Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Bolsonaros parti ifrågasätter valresultatet

   Liberala partiet, som president Jair Bolsonaro tillhör, begär att valdomstolen ogiltigförklarar en del av resultaten i presidentvalet i oktober. Partiet hävdar att en del röstmaskiner var manipulerade, utan att lägga fram något bevis. Bolsonaro förlorade i andra valomgången med knappt två procentenheters marginal mot Lula da Silva.

  • Bolsonaro skippar G20-toppmöte

   President Jair Bolsonaro kommer inte att delta inte i det årliga toppmötet med G20-länderna som hålls på Bali i Indonesien, meddelar utrikesdepartementet utan att ange någon orsak. Utrikesminister Carlos França leder i stället den brasilianska delegationen vid mötet. Bolsonaro har deltagit i de tidigare G20-toppmöten som hållit sedan han blev president. Nu har han dock i princip vare sig hörts eller synts till sedan valet den 30 oktober, förutom ett kort tal två dagar efter valdagen. Valvinnaren Lula da Silva, som efterträder Bolsonaro den 1 januari 2023, är på väg till Egypten för att delta i FN:s pågående klimattoppmöte COP27.

  • Bolsonaro erkänner sig indirekt besegrad

   Först två dagar efter valet bryter president Jair Bolsonaro sin tystnad och tackar då sina anhängare. Han erkänner sig inte besegrad, men ifrågasätter inte heller valresultatet som många hade befarat att han skulle göra. Bolsonaros stabschef säger i ett kort uttalande därefter att processen med överlämning av makten nu ska inledas, och enligt Högsta innebär det att presidenten därmed har godkänt resultatet. Bolsonaros tystnad som varade nästan två hela dygn från det att resultatet tillkännagavs har väckt oro, stärkt av att anhängare rest vägblockader runt om i landet och hindrat transporter. Lula da Silva tillträder den 1 januari 2023.

  • Oktober

  • Lula segrar i presidentvalet

   Arbetarpartiets kandidat, den förre presidenten Luiz Inacio Lula da Silva, vinner andra omgången av presidentvalet med 50,9 procent av rösterna över den sittande presidenten Jair Bolsonaro som företräder Liberala partiet och får 49,1 procent. Segern innebär ännu en upprättelse för Lula som var president 2003–2010 men senare dömdes till fängelse för korruption. Han avtjänade 1,5 år i fängelse innan domen ogiltigförklarades.

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Det blir inget avgörande i första omgången av presidentvalet, där resultatet är betydligt jämnare än vad flertalet opinionsmätningar visat. Expresident Lula da Silva får 48 procent av rösterna mot 43 procent för den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Mätningarna pekade i allmänhet på upp till 15 procentenheters skillnad mellan de två. Den andra valomgången hålls den 30 oktober. I val till kongressen och guvernörsposter går flera högerpartier och Bolsonaroallierade starkt fram.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0