Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Tufft första år för Tshisékédi

   Ett år efter maktskiftet i Kongo-Kinshasa är det tydligt att president Félix Tshisékédi inte har lyckats särskilt väl med att genomföra de reformer han tidigare utlovat, för att bekämpa fattigdomen och den utbredda korruptionen i landet. Han har inte heller lyckats stärka säkerheten i den oroliga östra delen av landet. Det faktum att företrädaren Kabilas läger kontrollerar parlamentet, nationalförsamlingen, sätter tydliga ramar för det handlingsutrymme som han har. På pluskontot finns dock några saker, bland annat har respekten för mötesfriheten stärkts och politiska fångar frigetts. Han har inlett en dialog med flera grannländer för att försöka minska spänningarna i öster och han har även gjort stora ansträngningar för att bryta Kongo-Kinshasas isolering på ett vidare internationellt plan. Samtidigt är det tydligt att det råder spänningar mellan presidentens och ex-presidentens läger. Tshisékédi har dock börjat ta sig ton och har hotat med att avskeda ministrar från Kabilas partiallians, Kongos gemensamma front (FCC), eller att upplösa nationalförsamlingen, något även hans anhängare menar skulle vara ödesdigert. 

  • Risk för ökat våld i östra Kongo-Kinshasa

   Kongo-Kinshasas grannländer Rwanda, Uganda och Burundi, misstänks för att stödja olika kongolesiska rebellgrupper i den östra delen av landet. Internationella krisgruppen (ICG) varnar nu i en rapport för att konflikterna i regionen riskerar att förvärras ytterligare om grannländerna ökar sitt stöd till rebellerna och påpekar att en mängd väpnade grupper är aktiva i området, och att dessa samarbetar, men att dessa allianser snabbt kan förändras. President Félix Tshisékédi har försökt att hantera läget genom samtal med grannländerna. ICG avråder honom i sin rapport från att låta Rwanda, Uganda och Burundi delta i gemensamma militära operationer i östra Kongo-Kinshasa.

  • 30 soldater har dödats av islamistgrupp, enligt militären

   Islamistrebeller från ADF-Nalu dödar 30 soldater och sårar 70 i samband med strider i Nordkivu, enligt militära källor. Det sker under regeringsarméns senaste offensiv mot gruppen.

  • Mässlingen kräver 6 000 liv i Kongo-Kinshasa

   Omkring 6 000 människor har avlidit i den mässlingsepidemi som bröt ut i början av 2019. 310 000 misstänkta fall av sjukdomen har rapporterats, enligt WHO, och samtliga av landets 26 provinser berörs. I september 2019 inledde WHO och regeringen ett vaccinationsprogram, sedan dess har ungefär 18 miljoner barn under fem år vaccinerats. Det betyder att ungefär dubbelt så många människor har avlidit av mässlingen än av det utbrott av virussjukdomen som pågår i den östra delen av landet.

  • ADF-Nalu har dödat 60 soldater, enligt armén

   Rebeller från islamistgruppen ADF-Nalu har sedan oktober 2019 dödat 60 kongolesiska soldater i området kring staden Beni i den östra delen av landet, enligt uppgifter en talesman för armén. Dessutom har 175 soldater sårats. Det har skett i samband med en militär kampanj mot ADF-Nalu. Talesmannen tillbakavisar också uppgifter som sprids via nätet om att både militären och FN-styrkan Monusco samarbetar med ADF-Nalu. Enligt civila organisationer har minst 200 människor fallit offer för islamistrebellerna under samma tidsperiod. Dagen efter aviserar militären att 16 medlemmar av milisen Codeco dödats i den guldrika Ituriprovinsen. Codeco beskrivs av nyhetsbyrån AFP som en politisk-religiös sekt med hemvist bland lendu-folket. Myndigheterna anklagar milisen för att ha dödat minst 160 människor sedan juni 2019. Dess våldsdåd ska ha tvingat omkring 300 000 människor på flykt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0