Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Australiska journalister flyr från Kina

   Två journalister från viktiga australiska medieföretag väljer att fly från Kina efter att de fått besök av kinesisk polis i sina hem och tagit emot varningar om förhör i samband med aktiviteter som strider mot nationell säkerhet. Journalisterna, varav den ena arbetar för den australiska statliga TV-kanalen ABC och den andra för tidningen Australian Financial Review, sökte bägge tillflykt vid australiska diplomatiska beskickningar och kunde efter diplomatiska förhandlingar återvända till Australien.

  • Augusti

  • Australisk journalist hålls i förvar i Kina

   En australisk journalist hålls i förvar på okänd ort i Kina. Cheng Lei arbetar sedan flera år tillbaka som nyhetsankare och affärsreporter på den engelskspråkiga och statskontrollerade kinesiska nyhetskanalen CGTN.  Ett par veckor senare meddelar en talesman från det kinesiska utrikesdepartmentet att hon hålls i förvar på grund av misstankar om "aktiviteter som hotar den nationella säkerheten". En annan australisk medborgare som är kvarhållen i Kina är författaren Yang Hengjun som greps i januari 2019 anklagad för spioneri. Yang nekar till anklagelserna.

  • Klimatförändringar påverkade skogsbränder enligt rapport

   En undersökning som gjorts på uppdrag av delstatsregeringen i New South Wales kommer fram till att klimatförändringar spelade stor roll för omfattningen av de svåra skogsbränderna 2019-2020. New South Wales var den delstat som drabbades hårdast: 26 människor dog och 2 400 bostäder förstördes. Flera experter medverkar i rapporten som tydligt tar avstånd från de politiker, även inom den nationella regeringen, och andra ”klimatskeptiker” som hävdar att pyromaner och dålig skötsel av skogen bidrog till att bränderna blev så svåra. Enligt rapporten fanns det inte belägg för detta.

  • Melbourne stängs ned på grund av corona

   Hårda restriktioner införs i Melbourne för att stoppa fortsatt spridning av covid-19. Antalet som insjuknar dagligen har under en period stadigt legat på flera hundra. Redan i början av juli infördes olika åtgärder efter att ny smittspridning upptäckts och sedan dess har delstaten Victoria varit hårt drabbad. Nu skärps reglerna ytterligare med bland annat krav på att vistas i hemma så mycket som möjligt. Restriktionerna väntas bestå under en period av minst sex veckor.

  • Maj

  • Australien lättar på coronarestriktioner

   Sedan premiärminister Scott Morrison presenterade en trestegsplan i början av maj för att lätta på de åtgärder som infördes i mars för att stoppa spridningen av coronaviruset har delstaterna gradvis öppnat igen. Men restriktionerna hävs successivt i landets delstater och det är upp till dessa att själva besluta om när åtgärderna sker. I New South Wales är det till exempel inte tillåtet att bjuda hem fler än fem personer samtidigt, medan det i exempelvis Queensland och Victoria är tillåtet att ha privata sammankomster med 20 personer från olika hushåll. Restauranger och barer har öppnat i delstaterna men det är olika hur många gäster som får vistas samtidigt i lokalerna. Det är också tillåtet eller kommer att bli tillåtet från början av juni att resa fritt inom delstaterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0