Januari 2017

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2017

    • Januari

    • Genombrott i korruptionsutredningen

      Polisen griper en efterspanad affärsmogul, Eike Batista, som återvänder till landet från New York. Batista som varit känd som Brasiliens rikaste man anklagas för att ha betalat 16,5 miljoner dollar i mutor till den tidigare Rio de Janeiro-guvernören Sérgio Cabral, som själv sitter i fängsligt förvar. Samma dag som Batista grips meddelas också att 77 vittnesmål kopplade till Odebrecht formellt godkänts av HD, vilket betraktas som ett viktigt steg för utredningen av hela den stora korruptionsskandalen. Vittnesmålen pekar ut ledande politiker från alla de tre största partierna, inklusive president Temer. De tros också innehålla anklagelser mot två ledande presidentkandidater inför valet 2018: Lula och Aécio Neves.

    • HD-domare dör i flygolycka

      Domaren i Högsta domstolen Teori Zavascki, den högst ansvariga för Petrobrasutredningen, omkommer när hans plan störtar i havet utanför Paraty i söder. Oppositionen misstänker att ett brott kan ligga bakom kraschen. Zavascki ledde utredningen av bland annat Odebrecht, byggkonglomeratet som erkänt att man betalat 1 miljard dollar i mutor för att säkra kontrakt i tolv länder. HD-domaren Edson Fachin väljs senare att ersätta Zavascki som huvudansvarig för den enorma korruptionsutredningen. Justitieminister Alexandre de Moraes nomineras ett par veckor senare till ny HD-domare.

    • Militär sätts in efter fängelseuppror

      Sedan ett tredje våldsamt fängelseuppror inträffat under januari, utanför staden Natal i nordöst, beordrar regeringen försvaret att hjälpa till med bevakningen av landets överfulla fängelser. Det senaste våldsutbrottet krävde 26 fångars liv. Tidigare i månaden dödades först ett 60-tal interner i Manaus i Amazonas. Några dagar senare dödades över 30 fångar i ett fängelse i Roraima. Våldet som i samtliga tre fall varit extremt brutalt uppges vara ett led i en kamp mellan kriminella gäng om kontrollen över kokainhandeln. President Temer har meddelat att motsvarande 250 miljoner dollar ska satsas på att bygga nya fängelser.

    • Rekordstort handelsöverskott

      Brasilien noterar ett överskott i utrikeshandeln på motsvarande 48 miljoner dollar 2016. Orsaken är att importen föll ännu mer än den avtagande exporten, av främst olja, bilar och socker.

    • Våldsamt fånguppror

      Ett 60-tal interner dödas i en mycket våldsam sammandrabbning mellan rivaliserande gäng på ett fängelse i Manaus i delstaten Amazonas. Uppemot 200 lyckas rymma i samband med upploppet men många tillfångatas snart igen. Några dagar senare dödas över 30 fångar i en liknande brutal sammandrabbning i ett fängelse i delstaten Roraima.

Varukorg

Totalt 0