Maj 2016

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2016

    • Maj

    • Fängelsedomar mot PT-höjdare

      Ex-president Lula da Silvas tidigare stabschef José Dirceu döms till drygt 23 års fängelse för korruption, penningtvätt och sammansvärjning (se Augusti 2015). Straffet är det längsta som hittills utdömts i Petrobrashärvan. Bland ytterligare elva personer som också döms finns Arbetarpartiets (PT) kassör João Vaccari Neto som redan tidigare dömts till drygt 15 års fängelse för inblandning i härvan (se September 2015).

    • Temer tillförordnad president

      Vicepresident Michel Temer blir tillförordnad president och utser en näringslivsorienterad regering med den förre centralbankschefen Henrique Meirelles som finansminister. Samtliga 23 ministrar är vita män, vilket genast väcker kritik eftersom regeringen därmed endast speglar halva befolkningen i fråga om etnicitet och kön. Den 75-årige Temer framstår för många som föga lyhörd för samtida allmän opinion. Sju av dem är dessutom under utredning i Petrobrasskandalen.

    • Rousseff avstängd efter maratondebatt

      Efter en 20 timmar lång debatt, som inleddes sedan Högsta domstolen avvisat ett sista försök att få processen stoppad, hålls en omröstning i senaten om att stänga av president Dilma Rousseff från hennes ämbete. Beslutet att inleda en riksrättsprocess mot presidenten fattas med 55 röster för och 22 mot. Processen kan pågå i upp till 180 dagar och avslutas med en omröstning där två tredjedelar av senatorerna måste rösta för att avsätta henne för att så ska bli fallet.

    • Underhusets talman avstängd

      Högsta domstolen stänger av underhusets talman Eduardo Cunha på en begäran av riksåklagaren. Cunha anklagas för att försöka förhindra utredningen mot honom och för att hota parlamentsledamöter. I mars beslutade HD att åtala Cunha, för korruption och penningtvätt .

Varukorg

Totalt 0