Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters samt australiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2022

  • Oktober

  • Australien och Japan ingår avtal om säkerhetssamarbete

   Vid ett möte i staden Perth i Australien undertecknar premiärminister Anthony Albanese och hans japanske kollega Fumio Kishida ett säkerhetsavtal om att dela med sig av underrättelseinformation och om fördjupat försvarssamarbete. Enligt avtalet är de båda länderna ”naturliga partners” och avtalet är ett svar på "ökande strategiska hot" från länder i regionen. Det är underförstått att det är Kina och Nordkorea avses.

  • September

  • Energijätte fasar ut kolkraft i förtid

   Australiens största energiföretag AGL kommer att stänga kolkraftverket Loy Yang A i delstaten Victoria år 2035, tio år tidigare än vad som har sagts tidigare. Det är det sista av företagets tre kolkraftverk som då stängs. Beskedet välkomnas av miljöorganisationer, som dock påpekar att större åtgärder krävs. Företagets största kolkraftverk som ligger i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033 och de planerna kvarstår. 

  • Augusti

  • Förre premiärminister Morrison utreds formellt

   Premiärminister Anthony Albanese tillsätter en formell utredning av den tidigare premiärminister Scott Morrisons beslut att i hemlighet ge sig själv flera ministerposter under pandemin. Morrison tilldelade sig själv ministerposter inom departementen för inrikes frågor, hälsa, finans, industrier och naturresurser. Han har uppgett att det var en nödvändig skyddsåtgärd under pandemin att utse sig själv till en typ av reservminister.

  • Juli

  • Ryssland inför inreseförbud mot australier

   Den ryska regimen belägger ytterligare 39 statstjänstemän med inreseförbud till Ryssland. I juni meddelade Moskva att 121 australier skulle få inreseförbud som ett svar på den australiska regeringens sanktioner mot den ryska regimen efter dess fullskaliga invasionen av Ukraina i februari.

  • Maj

  • Kinas premiärminister gratulerar Albanese

   Kinas premiärminister Li Keqiang gratulerar Australiens nye premiärminister Anthony Albanese till Labors seger i parlamentsvalet. Uttalandet är en signal om att Peking efter maktskiftet i Australien tycks vilja återuppta de diplomatiska kontakterna som legat nere sedan förra året då Kina bland annat stoppade ett ekonomiskt strategiskt samarbete dem emellan. Relationerna mellan länderna har stadigt försämrats under senare år när Scott Morrisons mittenhöger-regering suttit vid makten i Australien.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0