Australien
Australiens största stad Sydney med det berömda operahuset ritat av dansken Jørn Utzon. Foto: Taras Vyshnya/Shutterstock

Australien

När europeiska kolonisatörer först kom till Australien på 1600-talet hade landet bebotts i 50 000 år av inflyttade folk från Sydöstasien. De brittiska nybyggarna, länge främst straffångar som deporterats dit, utsatte ända in i våra dagar urbefolkningen, aboriginerna, för en brutal och förnedrande behandling. Idag är Australien ett modernt industri- och tjänstesamhälle. Politiskt har landet sedan andra världskriget varit en nära allierad till USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Skogsbränderna värre än någonsin

   Säsongen med skogsbränder inleddes i september och de skogsbränder som rasar i sydöstra delen av landet har pågått i över en månads tid. Delstaterna New South Wales, Victoria och South Australia tillhör de värst drabbade och områden som är dubbelt så stora som hela Belgien har härjats av bränderna. Minst 24 människor har omkommit på grund av bränderna och för djurlivet är konsekvenserna förödande. Därtill har hundratals bostadshus förstörts. Enligt regeringschefen Gladys Berejiklian i New South Wales är krisen den värsta någonsin, ”det här är inget vi har varit med om förut”. Militär har satts in för att bistå de många brandmän som försöker få bränderna under kontroll. I städer i närheten av bränderna är luften tjock av rök och luftkvaliteten i Canberra är enligt mätningar sämre än i någon annan stad i världen.

 • 2019

  • November

  • Största skogsbränderna på årtionden

   Flera delstater i Australien härjas under andra halvan av november av omfattande skogsbränder, enligt bedömare de värsta på många årtionden. Sex människor har mist livet, alla i den hårdast drabbade delstaten New South Wales, där även sexhundra bostadshus har brunnit ner och 1,6 miljoner hektar mark förstörts. Även Queensland och Victoria har härjats av bränder. I New South Wales är det framför allt torka och brist på nederbörd som ligger bakom de svåra bränderna. Enligt det statliga institutet för meteorologi har klimatförändringarna bidragit till att öka omfattningen och frekvensen av bränderna. Pressen har ökat på den konservativa regeringen att minska användningen av fossila bränslen och skära ned utsläppen av växthusgaser. Premiärminister Scott Scott Morrison hävdar dock att hans regering gör tillräckligt för att möta klimatförändringarna.

  • Oktober

  • Dagstidningar protesterar mot pressfrihetshot

   Flera stora tidningar publicerar förstasidor som ser ut att ha blivit censurerade med svarta överstrykningar och stämplade i rött med texten Hemligt. Det hela är en protest mot nya lagar som införts för att skydda nationell säkerhet under senare år. Lagarna anses vara ett hot mot granskande journalistik eftersom de försvårar möjligheterna att få tillgång till ”känsliga” handlingar. Dessutom hindras journalisterna i sitt arbete av lagar om förtal.

  • September

  • Australiska medborgare kvarhållna i Iran

   Tre australier, två kvinnor och en man, har enligt regeringen placerats i fängelse i Iran. Under senare tid har myndigheter i Teheran gripit västerlänningar med dubbelt medborgarskap. Gripandet av australierna tros ha ett samband med premiärminister Scott Morrisons besked för några dagar sedan om att Australien kommer att delta i den USA-ledda insats som planeras i Hormuzsundet. Australien kommer bland annat att skicka ett krigsfartyg och övervakningsflyg till området. I mitten av september uppger representanter för iranska rättsväsendet att de tre australierna är misstänkta för spioneri. Två av de gripna australierna släpps fria i början av oktober.

  • Augusti

  • Australisk medborgare häktad i Kina

   Enligt Australiens utrikesminister Marise Payne har författaren och akademikern Yang Henjun, som är en tidigare kinesisk diplomat och numera australisk medborgare, formellt häktats i Kina misstänkt för spioneri. Australien har sedan greps i Kina i början av januari i år försökt att få den populäre bloggaren och kritikern av Kinas politiska system frisläppt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0