Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Tvist mellan regeringen och Facebook

   Ett kontroversiellt lagförslag, som har godkänts i representanthuset, leder till att Facebook stoppar inlägg från australiska medier på sin plattform. Den föreslagna lagen är den första i sitt slag i världen och anses av bedömare vara ett sätt att försöka reglera teknikjättarnas starka ställning på internet. Den nya lagen ska tvinga IT-jättarna Facebook och Google att betala för nyhetsinnehåll från australiska mediebolag som publiceras på plattformarna. Facebooks agerande kallas hotfullt av premiärminister Scott Morrison och förhandlingar inleds mellan regeringen och Facebook för att hitta en lösning. Företagen har protesterat mot att en oberoende skiljedomare enligt lagförslaget skulle ha rätt att belägga företagen med en straffavgift om de inte hade ingått obligatoriska avtal med australiska medieföretag. Men regeringen och Facebook enas till slut om en kompromiss som innebär att det ska räcka med avtal med några medieföretag och inte alla för att straffavgifter skulle undvikas. Facebook meddelar därefter att de nedstängda nyhetssidorna åter kommer att öppnas. Google har till skillnad från Facebook redan ingått avtal om ersättning med flera australiska medieföretag. Lagen godkänns även i senaten efter att Facebook och australiska regeringen kommit överens.

    

 • 2020

  • November

  • Australiska soldater dödade civila i Afghanistan

   Enligt Australiens försvarschef har australiska specialstyrkor dödat 39 obeväpnade civilpersoner eller fångar i Afghanistan mellan åren 2005 och 2016. En åklagare inriktad på krigsförbrytelser kommer att utreda 19 soldater för brotten, varav en del fortfarande tjänstgör. Enligt försvarsutredningen har det byggts upp en ”destruktiv” kultur där mord har begåtts som ett sätt att visa att man duger som soldat och för att ha dödat för första gången. Vapen ska ha planterats bredvid kroppar för att det skulle se ut som offren varit beväpnade.

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Nedstängning av Melbourne hävs

   Efter fyra månader av hårda restriktioner för att stoppa spridningen av covid-19 ska nedstängningen av storstaden Melbourne upphöra. Enligt myndigheterna har inga nya smittade rapporterats och inte heller några nya dödsfall till följd av viruset. Melbourne drabbades av en andra våg i juli och i augusti var antalet dagliga sjukdomsfall 700. Det kommer också snart bli möjligt för Melbourneborna att resa till andra delar av delstaten Victoria. Fortfarande råder emellertid restriktioner för resor till andra delstater i Australien, även om förhoppningarna är att dessa ska kunna tas bort inom en snar framtid.

  • September

  • Australiska journalister flyr från Kina

   Två journalister från viktiga australiska medieföretag väljer att fly från Kina efter att de fått besök av kinesisk polis i sina hem och tagit emot varningar om förhör i samband med aktiviteter som strider mot nationell säkerhet. Journalisterna, varav den ena arbetar för den australiska statliga TV-kanalen ABC och den andra för tidningen Australian Financial Review, sökte bägge tillflykt vid australiska diplomatiska beskickningar och kunde efter diplomatiska förhandlingar återvända till Australien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0