Kongo-Kinshasa
Unga kongoleser i en park i huvudstaden Kinshasa, några dagar före jul 2018. Foto: Jerome Delay/TT

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än idag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Italiens ambassadör dödas i attack mot kolonn

   En kolonn från FN:s livsmedelsprogram WFP beskjuts utanför Goma i den östra delen av landet. Italiens ambassadör i Kongo-Kinshasa Luca Attanasio som färdas i kolonnen skadas så svårt att han senare avlider. Även en italiensk militärpolis och ytterligare en person dödas. Attacken tros ha varit ett kidnappningsförsök. Senare pekar det kongolesiska inrikesdepartementet ut hutumilsen FDLR för dådet. FDLR förnekar all inblandning och menar att det istället är den kongolesiska eller den rwandiska armén som ligger bakom dådet.

  • UNHCR: Över 2 000 civila offer i östra Kongo-Kinshasa 2020

   Över 2 000 civilpersoner dödades i östra Kongo-Kinshasa under 2020, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, de flesta av dem föll offer för de väpnade grupper som är aktiva i området. Hårdast drabbat var provinsen Ituri, med 1 240 civila dödsoffer, följt av Nordkivu med 590 och Sydkivu med 290. Läget ser inte ut att förbättras under 2021, då en rad nya attacker mot civilbefolkningen har rapporterats. Enligt en talesperson för UNCHR tvingas människor också betala "skatt" till grupperna, som också begränsar deras rörelsefrihet. Attacker sker ofta när våldsgrupperna misstänker befolkningen för att samarbeta med kongolesiska säkerhetsstyrkor. Minst fem miljoner människor har tvingats fly undan våldsamheter under de senaste två åren. Bara i Nordkivu finns omkring två miljoner internflyktingar. UNHCR har bara fått in en bråkdel av de pengar som behövs för dess verksamhet i området.

  • Före detta gruvchef blir ny premiärminister

   President Tshisekedi utnämner Sama Lukonde Kyenge, tidigare chef för det statliga gruvbolaget Gécamines till ny premiärminister. Det sker efter att han tidigare gjort flera ommöbleringar i ledningen för Gécamines. Utnämningen möjliggör för presidenten att utse en mer lojal regering än den tidigare. Lukonde säger själv att hans huvuduppgift blir att försöka skapa fred i den östra och den sydöstra delen av landet. Hans parti  Avenir du Congo (ACO) anslöt sig till Tshisekedis allians Cach inför valet 2018. Han gratuleras av Moïse Katumbi, som sägs ha tackat nej till jobbet. Lukonde har tidigare varit sportminister och har haft nära band till Katumbi.

  • Nytt dödsfall i ebola i Nordkivu

   Ett nytt dödsfall i ebola rapporteras från Nordkivu i östra Kongo-Kinshasa. Det sker tre månader efter att landet deklarerats vara fritt från viruset. Världshälsoorganisationen WHO personal i området säger sig redan ha spårat ett 70-tal personer som varit i kontakt med den avlidna kvinnan.

  • Tshisekedi ny AU-ordförande

   President Félix Tshisekedi väljs till ny ordförande i Afrikanska unionen (AU) för ett år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0