Juni 2016

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2016

    • Juni

    • Finanskris i Rio de Janeiro

      Delstaten Rio de Janeiro utlyser finansiellt katastroftillstånd och uppger att den ”allvarliga ekonomiska krisen” kan leda till svårigheter att leva upp till åtaganden i OS. Staden Rio de Janeiro står för merparten av OS-kostnaderna, men delstaten ansvarar för bland annat transporter och polisövervakning. President Temer utlovar hjälp. Delstatens problem beror enligt guvernören på minskade skatteintäkter, inte minst från oljesektorn.

    • Utpekanden skakar även nya regeringen

      När turismminister Henrique Alves avgår blir han den tredje ministern i den nya regeringen som lämnar sin post. Alves har pekats ut i Petrobrasskandalen, av en tidigare chef i oljebolaget som också anklagat president Temer för att ha begärt illegala kampanjbidrag i ett borgmästarval 2012. Ex-chefen, Sergio Machado, vittnar i utbyte mot åtalsfrihet och har riktat anklagelser mot totalt 20 politiker. Redan i slutet av juni avgick två av de nya ministrarna: Fabiano Silveira, minister med ansvar för korruptionsbekämpning, och planeringsminister Romero Jucá. I båda fallen hade ljudinspelningar offentliggjorts där det framstod som om de försökt stoppa utredningen av korruptionsskandalen inom Petrobras, bland annat genom att få Rousseff avsatt.

    • Riksåklagaren vill åtala PMDB-höjdare

      Riksåklagare Rodrigo Janot söker klartecken för att väcka åtal mot fyra ledande politiker i regeringspartiet PMDB, misstänkta för att förhindra utredningen av Petrobrasskandalen. De fyra är ex-president José Sarney, senatens talman Renan Calheiros, den avstängde talmannen i underhuset Eduardo Cunha samt PMDB-ledaren Romero Jucá. Alla utom Sarney är kongressledamöter, vilket innebär att ett eventuellt åtal måste godkännas av Högsta domstolen.

Varukorg

Totalt 0