Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • December

  • Möte mellan Kinas och Australiens utrikesministrar

   För första gången på fyra år hålls ett möte i Peking mellan Australiens utrikesminister Penny Wong och Kinas motsvarighet Wang Yi. Mötet ses som en signal om varmare relationerna efter de senaste årens spänningar. Enligt Penny Wong har bland annat frågor som rör mänskliga rättigheter diskuterats. Bland annat tog Wong upp fallet med de två australier, journalisten Cheng Lei och Yang Jun, som sedan ett par, tre år tillbaka hålls fängslade i Kina anklagade för spioneri. Dessutom berörde Wong de kinesiska handelssanktionerna mot Australien med förhoppningen att Peking ska komma på bättre tankar och lätta på dessa.

  • November

  • Förre premiärminister Morrison klandras i parlamentet

   Den förre premiärministern Scott Morrison klandras skarpt av representanthuset för att han i hemlighet haft ministeransvar för flera områden under coronapandemin. En majoritet av ledamöterna, som representerar det regerande Laborpartiet, röstar ja till tillrättavisningen och menar att Morrison underminerat demokratiska normer och granskning genom att inte offentliggöra att han själv var minister för finans-, inrikes-, jordbruks- och miljöområdena utan att vare sig meddela departementen eller allmänheten om detta. Premiärminister  Anthony Albanese säger att Morrison är skyldig folket i landet en ursäkt, men Morrison själv försvarar sitt agerande och kritiserar istället Laborregeringen för politiska kränkningar. Morrison medger dock att han kunde ha varit tydligare med att meddela allmänheten om utnämningarna men hävdar att detta inte var något som han ville hemlighålla (se Augusti 2022).

  • Oktober

  • Australien och Japan ingår avtal om säkerhetssamarbete

   Vid ett möte i staden Perth i Australien undertecknar premiärminister Anthony Albanese och hans japanske kollega Fumio Kishida ett säkerhetsavtal om att dela med sig av underrättelseinformation och om fördjupat försvarssamarbete. Enligt avtalet är de båda länderna ”naturliga partners” och avtalet är ett svar på "ökande strategiska hot" från länder i regionen. Det är underförstått att det är Kina och Nordkorea avses.

  • September

  • Energijätte fasar ut kolkraft i förtid

   Australiens största energiföretag AGL kommer att stänga kolkraftverket Loy Yang A i delstaten Victoria år 2035, tio år tidigare än vad som har sagts tidigare. Det är det sista av företagets tre kolkraftverk som då stängs. Beskedet välkomnas av miljöorganisationer, som dock påpekar att större åtgärder krävs. Företagets största kolkraftverk som ligger i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033 och de planerna kvarstår. 

  • Augusti

  • Förre premiärminister Morrison utreds formellt

   Premiärminister Anthony Albanese tillsätter en formell utredning av den tidigare premiärminister Scott Morrisons beslut att i hemlighet ge sig själv flera ministerposter under pandemin. Morrison tilldelade sig själv ministerposter inom departementen för inrikes frågor, hälsa, finans, industrier och naturresurser. Han har uppgett att det var en nödvändig skyddsåtgärd under pandemin att utse sig själv till en typ av reservminister.

Till kalendariet
128368

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0