Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt australiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • November

  • Australiska soldater dödade civila i Afghanistan

   Enligt Australiens försvarschef har australiska specialstyrkor dödat 39 obeväpnade civilpersoner eller fångar i Afghanistan mellan åren 2005 och 2016. En åklagare inriktad på krigsförbrytelser kommer att utreda 19 soldater för brotten, varav en del fortfarande tjänstgör. Enligt försvarsutredningen har det byggts upp en ”destruktiv” kultur där mord har begåtts som ett sätt att visa att man duger som soldat och för att ha dödat för första gången. Vapen ska ha planterats bredvid kroppar för att det skulle se ut som offren varit beväpnade.

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Nedstängning av Melbourne hävs

   Efter fyra månader av hårda restriktioner för att stoppa spridningen av covid-19 ska nedstängningen av storstaden Melbourne upphöra. Enligt myndigheterna har inga nya smittade rapporterats och inte heller några nya dödsfall till följd av viruset. Melbourne drabbades av en andra våg i juli och i augusti var antalet dagliga sjukdomsfall 700. Det kommer också snart bli möjligt för Melbourneborna att resa till andra delar av delstaten Victoria. Fortfarande råder emellertid restriktioner för resor till andra delstater i Australien, även om förhoppningarna är att dessa ska kunna tas bort inom en snar framtid.

  • September

  • Australiska journalister flyr från Kina

   Två journalister från viktiga australiska medieföretag väljer att fly från Kina efter att de fått besök av kinesisk polis i sina hem och tagit emot varningar om förhör i samband med aktiviteter som strider mot nationell säkerhet. Journalisterna, varav den ena arbetar för den australiska statliga TV-kanalen ABC och den andra för tidningen Australian Financial Review, sökte bägge tillflykt vid australiska diplomatiska beskickningar och kunde efter diplomatiska förhandlingar återvända till Australien.

  • Första lågkonjunkturen på 30 år

   Ekonomisk statistik från första och andra kvartalet 2020 visar att Australiens ekonomi gått in i en lågkonjunktur. Under det andra kvartalet minskade BNP med 7 procent jämfört med under första kvartalet. Även under första kvartalet krympte BNP med 0,3 procent. Lågkonjunkturen, den svåraste nedgången sedan slutet av 1950-talet, är en konsekvens av nedstängningen av samhället för att stoppa coronaviruset från att spridas. Men det var också en följd av de svåra skogsbränderna i slutet av 2019.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0