Kongo-Kinshasa
Unga kongoleser i en park i huvudstaden Kinshasa, några dagar före jul 2018. Foto: Jerome Delay/TT

Kongo-Kinshasa

Det väldiga Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) är till ytan Afrikas näst största land. Gränserna stakades ut under kolonialtiden utan hänsyn till invånarna i de traditionella riken som tvingades samman. Än idag lever befolkningen med konsekvenserna av det som hände då. Landet är rikt på naturresurser men krig och konflikter, korruption och dåligt ledarskap har hämmat utvecklingen och majoriteten av invånarna lever under svåra förhållande och i utbredd fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Demonstranter kräver neutral valmyndighet

   Tiotusentals oppositionsanhängare demonstrerar i Kinshasa för att sätta kraft bakom krav på att landets valmyndighet Ceni ska vara neutral och att politikernas inflytande över den ska avskaffas. Demonstrationen leds av Martin Fayulu, som kandiderade i presidentvalet 2018 och som många menar var den som vann valet, och den förre premiärministern Adolphe Muzito. Grupper från regeringspartiet UDPS försöker stoppa demonstranterna som dock lyckas välta en staty av president Félix Tshisekedi. Polis sätter in tårgas för att upplösa demonstrationen.

  • FN: Över 29 miljoner invånare hotas av matbrist

   Fler än 29 miljoner människor, nästan en tredjedel av invånarna i Kongo-Kinshasa, har inte tillräckligt med mat att äta, varnar FN. Och påpekar att man bara fått in ungefär en fjärdedel av de knappa 2 miljarder dollar som organisationen behöver för sina humanitära insatser 2021. Läget i Kongo-Kinshasa förvärras av att det finns omkring fem miljoner internflyktingar i landet.

  • September

  • WHO-chefen ber om ursäkt för övergrepp mot kvinnor

   WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus ber om ursäkt för de övergrepp mot kvinnor som organisationens personal har begått I Kongo-Kinshasa där de deltog insatser mot den smittsamma virussjukdomen ebola mellan 2018 och 2020. Det sker samtidigt som en rapport presenteras där 10-tals kvinnor berättat om hur de erbjudits arbete i utbyte mot sex eller hur de har våldtagits. Tedros beskriver detta som en svart dag för WHO och lovar att förövarna ska ställas till svars för övergreppen. En särskild kommission har pekat ut ett 80-tal förövare, varav 21 arbetade för WHO.

  • Rebelledare fälls för krigsbrott

   Rebelledaren Chance Mihonya fälls för krigs- och miljöbrott i en militär domstol i Sydkivu i den östra delen av landet. Mihonya, som deserterade från armén 2019, anses vara skyldig på alla punkter, bland annat kidnappning och tortyr av 10-tals människor och rekrytering av barnsoldater i naturreservatet Kahuzi-Biega (känt för sina utrotningshotade gorillor). Hans fälls också för att medlemmar av hans rebellgrupp våldtagit 13 kvinnor och dödat en man, men även för skadegörelse i reservatet, plundring av mineraler som finns där. En person som åtalats för att ha försett Mihonyas grupp med vapen friades.

  • Vårdanslag på villovägar?

   Få av de projekt, bland annat tolv sjukhusbyggen, som det kongolesiska hälsodepartementet initierat har blivit av som planerat. Den kongolesiska grenen av ett nätverk som granskar offentliga projekt, Publish What You Pay, frågar sig nu vart pengarna som skulle ha gått till projekten finns. Gruppen har undersökt 35 av 77 projekt som det fanns pengar avsatta till i 2019 års budget - motsvarande drygt 17 miljoner dollar, och kommit fram till att inget av dem har avslutats. Den har vänt sig till hälsodepartementet för att det ska redovisa hur pengarna använts, men inte fått något svar. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0