September 2016

Sortera på senaste året först | äldsta först


 • 2016

  • September

  • Massakerdomar rivs upp

   En domarpanel orsakar stor uppståndelse genom att riva upp fängelsedomar för sammanlagt 74 militärpoliser som fällts för mord på 111 interner i Carandiru-fängelset 1992. Poliserna har i fem olika rättegångar sedan 2013 dömts till långa fängelsestraff – i en del fall 624 år – för mord. Det som allmänt betraktas som en massaker har blivit föremål för böcker, filmer och sånger. Nu säger dock en panel bestående av tre domare att det inte var en massaker.

  • Ännu en ex-minister gripen

   Den förre finansministern Antônio Palocci blir ytterligare en i den långa raden av ledande politiker och Petrobrashöjdare som grips. Enligt åklagarna gav Palocci byggjätten Odebrecht illegala fördelar när han var minister 2003–2007. Palocci var också Rousseffs stabschef i ett knappt halvår innan han tvingades avgå (se Juni 2011).

  • Petrobrasåtal mot Lula

   Ex-president Lula anklagas för att korruption och penningtvätt inom ramen för mutskandalen i oljebolaget Petrobras. Han har enligt åklagarna mottagit motsvarande 1,1 miljoner dollar i mutor som ”tvättats” via köp och renovering av en lägenhet. Lulas hustru Marisa Leticia och sex andra åtalas också i härvan som ska ha kostat oljebolaget 2 miljarder dollar. Lula avfärdar anklagelserna som en ”fars”. (Se även 29 juli 2016.)

  • Ex-talman Cunha sparkad

   Kongressen röstar för att frånta den förre talmannen Eduardo Cunha (se Juli 2016) hans plats och han förlorar därmed sin åtalsimmunitet. Cunha förbjuds också att inneha politiska uppdrag de närmaste åtta åren. Därmed har den politiker som satte igång riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff själv avsatts, och han säger att han utsatts för en politisk hämnd. Han hotar att avslöja allt han vet om sina politikerkollegor.

  • Justitieministern byts ut

   Justitieminister Fábio Medina Osório avsätts och uppger själv att han sparkats på grund av att han velat fortsätta att utreda Petrobrashärvan. Han säger att regeringen är ”mycket orolig” över korruptionsutredningen och vill tysta ned den. Ny justitieminister blir Grace Maria Fernandes Mendonça och regeringen får därmed sin första kvinna.

  • Protester mot avsättningen av Rousseff

   Tiotusentals människor deltar i protestmarscher dagarna efter Dilma Rousseffs avsättning, mot president Temer och den nya regeringen. I São Paulo utbryter tumult och polisen använder tårgas, chockgranater och vattenkanoner. Bolivia, Ecuador och Venezuela kallar hem sina ambassadörer från Brasília i protest mot avsättningen. Andra latinamerikanska länder, som Argentina, Chile och Paraguay, säger sig respektera senatens beslut.

    

Varukorg

Totalt 0