Australien
Foto: Shutterstock/Tupungato

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Offentlig ursäkt till barn som utsatts för övergrepp

   Premiärminister Morrison riktar en ursäkt å statens vägnar till de barn som utsatts för sexuella övergrepp under många årtionden. ”Vi misslyckades med att hjälpa dem, vi övergav dem och det kommer alltid vara en skam”, sade han i ett känslosamt tal.

  • Regeringen förlorar majoritet i representanthuset

   I fyllnadsvalet som hålls efter att förre premiärministern Malcolm Turnbull lämnat representanthuset förlorar liberalernas kandidat Dave Sharma stort mot den populära oberoende kandidaten Kerryn Phelps. Regeringspartierna tappar därmed ett mandat, och sin knappa majoritet, i kammaren. Regeringen blir därmed beroende av att få stöd av oberoende parlamentsledamöter för att klara förtroendeomröstningar i representanthuset.

  • Ökänd flyktingförläggning stängs

   Flyktinglägret på Christmas Island stängs. Sedan 2008 har lägret använts av myndigheterna för flyktingar som velat söka asyl i Australien. För att råda bot på problemet med att så många flyktingar försökte ta sig via båt till Australien började regeringen skicka båtmigranter direkt till Christmas Island-förläggningen och flyktingläger utanför australiskt territorium i Papua Nya Guinea och Nauru. Förläggningen har varit ökänd bland annat för den höga självmordsstatistiken bland de boende.

  • Augusti

  • Scott Morrison blir ny premiärminister

   Peter Dutton får stöd från en majoritet av Liberala partiets parlamentsledamöter för sina försök att tvinga Turnbull att avgå. Därmed hålls en ny ledaromröstning inom partiet som Turnbull inte deltar i. Valet står mellan tre kandidater: Dutton, skatteminister Scott Morrison och utrikesminister Julie Bishop. Morrison, som är evangelisk kristen och företräder en socialkonservativ linje, väljs till ny premiärminister med 45 röster mot 40 för Dutton. Bishop röstas ut i första omgången. Ett par dagar senare avgår hon som utrikesminister.

  • Turnbull vinner partiledaromröstning

   Efter att premiärminister Turnbull tvingats till eftergifter i sin klimatpolitik kallar han själv till en omröstning om vem som ska leda partiet och vara premiärminister. Det har då förekommit rykten i medierna om att inrikesminister Peter Dutton planerar att utmana Turnbull. En omröstning hålls mellan Turnbull och Dutton. Premiärministern vinner med 48 röster mot 35 för Dutton. Den senare avgår kort därefter som inrikesminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0