Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Rekordmånga nya covidfall

   Antalet nya fall av covidsmitta når den högsta siffran på ett dygn sedan pandemin började och hamnar strax över 137 000. Det förra rekordet från juni 2021 låg på 115 000, medan genomsnittet var 8 000 nya fall om per dygn i slutet av 2021. Kombinationen av den smittsamma nya coronavarianten omikron och de många folksamlingarna i samband med jul- och nyårshelgen har bidragit till de höga smittalen. Mycket av karnivalsfirandet har nu ställts in, särskilt i stora städer som São Paulo, Rio de Janeiro och Salvador. Antalet bekräftade dödsfall i covid-19 uppgår nu till drygt 620 000, vilket är näst flest i världen i absoluta tal.

 • 2021

  • December

  • Bolsonaro utreds för vaccinkommentar

   Högsta domstolen har inlett en utredning av påståenden från president Jair Bolsonaro om att covidvaccinet skulle öka riskerna att drabbas av aids. Uttalandet som gjordes den 24 oktober ledde till att Bolsonaro tillfälligt stängdes av från Facebook och Youtube. Presidenten är sedan tidigare under flera andra utredningar, däribland för hanteringen av coronapandemin. Den nya utredningen beordras av domaren Alexandre de Moraes (se även 4 augusti 2021) som ber statsåklagaren fastställa om påståendet om aids har kopplingar till en anhängargrupp som utreds för massproduktion av falska nyheter. Gruppen kallas ”Hatkontoret” av brasilianska medier har spridit desinformation om pandemin och propagerat för en militärkupp som skulle ge president Bolsonaro absolut makt.

  • November

  • Forskare i protest mot Bolsonaro

   Tjugoen forskare som tilldelats en av Brasiliens finaste utmärkelser för vetenskapliga meriter tackar nej till medaljerna, i protest mot att president Jair Bolsonaro strukit två forskare från en lista med 25 namn som han själv lagt fram ett par dagar tidigare. Av de två som Bolsonaro drog tillbaka har en ifrågasatt användningen av klorokin mot covid-19 och den andra varit chef för en avdelning inom hälsodepartementet som publicerat en skrift riktad till transgendermän. De 21 forskare som nu avstår från medalj kritiserar regeringens ”systematiska attacker på vetenskap och teknologi”.

  • Oktober

  • Ekonomiminister och centralbankschef i internationell skattehärva

   Ekonomiminister Paulo Guedes och centralbankschefen Roberto Campos Neto finns med bland många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Ingen av dem har avslöjat sina placeringar i samband med att de intog sina positioner. Särskilt ekonomiministern kan anklagas för att ha agerat i eget intresse när han drev igenom en skattereform som minskar trycket på den som har privata pengar i skatteparadis. Guedes är själv aktieägare i vad som beskrivs som ett skalbolag registrerat i Brittiska Jungfruöarna. Campos Neto uppges äga två bolag registrerade i Panama.

  • September

  • Bolsonaro till attack mot HD och valsystemet

   President Jair Bolsonaro går på nytt till ilsken attack mot Högsta domstolen (HD), kongressen och valsystemet, i ett tal inför tiotusentals anhängare som samlats på Brasiliens självständighetsdag. Han säger också att ”endast Gud” kan skilja honom från makten. Bolsonaro som är alltmer trängd av låga opinionssiffror och flera utredningar mot honom själv hävdar att både HD och kongressen ägnar sig åt politisk förföljelse av honom själv och hans allierade. Han sade nyligen till evangelikala ledare att han bara ser tre alternativ för sin framtid: att gripas, dödas eller väljas om. Demonstrationer pågår under självständighetsdagen runt om i Brasilien, med både anhängare och motståndare till presidenten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0