Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt australiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2022

  • Maj

  • Kinas premiärminister gratulerar Albanese

   Kinas premiärminister Li Keqiang gratulerar Australiens nye premiärminister Anthony Albanese till Labors seger i parlamentsvalet. Uttalandet är en signal om att Peking efter maktskiftet i Australien tycks vilja återuppta de diplomatiska kontakterna som legat nere sedan förra året då Kina bland annat stoppade ett ekonomiskt strategiskt samarbete dem emellan. Relationerna mellan länderna har stadigt försämrats under senare år när Scott Morrisons mittenhöger-regering suttit vid makten i Australien.  

  • Seger för Labor i parlamentsvalet

   Efter nära ett årtionde med högerstyre i landet röstar väljarna för förändring. Alla röster har inte räknats ännu men det står klart att Labor blir största parti i parlamentsvalet. Om partiet kommer att få tillräckligt med mandat för att regera ensamt är dock ännu inte klart. Många väljare har också valt att rösta på mindre partier eller oberoende kandidater som bland annat vill agera mer aktivt för att stoppa klimatförändringarna.

  • Mars

  • Nya Zeeland hjälper Australien med flyktingar

   Efter nio år tackar Australien ja till ett erbjudande från Nya Zeeland om att ta emot 450 flyktingar som befinner sig i Australien eller utanför dess gränser i särskilda flyktingmottagningscentra. Nya Zeeland ska ta emot 150 flyktingar per år under tre års tid. Flyktingar har försökt ta sig in i Australien med båt på olaglig väg. Australien har valt att föra dem till flyktingmottagningar utanför landets gränser, på bland annat Nauru, där de under flera år tvingats vänta på att få besked om vad som ska hända med dem.

  • Översvämningar tvingar 200000 att lämna sina hem

   Kraftiga översvämningar i östra Australien gör att hundratusentals människor måste evakueras i delstaterna Queensland och New South Wales. Vattennivåerna i floderna i New South Wales är de högsta på flera årtionden. Det gäller bland annat de stora städerna Sydney och Brisbane. Det har regnat under flera veckor, vilket lett till att floder och dammar svämmat över och samhällen satts under vatten. 20 människor har omkommit och strandsatta personer har räddats med helikopter från hustak. Enligt myndigheter som är ansvariga för räddningsarbetet är skadorna som översvämningarna orsakat i naturen och på infrastruktur och byggnader lika stora som under skogsbränderna 2019–2020.

  • Februari

  • Sanktioner införs mot Ryssland

   Australien inför sanktioner mot säkerhetsrådgivare till den ryske presidenten Vladimir Putin efter Rysslands erkännande av de ryskstödda utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk och beslut att skicka in trupper i Ukraina. ”Australier kommer alltid att stå upp mot förtryckare och vi kommer att stå upp mot Ryssland, säger premiärminister Scott Morrison. Sanktionerna riktas mot åtta av Putins högsta säkerhetsrådgivare och det handlar bland annat om inreseförbud samtidigt förbereds även åtgärder mot ryska banker med koppling till militären. En dag efter de första sanktionerna beslutar regeringen utvidga sanktionerna till ytterligare 25 ryssar däribland legosoldater, militära befäl och ministrar som är delaktiga i aktionerna mot Ukraina. Australien skickar också militär utrustning och vapen för motsvarande 70 miljoner dollar till Ukraina och humanitärt bistånd för över 35 miljoner dollar till olika internationella biståndsorganisationer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0