Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • Kvarts miljon döda i covid-19

   Antalet som har bekräftats avlidna i covid-19 passerar 250 000, ett år efter det att de första smittfallen upptäcktes i Brasilien. Det är det näst högsta antalet i världen, i absoluta tal (efter USA). Räknar per invånare ligger Brasilien runt 25:e plats i världen, och på fjärde i Latinamerika. En svår andra våg pågår i landet samtidigt som bristen på vaccin är fortsatt stor. Vaccineringar inleddes i mitten av januari, med det vaccin framtagna av kinesiska Coronavac och svensk-brittiska Astrazeneca-Oxford University.

  • Ytterligare lättnader i vapenlagar

   President Jair Bolsonaro undertecknar fyra dekret som ytterligare lättar på reglerna för vapeninnehav. Ändringarna gäller bland annat hur många vapen man får äga och hur mycket ammunition man får köpa åt gången. Bolsonaro har utfärdat flera tiotal lättnader i vapenlagarna sedan han tillträdde, även om en del av dem har stoppats av kongressen eller domstolar. Vapenlättnader är en av presidentens hjärtefrågor.

  • Mångmiljardersättning för dammkollaps

   Gruvjätten Vale ska betala 7 miljarder dollar i ersättning för den svåra dammolyckan i Brumhadinho (se 25 januari 2019). Vale säger sig vilja kompensera för såväl socioekonomiska som miljömässiga följder av olyckan. Enligt delstatsregeringen i Minas Gerais är summan en uppskattning och det kan bli aktuellt med mer pengar för att reparera de skador som uppstod när enorma mängder vatten, slagg och lera sköljde ut.

  • Kongressen väljer Bolsonaroallierade till talmän

   Kongressens båda kamrar väljer allierade till president Jair Bolsonaro till talmän. Senaten utser Rodrigo Pacheco, medlem av Demokraterna, medan deputeradekammaren väljer Arthur Lira som tillhör Progressiva partiet. Bolsonaro har själv varit inblandad i striden om talmansposterna i båda kamrar och resultatet ses som en tydlig seger för presidenten. Talmännen som väljs på två år har en central roll i brasiliansk politik, bland annat genom att styra vilka lagförslag som går till omröstning. Deputeradekammarens talman beslutar också i fråga om motioner om riksrättsåtal mot presidenten. Det är ingen liten fråga för Bolsonaro – det finns flera tiotal krav på riksrättsåtal mot honom. De gäller bland annat pandemihanteringen, antidemokratiska åtgärder, miljöbrott och hatbrott.

  • Januari

  • “Brasiliens coronahantering sämst”

   Brasilien har hanterat coronapandemin sämst av 98 granskade länder, enligt den oberoende tankesmedjan Lowy Institute i Australien. Institutet har rankat länderna utifrån bland annat antalet bekräftade smittfall, dödsfall och testning. Övriga länder i bottenskiktet är Mexiko, Colombia, Iran och USA. I topp ligger Nya Zeeland, Vietnam, Taiwan, Thailand och Cypern.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0