Juni 2017

Senaste händelser

  • Juni

  • Lågkonjukturen över

    Ekonomin rapporteras ha vuxit med 1 procent under årets första kvartal, och därmed är den längsta lågkonjunkturen i Brasiliens historia över. Tillväxten har varit negativ i två år, då ekonomin krympt med 8 procent. En rekordstor skörd av sojabönor har nu bidragit till vändningen. Men ekonomer varnar för att det är för tidigt att blåsa faran över: 14 miljoner människor är arbetslösa och den ökade politiska osäkerheten kring president Temer gör att utvecklingen är oviss. Börsen störtdök när misstankarna mot honom blev offentliga.

  • Domslut ger Temer andrum

    Högsta valdomstolen röstar med siffrorna 4–3 för att inte ogiltigförklara resultatet i presidentvalet 2014 och därmed kan president Temer tillfälligt andas ut. Motsatt utslag hade sannolikt inneburit att han tvingats avgå, då han var som Dilma Rousseffs vicepresidentkandidat i valet. Valdomstolen hade några dagar tidigare återupptagit en utredning av huruvida illegal finansiering avgjorde utgången i valet 2014. 

  • Ex-guvernör får fängelse för korruption

    Ännu ett högdjur fälls inom Petrobrasskandalen när Rio de Janeiros förre guvernör Sérgio Cabral döms till 14 års fängelse för korruption och pengatvätt. Cabral, som suttit häktad sedan november 2016, är medlem av PMDB och var guvernör i två perioder, 2007–2014. Han döms senare för en rad andra korruptionsbrott till vad som sammanlagt blir 180 års fängelse.

  • Forskare varnar för dammbyggen

    Ett internationellt forskarlag varnar för att planer på att bygga 428 vattendammar i Amazonas – tre gånger fler än vad som redan finns – innebär ett allvarligt hot mot miljön. Dammbyggena kan också utgöra ett hot mot vattentillgångarna i regionen, säger forskarna.

  • USA stoppar köttimport

    USA beslutar att stoppa all import av kött från Brasilien, på grund av oro för köttets kvalitet efter de avslöjanden som gjordes i mars. Då införde USA inget förbud mot importen, men har istället genomfört strikta kontroller. 

  • Presidenten åtalas för mutbrott

    Riksåklagaren beslutar att åtala president Michel Temer för tagande av muta. Han anklagas för att ha tagit emot pengar från chefen för köttjätten JBS (se även Maj 2017). Kongressen ska nu besluta om ärendet ska prövas i Högsta domstolen eller inte.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0