Maj 2017

Senaste händelser

  • Maj

  • Fundai-chefen avskedad

    Chefen för Fundai, som hanterar frågor som rör ursprungsfolken, får sparken. Själv säger Antonio Costa att skälet är att han varit ”för ärlig” och för att han försvarat urinvånarnas rättigheter. Enligt Costa har han vägrat att anställa 20 personer som regeringen rekommenderat eftersom de ”aldrig sett en urinvånare i sitt liv”. Funai har fått sin budget nedskuren med mer än 40 procent. Justitiedepartementet avfärdar anklagelserna och säger att verket behöver en ”effektivare” ledning. Människorättsorganisationer har slagit larm om en kraftig ökning i attacker mot urfolk i Brasilien. 

  • Zika inte längre akut hot

    Det nationella nödläge som rått på grund av zikaviruset upphör då antalet nya fall har minskat med 95 procent jämfört med 2016. Mellan januari och april har 8 000 nya fall konstaterats, mot 170 000 under samma period året innan.

  • Mutanklagelser mot Temer

    President Temer dras in i en muthärva när tidningen O Globo rapporterar att det finns inspelningar där han diskuterar mutor till den nu fängslade förre talmannen Eduardo Cunha för att denne ska hålla tyst. Inspelningarna ska ha gjorts av bröderna Joesley och Wesley Batista, ägare av världens största köttproducent JBS. Presidenten avfärdar anklagelserna men redan nästa dag tillkännager Högsta domstolen att det finns tillräckligt med bevis för en utredning av anklagelserna.

  • Temer försöker stoppa utredning

    President Temer skickar en skriftlig begäran till Högsta domstolen om att lägga ned utredningen mot honom, som gäller korruption och hindrande av rättvisan. Hans advokater hävdar att inspelningen saknar värde som bevismaterial då den redigerats 70 gånger. Efter ett par dagar ändrar sig Temer dock och vill att utredningen fortsätter, så att han kan bli rentvådd.

  • Våldsamma protester mot regeringen

    Mutanklagelserna mot Temer utlöser omfattande protester. I Brasilia kräver tiotusentals demonstranter att presidenten avgår och nyval utlyses, och att åtstramningspolitiken skrotas. Protesterna blir våldsamma, flera departementsbyggnader utsätts för vandalisering och polisen använder tårgas och gummimantlade kulor för att hejda demonstranterna. Till slut sätter Temer via ett dekret in militär för att skydda offentliga byggnader i Brasilia, med stöd av en lag-och-ordning-garanti som kan användas när polisen är pressad. Dekretet väcker dock stark kritik både från oppositionen och från de lokala myndigheterna i Brasilia, som säger sig inte ha blivit informerade, och hävs redan följande dag.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0