Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Milisgrupper utlovar vapenvila i Sydkivu

   Ett 70-tal milisgrupper i den östliga provinsen Sydkivu säger sig ha upphört med alla fientligheter. Det säger en civil representant för miliserna efter ett tre dagar långt möte i Murhesa, i närheten av provinshuvudstaden Bukavu, delvis organiserat av en amerikansk grupp för konfliktlösning, Search for Common Ground. Den biträdande försvarsministern Sylvain Mutombo har också deltagit i mötet. Efter ett liknande möte i slutet av 2019 gav 32 grupper ett liknande löfte, men enligt en observatörsorgansation Kivu Security Tracker (KST) har olika milisgrupper dödat  139 människor i Sydkivu sedan årsskiftet.

  • 58 döda i nya våldsdåd i Ituri

   58 människor dödas i nya våldsdåd i ett skogsområde kallat Tshabi i den östliga Ituriprovinsen. Ytterligare ett antal människor befaras ha kidnappats, enligt ögonvittnen. Många invånare har också flytt från området. Den militanta ADF-gerillan, en muslimsk grupp med rötter i Uganda, misstänks ligga bakom dådet.

  • Demonstrationer till stöd för Mukwege

   Hundratals människor samlas i Bukavu i Nordkivu för att visa sitt stöd för läkaren Denis Mukwege som på sistone fått ta emot flera dödshot (se Augusti 2020). De kräver att han ska få skydd, och att Rwandas nye ambassadör i landet ska utvisas och anklagar honom för att försöka skriva om historien när det gäller rwandisk inblandning i massakrer i östra Kongo-Kinshasa under inbördeskrigen. Senare säger FN att man åter ska stärka säkerheten för Mukwege.

  • Soldater och polis fälls för våldtäkter

   21 militärer och en polis fälls för våldtäkter av en militärdomstol i Sydkivu. Övergreppen ska ha begåtts i Ruziz, ett slättområde mellan Bukavu och Uvira. Bland de 23 offren finns en nioårig flicka och en ung pojke, enligt uppgifter från Panzistiftelsen, som leds av Denis Mukwege som 2018 tilldelades Nobels fredspris för sitt arbete med våldtagna kvinnor.

  • FN-chef: Rebeller bör inte få amnesti vid fredsavtal

   Leila Zerrougui, som är chef för FN-styrkan Monusco, säger att hon inte anser att rebeller som begår svåra övergrepp bör få amnesti vid ett eventuellt fredsavtal. Om man skulle ge dem amnesti är det som om en del fakta inte skulle existera, och refererar till de våldsdåd som utförts av grupper som ADF och Codeco i Nordkivu respektive Ituri i den östra delen av landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0