilbert Kankonde har förbjudit alla demonstrationer med hänvisning till den pågående coronapandemin. Malonda har tidigare anklagats för att ha riggat val för att gynna den förre presidenten Joseph Kabila. President Félix Tshisekedi har godkänt utnämningen av Malonda.

  • Anklagelser om korruption uppenbarar spricka inom regeringen

   Sprickan inom regeringskoalitionen mellan president Tshisekedis partiallians Cach och den förre presidenten Joseph Kabilas FCC blir allt mer uppenbar. I ett brev till premiärminister Sylvestre Ilunga Ilunkamba framför vice hälsominister Albert M'Peti Biyombo – de tillhör bägge Kabilas läger –anklagelser om att hälsodepartementet styrs av ett "maffianätverk" som skor sig på pengar som är avsedda för insatser mot covid-19. Departementet keds av hälsominister Eteni Longondo från presidentens parti UDPS. Brevet ska ha varit hemligstämplat, men har trots det läckt ut i sociala medier.  Tidigare har en FCC-ledamot vänt sig till parlamentet för att påtala missförhållanden. Jean-Jacques Muyembe, den läkare som leder insatsen mot covid-19, sade, enligt nyhetsbyrån AFP, den 20 juni att han hittills har tagit emot 1,4 miljoner dollar, trots att hälsoministern redan i maj sagt att regeringen lagt ut över 10 miljoner dollar på arbetet mot det nya coronaviruset.

  • FN: 800 människor har dödats av ADF-gerillan

   Den islamistiska ADF-gerillan, med rötter i Uganda, har dödat minst 800 människor i östra Kongo-Kinshasa sedan början av 2019, enligt FN:s rättsorgan UNJHRO. FN-organet säger att ADF-medlemmarna kan ha gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Offren har antingen dödats med machete eller skjutits ihjäl.

  • Coronarestriktionerna förlängs

   Regeringen förlänger coronarestriktionerna i ytterligare 15 dagar. En del parlamentsledamöter har invändningar på grund av oro för vilka konsekvenser det ska få för landets ekonomi. Veckan innan hävdes dock förbudet mot inrikes flygresor. I början av veckan inledde vårdpersonal i Kinshasa, där de flesta fallen av covid-19 finns, en strejk i protest mot att de inte har fått någon lön på tre månader. Hittills har landet haft drygt 7 400 bekräftade fall av covid-19 och 182 dödsfall i virussjukdomen har rapporterats.

  • Juni

  • UNHCR: En miljon människor har tvingats fly sedan årsskiftet

   Våldsamheterna i östra Kongo-Kinshasa har tvingar över en miljon människor att fly från sina hem sedan början av året, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, som samtidigt uttrycker stor oro över att väpnade grupper i ökande utsträckning angriper flyktingarna. Mest utsatta under de senaste två månaderna är Djugu i Ituriprovinsen, Fizi och Mwenga i Sydkivu samt Masisi och Rutshuru i Nordkivu. UNHCR uppmanar kongolesiska myndigheter att göra mer för att stärka säkerheten i den här delen av landet samt för att lagföra dem som begår övergrepp. Den senaste flyktingvågen innebär att det finns cirka fem miljoner internflyktingar i Kongo-Kinshasa.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0