Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • Australien går med i internationell drönarkoalition

      Australiens försvarsminister Richard Marles meddelar att landet kommer att gå med i en koalition av länder som ska leverera drönare till Ukraina. Drönarkoalitionen leds av Storbritannien och Lettland och omfattar även bland andra Danmark, Estland, Tyskland, Litauen, Nederländerna, Sverige, Ukraina, Nederländerna. Länderna har lovat att avsätta resurser för att tillverka drönare, som ska skickas till Ukraina. Koalitionen kommer också att utbilda ukrainska trupper i hur man använder drönarna.

    • Nytt försvarsavtal med Storbritannien

      Australien och Storbritannien ingår ett nytt försvarsavtal i Canberra. Avtalet drar upp riktlinjer och underlättar för de bägge allierade staterna att skicka trupper till varandras territorier för att exempelvis delta i militära övningar och utbildning eller dela underrättelseinformation. Länderna är inte förpliktigade att ingripa till varandras försvar om någon av dem utsätts för ett angrepp, men överenskommelsen innebär att länderna ”åtar sig att rådgöra" med varandra vid ett hot utifrån. Australien och Storbritannien deltar sedan tidigare i försvarsalliansen Aukus tillsammans med USA.

    • Januari

    • Tiotusentals protesterar mot nationaldagsfirande

      I flera städer i landet hålls demonstrationer mot att nationaldagen firas den 26 januari, som är den dag då europeiska nybyggare 1788 steg i land i hamnen i Sydney, vilket också blev inledningen till kolonisationen av landet. De tusentals människor som demonstrerar menar att nationaldagsfirandet borde äga rum en annan dag eftersom kolonisationen är förknippad med kränkningar av aboriginernas rättigheter. I Melbourne vandaliserades statyer av den brittiska drottningen Victoria och den brittiske upptäcksresanden James Cook. Enligt opinionsmätningar vill omkring majoriteten av befolkningen fortsätta med ett nationaldagsfirande, som är en arbetsfri dag som ofta ägnas åt utflykter och grillfester och annat umgänge. Omkring hälften av australierna är dock öppna för att byta till ett annat datum.

  • 2023

    • November

    • Klimatflyktingar från Tuvalu tas emot i Australien

      Premiärminister Anthony Albanese och Tuvalus premiärminister Kausea Natano når en överenskommelse som ger invånarna i den lilla Stillahavsstaten rätt att få uppehållstillstånd i Australien på grund av hotet från klimatförändringarna. Det innebär att den låglänta önationen riskerar att slukas av havet inom några årtionden. De cirka 11 000 invånarna ska få rätt att ”leva, studera och arbeta i Australien”, enligt Albanese. Till en början handlar det om 280 Tuvalubor per år som får rätt att bosätta sig i Australien. Överenskommelsen ses som banbrytande av bedömare eftersom det är det första avtalet som gäller ”klimatrörlighet”. Avtalet innebär även att Canberra ska stödja Tuvalu vid militära angrepp och vid natur- och hälsokatastrofer. Dessutom får Australien något att säga till om även när det gäller vilka försvarspakter Tuvalu ingår med andra länder, något som är högst relevant med tanke på Kinas pågående försök att vinna ökat inflytande över länder i regionen.

    • Kinas president utlovar nära samarbete med Australien

      Kinas president Xi Jinping och premiärminister Anthony Albanese möts i Peking. Det är första gången på sju år som ländernas högsta ledare träffas i Kina. Sedan förra året då Albanese och Xi träffades i Indonesien i samband med G20-mötet, har relationerna, som varit isiga sedan några år tillbaka, fortsatt att tina upp. Peking har hävt strafftullarna på Australiens export av korn och håller även på att se över de tullar som införts på australiskt vin. När de bägge ledarna ses den här gången, säger Xi till Albanese att länderna kan bli ”lojala partner” och samarbete när det gäller alltifrån regional säkerhet till att bekämpa klimatförändringarna.

Till kalendariet
128368

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0