Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Coronautbrott i tre delstater

   South Australia, Victoria och New South Wales tampas med pågående spridning av deltavarianten av coronaviruset. Omkring 13 miljoner invånare är därmed belagda med olika former av restriktioner. Sydney har redan varit nedstängt i fyra veckor medan Melbourne är inne på andra veckan. Endast 11 procent av australierna har hittills vaccinerats och enligt premiärminister Scott Morrison skulle alla som vill i befolkningen vara fullt vaccinerade först vid årsskiftet.

  • Maj

  • Kina stoppar ekonomisk dialog med Australien

   Kinas ledning meddelar att överenskommelsen China-Australia Strategic Economic Dialogue läggs på is. Samarbetet ska främja handel mellan parterna och uppmuntra till investeringar och har av den australiska regeringen framhållits som mycket viktigt för Australien. Anledningen till att Kina låter stoppa samarbetet tros vara de försämrade relationerna mellan länderna och inte minst det faktum att den australiska regeringen i april slopade ett projekt inom Kinas gigantiska sidenvägsprojekt ”Belt and Road Initiative (BRI) som hade planerats med delstaten Victoria. Canberra har därtill meddelat att ett kontroversiellt leasingavtal med ett kinesiskt företag från 2015 av den viktiga hamnen i Darwin i Nordterritoriet (Northern Territory) kan komma att ses över.

  • April

  • Australien och Nya Zeeland inför karantänfri resezon

   Coronapandemin har under lång tid tvingat Australien och Nya Zeeland att upprätthålla restriktioner för resande mellan de båda länderna. Men efter att smittspridningen bedöms vara under kontroll inför länderna en gemensam zon där resenärer mellan länderna inte längre behöver sitta i karantän. Resandet mellan de båda länderna är traditionellt omfattande och många nyzeeländare har familj och släkt i Australien medan australier svarar för störst andel av turismen till Nya Zeeland.

  • Februari

  • Tvist mellan regeringen och Facebook

   Ett kontroversiellt lagförslag, som har godkänts i representanthuset, leder till att Facebook stoppar inlägg från australiska medier på sin plattform. Den föreslagna lagen är den första i sitt slag i världen och anses av bedömare vara ett sätt att försöka reglera teknikjättarnas starka ställning på internet. Den nya lagen ska tvinga IT-jättarna Facebook och Google att betala för nyhetsinnehåll från australiska mediebolag som publiceras på plattformarna. Facebooks agerande kallas hotfullt av premiärminister Scott Morrison och förhandlingar inleds mellan regeringen och Facebook för att hitta en lösning. Företagen har protesterat mot att en oberoende skiljedomare enligt lagförslaget skulle ha rätt att belägga företagen med en straffavgift om de inte hade ingått obligatoriska avtal med australiska medieföretag. Men regeringen och Facebook enas till slut om en kompromiss som innebär att det ska räcka med avtal med några medieföretag och inte alla för att straffavgifter skulle undvikas. Facebook meddelar därefter att de nedstängda nyhetssidorna åter kommer att öppnas. Google har till skillnad från Facebook redan ingått avtal om ersättning med flera australiska medieföretag. Lagen godkänns även i senaten efter att Facebook och australiska regeringen kommit överens.

    

 • 2020

  • November

  • Australiska soldater dödade civila i Afghanistan

   Enligt Australiens försvarschef har australiska specialstyrkor dödat 39 obeväpnade civilpersoner eller fångar i Afghanistan mellan åren 2005 och 2016. En åklagare inriktad på krigsförbrytelser kommer att utreda 19 soldater för brotten, varav en del fortfarande tjänstgör. Enligt försvarsutredningen har det byggts upp en ”destruktiv” kultur där mord har begåtts som ett sätt att visa att man duger som soldat och för att ha dödat för första gången. Vapen ska ha planterats bredvid kroppar för att det skulle se ut som offren varit beväpnade.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0