Australien
Foto: Shutterstock/Tupungato

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Flyktinglägret på Christmas Island öppnas igen

   Premiärminister Scott Morrison tillkännager att den omdebatterade flyktingförläggningen på Christmas Island kommer att öppnas igen, bara några månader efter att den stängdes (se Oktober 2018). Skälet är enligt Morrison att den nyligen antagna lagen om flyktingars rätt att söka läkarvård i Australien kommer att antalet människor som försöker ta sig illegalt till landet kommer att öka.

  • Historiskt nederlag för regeringen om flyktingpolitiken

   Representanthuset röstar för första gången på många årtionden ja till en lag som den sittande regeringen motsätter sig. Lagen antas med 75 röster för − förutom av Labor får den stöd även av anhängare till De gröna och oberoende ledamöter − medan 74 röstar emot. Lager ger flyktingar som befinner sig i läger på Nauru respektive Manus i Papua Nya Guinea rätt att föras till Australien för läkarvård om läkare rekommenderar detta. Under senare tid har medierna rapporterat om mental ohälsa bland barn i lägren, övergrepp och andra problem och för några år sedan dog en lägerinvånare efter att inte ha fått adekvat läkarvård för en skada i foten. Efter att lagen antagits kommer krav från bland annat oppositionen på att premiärminister Scott Morrison och hans regering ska avgå eftersom representanthuset gått emot regeringens linje.

  • Januari

  • Australisk-kinesisk författare bortförd i Kina

   Yang Hengjun, författare, demokratiaktivist och tidigare kinesisk diplomat, förs bort av kinesisk säkerhetstjänst under en resa i Kina. Yang är australisk medborgare sedan 2000, men arbetar för närvarande vid Columbia-universitetet i New York i USA. Enligt en talesperson för kinesiska regeringen misstänks Yang för att ha varit inbegripen i brottslig verksamhet som hotar Kinas nationella säkerhet. Australiens regering kräver att Kina visar ”transparens och rättvisa” i fallet.

  • Kontroversiellt flyktingcenter stängs

   Den kritiserade Maribyrnong-mottagningen i Melbourne stängs. Migranter som saknar identitetshandlingar har stängts in i på mottagningen i väntan på att få sina ärenden hanterade. Under det dryga decennium som mottagningen existerat har den kritiserats för den hårda behandlingen av migranter. Flera hungerstrejk har hållits där och Australians människorättskommission, ett regeringsorgan, har rapporterat om övervåld i samband med avvisningar. Nära 20 migrantcentra har stängts under de senaste fem åren.

 • 2018

  • December

  • Västra Jerusalem erkänns som Israels huvudstad

   Premiärminister Scott Morrison meddelar att regeringen beslutat att västra Jerusalem ska erkännas som huvudstad i Israel. Australien kommer emellertid i dagsläget inte att flytta ambassaden i Tel Aviv.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0