Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Bolsonaro spolas av sociala medier-jättar

   Facebook och Instagram slopar videor med president Jair Bolsonaro med motiveringen att de sprider desinformation om coronaviruset. Twitter har redan gjort detsamma. De tre globala jättarna inom sociala medier har riktlinjer om att skydda folkhälsan i fråga om covid-19 genom att inte godkänna material som strider mot offentliga rekommendationer. I de videoinspelningar som nu inte visas ses Bolsonaro strunta i påbud om social distansering genom nära umgänge med anhängare på gatorna. Presidenten har tidigare ifrågasatt siffror över antalet döda i delstaten São Paulo, vars guvernör João Doria han kritiserat för sättet att hantera pandemin. Siffrorna får inte användas i politiskt syfte, säger Bolsonaro som uttryckligen säger sig inte tro på dem. Doria är en tidigare allierad till Bolsonaro som nu blivit rival och som har stängt företag och beordrat folk att stanna hemma. São Paulo är hårdast drabbat av corona i hela Latinamerika.

  • Kyrkor undantas från karantän

   President Jair Bolsonaro beslutar genom ett dekret att kyrkor och andra platser för trosutövning är undantagna från de karantänsregler som har införts för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset. De skulle därmed få samma särskilda ställning som mataffärer och apotek – med dekretetet stoppas dagen därpå av en domstol. Regeringen kan dock överklaga det beslutet. Bolsonaro har hamnat i konflikt med guvernörer och lokala makthavare som har stängt skolor och företag framför allt i storstäderna. Sexton av de personer som reste med Bolsonaro till USA tidigare i månaden har nu bekräftats smittade av coronaviruset. Bland dem finns ministern för nationell säkerhet.

  • Bolsonaro fortsatt kritisk mot inskränkningar

   President Jair Bolsonaro stormar mot de karantänsregler som han kallar ”brända jorden-taktik” och som har införts i megastäder som São Paulo och Rio de Janeiro, för att hindra spridning av coronaviruset som orsakar covid-19. Enligt Bolsonaro rör det sig om felriktade insatser för att rädda liv, som istället ödelägger ekonomin. Bolsonaro kallar viruset ”en liten influensa” och anklagar medierna för hysteri. Börsen i São Paulo har vänt upp och realen har stärkts något, som reaktion på insatser till stöd för ekonomin runt om i världen. Brasilien har flest coronafall i Latinamerika: drygt 2 200 bekräftat smittade och närmare 50 döda.

  • Gränser stängs

   Regeringen beslutar att stänga alla landgränser utom de mot Uruguay, och förbjuder inresa från Europa och många länder i Stillahavsområdet. Förbuden gäller inte brasilianska medborgare och personer med särskilda skäl, och inte heller varutransporter. I Rio de Janeiro stängs de världsberömda stränderna. Den 22 mars stängs också gränserna mot Uruguay.

  • Massprotest mot Bolsonaros krishantering

   Miljontals människor runt om i Brasilien deltar i protester mot president Bolsonaro och hans sätt att hantera coronakrisen. Många står i fönster eller på balkonger och slår i kastruller, ett vanligt sätt att demonstrera i Latinamerika. Folk blinkar med lampor genom att omväxlande tända och släcka. Protesten rapporteras vara den mest omfattande mot Bolsonaro sedan han tillträdde. Fjorton personer som deltog i presidentens resa till USA tidigare i månaden har nu visat sig smittade av coronaviruset. Bolsonaro meddelar nu i ett TV-sänt tal en rad nödåtgärder för att minska smittspridningen, samt ett ekonomiskt stödpaket för att stötta ekonomin och låginkomsttagare. Han framträder omgiven av ministrar i ansiktsmasker.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0