Australien
Foto: Shutterstock/Tupungato

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Kontroversiellt gruvbygge godkänns

   Delstatsregeringen i Queensland fattar ett beslut som innebär att byggandet av en omdebatterad kolgruva nära Stora Barriärrevet kan inledas. Det multinationella Indienledda gruvbolaget Adani ligger bakom projektet, vars konsekvenser för miljön har varit omdiskuterade. Miljöaktivister menar att gruvan hotar den biologiska mångfalden och kan ha en negativ inverkan på Stora Barriärrevet. De som är positiva till gruvan menar att den har stor ekonomisk betydelse eftersom den kommer att leda till många jobb och till utbyggnad av infrastruktur i Queensland samtidigt som den kommer att öka Australiens kolexport med 20 procent.

  • Maj

  • Första urbefolkningsministern av aboriginsk härkomst

   Den tidigare parlamentsledamoten Ken Wyatt utses till urbefolkningsminister av premiärminister Scott Morrison. Wyatt blir den förste på sin post som själv är aborigin. Wyatt blev 2010 den första ledamoten i underhuset som hade aboriginsk härkomst.

  • Labor utser ny partiledare

   Efter den överraskande valförlusten den 18 maj beslutar Bill Shorten sig för att avgå som partiledare för Labor. Anthony Albanese väljs någon vecka senare till ny ledare för Labor. Han är har lång erfarenhet såväl som parlamentsledamot och som minister i Laborregeringar.

  • Morrisons koalitionsregering sitter kvar

   Opinionsmätningar inför parlamentsvalet förutspår ett maktskifte för första gången på sex år. Men resultatet blir istället en överraskande seger för regeringskoalitonen mellan Liberala partiet och Nationella partiet under premiärminister Scott Morrisons ledning. Regeringspartierna lyckas säkra en knapp egen majoritet i representanthuset.

  • April

  • Assange gripen

   Wikileaks grundare Julian Assange, som är australisk medborgare, har gripits efter att ha vistats sju år på Ecuadors ambassad i London. Han fick asyl av Ecuadors  president Rafael Correra 2012. Det är oklart varför Ecuador valt att dra tillbaka sin politiska asyl så att brittisk polis  kan gripa Assange. En brittisk domstol bedömer att Assange är skyldig till att ha smitit från borgen. Assange riskerar att dömas till ett år fängelse. Samtidigt försöker amerikanska myndigheter få honom utlämnad på grund av misstankar om att han bistått den tidigare visselblåsaren Chelsea Manning år 2010.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0