Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Australiska medborgare kvarhållna i Iran

   Tre australier, två kvinnor och en man, har enligt regeringen placerats i fängelse i Iran. Under senare tid har myndigheter i Teheran gripit västerlänningar med dubbelt medborgarskap. Gripandet av australierna tros ha ett samband med premiärminister Scott Morrisons besked för några dagar sedan om att Australien kommer att delta i den USA-ledda insats som planeras i Hormuzsundet. Australien kommer bland annat att skicka ett krigsfartyg och övervakningsflyg till området. I mitten av september uppger representanter för iranska rättsväsendet att de tre australierna är misstänkta för spioneri. Två av de gripna australierna släpps fria i början av oktober.

  • Augusti

  • Australisk medborgare häktad i Kina

   Enligt Australiens utrikesminister Marise Payne har författaren och akademikern Yang Henjun, som är en tidigare kinesisk diplomat och numera australisk medborgare, formellt häktats i Kina misstänkt för spioneri. Australien har sedan greps i Kina i början av januari i år försökt att få den populäre bloggaren och kritikern av Kinas politiska system frisläppt.

  • Juni

  • Kontroversiellt gruvbygge godkänns

   Delstatsregeringen i Queensland fattar ett beslut som innebär att byggandet av en omdebatterad kolgruva nära Stora Barriärrevet kan inledas. Det multinationella Indienledda gruvbolaget Adani ligger bakom projektet, vars konsekvenser för miljön har varit omdiskuterade. Miljöaktivister menar att gruvan hotar den biologiska mångfalden och kan ha en negativ inverkan på Stora Barriärrevet. De som är positiva till gruvan menar att den har stor ekonomisk betydelse eftersom den kommer att leda till många jobb och till utbyggnad av infrastruktur i Queensland samtidigt som den kommer att öka Australiens kolexport med 20 procent.

  • Maj

  • Första urbefolkningsministern av aboriginsk härkomst

   Den tidigare parlamentsledamoten Ken Wyatt utses till urbefolkningsminister av premiärminister Scott Morrison. Wyatt blir den förste på sin post som själv är aborigin. Wyatt blev 2010 den första ledamoten i underhuset som hade aboriginsk härkomst.

  • Labor utser ny partiledare

   Efter den överraskande valförlusten den 18 maj beslutar Bill Shorten sig för att avgå som partiledare för Labor. Anthony Albanese väljs någon vecka senare till ny ledare för Labor. Han är har lång erfarenhet såväl som parlamentsledamot och som minister i Laborregeringar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0