Kongo-Kinshasa
Foto: Flickr/Julien Harneis

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo), beläget i Centralafrika med en kort kuststräcka i väster mot Atlanten, är en av Afrikas mest oformliga koloniala skapelser. Landets gränser stakades ut utan hänsyn till invånarna och de traditionella riken som tvingades samman. Här finns naturresurser som kunde ha gjort landet till ett av världens rikaste, istället har invånarna både under kolonialtiden och efter självständigheten från Belgien 1960 plågats av fattigdom under korrumperade härskare och brutala miliser.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Minst 50 döda i strider i Ituri

   Minst ett 50-tal människor rapporteras ha dödats i våldsamheter i den östliga Ituri-provinsen. Det är inte helt klarlagt vad som har orsakat striderna, men de äger rum i ett område där spänningar mellan hema- och lendufolken krävt tiotusentals liv mellan 1999 och 2003. Mycket talar också för att antalet dödsoffer är högre än 50. Många människor har också tvingats på flykt undan oroligheterna. Samtidigt pågår arbetet med att bekämpa ebolaepidemin i Ituri och grannprovinsen Nordkivu.

  • Mässlingsepidemi befaras ha krävt 1 500 liv

   Omkring 1 500 personer befaras sedan årsskiftet ha avlidit av mässlingen i Kongo-Kinshasa, enligt hälsovårdsmyndigheternas och Läkare utan gränsers beräkningar. Under samma period ska 87 000 människor ha smittats av mässlingen. Sjukdomsfall har rapporterats från 23 av landets 26 provinser. I april vaccinerades över två miljoner barn och en ny vaccinationskampanj ska inledas inom de närmaste dagarna.

  • Maj

  • Étienne Tshisékédi kvarlevor skickas hem

   Kvarlevorna efter den förre oppositionsledaren Étienne Tshisékédi, far till den nuvarande presidenten, har nu skickats till hemlandet. Étienne Tshisékédi  avled i Belgien 2017, vid 84 års ålder. Tusentals människor samlas på gatorna, många av dem i vita kläder som en symbol för att den förre oppositionspolitikern var fri från korruption. Rwandas president Paul Kagame och hans kollega från Angola, João Lourenço, och Denis Sassou Nguesso, från Kongo Brazzaville, kommer nu till Kinshasa för att delta i de ceremonier som ska hållas för att hedra Étienne Tshisékédi. En mässa hålls bland annat i Martyrstadion i Kinshasa. Arenan, som rymmer 80 000 åskådare, är dock långt ifrån fullsatt. Han begravs den 2 juni i Nsele i utkanten av Kinshasa.

  • Ilunga Ilunkamba blir ny premiärminister

   President Félix Tshisékédi utser en politisk veteran den 78-årige Sylvestre Ilunga Ilunkamba till ny premiärminister. Det sker efter en överenskommelse mellan Tshisékédi och hans företrädare Joseph Kabila. 

  • Katumbi återvänder hem

   Oppositionspolitikern Moïse Katumbi återvänder till hemlandet efter tre år i självvald exil. Katumbi, som är en framgångsriuk affärsman, var tidigare en populär guvernör i Katanga. Han hindrades från att delta i presidentvalet 2018. Han flyger nu hem i ett privat flygplan och möts av anhängare som klädda i vitt samlats längs resvägen mellan flygplatsen i Lubumbashi, som numera utgör en del av Haut-Katanga-provinsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0