Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Maj

  • Blodig polisinsats väcker oro

   En omfattande polisinsats mot ett slumområde i Rio de Janeiro kräver minst 25 människors liv. Insatsen riktar sig mot narkotikaligan Comando Vermelho som är den största i Rio de Janeiro. Polisen anklagar ligan för att rekrytera barn och tonåringar som utnyttjas i smuggling, rån, överfall och mord. FN uttrycker stor bestörtning över det dödliga våldet i samband med insatsen, som rapporteras vara den blodigaste i Rio de Janeiro på över ett årtionde.

  • Demonstrationer till stöd för Bolsonaro

   Tusentals människor deltar i demonstrationer i Brasilia, São Paulo och Rio de Janeiro till stöd för president Jair Bolsonaro – samtidigt som vänsteroppositionen håller 1 maj-möten på nätet, på grund av coronapandemin. Antalet döda i covid-19 har just passerat 400 000, med 100 000 dödsfall på bara en dryg månad i mars-april. Bolsonaro har talat om att sätta in militären för att riva upp lokala och regionala coronarestriktioner, något som många av hans anhängare ivrigt stödjer.

  • April

  • Jätteauktion ger staten mångmiljonbelopp

   Staten genomför en auktion av koncessioner för 22 flygplatser, en järnvägslinje och fem hamnar, för sammanlagt 620 miljoner dollar och väntade investeringar för 1,75 miljarder totalt. Vinnarna var den franska gruppen Vinci och brasilianska CCR. Den tre dagar långa auktionen genomfördes trots det pressade läget under pandemin, vilket en del bedömare bedömde som riskfyllt. Men regeringen är mån om att stå fast vid långsiktiga planer på omfattande privatiseringar och auktioner av koncessioner gällande statliga bolag och infrastruktur. Buden hamnade på ett högre totalt belopp än väntat.

  • Domare beordrar covidutredning

   Domaren Luis Roberto Barroso i Högsta domstolen beordrat senaten att utreda regeringens hantering av coronapandemin, på begäran av 32 av de 81 senatorerna. En kommission får i uppgift att utreda vad regeringen gjort och inte gjort, särskilt i fråga om hälsokrisen i Amazonas, där syrgas ofta saknats för patienter inlagda på sjukhus. President Jair Bolsonaro har tonat ned riskerna med covid-19 och fortsätter att motsätta sig nedstängningar, trots att smitto- och dödstalen slår nya rekord. Totalt har nu 350 000 människor avlidit i covid-19. Bolsonaro säger i en kommentar att han är utsatt för ”rättsaktivism”.

  • Nytt dystert covidrekord

   Antalet avlidna i covid-19 överstiger för första gången 4 000 på ett dygn, bara två veckor efter gränsen 3 000 per dygn passerades. Under mars dog cirka 66 500 personer i sjukdomen, mer än dubbelt så många som i juli 2020, den tidigare värsta månaden under pandemin. I flertalet delstater upptar covidsjuka mer än 90 procent av intensivvårdsplatserna och människor dör i väntan på vård. Det råder brist på syrgas och lugnande medel på många håll. President Jair Bolsonaro kritiserar dock i ett tal till anhängare utanför presidentpalatset karantänsåtgärder som införts på delstatsnivå eller lokalt. Bolsonaro hävdar fortfarande att nedstängningar som slår mot ekonomin ger värre effekter än själva pandemin, och han har försökt att häva en del lokala restriktioner via domstol.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0