Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • 27 döda i ny massaker i Nordkivu

   Minst  27 människor har dödats i en ny massaker i Beni-områden i Nordkivu. Även denna gång misstänks den islamistiska rebellrörelsen ADF-Nalu ligga bakom dådet. Det betyder att minst 107 männskor har dödats i regionen bara sedan den 5 november.

  • ICC avvisar Bembas överklagan

   ICC avvisar den överklagan som den förre vicepresidenten och milsledaren Jean-Pierre Bemba lämnat in. Därmed fastställs den ettåriga fängelsedomen mot honom. Han fälls för att ha mutat vittnen i rättegången mot honom. Han behöver dock inte avtjäna något straff på grund av den tid han redan har tillbringat i fängsligt förvar. Bemba dömdes 2016 för krigsbrott och brott mot mänskligheten, men friades i juni 2018 av ICC:s appellationsdomstol. Domen betyder att det blir svårt för Bemba att engagera sig i den kongolesiska politiken. Han fick till exempel inte rätt att delta i det presidentval som hölls i slutet av 2018.

  • Oroligheter kring Beni kräver tiotals liv

   Nya våldsdåd i närheten av Beni i Nordkivu i den östra delen av landet väcker protester från stadens invånare som anklagar FN och regeringsstyrkorna för att inte göra tillräckligt för att skydda dem. Demonstranterna sticker en FN-förläggning och stadshuset i brand och uppmanar FN-styrkan Monsuco att lämna området då den ändå inte ingriper mot våldet. Sju människor dödas i samband med detta, och ännu fler skadas, bland annat tre soldater. Utlösande faktor var en räd natten innan då åtta civila kongoleser dödats. Den islamistiska rebellrörelsen ADF-Nalu misstänks ligga bakom dådet. Mer än 60 civila har dödats i området kring Beni under november månad sedan den kongolesiska armén på egen hand inlett en offensiv mot ADF-Nalu. Företrädare för Monsuco säger att den inte kan delta i operationer i en krigszon utan särskilt tillstånd för det. President Félix Tshisékédi svarar med att utlova att FN och regeringsarmén ska genomföra gemensamma operationer för att skydda civila. Senare inleder Monusco en utredning av det som hände kring protesterna i Beni, då en FN-soldat misstänks för dödsskjutningen av en demonstrant. ADF-Nalu tos ha dödat över 1 000 civilpersoner i Kongo-Kinshasa sedan 2014.

  • Bosco Ntaganda döms till 30 års fängelse

   Den förre rebelledaren Bosco Ntaganda, också kallad Terminator, som ICC fällde för krigsbrott och brott mot mänskligheten i juli (se 8 juli 2019). Han döms nu till 30 års fängelse för övergreppen som begicks i Ituri i östra Kongo-Kinshasa 2002 och 2003, då han var en av ledarna för UCP-milisen och dess militära gren FPLC, och angrep alla som inte tillhörde folkgruppen hema. Det är den längsta dom som ICC utfärdat hittills och det är första gången domstolen dömer någon för sexuellt slaveri. Han blev 2013 den första person som frivilligt överlämnat sig till ICC, efter att den rebellrörelse han tillhörde då, M23, hade besegrats.

  • Oktober

  • Armén aviserar offensiv i östra Kongo-Kinshasa

   Den kongolesiska regeringsarmén aviserar en offensiv mot de många milisgrupper som orsakar kaos i den östra delen av landet. En talesman för armén, general Richard Kasonga, säger att målet är att utplåna alla dessa grupperna, både de som har rötter inom landet och de som har sitt ursrprung i grannländerna. Operationen inleds i Nordkivu, där bland annat ADF-Nalu, med ursprung i Uganda, har dödat hundratals människor. En annan grupp är FDLR, med rwandiska rötter.  Kongo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda och Tanzania ska tidigare i oktober ha kommit överens om att gemensamt agera mot grupperna. Det har fått FN att göra en markering om att dess styrkor i Kongo-Kinshasa inte kommer att delta i några operationer som genomförs av militär från grannländerna. Leila Zerrougui, chef för fredsstyrkan Monusco, och att den bästa metoden att nå fred är att återupprätta statens auktoritet i östra Kongo-Kinshasa.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0