Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Valmaskiner förstörs i brand

   Två tredjedelar av de elektroniska valmaskiner som skulle ha använts i Kinshasa-området har förstörts i en brand i en depå. Enligt myndigheterna handlar det om en anlagd brand. Oppositionen har tidigare anklagat regeringen för att vilja använda valmaskinerna, som köpts in från Sydkorea (se April 2018), för att manipulera valresultatet. Företrädare för valkommissionen säger att valet trots detta kommer att genomföras som planerat. Samtidigt rapporteras att en tonårspojke skjutits ihjäl av polisen när han skulle delta i ett valmöte för presidentkandidaten Félix Tshisékédi i staden Mbuji-Mayi i Kasaï-Oriental-provinsen. 

  • Flera döda i samband med valmöten

   Två människor dödas och ett 40-tal skadas när polis ingriper mot ett valmöte för presidentkandidaten Martin Fayulu  i Lubumbashi i den östra delen av landet. Det uppger aktivister till brittiska BBC och hävdar att 15 personer har skottskador. Enligt polisen har två personer skadats och inga dödsoffer krävts. Dagen innan dödades två människor i sammandrabbningar mellan  polis och Fayuluanhängare i staden Kalemie i närheten av Tanganyikasjön. Fayulu hade tidigare klagat på att han hindrats från att hålla valmöten i Lubumbashi.

  • Tio döda i massaker i Beniregionen

   Minst tio människor dödas i staden Oicha i Beni-regionen i den östra delen av landet. ADF-Nalu-gerillan, som har sina rötter i Uganda, misstänks för dådet.

  • EU förlänger sanktioner mot Shadary

   EU beslutar att förlänga sanktionerna mot Emmanuel Ramazani Shadary, regeringsalliansens kandidat i det kommande presidentvalet, och 13 andra som misstänks för grova människorättsbrott.  Sanktionerna mot Shadary infördes för den roll han har spelat i våldsamma tillslag mot oppositionen under sin tid som inrikesminister. EU har både fryst de ekonomiska tillgångar som han har i Europa och infört ett reseförbud.

  • Minst 17 döda i våldsdåd i Nordkivu

   ADF-Nalu-gerillan misstänks för två attacker i Nordkivu, i närheten av staden Beni, som kräver minst 17 liv. Tolv av offren dödas i Mangolikene i Benis utkant, och ytterligare fem människor förlorar livet i Paida-området. Enligt bedömare är det i många fall oklart om det är ADF-Nalu som ligger bakom de mord, rån, kidnappningar och andra våldsdåd som den kongolesiska militären anklagar dem för.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0