Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Restriktioner hävs i Sydney efter 106 dagar

   Efter nästan fyra månaders nedstängning öppnas Sydney igen. Människor kan åter besöka restauranger, kaféer och affärer och på nytt gå till sina arbeten. Fallen av covid-19 har minskat kraftigt samtidigt som över 70 procent av invånarna över 16 år uppges vara vaccinerade mot sjukdomen. Samtidigt kommer stora offentliga evenemang fortfarande ha begränsningar vad gäller antal besökare och skolorna kommer att öppna gradvis.

  • September

  • Ny säkerhetspakt med Storbritannien och Australien

   USA, Storbritannien och Australien tillkännager att länderna ska ingå en ny säkerhetspakt, kallad Aukus. Beskedet ges i en gemensam digital presskonferens med president Joe Biden och premiärministrarna Boris Johnson och Scott Morrison. Pakten beskrivs som det mest omfattande försvarssamarbetet mellan länderna sedan andra världskriget och anses riktad mot Kina, även om det inte är uttalat. Den kinesiska ambassaden i Washington reagerar med att anklaga de tre länderna för att ha ”kalla kriget-mentalitet och ideologiska fördomar”.

  • Augusti

  • Hundratals grips efter protester i Sydney och Melbourne

   Människor i Melbourne och Sydney demonstrerar på gatorna trots nedstängningsåtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset. Flera tusen människor protesterar mot de hårda restriktionerna. Sju polismän rapporteras ha skadats när polis och demonstranter drabbar samman. I Sydney har nedstängningen som inleddes i slutet av juni förlängts till september.

  • Nedstängning förlängs i Sydney

   De tuffa coronarestriktioner som rått i miljonstaden Sydney sedan två månader tillbaka förlängs i ytterligare en månad. Dessutom införs även utegångsförbud nattetid i vissa områden. Antalet rapporterade covidfall är drygt 600 per dag. Det finns en oro för hur den pågående smittspridning ska drabba aboriginerna i New South Wales som lever under socialt utsatta förhållanden.

  • Juli

  • Coronautbrott i tre delstater

   South Australia, Victoria och New South Wales tampas med pågående spridning av deltavarianten av coronaviruset. Omkring 13 miljoner invånare är därmed belagda med olika former av restriktioner. Sydney har redan varit nedstängt i fyra veckor medan Melbourne är inne på andra veckan. Endast 11 procent av australierna har hittills vaccinerats och enligt premiärminister Scott Morrison kan alla som vill i befolkningen vara fullt vaccinerade först vid årsskiftet. Morrison ber om ursäkt för att vaccineringen av befolkningen har gått så långsamt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0