Kongo-Kinshasa
Unga kongoleser i en park i huvudstaden Kinshasa, några dagar före jul 2018. Foto: Jerome Delay/TT

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än idag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • IS säger sig ha utfört självmordsdåd i Nordkivu

   Islamiska statens centralafrikanska provins (Iscap) säger sig ha utfört sitt första självmordsattentat i Kongo-Kinshasa. Det ska ha utförts i en bar i staden Beni i provinsen Nordkivu. Samtidigt tar gruppen på sig ett sprängdåd i en kyrka och flera attentat mot säkerhetsstyrkor i Ituri. I kongolesiska medier anklagas ADF-gerillan för dåden. Det råder en viss oklarhet om det handlar om samma grupp. I början av juli kommer nya rapporter om att ADF misstänks ha dödat 10 civilpersoner i Beni, vilket leder till regeringskritiska protester där. Det var det första våldsdådet i Rwangoma-distriktet i staden sedan december 2019. Enligt uppgifter från den katolska kyrkan i Kongo-Kinshasa har ADF dödat minst 6 000 människor sedan 2013. Kivu Security Tracker säger att, enbart i Beni har över 1 200 civila dödats av gruppen sedan 2017.

  • Israelisk miljardär fråntas oljekontrakt

   Grupper som arbetar mot korruption välkomnar myndigheternas beslut att frånta den israeliske miljardären Dan Gertler två gamla kontrakt att söka efter olja. De två bolag som varit inblandade i sökandet uppmanas att lämna över sina resultat till myndigheterna. Gertlers jurister ifrågasätter detta och menar att det finns domstolsbeslut om att de får fortsätta sökandet. Gertler tilldelades prospekteringsrättigheterna i maj 2010, då Kongo-Kinshasa styrdes av Joseph Kabila. Miljardären anklagas för att ha utnyttjat sin vänskap med den dåvarande presidenten för att få sådana kontrakt till underpris.

  • Nya restriktioner införs på grund av ökad smittspridning

   Nya restriktioner införs i området kring huvudstaden Kinshasa sedan antalet fall av covid-19 ökat. Många har smittats av deltavarianten av viruset som först upptäcktes i Indien och som tycks vara mer smittsamt än tidigare varianter. För att få bukt med smittan förbjuds alla större möten och all gatuförsäljning och begränsningar införs även för hur många som får resa i bussar och andra fordon. De som bryter mot reglerna kan dömas till böter på motsvarande 1 000 dollar.

  • Presidenten i blåsväder efter bilgåvor till parlamentariker

   President Félix Tshisekedi hamnar i blåsväder om att han har skänkt jeepar till samtliga av nationalförsamlingens 500 ledamöter. I ett ljudklipp som sprids i sociala medier säger talmannen Christophe Mboso att lyxbilarna är en gåva från presidenten till politiker som anslutit sig till hans styrande allians. Det är oklart om inköpen gjorts  med statliga medel eller om presidenten använt sina egna pengar. Oppositionen och rättighetsgrupper kritiserar presidentens agerande och menar att alla som tar emot ett fordon är korrumperade.

  • Före detta presidentrådgivare får straff kortat

   Vital Kamerhe, som 2020 dömdes ill 20 års hårt straffarbete för korruption (se Juni 2020), får sitt straff kortat till 13 år i appellationsdomstolen. Han var tidigare president Félix Tshisekedi stabschef och talman i nationalförsamlingen och menar att rättsprocessen mot honom är politiskt motiverad. Även en libanesisk affärsman, Jammal Samih, som fälldes samtidigt med Kamerhe får sitt straff kortat från 20 år till sex år, och en tredje person som fällts i samma fall, Jeannot Muhima Ndoole, fått sitt straff halverat från två år till ett år. Kamerhes parti UNC hotar nu att lämna presidentens heliga allians. I den första domen ingick ett tioårigt förbud att delta i politiken, men det är oklart hur detta blir nu (inga journalister fick sitta med under förhandlingarna).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0